Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Благодарим на лекарите

07 април 2021 | 09:33

Отбелязваме Световния ден на здравето. По този повод по инициатива на БЛС на обяд медици от болниците и спешните центрове в страната запазват едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки, за да почетат паметта на техните колеги, загубили битката с COVID-19. Тази година Световеният ден на здравето има особено дълбок смисъл заради безпрецедентната ситуация, в която е поставен целият свят с пандемията от COVID-19 и непрестанната борба, която медиците водят ежедневно с коварната болест. Над 120 медици са загубили битката с болестта, които до последно и с достойнство са изпълнявали своя професионален и морален дълг.

Агенция „Фокус“
Благодарихме на лекарите (ОБЗОР)

Отбелязахме Световния ден на здравето. По този повод по инициатива на БЛС на обяд медици от болниците и спешните центрове в страната запазиха едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки, за да почетат паметта на техните колеги, загубили битката с COVID-19. Тази година Световеният ден на здравето има особено дълбок смисъл заради безпрецедентната ситуация, в която е поставен целият свят с пандемията от COVID-19 и непрестанната борба, която медиците водят ежедневно с коварната болест. Над 120 медици са загубили битката с болестта, които до последно и с достойнство са изпълнявали своя професионален и морален дълг.
Не закъсняха и поздравленията за медиците. Поздравления и благодарности отправиха политици, кметове и институции.
Пръв поздрави лекарите премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той благодари на лекарите, професионалистите по здравни грижи, санитарите, стоматолозите и фармацевтите, за които през последната година нямаше почивен ден. „Поздравявам здравните работници за професионалния им празник. Благодаря на лекарите, професионалистите по здравни грижи, санитарите, стоматолозите и фармацевтите, за които през последната година нямаше почивен ден. Но с много човечност и професионализъм те се справиха. Скърбим за медиците, които загубиха битката с болестта. Бог да ги прости!“, посочи Борисов. По думите му пандемията все още не е приключила, но с активното участие на всички, процесът на имунизация напредва и скоро ще успеем да се преборим с коронавируса.
Държавният глава Румен Радев удостои с почетен знак осем медици. По думите му медиците са останали без дъх от умора. „Повечето от вас работят в едни от най-натоварените сектори. Самите вие останахте без дъх от умора. Благодаря, че останахте и продължавате да сте на първа линия“, коментира той. Според него здравната ни система се нуждае от лечение, което да спре загубата на кадри и финанси. Той подчерта, че водещ принцип на здравната ни система трябва да е правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести. Държавният глава отбеляза, че COVID-19 е разкрил болезнено недостатъците на смъртоносно болната ни системата.
Междувременно председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров заяви, че смисълът, който изпълва днешния 7 април няма как да бъде извън контекста на епидемията, която преживяхме и продължаваме да преживяваме и в настоящия момент. „Миналата година 7 април беше отбелязан с тревога от това какво ни очаква. Току-що в Европа беше навлязло това бедствие. Тази година вече можем да посрещнем тази дата с различни смесени чувства. От една страна можем да се гордеем, че знаем много повече за вируса. Можем да се гордеем, че сравнително успешно и добре българските медици се справиха с предизвикателството“, заяви д-р Маджаров и отбеляза, че много негови колеги са изгубили живота си.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Здравната ни система трябва да дава възможност на медиците ни да развиват таланта си

Здравната ни система се нуждае от лечение, за да бъде ефективна и съхраняваща здравето на хората. Система, която да спре изтичането на кадри и ресурси, да направи работната среда по-сигурна и да даде възможност медицинските специалисти да развиват своя талант. Това заяви президентът Румен Радев на церемония на „Дондуков“ 2 за отличаването с Почетния знак на президента на изтъкнати медицински специалисти, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На награждаването присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ. „Сред нас са и хората, които помагат да се роди нов живот, което ни дава и надежда за бъдещето ни като нация“, допълни той и изрази благодарност към наградените акушерки за грижата им за бъдещите майки и новородените деца. „Днешната церемония е признание на цялото ни общество за вашия професионализъм и всеотдайност. Тя е знак и за всички ваши колеги, посветени на идеята за правото на здраве за всеки“, подчерта в словото си Румен Радев.
От името на наградените д-р Гергана Николова благодари за признанието и високата оценка. Тя отбеляза, че отличие заслужават всички български медици и посвети своята награда на медицинските специалисти, загубили живота си в изминалата тежка година, спасявайки живота и здравето на своите пациенти.
След края на церемонията държавният глава и вицепрезидентът се срещнаха с отличените семейни лекари и акушерки. Като проблеми на съсловията бяха посочени липсата на електронизация в здравеопазването, сериозната административната тежест върху специалистите от доболничната помощ, застаряването на кадрите, възможностите за професионално развитие и недостатъчното финансирането на дейностите в извънболничната помощ. Според президента Румен Радев неравенствата в системата на здравеопазването могат да се преодолеят чрез рационален механизъм за разпределение на ресурсите.
В Рамките на церемонията на „Дондуков“ 2 президентът награди: д-р Гергана Николова, семеен лекар с над 30-годишен опит, отличена през 2018 г. като Семеен лекар на годината от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Участник в проекти на международната хуманитарна организация „Лекари без граници“; д-р Костадин Сотиров – общопрактикуващ лекар, един от учредителите на Сдружението на общопрактикуващите лекари – Пловдив, и негов председател от 2017 г. Активно работещ за електронизация в здравеопазването, усилията му дават възможност за началото на електронно направление за безплатен PCR тест и електронна рецепта; д-р Георги Миндов – председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз; д-р Румен Алексов – общопрактикуващ лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Кюстендил; доц. Диана Димитрова – директор на филиала на Медицински университет-Варна във Велико Търново, където се обучават акушерки; Благовеста Костова – една от основателките на Алианса на българските акушерки и първата българска акушерка-делегат към Консултативния съвет на Световната акушерска конфедерация и представител на България в годишните срещи на Европейската акушерска асоциация; Галя Добрикова – акушерка с 22-годишен опит в УМБАЛ „Канев“ в Русе, активен участник в организацията на следдипломното обучение за акушерки;
По-рано днес държавният глава се срещна и отличи с Почетния знак на президента други осем медици и здравни специалисти.

Агенция „Фокус“
Ученици от Математическата гимназия отправиха жест към екипа на УМБАЛ-Пловдив за 7-ми април

Ученици от Математическата гимназия в Пловдив изненадаха ръководството и персонала на УМБАЛ-Пловдив (бившата Окръжна болница), съобщиха за Радио "Фокус" - Пловдив от болницата. В Световния ден на здравето те направиха ненадейна визита, за да честитят празника. Те поднесоха на директора на лечебното заведение д-р Динчо Генев специално изработено от тях пано „Благодарим за всеотдайността!“
На него те бяха написали още: „Признателност от сърце!“, „Благодарим ви за грижите. Продължавайте да вършите работата си с любов и отдаденост“. На финала са поставили картичка с уверение: „Всичко ще отмине! Благодарим ви!“.
В специалния поздравителен адрес са се включили възпитаници от различни класове на елитното училище.
Милият жест на тези млади хора ни трогна дълбоко и ни показа, че обществото оценява грижите, които полагаме за здравето на хората, а особено цени усилията ни в неравната битка с COVID-19, коментираха от ръководството на лечебното заведение.

Агенция „Фокус“
Медици от Пазарджик почетоха с минута мълчание паметта на загубилите битката с COVID-19 техни колеги

С минута мълчание и включени сирени и светлини на линейките медиците от МБАЛ-Пазарджик и ЦСМП-Пазарджик почетоха паметта на колегите им, които са загубили живота си в битката с COVID-19. Това съобщиха от МБАЛ-Пазарджик. Инициативата е на Българския лекарски съюз и е посветена на Световния ден на здравето – 7 април, който тази година е посветен на героите в бяло.
През 2020 г. към черните списъци на хората, изгубили битката с коварната болест се добавят и имената на над 120 медици, изгубили живота си, борейки се до последно и с достойнство, изпълнявайки професионалния и моралния си дълг.
Главната сестра на МБАЛ-Пазарджик Елена Станчева поздрави колегите си с празника, но отбеляза, че този 7 април е по-особен за всички,защото загубихме повече от 120 медицински специалисти в страната . Сред тях са много лекари, сестри и санитари, които COVID-19 погуби.
„Тази нощ загубихме и скъпата за нас старша сестра на Урологично отделение Дарина Огнянова. Нека с тази минута мълчание и вой на сирени сведем глави пред всички тях“, допълни Елена Станчева. Тя се обърна и към всички здравни работници, които продължават въпреки трудностите да работят в МБАЛ-Пазарджик с думи на благодарност и признателност за усилията, които полагат в трудната битка с коронавируса.

Агенция „Фокус“
Вицепрезидентът Илияна Йотова: Добро управление и реформа за здравната ни система, а не камери и телевизионни студиа

Днес надеждите на хората са свързани с българските лекари, медицински сестри, здравни служители. Вие не сте служители на министъра и успявате въпреки него и болното ни здравеопазване. То се нуждае от кадърни хора начело, които не си позволяват да спекулират със здравната криза. Които да го управляват умно, а не през телевизионните студиа. Надявам се, че това скоро ще се случи. Това заявява вицепрезидентът Илияна Йотова в поздрава си по случай Световния ден на здравето и Деня на здравния работник, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„Днес празнуват не хората, които суетно се оглеждат в телевизионните камери. Празнуват хората, които нямат време дори да включат телевизора, не виждат децата си с дни“, изтъква вицепрезидентът.
„На вас се падна най-голямата тежест – да лекувате Ковид, да се грижите за българските пациенти, да преживявате и болката, и радостта от оздравяването. В борбата с вируса си загубихме много от тихите герои. Поклон“, посочва вицепрезидентът Йотова.
Илияна Йотова се срещна за първи път с д-р Абдулах Заргар, който успешно управлява и усърдно надгражда работата на "МБАЛ-Исперих" от 2013 г. Д-р Заргар беше удостоен от Румен Радев с почетния знак на президента. Докато се лекуваше от Ковид-19, вицепрезидентът подписа указа за придобиване на българско гражданство от д-р Заргар.

Агенция „Фокус“
Кметът Димитър Николов поздрави всички бургаски медици по повод професионалния им празник

Кметът Димитър Николов поздрави всички бургаски лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери и здравни работници по случай професионалния им празник – Световния ден на здравето. Това съобщиха от Общината. „Благодарение на вашия професионализъм и чувство за хуманен дълг нашите съграждани получават нужната помощ и компетентна медицинска грижа. Пожелавам ви да бъдете здрави и да продължавате да помагате на всички хора, които са в нужда! Нека думичката „Благодаря“ превръща всеки ваш делник в празник! Честит Ден на здравето!“, пожела кметът Николов.
Лекарите, медицинските сестри и целият персонал на най-голямото лечебно заведение в града УМБАЛ Бургас, Спешен център и РЗИ получиха лично от кмета подаръци в знак на благодарност и признание за високоотговорната си и хуманна работа в условията на пандемия.
„Благодаря Ви за безрезервните, всеотдайни грижи и безсънните дежурства в тези тежки дни на пандемията. Вие загърбихте чувството на страх за себе си и своите близки, за да помогнете на нашите съграждани да преодолеят болестта. Това показа, че имате голямо сърце, откликващо на болката на хората. Поклон пред Вас! Надявам се, скоро да преодолеем най-тежкия етап от пандемията и най-лошото вече да е зад гърба ни, но съм спокоен, защото знам, че Бургас може да разчита на Вас!“, пожела още кметът Николов на бургаските медици.
На церемонията присъстваха още директорът на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров, заместник-кметът по здравеопазване и социални дейности Йорданка Ананиева и началниците на всички отделения в болничното заведение.
Благодарности и подаръци от кмета по случай Световния ден на здравето получиха и всички останали медицински служители и здравни работници в болничните заведения, диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове в Бургас.

Агенция „Фокус“
Предложено изграждане на паметник в Бургас, посветен на медиците, станали жертва на пандемията от COVID-19

Предложено изграждане на паметник в Бургас, посветен на медиците, станали жертва на пандемията от COVID-19, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Предложението е на кмета Димитър Николов и в него се посочва, че идеята за създаване на паметник на медиците, дали живота си в неравната битка, е във връзка с предприета гражданско-съсловна инициатива. "По своята същност този паметник ще бъде уникален не само за града ни, но и за България и ще засвидетелства преклонението и благодарността на цялото общество към онези, които ежедневно и ежечасно изпълняват професионалния си и човешки дълг. Инициативен комитет ще има грижата не само да популяризира идеята, но и да се погрижи за доброволното участие на различни лица, неправителствени организации, съсловни организации, частни лица и други институции за набиране на средства", се посочва още в предложението, което ще бъде гласувано по време на заседанието на Общинския съвет. Идеята е паметникът да бъде разположен пред новия корпус на УМБАЛ - Бургас.
Паралелно с това се зароди и идеята за изграждано на друг - в памет на известния хирург д-р Живко Радев, който загуби битката с COVID-19 в края на миналата година. "Д-р Живко Радев е бил изключителен хирург с огромен принос към общочовешките ценности и към развитието на Община Бургас и областта. Той е оставил следа в бургаското здравеопазване, като е обучил и създал стойностни хирурзи, които да продължат да помагат на хората и след него. Д-р Радев е спасил живота и здравето на много хора. Д-р Живко Радев бе не просто хирург, той е бил изключителен хирург, надарен с голям талант, голямо сърце и душа, изцяло отдаден на мисията си да спасява много човешки животи и е заплатил с цената на собствения си живот", посочва Веселин Пренеров, председател на Постоянната комисия по култура и читалищна дейност към Общинския съвет. Според предложението паметникът ще се намира по една от алеите на Морската градина.

Агенция „Фокус“
С вой на сирени и едноминутно мълчание здравните работници от МБАЛ - Смолян почетоха паметта на починалите медици

Смолянската болница отбеляза Деня на здравния работник с едноминутно мълчание и вой на сирени в памет на починалите медици от COVID-19 медици, съобщиха от болницата. Десетки лекари, сестри, санитари, помощен персонал, се събраха пред сградата на болницата да отдадат почит към загубилите свои колеги битката с коронавируса.
„Днес е Световният ден на здравето. Посрещаме го противоречиво – с уважение към труда на всички, с тъга за загубите на колеги, но и с оптимизъм, че ще може да върнем нормалния си живот”. Това каза зам.-директорът на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” д-р Емилия Апостолова. „В далечната 1948 година се създава Световната здравна организация. И този ден е обявен за Световен ден на здравето. Посрещаме днешният ден не толкова като празник, колкото като равносметка, уважение към труда на всички. От името на изпълнителния директор на МБАЛ Смолян д-р Марин Даракчиев, от името на зам.-икономическия директор Недялка Стаевска и от мое име, казвам едно огромно благодаря, респект и поклон към всички, които дават максимум от живота си, от професионализма си в тези тежки времена. Пожелавам на вас и семействата ви здраве, късмет, просперитет и още сили. Честит празник!”, добави още д-р Апостолова.
След поздравителните адреси здравните работници бяха зарадвани с изпълнението на няколко родопски песни. Секретарят на читалището в село Момчиловци Васка Мавродиева подари от името на всички свои съселяни икона, която да закриля както работещите в болницата, така и техните пациенти.
На церемонията присъстваха областният управител Недялко Славов, директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева, директорът на РЗОК Румяна Карагрошева, и десетки работещи в смолянската болница.

Агенция „Фокус“
Д-р Мими Кубатева, РЗИ – Смолян: Признанието на труда ни от обществото ни дава усещането за празник и сили да продължаваме

Директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Смолян д-р Мими Кубатева поздравява медиците по повод 7-ми април - Световен ден на здравето и професионален празник на работещите в сферата на здравеопазването, съобщиха от РЗИ – Смолян.
„Честит празник скъпи колеги, вече една година, в условията на пандемия, сме подложени на тежки изпитания. Отдадохме времето и себе си в полза на здравето на хората и посрещаме празника с професионално удовлетворение. В настоящата напрегната епидемична обстановка няма време за празнуване, но признанието на труда ни от обществото ни дава усещането за празник и сили да продължаваме.
Уважаеми съграждани, в Деня на здравето, нека осмислим значимостта на здравето и че то изисква грижа и споделена отговорност. На всички пожелавам търпение и увереност, че заедно ще се справим с предизвикателствата. Бъдете здрави и се радвайте на живота, въпреки всичко.“, се казва в поздравлението на д-р Мими Кубатева.

Агенция „Фокус“
Д-р Иван Маджаров, БЛС: Дълбок поклон пред стоицизма, човещината, вярата и надеждата, които всички медици носят в душите и сърцата си

В Световния ден на здравето, по инициатива на БЛС, точно в 12.00 часа медици от цялата страна сведоха глави и с вой на сирени почетоха паметта на своите колеги – лекари, медицински сестри, здравни специалисти, борили се до последно, но загубили битката с болестта. Това съобщиха от пресцентъра на Българския лекарски съюз.
„В тежките времена на изпитания всеки загуби познат, приятел или роднина в неравната битка с коварната болест. Към черните списъци се добавят и имената на над 130 медици, които до последно и с достойнство изпълняваха своя професионален и морален дълг“, посочиха от БЛС.
„Дълбок поклон пред стоицизма, човещината, вярата и надеждата, които всички медици носят в душите и сърцата си. Поклон пред паметта на онези герои в бяло, които не са сред нас, но винаги ще носим в сърцата си!”, бяха думите на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Той пожела на лекарите и специалистите по здравни грижи здраве, кураж и вяра.
Зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски запази минута мълчание пред УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. „От една страна всички заети в сектора имат повод за празник, защото имат с какво да се гордеят. През изминалата тежка година нито един от тях не се отказа и не се огъна пред едно бреме. Остана на мястото си и това се видя от цялото общество. От друга страна не е време за празнуване, защото редица колеги изгубиха животите си, помагайки на другите. Поклон и светла им памет!”, допълни проф. Габровски.
Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов почете паметта на загиналите медици пред ВМА. „Искам да честитя празника на всички колеги - лекари и специалисти по здравни грижи, да им пожелая здраве и да им благодаря за неуморния труд и грижи. За съжаление, много от колегите ни загубиха битката с коварната болест. Поклон и светла им памет!”, обърна се към колегите си д-р Брънзалов.
В инициативата на БЛС се включиха медици от десетки лечебния заведения от цялата страна, сред които ВМА, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, УМБАЛ „Александровска”, ЦСМП - София, УМБАЛ „Софиямед”, УМБАЛ „Пълмед”, УМБАЛ „Св. Анна”, МБАЛ „Бургасмед”, МБАЛ „Св. София“, УМБАЛ „Канев“, КОЦ-Русе, БЧК и редица други.
БЛС благодари на всички, които се включиха в инициативата и почетоха паметта на своите колеги и приятели.

Агенция „Фокус“
Иво Пазарджиев, Общински съвет - Русе: Благодаря на всички лекари за техните труд, всеотдайност, професионализъм, морал и хуманност

Благодаря на всички лекари за техните труд, всеотдайност, професионализъм, морал и хуманност. Това посочи председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев в поздравителен адрес към всички, които днес отбелязват 7 април - Световния ден на здравето и здравния работник, съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет. „Днес няма да се обърна единствено към храбрите жени и мъже, които се борят повече от година с коварния коронавирус. Ще използвам специалния повод, за да се обърна към всички лекари и да изкажа благодарност за техните труд, всеотдайност, професионализъм, морал и хуманност“, посочи той.
„Всъщност този ден винаги е бил повод за равносметка и гордост от избраната професия, повод за обединение и ден, в който ежедневната и неуморна работа получава заслужените обществена оценка и признателност.
Пожелавам на всички бели ангели, в това число и много мои близки приятели сили и вяра, за да продължават да преодоляват всяко следващо предизвикателство – в света на медицината, а и извън него.Бъдете здрави!
И не забравяйте темата на 2021 г. - „Да изградим един по-справедлив, по здравословен свят”. Тя е провокирана от неравенствата, при които живеят хората, подчертани още по-силно по време на COVID-19 пандемията“, заяви той.
„Именно днес Световната здравна организация призовава лидерите на отделните държави да гарантират, че всеки човек ще има условия на живот и труд, благоприятни за неговото здраве. В същото време е необходимо да се намалят неравенствата в здравеопазването и да се гарантира достъп до качествени здравни услуги“, написа г-н Пазарджиев в профила си в социалните мрежи.

Агенция „Фокус“
Община Ямбол организира кампания под надслов „Благодарим Ви, че сте до нас“

Кампания под надслов „Благодарим Ви, че сте до нас“ организира Община Ямбол в знак на признателност към медицинските специалисти в Ямбол и по повод професионалния празник на медиците - 7 април. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето по инициатива на Световната здравна организация, която е учредена на същата дата през 1948 година. В България честваме празника и като Ден на здравния работник от 1964 година.
Всяка година мотото на Световния ден на здравето акцентира върху приоритетен проблем, с който е ангажирана Световната здравна организация. Тази година то е: "Изграждане на по-справедлив и здравословен свят".
На няколко места в града са поставени транспаранти с послания към лекарите. Специален видеопоздрав, публикуван на официалната фейсбук страница на община Ямбол, беше отправен и от актьорите от Драматичен театър "Невена Коканова".
Футболният и баскетболният отбор на Ямбол също подкрепиха инициативата.
„Община Ямбол отново изказва благодарност към всички медицински специалисти от град Ямбол! Бъдете здрави и успешни! Честит професионален празник!“, посочиха от Общината.

Агенция „Фокус“
В Стара Загора беше открита фотографска изложба, посветена на старозагорските медици и медицински специалисти

По повод Световния ден на здравето днес на алея „Стара Загора“ в парк „Пети октомври“ беше открита фотографска изложба, посветена на старозагорските медици и медицински специалисти, под надслов „Стара Загора Ви благодари“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
„Всяка година изказваме своята почит към лекарите. Но днес този ден сякаш е много по-значим, защото времето в което живеем, ни кара да осъзнаем в още по-голяма дълбочина колко е важна професията на всички, работещи в системата на здравеопазването“, с тези думи зам.-кметът Иванка Сотирова представи експозицията. Тя отправи благодарности към автора на фотографиите Мария Младенова като подчерта, че изцяло нейна е била идеята за създаване на изложбата, която е подкрепена от Община Стара Загора.
Общо 30 пана показват, макар и през защитни костюми, лицата на старозагорски медици, борещи се на първа линия в пандемията от COVID-19.
Младенова е магистър фармацевт и ежедневно вижда усилията, които полагат лекарите в борбата за здравето и живота на хората. „Днес и през последната година и половина героите на деня са лекарите и всички медицинските специалисти. Те полагат огромни усилия и влагат знания и умения, за да запазят здравето и живота на всички ни. Поклон пред всички тях“, каза пред присъстващите създателят на изложба.
В екпозицията са събрани фотографии на медици от всички лечебни заведения, лекуващи пациенти с COVID-19, Центъра за спешна медицинска помощ и общопрактикуващи лекари от град Стара Загора.
Точно в 12.00 часа беше запазено едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки всички лекари и медицински работници почетоха паметта на своите колеги, загубили битката с CОVID-19.

Агенция „Фокус“
Областният управител на Пловдив Дани Каназирева: Благодаря на здравните работници за неуморните грижи и им желая здраве, енергия, оптимизъм и нови професионални успехи

Благодаря на здравните работници за неуморните грижи и им желая здраве, енергия, оптимизъм и нови професионални успехи. Това се казва в поздравителен адрес от областния управител на Пловдив Дани Каназирева към здравните работници по повод професионалния им празник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. "Най-сърдечно ви поздравявам по повод Световния ден на здравето и Професионален празник на здравния работник – 7 април. За втора година посрещате днешния ден и ваш празник в условията на безпрецедентна епидемия и тревога за утрешния ден“, посочи тя.
„Днес вие, нашите лекари, сте изправени пред още по-голяма отговорност и достойно се справяте. Зная колко усилия, умения и висока отговорност изисква това и ви благодаря от сърце.
Благодаря ви за неуморните грижи и желая на всички вас и вашите семейства здраве, енергия, оптимизъм и нови професионални успехи!“, допълни тя.

Агенция „Фокус“
Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Днес изразяваме дълбока признателност за професионализма, отговорността и хуманността на здравните работници

Днес изразяваме дълбока признателност за професионализма, отговорността и хуманността на здравните работници. Това се казва в поздравителен адрес на кмета на Пловдив Здравко Димитров по случай Световния ден на здравето и професионален празник на здравния работник – 7 април, съобщиха от пресцентъра на Общината.
"Приемете моите искрени и най-сърдечни поздравления по повод Световния ден на здравето и професионален празник на здравния работник – 7 април. Днес изразяваме дълбока признателност за Вашия професионализъм, отговорност и хуманност. Вие сте хората, които бяха на първа линия, понесоха и продължават да носят най-сериозната тежест в пандемичната обстановка. Вие показахте на всички, че понятия като чест, достойнство и професионална етика имат своето непреходно значение в най-хуманната професия. Неслучайно медицинските работници бяха наречени „белите ангели“ и получиха заслужено признание от гражданите за своите огромни усилия в борбата с невижданата в последните години епидемия“, посочи той.
„Нашата обща цел е по-високо ниво на диагностика и лечение, по-качествена доболнична и болнична помощ, рехабилитация и като цяло – по-добър здравен статус на жителите на Община Пловдив. За професионализма, упорития труд, умението и вярата си – приемете нашето огромно Благодаря. Желая на Вас и семействата Ви здраве, вяра и оптимизъм!", допълни той.

Агенция „Фокус“
Кметът на Русе Пенчо Милков: Пожелавам на здравните специалисти да не губят онази човешка топлина и стремеж към подкрепа на страдащите, които са начертали техния професионален път

Пожелавам на здравните специалисти да не губят онази човешка топлина и стремеж към подкрепа на страдащите, които са начертали техния професионален път. Това се посочва в поздравителен адрес от кмета на Община Русе Пенчо Милков към здравните специалисти по повод техния професионален празник. „Пожелавам ви да имате силите и вярата, с които да посрещате предизвикателствата на всеки нов ден! Не губете онази човешка топлина и стремеж към подкрепа на страдащите, които са начертали вашия професионален път“, посочи той.
На 7 април - Световния ден на здравето, ръководството на местната управа поздрави лично и екипа на Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“- една от болниците в Русе, в чието специализирано отделение ежедневно се лекуват десетки заболели от COVID-19 от областта и страната.
Днес от 12.00 часа по инициатива на Българския лекарски съюз ръководството и служителите на лечебните заведения в страната ще почетат паметта на медиците, загубили битката с COVID-19. По техни данни от началото на пандемията досега над 120 са медицинските служители, в т.ч. и медици от Русе, намерили смъртта си, изпълнявайки своя професионален и морален дълг.

Агенция „Фокус“
Д-р Дончо Дончов, ВМА: Колегите цяла година дават всичко от себе си, за да се борят с една огромна, невидима и несвършваща напаст

Колегите цяла година дават всичко от себе си, за да се борят с една огромна, невидима и несвършваща напаст. Това каза доц. д-р Дончо Дончев, началник на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА, който бе сред отличените на церемония в Гербова зала с почетен знак на президента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Имам възможност да представлявам колегите, които цяла година дават всичко от себе си, независимо от предишния си професионален и житейски опит, да се борят с една огромна, невидима и несвършваща напаст. Благодаря на всички институции, на всички хора, които проявяват внимание към тази наша борба. Доколкото разбирам имаме шанса да сме първите, които получават президентски знак за българските медици, честта е още по-голяма“, заяви д-р Дончев.
„Бях подготвил кратко слово за онези, които дадоха всичко от себе си, загинаха на фронта, наречен български болници. В тази тържествена обстановка усещам колко е неуместно да се държат слова за тези хора, които вече не са сред нас. Затова вместо мои ще използвам думите на народния поет към душите на загиналите „Юнаци, лека нощ“, цитира част от „Новото гробище над Сливница“ д-р Дончев.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Водещ принцип на здравната ни система трябва да е правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести

Водещ принцип на здравната ни система трябва да е правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести. Това каза държавният глава Румен Радев, след като удостои с почетен знак осем медици, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Миналата година едно инфекциозно заболяване задейства паник бутона за значителния риск за здравето и живота, който крият неинфекциозните болести като рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Те са основната причина за високата смъртност в България“, коментира Радев.
„Убеден съм, че правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести трябва да бъде водещ принцип, на който се подчинява здравната ни система“, заяви той, Държавният глава посочи, че всеки българин трябва да има възможност да достигне най-високото ниво на психическо и физическо здраве.
„Отдавна се говори, че здравната ни система се нуждае от лечение. Лечение, което да спре оттеглянето, загубата на кадри и финансов ресурс в системата. Лечение, което трябва да я направи много по-ефективна в опазването на човешкото здраве. Лечение, което да създаде такива условия за много по-добра професионална реализация, съхраняване на живота и разгръщане на таланта на медиците“, поясни Румен Радев.
„Днешната среща е израз на дълбоката признателност на обществото за високият ви професионализъм и всеотдайност. Пожелавам ви много здраве, енергия и воля във вашата високо отговорна мисия и да ви пожелая щастие“, каза още той.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: COVID-19 разкри болезнено недостатъците на смъртоносно болната ни системата

COVID-19 разкри болезнено недостатъците на смъртоносно болната ни системата. Това каза държавният глава Румен Радев, след като удостои с почетен знак осем медици, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен е удоволствие днес в Световния ден на здравето да отлича с почетен знак на президента наши медици, които с чест и достойнство изпълняват своя свещен дълг, посвещавайки живота, времето и здравето си на живота и здравето на българските граждани. Напоследък често обсъждаме темата за избора, който правим. Вероятно всеки от вас в своя професионален път е имал повод да обмисли предимствата на работата в чужбина. Затова искам да изразя своето уважение и признателност за избора, който направихте. Избор, наречен България“, заяви държавният глава.
„Повечето от вас работят в едни от най-натоварените сектори на системата през изминалата година – Спешна помощ, инфекциозните и интензивните отделения. Вие сте сред хората в България, които най-добре познават вируса, отдел живота на много хора. Не малко сред тях и наши медици, чиято памет почитаме днес“, коментира той. Радев допълни, че за медиците статистиката на болни и оздравели не е просто числа, а човешки съдби. „Не рядко във вашите неимоверни усилия да възстановите дишането на пациентите си вие самите оставахте без дъх от умора и изтощение“, поясни той. Държавният глава благодари за всеки излекуван пациент и всеки спасен човешки живот. Радев благодари на медиците, че продължават да са на първа линия въпреки риска за собственото им здраве и живот.
„COVID-19 разкри болезнено недостатъците на системата. Неравенствата в достъпа на медицински услуги и дисбаланса в разпределението на човешкия и финансов ресурс“, добави Радев. По думите му многото загубени човешки животи са направили нетърпимо пренебрежението към факта, че системата е смъртоносно болна по отношение на профилактика и превенцията на социално значимите заболявания.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Медиците останаха без дъх от умора, благодаря, че продължавате да сте на първа линия

Медиците останаха без дъх от умора, благодаря, че продължавате да сте на първа линия. Това каза държавният глава Румен Радев, след като удостои с почетен знак осем медици, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Президентът заяви, че за него е особено удоволствие днес да отличи наши медици.
„Повечето от вас работят в едни от най-натоварените сектори. Самите вие останахте без дъх от умора. Благодаря, че останахте и продължавате да сте на първа линия“, коментира той.
„Здравната ни система се нуждае от лечение, което да спре загубата на кадри и финанси“, каза още президентът.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Агенция „Фокус“
Държавният глава Румен Радев удостои с почетен знак осем медици

Държавният глава Румен Радев удостои с почетен знак осем медици, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Преди церемонията бе отдадено едноминутно мълчание в памет на лекарите, загинали, изпълнявайки дълга си.
Отличието получиха доц. д-р Дончо Дончев, началник на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА, който като доброволец се е грижил за пациентите с коронавирусна инфекция и продължава да работи в COVID зоната на болницата; д-р Сибила Маринова - координатор по донорство за Северен централен регион, която заедно с екипа си работи на първа линия за лечението на пациенти с COVID-19 във Велико Търново; д-р Мария Пишмишева-Пелева, ръководител на инфекциозното отделение на МБАЛ – Пазарджик от 2013 г.; д-р Абдулах Заргар, който успешно управлява и усърдно надгражда работата на "МБАЛ-Исперих" от 2013 г.; Марияна Колева, главна медицинска сестра и директор здравни грижи на УМБАЛ „Света Анна“ от 2003 г.; медицинският фелдшер Роза Антова с опит в различни звена на здравната система и част от Центъра за спешна медицинска помощ – София от 2010 г.; рентгеновият лаборант Димитър Милинич с над 25 години трудов стаж в пловдивската болница „Свети Георги“, работил на първа линия в извънредната COVID-19 ситуация; д-р Радислав Наков, специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, председател и съосновател на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България и на Българското дружество по неврогастроентерология.
На церемонията присъства и вицепремиерът Илияна Йотова.

Агенция „Фокус“
Д-р Иван Маджаров, БЛС: На днешния 7 април не е време за празненства, а за равносметка

Смисълът, който изпълва днешния 7 април няма как да бъде извън контекста на епидемията, която преживяхме и продължаваме да преживяваме и в настоящия момент. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. „Миналата година 7 април беше отбелязан с тревога от това какво ни очаква. Току-що в Европа беше навлязло това бедствие. Тази година вече можем да посрещнем тази дата с различни смесени чувства. От една страна можем да се гордеем, че знаем много повече за вируса. Можем да се гордеем, че сравнително успешно и добре българските медици се справиха с предизвикателството“, заяви д-р Маджаров и отбеляза, че много негови колеги са изгубили живота си. „Над 130 лекари загубиха живота си по време на изпълнение на служебния си дълг в борбата с този коронавирус. Ние лекарите не можехме да се скрием по домовете си и да се изолираме, защото точно нашето задължение е да работим в кабинетите си. Това неимоверно повишава опасността от заразяване. Така се случи, много колеги се заразиха, а някои от тях загинаха. Така посрещаме днешния 7 април“, допълни д-р Маджаров.
Той уточни, че от Българския лекарски съюз са обявили инициатива за едноминутно мълчание. „Ще отдадем почит и с включване на сирени на линейки в цялата страна пред лечебните заведения. Разпространихме този призив и се надявам да се включат масово колегите в тази инициатива, защото лекарите, които загубиха живота си, го заслужават“, подчерта той и уточни, че засега ще се ограничат с това. „Други инициативи не мисля, че е редно да правим в условията на пандемия. Наистина не е време за празненства, а е по-скоро време за равносметка“, каза още д-р Иван Маджаров.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: В българските лечебни заведения има добри професионалисти, които доказват, че медицината е преди всичко призвание, посветеност и всеотдайност

В българските лечебни заведения има добри професионалисти, които доказват, че медицината е преди всичко призвание, посветеност и всеотдайност. Това написа в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ в 44-тото Народно събрание, по повод Световния ден на здравето.
„Честит 7 април - Световен ден на здравето и професионален празник на медицинските специалисти! Вече втора година отбелязваме този ден в обстановка на пандемия. Всички лекари, зъболекари, фармацевти, лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, парамедици, зъботехници заслужават не само аплодисменти, но най-вече респект, уважение и благодарност. В българските лечебни заведения има добри професионалисти, които в тези тежки и трудни месеци доказват, че медицината е преди всичко призвание, посветеност и всеотдайност!“, посочи Дариткова.
„Уважаеми колеги,
Желая ви да имате повече сили и здраве, да отбелязвате все повече успехи в борбата за лечението и спасяването на нуждаещите се. Вашият професионализъм и всеотдайност са решаващи. За верността ви към здравето и живота на хората - благодарност и поклон!“, заяви той.

Агенция „Фокус“
Кметът на София Йорданка Фандъкова: Благодаря на лекарите, сестрите и медицинските работници, които повече от година са на „първата линия“ по човеколюбие

Благодаря на лекарите, сестрите и медицинските работници, които повече от година са на „първата линия“ по човеколюбие. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" по повод Световния ден на здравето.
„Честит празник на всички лекари, сестри и медицински работници! Вече повече от година Вие сте на „първата линия“ по човеколюбие. Благодаря Ви за вярата, когато изгубвахме посока. Благодаря Ви за издръжливостта, въпреки загубите. Благодаря Ви за грижата, когато губехме доверие“, посочи Фандъкова.
„Свикнахме да Ви наричаме герои, но зад маските и защитните облекла, Вие показахте, че сте на първо място Човеци. Честит празник! Бъдете здрави!“, допълни тя.

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Благодаря на лекарите, професионалистите по здравни грижи, санитарите, стоматолозите и фармацевтите, за които през последната година нямаше почивен ден

Благодаря на лекарите, професионалистите по здравни грижи, санитарите, стоматолозите и фармацевтите, за които през последната година нямаше почивен ден. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" по повод Световния ден на здравето.
„Поздравявам здравните работници за професионалния им празник. Благодаря на лекарите, професионалистите по здравни грижи, санитарите, стоматолозите и фармацевтите, за които през последната година нямаше почивен ден. Но с много човечност и професионализъм те се справиха. Скърбим за медиците, които загубиха битката с болестта. Бог да ги прости!“, посочи Борисов.
„Пандемията все още не е приключила, но с активното участие на всички, процесът на имунизация напредва и съм сигурен, че скоро ще успеем да се преборим с коронавируса. Осигурени са достатъчно предпазни средства, ваксини и лекарства. Работещите на първа линия получават допълнителни 1000 лева към заплатите си“, заяви той.
„Работата на медиците след края на пандемията няма да спре. Затова работим и за подобряването на цялата здравна система. Модернизирахме спешната помощ с нови над 290 линейки. В цялата страна се ремонтират болници, поликлиники и здравни центрове. Създадохме Централизирана електронна система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения. За улеснение на медицинския персонал и пациентите развихме и електронното здравеопазване.
Убеден съм, че и новото правителство ще продължи по същия начин да подпомага здравните работници. Още веднъж благодаря и честит празник!“, допълни той.

Агенция „Фокус“
Отбелязваме Световния ден на здравето

Отбелязваме Световния ден на здравето. По този повод по инициатива на БЛС в 12.00 часа медици от болниците и спешните центрове в страната ще запазят едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки, за да ще почетат паметта на техните колеги, загубили битката с COVID-19.
Тази година Световеният ден на здравето има особено дълбок смисъл заради безпрецедентната ситуация, в която е поставен целият свят с пандемията от COVID-19 и непрестанната борба, която медиците водят ежедневно с коварната болест.
Над 120 медици са загубили битката с болестта, които до последно и с достойнство са изпълнявали своя професионален и морален дълг.