Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

"Алтернатива" влезе в управляващата коалиция на Република Северна Македония

05 декември 2021 | 17:40

Албанската етническа партия „Алтернатива“ реши да стане част от правителствената коалиция СДСМ-ДСИ. Това стана, след като друга албанска партия - БЕСА напусна управляващата коалиция заради конфликт с ДСИ на Али Ахмети - младши партньор в прваителството, за кместкия пост в една от доминираните от албанци общини. В резултат на това управляващата колаиция остана без парламентарно мнозинство. Опозицията обаче не успя да събере 61 депутата, за да свали правителството, след като един депутат от БЕСА - Кастриот Реджепи, "изчезна" в деня на вота и в парламента се получи патова ситуация - 60:60 депутати.

Още тогава се заговори, че "Алтернатива" ще влезе в правителството на мястото на БЕСА и ще стабилизира управляващото мнозинство. Това вече е факт, а като "награда" "Алтернатива" получи три мнистерски кресла, трима заместник-министри още много отговорни назначения на централно и регионално ниво.


„Слободен печат“: Скендер Реджепи се готви за заместник-председател на македонския парламент
Депутатът от "Алтернатива" Скендер Реджепи информира чрез „Фейсбук“, че в понеделник ще информира председателя на македонския парламент Талат Джафери, че се оттегля от поста координатор на парламентарната група на "Алтернатива" и Алианса за албанците. Реджепи, според информация на "Слободен печат", може да е новият заместник-председател на Събранието, след като "Алтернатива" стана част от управляващото мнозинство. Изборът за този пост ще бъде между Реджепи и депутата Хусни Исманили.

По информация на "Алтернатива" заместник-председателския пост в парламента е част от пакета за разпределение на ресори между премиера Зоран Заев и лидера на "Алтернатива" Африм Гаши за влизане на партията във властта.

„Въз основа на новите политически събития и решението на Централното събрание на“Алтернатива“, след като ние като политически субект се присъединихме към изпълнителната власт и парламентарното мнозинство, утре ще уведомя официално председателя на Събранието на Северна Македония за напускане на длъжността координатор на парламентарната група на „Алтернатива“ и Алианс за албанците,“ пише Реджепи във „Фейсбук“.

Заев-Гаши: Има стабилно парламентарно мнозинство
Премиерът Зоран Заев и лидерът на албанската етническа партия „Алтернатива“ Африм Гаши подписаха в Парламентарния клуб в Скопие програмата за съвместни действия и присъединяване на партията към правителството и парламентарното мнозинство, съобщава скопското електронно издание “24 Инфо“.

Заев и Гаши подчертаха, че страната излиза от политическата криза, има стабилно парламентарно мнозинство и стабилно правителство, което означава, че новата разширена коалиция поема отговорност за сигурно бъдеще както на държавата, така и на гражданите на Северна Македония.

Общо заключение, което укрепва новата коалиция, информира Заев, е, че Северна Македония и гражданите й не се нуждаят от предсрочни или извънредни парламентарни избори.

„Извънредните избори само биха потопили страната в нова политическа, икономическа и социална несигурност, но и риск да блокират отново европейската интеграция. Имаше достатъчно кризи и несигурност. „Нашата родина има нужда от спокоен и стабилен период“, каза Заев.

Затова, каза той, постигнахме споразумение с „Алтернатива“ за управление и парламентарно мнозинство до края на настоящия мандат, тоест до 2024 г. с амбиции да продължим.

„Няма стабилност при предсрочни избори. Следователно предсрочни избори няма да има, за да има стабилност,“ беше категоричен министър-председателят.

Постигнатото споразумение, подчерта Заев, е гаранция, че имаме мнозинство, което ще работи за решения на сериозни текущи предизвикателства като осигуряване на приемственост и успешен край на процеса на започване на преговорите за членство в ЕС, т.е. намиране на решение с България, справяне с пандемията и световната енергийна криза.

Той изпрати послание към ЕС и особено, както каза, към приятелска България.

„В С. Македония има увеличено и стабилно парламентарно мнозинство. Ние сме готови по европейски начин с диалог и взаимно уважение и разбиране да преодолеем проблема и да запазим и надградим нашето приятелство между двете страни и двата народа. Ние сме братски народи,“ каза премиерът Заев.

В обръщението до гражданите той заяви, че трябва незабавно да се започнат преговорите с ЕС, тъй като страната е изпълнила всички условия.

„Европеизация веднага, европеизация постоянно. Нашият ангажимент е да работим с пълен капацитет. Имаме мнозинство за стабилно правителство и за сериозни решения, които ще поддържат стабилни здравната и енергийната системи“, каза той.

Заев уточни, че са се ръководили от императива за стабилно парламентарно мнозинство и прекратяване на обструкциите в парламента.

„Ефективността на Събранието е в интерес на гражданите и техните нужди, да се преодолеят блокадите чрез диалог в парламента и да се даде сила на правителството за прилагане на програмните политики, за които се договорихме и които са в интерес на гражданите,“ каза премиерът.

Новото мнозинство, подчерта той, е отговор на исканията и потребностите на гражданите за стабилност.

„Обединихме се около общата решимост, че в тези моменти най-важното е функционирането на институциите с пълен капацитет и поемането на ясно дефинирана отговорност пред гражданите. „Това е изключително важно във време на сериозни предизвикателства у нас и в световен мащаб“, каза Заев.

Той информира, че "Алтернатива" поема отговорността със собствен персонал и ще назначи министър на здравеопазването, министър на информационното обслужване на населението и министър без портфейл, отговарящ за диаспората. Правителството, каза той, ще има няколко министри без портфейл, за да се справи по-добре с всички вътрешни и глобални предизвикателства.

„Алтернатива“ ще назначи и трима заместник-министри, един от които в Министерството на образованието и науката, един в Министерството на културата, а третото ведомство предстои да се уточнява, въпреки че е обсъждано като заместник-министър на земеделието.

„Алтернатива“ ще поеме отговорност за управлението на ръководните органи в няколко институции на централно и регионално ниво. Сред най-важните са МЕПСО (македонския електропреносен оператор), Фондът за здравно осигуряване, Железници и Транспорт, Клиничен център – Тетово, Агенция за чуждестранни инвестиции и др.

Страната излиза от политическа криза, каза председателят на „Алтернатива“ Африм Гаши, като отбеляза, че от събота парламентарното мнозинство се е увеличило, стабилизирало и разширило.

„Шестдесет и четири народни представители ще формират парламентарното мнозинство и ще работят честно и сериозно, за да излезем от здравната, енергийната и икономическата криза, която всички ние усещаме“, каза Гаши.

Според него „Алтернатива“ е била изправена пред много труден период и предизвикателството дали да продължи там, където е, или да допринесе за историческия процес на започване на преговорите за присъединяване към ЕС. Тези решения са във функция и в интерес на държавната и регионална стабилност и в интерес на албанците и всички граждани у нас.

Гаши представи деветте точки, т.е. договорените принципи, които ще надградят или допълнят правителствената програма.

Те се отнасят най-вече за европейска интеграция, икономическо благосъстояние на хората, балансирано регионално развитие, върховенство на закона и бързо и качествено и предоставяне на услуги на граждани от институциите.

Освен това е било договорено правителството на Република Северна Македония да мобилизира всички възможности на държавата и обществото за започване на преговори с ЕС, успешно приключване на всички глави и пълноправно членство в ЕС като стратегическа цел, във възможно най-кратък срок от време.

„Правителството ще изпрати официално искане до Европейската комисия с искане на екип от независими експерти за провеждане на международно разследване на процеси, в чието решаване се подозира политическо, като: „Монструм“, „Алфа“, „Диво Населье“ „Малкият Амир“, заяви Гаши на пресконференцията .

Правителството ще приеме нов Закон за равнопоставеното регионално развитие и ще работи за премахване на всички пречки за развитието на Липковския регион, за да стане този регион равнопоставен с всички останали региони в страната по компонент на развитие.

Според споразумението правителството ще разработва и прилага политики за утвърждаване на правата и интересите на всички лица и общности в страната и допълнително за подпомагане на семейството като един от съществените компоненти на социалния живот.

Ще бъдат анализирани цялостните закони и политики по отношение на борбата с престъпността и корупцията и те ще бъдат насърчавани в посока на по-ефективно прилагане.

Законът за съдебните изпълнители ще бъде предефиниран, като се ръководи преди всичко от исканията на гражданите, за да бъде в по-голяма степен във функция на техните интереси, а след това и на интересите на институциите.

„Правителството ще инициира процеса на изграждане на Национална стратегия за развитие и повишаване на качеството на образованието, в която ще участват всички заинтересовани страни в образователния процес, както и политически партии, граждански организации и международни институции, а междувременно правителството ще изпрати официално покана до международни институции за оценка на местните висши учебни заведения.

В споразумението с „Алтернатива“ се посочва, че правителството ще застане в икономическа защита на населението и няма да допусне по-голямо увеличение на цената на тока от 20 процента през 2022 г. чрез субсидиране на граждани и фирми и други икономически мерки.

Правителството ще работи и за повишаване на качеството, ефективността и целесъобразността на предоставянето на услуги на гражданите и изпълнението на проекти на всички нива, като повишава нивото на отговорност, която заемащите държавни длъжности и държавните служители поемат пред гражданите.

„МКД“ (РСМ): Африм Гаши се спазари за три министерски кресла
Албанската етническа партия „Алтернатива“ реши да стане част от правителствената коалиция СДСМ-ДСИ, информира скопското електронно издание “МКД“.

Става ясно, че Африм Гаши, лидерът на „Алтернатива“, в преговорите с премиера Зоран Заев е успял да получи 47 ръководни позиции, включително вицепремиер, двама министри, двама заместник-министри и директорското място в МЕПСО – македонският електропреносен оператор.

Освен това говорителят на „Алтернатива“ Орхан Муртезани каза, че е било договорено правителството да търси международно разследване на съдебните решения, засягащи албанската етническа общност, когато има съмнения за политически последици като „Монструм“, „Алфа“, „Диво Наслье“, случая с Алмир Алиу...

Неофициално „Алтернатива“ ще получи поста министър на здравеопазването, информатиката и министър на диаспората. Партията ще има заместник-министри на културата, земеделието и транспорта, зам.-председател на парламента, директор на МЕПСО... и десетки други позиции в държавни предприятия, здравни заведения, надзорни и управителни съвети ...

Димитър Апасиев от левицата написа за това споразумение: „ЛДП и ДОМ имаха 4 депутати и само 1 (незначително) министерство. „Алтернатива“ има 4 депутати, а ще има 3 (важни) министерства!? „Само аз ли не разбирам мазохизма на либералите и зелените?“

За днес от 13 часа местно време (14 часа българско време) е договорена нова среща между премиера Зоран Заев и лидера на „Алтернатива" Африм Гаши, на която ще бъде подписана програмата за съвместни действия и влизане на партията в правителството и парламентарното мнозинство. Очаква се Заев и Гаши да кажат кои ведомства ще поеме "Алтернатива".

Причината „Алтернатива“ да влезе в правителството, по думите на говорителя на партията Муртезани, е историческият момент за започване на преговорите за членство в ЕС и приключването на спора с България като цели на държавата, но и на албанците, защото това ще отвори пътя за европейска интеграция на целия регион.