Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

САЩ предупредиха за опасност от терористични актове в Косово

28 ноември 2021 | 14:46

Посолството на САЩ в Прищина е получило уведомление от Държавния департамент във Вашингтон, че „терористични групи продължават да планират възможни атаки в Балканския регион“. Посолството получи уведомлението на 22 ноември и, както се посочва, са възможни нападения в Косово. Интересното е, че това предупреждение е дошло няколко дни преди въоръжената атака в Глоджан, когато в петък вечерта бяха убити трима души в училищен автобус.

Припомняме, че неидентифициран въоръжен мъж е открил огън по училище автобус в Западно Косово, като е убил трима души – шофьорът и двама ученици са загинали, а още един ученик се намира в болница в Печ, съобщиха от косовската полиция и местните медии.


„Република“: САЩ са предупредили за опасност от терористични актове в Косово
Посолството на САЩ в Прищина е получило уведомление от Държавния департамент във Вашингтон, че „терористични групи продължават да планират възможни атаки в Балканския регион“. Посолството получи уведомлението на 22 ноември и, както се посочва, са възможни нападения в Косово, пише македонското електронно издание "Република“.

Международните институции в Косово предупредиха служителите си да избягват места, където се събират много хора и големи търговски центрове в Косово.

Интересното е, че това предупреждение е дошло няколко дни преди въоръжената атака в Глоджан, когато в петък вечерта бяха убити трима души в училищен автобус.

„Терористични групи продължават да планират възможни атаки в Балканския регион, включително Косово. Терористите могат да атакуват без предупреждение, насочвайки се към туристически обекти, търговски центрове, пазари / търговски центрове, структури на местното управление, хотели, клубове, ресторанти, места за поклонение, паркове, големи спортни и културни събития, образователни институции, летища и други обществени места. “, посочва американското посолство в Косово.

Мисията на ОССЕ в Косово и Метохия призова служителите да бъдат бдителни и препоръча големите търговски центрове да не се посещават до 30 ноември.

Някои международни организации съветват служителите си за евентуална атака срещу големи търговски центрове като Albi Mall и други в Урошевац.

Еди Рама за трагедията в Дечани: Животи, отнети от куршумите на дивачеството
Албанският премиер Еди Рама реагира на трагичния инцидент със стрелба в петък вечерта край косовския град Дечани, където сред загиналите има и двама гимназисти, цитира думите му скопският телевизионен канал “ТВ 21“.

В свой коментар в „Туиър“, Рама написа, че животите, отнети в Косово с "куршумите на дивачество, което заслужава изключително наказание тревожат всички. Братско съчувствие към семействата, засегнати от абсурдната загуба. Подкрепа за косовските институции в този труден момент“, написа той.

Съболезнования на семействата на загиналите изказа и министърът за Европа и външните работи на Албания Олта Джачка, която написа в „Туитър“, че „престъпната ръка, причинила тази трагедия, заслужава най-тежкото наказание“.

„Тъга и болка за трагедията в Косово, причинена от престъпна ръка, която заслужава най-тежкото наказание, предвидено в закона. Нашите мисли и молитви са със семействата на невинните жертви! „Нека почиват в мир“, написа тя.

Лидерите на няколко политически партии в Албания също изказаха съболезнования на семействата на загиналите.

„Фактор“ (РСМ): Убитите косовски ученици са от Средното медицинско училище в Дечани
При нападението с автомат "Калашников" на училищен автобус край косовския град Дечани в Косово загинаха шофьорът на автобуса Гани Гьокай, както и учениците от село Глоджан - момиче на 16 години и момче на 17 години, пише македонското електронно издание

Двамата са били ученици в Средното медицинско училище. След новината за трагедията класният ръководител на убитото момиче се прости с нея с емоционален пост във „Фейсбук“. Освен снимки на момичето и класа, тя написа:

„Проклет да е престъпникът, който уби моята ученичка. Съболезнования на семействата на всички загинали тази вечер.“

Klan Kosova съобщава, че говорителят на полицията в Печ Фадил Гаши е заявил, че в момента на стрелбата в автобуса е имало осем пътници. Потвърди се още, че пострадалите пътници са прехвърлени в болницата в Пея, но от това здравно заведение не съобщават колко са ранените. По неофициална информация е пострадал още един ученик.

„Фактор“ (РСМ): Шофьор и двама ученици са загинали при стрелба по училищен автобус в Косово
Неидентифициран въоръжен мъж е открил огън по училище автобус в Западно Косово, като е убил трима души – шофьорът и двама ученици са загинали, а още един ученик се намира в болница в Печ, съобщиха от косовската полиция и местните медии, цитирани от скопското електронно издание “Фактор“.

Фадил Гаши, говорител на полицията в Печ, каза, че автобусът е бил нападнат в Глоджан, на 90 километра западно от Прищина, около 18 часа (19 часа българско време). Шофьорът е починал веднага, а трима тийнейджъри са откарани в болница, където двама от тях са починали.

Бесник Ибрай, от отделението за спешна помощ в Пежа, каза пред косовския портал Koha, че третият тийнейджър е ранен и е в стабилно състояние.

Ветон Елшани, заместник-началник на полицията в Печ, каза, че маскиран въоръжени мъж е стрелял с автомат Калашников по автобус, превозващ осем тийнейджъри.

Елшани не посочи мотив за атаката, като каза, че е твърде рано и че случаят се разследва, но изключи тероризъм.

„Няма причина да се смята, че това е терористичен акт“, каза по-късно Елшани.

Министърът на вътрешните работи Джелал Свекла прекъсна посещението си в съседна Албания и се отправи към Глоджан.

Президентът Вьоса Османи нарече нападението "шокиращо" и призова правоприлагащите органи да открият извършителите възможно най-скоро.

„Нападението срещу училищен автобус е удар по нашия обществен ред и сигурност. „Безопасността на гражданите е приоритет и ние няма да отстъпим в изпълнението на подобна мисия“, написа Османи в профила си във „Фейсбук“.

Премиерът Албин Курти каза, че полицията се е мобилизирала "в пълен капацитет, за да разследва такова тежко престъпление и да въздаде правосъдие", съобщава Koha.