Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Национален траур

24 ноември 2021 | 10:37

Днес е ден на национален траур. Почитаме жертвите на жестоката катастрофа с автобус на магистрала „Струма”, която отне живота на 54-ма души, и на трагедията, при която в пожар в дома за възрастни хора в село Рояк загинаха девет души. В памет на загиналите националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина. Денят на траур беше обявен след решение на Министерски съвет и е съвместен в България и Северна Македония. Правителството на Република Северна Македония обяви тридневен траур в памет на жертвите на катастрофата с автобуса. Днес правителственото заседание започна с минута мълчание за загиналите. "В тежки мигове на страдание нека да изкажем нашата съпричастност към членовете на семействата и близките на загиналите", каза в началото на заседанието на Министерски съвет премиерът Стефан Янев.
Преговорите за коалиционно споразумение също започнаха с едноминутно мълчание.


Агенция "Фокус"
Западно и Средноевропейският митрополит Антоний оглави архиерейска света Литургия в прослава на св. великомъченица Екатерина

Негово високопреосвещенство Западно и Средноевропейският митрополит Антоний оглави архиерейска света Литургия в прослава на св. великомъченица Екатерина, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Днес, когато Православната църква прославя св. вмца Екатерина, в столичния храм „Св. вмчца Екатерина“ в кв. „Орландовци“ бе отслужена съборна архиерейска света Литургия.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. Той бе в съслужение с Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, Негово преосвещенство Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, Негово високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, Негово високопреподобие архимандрит Евтимий, иконом Петър Людмилов, предстоятел на храма, иконом Георги Танчев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия - Неврокопска епархия, както и духовници от столицата.
След светата Литургия бе отслужен водосвет за здраве и благословение на богомолния народ. Осветена бе и икона с образа на Света Богородица – „Скоропослушница“, донесена от манастира Дохиар - Света Гора като дар за орландовския храм „Св. Петка Епиватска“.
Това е втора икона с образа на Света Богородица Скоропослушница в храма.
Митрополит Антоний поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.
В днешния ден за траур в България, митрополит Антоний се помоли за душите на загиналите при пожара в старческия дом във Варненско, както и за жертвите на трагедията на автомагистрала „Струма“.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Ръководството на Прокуратурата проведе работна среща с външния министър на РСМ Буяр Османи във връзка с тежкия пътен инцидент на АМ „Струма“

Заместник-главните прокурори Даниела Машева, Красимира Филипова и Борислав Сарафов, и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, проведоха работна среща в Съдебната палата в София с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи (РСМ). Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България (ПРБ). Срещата бе поискана във връзка с тежкия пътен инцидент на автомагистрала (АМ) „Струма“ от 23 ноември 2021 г. На срещата присъстваха и временно управляващият посолството на Северна Македония в България Владимир Кръстевски, Лирим Дачи и Александър Христов от Министерството на външните работи на Северна Македония.
Ръководството на ПРБ поднесе своите искрени съболезнования на народа на Северна Македония и изрази съпричастността си към скръбта на близките на загиналите в пътнотранспортното произшествие.
ПРБ работи максимално бързо и ще положи всички усилия за изясняване на случая и установяване на причините за катастрофата, както и за връщането на телата на жертвите, увериха от ръководството на българската прокуратура представителите на правителството на Северна Македония.
Буяр Османи благодари на прокуратурата за оказаното пълно съдействие във връзка със случая и изрази увереност, че тя ще проведе бързо, ефективно и обективно разследване, за да се изяснят причините за тежкия пътен инцидент.

Агенция "Фокус"
Преговорите за коалиционно споразумение започнаха с едноминутно мълчание в памет на жертвите на "Струма" и Рояк

Преговорите за коалиционно споразумение започнаха с едноминутно мълчание в памет на жертвите на "Струма" и Рояк, предаде репортер на Агенция "Фокус".
В преговорите между "Продължаваме промяната", "Демократична България","Има такъв народ" и БСП за постигане на коалиционно споразумение по тема “Земеделие” участват Кирил Петков, Иван Христанов, Албена Симеонова, Зорница Стратиева, Пламен Абровски, Силвия Бакърджиева Владимир Маринов, Стефан Бурджев и други.
"Вчера разговорът беше много конструктивен в двете групи, в които участвах, също така и на Асен двете групи. Тук идеята е първо да се запознаем, защото се надяваме, че освен политиките, са важни хората, отношенията и отбора, който трябва да сформираме заедно. Аз предпочитам да завъртим възможността от най-малкия към най-големия всеки да си каже", заяви в началото на срещата Кирил Петков.
Паралелно започна и дискусията на тема "Здравеопазване", в която участват Асен Василев, Александър Смидчиев, Ивайло Христов и Георги Михайлов.
Асен Василев откри срещата и посочи, че целта е да се види къде се обединяват, къде имат различия, а където има различия, ще протече дискусия.
В началото на срещата думата взе проф. Георги Михайлов от БСП, който заяви, че преговорите в направление здравеопазване са едни от най-важните, тъй като последните особено 12 годиини здравната система е сериозно обезличена. "Това, от което няма да отстъпим като политическа сила - е мнението на БСП, че болниците повече не могат да бъдат търговски дружества", подчерта още проф. Михайлов.
Д-р Ивайло Христов от "Има такъв народ" заяви, че тук присъства 75 % от Здравна комисия, а най-доброто е, че присъства и финансовият министър. От своя страна д-р Андрей Чорбанов отчете, че е необходима незабавна подготовка за специализирани болници за COVID. "Това ще даде възможност на останалите лечебни заведения да работят нормално", допълни още той. Според него е нужна спешна подготовка на инфекционисти и кризисен щаб, които в пълна прозрачност да изказват публично своето компетентно мнение.

Агенция "Фокус"
Васил Пиронков, Камара на автобусните превозвачи: Допуснато е изгорелият автобус да извършва международен превоз без необхидимия лиценз

Има неупражнен контрол от българските, македонските и турските власти по отношение на инцидента с автобуса на АМ „Струма“, при който загинаха над 40 души. Това каза в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Васил Пиронков, председател на УС на Камарата на автобусните превозвачи. Според него трябва да се води добър диалог с транспортното министерство и автомобилната администрация относно водачите, за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще.
„В този случай от събраната дотук информация и данни, обявен, официално, стават ясни три неща. Първо, водачът просто е постъпил своенравно, надценил е себе си и явно се е движел с несъобразена за пътната обстановка скорост. Второ - изключвам възможността водачът да е заспал, просто има отнемане на вниманието по време на движение, което е абсолютно недопустимо. Трето – фирмата не е упражнила достатъчен контрол върху дейността си. Допуснала е извършването на превоз на пътници в международни съобщения с превозно средство, което не е включено в списъка към лицензията на фирмата. Учудващо е с какви документи и разрешителни този автобус е минал българската граница. Явно има неупражнен контрол от българските, македонските и турските власти. Не може в една сериозна туристическа фирма служителите да не упражняват контрол върху водачите“, обясни експертът.
В Закона за автомобилните превози ясно е указано как водачът трябва да управлява превозното средство – време на шофиране, почивка, ангажирано време. Това не важи само в България, но и в цяла Европа, каза още Васил Пиронков и допълни, че контролът на властите у нас не е достатъчен. Заради невъзможността да се работи браншът е пред спиране на дейността си, а по-голяма част от сивия сектор е между самите превозвачи.
Васил Пиронков отправи покана за диалог към новото ръководство на транспортното министерство и на комисията по транспорт в Народното събрание, за да се дискутират всички проблеми в бранша.
Евелина БРАНИМИРОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Стефан Янев: В тежки мигове на страдание нека да изкажем нашата съпричастност към членовете на семействата и близките на загиналите

В тежки мигове на страдание нека да изкажем нашата съпричастност към членовете на семействата и близките на загиналите. Това каза премиерът Стефан Янев в началото на днешното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.„Определихме днешният ден за ден за национален траур. Това е денят, в който със смирение почитаме паметта на жертвите на 9 български граждани, загинали при пожара в Дома за грижи за стари хора в село Рояк и загиналите граждани на РСМ в пътнотранспортното произшествие на АМ „Струма“. В тежки мигове на страдание нека да изкажем нашата съпричастност към членовете на семействата и близките на загиналите. Моля с едноминутно мълчание да почетем паметта на загиналите“, посочи Янев.
Членовете на служебния кабинет почетоха паметта на жертвите с едноминутно мълчание преди началото на правителственото заседание.

Агенция "Фокус"
Проф. д-р Мая Аргирова, УМБАЛСМ „Пирогов“: Ще обмислим тези пациенти, които са стабилни, да си отидат в близките дни

Ще обмислим тези пациенти, които са стабилни, да си отидат в близките дни. Това каза пред журналисти проф. д-р Мая Аргирова, Началник на Клиника по изгаряния и пластична хирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички пациенти са стабилни. Направени са им вчера спешните опретивни интервенции. На двама ще бъдат направени операции днес. Ще обмислим тези, които са стабилни и има възможност, да си отидат в близките дни, но все още не сме взели това решение. Единият от тях е с дълбоки изгаряния на двете ръце, което трябва да бъде оперирани, а на едно момиче трябва да се оперира дясното коляно. Вчера е направена операция на лявото коляно, а днес – на дясното“, каза още тя.
По думите ѝ 16-годишното момиче е стабилно. 6 пациенти са в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия и един е в Травматологията.
„Стресът е голям. Един от пациентите е в тежък психически шок. Работят психолози с тях. Двама от пациентите успяха да се видят със свои близки. В постоянна връзка сме с колегите от Северна Македония. Все още не сме готови с прогноза кога ще могат да се върнат в Северна Македония. В следващите дни това ще бъде възможно за някои от тях“, каза още тя.
Вчера са направени две операции, които касаят травми на скелета. Единият болен е с операция на фрактура на подбедрица, а другият е жена със счупена колянна става. Това са били спешни интервенции, а пациентите са изкарали много добре нощта и са в добро състояние. Предстоят няколко довършителни оперативни процедури, за да може пациентите да бъдат изписани скоро. Един пациент е бил опериран в Травматологията. Той е с травми на гръбнака и фрактури на няколко прешлена. В момента се преценява дали да има хирургична интервенция. Днес ще бъде взето това решение.

Агенция "Фокус"
УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“: Всички пострадали от инцидента на АМ „Струма“ са в стабилно общо състояние

Всички пострадали от инцидента на АМ „Струма“ са в стабилно общо състояние. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“.
След инцидент на автомагистрала „Струма“ в ранните часове на 23 ноември 2021 г. (вторник) в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ бяха приети 7 граждани. Тяхното състояние бе оценено от различни специалисти на най-голямата спешна многопрофилна болница в България.
Към днешна дата, всички пациенти, пострадали в този инцидент, са в стабилно общо състояние. Няма опасност за живота им. Извършени са необходимите спешни оперативни интервенции. Следоперативното състояние на пациентите се оценява като добро. Днес предстоят две допълнителни оперативни интервенции. На едно от пострадалите лица ще бъдат извършени допълнителни медико-диагностични процедури, които да дадат по-голяма яснота за бъдещото терапевтично поведение на пациента.


Агенция "Фокус"
Кметът на Сливен Стефан Радев: Човек остава безмълвен пред мащабите на такава трагедия, това е тъжен момент за всички ни

В памет на жертвите, загинали при пожар в Дом за възрастни хора в село Рояк, община Дългопол, на 22 ноември, и на жертвите в автобусната катастрофа на автомагистрала „Струма“ на 23 ноември, в община Сливен днес е обявен Ден на траур. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
„Човек остава безмълвен пред мащабите на такава трагедия. Това е тъжен момент за всички ни. Едва тогава си даваме сметка колко безценни са здравето и животът ни. Лично от мое и от името на всички наши съграждани, изразявам най-дълбоки съболезнования и съпричастност към болката на близките и семействата на загиналите! Нека помълчим в тяхна памет и да бъдем по-смирени! Бог да ги прости и светъл да е пътят им във вечността!“, посочва кметът Стефан Радев.
Обявяването на 24 ноември за Ден на национален траур бе прието с решение на Министерски съвет.

Агенция "Фокус"
Днес е ден на национален траур

Днес е ден на национален траур. Почитаме жертвите на жестоката катастрофа с автобус на магистрала „Струма”, която отне живота на 54-ма души, и на трагедията, при която в пожар в дома за възрастни хора в село Рояк загинаха девет души. В памет на загиналите националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина. Денят на траур беше обявен след решение на Министерски съвет и е съвместен в България и Северна Македония. Правителството на Република Северна Македония обяви тридневен траур в памет на жертвите на катастрофата с автобуса.
Разследването на инцидента на „Струма“ продължава. Експертизи трябва да изяснят как се е стигнало до катастрофата. Превозното средство беше изтеглено от мястото на инцидента, но участъкът от автомагистралата остава затворен.
В съвременната българска история национален траур се обявява от Министерския съвет на България по повод на големи човешки трагедии в памет на жертвите от тези трагедии. При национален траур се спуска наполовина националният флаг на България и се отменят планираните тържества. Когато отмяната на тържествено събитие е невъзможна, то следва да започне с минута мълчание или слово в памет на жертвите.
За последен път ден на национален траур беше обявен на 27 август 2018 г. – в памет на 20 загинали в тежката катастрофа с автобус край гр. Своге на 25 август, превърнала се в най-смъртоносния пътен инцидент в България.