Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

СДСМ развива кампанията си в Скопие около българския паспорт на Арсовска

28 октомври 2021 | 16:21

Управляващият Социалдемократически съюз развива кампанията си за втория тур на местните избори в Скопие около разкритието му за български паспорт на опозиционния кандидат Данела Арсовска. Сред лозунгите на фракцията има и такива, като „На Скопие не му треба бугарски кмет“
***

СДСМ: „На Скопие не му треба бугарски кмет!“
Скопие. Управляващият Социалдемократически съюз на Република Северна Македония продължава да развива кампанията си за втория тур на кметските избори в Скопие около разкритието за българското гражданство на кандидата на опозицията Данела Арсовска.
Виктор Стоянов от Фондация Македония публикува във „Фейсбук“ призив на страницата в социалната мрежа на СДСМ, който гласи: „На Скопие не му трябва български кмет!“.
Към момента на публикуването на материала, снимката вече не може да бъде открита на страницата на управляващата партия.
Преди това, във вторник и сряда се разви скандал около публикуването от СДСМ на предполагаемите български лични документи на Арсовска, която се състезава за градоначалник на Скопие като независим кандидат, но е подкрепена от основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ. W четвъртък от управляващата партия обявиха, че и съпругът на Арсовска, Ангел Арсовски, има български лични документи и адресна регистрация в Петрич, както и цялото им семейство.


Радио „Свободна Европа“ (РСМ): ВМРО-ДПМНЕ и Левица формираха новото мнозинство в Съвета на Скопие
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ съобщи в четвъртък, че партията е формирала мнозинство в Съвета на град Скопие след местните избори в югозападната ни съседка на 17 ноември, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
„Настоящата парламентарна опозиция в македонския парламент, чрез спечелените съветници в град Скопие на последните местни избори 2021 г., осигури абсолютно мнозинство от 24 съветници от общо 45 съветници в Съвета на град Скопие“, обявиха от основната опозиционна партия в РСМ.
От партията подчертават, че новото мнозинство ще функционира на принципа на конкретно сътрудничество по конкретни програмни проекти, които са в обществен интерес на хората и изключително в полза на местните и местното население.
„С това обявяваме, че сегашната правителствена коалиция от СДСМ и ДСИ ще бъде опозицията в град Скопие. Настъпват много по-добри дни в управлението на града, в полза на всички жители на град Скопие и неговите общини“, се казва в съобщението.
Със същото изявление излязоха и от политическата партия Левица. Според резултатите от Държавната избирателна комисия (ДИК) на РСМ, ВМРО-ДПМНЕ има 18 съветници в Скопие, Левица има 4, а „Алианса на албанците“ - 2.

„Плюс инфо“ (РСМ): "Заев заигра на антибългарския сантимент на македонците"
Скопие. „Въпросът (със скандала около обвиненията на СДСМ срещу Данела Арсовска в българско гражданство), който ни се поставя най-пряко, е дали след като копира всички инструменти на управлението на (бившия премиер на РСМ Никола) Груевски, правителството на Зоран Заев най-накрая навлиза в своята националистическа и ксенофобска фаза, и прави това заради ерозирания политически консенсус, провалените обещания и провалените икономически и европейски политики?!“ - пише скопското електронно издание „Плюс инфо“ в материал, представен без редакторска намеса от Агенция „Фокус“.
Правят го по време на местни избори и за да спасят един иначе отчайващ резултат.
Ясно е, че добре разбраха, че грешките, пропуските и отстъпките към София сериозно подкопаха подкрепата на електората, така че сега се опитват да завъртят нещо, което и без това беше държавна политика, и го правят в името на партийни интереси на местните избори.
Това се казва поробена държава!
Сигурно много добре знаят, че датата (за преговори с ЕС) и европейското бъдеще няма да бъдат постигнати в мандата им, затова решиха така лесно и недържавнически да отхвърлят сегашната си позиция и да заиграят на антибългарските настроения.
СДСМ никога не е била обвинявана в едно нещо, а това е, че е ксенофобска и националистична. За съжаление при Заев това дъно вече е пробито.

СДСМ: И съпругът на Данела Арсовска е български гражданин
Скопие. В четвъртък депутатът от СДСМ Славяна Петровска даде нови подробности около скандала в Република Северна Македония с българското гражданство на подкрепения от ВМРО-ДПМНЕ кандидат за кмет на Скопие Данела Арсовска, предава местната „Нова ТВ“.
На специална пресконференция народният представител обяви, че Арсовска лъже гражданите като отрича обвиненията и че всъщност цялото й семейство са български граждани.
Петровска заяви, че Удостоверението на Ангел Арсовски, съпруг на кандидата на опозицията за кмет на Скопие, е издадено през 2010 година. Арсовски има и българска лична карта. С име и фамилия, номер, гражданство.
Българската лична карта на Ангел Арсовски е издадена един месец преди българската лична карта на Данела, тоест на 03.04.2017г.
Валидността на тези документи се потвърждава чрез официалния сайт на Министерството на вътрешните работи на Република България, уточняват от СДСМ.
Според депутатът от управляващата партия, е очевидно, че „Арсовска е зависима от други държави по мотиви, които лично трябва да съобщи на гражданите“.


Данела Арсовска: Безумна лъжа е, че съм българска гражданка
Скопие. Безумна лъжа е разпространената от СДСМ информация, че кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ за кмет на Скопие Даниела Арсовска е гражданин на България, заяви самият политик на фона на заформилия се от вчера скандал, предава скопският телевизионен канал „360 степени“. „Аз напълно отхвърлих тези твърдения и трябва да кажа, че не само хората в Скопие, но и цяла Македония знае, че хората, които продадоха македонските национални интереси два дни преди изборите, излизат с такива твърдения и го правят, защото аз не съм човекът, който ги е накарал да кажат, че ако загубят Скопие, ще загубят политическата си кариера, функциите си. Всички в Македония знаят кой ни скара с България, но аз нямам време за толкова кратък срок до изборите да докажа, че лъжат безумно, че не е така“, заяви Арсовска в отговор на въпрос на репортер. Според нея тези обвинения са само демонстрация на слабост. Тя казва, че никога не е носила името Даниела и че родното й име е Данела Йовановска, на името на дядо й Дане, македонец, а носи фамилията Арсовска от повече от 20 години. „Родена съм в Скопие, цял живот съм живяла в Скопие, тук имам семейство, което е нападано безумно, като се започне от родителите ми, сина ми, съпруга ми… Това, което се случва, е безумие и е атака на лична основа и тези хора, които пет години ме викаха да им давам икономически съвети, хора, които седяха на една маса с мен, сега ме изкарват антидържавен елемент. Никога през живота си не съм бил член на политическа партия, нито съм давала дарения на политическа партия, нито съм направил нещо лошо“, отговори Арсовска.

„Канал 5“ (РСМ): Арсовска отново отрече да има българско гражданство
Скопие. Независимият кандидат за кмет на Скопие Данела Арсовска отново отрече твърденията, че е българска гражданка, въпреки разпространената от СДСМ снимка на предполагаема нейна лична карта, издадена от властите на България, предава скопската телевизия „Канал 5“. „Аз напълно отхвърлих тези твърдения и трябва да кажа, че не само хората в Скопие, но и цяла Македония знае и вярва, че хората, които продадоха македонските национални интереси сега, два дни преди изборите, излизат с твърдения… И го правят, защото аз не бях нито човекът, нито жената, които ги накараха да направят изявление, че ако загубят Скопие, ще загубят политическите си кариери и функции“, каза Арсовска. В контекста на въпроса дали кандидатът за кмет някога е носила името Даниела Йовановска, както се вижда на представената снимка на лична карта, Арсовска отново отрече категорично. „Никога не съм носила името Даниела, родена съм Данела Йовановска и съм Арсовска повече от 20 години. Кръстена съм на дядо ми Дане, който е македонец. Родена съм в Скопие, живяла съм през целия си живот в Скопие“, категорична бе Арсовска.

„Независен“ (РСМ): СДСМ разпространи снимка на българска лична карта на Данела Арсовска
Скопие. СДСМ разпространи снимка на българска лична карта на Данела Арсовска в рамките на пресконференция на Славянска Петровска. На нея се вижда, че документът е издаден през 2017 г., веднага след кървавите събития в македонския парламент, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Независен“. „Личната карта е издадена на 5 май 2017 г., само седмица след кървавия 27 април и щурма в парламента. С какво намерение и цел Арсовска взима българската лична карта, след като опитът за убийство на депутати се провали? От истината не се бяга“, заяви Петровска. Вчера Арсовска отговори на обвиненията на управляващия СДСМ за предполагаемо притежание на български паспорт в гостуване на телевизионно предаване. „Разочарована съм. Как да не ги е срам? Жалко е, че направиха това два дни след края на кампанията. Нямам нито едно петно, а на някои им пари под краката“, каза Арсовска на въпрос дали има българско гражданство. Днес претендентката за кметския пост в Скопие обяви, че няма да седи на една маса с хора, които я обиждат и унижават, че не си е сменяла името, както се пише публично и че това може да се докаже с акт за раждане. Тя отново отрече да има българско гражданство. „Не подавам оставка, нека той да подготви своята за понеделник“, каза Арсовска, визирайки премиера Зоран Заев. Вторият тур на местните избори в Северна Македония ще се проведе в неделя, 31 октомври. Заев обяви, че ще се оттегли от поста си, ако партията му не спечели в Скопие. ВМРО-ДПМНЕ отговори, че единствената българска връзка в Македония е Зоран Заев. „Единственият човек в политиката, който има връзка с България, заедно с Любчо Георгиевски, е Заев - и двамата са част от правителството. „Искам да изпратя послание към всички граждани на България, ние сме братски народ, всички хора“, каза Зоран Заев три седмици преди съставянето на правителство през 2017 г. За Зоран Заев българите във Втората световна война не са били окупатори, а „администратори“. Според Зоран Заев Гоце Делчев е българин. Зоран Заев подкопа македонските позиции, защото като министър-председател на страната излезе и каза неистини, което сега дава право на всеки да се позовава на тези твърдения като на факт и да изнудва Македония“, заявиха на свой ред от ВМРО-ДПМНЕ.

Кандидатът за кмет на Скопие Данела Арсовска: Нямам българско гражданство, не съм дарявала пари на партия
Скопие. Подкрепяният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ кандидат за кмет на Скопие Данела Арсовска отрече разпространената от СДСМ в медиите информация, че има българско гражданство, пише електронното издание на македонския вестник „Слободен печат“, като уточнява, че съответното тя е заявила в рамките на гостуване в телевизия ТВ24. „Къде е информацията, че съм донирала политическа партия, къде е информацията, че уж съм била мюсюлманка? Знам в каква битка влизам и знам, че нямам нито едно петно, а те имат много да губят“, коментира Арсовска. Обяснявайки защо е отказала да участва в телевизионен дуел с Петре Шилегов – кандидатът на управляващите за кметския пост в Скопие, Арсовска заяви, че той я „напада лично, опитва се да я дисквалифицира, отрича квалификацията й и я унижава“. „Той смята, че това е демокрация, а това, че аз не искам да седна на масата с него, не е демокрация. Шилегов не разбира понятието демокрация. Трябва да ми се извини, защото е човешко да се извиняваш, ако направиш грешка. Второ, засега смятам, че той не е достоен човек, за да кмет“, каза Арсовска в предаване на телевизията.

„Слободен печат“ (РСМ): Заев обвини Данела Арсовска в българско гражданство, иска да се оттегли, защото е „унижение за македонците“
Скопие. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев обвини в интервю пред „Слободен печат“ кандидатът за кмет на Скопие Данела Арсовска, подкрепяна от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, че има българско гражданство. По думите му, „проблемът е политически и етичен“. За него това е унижение. „Вярвам, че скопяни няма да позволят да бъдат манипулирани. В живота, ако решиш да бъдеш представител на чужда държава, тогава го правиш. Не можете да бъдете представител на чужда държава и да ръководите правителство в правителството. Втората част е, че Арсовска е гражданка на друга държава“, казва Заев относно двойното гражданство на кандидата Данела Арсовска, което СДСМ обяви вчера. „Това нещо е много сериозно. Тя не го отрича. Няма ясно отричане. Истината ще излезе наяве до края. В Скопие се избира кмет, в България се избира кмет. Имаше кмет на Скопие през 1941 г., но тук избираме кмет. Твърдя, че и Данела Арсовска е гражданка на България. Проблемът е политически, етичен, нечестен. Трябва да кажете на съгражданите си“, казва Заев. „Очаквам Аровска веднага да се оттегли, ако обича малко Скопие и скопяни. Това е унижение“, каза още премиерът.

„24 Вести“ (РСМ): СДСМ обвиниха кандидата на ВМРО-ДПМНЕ за кмет на Скопие, че има българско гражданство
Скопие. Славянка Петровска, депутат от СДСМ, обяви на пресконференция, че „кандидатът на Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска“ има българско гражданство, предава скопското електронно издание „24 Вести“. „В удостоверение от българското министерство на правосъдието ясно се посочва, че вицепрезидентът на България с указ от 2011 г. е предоставил на Арсовска българско гражданство. От десет години Данела Арсовска има резервна родина. С какви мотиви, г-жо Арсовска, кандидатствахте за българско гражданство? За чии интереси работите? За унгарците? За българите ли? За тези на Груевски?“ - заяви народният представител от СДСМ. „Арсовска не може да се грижи за интересите на скопяните, докато има българско гражданство и е почетен консул на Република Унгария. Това е класическо подценяване и обида към скопяните. Мислите ли, че скопянище позволят някой, който е инсталация на Груевски от Будапеща, някой, който е гражданин на друга държава, да руши града? Няма да минат чужди инсталации, които работят директно срещу интересите на гражданите. Г-жо Арсовска, колко още тайни криете от скопяни?“ - попита Петровска кандидата за кмет на ВМРО-ДПМНЕ, който официално се кандидатира като независим.