Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

113 години Независима България

22 септември 2021 | 07:17

Честваме 113 години от обявяването Независимостта на България. На тази дата през 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново се обявява Независимостта на България, с което страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор (1878 г.). Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов.
Според договора териториите на Северна България са включени в т. нар. Княжество България - автономно (самостоятелно) трибутарно (плащащо данък) княжество, което остава под върховната власт на султана. Южна България под името Източна Румелия получава административна автономия, но остава под политическата и военната власт на султана. Княжеството трябва да участва в изплащането на държавните дългове на Турция (за него е в сила режимът на капитулациите, наложен на Османската империя от Великите сили). Компанията на Източните железници запазва своите права на територията на Княжеството. Въпреки че васалната зависимост е по-скоро формална, тя затруднява установяването на равноправни икономически и политически отношения между България и останалите държави.
На 22 септември 1908 г. с акта на провъзгласяването независимостта на България, княз Фердинанд I приема титлата цар. Тъй като клаузите на Берлинския договор 1878 г. са нарушени, възниква остра Балканска криза (1908–1909 г.). Повечето от Великите сили отказват да признаят независимостта на България, влошават се и българо-турските отношения. Турция настоява България да ѝ изплати 125 млн. франка обезщетение, за да признае българската независимост. С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми.
Подписани са Руско-турски протокол (1909 г.), Българо-турски протокол (1909 г.) и Руско-български протокол (1909 г.). Според тях Русия опрощава на Турция военните ѝ задължения, останали още от войната от 1877–1878 г., срещу което Турция се отказва от всякакви претенции към България. От своя страна България трябва да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка. Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България. С провъзгласяването Независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. 110 години след обявяването независимостта в страната се реализират редица инициативи. Кулминацията на честванията по традиция ще се състои във Велико Търново.


Агенция "Фокус"
Д-р Димитър Димитров, кмет на община Ветрино: Днес трябва да си спомним за онези, чиито усилия доведоха България до национална, политическа и държавна свобода

Днес трябва да си спомним за онези, чиито усилия доведоха България до национална, политическа и държавна свобода. Това каза д-р Димитър Димитров, кмет на община Ветрино, по повод отбелязване на 113 години от обявяването Независимостта на България, съобщават от пресцентъра на Общината .
„22 септември – славна и паметна дата в българската история!
Ден, в който Независимостта възтържествува! Независимостта – онази висша ценност, чрез която българинът получава своята идентичност, а България постепенно намира своето място и се утвърждава като фактор, както на Балканите, така и в Европа. На 22 септември 1908 година България доказва, че нейните основи са здрави, че може да бъде обединена, независима, силна!
Днес трябва да си спомним за онези, чиито усилия доведоха България до национална, политическа и държавна свобода! И нека помним завета на Дякона - Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили!
Честит празник, българи“, се казва още в поздравлението на д-р Димитър Димитров, кмет на община Ветрино.

Агенция "Фокус"
В Казанлък бяха отбелязани 113 години от обявяването на Деня на Независимостта на България

В храм „Успение Богородично“ бяха отбелязани 113 години от обявяването на Деня на Независимостта на България, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Отслужен бе тържествен водосвет за здраве и благоденствие. Духовниците предадоха благопожеланията на Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан „за здраве и успехи на всички казанлъшки семейства“.
По време на тържеството на присъстващите бяха припомнени историческите факти и събития, свързани с датата 22 септември.
Възпитаници на Детски театрален състав към Народно читалище „Възродена искра - 2000“ поздравиха своите съграждани с тематична литературно-художествена композиция под ръководството на Гълъбина Михайлова.
Славяна ГАЙДАРОВА

Агенция "Фокус"
Пловдив отбеляза 113-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България

Пловдив отбеляза 113-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив.
С празнично слово, полагане на венци и цветя, изпълнение на Духов оркестър – Пловдив с диригент Николай Гешев и атрактивна възстановка на събитията от 1908 г. на Комитет „Родолюбие“, в Пловдив завърши общоградското честване по повод 113-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. Церемонията се състоя на пл. „22 септември“, където се намира Колоната на Независима България.
Празникът започна с възстановка на посрещането на Цар Фердинанд в Пловдив. Файтонът, в който бе настанено царското семейство, пристигна на площада, където бе посрещнат от д-р Иван Кесяков - кмет на Пловдив през 1908 г. и неговата съпруга. След като цар Фердинанд поздрави строя и прочете манифеста, той се обърна към насъбралите се пловдивчани и гости с думите „Да живее свободна и независима България, да живее българският народ!” и обяви Независимостта на България в центъра на Пловдив.
На днешната дата преди 113 години, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, Княз Фердинанд обявява България за независима държава от "Великата порта" и се провъзгласява за Цар на всички българи. С този акт, съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.
Официалното слово за празника бе произнесено от инж. Александър Държиков – Председател на Общински съвет – Пловдив. Водещ на церемонията бе Златко Павлов.
За да отдадат почит към този важен за българската история акт, на площад „22 септември“ се събраха граждани и официални гости, сред които Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, заместник-кметът Анести Тимчев, представители на общинската администрация, районните кметства, общински съветници, представители на политически партии, обществени организации и признателни граждани.
По-рано през деня в храм „Света Неделя” в Стария град беше отслужен молебен за празника от отец Апостол, а пред паметната плоча на Александър Малинов, Министър-председател по онова време, бяха поднесени венци и цветя. Всяка година организатор на двете събития е Сдружение "Център Петко Каравелов“ Пловдив. Сред присъстващите бяха Областния управител Ангел Стоев, Председателя на Общински съвет Пловдив инж. Александър Държиков, заместник-кметовете Стефан Стоянов и Анести Тимчев, кмета на район Централен Георги Стаменов, общински съветници и членовете на "Център Петко Каравелов“.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Независимостта е пример за българско национално единство, така нужно и днес

Независимостта е пример за българското национално единство, така нужно ни и днес. Това каза в празничното си слово по случай Деня на Независимостта на България 22 септември на крепостта Царевец във Велико Търново кметът Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Панов изрази гордостта си, че има възможност да поздрави всички българи – у нас и в чужбина и всички жители на Историческата и духовна столица на България.
„Преди 113 години от славния и пазен от Бога Царевград Търнов е написана нова и величествена страница в хилядолетната българска история. Горд, смел, решителен, с вяра в Бога, но най-вече – свободен духом, от сакралната черква „Свети Четиридесет мъченици“ българският народ показва пред целия свят, че не ще позволи повече някой да решава съдбините му, да го разделя, да определя бъдещето му. Всеки дава своя принос за Независимостта! Всеки участва – царят, министърът, генералът, дори ученикът. Затова камбаните в Търново звънят празнично, а вълнението се усеща дори в най-малките улички на някогашната славната столица на династията Асеневци“, каза още кметът и подчерта, че Независимостта официално легитимира Свободата, за която поколения българи са жертвали живота си. Допълни и, че тя легитимира Съединението, изстрадано и защитено на военния фронт.
„Независимостта е връх и едновременно нова стъпка в изграждането на българската държавност след Освобождението. С манифеста Фердинанд изрича силно и ясно волята на целия български народ – никой да не се меси в делата на България! Защото това не е нова държава, а е онази славна България, създадена от Кубрат и Аспарух! Същата България на княз Борис Покръстител, цар Симеон Велики и цар Петър, на храбрия Самиул! Славната България на търновските царе Петър, Асен, Калоян, Иван Асен II и Иван Александър и Иван Шишман. Свободната и независима България, за която мечтаеха Раковски, Левски, Ботев и Каравелов. Затова 22 септември и Независимостта винаги ще са неизчерпаем извор на национална гордост и чест! Въпреки годините, които се нижат една след друга“, посочи още Панов.
Със стих от патриарха на българската литература Иван Вазов градоначалникът припомни, че днес отбелязваме 100-годишнината от неговата кончина.
„Но 113 години след 22 септември 1908 година ежедневието все по-силно контрастира със заветите на предците ни, които славим и почитаме и днес. А тези завети, тези уроци от историята, все така силно стоят пред нас. Стига политическо и обществено противоборство! Нека се обърнем към онези непреходни ценности, в духа на които израства народът ни през вековете. Нека родолюбието да бъде идеал, а не средство. Това е ключът към свободата, онази безценна свобода – в душите ни. Нима това не е пътят към единството ни и независимостта ни като народ? Единство, така нужно днес! Нека бъдем достойни спрямо героите, пред чиято памет се прекланяме и спрямо идните поколения, чието бъдеще сме призвани да градим“, призова кметът, честити празника и завърши с думите „Да живее България!“.

Агенция "Фокус"
Ямбол отбеляза Деня на Независимостта на България

Община Ямбол отбеляза един от най-значимите празници в националния календар – Деня на Независимостта на България, с две изложби и концерт на Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ – Ямбол с ръководител маестро Васил Шейтанов. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Фотоизложбата „Ямбол“ на Ямболската фотографска общност беше открита в 10:00 часа на централната алея в Градския парк. Петнадесет фотографи предоставиха творбите си, някои от тях бяха обявени за продажба с благотворителна цел – средствата ще постъпят в сметката за изграждане на паметник на Васил Левски в Ямбол.
Кметът на Ямбол, неговият екип и граждани закупиха снимки, за да подпомогнат отново родолюбивата кауза.
Валентин Ревански поздрави присъстващите, благодари на фотографите за инициативата и подчерта в празничното си слово, че сто и тринадесет години по-късно не трябва да забравяме най-важното - Независимостта не ни е дадена даром, а е извоювана от нашите предци.
„Да си пожелаем все по-често да обръщаме поглед към поуките на историята, защото всички знаем колко важна е тя! Нека бъдем достойни наследници на дедите ни, да имаме тяхната далновидност, да се обединяваме около общи и добри каузи. Защото успяваме тогава, когато сме единни! Гордея се с това, че Ямбол наистина е пример как можем да работим заедно и да постигаме добри дела“, допълни още кметът.
В 12:00 часа беше открита експозицията „Българската Независимост“ на Държавна агенция „Архиви“ пред зелените площи на улица „Георги С. Раковски“.
Заместник-кметът Енчо Керязов поздрави ямболци и гостите на града с празника. Светлана Бъчварова, началник на Държавен архив – Ямбол, говори за значението на празника и за изложбата със снимки и документи, подготвена през 2008 година по повод стогодишнината от обявяването на Независимостта на България.
За празничното настроение допринесе и музиката на Гвардейския представителен духов оркестър, която звучи от тонколоните на стълбовете в централната градска част.
Днес Музей на бойната слава – Ямбол, Регионален исторически музей, Археологически резерват „Кабиле“, Културно-информационен център „Безистен“ и Художествена галерия „Жорж Папазов“ са с безплатен вход по повод 22 септември.
Любителите на музиката имат възможността да гледат от 17:00 часа празничния концерт на Духовия оркестър при НЧ «Съгласие – 1862» - Ямбол онлайн на страницата на Община Ямбол във Фейсбук: https://www.facebook.com/yambolofficial

Агенция "Фокус"
Доц. Николай Кънев: Денят на Независимостта е празник, който ме изпълва с гордост, но и с тъга

Невъзможността на поколения българи да видят реализиран националния идеал води до фокусиране на обществената енергия във вътрешни борби. Това каза доц. Николай Кънев, декан на Историческия факултет на Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий",
в предаването „За честта и славата на България“ по Радио „Фокус“.
„Денят на Независимостта е празник, който ме изпълва с гордост, тъй като той е продукт на 30-годишните усилия както на целия български народ, така и на българската политическа класа през този период да достигне този венец в държавно-правното развитие на страната – независимостта“, посочи доц. Кънев
„От друга страна няма как, знаейки какво е било тогава, какво се е случило тогава, и сравнявайки го с днешния ден да не изпитвам и противоположни чувства дотолкова, доколкото днес от всякъде ни заливат едни такива внушения, които едва ли не искат да накарат целия народ да гледа на събитията от това близко минало да гледат на нещо, което е без всякакво значение за техния живот, за идентичността на българския народ, за развитието на българската държава. Някак си има един маскиран под формата на либерализъм, нихилизъм, който общо взето ни казва: „Дайте да си гледаме доходите и това е напълно достатъчно, всичко друго е вятър и мъгла“ .
Доц. Николай Кънев посочи, че един от големите проблеми на днешното ни общество е т.нар. „демографска криза, но тази демографска криза се дължи на факта, че 2.5 милиона българи в работоспособна възраст са напуснали страната.
„Колко от тях останаха свързани със страната – не малка част, но още по-голяма е тази част, която изцяло все интегрира там, където отиде, и забрави за страната си“, посочи доц. Кънев.
Евелина БРАНИМИРОВА

Агенция "Фокус"
Пътят на България към Независимостта представи Дияна Ранкова –гл.уредник в отдел „Нова и най- нова история” в Регионалния исторически музей в Сливен

Пътят на България към Независимостта представи Дияна Ранкова –гл.уредник в отдел „Нова и най- нова история” в Регионалния исторически музей в Сливен.
През 1908 година в България на власт идва демократическата партия с министър председател Александър Малинов. Кабинетът ще остави в историята имената си, като довежда до край една идея, датираща още от Възраждането, а именно - Независима България.
Обстановката в Европа и на Балканите е неспокойна. В Турция на 11 юли 1908 година избухва младотурската революция, която обявява въвеждане на конституционно управление.
С оглед на случилото се в Турция, България разбира че е необходимо бързо да се намери решение за обявяване на независимостта, като част от националния въпрос. Българският дипломатически агент в Цариград Иван Ст. Гешов се обръща към министъра на външните работи с искане да се действа в тази насока. Нужно е да се направят консултации сред Великите сили, тъй като това би било нарушаване на Берлинския договор. Българската дипломация не губи време и започва да прави проучване какви са нагласите.
Отношенията между Княжеството и Турция се влошават след като на 30 август в турската столица се устройва гала-вечеря по случай рождения ден на султана, на която българският дипломатически представител Иван Ст. Гешов не е поканен. Тази грешка не е случайна, напротив – така се подчертава васалното положение. България смята, че може да използва това действие в своя полза и отзовава Гешов. Няколко дни по-късно, на 5 срещу 6 септември, избухва стачка в компанията на Източните железници. За да се предотвратят загуби, Дирекцията на източните железници се обръща към Дирекцията на българските държавни железници. Исканията на стачниците са приети, но българското правителство отказва да върне ЖП-линията. Въпросът с разрешаването на проблема с железниците се оказва ключов за обявяване на българската независимост.
В създалата се обстановка, в българското правителство назрява мисълта независимостта да бъде обявена в най-кратки срокове. Управляващите отчитат, че върху страната може да бъде оказан натиск, който да попречи към преминаване на действие. Затова на 16 септември 1908 година Министерски съвет взема решение да обяви независимостта на България на 21 септември. Княз Фердинанд се намира извън страната, затова му е телеграфирано незабавно да се върне.
На 22 септември 1908 година във Велико Търново, в църквата „Св. 40 мъченици” и след това на хълма Царевец, със специален манифест, написан от Александър Малинов, княз Фердинанд обявява България за независимо царство. Новината е посрещната радостно, в много градове са организирани тържествени митинги и шествия, а българитe в Македония и Одринска Тракия се поздравяват с „Честито царство”.
Правителството на Александър Малинов се справя с трудната задача за признанието на този акт. В продължение на няколко месеца и преговори, в късния следобед на 6 април 1909 година между Ляпчев и Рифат паша е подписан българо-турски протокол, който урежда въпроса с независимостта.
Независимостта на България е естествено продължение на акта на Съединението. Тя става суверенна държава, равностоен партньор на международната сцена.

Агенция "Фокус"
Кметът на Сливен Стефан Радев: Днес трябва да склоним глава пред делото на тези, които са се жертвали за благото на Отечеството

Кметът на Сливен Стефан Радев отправи поздравление към жителите на общината по случай Деня на Независимостта на България. В него той припомня, че днес ние трябва да склоним глава пред делото на тези, които са се жертвали за благото на Отечеството.
"На този ден, преди 113 години България отхвърля политическата и финансова си зависимост от Османската империя. С обявяването на Независимостта на България страната ни издига своя суверенитет и заявява присъствието си на международната сцена със собствена воля и правото сама да кове съдбата си.
Нашият народ е пожертвал много за своите свобода и независимост, но великата цел на българската национална революция е постигната – свободна и обединена нация и суверенна българска държава, която да отстоява националните си интереси.
Правейки си равносметка днес, след толкова години и поглеждайки назад към историята, нека склоним глава пред делото на всички онези, които се посветиха за благото на Отечеството. Те ни показаха колко е важен националният идеал за един народ и е наша отговорност да съхраним и отстояваме това, което те ни завещаха, поставяйки България над всичко!", се казва още в поздравлението.

Агенция "Фокус"
Кметът на Бургас Димитър Николов: Нека винаги помним примера на героите и да пребъде свободна и независима България

Нека винаги помним примера на героите и да пребъде свободна и независима България. Това се казва в поздравителен адрес от кмета Димитър Николов по повод 113 години от Независимостта на България, съобщиха от Община Бургас.
"Уважаеми съграждани, Днес отбелязваме една от най-светлите дати в най-новата българска история. На този ден през 1908 година страната ни обявява своята независимост от Османската империя. Това е дело, доведено от нашите предшественици до успешен край благодарение на далновидността и единството на цялото общество. Осъществявайки този идеал, българският народ си възвръща достойнството, а страната ни става равнопоставена на останалите европейски страни. Това разкрива нов хоризонт по пътя на нейното развитие и утвърждаване на международната сцена", се посочва в поздравителния адрес.
Димитър Николов припомни, че Бургас също записва името си в историята на този ден. "В нашия град, минути след като княз Фердинанд прочита своя Манифест край стените на крепостта Царевец в столицата Търново, капелмайсторът на 24-ти черноморски пехотен полк Георги Шагунов написва „Химна на Независимостта“. Нека винаги помним примера на героите и дейците, благодарение на които България възстановява пълния си суверенитет. Те никога няма да бъдат забравени. Нека пребъде свободна и независима България! Честит празник!", се казва още в поздравителния адрес от кмета на Бургас.

Агенция "Фокус"
С едноминутно мълчание и венец пред паметника на Свободата Свищов отбеляза Деня на българската независимост

По повод 113 години от провъзгласяването на Независимостта на България кметът на Свищов д-р Генчо Генчев и секретарят на Общината Любомира Петрова поднесоха венец пред паметника на Свободата в крайдунавския град, съобщават от пресцентъра на местната администрация.
С едноминутно мълчание те почетоха паметта на загиналите родолюбиви българи, отдали живота и делото си, за да пребъде България.
Във връзка с ежедневно усложняващата се епидемична обстановка и с цел запазване здравето на населението, в Свищов не се състоя плануваното тържествено честване на националния празник, но всеки признателен гражданин може свободно да отдаде своята почит към героите през целия ден.

Агенция "Фокус"
Стара Загора отбеляза тържествено 113 години от обявяване на Независимостта на България

Стара Загора отбеляза тържествено 113 години от обявяване на Независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на общщината.
Днес се навършват 113 години от обявяване на Независимостта на България. Тази година, поради въведените противоепидемични мерки, в Община Стара Загора нямаше организиран общоградски ритуал, но в знак на почит към безсмъртните наши деди, бяха поднесени венци и цветя пред паметника „Паметника на загиналите във войните старозагорци“ в парк „Александър Стамболийски“.
Под звуците на националния химн, изпълняван от общинския духов оркестър, се поклониха зам.-кметовете на Община Стара Загора Милена Желева, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева, областният управител Иван Чолаков, зам.- областният управител Стоян Стоянов, секретарят на местната администрация Делян Иванов, главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева, общински съветници, народни представители и граждани.
През 1908 година във Вeликo Търнoвo княз Фeрдинaнд c мaнифecт oбявявa нeзaвиcимocттa нa Бългaрия. C тoзи aкт ce oтхвърлят пocлeднитe вacaлни връзки c Ocмaнcкaтa импeрия. Княжecтвo Бългaрия cтaвa нeзaвиcимa държaвa нaчeлo c кoрoнoвaния цaр Фeрдинaнд. Цяла България ликува на този ден. Три дни по-късно цар Фердинанд е посрещнат тържествено в Стара Загора.
Дeнят нa нeзaвиcимocттa e oбявeн зa oфициaлeн прaзник c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 10 ceптeмври 1998 г.

Агенция "Фокус"
Тържествена смяна на почетния гвардейски караул се състоя пред Президентството по случай Деня на независимостта

Тържествена смяна на почетния гвардейски караул се състоя пред Президентството по случай Деня на независимостта, предаде репортер на Агенция "Фокус".
За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г.
Смяна на караула се извършва още на 3 март, 6 май, 24 май, 6 септември и всяка първа сряда в месеца, без месеците декември, януари и февруари.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Независимостта се гради на усилията на посветени държавници, но и на уверен в себе си народ

Независимостта се гради на усилията на посветени държавници, но и на уверен в себе си народ. Това заяви в речта си по повод Деня на Независимостта президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Велико Търново. Независимостта се гради на усилията на посветени държавници, но и на уверен в себе си народ. Това заяви в речта си по повод Деня на Независимостта президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
"Скъпи съотечественици, Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от паметта и духа на Велико Търново – нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 години прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого", каза държавният глава.
"И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е плод на случайност. Независимостта на България е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена с усилията на посветени държавници, но и със силата на уверен в себе си народ", се посочва в речта на президента Радев.
"Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с ентусиазъм и радост. За българите обявяването на независимостта е морална победа, превърнала се бързо в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възход. Но преди всичко решителното скъсване със зависимостите от миналото затвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили, в способността му да кове сам съдбата си. Тази вяра ни е нужна и днес.
На кръстопътя на нашия нов ден нека помним, че нашите предци завинаги избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора. Наш дълг е да пазим и почитаме този свят завет. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината, за да останат онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения.
Да живее свободна и независима България!", каза още Румен Радев.

Агенция "Фокус"
Посолството на Русия у нас честити Деня на независимостта на България

Честит Ден на Независимостта на България! Това се посочва в пост на "Фейсбук" страницата на Посолството на Русия в България.
"Днес ние споменаваме успех на българската дипломация, изкусно подготвила този акт, както и на руската дипломация, допринесла за международното му признаване.
С думите на българския академик, член на БАН Георги Марков бихме искали да напомним няколко факта за събитието: "На 8 февруари 1909 г. Фердинанд I с царските почести беше приет в Санкт Петербург. Пък в Виена на 17 февруари се отказват да го приемат като български цар, като не искат да го наричат "Ваше величество". На 3 март преговорите между Изволски и Рифаат паша приключиха с подписване на протокола, според който, Руското правителство плаща вместо България поисканите от Порта 125 милиона златни франка... От своя страна, Османската империя изявява съгласие да не се противи на признаването на Независимостта на България..."
"На 7 април 1909 г. Николай II става първият, който признава суверенното Царство България. Неговият пример последват главите на пет други Велики сили, съседите и останалите европейски държави".
Да живее завинаги руско-българското приятелство!", пише още в поздравлението.

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Честит да е празникът на независимостта - това е ден за българско самочувствие и за уважение към дипломатическите умения на държавниците ни преди 113 години

Честит да е празникът на независимостта - това е ден за българско самочувствие и за уважение към дипломатическите умения на държавниците ни преди 113 години. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти пред Паметника на независимостта по повод 22 септември, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Позволете в началото на поздравя всички български граждани и наши сънародници, където и да се намират по света. Честит да е празникът на независимостта! Това е ден за българско за българско самочувствие, ден за уважение към дипломатическите умения на държавниците ни преди 113 години. В Манифеста, койтйо княз Фердинанд е прочел в Търново пише, че България е достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Достойна е била тогава, достойна е и днес. Това достойнство трябва да се защитава всеки ден и е задължение най-вече на българските политици. Българският национален суверенитет и българският национален интерес трябва да са водещи при всяка наша мисъл и действие. Те трябва да бъдат защитавани от смели държавници и дипломати", каза още Корнелия Нинова.
По думите й в политиката се налага да се правят компромиси, но никога и с компромис с българския национален суверенитет.
"Честит празник на всички! Бъдете здрави, смели и горди!", каза още лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
С поднасяне на венци и цветя на Паметника на независимостта бе отбелязан 22 септември в столицата

С поднасяне на венци и цветя на Паметника на независимостта бе отбелязан 22 септември в столицата, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Националната гвардейска част проведе ритуал по полагане на венци пред Паметника на Независимостта на пл. "Княз Александър I". На събитието венци поднесоха представители на Столична община, лидерът на БСП Корнелия Нинова и членове на ръководството на партията.
Пред паметника бяха и десетки граждани от всякакви възрасти.
Поводът е 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Паметникът на независимостта в София е открит на 22 септември 2007 г. Разположен е до сградата на бившия Царски дворец. Автори на паметника са проф. Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев се включи в националните чествания за Независимостта във Велико Търново

Президентът Румен Радев се включи в националните чествания за Деня на Независимостта на България в старата столица, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.
Той се качи на крепостта "Царевец", където прие празничния караул. Веднага след това на историческия хълм прозвуча химнът на България и бе официално издигнато знамето на страната ни. Деца от търновски училища пуснаха в небето 113 балона в цветовете на трибагреника.
“Неслучайно преди 113 години прокламацията за Независимостта оглася старопрестолните улици и съобщава, че българската държава заема своето достойно място на Европейската сцена. Независиомистта на България е с постигната с мъдрост и далновидност. За българите обявяването на Независимостта е морална победа, превърнала се в стимул за икономически растеж и общ подем. Но тя и затвърждава самочувствито и вярата на нашия народ в неговите сили, в способността да кове сам съдбата си. Нека помним, че нашите предци избраха заедно да градят бъдещето си. Наш дълг е да пазим и почитаме този свят завет” призова държавният глава.
Кметът Панов също припомни, че днес трябва да помним историята и да се гордеем с нея.
“Преди 113 години българският народ показва, че няма да позволи повече някой да му нарежда какво да прави, как да живее и как да управлява страната си. Независимостта официално легитимира свободата, за която хиляди българи дадоха живота си. Независимостта легитимира и Съединението. Тя е връх и нова стъпка в изграждането на българската държавност след Освобождението. 22 септември и Независимостта винаги ще са неизчерпаем извор на национална гордост и национална чест”, каза Панов, който призова да се обърнем към непреходните ценности, с които народът ни израства през вековете.
Към официалните лица се присъединиха и служебният военен министър Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал адмирал Евтим Евтимов, посланиците на Палестина, Индия, Мароко, Беларус, Египет и Емен, представители на държавната и местна власт, директори на различни служби, общественици.
Последва поднасяне на венци и цветя на Питамидата на Независимостта на Царевец. Слвд минути от площад „Цар Асен I“ пред Царевец ще тръгне дефилир на военните оркестри, който ще продължи до паметника „Майка България“. Там с поднасяне на венци и цветя ще бъде почетена и паметта на бележитите българи, дали живота си за Освобождението, Съединението, Независимостта на България и войните за национално обединение.
Заради противоепидемичните мерки Тържествената заря-проверка тази година няма да се състои.
Кулминация на празничната програма ще е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Тя ще започне в 21.15 часа и може да се наблюдава от площад „Цар Асен I”.
В 21,00 часа небето над Велико Търново ще бъде обагрено от фойерверки, които ще бъдат изстреляни от района на паметника на Асеневци.
Луиза ТРАНЧЕВА


Агенция "Фокус"
Проф. Пламен Павлов: Днес ние хленчим за 30 годишния преход, а виждаме какво прави тогавашна България само за три десетилетия

Трите национални празника символизират триединството на успехите на млада България. Това каза проф. Пламен Павлов, историк, преподавател Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", в празничното предаване „За честта и славата на България“ по Радио „Фокус“.
Тези празници – 3 март 1878 г., 6 септември 1885 г. и 22 септември 1908 г., те са в едно триединство на един и същ процес на утвърждаване на българското присъствие в тогавашния свят и на успехите на млада България, които са изключително впечатляващи, посочи историкът.
„Днес ние хленчим за т.нар. преход, който вече стана на повече от 30 години, а виждаме за три десетилетия какво прави тогавашна България, и то в едни далеч по-трудни условия“, отбеляза Павлов.
Историкът посочи, че дори в „Уикипедия“, които се базират на научни данни, тези почти 111 000 квадратни километра влизат в състава Първото българско царство.
„Ние граничим със себе си, колкото и скандално да звучи и клиширано. В крайна сметка във всички съседни държави има български общности, има българско мнозинство, както е в Македония. Днес се говори, че имало българско малцинство. Не, в Македония има българско мнозинство и това е факт, независимо кой, какво казва.Всеки има право, разбира се, да се определя, както намери за добре, но това е историческата истина“, допълни Пламен Павлов.
„Много често съвременни български интелектуалци или хора с претенции казват, така, подигравателно и даже така леко ехидно – „митът за трите морета“. Не е никакъв мит. Ние и днес имаме наши сънародници в Албания, на броени километри, дето се казва, от морето. Да не говорим по Беломорието, че българско население или население от български произход има и досега. На Мраморно море е имало български селища. Значи това не са митове“.
Професорът отбеляза, че тази територия, която ние сме имали през вековете, остава и там и днес живеят българи.
„Това, което се случва на 22 септември 1908 г. е едно доказателство, че ние не сме забравили къде имаме свои сънародници“, допълни проф. Пламен Павлов.
Евелина БРАНИМИРОВА

Агенция "Фокус"
Кметът на Пловдив Здравко Димитров: 22 септември е символ на непоколебима воля и триумф на обединения български народ

22 септември е символ на непоколебима воля и триумф на обединения български народ.
Това се посочва в поздравителен адрес на кмета на Община Пловдив Здравко Димитров по случай 22 септември - Деня на Независимостта, съобщиха от пресцентъра на Общината.
"Уважаеми съграждани,
Приемете моите най-сърдечни поздравления по повод 113-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България!
На тази дата през 1908 г. окончателно се поставя краят на националноосвободителните борби на българите за отхвърляне на чуждото политическо господство.
Съединението на Източна Румелия с Княжество България е храбър акт, с който нашият народ прави първата крачка към националното си обединение. Но той не решава напълно националния ни въпрос", се посочва в поздравлението на кмета на Община Пловдив.
Българският народ не се примирява с васалната зависимост и за пореден път показва своята готовност сам да реши съдбата си. 22 септември е символ на непоколебима воля и триумф на обединения български народ.
Днес отдаваме почит на великите ни предци, достойно извоювали Независимостта на България, превръщайки я в равноправна на другите държави", пише в поздравителния адрес на кмета.
"Честит празник!
Да живее свободна и независима България!", пише още Здравко Димитров.


Агенция "Фокус"
Патриарх Неофит: Да пребъде Свободна и Независима България - Божието благословение и Христовият мир да бъдат над благочестивия ни народ!

Да пребъде Свободна и Независима България - Божието благословение и Христовият мир да бъдат над благочестивия ни народ! Това се посочва в обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в деня на Независимостта на България.
"Независимостта е Божи дар и национално постижение, но и изключителна отговорност, която днес е в нашите ръце! Съхраняването на този дар е възможно само, ако работим в единство за духовното и материално укрепване и въздигане на Отечеството ни, като загърбим всички свои пристрастия в името на Родината и народа. Най-сигурният залог за успеха, благополучието и просперитета на народа и страната ни, е в отдаването и упованието в Онзи, Който „е същият вчера, и днес, и вовеки“ (Евр. 13:8) – Господ Иисус Христос, защото пълната ни свобода и независимост са „...в свободата, която Христос ни дарува” (Гал. 5:1). Към това ни призовава и затова всякога се моли Светата Православна Църква – към единение и мир на земята, към благоволение между човеците (Лука 2:14). И днес Църквата е стожер и неотменен пристан, чрез който ще постигнем градивност в обществото и просперитет на държавата ни, такива, за каквито са отдавали живота си нашите предци", се посочва още в обръщението на Негово светейшество.

Агенция "Фокус"
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Призовавам лидерите на политическите партии да се опитат да загърбят егото си и да се поставят на висотата на онези, които почитаме

Призовавам лидерите на политическите партии да се опитат да загърбят егото си и да се поставят на висотата на онези, които почитаме.Това написа в профила си във "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.
"113 години след обявяването на Независимостта на България е добре да не забравяме, че правото да си свободен и независим върви заедно със задължението да си отговорен. Политическата криза, в която ни вкара избраният за обединител, се преодолява именно с отговорност. И днес, когато си спомняме за великото дело на едни силни държавници, призовавам лидерите на политическите партии да се опитат да загърбят егото си и да се поставят на висотата на онези, които почитаме. Защото България има нужда не само от независимост, но и от стабилност и растеж. Вярвам, че можем да го постигнем с разум и диалог. Всичко друго води до задълбочаване на хаоса. А хаосът е в полза само на олигархията и един човек, който реши, че юмрукът му е по - силен от разума!", написа още Борисов.

Агенция "Фокус"
Премиерът Стефан Янев: Наш дълг като общество в настоящето е да изпълним по най-добрия начин завета на нашите предци и да осигурим просперитета на България

Наш дълг като общество в настоящето е да изпълним по най-добрия начин завета на нашите предци и да осигурим просперитета на България. Това се посочва в обръщение на министър-председателя Стефан Янев по повод Деня на Независимостта на България, съобщиха във "Фейсбук" страницата на Министерски съвет.
"Уважаеми сънародници,
Поздравявам Ви по случай 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Националните усилия за свобода и съединение намират своето естествено продължение именно в този тържествен акт от преди повече от век, който дава на народа ни самочувствието на равноправна нация. Държавническият усет, умелата дипломация и прозорливостта на предците ни в онзи забележителен момент е знак за историческата зрялост на обществото и способността му три десетилетия след Освобождението неотклонно да държи във фокуса на своята ценностна система българската национална кауза", пише в обръщението на министър-председателя.
"Без постигнатата преди 113 години Независимост днес страната ни нямаше да има възможност за всестранно самостоятелно развитие. Наш дълг като общество в настоящето е да изпълним по най-добрия начин завета на нашите предци и да осигурим просперитета на България. Тази нелека национална задача днес минава през преодоляването на сериозни кризи, с които продължаваме да се справяме заедно.
В условията на безпрецедентна политическа криза като служебно правителство сме призвани да гарантираме на българските граждани честни и свободни избори. Пандемията продължава да бъде огромно предизвикателство, но съм сигурен, че с общи усилия ще го преодолеем, като имаме отговорно отношение и като се осланяме се на постиженията на медицината. Икономическият подем на държавата също продължава да е ежедневно на нашето внимание, така че в диалог с бизнеса и гражданите да работим за благополучието на държавата. Днес България е свободна, независима, демократична държава и отговорност на всички нас е тя да пребъде.
Честит празник!", се посочва в обръщението на премиера Стефан Янев.

Агенция "Фокус"
Вицепрезидентът Иляина Йотова: Денят на българската независимост е извор на самочувствие и национален оптимизъм

Денят на българската независимост е извор на самочувствие и национален оптимизъм, но и отговорност пред онези, които написаха българската история. Това написа на страницата си във "Фейсбук" вицепрезидентът Илияна Йотова по случай Деня на Независимостта.
"На 22 септември 1908 година българската държава зае своето пълноправно място на европейската карта. Преди 113 години конюнктурни, външни и вътрешни, и лични интереси бяха безсилни пред националния идеал.
Задължение е пред нас, които живеем днес и пишем своята история, с воля да отстояваме свободата, независимостта и честта ни като народ и държава.
И днес „българският народ… неуморно работи за уреждането на хубавата си земя“, както е записано в Манифеста за българска независимост! Започна ново летоброене – на време без страх и бездушие, на бунт срещу беззаконието и трупаните с години нерешени проблеми. С енергията на всички българи ще напишем летописа на справедлива, сигурна, перспективна и достойна България. Заедно ще възстановим разрушеното доверие в институциите, ще преодолеем разделението помежду си и разтрогнатите обществени отношения. Най-голямата ни отговорност е едни към други и трябва да разберем, че само единни можем да постигнем нова, възродена България. Честит Ден на независимостта! Да пребъде България!", пише още тя.

Агенция "Фокус"
Кметът на Смолян Николай Мелемов: Пожелавам на всички оптимизъм, отговорност и вяра, че заедно можем да успеем

Кметът на Смолян Николай Мелемов поздравява жителите на общината с деня на независимостта на Република България, съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. „На 22 септември се навършват 113 години от обявяването на Независимостта на България. Увенчава се великото дело за независима българска държава и равнопоставеност в Европа. Патриотизмът, политическата мъдрост и смелостта да се извърши този важен държавнически и исторически акт заслужават нашето уважение и преклонение. Като потомци сме задължени да изграждаме държавата си и да творим историята си със същата отдаденост. Пожелавам на всички оптимизъм, отговорност и вяра, че заедно можем да успеем! И да помним думите от историческия манифест: Да живее свободна и независима България!“, се казва още в поздравлението на кмета на Смолян.


Агенция "Фокус"
Акценти в празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ по Радио „Фокус“

На 22-и септември България празнува едно от най-значимите събития от новата си история.С манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България в старата столица Велико Търново.
Празнувайте с Радиоверига Фокус, с нашите гости и любопитни разкази около обявяването на Независимостта на България.
Отново в ефира ни ще дефилират „Бойните маршове на честта и славата на България“ и най-обичаните песни от няколко поколения българи.
Бъдете с нас от 9 до 12 часа на 22 септември
Водещ – Евелина Бранимирова
Тонрежисьор: Биляна Харизанова


Агенция "Фокус"
Празнична света литургия постави началото на честванията на Независимостта във Велико Търново

Велико Търново. Празнична света литургия постави началото на честванията по повод 113-годишнината от Независимостта на България в старата столица, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.
Богослужението се води лично великотърновския митрополит Григорий, като заедно с него са и квартет „Ангелски гласове“. Всичко това се случва в църквата „Свети 40 мъченици“. В храма се събраха десетки миряни, които дойдоха да запалят свещ в знак на признателност. Сред официалните гости са областният управител Георги Гугучков, кметът на Велико Търново Даниел Панов, представители на държавната и местна власт, директори на различни институции, общински съветници, общественици и други.
Днес, по традиция, градът е национален център на честванията. Веднага, след като службата приключи, официалните лица и гражданите ще поднесат цветя на гроба на цар Калоян и на плочата на Независимостта. В двора на църквата ще бъде пресъздадено и възвестяването на голямото събитие с царския манифест на Фердинанд.
Програмата продължава в крепостта Царевец, където ще има официален военен ритуал по издигане на българското национално знаме. По традиция от Двореца ще прозвучи и празничното слово на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Отслужен ще бъде празничен благослов. На Пирамидата на Независимостта ще бъдат поднесени венци и цветя.
Луиза ТРАНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Кметът на Долни чифлик Красимира Анастасова: Нека на този ден си пожелаем да бъдем достойни наследници на нашите предци и да не забравяме уроците на историята
Нека на този ден си пожелаем да бъдем достойни наследници на нашите предци и да не забравяме уроците на историята. Това каза кметът на община Долни чифлик Красимира Анастасова, по повод отбелязването на 113 години от обявяване Независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на Общината.
„Уважаеми жители на община Долни чифлик,
Приемете моите поздравления по повод Деня на независимостта!
На 22 септември преди 113 години в изключително тържествена и приповдигната обстановка в църква „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново е обявена независимостта на България! Страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския мирен договор през 1878 г.
Тази победа на българщината е извоювана без чужда помощ благодарение на нарасналото национално самочувствие и увереността на народа ни. Нека на този ден си пожелаем да бъдем достойни наследници на нашите предци и да не забравяме уроците на историята! Нека помним, че от усилията на всички нас зависят бъдещето и просперитетът на Родината ни!
Честит празник”, се казва още в поздравителния адрес на Красимира Анастасова, кмет на община Долни чифлик.

Агенция "Фокус"
СДС: Денят на независимостта да стане национален празник на България

22 септември - Денят на българската независимост, заслужава да стане национален празник на България, каквато идея има СДС от години.Това съобщиха от пресцентъра на СДС.
След освобождението от турско робство, несправедливият Берлински договор помрачи стремежите на младата българска държава да отхвърли напълно властта на Османската империя. Дързостта и родолюбието на група истински българи доведе до Съединението на Княжество България и Източна Румелия, а събитието, увенчало окончателното отхвърляне на политическата и финансова зависимост от Османската империя, е Денят на независимостта!
22 септември е денят, в който преди 113 години България се изправи срещу Великите сили и показа, че има национално достойнство и сила, за да постигне своята лелеяна независимост.
"Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска." - се казва в Манифеста за обявяване на независимостта.
А дали, повече от век по-късно, не копнеем отново за това?! Дали не забравяме, улисани в предизвикателствата на живота, че за да има напредък и разцвет за България, трябва повече национално самочувствие и дръзновение. И точно този ден може да ги подхранва, да ни дава увереност и да бъде наш национален празник!
Честит Ден на независимостта, горди българи!

Агенция "Фокус"
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Нека с поклон да си спомним за дедите ни и да бъдем достойни продължители на тяхното родолюбиво дело

Стара Загора Нека с поклон да си спомним за дедите ни и да бъдем достойни продължители на тяхното родолюбиво дело. Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров в поздрава си към старозагорци по повод 22 септември- Ден на Независимостта на България, изпратен от пресцентъра на Общината.
„На днешния ден отбелязваме едно от най-знаковите събития в нашата история – обявяването на Независимостта на България. Пътят за постигането й е дълъг, осеян е с трудности, но той не разколебава нашите упорити и решени на всичко предци, водени от кураж и устрем за независимост и единение. С извоюването на тази независимост, българската дипломация с умереност и такт успява да покаже на света, че едва тридесет години след Освобождението, страната ни е придобила европейски облик, с утвърдена и силна държавност.
Скъпи старозагорци,
Нека с поклон да си спомним за дедите ни и да бъдем достойни продължители на тяхното родолюбиво дело. В ден като днешния не ни остава нищо друго, освен да повторим казаното в Прокламацията за обявяването на независимостта: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!”.
Честит празник!

Агенция "Фокус"
Регионален исторически музей - Стара Загора организира редица инициативи по повод 22 септември

По повод 113 години от обявяване на Независимостта на България, Регионален исторически музей - Стара Загора организира редица инициативи. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. На 22 септември входната такса в Регионален исторически музей - Стара Загора, музей „Неолитни жилища” и Архитектурен комплекс „Музей на религиите” ще бъде намалена. Стойността на редовен билет ще бъде 1.00 лв., а ученици, студенти, пенсионери ще могат да закупят билет от 0.50 лв. Работното време на обектите ще бъде от 10.00 до 18.00 ч. На празничния ден на рекламния екран пред входа на музея ще се излъчва презентация на тема „Денят на Независимостта и Стара Загора”. На 25 септември от 11.00 ч. в зала № 33 на музея гл. уредник отдел „Нова история” Райна Антонова-Тончева ще изнесе лекция на тема „113 години от обявяване на Независимостта на България на 22 септември 1908 г.”

Агенция "Фокус"
Разград отбелязва Деня на Независимостта с българска музика на площад „Независимост“

Разград отбелязва 113 години от обявяването на Независимостта на България на площад „Независимост“ в сряда, 22 септември. Мястото е свързано с величавата дата и с градската памет на Разград. Именно тук през 1908 г. пред ликуващото население е прочетен за пръв път в града Манифестът на цар Фердинанд I за обявяване на независимостта на България. Музиката, която ще звучи на площада, ще е само българска – от български автори или фолклорна, а тържественото слово ще бъде произнесено от учителя по история в ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ Петко Костов. Това е част от инициативата на Община Разград представители на различни поколения и гилдии разградчани да приветстват на общоградските тържества жителите на града за националните празници. Тя стартира преди година, продължи и на 6 септември 2021 г. Целта на подобни инициативи е приобщаване на различни професионални, възрастови и други общности към общоградските чествания на национални и други значими празници. В музикалната програма ще участват възпитаници на две творчески школи в Разград. „Ръченица“ на Парашкев Хаджиев ще изпълни малката цигуларка от Музикална школа „Илия Бърнев“ при НЧ“Развитие 1869“ Джансу Чакалова. Мартина Матева и Йордан Гавазов, също от Музикална школа „Илия Бърнев“ при НЧ“Развитие 1869“, ще изпеят народната песен „Тръгна Желка“, а Текин Зекериев от Класа по поп пеене в ЦПЛР Център за работа с деца ще изпълни „Хубава си, моя горо“. Солистка на Капански ансамбъл-Разград също ще участва с изпълнение на фолклорна песен в програмата. Събитието се организира съобразно противоепидемичните мерки и ръководството на Община Разград призовава гражданите да ги спазват по време на честването на площада.


Агенция "Фокус"
В Казанлък в храм „Успение Богородично“ ще бъде отбелязана 113-та годишнина от обявяването на Деня на Независимостта на България

По повод отбелязването на 113 години от обявяването на Деня на Независимостта на България, от 10 часа в централния градски храм „Успение Богородично“ ще бъде отслужен тържествен водосвет за здраве и благоденствие, предаде кореспондент на Радио „Фокус“.
Годишнината ще бъде отбелязана и с литературно-художествена композиция в изпълнение на Детски театрален състав към Народно читалище „Възродена искра - 2000“, с ръководител Гълъбина Михайлова.
Организатор на честванията е Община Казанлък.
Славяна ГАЙДАРОВА


Агенция "Фокус"
Велико Търново ще бъде национален център на честването на 113-а годишнина от Независимостта на България

Велико Търново ще бъде национален център на честването на 113-а годишнина от Независимостта на България, обявена на 22 септември 1908 година. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. По традиция почитането на едно от най-значимите в новата българска история събития ще се състои с поредица от прояви и ритуали, организирани съобразно действащите противоепидемични мерки.
Празничната програма започва със Света литургия, която ще бъде отслужена от великотърновския митрополит Григорий в черквата „Свети Четиридесет мъченици“. Началото на службата е в 7.30 часа. В двора на храма ще бъдат поднесени цветя на гроба на цар Калоян и на плочата на Независимостта, ще бъде пресъздадено и възвестяването на голямото събитие с царския манифест на Фердинанд.
В 10.30 часа на Двореца на Царевец ще се състои официалният военен ритуал по издигане на българското национално знаме. По традиция от Двореца ще прозвучи и празничното слово на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Отслужен ще бъде празничен благослов. На Пирамидата на Независимостта ще бъдат поднесени венци и цветя.
В 11.30 часа от площад „Цар Асен I“ пред Царевец до паметника „Майка България“ ще премине дефилир на военни оркестри. Почетена ще бъде и паметта на бележитите българи, дали живота си за Освобождението, Съединението, Независимостта на България и войните за национално обединение, чийто символ е паметникът „Майка България“.
Заради противоепидемичните мерки Тържествената заря-проверка тази година няма да се състои.
Кулминация на празничната програма ще е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 20.15 часа и ще се наблюдава от площад „Цар Асен I”.
В 21.00 часа небето над Велико Търново ще бъде обагрено от фойерверки, които ще бъдат изстреляни от района на паметника на Асеневци.
Организаторите от Община Велико Търново, НВУ „Васил Левски“, Регионален исторически музей и Великотърновска Света митрополия уточняват, че през целия ден великотърновци и гостите на града могат да почетат Независимостта, поставяйки цветя както на Пирамидата на Царевец, така и на паметниците на българските герои.
Съпътстващо събитие е и Детска анимация на National Geographic Kids, което ще се проведе в парк „Марно поле“ от 11.00 до 18.00 часа.

Агенция "Фокус"
Ямбол ще почете Деня на Независимостта с две изложби и концерт

Община Ямбол ще отбележи с две изложби и концерт Деня на Независимостта на България. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
От 10.00 часа ще бъде открита изложбата „Ямбол“ на Ямболската фотографска общност на централната алея в Градския парк, до паметната плоча на загиналите съветски войници. Фотографиите ще се продават, а средствата ще постъпят в банковата сметка за построяването на паметник на Васил Левски в града.
От 12.00 часа ще бъде открита още една експозиция - „Българската Независимост“ на Държавна агенция „Архиви“, която ще бъде подредена на улица „Георги С. Раковски“ пред зелените площи срещу Регионална библиотека „Георги Раковски“.
От 17.00 часа почитателите на музиката ще имат възможност да гледат празничен концерт на Духов оркестър при НЧ «Съгласие – 1862» - Ямбол, който ще бъде излъчван онлайн на страницата на Община Ямбол във „Фейсбук“ - тук.
Празничният 22 септември ще бъде Ден на отворени врати за Музея на бойната слава и за Регионалния исторически музей – от 09.00 часа до 17.00 часа, в Археологически резерват „Кабиле“ – от 9.00 часа до 18.00 часа, в Културно-информационен център „Безистен“ – от 10.00 часа до 17.00 часа, както и в Художествена галерия „Жорж Папазов“ – от 10.00 часа до 16.00 часа.
Събитията в празничната програма са съобразени с въведените противоепидемични мерки на територията на Република България от Министерството на здравеопазването.

Агенция "Фокус"
По повод Деня на Независимостта в Панагюрище ще бъде осветена реплика на знамето на 27-ми Чепински полк
Панагюрище

В Панагюрище ще бъдат тържествено отбелязани 113 години от обявяването на Независимостта на България. Това съобщиха от Общината. Церемонията ще се проведе на площад „Цар Освободител“ от 11.00 часа с благодарствен молебен, както и с освещаване на реплика на знамето на 27-ми Чепински пехотен полк, с участието на РК „Традиция“. Церемонията ще продължи с поклонение и полагане на венци и цветя на паметника на загиналите във войните за национално обединение на България.


Агенция "Фокус"
Пловдив ще отбележи тържествено 113-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България

Пловдив. Градът ще отбележи тържествено 113-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. От 11.30 часа на пл. "22 септември", (градинката на Гроздовия пазар) ще е официалната церемония. Слово ще произнесе инж. Александър Държиков – председател на Общински съвет - Пловдив, водещ ще е Златко Павлов. Участие ще вземат Духов оркестър - Пловдив с диригент Николай Гешев и членовете на комитет "Родолюбие".
Програмата на празника започва още в 10.00 часа с молебен в храм "Света Неделя“ и в 10.30 часа с полагане на венци и цветя на паметната плоча на Александър Малинов в подножието на Стария град, до Източната порта. Двете събития се организират традиционно от Сдружение "Петко Каравелов“ - Пловдив.
На 22 септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.
На 22 септември 1908 г. във гр. Велико Търново с манифест българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.
Ето цялата програма за празника на Независимостта:
- 10.00 ч. - Молебен в храм "Св. Неделя", организиран от Сдружение "Център Петко Каравелов";
- 10.30 ч. - Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад в подножието на Стария град (до храм "Св. Неделя"), организирано от Сдружение "Център Петко Каравелов";
- 11.30 ч. - Тържественото отбелязване на 113-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Участва: Духов оркестър - Пловдив, комитет "Родолюбие", Слово: инж. Александър Държиков – председател на Общински съвет - Пловдив, водещ ще бъде Златко Павлов, а мястото е Колоната на Независимостта на пл. "22 септември", (градинката на Гроздовия пазар).


Агенция "Фокус"
Регионалният исторически музей в Добрич обявява Ден на отворените врати във всички свои обекти

Регионалният исторически музей в Добрич обявява Ден на отворените врати във всички свои обекти на 22 - Денят на независимостта и 25 септември - Ден на Добрич, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Посетителите имат възможност да разгледат постоянните и временни експозиции.
В Музея за нова и най-нова история в Градски парк „Св. Георги“ от 9,00 ч. до 18,00 ч. ще бъде отворена за посетители временната изложба „Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война 1916–1917 г.“, също и постоянната експозиция: „Природата на Добруджа“.
Във Военно гробище - музей от 9,00 ч. до 16,00 ч. може да се разгледа експозицията „Добричката епопея 1916 г.“, а в Етнографска къща от 9,00 ч. до 18,00 ч. - експозицията „Домът на обруджанеца на границата на две епохи“.
В Дом-паметник „Йордан Йовков“ от 9,00 ч. до 18,00 ч. ще бъдат отворени за посетители временната изложба „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.“ и постоянните експозиции „Йордан Йовков – мъдрият мълчаливец на българската литература” и „Дора Габе – дъщеря на равнината”.
Художествена галерия в зала „Възраждане“ от 10,00 до 17,00 ч. ще представи „Икони от Добруджа”. В АЕМО „Старият Добрич“ от 9,00 ч. до 18,00 ч. може да бъдат разгледани две експозиции - „Археология на Добруджа“ и „Възрожденско училище“.
Жулиета НИКОЛОВА


Агенция "Фокус"
В столицата ще бъде отбелязан Деня на независимостта на България

От 11.00 ч. до 11.15 ч. Националната гвардейска част ще проведе ритуал по полагане на венци пред Паметника на Независимостта на пл. "Княз Александър I" (до сградата на Националната художествена галерия – Двореца). Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Поводът е 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Паметникът на независимостта в София е открит на 22 септември 2007 г. Разположен е до сградата на бившия Царски дворец. Автори на паметника са проф. Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов.


Агенция "Фокус"
С празничен молебен и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в Бургас ще бъдат отбелязани 113 години от обявяването на Независимостта

Градът ще чества 113-тата годишнина от едно от най-значимите събития в новата история на страната – обявяването на Независима България. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
На историческия 22 септември 1908 година в старопрестолния град Търново с манифест е обявена Независимостта на българската държава. След този исторически значим акт пред България се откриват нови възможности за икономически и културен напредък.
В Бургас историческата годишнина ще бъде отбелязана с ритуал по издигане на флаговете на Република България, Европейския съюз и Община Бургас и празничен молебен за благоденствието на страната от 10.30 часа на площад „Атанас Сиреков“.
От 11.00 часа признателните жители и гости на града ще могат да отдадат необходимата почит към паметта и святото дело на загиналите в защита на българската независимост с поднасяне на цветя пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк, намиращ се пред Военния клуб на бул. „Христо Ботев“ № 48.
В 11.30 часа в двора на временния нов адрес на Етнографската експозиция на улица „Княз Александър Батенберг“ № 12-14 ще се състои атрактивно ревю на традиционни костюми от каталога „По дрехите посрещат …“ на фонда на Бургаския музей.
Празничното настроение ще продължи с концерта на група „Горещ пясък“ от 12.30 часа във вътрешния двор на обновения Културен дом на Нефтохимика.


Агенция "Фокус"
Пътуващата изложба „100 години курортно дело във Варна- Царицата на Черно море“ ще бъде открита във Варна

По случай 22 септември – Ден на българската независимост, на входа на Морската градина до Слънчевия часовник във Варна в 19.00 часа ще бъде открита пътуваща изложба „100 години курортно дело във Варна- Царицата на Черно море“, предаде репортер на Радио "фокус" - Варна . Изложбата е разделена в три части.
Първата част ще представи хотели, почивни станции и курортни домове. Архитектура и местоположение. Текстове ще разказват за създаването и стопанисването им. Втората част ще покаже варненският ПЛАЖ, утвърждаването му като място за почивка, лечение и забавление на варненци и гостите на града.
Баните на плажа и минералните извори. Плажни костюми и дейности. В третата част ще се представят първите туристически маршрути във Варна и околността. Екскурзиите до Аладжа-манастир и Св .Св .Константин и Елена, изграждането на Морското казино от лавка за семки до архитектурен шедьовър в града. Ще покажем специфичните дрехи, аксесоари и начина на забавление от миналия век.
На Лед екран ще бъде излъчван късометражния филм „100 години бански във Варна“. Видеото ще разкаже за историята и развитието на банските костюми на плажа във Варна от миналия век до сега. Първите конкурси за красота.
След първоначалното представяне на изложбата в Етнографски музей Варна , пътуващата изложба замина за Историческия музей град Стара Загора. Сега за празника се връща при варненци за да покаже нрави и обичай, архитектура и порядки от миналия век до наши дни.
Изложбата и късометржния филм са спонсорирани от фонд „Култура“ към Община Варна. След празника, тя ще продължи да представя прекрасния ни град из цяла България.
Автор на изложбата е екип от Етнографски музей Варна към РИМ Варна, а продуцент на късометражния филм е Милен Минков. Компютърната анимация и монтаж на филма, са дело на известния варненски артист Максим Желев.

Агенция "Фокус"
113 години от обявяването на Независимостта на България ще бъдат отбелязани тържествено в Кюстендил

Кюстендил. 113 години от обявяването на Независимостта на България ще бъдат отбелязани тържествено в Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Кюстендил от отдел „Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Честването ще започне от 11.00 часа пред паметника на Васил Левски. Поради временните ремонтни дейности, извършвани в пространството около Арката на Площад „Велбъжд", тази година честването ще бъде отбелязано на паметника на Апостола, непосредствено до площада на „Ларгото“.
Програмата предвижда изпълнения на градския духов оркестър, слово и поднасяне на венци и цветя. 22 септември е знакова дата в националната памет, която вгражда българите в нишката на вековното съществуване на един народ с независима държава.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Премиерът Стефан Янев ще участва в отбелязването на Деня на Независимостта на България във Велико Търново

Министър-председателят Стефан Янев ще посети Велико Търново, където ще участва в честването на 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Това съобщиха от правителствена информационна служба.
От 20.15 ч на площад „Цар Асен I” в града премиерът ще присъства на аудио-визуалния спектакъл „Царевград-Търнов – звук и светлина“.
Преди това – в 17.30 ч министър-председателят Стефан Янев ще проведе среща с председателя на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на Велико Търново Даниел Панов в сградата на общината.
В рамките на визитата си във Велико Търново премиерът ще посети и църквата „Св. 40 мъченици“.

Агенция "Фокус"
Държавният глава Румен Радев ще вземе участие в честванията по случай Деня на независимостта на България във Велико Търново

Велико Търново. Държавният глава Румен Радев ще вземе участие в честванията по повод навършването на 113 години от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. От 10.30 часа на крепостта „Царевец“ президентът ще участва във военния ритуал по издигането на националното знаме на Република България и поднасянето на венци на Пирамидата на Независимостта. Румен Радев ще произнесе слово.
След това държавният глава ще се включи в шествие до паметника „Майка България“ в центъра на града, където ще поднесе цветя.