Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Изборите ще бъдат 2 в 1

11 септември 2021 | 12:18

След като Народното събрание насрочи президентските избори за 14 ноември, днес президентът Румен Радев обяви, че предсрочният парламентарен вот ще бъде на същата дата. Това означава, че ще имаме избори 2 в 1 на 14 ноември. Държавният глава заяви, че по този начин ще се спестят пари на хазната, както и времето на хората. Радев заяви, че ще разпусне Народното събрание максимално бързо в съответствие с реда и изискванията на Конституцията, изборния закон и технологичното време за издаване на укази. Според него президентската кампания ще бъде още един ориентир за българските избиратели за това кои партии и политици работят за бъдещето и кои бранят корупционните схеми и система. Той допълни, че очаква от следващото служебно правителство да продължи да работи за изкореняването на корупцията от българските институции и да работи прозрачно и отговорно в интерес на българските граждани.
Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова, в декларация от името на група по време на среднощните дебати за актуализацията на бюджета, призова президента да не злоупотребява с Конституцията, да не поставя повече условия на парламента, а да пожелае успех на политическите партии и да насрочи изборите.
Тя обобщи работата на 46-ия парламент, като посочи, че това Народно събрание ще остане не с взимане на смели решения, правене на реформи и подобряване на живота на хората, а със скандали, некомпетентност и политическо безплодие. По думите ѝ парламентарните партии не са имали пространство, на което да постигнат консенсус поне по важните теми за обществото.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група заяви, че парламентът си е свършил ангажимента към пенсионерите, гражданите и бизнеса. Той също призова президента Румен Радев незабавно да насрочи изборите.
Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в декларация от името на група, че този парламент е бил кратък, както миналия.
Декларациите дойдоха, тъй като се очакваше среднощното заседание да е последното за 46-ото Народното събрание, но се оказа, че в понеделник ще се проведе извънредно такова по искане на 48 депутати, с което се спазва изискването за насрочването му
.


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Аз подкрепям ценности, а не партии

Аз подкрепям ценности, а не партии. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Плевен, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Аз подкрепям ценности, а не партии и не съм упълномощил никого да говори от мое име. Почтени българи има във всички политически парии, има ги и извън париите. Това е моята България. Аз съм заедно с тези хора и за тези хора се убедих, че мога да разчитам на тяхната подкрепа“, заяви Радев.


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Президентската кампания ще бъде още един ориентир за българските избиратели за това кои партии и политици работят за бъдещето и кои бранят корупционните схеми

Президентската кампания ще бъде и още един ориентир за българските избиратели за това кои партии и политици работят за бъдещето и кои бранят корупционните схеми и система. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Плевен, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Очаквам от следващото служебно правителство да продължи да работи за изкореняването на корупцията от българските институции. Да работи прозрачно и отговорно в интерес на българските граждани“, допълни президентът.


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Изборите ще бъдат 2 в 1 на 14 ноември

Изборите ще бъдат 2 в 1 на 14 ноември. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Плевен, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По този начин ще спестим и пари на хазната, и времето на хората най-вече. Явно е, че двете кампании за Народно събрание и за президент и вицепрезидент ще текат едновременно и ще се слеят“, заяви Радев.
„Аз съм убеден привърженик на надпартийното съгласие и ще разчитам на подкрепата на всички почтени българи около големите цели - борбата срещу бедността и беззаконието за свободна и просперираща кампания“, добави той.
„Ще разпусна Народното събрание максимално бързо в съответствие с реда и изискванията на Конституцията, изборния закон и технологичното време за издаване на укази“, допълни Радев.


Агенция „Фокус“
Тошко Йорданов, ИТН: Мнозинството от демократичните партии все още нямат 121 човека

Мнозинството от демократичните партии все още нямат 121 човека. Това каза председателят на ПГ на "Има такъв народ"Тошко Йорданов в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Мислехме да пропуснем 2 ч. през нощта, но красноречието на г-жа Атанасова ни събуди. Миналият парламент беше кратък, този парламент също е кратък. Два изключително кратки парламента", каза още Йорданов.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: 46-ото Народно събрание ще остане не с взимане на смели решения, правене на реформи и подобряване на живота на хората, а със скандали, некомпетентност и политическо безплодие

46-ото Народно събрание ще остане не с взимане на смели решения, правене на реформи и подобряване на живота на хората, а със скандали, некомпетентност и политическо безплодие. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Очевидно е, че днес авторитетът на Народното събрание е по-нискък, отколкото беше преди конституирането му. Още в началото на това Народно събрание ПГ на ГЕРБ - СДС се позиционира като единствената опоизиция. Ние отчетохме желанието на част от българското общество за промяна. Въпреки че изборите бяха опорочени, бяхме готови да съдействаме за нормалното функциониране на парламентарната демокрация. За съжаление станахме свидетели на абсолютната неспособност на партиите на така наречената промяна а водят преговори и да взимат важни политически решения. Рухна дългоизгражданият мит, че страната може да се управлява на базата на омраза, реваншизъм и неглижиране на волята на суверена. Анти-ГЕРБ риториката може и да е атрактивна, но не е и ефективна", заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС.
Според нея парламентарните партии не са имали пространство, на което да постигнат консенсус поне по важните теми за обществото.
"Настощият пезидент Румен Радев се превърна в лидер на безизходицата, на която ставаме свидетели днес. Уважаемии колеги, днес ние от ГЕРБ препотвърждаваме ангажимента да работим активно за възстановяване на политичесикя диалог, както го направихме в началото, за да загърбим егото си, надскочим обидите и да преодолеем ударите, които понесохме през последните години, а и през последните минути включително. Готови сме да подадем ръка и да отдадем цялата си енертия за успешния отговор пред предизвикателствата, пред които е изправена страната. Трябва ни спокойствие и предвидимост. Трябва ни разум", заяви още Десислава Атанасова.
Тя изрази надежда това да е последното заседание на 46-ия парламент, тъй като според нея е изчерпан.
"Време е всички да отидем на избори. Призовавам президентът да не злоупотребява с Конституцията, да не поставя повече условия на парламента, а просто да пожелае успех на политическите партии", каза още Десислава Атанасова.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Мустафа Карадайъ,ДПС: Парламентът си свърши ангажимента към пенсионерите, гражданите и бизнеса

Парламентът си свърши ангажимента към пенсионерите, гражданите и бизнеса. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Днес е важно да заявим ясно и категорично - парламентът си свърши ангажиментът към пенсионерите, гражданите и бизнеса. По предложение на ДПС пенсионерите ще получават по 120 лв. на месец докрая на годината. 100 млн. ще получат общините. 85 млн. за земеделието, 70 млн. за туризма", каза още Мустафа Карадайъ.
Той заяви, че всички партии имат бедни и богати избиратели. "Създването на добри условия днес, означава и по-добри условия за всички. Нек апредтоящите избори ни накарат да бъдем по-добри и по-мъдри. Осъзнали ясно какво означава девизът "Съединението прави силата", каза Мустафа Карадайъ.
Той призова президента Румен Радев незабавно да насрочи изборите.
Деница КИТАНОВА