Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Изборите в Русия

20 септември 2021 | 16:00

Изборите в Русия приключиха. Както се очакваше - без изненади. Партията на Владимир Путин "Единна Русия" победи напълно очаквано. Друг е въпросът доколко е било възможно да се случи нещо друго. Критиците на Кремъл реално не бяха допуснати до участие, а Алексей Навални се намира в затвора. Това обаче не намалява значението на изборната победа на "Единна Русия", която ще има конституционно мнозинство и в новия парламент и ще може да гарантира участието на Путин в следващите президентски избори.

Според руската ЦИК на изборите не е имало, сериозни нарушения, които биха могли да доведат до тяхното касиране, а заради хакерските атаки срещу онлайн-гласуването Русия заплаши да отговори със санкции, като по подразбиране тези заплахи са насочени към САЩ, които вече бяха обвинени официално, че се намесват в руските избори


ТАСС: Жозеп Борел заяви, че в хода на изборите в Русия е имало „сериозни нарушения“
Европейският съюз приема за сведение съобщенията за предполагаеми сериозни нарушения по време на изборите за Държавна Дума, проведени в Русия. Това се казва в изявлението на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, разпространено в понеделник в Брюксел и цитирано от TACC.

"Европейският съюз съжалява, че решението на Русия да ограничи строго размера и формата на международната мисия за наблюдение на изборите на ОССЕ е предотвратило нейното разполагане. ЕС приема за сведение доклади от независими и надеждни източници за сериозни нарушения", заявява той. Според него „Руската федерация трябва да изпълни ангажиментите, които е поела в рамките на ООН, ОССЕ и Съвета на Европа в областта на защитата на правата на човека и демократичните ценности“.

Борел също подчерта, че ЕС няма да признае Крим като част от Русия, както и провеждането на избори там. „Решението на Руската федерация да привлече жители на неподконтролните на украинското правителство територии на Донецка и Луганска област в Украйна да участват в избори за Държавна Дума, регионални и местни избори противоречи на духа и целите на споразуменията от Минск. ЕС остава непоколебим в подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна “, заключи той.

Както каза заместник-председателят на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачов по време на среща с международни наблюдатели, следящи изборите за Държавна дума, Русия е готова за професионален технически анализ на всички аспекти на предизборната кампания и атаки срещу нея от редица западни страни, но основания за реални претенции срещу избирателната система на Руската федерация, според него, няма.


ТАСС: „Единна Русия“ печели с 89,91% изборите в Грозни, а Рамзан Кадиров – с 99,7%
Представителите на „Единна Русия“ получиха огромно мнозинство - 89,91% - при изборите за депутати в Градската Дума в Грозни в Чеченската република след обработка на 100% от протоколите на секционните избирателни комисии, показват данните на ЦИК, цитирани от TACC.

„Единна Русия” спечели 89,91% от гласовете, „Справедлива Русия - патриоти - за истината“ - 7,01%, Комунистическата партия на Руската федерация - 3,04%.

От 17 до 19 септември 2021 г. в Чеченската република се проведоха избори за ръководител на региона, депутати от Държавната дума, депутати от републиканския парламент и депутати в представителните органи на общините. Общата избирателна активност в региона според резултатите от тридневното гласуване е 94,42%, общо са гласували около 732 хиляди души.

Рамзан Кадиров спечели изборите за ръководител на региона, получавайки 99,7% от гласовете.
Представителите на „Единна Русия“ получиха огромно мнозинство - 89,91% - при изборите за депутати в Градската Дума в Грозни в Чеченската република след обработка на 100% от протоколите на секционните избирателни комисии, показват данните на ЦИК, цитирани от TACC.

„Единна Русия” спечели 89,91% от гласовете, „Справедлива Русия - патриоти - за истината“ - 7,01%, Комунистическата партия на Руската федерация - 3,04%.

От 17 до 19 септември 2021 г. в Чеченската република се проведоха избори за ръководител на региона, депутати от Държавната дума, депутати от републиканския парламент и депутати в представителните органи на общините. Общата избирателна активност в региона според резултатите от тридневното гласуване е 94,42%, общо са гласували около 732 хиляди души.

Рамзан Кадиров спечели изборите за ръководител на региона, получавайки 99,7% от гласовете.

„Независимая газета“: Изборите минаха – забравете за политика!
По време на предизборната кампания в Русия малко внимание и страсти бяха отделени на икономическите въпроси. В същото време материалните грижи на руснаците стоят в основата на тяхното гражданско благополучие. Поради неясните и неосъществими многобройни обещания на политиците населението е малко вероятно да даде предпочитание на политици с ясно определени икономически програми. Жалко, разбира се, защото изборите са най -добрият формат за разработване и утвърждаване на бъдещия икономически курс на страната, коментира в редакционна статия руският вестник “Независимая газета“.

Междувременно има много проблеми, пише вестникът, като припомня някои от тях

Почти две трети от руснаците (62%) предпочитат икономическата система на държавно планиране и разпределение днес - това е максимумът в цялата история на допитванията. Пазарните отношения, основани на частна собственост, се поддържат само от 24% от населението на Руската федерация. Експертите обясняват рекордното нарастване на обществените надежди за държавно разпределение с дългосрочния спад в доходите на населението на страната. А също и нежеланието да се жертва жизнения стандарт в името на външнополитическите инициативи на родната държава.

Цените на електроенергията, газта и транспорта в Русия може да се повишат много повече от очакваното догодина. Властите планираха да повишат монополните тарифи с целева инфлация от 4%. До края на годината обаче ръстът на цените ще бъде по -близо до 7%. А монополите вече настояват да повишат цените на услугите си един и половина пъти повече от планираното. За средно руско семейство ускореното увеличение на тарифите означава загуба от около 3000 рубли (68 лв) за електроенергия и комунални услуги.

Русия приема на борда си и икономиката на Беларус, което прави перспективите за извеждане на доходите на населението от кризата още по-слаби. Държавите възнамеряват да хармонизират парично-кредитната си политика . Централната банка на Руската федерация се фокусира върху прехода на Минск към таргетиране на инфлацията, а тя е близо 10% в Беларус. Но, както Сергей Глазиев, министър по интеграцията на Евразийската икономическа комисия, каза пред НГ, свеждането на паричната политика до манипулиране на основния лихвен процент удари руската икономика и е малко вероятно този принцип да бъде разпространен в Съюзната държава. Русия и Беларус вече показват най -ниските темпове на растеж на БВП в Евразийския икономически съюз (ЕАЭС).

Преходът към зелена енергия се оказа по -труден от очакваното. Една от причините е поскъпването на алтернативната енергетика и на самата енергия. Така например за първи път през последните седем години цената на слънчевата енергия се е увеличила през второто тримесечие, казват анализатори от Wood Mackenzie. Основната причина са проблемите в глобалната верига на доставки и нарастващите цени на стоки като стомана и алуминий. Енергийният преход се усложнява не само с повишаването на цените на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), но и с общия им недостиг. Спекулативното покачване на цените на газа и нарастващите цени на електроенергията в ЕС увеличават интереса на страните към въглищата, въпреки целите за постепенното им премахване. Русия, като основен доставчик на традиционни суровини, се оказва основният бенефициент на тоталната енергийна криза.

Средната цена за доставка на морски контейнер по основните търговски пътища е шест пъти по -висока днес, отколкото през последните пет години. Причината за това покачване на цените бяха смущения в глобалните вериги на доставки, недостига на контейнери, рязкото увеличаване на търсенето на стоки, както и затварянето на пристанищата за карантината. Допълнителните транспортни разходи ще доведат до по -високи цени на вносните стоки.

Нарастващата инфлация в Руската федерация се оказа най -тревожният икономически фактор.

Правителството трябва да разбере мащаба и разнообразието от сериозни проблеми в икономиката и да предложи стратегия за дългосрочно развитие и растеж на доходите. Защото изглежда, че имитирането на статистическия ръст на реалните доходи след три години, по време на президентските избори, ще бъде по -трудно, по -скъпо и по -малко ефективно от електорална гледна точка.

„Коммерсанть“: „Единна Русия“ получава конституционно мнозинство в Думата
Секретарят на Генералния съвет на Единна Русия Андрей Турчак обяви приблизителния брой мандати, които Единна Русия ще получи на изборите за Държавна Дума. Според него партията получава 120 мандата по партийните листи и 195 мандата в едномандатни избирателни райони, пише „Коммерсанть“.

„Разбира се, гласовете все още се преброяват, но от осем сутринта „Единна Русия“ печели повече от 48% от гласовете по листи, което ни позволява да получим 120 мандата. Нашите кандидати печелят в 195 едномандатни избирателни района“, заяви Турчак. Конституционно мнозинство в Думата се формира с 300 глава.

След обработката на 80,56% от избирателните протоколи изборите, „Единна Русия“ води с 49,42% от гласовете. На второ място е Комунистическата партия на Руската федерация (19,82%).

ТАСС: „Единна Русия“ с 49,42% от гласовете на изборите в Русия след преброяването на 80% от протоколите
Партията на руския президент Владимир Путин „Единна Русия“, според резултатите от обработката на 80,1% от окончателните протоколи, печели 49,42% от гласовете в партийния списък за Държавната дума. Това беше съобщено на екрана в информационния център на Централната избирателна комисия на Русия в понеделник, предава ТАСС.

Според резултатите от гласуването, следват Комунистическата партия на Руската федерация (19,82%), Либерално -демократичната партия (ЛДПР) - 7,55%, „Справедлива Русия - Патриоти - за истината“ - 7,37% и „Нови хора“ - с 5,37%. Засега тези пет партии преодоляват пет процентовата бариера за влизане в Държавната дума.

ТАСС: „Единна Русия“ води с 47,19% след преброяването на 60% от протоколите
Партията на руския президент Владимир Путин „Единна Русия“ получава 47,19% от гласовете на парламентарните избори в Русия след преброяването на 60,18% от протоколите, съобщава ТАСС, като се позовава на данни от местната Централна избирателна комисия.

Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) печели 20,88%, Либералдемократическата партия (ЛДПР) - 7,89%, „Справедлива Русия - за истината“ - 7,54%, „Новите хора“ - 5,77%.

Изборите за осмия състав на Държавната дума на Русия се проведоха в рамките на три дни - 17, 18 и 19 септември. Едновременно с изборите за долна камара в един единствен ден за гласуване бяха проведени преки избори за губернатори на девет субекта на Руската федерация и бяха избрани и 39 регионални парламента.