Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Великобритания се отказа от ваксинационните паспорти, други страни ги въвеждат

13 септември 2021 | 16:49

Великобритания се отказа от ваксинационните паспорти, но други страни ги въвеждат с пълна сила и затягат ограниченията срещу невакснираните хора, като например в Гърция тестовете за коронавирус за неваксинирани хора вече няма да бъдат безплатни.

„Московский Комсомолец“: Учени посочиха вредата от ранната масова реваксинация
Група водещи американски и международни учени установиха, че не е необходима масова реваксинация срещу коронавирус, според резултатите от проведеното изследване, цитирано от руския вестник “Московский Комсомолец“.

Групата експерти разказа за резултатите в авторитетното списание Lancet. Сред тях са двама висши служители от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), както и експерти от СЗО.

Съобщава се, че изследванията доказват, че одобрените от САЩ ваксини са все още високоефективни. В същото време ефективността на препаратите срещу леките форми на заболяването може да отслабне с течение на времето. Ваксините обаче остават защита срещу тежки заболявания.

Следователно новите данни показват, че няма нужда от въвеждане на допълнителни бустерни ваксини, съобщава CNBC. Експерти казаха, че може да се наложи реваксинация, ако имунитетът, образуван след ваксинацията, е отслабен още повече или се появи нов щам, който дс може да заобиколи защитата на ваксините.

В същото време твърде ранното разпределение на бустерите е свързано с определени рискове. Например, това е възможността за странични ефекти - възпаление на сърцето, известно като миокардит. Най -често то се случва след втората доза на иРНК ваксините.

Междувременно неваксинираните хора са 11 пъти по-склонни да умрат от COVID-19, отколкото тези, които са били ваксинирани срещу коронавирус, според доклад на други американски експерти.

Преди това американският президент Джо Байдън се обяви за широкомащабна ваксинация срещу коронавирус, за да се ограничи разпространението на делта варианта. Очаква се това да увеличи натиска върху десетките милиони американци, отказали ваксинации.

Kathimerini: Гръцкото правителство ще разреши трета доза ваксина за възрастните и болните хора
Правителството на Гърция ще предостави бустерни дози срещу Covid-19 на уязвимите групи от вторник, заявиха експерти от здравното министерство, надявайки се да ограничат нарастването на инфекциите с варианта „Делта“, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Властите ще направят достъпни записванията от вторник на лица с нарушена имунна система и лица на възраст над 60 години.

„Може да се прилага 6-8 месеца след втората доза“, каза Мария Теодориду, председател на Гръцкия национален комитет за ваксинации.

"За имунокомпрометирани може да се даде дори четири седмици след втората доза."

През август медицинските съветници препоръчаха бустерна ваксинация с иРНК ваксини за уязвими групи с придружаващи заболявания.

Теодориду каза още, че до момента са ваксинирани 140 000 деца на възраст 12-17 години. Процентът на ваксинация за деца от 12 до 14 години е 13%, а за деца от 15 до 17 години е 25%.

„Не трябва да се губи нито един ден, ваксинациите не трябва да се отлагат“, каза Теодориду, отхвърляйки аргументите, че ваксинацията може да „инхибира растежа на децата или да промени тяхната ДНК“.

Въпреки това, само 48% от 18 до 24 годишните са ваксинирани, в сравнение с 65,5% от 40 до 44 годишните.

Страната съобщи за 1 608 нови инфекции с Covid-19 и 51 свързани смъртни случая в понеделник, с което общият брой на заразените от началото на пандемията достигна до 616 765, а броят на смъртните - до 14 223.

Гърция досега е направила повече от 11,8 милиона ваксинации с първа доза. Около 56% от населението е напълно ваксинирано. Правителството се надява да увеличи тази цифра до 70 процента в опит да изгради широк имунитет срещу вируса.


The Guardian: Има опасения, че ваксинационните паспорти в Англия все пак могат да бъдат наложени
Плановете за въвеждане на ваксинационни паспорти в Англия от следващия месец бяха отложени в драматичен обрат в намеренията на британското правителство, но противниците на тези планове от Консервативната партия се опасяват, че те все пак могат да бъдат въведени по-късно тази година на фона на предупреждението, че Националната здравна система (НЗС) на Англия е изправена пред „най-лошата зима в живата памет“, пише британският вестник The Guardian.

Само седмици след като Борис Джонсън обяви, че предизвикалите много противоречия документи ще са необходими, за да могат напълно ваксинираните хора да посещават нощни клубове и други места, където се събират много хора, здравният министър Саджид Джавид заяви, че плановете за тяхното въвеждане са преустановени.

Правителствени източници заявиха, че ужасните предупреждения в началото на лятото за случаите на Covid-19, хоспитализациите и смъртните случаи в резултат на почти пълното премахване на ограниченията не са се потвърдили и че успехът на разпространението на ваксините означава, че ваксинационните паспортите не са крайно необходими.

Джонсън ще потвърди това решение във вторник, когато се очаква да направи изявление в парланмента и да проведе пресконференция, за да подготви хората за трудна зима, като мерките като носене на маски и социално дистанциране евентуално ще бъдат въведени отново на национално или местно ниво.

Високопоставен източник от правителството е казал пред The Guardian: „Премиерът не иска нови мерки, но не можем да ги изключим. Ако не искаме ново блокиране, може да се наложи да използваме други опции - въпросът е колко драстични ще бъдат те."

EU Observer: Нидерландия също наложи ваксинационните паспорти
От 25 септември в Нидерландия ще се изисква ваксинационен паспорт за влизане в ресторанти, барове, хотели, театри, кина и т.н., съобщава EU Observer, като се позовава на източници в нидерландското правителство на телевизионния канал NOS.

Правилото за разстояние 1,5 метра обаче ще бъде отменено. Маските за лице остават задължителни в обществения транспорт. Работното време на баровете и нощните клубове остава в сила do полунощ. Няма ограничение за посещаемостта на спортните стадиони, но зрителите ще трябва да покажат „зелен пропуск“.

Greek Reporter: В Гърция влизат в сила новите противоепидемиологични правила от понеделник
Новите спешни мерки, предназначени да защитят общественото здраве и да ограничат разпространението на Covid-19, влязоха в сила в Гърция от понеделник, 13 септември, информира Greek Reporter.

Хората, които не са ваксинирани - независимо дали служители в публичния и частния сектор, ученици, студенти, лица над 12 години, които искат да пътуват със самолет, влак, междуградски автобус или кораб или да посетят всеки закрит район, където се събират хора - трябва да могат да представят удостоверение за отрицателен тест за Covid-19, направен в необходимия срок.

Разходите за Ковид-теста се поемат от хората

Разходите за полагане на теста, които са ограничени от закона, ще бъдат поети от частното лице, тъй като обществените съоръжения за тестване от понеделник ще могат да тестват само хора, които са ваксинирани срещу Covid-19 или имат симптоми, като ще се прави строга проверка на самоличността.

Правителството е ограничило максималната цена както на PCR, така и на бързи тестове, направени в помещенията на частни диагностични лаборатории и клиники, като първият е на цена 60 евро (40 евро за анализ и 20 евро за вземане на проба), а вторият на 10 евро.

И ваксинираните, и неваксинираните лица са длъжни да носят маска на закрито и на открито, където се събират хора.

Нов дигитален сертификат за отрицателен бърз тест, издаден от gov.gr, трябва да се подава веднъж седмично от неваксинирани служители, за да ходят на работа. Тестът се заплаща от служителите и трябва да бъде проверен от работодателя с помощта на националното приложение за телефон.

Преподавателският персонал в училищата и висшето образование, работещите в туризма, хотелиерството, телевизията, филмовата индустрия, театралните, музикалните и танцовите продукции трябва да бъдат тествани два пъти седмично, отново на собствена сметка.

Удостоверение за ваксинация или предишно заболяване с Covid, PCR тест, направен 72 часа предварително или бърз тест, направен 48 часа преди това, трябва да бъде показан от всяко лице на възраст над 12 години, за да бъде допуснато до съдебни зали, поземлени служби или регистри на актове. Децата между пет и 11 години трябва да представят изявление, че са имали отрицателен самотест, направен през предходните 24 часа.

Същите изисквания трябва да бъдат изпълнени, за да се използват обществени средства за пътуване от лица над 12 години, докато самотестове трябва да се подават от деца на възраст от четири до 11 години.

Неваксинираните ученици са задължени да правят два самотеста седмично, предоставяни от държавата безплатно, чиито резултати трябва да бъдат качени на сайта selftesting.gov.gr.

Неваксинираните студенти трябва да правят два бързи теста седмично на своя сметка и да представят цифровия сертификат за всеки тест за проверка с приложението за Covid.

За здравния персонал има задължително изискване за ваксинация срещу Covid-19, като неваксинираният персонал бива изпратен в безсрочен неплатен отпуск. За тези, които се заразят с Covid-19, докато са спрени, се прилагат следните правила:

Симптоматичният служител трябва да направи PCR тест в обществено съоръжение за тестване. Ако първият тест е направен в частно заведение, той трябва да бъде потвърден в рамките на 24 часа чрез тест в обществено здравно заведение с проба, взета на място, която не е доставена предварително, при присъствието на повече от едно лице при вземането.

Пациентите, които са напълно ваксинирани или имат сертификат, че са се заразили с Covid-19 през последните шест месеца, трябва да представят отрицателен бърз тест, направен през последните 48 часа, за да бъдат приети в публично или частно здравно заведение. Неваксинираните пациенти трябва да направят PCR тест 48 часа предварително.

Кафенета, барове, ресторанти, таверни, клубове и други заведения на забавление са отворени само за тези, които имат сертификати за ваксинация или предишно заболяване с Covid, които се проверяват от приложението. Същото важи и за спортните стадиони.

Археологическите обекти, музеите и художествените галерии могат да работят като места без Covid или смесени, като неваксинираните посетители трябва да покажат доказателства за отрицателен тест, направен през последните 48 часа (самодиагностика, направена през последните 24 часа за непълнолетни на пет до 11 години). Подобни мерки се прилагат и за открити места.

За фитнес залите неваксинираните посетители трябва да правят PCR или бърз тест веднъж седмично.

Работодателите имат право да знаят дали служителите са ваксинирани и са длъжни да проверят валидността на сертификатите, предоставени от неваксиниран персонал, и да се уверят, че са извършени необходимите тестове.

Politico: Великобритания се отказа от васкинационните паспорти
Правителството на Обединеното кралство се отказа от плановете си да издава ваксинационни паспорти, които да служат за влизане на закрити места и мероприятия в страната, пише европейската редакция на Politico.

„Имам удоволствието да кажа, че няма да продължим с плановете за ваксинационните паспорти“, каза здравният министър Саджид Джавид пред BBC.

Планът, който се очакваше да влезе в сила в края на септември, щеше да доведе до това, всеки, който отиде на пълно с хора място на закрито - например нощен клуб - би трябвало да покаже доказателства за пълна ваксинация.

„Честно е да се каже, мисля, че повечето хора вероятно инстинктивно не харесват идеята“, каза Джавид. „Никога не ми е харесвала идеята да казвам на хората, че трябва да покажеш документите си или нещо, за да направиш това, което е просто ежедневие“.

Но идеята все пак ще бъде запазена „в резерв като потенциален вариант“, каза той.

По-рано този месец министърът на ваксините Надим Захави заяви, че паспортите са необходими, за да останат големите места отворени, което предизвика възмущение от ресторантьорската и хотелиерската индустрия.

Преди няколко дни парламентаристите в Шотландия гласуваха да се изискват ваксинационни паспорти за влизане в места с много хора - включително нощни клубове, музикални фестивали и някои футболни стадиони - от 1 октомври. Асоциацията Night Time Industries обяви, че планът поставя сектора на „опасен път към опустошение. "