Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Промяната продължава“ ще е новият политически субект на изборите

19 септември 2021 | 15:13

Новият политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев „Промяната продължава“ ще бори корупцията и ще се стреми към привличане на инвеститори. От него ще бъдат част само почтени хора, които ще гарантират това, подписвайки договор. Сред другите критерии, на които ще трябва да отговарят, е да имат добра кариера извън политиката, за да са независими и да се водят само от интересите на данъкоплатците. В „Промяната продължава“ няма да бъдат допускани политически хамелеони. Ако са били в повече от една партия преди това, няма да имат място в политическия проект, подчерта Кирил Петков. За момента към него са се включили вече познати лица от екипа на бившия служебен министър в икономическото ведомство. Това са Даниел Лорел, Яна Балникова и Калина Константинова. Адвокатът Никола Минчев също е част от „Промяната продължава“. За момента Петков и Василев са водили разговори със 7-8 партии, за да могат да се явят на изборите на 14 ноември, тъй като вече няма време за регистрация на нова формация. Условията им към тях са да не искат пари или места в партийните листи. „Промяната продължава“ няма да следва леви или десни политики, защото според Петков най-важна е почтеността. Те ще постигат „леви цели с десни идеи“. Ако в новата партия на Кирил Петков и Асен Василев се попълва декларация за почтеност, те трябва да останат само симпатизанти, коментира от своя страна лидерът на АБВ Румен Петков. А Александър Симов от БСП сметна, че досега действията на Петков и Василев не показват стремеж към промяна. Според него те действат с инструментите на статуквото.Мая Манолова пожела успех на новия проект. Според нея по този начин мнозинството на промяната в следващия парламент ще стане по-устойчиво.

Агенция "Фокус
Александър Симов, БСП: Показахме, че сме партия, която търси промяната по предвидим и разумен начин

Всеки има правото да участва в политическия живот и да потърси реализация на своите идеи. Но моите аларми запищяха, чувайки фразата "ще постигаме леви цели с десни идеи", защото БСП е минавала през подобен период. Точно със същата фраза в БСП беше продадена идеята за плоския данък." Това заяви народният представител в 46-я парламент от "БСП за България" Александър Симов в "Неделя 150" по БНР, съобщиха от пресцентъра на БСП.
Той обясни, че това се е оказало една красива измама, която не е сработила да реши проблемите с бедността.
"Оттогава насам аз се настройвам подозрително към всеки, който смята, че нещо подобно е възможно, защото знам, че няма как да стане. И в България, и в света с десни мерки постигаш десни цели. Това е истината", категоричен бе Симов.
"Виждаме, че се създава една нова партия, която заявява амбициозна програма за продължаване на промяната. И същевременно виждаме, че вън от телевизионните студиа, представителите на тази нова партия действат с инструментите на статуквото. Подобно поведение, за което ние алармираме, имаше Бойко Борисов. Той се намесваше в други партии, цепеше групи, привличаше партии - правеше всичко възможно, за да си осигури някаква политическа подкрепа. Подобно политическо рейдърство за нас е напълно недопустимо. Тук не говорим за привличане на избиратели с идеи, а за купуване на партии и на влияние", каза още той.
Според него предизборната битка трябва да се води по честни правила и по коректен начин, за да не се повтарят мрачните времена на ГЕРБ и тяхното политическо наследство.
"Още преди да се появят някакви идеи, преди да покажат хора, с които да спечелят доверие, виждаме как новите лица много мрачно напомнят на минали действия, каквито изведоха хората на улицата", изрази притеснение Симов.
По думите на социалиста след изборите партиите ще трябва да се научат на най-трудното - да седнат на една маса и да си говорят, независимо от своите различия и независимо от предизборните битки.
"От БСП показахме, че сме готови да говорим с партии, които са политически и идеологически много различни от нас - в името на постигане на някакво елементарно съгласие. Невъзможността да се проведе такъв качествен разговор взривява втори подред парламент", смята Симов.
Александър Симов коментира и последните социологически проучвания: "При условие, че виждаме как доскоро най-популярните партии сериозно губят доверие, запазването на доверието в БСП, а според някои проучвания лекото му увеличаване, показва, че избирателите оценяват поведението ни в 45-то и 46-то Народно събрание. Макар останала трета, БСП запази здрав разум и показа, че е в състояние да води диалог. Показахме, че сме партия, която търси промяната по един предвидим и разумен начин.
Съжалявам, че не срещнахме партии, които могат да разберат това поведение."
Симов изрази убеденост, че след края на процеса на номинации в БСП за президент и вицепрезидент, 98% от номинациите ще са за двойката Радев-Йотова.
"Ние стоим зад Румен Радев и Илияна Йотова. Не допускам БСП да има друг кандидат за президент", подчерта той.
Симов обърна внимание, че задаването на въпроси подкрепя ли Румен Радев нов проект и има ли участници от президентството в него не е водене на война с президентската институция.
"Би било проблем за БСП, ако президентството стои зад друга партия", констатира Александър Симов.

Агенция "Фокус
Румен Петков, АБВ: Ако в новата партия на Кирил Петков и Асен Василев се попълва декларация за почтеност, те трябва да останат само симпатизанти

Ако в новата партия на Кирил Петков и Асен Василев се попълва декларация за почтеност, те трябва да останат само симпатизанти. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Не знам дали си даваме сметка да си търсиш инструмент за регистрация в ЦИК или мандатоносител и да преговаряш със 7 партии. Това е чудовищна политическа несъстоятелност и изключителен признак за непочтеност. Те са готови да седнат на врата на всеки, който би взел някой лев да ги регистрира", коментира Румен Петков.
Той обърна внимание и за още две неща. "Едното е, че ще събират само членове, които досега са били само членове на не повече от 1 партия. За тях няма ценностна система. Няма политически решения, които имат определен характер. Другото е, че ще искат попълване на декларация за почтеност. Те очевидно двамата ще бъдат симпатизанти, защото те изключват категорията почтеност с поведението си последните 3 месеца. Предполагам, че ще имат клубове по интереси. Единият клуб, ръководен от г-н Спецов навярно на членовете на "Продължаваме промяната", които са продали на български циганин партия с над 1 млн. задължения. Другият клуб интереси, които са обещали 60 млн. на всеки албанец, който е готов да каже, че ще инвестира в България. Тези клубове българските граждани да ги осмислят като потенциал", каза още Румен Петков.
Според него е важен въпросът дали в Министерство на финансите е имало зам.-министри, които са имали съветници. "Ще възникне въпросът колко ни е струвала администрацията на Министерство на финансите. Това е много важен въпрос. Ако тя се е била превърнала в хранилка, нещата трябва да бъдат ясни за обществото", каза още лидерът на АБВ.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус
Асен Василев: Данъците са достатъчно високи и не трябва да се пипат

Данъците в България да достатъчно високи и няма нужда да се пипат нито нагоре, нито надолу. Това каза бившият служебен финансов министър Асен Василев по време на представяне на политическия проект „Промяната продължава, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Има достатъчно постъпления в хазната особено ако НАП отиде в големите фирми и си ги събере. Имаме достатъчно постъпления, за да имаме нормално здравеопазване и образование. Въпросът е, че всички контролни механизми са по една или друга причина изключени. Няма контрол как се разходват парите. Ако започнем да искаме истинското качество, ще имаме изключително богата и процъфтяваща държава, която дава равен старт на всички“, допълни той.
Асен Василев обясни, че ако това се случи, бизнесът ще работи по-добре, защото вместо да се занимават с бюрократични и административни процедури, ще използват времето си за измисляне на по-добри пазарни продукти и за разговори с партньори.
Той прогнозира, че бъдещото редовно правителство на България ще е коалиционно. Кирил Петков от своя страна коментира, че това е и причината да комуникират с партии в целия политически спектър - за да може следващият парламент този път да излъчи кабинет.
Теодора ПАВЛОВА
Агенция "Фокус
Хората, които ще участват в политическия проект „Промяната продължава", ще подписват договор за почтеност

Хората, които ще участват в политическия проект „Промяната продължава“, ще подписват договор за почтеност. Това заяви бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Сред другите критерии, на които ще трябва да отговарят, е да имат добра кариера извън политиката, за да са независими и да се водят само от интересите на данъкоплатците.
„Да не са били в повече от една партия, преди участието си в нашата коалиция, защото ние не вярваме на хора, които прескачат от партия в партия. Да не са участвали в скандали, които всеки от нас може да провери“, допълни Петков.
Сред вече присъединилите се към „Промяната продължава“ е Деница Симеонова. Тя е магистър-инженер и по думите й в последните 5 години е работила за развитието на българската предприемаческа среда.
„Имам опит с Британската кралска академия по инженерство.иновации могат да се случват не само в развитите държави. Вярвам, че можем да поставим България на глобалната карта на иновациите“, посочи Симеонова.
Яна Балникова също е част от „Промяната продължава“. Тя беше в служебния кабинет „Янев“ 1, като в последните 4 месеца беше заместник-министър на икономиката.
„Имам 13-годишна кариера в аутсорсинг индустрията, 4 години в сферата на биотехнологиите и кръговата икономика“, представи се тя.
Калина Константинова също влиза в политиката. В последните 4 месеца и тя, както Балникова, беше част от екипа на икономическото министерство.
Даниел Лорел, който в служебния кабинет беше част от екипа на Кирил Петков, заяви, че цялата му кариера е била свързана с високите технологии.
„За няколко месеца в Комисията по прозрачност установих, че България е крадена страна. Ние сме тук, за да продължим промяната“, допълни той.
Никола Минчев, адвокат, също се включва в „Промяната продължава“.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус
Кирил Петков: Започнахме промяната през изминалите 4 месеца, искаме да я продължим в следващите 4 години

Започнахме промяната през изминалите четири месеца, искаме да я продължим в следващите четири години. Това заяви бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков по време на представянето на новия политически проект „Продължаваме промяната“, предаде репортер на Агенция "Фокус".
В момента двамата с бившия финансов министър водят разговори с няколко партии, с които вероятно ще се явят на изборите на 14 ноември в коалиционен формат. За президентските избори пък политическият проект ще подкрепи Румен Радев, който по думите на Кирил Петков, споделя тяхната визия и принципи. Въпреки това, бившият служебен министър подчерта, че "Продължаваме промяната" не е партия на настоящия държавен глава. Асен Василев от своя страна уточни, че условията им към партиите, с които водят разговори, са да не искат пари или места в партийните листи.
Той открои четири конкретни и ясни цели, които с бившия финансов министър Асен Василев ще следват. Те са спиране на корупцията и кражбите, освобождаване на малкия и средния бизнес така, че да работят спокойно, привличане на инвестиции и благоденствието да се разпределя по-справедливо.
Кирил Петков предупреди, че в следващите 60 дни за него и Василев ще се чуят всякакви истории и помоли симпатизантите си за доверие. Той посочи още, че в политиката не е важно дали си ляв, или десен, а да бъдеш почтен.
Теодора ПАВЛОВА