Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Избираме 45-то Народно събрание

04 април 2021 | 07:00

В България се провеждат редовни парламентарни избори. Днес имащите право на глас ще изберат новите 240 народни представители в 45-ото Народно събрание. За 240 мандата се състезават 6 895 кандидати, издигнати от 22 партии и 8 коалиции. Изборният ден започна в 7.00 ч. и приключи до 20.00 ч.

Агенция "Фокус"
Бойко Борисов: Казвам евала на ГЕРБ, работихме така, както трябва да работи една партия: мощна изпълнителна комисия, мощни структури, максимално ангажирани

Казвам евала на ГЕРБ, защото за първи път работихме така, както трябва да работи една партия: мощна изпълнителна комисия, мощни структури, максимално ангажирани. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във видеообръщение след края на изборния ден, става ясно от видео в профила му във „Фейсбук“.
„Трябваше, за да отговорим, че изборите са максимално прозрачни и честни, да имаме и машини. Това наложи огромна работа за много хора“ да ги сертифицират, произведат, закарат. Мисля, че заслужават голяма благодарност. Имаме поне още няколко дни, в които ще се обобщават резултатите. В кои градове, колко, колко от образованите, необразованите са гласували за отделните партии. Това също е важно. Искам да си благодаря и на моята партия, разбира се и на колегите от СДС. Моята, партия доказа, че и без втори, трети, пети и първи човек могат да се справят прекрасно. Евала им казвам, защото за първи път работихме така, както трябва да работи една партия: мощна изпълнителна комисия, мощни структури, максимално ангажирани. За пети пореден път печелим парламентарни избори“, каза още той.


Агенция „Фокус“
Мустафа Карадайъ, ДПС: Българските избиратели гласуваха за промяна

Българските избиратели гласуваха за промяна. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Досега заедно гледахме анализите на екзитполове и видяхме общата оценка. Първо бих искал да поздравим всички избиратели в страната и в чужбина за активността, която проявиха на тези избори, дори в тези условия на пандемия. Заедно с това нещо бих искал да благодаря на всички избиратели, които гласуваха за движението на ДПС и в страната, и в чужбина включително и в Република Турция, които подкрепиха и програмата за ускорено икономическо развитие на страната, която има ДПС. На следващо място бих искал да благодаря на всичките ни структури на партията на ДПС и на нашите активисти, които проведоха една много добра кампания в тези условия на пандемия. Нашата оценка за това, което видяхме по медиите за анализа на екзитпола на различните агенции е, че българските избиратели на тези избори, гласуваха за промяната", допълни още председателят на ДПС.
"Ние от ДПС също заложихме на промяна. Още при съставянето на нашите листи, а и в предизборната ни кампания. Нашият прочит на общата оценка на база екзитпола е, че българските избиратели гласуваха за промяна", заяви още Карадайъ.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
Илиян Василев, политически анализатор: Протестът в различните му форми спечели изборите

Протестът в различните му форми спечели изборите. Това каза за изборното студио „Това е България на Радио „Фокус“ Илиян Василев, политически анализатор, бивш посланик на България в Русия. Въпреки огромните усилия на властимащите активността да бъде около 40%, тя се качи на 50%, допълни той. Според Илиян Василев Слави Трифонов е най-големият представител на протестния вот, а големите партии на статуквото са загубили на тези избори.
„ГЕРБ ще има повече от 20 депутатски места по-малко. Това, че са първа сила, е временно положение. БСП също загуби, защото партиите на протеста спечелиха, а БСП продължава да балансира между онова да бъде партия на тази коректната опозиция, която играе по правилата и присъствието й в парламента фактически легитимира властта и оставането на правителството. Те все още имат вътрешни борби, дрязги, не можаха да излязат в добра кондиция. Те все още не са социалдемократическа партия от европейски тип.
Слави Трифонов печели много, той беше силно подтикнат, за разлика от „Демократична България“ и „Мутри вън“ си скри лицето. Той успя без да дава информация да внушава на хората, които го избраха, че е добра алтернатива на статуквото без те да се задълбочават в търсенето на въпроса точно с какво и да си го представят примерно като министър-председател. Той остава най-големият представител на протестния вот. Вероятно тук сработи и онзи кредит с референдума“, подчерта той.
Резултатите от изборите показват и това, че тежестта на ДПС намалява, коментира Илиян Василев. Според него това вероятно се дължи и на битката между Делян Пеевски и Ахмед Доган.
Цоня СЪБЧЕВА

Агенция „Фокус“
Любен Дилов, ГЕРБ-СДС: Важно е да си дадем сметка, че изборите струваха около 150 млн.лв. и ще струват минимум още 100 млн. лв. при невъзможност за съставяне на кабинет

Важно е да си дадем сметка, че изборите струваха около 150 млн.лв. и ще струват минимум още 100 млн. лв. при невъзможност за съставяне на кабинет. Това каза водачът на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в Бургас Любен Дилов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Тази година ще има и президентски избори, които ще струват около 100 милиона. Важно е, като поизтрезнеем от изборната нощ и големите победи и празнуване, да си дадем сметка за това, че можем да похарчим 350 милиона в рамките на тази година, когато трябва да се съвземем от COVID, да преодоляваме последствията от него. Това е най-важният въпрос", подчерта той.
"Протест Дионисий ли има? Да го овладее Синодът", коментира действията на протестиращите по-рано пред централата на ГЕРБ Дилов. По думите му най-важното е, че толкова много политически формации ще присъстват в новия парламент.
"Не виждам смисъл да се преговаря в момента. Тези въпроси може да ги зададете утре на премиера Борисов, на лидерите на ГЕРБ. Вероятно ще има пресконференция, когато излязат окончателните резултати. Видях един-единствен окончателен резултат. Той е от затвора в Бургас. Там имам 3 преференции, за което много благодаря Това е единственото място, където "Има такъв народ бие ГЕРБ, поне до момента", допълни Дилов.
Той изпрати журналистите да пият чай и да успокоят еуфорията си.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Любен Дилов, ГЕРБ-СДС: При толкова много победители, които тази вечер чуваме, Коалиция ГЕРБ-СДС смята, че не е нужно в момента да излиза и да напомня, че печели избори за 14-ти пореден път

При толкова много победители, които тази вечер чуваме един след друг, Коалиция ГЕРБ-СДС смята, че не е нужно в момента да излиза и да напомня, че печели избори за 14-ти пореден път. Това каза водачът на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в Бургас Любен Дилов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Това са петите поред парламентарни избори. Мислим, че има голям победител тази вечер, който сърдечно поздравяваме и му пожелаваме кураж и здраве. Това са всички българи, които излязоха да гласуват, въпреки стреса, въпреки COVID, въпреки лошото време. Те са големите герои на тази вечер и заслужават всички адмирации на първо място ", допълни Дилов.
По думите му ситуацията е весела, защото всички партии празнуват и смятат себе си за победители. "Всички се поздравяват, говорят, правят проекти за кабинети", каза още Дилов.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Първите бюлетини от 23 и 25-ти МИР са пристигнали в "Арена Армеец"

Първите бюлетини от 23 и 25-ти МИР са пристигнали в "Арена Армеец", предаде репортер на Агенция "Фокус".
По време на брифинг секретарят на 23-та РИК София Полина Витанова поясни, че първо са пристигнали подвижните и служебните секции. По думите й въвеждането на данните от тях в изчислителния пункт отнема около половин час. Полина Витанова отговори на въпроса дали отчитането на машинния вот забавя попълването на протоколите и дали води до грешки. "На този етап не можем да дадем тази информация. СИК, които идват в момента, при тях се гласува само в хартиени бюлетини в служебните и в подвижните. При нас имаше вече ив тези комисии сборни грешки и объркани протоколи. Когато започнат да идват другите СИК, при които има машинно гласуване, ще можем да ви кажем какъв е резултатът", допълни още Витанова.
От своя страна Валери Цолов, председател на 25-та РИК София град уточни, че в района е аналогично положението. "Нашите СИК-ове са малко по-далече от залата за приемане и са малко по-малко", каза той. По думитем му в залата са пристигнали първо служебни и подвижни секции, които са около 5-6 към момента.

Агенция „Фокус“
Кольо Колев, „Медиана“: ГЕРБ и БСП са най-големите губещи на тези избори

ГЕРБ и БСП са най-големите губещи на тези избори. Това каза за изборното студио „Това е България на Радио „Фокус“ Кольо Колев, управител на социологическа агенция „Медиана“. И двете партии губят от порядъка на по около 400 000 гласа в сравнение с предишните парламентарни избори, допълни той. Да не успееш като основна опозиционна партия при такива избори с многомесечни протести е сериозен удар върху имиджа и ръководството на партията, каза още Кольо Колев.
„Има зародиш на нови отношения между властта и гражданите. Без съмнение тези избори са легитимни благодарение на изборната активност на гражданите. Те показаха, че не искат предишното управление, но няма консенсус по въпроса какво управление искат. Данните показват, че е много трудно да се състави управление на мнозинството. От двете задачи – да останат на власт или да си ходят и кой да дойде на власт, обществото реши само първата задача. Вотът бе решен от всички тези избиратели, за които социолозите казваха, че са несигурни, изборната активност изненада всички. Опозиционно настроени избиратели отидоха, пуснаха своя глас и както се вижда го пуснаха за алтернативните политически формати“, коментира Кольо Колев.
Според Кольо Колев няма разпиляване на протестния вот.
„Без съмнение Слави Трифонов е част от търсенето на политическа алтернатива, част от протеста“, подчерта Кольо Колев.
Цоня СЪБЧЕВА

Агенция „Фокус“
Изборният ден в Лисабон приключи при рекордна избирателна активност

Изборният ден в Лисабон приключи при рекордна избирателна активност, предаде специалният пратеник на Агенция "Фокус" в Лисабон. Не се е наложило удължаване на изборния ден. В рамките на деня не е имало извънредни ситуации. Изборният протече спокойно.
В момента секцията е затворена и се броят бюлетините.
Мирена ЖЕЛЕВА

Агенция „Фокус“
Първите бюлетини от секционни избирателни комисии от 24-ти МИР София град са пристигнали в зала "Фестивална"

Първите бюлетини от секционни избирателни комисии от 24-ти МИР София град са пристигнали в зала "Фестивална". Това съобщиха за Агенция "Фокус" от 24-та РИК - София град. Първата пристигнала секция вече е предала протоколите. Изборният ден в района е приключил нормално и не се е налагало удължаването му.

Агенция „Фокус“
Проф. Румяна Коларова: Изборите поставиха под въпрос ролята на БСП като основен опонент на управляващите

Изборите поставиха под въпрос ролята на БСП като основен опонент на управляващите. Това каза за изборното студио „Това е България на Радио „Фокус“ проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки.
„Ясно е, че тези избори променят пейзажа. Поставят под въпрос ролята на БСП като основен опонент на управляващите. Тепърва предстои да видим окончателните резултати и дали при това съотношение на силите може да бъде въобще сформирана мечтаната от протестърите антиГЕРБ коалиция. Изключването на БСП от схемата със сигурност имаше и ще има голям разрушителен потенциал за тази партия и в крайна сметка големият въпрос е не само каква ще бъде ролята на БСП в 45-то Народно събрание, а какво е бъдещето на тази партия, която стана жертва на личните амбиции на Корнелия Нинова и Румен Радев. Нормалното развитие, поемането на политическа отговорност винаги е свързано с оставки на лидери на партии, на шефове на щабове“, допълни проф. Коларова.
Тя подчерта, че докато не излязат окончателните резултати или резултатите от паралелното преброяване, не може да се говори за брой мандати. Необходимо е обаче да се направи постелекторално изследване след изборите, подчерта тя.
Според проф. Румяна Коларова коалиционен кабинет би се формирал трудно, евентуално участие би могло да бъде постигнато след дълги преговори и условия.
„Ако се сформира кабинет, той може да бъде само коалиционен, на мнозинството, така и на малцинството. Това са опциите, между които трябва да избират депутатите, ако се стигне до формиране на кабинет. Българската конституция е улеснила максимално формирането на кабинета. По Конституция кабинет може да бъде сформиран с обикновено мнозинство от кворум от 121 депутати“, припомни тя.
Политическата стабилизация е една от тенденциите след изборния ден, допълни проф. Коларова. Това се дължи на високата изборна активност, която предпоставя легитимност на изборните резултати, както и на факта, че имаме много ясно изразена воля на избирателите. В ръцете на политиците е да се постигне онова, което повече от години се налага - консенсусно управление. Това е формулата, която може да гарантира стабилност в българската политика, заяви проф. Румяна Коларова.
Цоня СЪБЧЕВА

Агенция „Фокус“
Слави Трифонов, „Има такъв народ“: Имам симптоми на COVID и съм се самоизолирал

Имам симптоми на COVID и съм се самоизолирал. Това написа в профила си във "Фейсбук" лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.
„За да не си задавате излишни въпроси тази вечер: Имам симптоми на COVID и си правя необходимите изследвания. И тъй като личната отговорност го изисква, съвсем логично съм се самоизолирал.
Но това не е важно. Важно е това, което се случи днес. Важно е това, което вие направихте днес. Ако сте си задавали въпроса как изглежда суверенът, ето така изглежда.
Обикновено след изборите всички партии се обявяват за победители. Днес победителите сте вие! Вие си поискахте властта и промяната е неизбежна“, посочи той.

Агенция „Фокус“
Протестиращи са се събрали пред централата на ПП ГЕРБ

Протестиращи са се събрали пред централата на ПП ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Събралите се хора скандират: "Долу ГЕРБ", "Борисов, позор, съд и затвор". Сред протестиращите е и отец Дионисий. В района има засилено полицейско присъствие. Протестиращите носят български флагове.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Георги Свиленски, БСП: Разбира се, че не сме обсъждали оставки в партията, тъй като не сме видели окончателните резултати

Разбира се, че не сме обсъждали оставки в партията, тъй като не сме видели окончателните резултати. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски в изявление в централата на партията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Той заяви, че когато се видят окончателните резултати, БСП ще отговаря на въпроси.
"В момента никой не може да каже колко вървим. Преди да сляза една от агенцията ни даваше 17 %, а третата 16 %. Позволете да не коментираме", заяви още Свиленски.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Георги Свиленски, БСП: Няма да коментираме резултати тази вечер, благодарим на всички български граждани, които излязоха и упражниха своето право на глас

Няма да коментираме резултати тази вечер, благодарим на всички български граждани, които излязоха и упражниха своето право на глас. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски в изявление в централата на партията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Първо искам да благодаря на всички български граждани, които в днешния ден излязоха и упражниха своето право на глас, въпреки заплахите за лошо време, сняг, студ, въпреки заплахите от COVID кризата, която ще ги разболее, ако отидат да гласуват. Не се изплашиха и около над 50 % излязоха и упражниха своето право на глас. Искам да благодаря на всички участници в СИК", каза Свиленски.
"Поради динамиката на социологическите прогнози, екзитполовете, които се показват в момента по медиите, няма да коментираме резултатите тази вечер. Ние извършваме пълно паралелно преброяване във всички секции в страната. Резултатите от това паралелно преброяване ще ви бъдат предоставени веднага след като имаме всички протоколи. И се надяваме разбира се, тези резултатите да съвпаднат с тези резултати, които след това ще обяви ЦИК. Всички коментари относно тези прогнозни екзитполове, оставаме на другите политически партии. Ние ще коментираме истински резултати", заяви още Свиленски.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
„Галъп интернешънъл“: ГЕРБ – СДС - 25%, „Има такъв народ“ - 17.1%, "БСП за България" – 16,7 %, „Демократична България-обединение“ – 10.5%, ДПС - 10.2%

ГЕРБ – СДС - 25%, „Има такъв народ“ - 17.1%, "БСП за България" – 16,7 %, „Демократична България-обединение“ – 10.5%, ДПС - 10.2%. Това показват данните от екзитпола на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“, поръчан и финансиран от NOVA.
Останалите формации, които преминават бариерата за влизане в парламента, са "Изправи се! Мутри вън!" с 5,0 % и „ВМРО – Българско национално движение“ - с подкрепата на 4,7% от гласоподавателите.
Тези данни от екзитпол не са окончателни. Очаква се 100-процентовата извадка на социолозите.

Агенция "Фокус"
Избирателна активност към 17.00 ч. цялата страна и по места (ОБЗОР)

40.18 % е избирателната активност към 17.00 по последни данни на ЦИК. Гласували са 2 621 909 избиратели, при имащи право на глас 6 525 625 души. На парламентарните избори през 2017 г. към този час избирателната активност е била 42.74 %. През 2014 г. на предсрочните парламентарни избори избирателната активност към 17.00 ч. е била 39.2 %. 41.30 е била активността към 17.30 ч. на предсрочния вот през 2013 г.
Най-висока е активността в Сливен – 56.19 %, а най-ниска в Кърджали – 23.53 %.
В област Благоевград активността е 41.74 %, в Бургас – 41.59 %, Варна – 40.12 %. Във Велико Търново избирателната активност е 41.76 %, във Видин – 41.90 %, Враца – 45.70 %, Габрово – 42.29 %, Добрич – 37.03 %. 37.51 % е избирателната активност към 17.00 ч. в Кюстендил, 45.87 % е в област Ловеч, 47.76 % е в област Монтана, 40.24 % е активността към този час в област Пазарджик.
В област Перник активността към 17.00 ч. е 43.93 %, в област Плевен – 39.89 %, в Пловдив град – 35.83 %, Пловдив област – 37.45 %, област Разград – 35.55 %, в област Русе – 36.75 %, Силистра – 40.46 %, Смолян – 46.91 %.
В 23-ти МИР София град активността към 17.00 ч. е 40.67 %, в 24-ти МИР е 40.69 %, в 25-ти МИР – 39.75 %, София област – 46.53 %.
Активността към 17.00 ч. в област Стара Загора е 42.99 %, област Търговище – 38.50 %, в Хасково – 43.39 %, Шумен – 34.72 % и Ямбол – 39.49 %.

Агенция "Фокус"
Н. В. цар Симеон II гласува в българското посолство в Мадрид

Н. В. цар Симеон II гласува на парламентарните избори за 45-то Народно събрание в българското посолство в Мадрид. Той е в Испания, за да се види със семейството си. Това съобщиха от пресофиса на Н. В. цар Симеон II. Както в повечето държави, в Испания 4-ти април е празничен ден и внуците на царя и царицата са във Великденска ваканция.
След като гласува, Н. В. цар Симеон даде кратко интервю за БНТ, в което призова повече хора да изпълнят гражданския си дълг като упражнят правото си на глас.

Агенция "Фокус"
Димитър Димитров, ЦИК: Правим всичко възможно да не бъдем въвлечени е кампанията, на която и да е партия

ЦИК прави абсолютно всичко възможно да не бъде въвлечена в кампанията, на която и да е партия. Така отговори говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров на въпрос на журналист дали ще бъде направена проверка за незаконен опит за манипулиране на вота във видеото от гласуването на Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Такъв сигнал няма. Аз не съм го видял. Не съм и видял премиерът какво е казал. ЦИК прави абсолютно всичко възможно да не бъде въвлечена в кампанията, на която и да е партия. Тъй като разбирате, че едно такова решение означава сочене с пръст. Досега всичките решения, които сме взели, са на този принцип – да не бъдем въвличани. Ако има жалба или сигнал, може би ще се гледа сега“, подчерта той.
Димитров каза, че не в ЦИК не е пристигал сигнал за преустановяване на машинното гласуване в Смолян. Той подчерта, че гласовете от машинното гласуване в Добричка област ще бъдат коректно отчетени. Относно сигнали от софийските РИК-ове за сигнали с машинното гласуване, той каза, че в ЦИК такива не са постъпили.
„При проблем с машините има процедура, която е разписана. Прекратява се гласуването, получава се предсрочно крайният протокол и той се отчита. Гласуването продължава с хартиени бюлетини. По принцип машината може да бъде стопирана. Това обаче не означава, че подадените гласове преди момента на прекратяването не се отчитат, те остават записани“, обясни Димитров.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция "Фокус"
Георги Свиленски, БСП: Мисля, че има провокация срещу машинното гласуване

Мисля, че има провокация срещу машинното гласуване. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски на извънредна пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Няма как в цяла област да бъде сбъркана подредбата на листите. Няма как, когато се развали една машина, при положение, че има резервна, да няма никаква възможност да бъде сменена. Това е част от проблемите, които се създават в изборния ден. За мен е необяснимо как само преди 48 часа премиерът призова българските граждани да гласуват машинно, а самият той днес гласува на хартиена бюлетина. За всички стана ясно, че с машинното гласуване не може да има манипулация. Там няма недействителни бюлетини, там резултатът ще излезе веднага в 20.00 ч. и това шокира тези, които ще загубят изборите", каза още Свиленски.
Според него за това стават манипулациите, които е изразяват в развалени машини. "Надявам се това да не даде отражение на крайния резултат", допълни още Свиленски.
Председателят на Националния предизборен щаб направи и коментар за изявлението на Бойко Борисов след като упражни правото си на глас. "Г-н Борисов през цялата кампания извършваше нарушения. Днес си позволи в изказването си да наруши Изборния кодекс. На следващото заседание на щаба, ще обсъдим как да действаме", допълни Свиленски.

Агенция "Фокус"
Димитър Димитров, ЦИК: Кривата на гласуването върви малко по-ниско от предишните парламентарните избори

Кривата на гласуването върви малко по-ниско от предишните избори. На изборите през 2017 година избирателната активност в 13.00 часа е била 27,7 %. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Имаме няколко жалби. За едната не можахме да стигнем до крайно решение. Ще обсъждаме още. Има проблеми с листите в машинното гласуване в Добрич, но те не са толкова категорични, колкото в Търново. Има някакви размествания в листите, но те са периферни, тъй като засягат разликата между 12 и 22-рия кандидат. Има повторения в един случай на име. Продължаваме да изясняваме нещата. В единият случай е регистриран повече от един кандидат“, каза той. Според Димитров машинното гласуване няма да се спира. Той добави също, че няма случаи да липсва квадратчето „не подкрепям никого“.
Говорителят на ЦИК Таня Цанева съобщи, че избирателната активност към 12.00 часа е 18,14 %, като тя е най-ниска в Кърджали – 12,13 %, а най-висока в Сливен – 24, 87 %.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция "Фокус"
Георги Свиленски, БСП: Така не може да се провеждат избори в България - внасяме сигнали за публикуване на неверни социологически данни и за масово купуване на гласове

Така не може да се провеждат избори в България - внасяме сигнали за публикуване на неверни социологически данни и за масово купуване на гласове. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски на извънредна пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Благодаря ви, че се отзовахте на извънредната пресконференция. Поводите са два. Единият е незаконното публикуване на агенции на някакви според тях резултати, временни от провеждащите се избори в момента в България", каза Свиленски. Според него медиите, които го правят, си позволяват да публикуват екзитполове и някакви резултати, които не отговарят на истината.
"Сега пускаме жалба в ЦИК срещу тази манипулация. Искаме ЦИК да се разпореди да бъде преустановено публикуването на тези неверни данни и да бъдат премахнати. Тези данни манипулират общественото мнение, не отговарят на истината. Един от въпросите е кой плаща глобите на тези агенции, за това, че публикуват данни в изборния ден. Този въпрос ще отговори и кой манипулира. Хората масово отказват да отговарят на въпроса за кого са гласували", каза още Свиленски. По думите му именно за това, което се публикува няма как да бъде вярно.
Той обърна внимание и на друго нарушение. "Друго нарушение, което се установява, че анкетните карти на някои от агенциите се раздават вътре в секциите, което е пряко нарушение на изборния процес", каза Георги Свиленски.
"Вторият въпрос, по който искаме да сезираме, е маовото купуване на гласове, което е случва в България на тези парламентарни избори: Благоевград, Сливен, Кърджали, Смолян, Ловеч, Враца, Силистра и други градове. Сигнали във всички районни полицейски управления, прокуратура, органите, които трябва да се занимават, ЦИК. Конкретен случай - 16 и 17-та секция в Гоце Делчев. Снимков материал на човек с лични карти, който стои пред секцията и допука хората по ред как да глауват. След подаване на сигнал в Районното поличейко управление, шефът на управлението казва, че нищо не може да направи и да се обадят на 112. "Гоце Делчев от сутринта 8.30 сигнал за купуване на гласове, поименно, с коли, с имена на хора - отново снимков материал. Отново шефът на Районното полицейско управление все едно не се случва нищо при положение, че се сезира за моментни дейности, които са на място. Хората са ги засекли.
"Така не може да е провеждат избори в България. Купените гласове няма да ви изскарат на власт. Призовавам всички българки граждани да излязат и да гласуват в оставащите 6-7 часа. Само масовото гласуване, ще неутрализира купеният вот. Призовавам медиите - бъдете бдителни и гледайте къде се пазаруват гласове и къде се гласува под строй", каза още Свиленски.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки: Гласувах за чисти политици и чисти партии

Призовавам всички българи да излязат и да гласуват масово за справедливост, каза Веселин Марешки след като пусна своя глас в 175-а избирателна секция в к. к. „Златни пясъци“. Лидерът на „Воля“ заяви, че гласува за чисти политици и чисти партии, които да възстановят страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
Марешки изтъкна, че негова кауза е да обедини „двете Българии“ – българите живеещи в чужбина и тези, останали в родината. По думите му това може да стане само като се подобри стандартът на живот у нас и той стане еднакъв с този в развитите страни. „Целта е да няма толкова много икономически емигранти, а всички заедно да се съберем в нашата мила Родина“, отбеляза още Марешки.
„Той единствен от лидерите на партии поздрави католиците, които днес празнуват най-големия християнски празник – Великден, а православните християни – с Кръстопоклонна неделя“, посочиха от „Воля“. „Дай Боже, с Божията помощ, днес да създадем едно ново настояще!“, заяви още Марешки.

Агенция "Фокус"
Две бързи досъдебни производства са образувани в изборния ден за опит за гласуване с фалшиви документи за самоличност и удостоверения

Две бързи досъдебни производства са образувани в изборния ден за опит за упражняване правото на глас с неистински документи за самоличност и фалшиви удостоверения за гласуване. Спрямо застъпник на една политическа партия е образувано досъдебно производство за извършени хулигански действия. Това става ясно от обобщена информация от Национално междуведомствено звено във връзка с изборите за Народно събрание, изпратена от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.
От началото на предизборната кампания до 13.00 часа днес на територията на цялата страна са образувани общо 445 преписки и 33 досъдебни производства. Те съдържат данни и доказателства за предлагане на имотни облаги, с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за повреждане на имущество на политически партии и агитационни материали, както и за отправяне на заплахи и извършени хулигански действия.
По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: Апелативна прокуратура (АП) – София – 15; АП – Пловдив – 8; АП – Варна – 2; АП – Бургас – 1; АП – Велико Търново – 7.
Привлечени в качеството на обвиняеми са 11 лица. Спрямо трима от тях е определена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
Наказание от 11 месеца „Лишаване от свобода”, отложено с изпитателен срок от три години и наказание лишаване от право да заема изборна длъжност за срок от две години е наложено спрямо лице, привлечено като обвиняем по бързо досъдебно производство за предлагане на имотна облага с цел склоняване упражняване на избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.
Установено е лице, издирвано с червена бюлетина на „Интерпол“ от властите в Индонезия за „пране на пари“ и използване на чужд платежен инструмент чрез скимиращо устройство. Същият е предлагал имотна облага с цел гласуване от него политическа партия. Образувано е досъдебно производство, по което са предприети множество действия по разследване – обиски, претърсвания и изземвания от адреси и МПС. Установени и иззети са агитационни материали на политическа партия, списъци с имена на застъпници, дискове и компютърна периферия, свързана с изборния процес. Установени са още четири лица, съпричастни към престъпната дейност.

Агенция "Фокус"
Проблеми с машинното гласуване в страната (ОБЗОР)

В област Велико Търново преди обяд машинното гласуване бе изцяло прекратено. От Районната избирателна комисия уточниха, че всички гласове, дадени чрез машинен вот ще се зачитат.
В 3 секции в Бургас машинното гласуване е спряно, поради възникнал технически проблем в устройствата.
В Благоевград към момента проблем е отчетен в секция № 77, където машинното гласуване е прекратено, поради технически проблем, който няма как да бъде отстранен. В по една секция е преустановен машинния вот в Ловеч и Смолян.
В Русе също има сигнали за проблеми, но се предприемат всички необходими мерки, така че гражданите да имат възможност и за машинно гласуване.
Очаква се ЦИК да се произнесе дали да спре машинното гласуване в 26-ти МИР София област .
В над 9 398 от секциите в страната има машини за гласуване.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Агенция "Фокус"
Избирателна активност по места към 12.00 часа (ОБЗОР)

18.14% е избирателната активност в страната към 12.00 часа. Гласували са общо 1 183 667 души. Общият брой на избирателите с право на глас са 6 525 625 души.
Агенция „Фокус“ припомня:
25,27% е избирателната активност към 13.00 часа на предсрочните парламентарни избори през 2017 г. за 44-ти парламент. Избирателната активност на изборите за народни представители през 2014 г. към 13.00 часа за страната е 23,24%. През проведените парламентарни избори през 2013 г. активността към 13.30 часа за цялата страна е 27,47%.
София.
17.69% е избирателната активност към 12.00 часа в 23 РИК – София. Общо гласувалите са 73 327.
Има постъпили жалби и сигнали, но не са установени съществени нарушения. Две са неработещите машини.
13.66% е избирателната активност към 12.00 часа в 24 РИК – София. Гласували са 54 070 души. Подаден е сигнал за бурната машина от гласоподавател, но е установено, че няма технически проблем и гласуване чрез нея е продължило.
14.33 % е избирателната активност в 25 РИК – София. Гласували са общо 51 207 души към този час.
Избирателната активност в областта към 12.00 ч. е 22.2 % в 26 РИК – София област. Гласували са към този час 44 058 души.
Благоевград.
17,22 % е избирателната активност в област Благоевград към 12.00 часа.
Варна
15,98 % е избирателната активност в 3-и МИР – Варна към 12 часа.
Велико Търново.
20,602 % е избирателната активност в област Велико Търново към 12.00 часа. Общият брой на гласоподавателите в областта е 209 139 души. От тях към 12.00 часа са гласували 43 087 човека.
Видин.
22.06% е избирателната активност в област Видин към 12.00 часа. Гласували са 18 929 души от 85 803, които имат право на глас.
Враца.
36 928 са гласувалите в област Враца, което е 23,64% избирателната активност за цялата област. От там уточниха, че имат постъпили сигнали, които обработват своевременно и извършват проверки по тях, но засега не се оказват основателни. От РИК-Враца посочиха, че имат сигнали за спрени машини за гласуване и забавяне на изборния процес, което не се установява от техните проверки.
Габрово.
20 751 избиратели са гласували към 12.00 ч. от имащи право на глас 105 083 избиратели. Две машини не работят в 7-ми многомандатен избирателен район - Габрово.
Добрич.
17.26% е избирателната активност в област Добрич към 12.00 часа, по информация на Районната избирателна комисия.
Кърджали.
12.13% е активността към 12.00 часа в област Кърджали. Гласували са 31 920 души, от общо 263 175 имащи право на глас. Подадени са няколко сигнала за съмнителни лица около секции, които са проверени и е констатирано, че са неоснователни. Няма сигнали за проблеми с машинния вот.
Кюстендил
15.56 % е избирателната активност в Кюстендилска област към 12.00 часа. В община Кюстендил са гласували 8 353 души, а в община Дупница – 6 484.
Ловеч.
22 % е избирателната активност към 12.00 часа в област Ловеч. Гласували са 26 904 души. Два са подадените сигнали за проблем с машинното гласуване. В една секция машинното гласуване е преустановено. Сигнали са подавани от застъпници за недостатъчно място в някои Секционни комисии.
Монтана.
24 % е избирателната активност към 12.00 ч. в 12-ти многомандатен избирателен райн - Монтана. Гласували са 29 599 души от имащи право на глас малко над 122 хил. В някои секции има проблеми с машинния вот.
Перник.
19 % е избирателната активност в област Перник към 12.00 ч. Гласувалите там са 20 712 души.
Плевен.
20 % е избирателната активност към 12.00 ч. в 15-ти Многомандатен избирателен район - Плевен. Всички машини на територията на областта работят.
Пловдив.
Гласувалите в Пловдив град са 12,96 %. В област Пловдив гражданите, които са подали своя глас са 17,14 %.
Разград.
Общо 23 753 избиратели са упражнили правото си на глас в 18-ти Разградски избирателен район до 12.00 часа. Избирателната активност е 17,82%. Най-висока е избирателната активност в община Лозница – 20, 51 %, а най-ниска е тя в община Самуил – 15, 51 %.
Русе.
18,16 % е избирателната активност към 12.00 часа в област Русе. Към момента няма подадени жалби и сигнали.
Силистра.
23.81 % е избирателната активност към 12.00 ч. в област Силистра.
Гласували към този час са 27 651 избиратели. Машините за гласуване в областта са изправни към момента.
Стара Загора.
По данни на РИК избирателна активност в община Стара Загора към 12.00 часа е 19.53%. 5 жалби са подадени в Районна избирателна комисия (РИК) - Стара Загора към момента.
Търговище.
17,28% е избирателната активност към 12.00 часа в област Търговище. 118 172 са гражданите, които имат право на глас.
Хасково.
20.33% е избирателната активност в област Хасково, над 10 са неработещите машини за гласуване. 46 878 са гласувалите избиратели.
Шумен.
16.30% е избирателната активност към 12.00 часа в област Шумен. Гласували са 30 326 души от 186 075, имащи право на глас.
Ямбол.
18.36% е избирателната активност към 12.00 часа в област Ямбол.

Агенция "Фокус"
Опашка от избиратели се е образувала пред посолството на Република България в Лисабон

Опашка от избиратели се е образувала пред посолството на Република България в Лисабон, предаде специалният пратеник на Агенция "Фокус" в Лисабон. Времето в Лисабон е хубаво. Хората спазват противоепидемичните мерки и са на разстояние един от друг.
Припомняме, че изборният ден в секцията в посолството започна нормално. Сред първите гласували беше и посланик Иван Найденов.
Мирена ЖЕЛЕВА

Агенция "Фокус"
За каква България гласуваха политиците (ОБЗОР)

България гласува, за да избере представителите си 45-ото Народно събрание. Изборният ден започна в 07.00 ч.
Премиерът Бойко Борисов упражни първи правото си на глас в СУ "Христо Смирненски" - гр. Банкя. Той използва хартиена бюлетина. Министър-председателят пожела успех на всички.
„Водихме най-добронамерената и толерантна кампания. Никого не обидихме. Показахме направеното. Показахме си резултатите“, подчерта той.
Според Бойко Борисов е можело изборите да бъдат със седмица по-късно, ако не е бил „инатът на президента“.
Държавният глава Румен Радев гласува машинно в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан”. Той отговори на Борисов, като посочи, че е трябвало изборите да бъдат проведени още миналата година.
„Тогава хаосът щеше да бъде избегнат“, допълни Радев.
Президентът гласува срещу разпада на държавността, беззаконието и корупцията.
„Вярвам, че макар и трудно, българите взимаме съдбата си в свои ръце. Тези избори ще са първата стъпка към нормалността, към завръщането, към законите и правилата. Към осъзнаването на силата на колективното действие. Към отприщването на огромния потенциал, който носи народът“, посочи той, като добави, че следващото правителство го очаква много работа, за да възстанови държавността след управлението на сегашния премиер.
Вицепрезидентът Илияна Йотова гласува машинно за връщане на държавността и призова българите да не се страхуват да упражнят правото си на глас.
"Гласувах за подредена държава с правила, в която всеки има своето достойно място, младите хора имат шанс да се развиват, а не напускат страната ни. Гласувах за държава, която мисли за своите сънародници зад граница не само по избори, а прави политики за тях и заедно с тях“, допълни тя.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова също гласува машинно в 25-то училище "Д-р Петър Берон“. Тя даде гласа си в името на промяна и стабилност.
„Моментът е решаващ за България, излезте и гласувайте“, призова Нинова, и добави: „Не оставяйте някой друг да взема решение за настоящето и бъдещето на семействата ви и на децата ви. Гласува за това да излезем от дъното на всички мрачни класации, за подредена, справедлива и социална България, която няма да остави никого сам в кризата и ще се погрижи за всеки. Гласувах за здрав и образован народ, който има работа и получава високи заплати и пенсии, който диша чист въздух, пие чиста вода, яде чиста българска храна. Гласувах за справедлива България, за да има чувство за справедливост, бъдеще за народа и децата ни“.
С хартиена бюлетина лидерът на НФСБ Валери Симеонов гласува за това в българското Народно събрание да има повече честни, смели, отговорни хора, които да са почтени и некорумпирани.
"Дай Боже това да даде тласък на държавата, защото такива хора мислят на първо място за нея, а на второ за себе си и за партиите си. Затова, дай Боже да има повече народни представители, които да поставят на първо място интересите на държавата", заяви той.
Лидерът на АБВ Румен Петков гласува машинно за нормален живот и работеща държава.
„Кампанията беше особена. Всъщност имаше липса на такава, на дебат по политики. Медиите направиха всичко, което беше по силите им, но това не може да замени срещата с гражданите. Това беше една кампания, от която по същество загубихме като общество“, коментира той.
Председателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов упражни правото си на вот в Хуманитарната гимназия във Велико Търново. Той гласува за нормална държава с правила, която да подкрепя малкия бизнес и обикновените хора.
„Ние се ангажираме да има реални политики, които да стигнат до хората и до засегнатите бизнеси. Ние искаме нормалност, бъдеще и хоризонт. Това искат и всички българи“, категоричен бе Цветанов и подчерта, че всичко изброено може да се постигне с единство, а не с разединение и еднолично управление.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ гласува с хартиена бюлетина за рестарт на държавността, възстановяване на нормалността в политиката и на демокрацията в България.
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган също гласува за рестарт на държавността
Лидерът на СДС Румен Христов гласува за България, която догонва доходите на източноевропейските членки Европейския съюз.
"Нагласите ми за днешния ден за добри. Надявам се да победят тези, които заслужават и могат да управляват, тези, които имат експертизата и опита и ще управляват стабилно. Използвам случая да призова всички български граждани да гласуват, много е важно. Легитимността и на парламента, и на правителството, при по-голям брой гласували е по-голяма", посочи той.
Проф. Костадин Ангелов гласува за здравето и спокойствието на хората и за края на кошмара с пандемията от COVID-19.
Той призова всички българи да излязат да гласуват днес, като увери, че мерките се спазват навсякъде и участието в парламентарните избори е напълно безопасно.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
По 2 сигнала за купуване на гласове работят от Районна избирателна комисия – Благоевград и Прокуратурата

Около 10 сигнала за нарушения, свързани с изборния процес, са подадени към Районна избирателна комисия – Благоевград. Това стана ясно по време на пресконференция на зам.-председателят на комисията Йордан Симонски, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Два от тях са свързани с купуване на гласове. Те са от селата Мосомище и Господинци. Проверяват се от Районната прокуратура. И в двата случая се твърди, че парите се дават за гласуване за една от водещите политически сили у нас.
От други три села в Благоевградска област има сигнали за това, че кметовете на населените места агитират за определени политически партии и личности. Става дума за селата Дебрене, общ. Сандански, село Годлево, общ. Разлог и село Марикостиново, общ. Петрич. Сигналът от село Годлево вече е проверен, като според председателят на Секционната избирателна комисия, подадената информация не кореспондира с истината. Другите два сигнала се проверяват в момента.
Също водеща политическа сила у нас е подала сигнал за това, че в секция № 38 членове на СИК са в съвместно съжителство, като според правилата същите нямат право да са в една комисия. Подобен сигнал има и от село Плетена, общ. Сатовча, където е установено, че общински съветник е член на СИК, което е против правилата.
Сигнал е подаден и във връзка със секция в село Баня. Политическата партия, сезирала РИК – Благоевград, твърди, че служител на МВР, който има ангажимент по охраняване на секцията, я е напуснал около 10 часа без да има основателна причина за това.
По още два сигнала за нарушения работят от Районната избирателна комисия. Те са свързани с разлепени агитационни материали до училища в Благоевград за кандидат за народен представил. Единият сигнал вече е проверен. Установено е, че плакатите до 2-ро училище са премахнати. Другият сигнал се проверява.
Във връзка с противоепидемичните мерки също има подадени сигнали. Граждани са сигнализирали, че членове на СИК-ове не носят маски, покриващи носа и устата. Граждани също си позволяват да влезнат без маска, поставена на лицето.
По отношение машинното гласуване, то към момента единствено проблем е отчетен в секция № 77 в Благоевград. Там машинното гласуване е прекратено, поради технически проблем, който няма как да бъде отстранен. Осигурени са достатъчно бюлетини.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Цвета Караянчева: Гласувах за стабилност в управлението и надграждане на постигнатото

Водачът на листата на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева упражни правото си вот в секция № 135 в СУ „Петко Р. Славейков“. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. „Гласувах за стабилност и прозрачност в управлението на страната, да продължим да надграждаме постигнатото досега, за високи доходи и политики, които дават приоритет на образованието и здравеопазването“, изтъкна тя.
Караянчева избра да гласува с хартиена бюлетина и обясни: „Като един от вносителите на промените в Изборния кодекс, винаги съм настоявала хората да имат право на избор. Тази сутрин в десет секции машините не сработиха. Представете си какво щеше да стане, ако нямаше възможност да се гласува с хартиена бюлетина“.
Тя изрази удовлетворение от организацията в секционните комисии по отношение на мерките за безопасност и дезинфекция. Цвета Караянчева благодари на членовете на комисиите в региона и поздрави католиците и арменците в страната по повод Великден.

Агенция "Фокус"
Вицепрезидентът Илияна Йотова: Гласувах за връщане на държавността- не се страхувайте - гласувайте!

Гласувах за връщане на държавността. Това написа вицепрезидентът Илияна Йотова във "Фейсбук".
"За държава, която да се управлява от умни, можещи и грамотни хора, които знаят накъде водят България. За държава с грижа за всеки български гражданин, а не държава, която облагодетелства само една шепа хора, които станаха баснословно богати, не се посвениха да използват и тази тежка криза в момента, за да трупат дивиденти", написа Йотова.
"Гласувах за подредена държава с правила, в която всеки има своето достойно място, младите хора имат шанс да се развиват, а не напускат страната ни. Гласувах за държава, която мисли за своите сънародници зад граница не само по избори, а прави политики за тях и заедно с тях.
Гласувах с машина - лесно и бързо е. Благодари на хората от изборната администрация, на тях разчитаме за прозрачни и честни избори. Не се страхувайте - гласувайте!", призова вицепрезидентът.

Агенция "Фокус"
Избирателна активност към 10.00 часа (ОБЗОР)

7.58 % е избирателната активност в страната към 10.00 ч. Гласували са общо 494 448 души. Общият брой на избирателите с право на глас са 6 525 625 души.
8% е избирателната активност към 10.30 часа в 23 РИК – София. 5,89 % е избирателната активност към 10.00 часа в 24 РИК – София. Гласували са 23 297. Подадени са жалби, свързани с пропуски на Секционни комисии. Подаден е сигнал за отказала машина, във въпросната секция гласуването е продължило само с хартиени бюлетини.
7.61% е избирателната активност към 10.00 часа в 25 РИК – София. Гласували са 27 176 души от 357 239. Подадени са различни сигнали към РИК, най-вече свързани с машините, които се проверяват. На места машинното гласуване е преустановено.
9.06% избирателната активност към 10.00 часа в 26 РИК – София област. Гласували са 18 957 души от 198 207. Подаден е сигнал от политическа партия, че в списъците не се отбелязва кой гласува машинно.
Благоевград.
6.5 % е избирателната активност в област Благоевград към 10.00 часа. По общини процентите са както следва: Банско – 14.58; Белица – 13.07; Благоевград 3.67; Гоце Делчев – 7.27; Гърмен – 7.15; Кресна – 13.76; Петрич – 4.60; Разлог – 9.83; Сандански – 7.21; Сатовча – 6.84; Симитли – 9.15; Струмяни – 10.37; Хаджидимово – 8.90 и Якоруда – 7.02.
Варна
5,12% е избирателната активност в 3-и МИР – Варна към 10 часа. Близо 15 000 варненци са упражнили правото да гласуват.
В област Варна активността към 10.00 часа е 6,54%, като в цялата област са гласували 26 380 човека. От РИК – Варна посочиха, че има подаден сигнал и за купуване на гласове в кв. „Аспарухово“. Сигналът е препратен към компетентните органи и МВР извършва проверка. Два сигнала има подадени за неспазване на противоепидемичните мерки. Струпване на хора, образуване на опашки и неспазване на необходимата дистанция.
Велико Търново.
8.38% е избирателната активност във Великотърновска област към 10.00 часа. Гласувалите до момента избиратели са общо 17 518 от 209 099 имащи право на глас пълнолетни граждани. Най-много хора са упражнили правото си на глас в най-голямата община - Велико Търново - 6 391 души от 71 188 гласоподаватели, най-малко в община Сухиндол - 212 от 2050 имащи право. Висока избирателна активност РИК-Велико Търново отчита в община Свищов, където към 10.00 часа вотът си са упражнили 2 505 човека от общо 29 072 избиратели. Машинното гласуване в областта е преустановено, заради проблеми при подредбата на преференциите при някои от партиите.
Видин.
10.19% е избирателната активност към 10.00 часа в област Видин. Подаден е сигнал за непремахнати предизборни плакати, които са се намирали на около 50 метра от избирателна секция.
Враца.
11.07% е избирателната активност към 10.00 часа в област Враца . До 10.00 часа на територията на областта правото си на глас са упражнили 17 301 души.
Габрово.
11.07% е избирателната активност към 10.00 часа в област Габрово. На територията на областта са гласували 8 205 души от 105 083 с право на глас. В Районната комисия има сигнали за струпвания пред определени секции.
Добрич.
7.82% е избирателната активност в област Добрич към 10.00 часа, по информация на Районната избирателна комисия.По данни на общините до този час правото си на вот са упражнили 13 791 души, имащи право на глас. Активността по общини е както следва:
Кърджали.
4.37% е избирателната активност към 10.00 часа в област Кърджали. Гласували са 11 501 от 263 175 имащи право на глас. До момента няма подадени жалби и сигнали.
Кюстендил
6,1 % е избирателната активност в област Кюстендил към 10.00 часа. От 130 142 души имащи право на глас до урните са отишли 7 972 гласоподаватели.
Ловеч.
0% е избирателната активност към 10.00 часа в област Ловеч. Гласували са 12 134 души.
Монтана.
11.14 % е избирателната активност към 10.00 часа в област Монтана. Гласували са 13 598 души от 122 118, които имат право на глас. Подадена е една писмена жалба от кандидат за народен представител, че пред секция в Лом липсва лист с две от улиците, които се обхващат в района. На жалбата е реагирано веднага.
Перник.
8.02% е избирателната активност към 10.00 часа в област Перник. На територията на областта са гласували 8750 души.
Плевен.
9.12% е избирателната активност към 10.00 часа в област Плевен. Гласували са 21 455 души от 235 346, които имат право на глас. Подадени са сигнали, които се уточняват.
Пловдив.
Гласувалите в Пловдив град са 4,62 %. В област Пловдив гражданите, които са подали своя глас са 6,93 %.
Разград.
7.96 % е избирателната активност към 10.00 часа в област Разград. Общо 10 616 избиратели са упражнили правото си на глас в 18-ти Разградски избирателен район.
Общо 133 311 са хората в област Разград, имащи право на глас.
Русе.
7,26% е избирателната активност към 10.00 часа в област Русе. Гласували са 14 862 от 204 495, които имат право на глас. Към момента няма подадени жалби и сигнали.
Силистра.
8,9% е избирателната активност към 10.00 часа в област Силистра. Гласували са 10 339 души. Подадена е една жалба за поставяне на агитационни материали в близост до секциите, която е приета за неоснователна.
Стара Загора.
9.03% е избирателната активност в Старозагорска област към 10.00 часа. Най-много към този момент са упражнилите право на глас в община Гурково – 15.16% или 712 души. Общият брой на избирателните секции в Старозагорска област е 504. Броят на избирателите по списък е 289 167 души. Най-много имащи право на глас по списък има в община Стара Загора – 140 513.
Търговище.
5.60% е избирателната активност към 10.00 часа в област Търговище. Гласували са 8617 души от 118 172, които имат право на глас. Има два регистрирани сигнала - единият е подаден от граждани, защото не им се позволява да гласуват с лични химикалки, а другият е, че баджовете на застъпниците не са съобразени с изискванията на ЦИК.
Шумен.
7.03% е избирателната активност към 10.00 часа в област Шумен. Гласували са 13 080 души от 186 075, които имат право на глас.
Ямбол.
7.22% е избирателната активност в област Ямбол. Гласували са 7866 души от 108 881, които имат право на глас. Подадени са сигнали за разположени агитационни материали на по-малко от 50 м. от секциите за гласуване. Дадени са указания и материалите са премахнати. Застъпници са подали сигнал, че в някои секции не се вписва, когато избирател гласува машинно, дадени са указания.

Агенция "Фокус"
Джема Грозданова, ПП "Републиканци за България": Гласувах за това думите да означават нещо и обещанията да са изпълними

Гласувах за това думите да означават нещо, да работим за една дългосрочна политика, правена от уважавани хора и обещанията да бъдат изпълними. Ако това се случи значи всичко ще е наред. Това каза кандидатът за народен представител на Републиканци за България Джема Грозданова, съобщиха от пресцентъра на партията.
„Аз съм обнадеждена, не съм виждала толкова хора, които да гласуват, а аз не съм пропускала избор“, заяви тя. По думите й трябва да се вярва в честността на вота. „Видях млади хора, които мисля, че няма да допуснат манипулации“, изрази надежда Джема Грозданова.


Агенция "Фокус"
Таня Цанева, ЦИК: Получаваме сигнали от много хора за агитация в социалните мрежи, но те не подлежат на контрол и ние няма как да установим нарушение

Получаваме сигнали от много хора за агитация в социалните мрежи, но те не подлежат на контрол и ние няма как да установим нарушение. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Получаваме сигнали от много хора за агитация в социалните мрежи. Съгласно изборния кодекс социалните мрежи не подлежат на контрол и ние няма как да установим нарушение“, каза Цанева.
Говорителят на ЦИК Димитър Димитров добави, че най-много сигнали идват от социалните мрежи, които просто отделят в една папка.
Теодора ПАТРОНОВА


Агенция "Фокус"
Проф. Костадин Ангелов: Днес гласувах за здравето и спокойствието на хората, за края на кошмара с пандемията от COVID-19

Днес гласувах за здравето и спокойствието на хората, за края на кошмара с пандемията от COVID-19. Toва заяви, след като упражни правото си на вот във Велико Търново здравният министър и водач на листата на коалиция ГЕРБ - СДС за региона проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Проф. Ангелов призова всички българи да излязат да гласуват днес, като увери, че мерките се спазват навсякъде и участието в парламентарните избори е напълно безопасно.
„Нека всички упражним правото си на вот днес, за да сме доволни от това, което сами сме избрали в края на деня“, каза още проф. Ангелов.
Той уточни, че е дал гласа си за това, за което се бори всеки ден – битката с пандемията да приключи възможно най-скоро.
„Надявам се всички българи да са убедени, че днешният ден може да донесе онази промяна, която всички искат и за която всички се борят“, допълни още здравният министър, като уточни, че и той се надява битката със заразата да приключи възможно най-скоро, но подчерта, че единственият изход от нея са ваксините.
„Не очаквам пик на пандемията след изборите. Всичко ще бъде наред след днешния ден, изборите са безопасни. Има опашки, да, но те са белег на това, че има противоепидемични мерки, че протоколът се спазва и няма опасност от изборите“, посочи още Ангелов.
По думите му броят на хората, поставени под карантина от 1-и април до днес е малко приблизително 15 000 души. Това са гражданите, които нямат право да гласуват днес, според изборния закон.
Министър Ангелов каза още, че в последните дни се наблюдава „крехка“ тенденция за намаляване броя на заразените с коронавирусна инфекция и за по-слаб натиск над лечебните заведения у нас.
Луиза ТРАНЧЕВА


Агенция "Фокус"
Лидерът на СДС Румен Христов: Гласувах за България, която догонва доходите на източноевропейските членки Европейския съюз

Гласувах за България в Европа, България в Европейския съюз. Гласувах за България, която догонва доходите на източноевропейските членки Европейския съюз. Това каза лидерът на СДС Румен Христов, след като упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Той посочи, че гласува за България, в която лидерите на Европа имат доверие.
"В петък бяха отпуснати с решение на 19-те ръководители около един милион и 300 хиляди дози допълнително за България. Това означава доверие за България. Гласувах за възможността за съставяне на едно много силно и ефективно правителство през следващия мандат", каза още Христов.
Лидерът на СДС коментира, че нагласите му за днешния ден са добри.
"Нагласите ми за днешния ден за добри. Надявам се да победят тези, които заслужават и могат да управляват, тези, които имат експертизата и опита и ще управляват стабилно. Използвам случая да призова всички български граждани да гласуват, много е важно. Легитимността и на парламента, и на правителството, при по-голям брой гласували е по-голяма", посочи той.
Габриела ГАНЕВА


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Следващото правителство го очаква много работа, за да възстанови държавността след управлението на сегашния премиер

Следващото правителство го очаква много работа, за да възстанови държавността след управлението на сегашния премиер. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан за коментар относно шпионския скандал у нас, Радев посочи, че ако българският съд потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната ни сигурност, но и тази на съюзниците и злепоставя тежко България. „Затова вместо самохвалство, трябва да се отговаря на тежки въпроси – защо високопоставени служители в Народното събрание и Министерството на отбраната, чиито проверки се издават, от пряко подчинени на министър-председателя, предават националната ни сигурност. Защо се пренебрегва фактът, че организацията и контрола на политиката за защита на класифицирана информация се осъществява от Министерския съвет“, заяви Радев и уточни, че затова очаква не само пълно разследване на случая, но и задълбочен анализ на причините, които водят до такова състояние на националната сигурност, а най-вече ефективни мерки за нейното укрепване. „Затова следващото правителство го очаква много работа, за да възстанови държавността след управлението на сегашния премиер“, каза още Румен Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Калоян Паргов, БСП-София: Гласувах за промяна, защото е крайно време България да поеме по нов път

Гласувах за промяна, защото е крайно време България да поеме по нов път. Това каза лидерът на БСП-София София Калоян Паргов, след като упражни правото си на глас в 61 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", предаде репортер на Агенция "Фокус".
"След 11 години управление по начина, по който досега го виждаме и виждаме ясно резултатите, България има нужда от ново начало, рестарт и различно бъдеще, което да доведе до просперитета на българската нация", добави той.
Калоян Паргов гласува машинно.
"Няма как, след като БСП настояваше целият вот да е машинен, да не бъде машинно. Така даваме пример, че машинното гласуване е бързо и безпроблемно и гарантира стойността на вота, за да не допускаме повече машинации и манипулации, каквито познаваме добре в последните 10 години. Това е срам за демокрацията", допълни той.
Паргов призова българите да упражнят правото си на глас с думите: "Колкото повече, толкова по-добре, защото по този начин няма да позволим на купеният, административният и корпоративният вот да определят нашето бъдеще. Хора, които са избрали да продадат гласа си или да се подведат, въпреки волята си и своето виждане".
Той увери, че гласуването е абсолютно безопасно, защото противоепидимичните мерки се спазват стриктно.
"Има маски, дезинфектанти. Особено машинното гласуване е най-безопасно, тъй като нямаш досег нито с химикалки, нито с листа", посочи лидерът на БСП-София.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Изборите трябваше да бъдат още миналата година – тогава хаосът щеше да бъде избегнат

Изборите трябваше да бъдат още миналата година – тогава хаосът щеше да бъде избегнат. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„От много време гласувам в тази секция и за първи път виждам толкова много хора. Това показва, че наистина има ангажираност на българите към тези избори. Иначе изборите разбира се, трябваше да бъдат много по-рано – още миналата година. Хаосът щеше да бъде избегнат, животът на много българи съхранен, а хиляди български семейства и фирми щяха да бъдат спасени от фалит. Около мен бяха много възрастни хора, така че не виждам да им е повлияла COVID обстановката“, коментира Радев. По думите му българите усещат, че в тези избори има голям залог. „Очаквам днес да има много хора. Разбира се, трябва да изчакаме крайния резултат“, добави той.
Той уточни, че всяка една партия трябва да бъде ангажирана със своята кампания. „Разбира се, това не беше класическа кампания. Всички искаха да видим повече сблъсък на идеи, на визии, на виждания на партиите как да се развива България оттук нататък, а не да се прехвърля в личното поле на компроматни войни. Очаквам стабилен парламент с легитимност, за да имаме най-важното – силно и устойчиво правителство“, каза още Румен Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Д-р Даниела Дариткова: Гласувах с надеждата, че утре ще се обединим и заедно ще работим за преодоляване на здравната криза и последствията от нея

Гласувах с вярата в демокрацията и демократичният рефлекс на българите, с надеждата, че утре ще се обединим и заедно ще работим за преодоляване на здравната криза, икономическите и социалните последствия от нея. Това заяви д-р Даниела Дариткова, след като упражни правото си на глас в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Ще работим заедно за още повече инвестиции в Смолянска област, ще работим заедно за просперираща и стабилна България“, каза още д-р Дариткова.
Нели ГЕРГЬОВСКА


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Гласувах срещу разпада на държавността, беззаконието и корупцията

Гласувах срещу разпада на държавността, беззаконието и корупцията. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Гласувах за свободна, справедлива и просперираща България. Вярвам, че макар и трудно, българите взимаме съдбата си в свой ръце. Тези избори ще са първата стъпка към нормалността, към завръщането, към законите и правилата. Към осъзнаването на силата на колективното действие. Към отприщването на огромния потенциал, който носи народът. Искам да използвам още веднъж случая и да призова всички пълнолетни българи да гласуват“, заяви държавният глава и добави, че иначе историята ще ни прати на поправителен по демокрация.
„Нека всички дадем гласа си днес, за да имаме един представителен и достоен парламент. Гласувах машинно. Искам да поздравя всички членове на комисии, застъпници, наблюдатели за това, че дори в тази сложна обстановка са тук“, каза още Румен Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Таня Цанева, ЦИК: Няма сериозни сигнали, освен прекратяването на машинното гласуване във Велико Търново

Няма сериозни сигнали, освен прекратяването на машинното гласуване във Велико Търново. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Всички секции са открити. Една секция не е открита секция в чужбина поради усложнена епидемиологична обстановка. В тази секция местните власти не са позволили да се открие секция, за което ЦИК уведоми чрез Външно министерство нашите избиратели да могат да потърсят съседна изборна секция“, съобщи тя. От ЦИК добавиха, че секцията е в Моасак.
„ЦИК след обсъждане се наложи да вземе едно кардинално решение да бъде прекратено гласуването с машини в целия изборен район на Велико Търново. Дадени са указания при преброявания на гласовете от машинното гласуване след края на изборния ден да бъде водещ номерът на листата, за който са гласували хората, упражнили гласа си. Други по сериозни сигнали нямаме. Имахме от Бургас, от РИК, обаждане, че във вчерашния ден са били предоставяни основни химикали с черен цвят. Те са били променени. Въпреки всичко, в една секция са вече гласували с такива химикали. Това ще бъде коригирано. РИК ще излезе с решение и със съответните указания да се зачетат тези бюлетини в тази конкретна секция за действителни, за да не лишаваме избирателите от техния глас“, каза още Цанева.
Теодора ПАТРОНОВА


Агенция "Фокус"
ЦИК прекрати машинното гласуване във Великотърновска област

Централната избирателна комисия (ЦИК) прекрати машинното главуане във Велкотърновска област. Това съобщиха за Радио "Фокус" - Велико Търново от Районната избирателна комисия. Кардиналното решение е взето след установен проблем при подредбата на листата на една от партиите, които участват във вота. Гласовете на хората, които са гласували машинно рано тази сутрин, преди процесът да бъде преустановен, ще бъдат зачетени, като няма да се вземат предвид направените преференции по имена, а ще се зачитат номерата.


Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Не правим прогнози, работим за победа

Не правим прогнози, работим за победа. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след като упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Тя заяви, че през цялата кампания БСП е агитирала за машинно гласуване. По думите й това е един от начините да се намали фалшификацията на вота. "В парламента внасяхме такива предложения по изборното законодателство. На практика упражних правото си на глас чрез машина, което намирам за много добро", допълни още Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Гласувах за промяна и стабилност - моментът е решаващ за България, излезте и гласувайте

Гласувах за промяна и стабилност - моментът е решаващ за България, излезте и гласувайте. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след като упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Корнелия Нинова чака на опашка пред секцията и заяви пред журналисти, че е изненадана, че толкова рано има толкова висока избирателна активност. Според нея това е похвално.
"Моментът е решаващ за България. Излезте и гласувайте. Не оставяйте някой друг да взема решение за настоящето и бъдещето на семействата ви и на децата ви. Аз гласувах за промяна и стабилност, да излезем от дъното на всички мрачни класации, за подредена, справедлива и социална България, която няма да остави никого сам в кризата и ще се погрижи за всеки. Гласувах за здрав и образован народ, който има работа и получава високи заплати и пенсии, който диша чист въздух, пие чиста вода, яде чиста българска храна. Гласувах за справедлива България, за да има чувство за справедливост, бъдеще за народа и децата ни. Това е възможна промяна. Зависи от всеки един от нас", каза още Нинова.
Лидерът на БСП призова хората да не се страхуват и да гласуват за настоящето, бъдещето на децата си и на България. "Честит Великден на католиците, на всички на добър час. Бъдете здрави и силни-. Ние сме горд народ, ще се справим с всички предизвикателства и промяната е възможна", заяви още Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Министър Десислава Танева: Гласувах за сигурността и за това да продължат започнатите политики

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева упражни правото си на вот в I-во училище „Хаджи Мина Пашов“ в Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. „Гласувах България да продължи да има влиянието и авторитета, които си е завоювала в Европа и света. Да се развиваме и да се подобряват условията на живот на хората“, заяви министърът.
Според Десислава Танева най-важното е да упражним правото си на глас, като по този начин да изразим своята позиция и грижата за съдбата на страната ни. Тя призова всеки, който иска България да продължи да върви по пътя на развитието, да отиде до избирателните секции.


Агенция "Фокус"
Доц. Атанас Мангъров, АБВ: Гласувах за това да се върнем към нормален живот и да си оправим държавата

Гласувах машинно. Става бързо. Гласувах за това да се върнем към нормален живот и да си оправим държавата. Това каза пред журналисти водачът на листата на АБВ за 23 МИР – София доц. Атанас Мангъров, след като упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Изборите по време на пандемия са съпроводени с много страхове, които обаче хората трябва да преодолеят, ако искат да променят живота си и най-важното – да се върнат към нормалния си начин на живот. Освен това, в нашата страна има много неща, които трябва да бъдат променени. Очевидно е, че само връщането към нормалното не е достатъчно. Трябва да бъдат променени много неща. На първо място трябва да спрем тези безумни ограничителни мерки, които нямат особен ефект и нанасят много сериозни икономически, психически и всякакви други щети“, коментира доц. Мангъров.
„На второ място това, което аз виждам от моята гледна точка е, че нашата здравна система се нуждае от сериозни промени, защото в условията на една такава криза се оказа, че тя действа неефективно“, каза още Атанас Мангъров.
Теодора ПАТРОНОВА


Агенция "Фокус"
Председателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов упражни правото си на вот в Хуманитарната гимназия във Велико Търново

Председателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов гласува в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той пристигна в училището с други представители на партията, на чиято листа е водач за региона.
Цветанов призова жителите на Великотърновска област да гласуват с хартиена бюлетина, тъй като в региона има проблеми с машинното гласуване. Самият той опита да гласува по този начин, но комисията му обясни, че няма възможност. По този повод Цветанов заяви, че неговите колеги подготвят жалба по въпроса, тъй като има сигнали за проблеми в Горна Оряховица, Елена и Велико Търново.
„Всички знаем, че днес държавата се нуждае от правила. Убеден съм, че ще постигнем тези правила ако всички излязат и упражнят правото си на глас. Ние искаме висока избирателна активност, но се надявам хората, които ще гласуват днес във Великотърновско, да го направят с хартиена бюлетина, за да избегнем проблемите, специално в областта“, заяви Цветанов.
Пред журналисти председателят на „Републиканци за България“ подчерта, че днес дава своя вот за нормална държава с правила, която да подкрепя малкия бизнес и обикновените хора. Той призова всички българи да излязат от домовете си, да отидат до урните и да направят своя информиран избор за просперитета на България.
Той изрази надежда, че след 4 април страната ни ще постигне нормалност, а парламентарно представените партии и коалиции ще постигнат консенсус с институциите, за да може България да излезе от тежката ситуация, в която се намира.
„Ние се ангажираме да има реални политики, които да стигнат до хората и до засегнатите бизнеси. Ние искаме нормалност, бъдеще и хоризонт. Това искат и всички българи“, категоричен бе Цветанов и подчерта, че всичко изброено може да се постигне с единство, а не с разединение и еднолично управление.
Луиза ТРАНЧЕВА


Агенция "Фокус"
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува за рестарт на държавността

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган упражни правото си на глас. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС. Д-р Ахмед Доган гласува за рестарт на държавността.


Агенция "Фокус"
Изборният ден в посолството на България в Лисабон започна нормално

Изборният ден в СИК в посолството на Р. България започна нормално, предаде специалният пратеник на Агенция "Фокус" в Лисабон. Секцията отвори врати в 07.00 ч. местно време.
Българи, живеещи около Лисабон, бяха дошли още преди началото на изборния ден, за да упражнят правото си на глас. Сред първите гласували беше и посланик Иван Найденов.
Към този момент има засилена избирателна активност и изборният ден протича нормално.
Мирена ЖЕЛЕВА


Агенция "Фокус"
Мустафа Карадайъ, ДПС: Гласувах за рестарт на държавността, възстановяване на нормалността в политиката и на демокрацията в България

Гласувах за рестарт на държавността, възстановяване на нормалността в политиката и на демокрацията в България. Това е написал лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в профила си в социалната мрежа "Фейсбук".
Гласувах в 9 часа и 9 минути за: Рестарт на държавността; възстановяване на нормалността в политиката; възстановяване на демокрацията в България; ускорено икономическо развитие на България", е написал още Карадайъ.


Агенция "Фокус"
Румен Петков, АБВ: Гласуването днес е акт на гражданска доблест, имаше липса на кампания и дебат по политики

Гласуването днес е акт на гражданска доблест, имаше липса на кампания и дебат по политики. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на ПП АБВ Румен Петков, след като упражни правото си на глас във II АЕГ „Томас Джеферсън“ в София.
„Кампанията беше особена. Всъщност имаше липса на такава, на дебат по политики. Медиите направиха всичко, което беше по силите им, но това не може да замени срещата с гражданите. Това беше една кампания, от която по същество загубихме като общество“, коментира Петков.
„Точно тази липса на нормалност е предпоставка да апелираме хората да излязат и да гласуват. Гласуването днес е акт на гражданска доблест. Казвам го с болка, но за съжаление това е истината“, допълни председателят на ПП АБВ.
Мариела ЧЕПЕЛОВА


Агенция "Фокус"
Румен Петков, АБВ: Гласувах за нормален живот и работеща държава

Гласувах за нормален живот и работеща държава. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на ПП АБВ Румен Петков, след като упражни правото си на глас във II АЕГ „Томас Джеферсън“. „За другото сме потърпевши, години една държава, в която институциите не сработват при брутални случаи на корупция, при шкафчета за милиони евра, които са пред очите на цял свят. Това не може да бъде държавата на нашите деца, може, но не бива“, заяви Петков.
„Затова нормалният живот и работещата държава са нещо изключително важно и с него не може да се прави компромис“, каза още той.
Мариела ЧЕПЕЛОВА


Агенция "Фокус"
Вицепремиерът Марияна Николова гласува машинно и призова хората да гласуват спрямо личните си убеждения

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова упражни правото си на глас машинно в 73 СОУ „Вл. Граматик“ в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.
„Гласувах за модерна България, в която спокойно да живеят и да се развиват децата ни. За нас винаги е било важно и ще продължи да бъде приоритет образованието, здравеопазването и икономическия растеж. Добрата и успешна работа се вижда в период на криза и ние доказахме, че можем да се справяме с трудностите“, коментира тя, след като даде своя вот.
Вицепремиерът Николова сподели още, че е запозната с проблемите както на местната власт и бизнеса у нас, така и с предизвикателствата, пред които всеки ден се изправят българите. „Всяка наша стъпка е с цел да подсигурим по-добро утре. Дори в период на пандемия нито един сектор не бе забравен. Напротив, направихме всичко възможно, за да подпомогнем фирмите и хората, които най-силно усетиха ефектите от коронакирзата. И нашите планове са и занапред да работим, както с мисъл за бизнеса и икономиката, така и за разработване и прилага на социални мерки, в полза на обществото“, уточни още тя.
Марияна Николова призова хората да изразят свободно своя вот и да бъдат сигурни, че са осигурени всички условия, съгласно противоепидемичните изисквания, за да се гарантират животът и здравето на всички участващи в изборния процес. Тя уточни, че с всички отговорни институции се осъществява координация и контрол в тази посока.


Агенция "Фокус"
Валери Симеонов, НФСБ: Гласувам за това в българското Народно събрание да има повече честни, смели и отговорни хора

Гласувам за това в българското Народно събрание да има повече честни, смели, отговорни хора, които да са почтени и некорумпирани. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов, след като упражни правото си на глас в Бургас, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас.
"Дай Боже това да даде тласък на държавата, защото такива хора мислят на първо място за нея, а на второ за себе си и за партиите си. Затова, дай Боже да има повече народни представители, които да поставят на първо място интересите на държавата", заяви Валери Симеонов.
На въпрос защо отказа да гласува машинно, а избра да упражни вота си с хартиена бюлетина, лидерът на НФСБ отговори следното: "Защото съм убеден, че ръчното гласуване дава една по-голяма сигурност и прави невъзможна фалшификацията. При ръчното гласуване няма софтуер, който може да бъде манипулиран, нито пък има софтуерни специалисти от Венецуела, които да подготвят машините за гласуване".
Мария ПОПЧЕВА


Агенция "Фокус"
Таня Цанева, ЦИК: Нормално е започнал изборният ден, няма проблеми с машините

Нормално е започнал изборният ден, няма проблеми с машините. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Секциите за карантинираните са 46. А подвижните избирателни секции са 283. Колко са общо карантинираните ЦИК не разполага с информация, тя се намира в РЗИ-тата. Както виждате по кривата на заболяемостта, те се променят всеки ден и всеки час“, каза тя.
„Като изключим това, че през вчерашния ден при инсталирането на машините, около 10 машини не са били технически в добро състояние. Надяваме се в изборния ден да нямаме проблеми“, добави Цанева. Тя обясни, че когато една машина се повреди, ЦИК е приела становище, че машината нито ще се ремонтира, нито ще се подменя, ще продължи хартиено гласуване, а гласовете от машината се отчитат към края на изборния ден.
„До този момент няма жалби и сигнали и във вчерашния ден също не е имало сериозни такива“, подчерта Цанева.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция "Фокус"
Таня Цанева, ЦИК: Изборният ден започна, надяваме се избирателите да гласуват и машинният вот да не ги затрудни

Изборният ден започна, надяваме се избирателите да гласуват и машинният вот да не ги затрудни. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„В днешния ден общо секциите в страната са 12 630, от които имаме подвижни избирателни комисии 283. В болниците имаме 199 секции, за карантинирани – 46, и 12 секционни избирателни комисии в местата за задържане“, каза тя.
Тя поясни, че вчера е имало известни затруднения при доставката на машини от областните центрове до съответните общини и СИК-овете, но още снощни в късните часове всички машини бяха вече ситуирани и намиращи се в секциите за гласуване“, добави още говорителят на ЦИК.
„В днешния ден се надяваме избирателите да гласуват, въпреки че не е така светъл и пролетен, както би ни се искало. Надяваме се да не ги затруднят нито времето, нито машините. Лесно се гласува с машините“, заяви Таня Цанева.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция "Фокус"
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов упражни правото си на глас в Бургас

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов упражни правото си на глас в Бургас, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас Валери Симеонов гласува в секция номер 108 в Основно училище "Найден Геров". Лидерът на НФСБ избра са упражни вота си с хартиена бюлетина.
Мария ПОПЧЕВА


Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Пожелавам успех на всички, водихме най-добронамерената и толерантна кампания

Пожелавам успех на всички, ние водихме най-добронамерената и толерантна кампания. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас в СУ "Христо Смирненски" - гр. Банкя, става ясно от видео в профила му във „Фейсбук“.
„Никого не обидихме. Показахме направеното. Показахме си резултатите. Получихме огромна подкрепа от всички мои колеги в Европа, лидери на най-големите партии: ХДС/ХСС, на парламентарната ни група“ Манфред Вебер, Антонио Лопес, от премиера на Бавария Зьодер, премиерите на много други държави. На нашите съседи от Гърция, Хърватия, Румъния. От председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, от Зоран Заев също“, допълни той.
„Да не пропусна някой, защото са ни много важни, тъй като в този момент показаха колко е важно България да продължи да бъде управлявана европейски и стабилно. В петък най-голямата подкрепа получихме от Европейската комисия с 1,3 млн. ваксини от тази, която в момента се твърди, че е най-добрата - „Пфайзер“. Това е подкрепа за здравето на българите. Огромни усилия положихме. Благодаря на Комисията, на всички колеги, на тези 19 държави-членки, които се съгласиха да предоставят от техните ваксини за здравето на българите“, каза още министър-председателят.
Борисов благодари на полицаите и на членовете на ЦИК, РИК и СИК за неуморната работа. „Цяла нощ са работили и продължават. Пожелавам честни и почетни избори, за да може така, както ни нареди народът, така след това да имаме претенции. Не може да имаш няколко процента и да искаш да говориш от името на народа“, посочи още премиерът.


Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Изборите можеха да са със седмица по-късно, ако не беше инатът на президента

Можеше да е със седмица по-късно, ако не беше инатът на президента. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас в СУ "Христо Смирненски" - гр. Банкя, става ясно от видео в профила му във „Фейсбук“.
„Виждате данните ни: 25, 21, 18% днес. Вече слизаме от третата вълна. Минахме половин милион ваксинирани. След 1 седмица щяхме вече да сме в по-добра кондиция, но искам да благодаря на всички, които се занимаваха с изборите. Свършиха огромна работа. Това са най-скъпите избори. Близо 50 млн. за ваксините, близо 50 млн. за машинното гласуване. Толкова искаха машинно гласуване. Близо 10 000 машини са взети и разнесени, хората могат да гласуват на тях. Изборите да са честни и прозрачни. Това струва много пари. Над 150 млн. лв. ще излязат изборите и някой ако иска на няколко месеца да си даваме по 150 млн. лв., вместо да отиват за хората, за повишаване на доходи, за пенсии, това е негово право. Винаги съм се съобразявал с това, което народът казва“, подчерта той.


Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов упражни правото си на глас в СУ "Христо Смирненски" - гр. Банкя

Премиерът Бойко Борисов упражни правото си на глас в СУ "Христо Смирненски" - гр. Банкя, става ясно от видео в профила му във „Фейсбук“.
Той гласува с хартиена бюлетина.

Агенция "Фокус"
ЦИК ще даде три брифинга за медиите в деня на изборите

Централната избирателна комисия ще даде три брифинга за медиите в деня на изборите. Това съобщиха от пресцентъра на ЦИК.
Брифингите ще се проведат от 11.00 ч., 14.30 ч. и 18.00 ч. Те ще бъдат излъчвани на страницата на ЦИК във „Фейсбук“, а записи от тях ще бъдат публикувани на ftp://94.156.218.6 (user: cik, pass: izbori2021).
Всички акредитирани журналисти и технически екипи ще могат да влизат с пропуските на ЦИК в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, вход откъм Националната художествена галерия.

Агенция "Фокус"
Председателят на АБВ Румен Петков ще упражни правото си на глас

Председателят на ПП АБВ Румен Петков ще упражни правото си на глас на парламентарните избори в избирателна секция 39 във II АЕГ „Томас Джеферсън“ на ул. „Траянова врата“ №26 в район „Триадица“ от 09.00 ч. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
Д-р Пламена Заячка, водач на листата на АБВ за 24 МИР - София, ще гласува в избирателна секция 70 в 199 ОУ „Св. Апостол Йоан Богослов“ в ж. к. „Левски Г“ от 10.00 ч.
Водачът на листата на партията за 25 МИР – София Христо Колев ще даде своя вот в избирателна секция 40 в 53 СОУ „Николай Хрелков“ на ул. „Обзор“ №6 в кв. „Горна баня“ (район „Овча купел“) от 11.00 ч.
Доц. Атанас Мангъров, водач на листата на АБВ за 23 МИР - София ще упражни правото си на глас в избирателна секция 44 в НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ на ул. „Бигла“ №52 в район „Лозенец“ от 10.00 ч.

Агенция "Фокус"
Председателят на СДС и водач на листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР-София Румен Христов ще гласува в София в район "Витоша"

Председателят на СДС и водач на листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР-София Румен Христов ще гласува в 11.00 часа в гр. София в район „Витоша“. Това съобщиха от пресцентъра на СДС.
Той ще гласува във 2 СОУ на ул. ”Ген.Суворов” № 36, Избирателна секция 46.

Агенция "Фокус"
Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки ще упражни правото си на глас в „Златни пясъци“

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки ще упражни правото си на глас в „Златни пясъци“. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
Той ще гласува в парламентарните избори за 2021 г. в 10.30 часа в 175-а избирателна секция в "Златни пясъци".

Агенция "Фокус"
Изборният ден в Благоевград и региона започна

Изборният ден в Благоевград и региона започна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. За сега няма данни за сериозни забавяния при отварянето на секциите. Всички 450 машини, предназначени за гласуване вече са доставени в 14-те общини в региона, забавяне е имало в Петрич, Гоце Делчев и Гърмен. Преди отваряне на Секционните избирателни комисии бе извършено измерване на температурата на всички членове на комисията. Имащите право на глас в Благоевградска област са около 314 хил. Доставените бюлетините са 320 хил. Разкритите секционни избирателни комисии са 571.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов ще упражни правото си на глас в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново

Председателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов ще упражни правото си на глас от 09.30 часа в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
Заместник-председателят на „Републиканци за България“ Павел Вълнев ще гласува в родния си град Доспат.
Водачът на листата на партията за 23 МИР-София Горан Благоев ще гласува в интервала 8.15- 8.30 в 34 ОУ „Стою Шишков“ на ул. „Родопски извор“ №41 в кв. „Борово“ в столицата.
Водачът на листата за 24 МИР-София Джема Грозданова ще упражни правото си на глас от 11.30 часа в 21 СОУ „Христо Ботев“ в „Лозенец“.
Водачът на листата за 25 МИР-София Боян Йорданов ще гласува от 10.00 часа в 66 СОУ „Филип Станиславов“ в кв. Овча купел“.

Агенция "Фокус"
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов ще гласува в Бургас

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов ще гласува в Бургас, съобщиха от пресцентъра на партията. Той ще гласува в 9.00 ч. в училище „Найден Геров“.

Агенция "Фокус"
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще гласува в Кърджали

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще упражни правото си на глас в 9:09 часа в СУ "П. Р. Славейков" в гр. Кърджали. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Агенция "Фокус"
Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов ще гласува в училище „Патриарх Евтимий“ в Плевен

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов ще гласува в 10.00 часа в секция 118 в училище „Патриарх Евтимий“ в Плевен. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Ангел Джамбазки ще упражни правото си на глас в Турция, Чорлу – секция 424, 9.00 ч.; Искрен Веселинов – Русе, ОУ „Иван Вазов“, ул. „Петър Берон“ 20, секция 13 – 10.30 ч.; Юлиан Ангелов – с. Драговищица, Читалището - 9.30 ч.; Александър Сиди – Пловдив, „Тракия“, ОУ „Софроний Врачански“ (60-класното), 11.00 ч.; Кузман Илиев – София, СУ „Св. Седмочисленици“, секция 30 - 8.30 ч.; Искрен Пецов – кв. „Гео Милев“, Национално училище за танцово искуство, ул. „Шипченски проход“ 48, секция 32 - 11.30 ч.; Христо Димитров – Шумен, училище „Сава Доброплодни“, 14.30 ч.; Боян Чуков – София, секция 34, район „Изгрев“, СПГЕ „Джон Атанасов“- ул. „Райко Алексиев“ № 48, 09.00 ч.

Агенция "Фокус"
Председателят на БСП Корнелия Нинова ще гласува в 25 ОУ „Д-р Петър Берон“ в София

Председателят на БСП Корнелия Нинова ще гласува от 10.30 часа в избирателна секция 48 в 25 ОУ „Д-р Петър Берон“ на ул. „Балканджи Йово“ №22 в район „Красно село“ в София. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Агенция "Фокус"
Президентът и вицепрезидентът ще гласуват на изборите за народни представители

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще упражнят правото си на глас в изборите за Народно събрание. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Президентът ще гласува в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан” в София.
Вицепрезидентът ще упражни правото си на глас в Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“ в столицата.

Агенция "Фокус"
България избира 45-ото Народно събрание

В този час в страната започва гласуването на редовните парламентарни избори за 45-ото Народно събрание. Изборният ден започва в 7.00 ч. и ще продължи до 20.00 ч. Той може да бъде удължен в случаите, когато в 20.00 ч. пред изборното помещение има негласували избиратели. Те предават документите си за самоличност на комисията и се допускат само те до гласуване след 20.00 ч., но не по-късно от 21.00 ч.
За вота на гражданите се надпреварват 22 партии и 8 коалиции. 6 895 са кандидатите за депутати във всички 31 многомандатни избирателни райони, които се състезават за 240 места в 45-ото Народно събрание. За сравнение с предходните парламентарни избори през 2017 г., кандидатите бяха 4 732, или с 2 264 по-малко.
С право на глас на редовните парламентарни избори са 6,7 млн. българи. Общо 20 000 служители на МВР ще участват в охраната на 7 026 места с 11 983 секции на територията на цялата страна. В над 9 300 от секциите ще има машинно гласуване.
В болниците са разкрити най-малко 88 COVID-секции.
Извън страната изборният ден започва в 07.00 часа местно време и приключва в 20.00 часа местно време. Броят на избирателните секции в чужбина ще е 465.
В бюлетината остава опцията „Не подкрепям никого". Гражданите могат да посочат и своя фаворит в листата чрез преференциален вот. В страната ще има 9 398 секции, в които ще има машинно гласуване. Стационарните са 11 983.