Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Парламентарни избори 2021: Последен ден на предизборната кампания

02 април 2021 | 11:33

В полунощ приключва предизборната кампания за редовните парламентарни избори на 4 април. След 00.00 ч. се забранява агитацията, както и огласяването, под каквато и да е форма, на резултати от допитвания до общественото мнение. За вота на гражданите се надпреварват 22 партии и 8 коалиции. 6 895 са кандидатите за депутати във всички 31 многомандатни избирателни райони, които се състезават за 240 места в 45-ото Народно събрание. Около 6,7 млн. българи имат право на глас. Хората, които са били карантинирани в периода от 1-4 април, няма да могат да гласуват. Политиците се възползваха от последната си възможност да се обърнат с посланията си към българите и да поискат доверието им.


Агенция "Фокус"
ПП "Възраждане": За да я има България – повярвай в България

Остават дни до парламентарните избори на 4 април 2021 г. Ден на избор между разруха и Възраждане. Ако в този важен ден българите дадат доверието си на политическа партия Възраждане, те ще получат народни представители, които ще взимат решения с грижа за българските граждани. Това се казва в изявление, изпратено от пресцентъра на ПП "Възраждане".
"За народните представители на Възраждане в 45-то народно събрание на първо място винаги ще бъдат националните интереси на България. България има история, народ, настояще и бъдеще. Тук и сега това е земята на българите и ние ще решаваме бъдещето си и заедно ще напишем историята си.", изтъкват от партията.
"Дните на лъжа и измама, на кражби от българския народ и от богатствата на България приключват на 4 април 2021 г. – денят на избора, в който българите ще вземат решение за изграждане на едно стабилно бъдеще заедно. С вяра и усилена работа ще възстановим страната си и ще сбъднем българските национални идеали. Ще преминем заедно от възстановяване на Родината ни към нейния възход, само ако повярваме в собствените си възможности и в България", заявяват от ПП "Възраждане".
"Ще продължим опазването на българските традиции и предаването им през поколения чрез традиционното българско семейство. То ще бъде подпомагано и пазено, защото е сърцето на нашето общество. Така ще запазим националното самосъзнание на децата ни, които ще израстнат тук в България, като потомци на горд народ със славно минало и славно бъдеще", посочват от партията.
"Ще преосновем българската държава като възстановим справедливостта в партньорство с гражданското общество. Ние смятаме, че политиците на прехода трябва да бъдат проверени и тези от тях, които са допринесли за разрухата да понесат последствията от това, съобразно действащия закон. Както нашият мъдър народ казва: „Ако не разбиеш калта, не стават кирпичи“. Ако не разчистим стари предатели няма да можем да изградим новото бъдеще на Родината ни.
Ние ще дадем възможност на експертите в различни области да работят спокойно, за да можем заедно да изведем България към просперитета. Тридесет години върху нас се упражняват хора със съмнителен професионален опит, които може да нямат знания, но умеят да крадат. На това трябва да се сложи край, а промените трябва да се правят от хора със знания и умения. Да се насърчава професионализма, а не популизма", подчертават от ПП "Възраждане".
"Ние знаем, че България има интереси, а не приятели. Българинът се отнася с благодарност към всеки, който му е помогнал, но се съобразява само с националния си интерес, а не с тези на Брюксел или Вашингтон. Необходимо е да прекратим намесите на външни държави във вътрешните ни работи, включително и да забраним етническите партии", коментират от партията.
"Ние от "Възржадне" смятаме, че здравеопазването и образованието са основните стълбове на държавата, защото здрав и просветен народ няма да допусне да го унищожат. Достъпът на всеки до качествени медицински грижи и образование, насочено към родолюбие, възпитава грамотни млади хора, знаещи правата си. В наше време семейството е нападнато от всички страни, за него няма подкрепа от държавата и всички проблеми започват от там. Ако обаче има добра превенция няма да има проблем. Ние от Възраждане заставаме зад семейството и традиционните български ценности. Няма да допуснем вместо в наша крепост, домът ни да се превърне в разграден двор, в който няма морал и сигурност", изтъкват от политическата формация.
"Държавата трябва чрез данъчна и образователна политика да насърчи създаването на здрави семейства, а децата да се отглеждат от майка и баща. За това ще допринесе и повишаването на сигурността. Всеки българин трябва да знае и да разчита на държавата за сигурността си без никаква толерантността към определени групи от обществото", отбелязват от ПП "Възраждане".
"Съзнаваме, че много хора искат единение с всички, които са срещу ГЕРБ. За съжаление тези хора три десетилетия се обединяваха срещу някого, но никога - за България! Ето защо ние от Възраждане не се обединихме с тях. Няма как да застанем рамо до рамо с политиците на прехода, които за последните тридесет години са се обединявали многократно, но за да бъдат част от статуквото и от разрушителното му за България управление", заявяват от ПП "Възраждане".
"Ние от "Възраждане" сме обединение единствено с българският народ, за който ще се борим с всички сили и средства, за да се превърнем в благоденстващ народ. В 45 – то народно събрание ще представляваме българите, ще се допитваме до тях, ще взимаме решения заедно, като се вслушваме в потребностите на българските граждани. Днес ви призоваваме да ни се доверите и да излезете да гласувате на 4-ти април 2021 г., защото всеки, който не гласува, на практика гласува за управляващите и това е много, много важно да се разбере", изтъкват от партията.
"Голям мит е, че когато излезеш да гласуваш за някоя партия, а тя пък не влезе в Парламента, гласът ти се преразпределя. Преразпределят се гласовете единствено и само на негласуващите, и то винаги в полза на най-голямата партия. Така че, който реши да си остане вкъщи и да не гласува – той реално подкрепя ГЕРБ, ДПС, ВМРО - БНД и други политически субекти, които са доказали, че са вредни за бъдещето на България.
Веднъж на четири години България избира между разруха и Възраждане. Възраждане е с номер 5 в интегралната бюлетина", завършват от политическата сила.

Агенция "Фокус"
Последни обръщения на политиците преди деня за размисъл (ОБЗОР)

В полунощ приключва предизборната кампания за редовните парламентарни избори на 4 април. Политиците се възползваха от последната възможност да отправят финалните си послания към гражданите и да поискат тяхното доверие.
Коалиция ГЕРБ-СДС
Номер в интегралната бюлетина: 28
От ранни зори премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов тръгна на обиколка из страната. Преди това, той направи коментар на обръщението към народа, което вчера държавният глава Румен Радев отправи. Президентът призова българите да упражнят правото си на глас, защото в противен случай оставят съдбата на Родината си в чужди ръце. Радев посочи, че изтичащият мандат на управляващите, е бил белязан от скандали, разкрития, протести и икономическа криза.
Бойко Борисов отговори на думите му, като посочи, че ако България имаше държавен глава, а не кандидат за лидер на партия и изборите бяха със седмица по-късно, нямаше да се налага да се взимат решения в такава екстремна ситуация.
Малко по-късно министър-председателят отиде в София Тех Парк, където провери напредъка по изграждането на суперкомпютъра, който е един от осемте в Европа.
„Строим суперкомпютри, магистрали, пречиствателни станции и показваме направеното. Това е третият инсталиран суперкомпютър в Европа, което е признание за българите, за нашите специалисти в IT сектора“, подчерта Бойко Борисов, като добави, че това е голяма възможност не само за България, но и за региона.
Премиерът посети и УНСС, за да види новоизградения учебен корпус.
„Той е на 4 етажа и разполага с 4 аули, всяка с по 250 места. На всеки етаж има по 3 учебни зали, 19 кабинета за преподавателите и два тестови центъра. Новият корпус осигурява безпроблемен достъп на хора с увреждания. Има соларна система, която ще осигурява захранването с топла вода. Съвременна климатична система ще осигурява поддържането на различна температура във всяка зала“, посочи Борисов, като припомни, че преди 2 години правителството е отпуснало 7,5 млн. лв. европейски средства за изграждането на учебния корпус.
Обиколката си министър-председателят продължи в Пазарджишко: в с. Лесичово и гр. Белово.
Борисов посети изцяло обновеното читалище в с. Лесичово и изтъкна, че това е чудесна предпоставка в населеното място да се провеждат културни събития.
„Това е начинът да задържим хората в малките населени места – с инвестиции и подобряването на инфраструктурата. Много средства са заложени във ВиК сектора и в момента в страната усилено се подменят и израждат водопроводи и канализации", посочи той и подчерта, че за изминалия мандат правителството е успяло да направи много за малките населени места.
„ГЕРБ и СДС действаме заедно, защото децата на баш комунистите станаха демократи и искат да говорят от името на дясното, в неделя, както Радев каза, като теглим чертата, ще видим кой има право да говори от името на народа“, посочи Бойко Борисов по време на посещението си в Белово.
Там премиерът провери как върви смяната на канализацията и водопроводите. Лидерът на ГЕРБ посети и други малки населени места в района на Пазарджик и направи тур в Родопите.
„Политиката на ГЕРБ е приятелство с всички“, подчерта премиерът Борисов при разговор с жители на с. Побит камък.
По време на обиколките си той добави още, че ГЕРБ показват резултатите от реално свършената работа в полза на българските граждани, а опонентите им разчитат на фалшиви новини и манипулации.
Лидерът на СДС Румен Христов и водач на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в 23 МИР София-град закри кампанията си с дарение и призова да се гласува масово.
„Всеки десен глас е важен. Изборът ще бъде между проевропейското дясно и прокремълското ляво. Към парламента са се запътили стари лица в нови премени, които се крият зад благовидни каузи. А истинската им цел е да се домогнат до властта и да изпълнят политическите поръчки на задграничните си кукловоди. Не се страхувайте да гласувате – по-безопасно е, отколкото да отидете до супермаркета. Отделете 1 час от времето си, за да покажем на света, че България е европейска държава и е обърнала гръб на кремълската петолъчка”, посочи той.
Водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Смолян д-р Даниела Дариткова посочи, че днес на България е нужна устойчивост, предвидимост и просперитет.
„Обръщам се към вас с призив да определите посоката за развитие на България през следващите години. Да бъдете активни, да бъдете ангажирани, да се доверите на демократичния си рефлекс, когато определяте своите избраници“, допълни тя.
Коалиция „БСП за България“
Номер в интегралната бюлетина: 4
Рано тази сутрин лидерът на БСП Корнелия Нинова прекъсна предизборната си кампания заради смъртта на началника на кабинета си. Въпреки това, от левицата заявиха ясно приоритетите си. Нинова подкрепи думите на президента Радев, като посочи, че моментът е важен, а масовото гласуване е ключово за промяната. Тя категорично заяви, че БСП е единствената партия, която може да свали ГЕРБ от власт.
„Неделя е решаващ ден за живота на всеки един от нас. Обиколих цялата страна. Видях колко много хора са сковани от страх за работата си, за бизнеса си. Видях как се манипулират хората с измислени класации и държавен пиар. Но страхът, проявен днес и поддаване на манипулации, ни обрича за години напред на бедност и нищета. Нямаме повече време за губене. Сега е решаващият момент да заработи истинската държава с грижа за хората, а не паралелната с грижа за мафията. В този решаващ момент всеки от нас е важен. Гласувайте за собствения си живот и този на децата си. Нека не оставяме друг да ги определя. Масовото гласуване ще разбие задкулисните планове на кукловодите за вкарване в парламента на патерици на сегашните управляващи“, допълни тя.
Водачът на листата на “БСП за България“ в 23 МИР Христо Проданов категорично заяви, че единственият вариант ГЕРБ да бъде махнат от властта е БСП.
„Политическата логика за левицата е следната: „Ако ние намерим съмишленици, които припознават основните наши позиции във връзка с реформата в здравеопазването, увеличаването на доходите, намаляването на неравенствата и реформата в образованието, тогава ние можем да разговаряме с тях“, обясни той.
Проданов призова към висока избирателна активност. Той припомни, че от БСП са готови с конкретни икономически мерки, които биха могли да приложат мигновено.
„Нашите икономически и социални мерки струват 1.5 млрд. годишно. Във връзка с преизчисляването на пенсиите, във връзка с увеличение на майчинството, помощта за родителите на първо и второ дете, за всички деца, които започват училище, за безплатни учебници и намаляване на ДДС на храни и лекарства“, посочи кандидат-депутатът.
„Пари има, проблемът е, че се раздават от джипката, без да се прави политика“, заяви на свой ред Стоян Мирчев, водач на листата на Коалиция „БСП за България“ в 14 МИР Перник.
„4 април е съдбовен ден, в който властта е в ръцете на избирателите. В този ден хората решават бъдещето на България с вота си. Нека излязат и гласуват“, призова лидерът на БСП - София Калоян Паргов.
"Патриотична коалиция - Воля и НФСБ"
Номер в интегралната бюлетина: 24
„Нека тази неделя бъде началото на края за всички грабители на българския народ“, призова лидерът на „Воля“ и водач на листата на „Патриотична коалиция – Воля и НФСБ“ във Варна Веселин Марешки.
„Преди 5 години, точно на това място, на бул. „Трети март“ във Варна, започна битката за свобода от картелите в горивата. Успяхме да се изправим срещу картелите, монополите и всякакви политически, и икономически разбойници, които ни ограбват. Свободата обаче не идва даром, тя идва за тези, които я търсят и за тези, които се борят за нея“, заяви той.
На въпрос какви са очакванията му за резултатите от изборния ден, лидерът на „Воля“ прогнозира, че Коалицията ще бъде приятната изненада от изборите и посочи: „Гнус ме е от всички тези внушения, които политиците се опитват да направят, че българите са неблагодарни и че отново ще изберат тези, които са съсипвали живота им. Аз пък благодаря на всички българи, затова че са разумни и вярвам, че заедно ще победим“.
„Българите от цялата страна ни възложиха ясни задачи, защото очакват конкретни резултати и знаят, че ние сме единствените, които ще ги изпълним“, подчерта Веселин Марешки.
ВМРО
Номер в интегралната бюлетина: 1
„Усилията ни са за въвеждане на ваучери за почивка за всеки български гражданин в български хотели и курорти“, заяви лидерът на ВМРО и водач на листите на партията във Варна и Плевен Красимир Каракачанов.
Той припомни приоритетите в програмата на ВМРО по отношение на туризма - усилията за въвеждане на ваучери за почивка за всеки български гражданин в български хотели и курорти. „Това, което ще направим от първите дни в 45-ото НС, е да говорим за ваучери за всеки гражданин, а не само за хората на първа линия, както е досега“, заяви той.
Каракачанов увери, че като постоянна мярка за бранша ще се въведе замразяването на ДДС на 9 процента и субсидирането на чартърните полети.
По-късно Каракачанов закри предизборната кампания на ВМРО във Варна, където е и водач на листа, с благотворителен футболен мач. Благородната инициатива бе с името „Да подкрепим Ванко“. Бяха поставени две урни за събиране на дарения за талантливия юноша, които бяха предадени на баща му. Преди две години младата спортна надежда претърпя тежка катастрофа. Отборът на ВМРО, воден лично от Красимир Каракачанов и кандидатите за народни представители, победиха след изпълнение на дузпи сборен тим ,съставен от местни легенди като Пламен Казаков, Георги Иванов-Геша и др.
ВМРО закриха ВМРО закри предизборната кампания в Двора на кирилицата
Всеки един глас за № 1 е глас за силна и обединена България
ВМРО закри окончателно предизборната си кампания в Двора на кирилицата в първата столица на българската държава отсам Дунава - Плиска.
„Всеки един глас за № 1 е глас за силна и обединена България. Защото ние, българите, трябва да спрем да чакаме някой друг да ни свърши работата. Защото много от тези други, на които се надяваме, всъщност благодарение на нас имат азбука, на която пишат, имат език, на който говорят, и имат християнство, на което се молят, а всичко тръгва оттук“, заяви Красимир Каракачанов.
Той изтъкна, че ВМРО се е опитала да стигне до максимум хора в тази трудна кампания в условия на пандемия, за да разкаже какво е направила и какво още ще направи за българските граждани и укрепването на държавността.
„За разлика от други партии, ние няма защо да се оправдаваме. Ние никога не сме продавали България, никога не сме предавали България и не сме направили компромиси с България. Както не направихме компромиси в този парламент, от който излизаме и в това правителство, в което участвахме“, отбеляза Каракачанов.
Той изтъкна, че ВМРО не се е огънала под външен натиск да пуснем Северна Македония в ЕС безусловно.
„Не пуснахме Истанбулската конвенция, която цели да унищожи традиционното българско семейство от мъж, жена и деца и да създаде някакви други полове извън биологичните, които Бог е създал. Не направихме компромиси и по отношение на циганската престъпност, която продължава да вилнее“, каза лидерът на ВМРО.
ПП АБВ
Номер в интегралната бюлетина: 6
С 3D Mapping ПП АБВ закри предизборната си кампания вчера вечерта.
„Нека хората да подкрепят бюлетина номер 6, защото това е нормалното решение и българското бъдеще“, призова лидерът на партията Румен Петков.
"Скъпи приятели, благодаря ви за това, че се изправихте с лицата и достойнството си да поискаме доверието на българските граждани за нормален живот в работеща държава. Обръщението ни към хората е да подкрепят нашето предложение с бюлетина номер 6, защото това е нормалното решение, защото това е нашето бъдеще. Това е българското бъдеще и избора на нормалните и почтените хора", изтъкна той.
Водачът на ПП АБВ в 3-ти МИР Варна и в 23-ти МИР София град доц. Атанас Мангъров изрази надежда хората да излязат и да гласуват в неделя, за да няма нова нормалност и медицински фашизъм.
"Искам да благодаря на всички, че застанахте до мен, че проведохме една много нестандартна и много интересна кампания. Надявам се, че хората ще ни разберат, надявам се, че ще надвият над всичките си предразсъдъци и ще застанат заедно с нас, за да спрем това безумие, което продължава вече цяла година, за да няма нова нормалност и да се върнем, колкото може по-скоро към стария си живот", допълни той.
ПП „Републиканци за България“
Номер в интегралната бюлетина: 21
В последния ден на кампанията лидерът на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов посети Полски Тръмбеш и Свищов и благодари на хората за доверието и подкрепата. Той е и водач на листите на партията в Благоевград и Велико Търново.
„Помним колко сте помагал на Свищов, но трябва да не спирате да работите, защото в Северна България е тежко“, казаха селскостопански производители, продаващи продукцията си на пазара.
Късата верига на доставки и приоритетна подкрепа за семейните стопанства, са застъпени в управленската програма на „Републиканци за България“.
ПП „Възраждане“
Номер в интегралната бюлетина: 5
Лидерът на ПП „Възраждане“ и водач на листата на партията във Варна д-р Костадин Костадинов поиска доверието на хората, които искат България да бъде свободна, независима, обединена и благоденстваща държава.
„Трябва да повярваме, че именно от нас зависи съдбата на България, напук на цялата пропаганда, която вече 30 години ни обяснява, че от нас не зависи нищо. Хора, повярвайте в себе си и в България, повярвайте, че не сме малка държава, а дори напротив – ние винаги сме били голяма държава. България е държава със славно минало, която може да има и славно бъдеще, но само ако повярваме в това“, добави той.
ПП КОД
Номер в интегралната бюлетина: 8
„България се намира на границата на две империи – на руската и на турската. Затова темата за сигурността е изключително важна, но за съжаление години наред се пренебрегва и е някак неудобна на политиците за публично обсъждане“, заяви лидерът на ПП КОД и водач на листата във Варна д-р Петър Москов.
Той посочи, че неграмотният вот е и основната причина за политическата корупция. По думите му, купените гласове, вкарват във властта продажни политици, които не са обвързани с отговорност пред своите избиратели, защото знаят, че зависят не от избирателите, а от гласовете, които си купуват.
„Затова и борбата с корупцията минава първо през борбата с неграмотността и забрана за гласуване на неграмотни“, допълни Москов.
След 0.00 ч. се забранява агитацията, както и огласяването, под каквато и да е форма, на резултати от допитвания до общественото мнение. За вота на гражданите се надпреварват 22 партии и 8 коалиции. 6 895 са кандидатите за депутати във всички 31 многомандатни избирателни райони, които се състезават за 240 места в 45-ото Народно събрание. За сравнение с предходните парламентарни избори през 2017 г., кандидатите бяха 4 732, или с 2 264 по-малко.
Около 6,7 млн. българи имат право на глас. В бюлетината остава опцията „Не подкрепям никого". Гражданите могат да посочат и своя фаворит в листата чрез преференциален вот. Хората, които са били карантинирани в периода от 1-4 април, няма да могат да гласуват.
В 9 394 секции ще има машинно гласуване. Хората, които са под карантина, ще имат възможност да гласуват с подвижна избирателна кутия. Броят на избирателните секции в чужбина ще е 465. В болниците ще има най-малко 88 COVID-секции. В страната ще има 9 398 секции, в които ще има машинно гласуване. Стационарните са 11 983. В срок до 7 дни след изборния ден (11 април 2021 г.), партиите, коалициите и инициативните комитети премахват поставените от тях агитационни материали по повод на вече приключилите избори.

Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Лидерът на БСП - София Калоян Паргов: Чудесен начин да завършим кампанията е засаждането на дървета

Чудесен начин да завършим кампанията е засаждането на дървета. Кампания, в която заложихме на съзиданието, новото начало и промяната в името на просперитета и по-добрия утрешен ден на България, каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов. Той и заместник-председателят на Градския съвет на партията Иван Таков участваха в засаждането на 4 липови фиданки в парк „Възраждане“. Това съобщиха от пресцентъра на БСП - София.
Същата акция бе проведена и в останалите райони на 24 МИР. В инициативата се включиха водачът на листата Георги Свиленски, кандидатите за народни представители, както и районните председатели и градското ръководство. Тя се провежда по идея на кандидата за народен представител Янко Янков.
„Важно е да се остави следа и тя да е положителна. Да се усеща грижата за хората. Затова ми хрумна идеята да засадим във всеки един от последните два дни от кампанията по 4 български липи в 4 района на 24 МИР“, сподели Янков.
Числото 4 съответства на номера в бюлетината, с което „БСП за България“ ще се яви на парламентарните избори на 4 април.

Агенция "Фокус"
Напрежение между симпатизанти на ГЕРБ и група граждани възникна по време на закриването на предизборната кампания на партията

Напрежение между симпатизанти на ГЕРБ и група граждани възникна по време на закриването на предизборната кампания на партията, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пирин. Събитието трябваше да се проведе пред партийния офис на ГЕРБ в центъра на Благоевград, но по призив на областния координатор на партията Андрей Новаков, част от гражданите се разотиваха. Той посочи, че събитието няма да се състои, защото има провокатори. Въпросните провокатори всъщност са гражданите, които в продължение на 100 дни организираха протест срещу правителството на Бойко Борисов. Част от останалите симпатизанти на ГЕРБ влязоха в словесен спор с протестиращите, но до ескалация на напрежението не се стигна.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова и БСП получиха подкрепа за изборите от немските и румънските социалдемократи

Корнелия Нинова и БСП получиха подкрепа за парламентарните избори от немските и румънските социалдемократи. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
Във видеообръщение говорителят по Европейските въпроси на Социалдемократическата партия на Германия Удо Булман заяви:
"Скъпи приятели от Българската социалистическа партия,
Европа е в голяма беда и е изправена пред огромни предизвикателства. Вие в България също се намирате пред огромни предизвикателства. Хората трябва да бъдат ваксинирани час по - скоро, всеки един, без никой да бъде оставен на заден план. Това трябва да се случва бързо и организирано, както в България, така и в Европа.
Трябва да възстановим нашите икономики, нашите общества, социалната инфраструктура след кризата и да помогнем преди всичко на тези, които са най-силно засегнати. Това е наша обща задача, наша обща съдба.
Това, за което трябва да работим е възстановяване на демокрацията в Европа. Трябва да защитаваме свободата на словото, трябва да защитаваме правата на профсъюзите с фокус върху работното място, трябва да защитаваме правата на жените и момичетата , за да намерят своето достойно място в бъдещето на нашите общества.
От името на германските социалдемократи, ви пожелавам успех на предстоящите парламентарни избори. Надявам се да постигнете този успех, който да ви позволи да реформите вашата страна, да върнете България на пътя на развитието, в центъра на европейските ценности и в центъра на европейското бъдеще.".
Председателят на Социалдемократическата партия на Румъния Марсел Чолаку също пожела успех на изборите на Корнелия Нинова в нарочно писмо-подкрепа:
"Изпращам най-добри пожелания за успех на БСП на парламентарните избори, които ще се проведат на 4 април, и изразявам увереност в растежа и развитието на страната, и на хората в България под ръководството на Корнелия Нинова.".
Чолаку обръща специално внимание на програмата на БСП "Визия за България", която според него представя стратегически поглед за постигането на по-добър живот на българите, като се вземат предвид предложенията за основен доход, достойни работни места, справедлива пенсионна реформа, безплатно и достъпно здравеопазване, образование, наред с прогресивното и семейно подоходно облагане.

Агенция "Фокус"
Веселин Марешки, "Воля": Българите ни възложиха ясни задачи, защото очакват конкретни резултати и знаят, че ние сме единствените, които ще ги изпълним

Българите от цялата страна ни възложиха ясни задачи, защото очакват конкретни резултати и знаят, че ние сме единствените, които ще ги изпълним. Това се посочва обръщение на лидерът на „Воля“ и водач на листата на „Патриотична коалиция – Воля и НФСБ“ в 3-ти МИР Варна Веселин Марешки, съобщиха от пресцентъра на партията.
Приятели и съмишленици, свободни българи, Вие, които споделяте нашите идеи и борба. Вие, които повярвахте в Патриотичната коалиция. Вие, които с ум и сърце се включихте в нашата кампанията.
Гордея се с Вашия дух и професионализъм. Вярвам в успеха на нашето дело, защото то е на ползу роду. С това убеждение започнахме тази кампания. С още по-непоклатима вяра в силата ни да спазим поетите ангажименти отиваме към изборния ден. От историята, опита и работата си знам, че българският патриотизъм е преди всичко дела! Дела трябват, а не думи. Така го е казал Апостола, така работим и ние, истинските български патриоти", заявява Марешки.
"Българите от цялата страна ни възложиха ясни задачи, защото очакват конкретни резултати и знаят, че именно ние ще ги изпълним. Не празни обещания, а по-добър живот за всички: от най-уязвимите до бизнеса с български корен. Този, който създава най-много работни места и плаща данъците си тук – в България. Този, който пое тежестта на Ковид кризата", допълва той.
"Българските граждани пишат задачите за следващото Народно събрание. Ние сключихме договор единствено с тях и само пред тях сме отговорни. Всеки глас за Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ в неделя ще бъде вот на доверие за изпреварващо развитие и социална справедливост", казва още лидерът на "Воля".
"Ние сме хора на действащия патриотизъм. На икономическия патриотизъм. Защото за нас България и българският народ са над всичко. Защото ние разбираме политиката като служене на народа.
Ще се справим с тежестите на кризата, ще излезем от пандемията по-силни, ако на 4 април избираме мъдро. Благодаря ви и помнете, че успехът за Патриотичната коалиция е успех за всеки един от вас и за България", завършва обръщението си Веселин Марешки .
Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ е с номер 24 в бюлетината.

Агенция "Фокус"
ВМРО закри предизборната си кампания в Двора на кирилицата

ВМРО закри предизборната си кампания за парламентарните избори за 45-о Народно събрание на символно за България място - Дворът на кирилицата в първата столица на българската държава отсам Дунава - Плиска. Мястото бе избрано, защото именно партията извоюва правото в законодателството си официално да наричаме азбуката на Светите братя Кирил и Методий българска. Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО.
"Развейте знамената! Развейте ги смело, защото тези знамена няма от какво да се срамуват, призова лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов активистите и водачите на листи, събрали се на церемонията. Всеки един глас за № 1 е глас за силна и обединена България", заяви Каракачанов.
"Днес закриваме нашата предизборна кампания неслучайно тук, в първата българска столица отсам Дунава, онази столица, от която започва величественият възход на България. Онази столица, която всеки българин пази в сърцето си като първия скъп спомен от нашата държава", каза Каракачанов и припомни, че неслучайно ВМРО го прави в Двора на кирилицата.
"Защото ние, българите, трябва да спрем да чакаме някой друг да ни свърши работата. Защото много от тези други, на които се надяваме, всъщност благодарение на нас имат азбука, на която пишат, имат език, на който говорят, и имат християнство, на което се молят, а всичко тръгва оттук", напомни Каракачанов. Той изтъкна, че ВМРО се е опитала да стигне до максимум хора в тази трудна кампания в условия на пандемия, за да разкаже какво е направила и какво още ще направи за българските граждани и укрепването на държавността.
Каракачанов припомни, че за 128 г. съществуване ВМРО е партията без нито едно петно в биографията си. "Това е организацията, която се е борила с оръжие и слово за две неща - освобождението на българите, останали под турско робство, и възхода на нацията", подчерта вицепремиерът.
"За разлика от други партии, ние няма защо да се оправдаваме. Ние никога не сме продавали България, никога не сме предавали България и не сме направили компромиси с България. Както не направихме компромиси в този парламент, от който излизаме и в това правителство, в което участвахме", отбеляза Каракачанов.
Той изтъкна, че ВМРО не се огъна под външен натиск да пуснем Северна Македония в ЕС безусловно.
"Ние не направихме компромис с онези външнополитически политически фактори, които се опитват да ни притискат и да ни убеждават, че трябва да забравим нашата история и нашето достойнство в името на това техните геополитически интереси на Балканите да се осъществят, да забравим нашата българска история, признавайки една държава, която ни отрича и ни хули", каза лидерът на ВМРО и припомни и за другите важни битки на войводите, които не се ограничават в един мандат.
"Не пуснахме Истанбулската конвенция, която цели да унищожи традиционното българско семейство от мъж, жена и деца и да създаде някакви други полове извън биологичните, които Бог е създал. Не направихме компромиси и по отношение на циганската престъпност, която продължава да вилнее", каза лидерът на ВМРО.
"И когато обещахме нещо, го изпълнихме, не само за пенсиите, не само за високите доходи, не само за семейното подоходно облагане, ние се опитахме да заздравим фундамента на държавността, подчерта министърът на отбраната.
И на този етап успяваме, а това е именно Българската армия, която е била единственият фактор, крепял българската държавност. И съществуването на българската държава, започвайки от Плиска и завършвайки днес в София, се дължи, както на православната ни църква, така и на Българската армия", отбеляза лидерът на ВМРО.
Каракачанов призова съратниците си да не се плашат от хулите на много псевдополитици, изпълняващи чужди поръчки.
"Критикуваха ни, че сме били политически некоректни, политически нетолерантни и крайни. Не е крайно да защитаваш семейството си, родината си, езика на своите деди, достойнството на своя народ. И както го правихме през тези 4 години, ще го правим и в бъдеще, както в българския парламент, така и в бъдещето правителство", категоричен беше вицепремиерът.
"Нашите амбиции са едно действително възраждане на България, без да разчитаме някой друг да реши нашите проблеми, нито в Москва, нито в Брюксел, нито във Вашингтон. Проблемите на българския народ трябва да се решават в България", изтъкна лидерът на ВМРО.
От Двора на кирилицата от партията обещаха в следващия парламент да стане факт най-сетне и Закон за българския език. Ангажиментът пое заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, като подчерта, че наред с това партията ще работи за още по-силното присъствие на кирилицата на европейската сцена.
"Запазването на българската култура и духовност е една от задачите, която си поставяме за следващия парламент", каза Веселинов.
"Кирилицата е онзи фундамент, който България създаде за своята култура, цивилизация и за славянството. Ние трябва да бъдем горди със своя исторически принос", изтъкна Искрен Веселинов.

Агенция "Фокус"
Доц. Николай Цонков, БСП-София: В София европейските средства се усвояват неефективно

За съжаление, моят избирателен район е забравен от управляващите на София. Голямата част от инвестиционната програма, както и европейското финансиране се концентрират в централната част на столицата. Това каза доц. Николай Цонков, кандидат за народен представител от „БСП за България“ в 25 МИР, съобщиха от пресцентъра на БСП-София. Той обясни, че БСП в София винаги е настоявала да се обърне внимание и да се благоустрояват периферията и крайните квартали на София.
Цонков иска да покани кмета на София Йорданка Фандъкова в избирателния си район, за да покаже тя какво е направила Столична община за хората там.
„Общината се управлява мудно, бавно и доказателство за това е и построяването на Северната тангента. Тя е важна транспортна артерия, която обслужва както Нови Искър, така и цяла София“, посочи кандидатът за народен представител и допълни, че Северната тангента е от 2015 г., но до ден днешен все още не са пуснати всички проектирани отбивки.
„За краткия срок, в който е в експлоатация тангентата, се наложи тя да бъде ремонтирана заради пропадане на някои участъци близо до с. Требич. От друга страна, липсата на връзки създава неудобство на живеещите там, натоварва движението само в една част на тангентата. Завършени са отбивките при с. Требич и при с. Чепинци. Тепърва трябва да бъдат завършени отбивките към бул. "Вл. Вазов", с. Кубратово и т.н.“, изтъкна Николай Цонков.
Той припомни, че на негов въпрос защо е така, отговорът на Столичната община бил, че са много тежки отчуждителните процедури. "От една страна, се усвояват неефективно европейските средства, защото не е ясно дали се избират най-важните места в столицата, които трябва да бъдат благоустроени, а от друга, изпълнението е некачествено. С две думи - усвояват се европейски средства заради самото усвояване", категоричен е Цонков. Според него основната задача на кмета на София е да осигури добри условия за живот, работа и възстановяване на гражданите.
„Това би трябвало да става чрез благоустрояване, подобряване на инфраструктурата, а оттам - и на транспортните връзки на районите и кварталите с централната част на града“, счита социалистът.
„През следващия си мандат като народен представител ще работя с грижа за хората, не само от моя избирателен райони, но и за всички софиянци“, заяви Николай Цонков.

Агенция "Фокус"
Председателят на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов: ГЕРБ показват резултатите от реално свършената работа в полза на българските граждани, а опонентите ни разчитат на фалшиви новини и манипулации

Благодарение на разумната политика, която водим години наред, България е сред държавите в Европейския съюз с нисък бюджетен дефицит и втора по най-ниско ниво на дълга, независимо от пандемията. Ако не беше тази световна криза, щяхме да сме с излишък, но сега всичко даваме за лекарства, ваксини и за социално-икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Това заяви председателят на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов в Доспат, съобщиха от пресцентъра на партията.
Борисов акцентира върху огромния европейски жест към България, благодарение на който страната ни ще получи допълнителни над 1,2 млн. дози ваксини на „Бионтех/Пфайзер“ чрез механизъм за солидарност. „Това е голяма подкрепа за България. Солидарност е точната дума“, заяви Борисов и добави, че лично е благодарил на премиера на Португалия Антонио Коща и на португалското председателство на Съвета на ЕС. Лидерът на ГЕРБ изрази своята признателност и към председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Борисов напомни и за отличната оценка, дадена от Европейската сметна палата, която само преди дни в годишния си доклад за 2019 г. посочи, че не е открила нито една грешка в програмите, които България изпълнява със средства от бюджета на ЕС.
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов изтъкна още мащабното строителство и хилядите километри обновени пътища в рамките на мандата. Премиерът беше категоричен, че винаги е държал строителите да получават редовно възнагражденията си и отбеляза, че с труда си те допринасят за развитието на държавата с ускорени темпове. Лидерът на ГЕРБ изтъкна и подкрепата на правителството за общините. Борисов посочи, че в годините на управление на ГЕРБ в Доспат са реализирани много проекти, а само от правителствени постановления в Доспат са инвестирани 16,5 млн. лева за различни инфраструктурни обекти.
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че опонентите предпочитат да използват фалшиви новини, манипулации и провокации, защото, за разлика от ГЕРБ, не могат да покажат реално свършена работа. Борисов изтъкна също огромната подкрепа, която ГЕРБ има и в смесените райони. „ДПС се имаха за даденост“, напомни Борисов и добави – „в София говорят едно, но иначе на терен мачкат и тормозят хората“. Председателят на ГЕРБ призова хората да гласуват, взимайки предвид реално свършената работа в интерес на всички български граждани.

Агенция "Фокус"
Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ-СДС: Логично е в Рудозем да получим по-сериозна подкрепа

Вярвам, че в Рудозем ще получим по-сериозна подкрепа, отколкото до сега. Това е логично, защото направихме толкова много за общината. Само от правителството като субсидии общината е получила над 11 млн. лева, заяви д-р Даниела Дариткова – водач в листата на ГЕРБ-СДС за област Смолян пред местни жители, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ - Смолян.
С подкрепа от държавата са реконструирани улици и пътища, облагородени са площадите на Елховец и Чепинци. С 1 130 000 лева е изграден централният градски площад в Рудозем. 302 000 лв. са отпуснати за изграждане на ново водовземно съоръжение и сондаж за минерална вода.
„Огромният шанс за региона и в частност за общината е изграждащият се близо до Рудозем граничен контролно-пропускателен пункт към Ксанти. Всичко това е в резултат от усилията на ГЕРБ, въпреки опитите на знайни и незнайни политици да си приписват заслугите. А ГЕРБ така управлява държавата, че да има възможност да помага на всички общини“, подчерта д-р Дариткова.
Тя посочи, че инвестициите в образование, инфраструктура, здравеопазване и социални услуги ще продължат да растат, защото държавата е стабилна финансово.
Водачът представи листата на ГЕРБ-СДС, като в срещата участваха Недялко Славов, д-р Красимир Събев, Екатерина Гаджева, Мария Семерджиева, Денислав Костов и Иван Кънев.
По думите на Недялко Славов – втори в нея, Рудозем е бил основният фокус в усилията на предходния мандат за региона.
„Не само защото дадохме тласък в реализацията на проекта за граничен пункт Рудозем, но тук бяха концентрирани много държавни инвестиции и аз се надявам това да бъде отчетено от избирателите. Граничният пункт е нашата особена гордост, тъй като вложихме много усилия в този проект, а отварянето му ще даде сериозни възможности за развитие на Рудозем“, каза той.
„Самият проект за ГКПП Рудозем-Ксанти предвижда реализацията на други важни пътни отсечки. На финала е Средногорци-Рудозем. Тази година започва строителството на обходния път на Рудозем. Успяхме с бюджет от Агенция "Пътна инфраструктура" да реализираме главната улица на Рудозем. Направихме първия язовир за питейни води в България от годините на прехода. Амбицията ни е с водопроводи да захраним населените места с чиста питейна вода. Имаме много сериозни инфраструктурни проекти за следващия управленски мандат“, заяви Недялко Славов.
Той очаква, че работата, която е свършена в Рудозем, ще даде добри изборни резултати за ГЕРБ-СДС на 4-ти април.
„Надявам се да счупим най-после страха в Рудозем и да се поздравим с приличен резултат, който съответства на усилията“, подчерта той.
„Всичко, което ще се случи като промяна в Рудозем, е предизвикателство. То дава много възможности, но и много рискове. И ако те не се управляват правилно и не се извлече максимумът от отварянето на граничния пункт, нещата може да отидат в друга крайност. Подкрепете този можещ екип с №28 в бюлетината!“, призова Славов.
Кандидатите за народни представители се срещнаха също с жители на Елховец и Чепинци. Там към тях се присъедини Мехмед Дикме – председател на гражданско сдружение „ДЕН“, с което ГЕРБ подписа споразумение за подкрепа на предстоящите парламентарни избори.

Агенция "Фокус"
Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ-СДС: На страната ни днес е нужна устойчивост, предвидимост и просперитет

„Обръщам се към вас с призив да определите посоката за развитие на България през следващите години. Да бъдете активни, да бъдете ангажирани, да се доверите на демократичния си рефлекс, когато определяте своите избраници.“, това заяви в призива си към жителите на област Смолян д-р Даниела Дариткова – водач на листата за област Смолян от ГЕРБ-СДС, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ – Смолян.
„Досега с всички вас градихме стабилна България и успяхме. На страната ни днес е нужна устойчивост, предвидимост и просперитет! Гарант за това е коалицията ГЕРБ-СДС. Ние имаме амбицията да продължим инвестициите в образованието като стратегически приоритет за България - с мисъл за младите. Да работим за благосъстоянието на по-възрастните, от чиято мъдрост се нуждаем. Да бъдем в битката за по-качествен живот с хората на средна възраст, на чиито плещи е икономиката и възходът на държавата и семействата им. Разчитам на добрата ви памет от трудностите в предишните години, които преминахме с общи усилия. Ние не сме ви давали напразни обещания, а само които можем да изпълним, дори те да не звучат гръмко, както обещанията на нашите опоненти. Вие ни познавате. Знаете, че имаме силата и капацитета да преведем България към изхода от кризата с Ковид-19, да преодолеем последствията от икономическата и социалната криза, възникнали вследствие на здравната“, казва в призива си водачът на листата на ГЕРБ-СДС за област Смолян.
„Сега, след толкова много изпитания, през които премина ГЕРБ в годините, сме много по-уверени и опитни. Допускахме и грешки, но се учехме от тях и укрепвахме политически. Пред вас предстои съдбовен избор на 4-ти април и от вас зависи пътят на България. Дали ще продължим напред със сигурни крачки, или ще поверим страната си на забулени в мистерия шоумени, да я заведат към неизвестното, или ще заложим на предвидимостта? Дали ще завием наляво с истеричните писъци на столетницата и нейните разклонения, или ще предпочетем сигурността? Дали ще направим обратен завой с лозунги за „заедност“ и „толерантност“, изричани от задкулисни играчи, или държим на устойчивостта? Доверието ви в тези избори ни е необходимо, за да надградим постигнатото, да почерпим от вашата сила в стремежа ни към по-добро бъдеще на родината.
Призовавам ви да гласувате с разум и мисъл за съдбата на България!
Бъдете непоколебими в избора си - №28 в бюлетината!“, призова още д-р Даниела Дариткова.

Агенция "Фокус"
Лидерът на БСП - София Калоян Паргов: На 4 април властта е в ръцете на избирателите

4 април е съдбовен ден, в който властта е в ръцете на избирателите. В този ден хората решават бъдещето на България с вота си. Нека излязат и гласуват! Това призова лидерът на БСП - София Калоян Паргов от ефира на Нова нюз, съобщиха от пресцентъра на Градския съвет на БСП - София.
„Ние от БСП имаме програма за управление на държавата, която предлага промяна на досегашния модел, счупване на статуквото. Предлагаме една нова визия и перспектива, с грижа за хората. Една по-различна България от тази, в която живеем в момента“, заяви Паргов.
„Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто - да го направиш, беше написал Николай Хайтов. Сега е моментът, когато всички са отворили политическите си сергии и предлагат. А хората трябва да изберат на кого да се доверят. Много измамно е усещането, когато се появяват нови и нови субекти и предлагат панацея за всички проблеми. Едно е да обещаваш, друго е да управляваш“, каза той.
По думите му БСП е една от малкото партии в тази политическа надпревара, която е била в ролята и на управляващ, и на опозиция. „Левицата знае какво е да управлява, да се носи отговорност“, заяви Паргов.
„През мандата на тройната коалиция имаше близо 25 млрд. лева инвестиции, 100% увеличение на пенсиите, България влезе в Европейския съюз през 2007 г. и стартира подготовката за усвояването на европейските средства. Но в политиката понякога не е важно какво си направил и казал, а какво усещане си оставил в хората. През 2009 г. те дадоха своя вот за Бойко Борисов и ГЕРБ. И така вече 10 години“, добави още председателят на столичната организация на БСП.
„Някои казват, че това са най-важните избори от 1990 г. до сега. Според мен всички избори са важни, но предвид пандемията и социално-икономическите последствия от КОВИД кризата, тези избори са ключови. Те ще определят бъдещето на България оттук нататък. Ето защо трябва да затворим тази страница и да отворим нова – с нови идеи, подходи, с нещо различно, а не още от същото, което ни предлагат управляващите от ГЕРБ“, категоричен е Калоян Паргов.
Според него столетницата е била позитивна в тази кампания, но не е спестила нелицеприятните истини – че България е в челните класации по смъртност вследствие на КОВИД-19, изостава и с ваксинацията. „Ние критикуваме, но и предлагаме решения“, добави Паргов.
Относно обръщението на президента Румен Радев, Калоян Паргов заяви, че приема думите му като призив за активност на гласоподавателите.
Лидерът на БСП - София се спря и на доклада на Държавния департамент на САЩ.
„В него ясно се казва, че у нас има проблем с бедността, корупцията и свободата на словото. Считам, че това не е типично за държава, член на Европейския съюз от 13 г. и след милиарди „усвоени“ фондове и „видими резултати“. Този доклад ясно потвърждава и нашата теза – че България е оглавила първите места на всички негативни класации“, категоричен бе Калоян Паргов.

Агенция "Фокус"
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Другите много ги дразни, че мюсюлманите гласуват за нас

Другите много ги дразни, че мюсюлманите гласуват за нас. Това каза председателят на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов по време на обиколката си по повод закриването на предизборната кампания, става ясно от официалната му „Фейсбук“ страница.
По думите на Борисов част от опонентите му няма какво да покажат, поради което започват да лъжат и манипулират: „Много са интересни тези, които мачкат, провокират държат се агресивно. Отиват в София и казват: „Мене правителството ме тормози“ С кое? Пускат се фалшиви новини. Нямат какво да покажат училища, джамии. Какво да покажат? Искат, но няма. Почват да лъжат. Те нямат друг шанс, освен да лъжат, да направят някаква манипулация“.
„Ако не беше пандемията, сега щяхме да сме поне с милиард и половина излишък към момента. Но всичко даваме за пандемията- лекарства, дезинфектанти, маски, медицинско оборудване, ваксини, над 1 000 лева на медицинските работници. Много добре се справяме. Въпреки пандемията сме първи в Европа по най-нисък дефицит. Надолу ни падат боря на заразените с коронавирус, на хоспитализирани, 2 – 3 хиляди оздравели на ден, ваксинираме по 15-20 хиляди. Големият жест, който ни направиха от Европейския съвет и президенти, премиери, канцлери на големите европейски държави, е голяма подкрепа за мен и България. Благодарности могат да се изказват – един милион и 200 -300 хиляди допълнителни ваксини .Това е нещото, което се търси най-много днес. Всичко, което поискахме да ни одобрят от Европейската комисия, д с стотинка ни одобриха. Европейска сметна палата ни даде отлична оценка. Като слушам нашите опоненти, те просто трябва да четат, да се учат. Няма какво други да ми кажат. Питат защо питам работниците: „ Плащат ли ви редовно. Защото преди нас бяха направили така, че подизпълнители работеха, а не си получаваха работните заплати. Като минавах по обектите ми казваха, че е много хубаво, но не са получавали заплати Затова съм го казал и затова ги проверявам, за да не задържат фирмите плащанията“, каза още министър-председателят.

Агенция "Фокус"
Димитър Делчев, „Изправи се! Мутри вън!“: Ние сме тези, които сме сложили в името си „Мутри вън!“, защото за първи път в България смятаме да направим истинска ревизия на държавата

Ние бяхме хората, които над 100 дни бяхме на националните протести в София срещу г-н Борисов и г-н Гешев, ние сме тези, които сме сложили в името си „Мутри вън!“, защото за първи път в България смятаме да направим истинска ревизия, да проверим управлението на Бойко Борисов и в крайна сметка да изкараме наяве всичките кражби, да върнат парите и да получат справедлива приза от справедливия български съд. Това каза пред Радио „Фокус“ - Пирин Димитър Делчев, водач на листата на Коалиция от партии „Изправи се! Мутри вън!“ за 1 МИР – Благоевград.
„Това е нещото, с което сме се ангажирали и затова сме се кръстили „Мутри вън!“. Искаме да изгоним мутрите не само от властта, а и от държавата. Също така сме се ангажирали с увеличаване минималните доходи на българските граждани. Стандарта на живот у нас е толкова нисък и заради доходите, не само, но и заради тях. Затова казваме 1 250 минимален доход и преизчисляване на всички пенсии. Не само на минималната, за да взимат всички български пенсионери справедлив доход, а не да събират за лекарства и храна, защото в момента трябва да избират едното или другото“, каза още той.
Димитър Делчев отбеляза, че икономически всичко това има как да се случи. „10 млрд. евро всяка година изтичат от България, заради корупция. Спирането на тази корупция ще бъде огромна финансова инжекция, дори по-голяма от тази на ЕС в българската икономика. Усвояването на парите от Фонда за възстановяване и устойчивост, които са 30 млрд. евро също ще е голям финансов стимул“, прибави той.
По думите му тези пари не трябва да попадат в ръцете на крадливи и непочтени хора, каквито ни управляват в момента, защото те пак ще отидат по предназначението на олигархията и кръговете от фирми, а не до обикновените хора. „Ние сме решили тези пари да стигнат до хората, до децата, до майките, до обикновените хора, които страдат заради корупцията. На 4 април излезте и гласувайте. Подкрепете ни с номер 18, защото в наше лице ще видите мнозинството на почтените“, подчерта Димитър Делчев.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Прокуратурата образува 24 досъдебни производства, свързани с изборния процес

Продължава работата на Националното междуведомствено звено с участието на Прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС по предотвратяване извършването на престъпления против политическите права на гражданите във връзка с насрочените за 4 април 2021 г. избори за Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
До момента са получени общо 245 сигнала за нарушения на изборното законодателство. В тях се съдържат данни за предлагане на имотни облаги, с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за повреждане на имущество на политически партии и агитационни материали, както и за отправяне на заплахи и извършени хулигански действия.
По данни към 2 април 2021 г. на територията на цялата страна са образувани общо 24 досъдебни производства, свързани с изборния процес. Извършени са множество разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, при които са иззети ръкописно изписани списъци с имена, предизборни материали и големи парични суми.

Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ПП "Републиканци за България": Благодаря на жителите на Полски Тръмбеш и Свищов за доверието и подкрепата

Благодаря на жителите на Полски Тръмбеш и Свищов за доверието и подкрепата. Това написа на страницата си във "Фейсбук" лидерът на ПП "Републиканци за България" Цветан Цветанов. Той е и водач на листите на партията в Благоевград и Велико Търново.
"Няма работа, децата ни бягат, не искаме повече ГЕРБ да управлява, затова разчитаме на вас", коментираха жителите на Полски Тръмбеш.
„Преизчислете пенсиите и мислете за младите“, се обърнаха към кандидатите на "Републиканци за България" и пожелаха успех на цялата листа във Великотърновския район.
„Помним колко сте помагал на Свищов, но трябва да не спирате да работите, защото в Северна България е тежко“, казаха селскостопански производители, продаващи продукцията си на пазара.
Късата верига на доставки и приоритетна подкрепа за семейните стопанства, са застъпени в управленската програма на партията, които хората откроиха при неформални разговори.
Дребни търговци не скриха големите си очаквания от заложеното разширяване на обхвата на патентния данък, което ще облекчи бизнеса от счетоводни и административни разходи и ангажименти.
Заедно с водача на листата Цветан Цветанов бяха и кандидати от листата - експортният директор на Захарни заводи Борислав Ангелов, ветеринарният лекар Красимир Кирилов и предприемачът от Полски Тръмбеш Мартин Димитров.

Агенция "Фокус"
Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Моментът е важен и масовото гласуване е ключово за промяната

„Изявлението на президента Радев е държавническо и загрижено за бъдещето на България. Подкрепям думите му за това, че моментът е важен и масовото гласуване е ключово за промяната.
Неделя е решаващ ден за живота на всеки един от нас“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на БСП.
„Обиколих цялата страна. Видях колко много хора са сковани от страх за работата си, за бизнеса си. Видях как се манипулират хората с измислени класации и държавен пиар. Но страхът, проявен днес и поддаване на манипулации, ни обрича за години напред на бедност и нищета. Нямаме повече време за губене. Сега е решаващият момент да заработи истинската държава с грижа за хората, а не паралелната с грижа за мафията.
В този решаващ момент всеки от нас е важен. Гласувайте за собствения си живот и този на децата си“, призова тя.
„Нека не оставяме друг да ги определя. Масовото гласуване ще разбие задкулисните планове на кукловодите за вкарване в парламента на патерици на сегашните управляващи.
БСП е единствената партия, която в този момент може да свали ГЕРБ от власт.
Ако бъдем единни в желанието си за промяна, тя ще стане“, допълни тя.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Политиката на ГЕРБ е приятелство с всички

Политиката на ГЕРБ е приятелство с всички. Това каза премиерът Бойко Борисов и водач на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в 25 МИР София-град и 16 МИР Пловдив Бойко Борисов, става ясно от видео, публикувано в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“. Борисов разговаря с жители на с. Побит камък, област Пазарджик.Заедно с министър-председателя е и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков
Относно направената инфраструктура и пътя от Сърница за Велинград, хората обясниха на премиера, че други са си преписвали заслугите и са опитвали да го направят. „Те се опитват, ама не могат. Най-важното е всички жители, от всички партии да са доволни. Пътят е прекрасен“, заяви премиерът.
„Политиката на ГЕРБ е приятелство с всички. Да правим така, че хората да позволяват“, заяви Борисов.

Агенция "Фокус"
Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Моментът е важен и масовото гласуване е ключово за промяната

„Изявлението на президента Радев е държавническо и загрижено за бъдещето на България. Подкрепям думите му за това, че моментът е важен и масовото гласуване е ключово за промяната.
Неделя е решаващ ден за живота на всеки един от нас“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на БСП.
„Обиколих цялата страна. Видях колко много хора са сковани от страх за работата си, за бизнеса си. Видях как се манипулират хората с измислени класации и държавен пиар. Но страхът, проявен днес и поддаване на манипулации, ни обрича за години напред на бедност и нищета. Нямаме повече време за губене. Сега е решаващият момент да заработи истинската държава с грижа за хората, а не паралелната с грижа за мафията.
В този решаващ момент всеки от нас е важен. Гласувайте за собствения си живот и този на децата си“, призова тя.
„Нека не оставяме друг да ги определя. Масовото гласуване ще разбие задкулисните планове на кукловодите за вкарване в парламента на патерици на сегашните управляващи.
БСП е единствената партия, която в този момент може да свали ГЕРБ от власт.
Ако бъдем единни в желанието си за промяна, тя ще стане“, допълни тя.

Агенция "Фокус"
Водачът на ГЕРБ – СДС Христо Терзийски: Разчитаме на вашата активност при изготвянето на образователни и иновативни проекти

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Христо Терзийски и кандидатите за народни представители Михаела Крумова, Люба Пашова и Мишел Виячева взеха участие в онлайн дискусия „Кюстендил и младите хора“. Близо 50 млади специалисти от областта споделиха идеите си за развитието на региона и зададоха въпросите си към кандидатите.Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
„Регионът има сериозен потенциал за развитие, включително и в рамките на проектно финансиране по европейските фондове, които само преди дни заместник-председателят на ЕНП и комисар Мария Габриел представи при обиколката си в региона“, сподели с младежите Терзийски и добави, че е важно те да бъдат активни в изготвянето на образователни и иновативни проекти, в разработването на младежки стартъпи и в повишаване капацитета на НПО.
„Това би допринесло както за икономическото развитие на региона, така и за повишаване на заетостта сред младите хора и създаването на пълноценна социална и културна среда“, допълни Христо Терзийски.
Кандидатът за народен представител Михаела Крумова добави, че, за да могат младите хора пълноценно да се реализират на пазара на труда, са разработени редица мерки и програми, които целят обръщане на миграционните процеси. „За младите родители е предвидена програма за детегледачки, което да им позволи бързо да се завърнат към икономическа активност“, обясни Крумова.
„Вярвам, че участието на хора на нашата възраст в политическата ни система, ще увеличи нейната представителност и стабилност“, категорична бе фармацевтката Мишел Виячева от листата на ГЕРБ-СДС.

Агенция "Фокус"
Румен Христов закри кампанията си с дарение и призова да се гласува масово

Водачът на листата на коалиция ГЕРБ - СДС в 23 МИР-София и председател на СДС Румен Христов закри предизборната си кампания с рожден ден и дарение. Това съобщиха от пресцентъра на СДС. Днес Домът за стари хора „Дълголетие”, в кв. „Дървеница“, отбелязва 42 години от създаването му. Румен Христов поздрави на място ръководството на социалния дом и живеещите в него.
„Искам да благодаря на сърцатите и отдадени на работата си хора, които работят в Дома, за гостоприемството. Когато ги попитах как мога да помогна, те без колебание посочиха, че са им необходими по-модерни легла.
Ще се радвам скромната ни помощ да облекчава страданието на лежащо болните възрастни хора”, каза Христов, при предаване на дарението на две специални, ергономични, електрически легла.
По време на посещението и разговорите с ръководството на дома стана ясно, че проблемите, които имат тези социални заведения са много, особено по отношение на кадрите, които работят там. Заплащането все още остава непривлекателно за младите хора.
Румен Христов пое ангажимент, че и занапред ще продължи да помага на Дома.
В края на кампанията той призова симпатизантите на десницата да гласуват масово на 4-ти април.
„Всеки десен глас е важен! Изборът ще бъде между проевропейското дясно и прокремълското ляво. Към парламента са се запътили стари лица в нови премени, които се крият зад благовидни каузи. А истинската им цел е да се домогнат до властта и да изпълнят политическите поръчки на задграничните си кукловоди.
Затова, приятели, да отидем до урните и да им покажем, че няма да им дадем България! Че гледаме към Европа, а не към Евразия. Не се страхувайте да гласувате – по-безопасно е, отколкото да отидете до супермаркета. Отделете 1 час от времето си, за да покажем на света, че България е европейска държава и е обърнала гръб на кремълската петолъчка! Нека на 4-ти април десницата ГЕРБ-СДС се поздрави с убедителна победа! Гласувайте с номер 28!“, посочи Христов.

Агенция "Фокус"
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов закри кампанията в морския град с благотворителен футболен мач

ВМРО Варна спази традицията и приключи предизборната си кампания за парламентарните избори с благотворителен футболен мач, съобщиха от пресцентъра на ВМРО. Войводите за пореден се включиха в благородната инициатива „Да подкрепим Ванко“, която се проведе в зала „Владислав“ на комплекс „Черно море“ в морската столица.
Там бяха поставени две урни за събиране на дарения за талантливия юноша, които бяха предадени на баща му. Преди две години младата спортна надежда претърпя тежка катастрофа и сега се нуждае спешно от средства за пълното си възстановяване.
Отборът на ВМРО, воден лично от лидера на варненската листа Красимир Каракачанов и кандидатите за народни представители, победиха драматично след изпълнение на дузпи сборен тим съставен от местни легенди като Пламен Казаков, Георги Иванов-Геша и др. Една от най-атрактивните български двойки – Ернестина Шинова и Андрей Слабаков бяха мениджъри на двата състава.
Участие в инициативата взеха и част от съучениците на Ванко от СУ „Георги Бенковски“ и негови съотборници от един от водещите спортни клубове у нас по кикбокс „Боил“ с главен треньор Красимир Кирилов.
По време на събитието бяха спазени всички противоепидемични мерки.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: През последните 10 години така сме управлявали държавата, че да има пари в нея

През последните 10 години така сме управлявали държавата, че да има пари в нея. Това каза премиерът Бойко Борисов и водач на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в 25 МИР София-град и 16 МИР Пловдив Бойко Борисов, става ясно от видео, публикувано в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“. Министър-председателят е на обиколка в Област Пазарджик.
„АМ „Тракия“ вече е пусната“, посочи Борисов пред жителите на село Грашево. „Пенсионерите взимате ли си по 50-те лв.“, попита премиерът, на което получи утвърдителен отговор от събралите се хора. „Днес сме подсигурили над 1,2 млн. ваксини, за да има от „Пфайзер“, „Модерна“, „Джонсън и Джонсън“, „АстраЗенека“ – от всички. Последните 1,2 млн., които снощи договорих, са на „Пфайзер“. Така че всичко сме си свършили и каквото сме обещали, сме направили. Освен това министър Ананиев държи държавата на най-ниския дефицит в ЕС. Приходите ни към този месец са с 360 млн. повече отколкото миналата година от осигуровки и данъци. Аз затова го водя, за да гледа, защото като му кажем с Нанков 33 млн. лв. и той вика: „Оле майко“. Сега като спряхме на скалите и като гледа надолу над 50-60 км направени и си казва: „А-а-а“. Само две партии сме тук – ГЕРБ и ДПС, другите ги няма. Само на живо се пускат“, коментира той.
„Забелязвате ли опозицията какво казва – от 3000 лв. нагоре ще почват заплатите. Като ги питат от къде ще вземат пари, те казват, че държавата има пари. Кое е вярно – че ГЕРБ е добър стопанин и е събрал, задържал и парите са в държавната хазна и ефективно ги харчи, или няма пари в държавата. Кое е вярното – в един момент говорят една глупост, после си противоречат. Хайде вчера беше 1 април, може да е било някоя шега. Казват, че държавата има пари. Значи последните 10 години така сме управлявали държавата, че да има пари“, каза още Бойко Борисов.

Агенция "Фокус"
Българските общности зад граница заявиха силна подкрепа за лидера на НФСБ Валери Симеонов и патриотичната коалиция

Българските общности зад граница заявиха силна подкрепа за лидера на НФСБ Валери Симеонов. Това съобщиха от пресцентъра на НФСБ.
Във видео послания от Украйна, Унгария, Молдова, Западните покрайнини нашите сънародници заявиха: „Хора като него трябва да има и в 45-я Парламент, защото чрез него ние реално усетихме подкрепата на българската държава“.
„Валери Симеонов ни оказа голяма помощ за съхранението на населения с българи Болградски район, за реализирането на инфраструктурни проекти, за образованието на нашите сънародници в Украйна, за културния ни център“, заяви Антон Киссе – депутат във Върховната Рада и председател на Асоциацията на българите в Украйна.
„Валери Симеонов и НФСБ трябва да участват в следващия Парламент – те не са от хората, които идват, обещават и обръщат гръб а от тези, които вършат работа. И работят за това българите в Сърбия да се чувстват българи!“, подчерта Далибор Миланов - секретар на Българския културно-информационен център в Цариброд.
„Когато и да се обърнем към него – веднага действа! С Валери Симеонов работим от години и с неговата помощ постигнахме много успехи. Като се започне от помощта му за утвърждаване на 19 октомври като ден на българо-унгарското приятелство и се премине през поредица от инициативи в подкрепа на общността ни в Унгария“, заяви Симеон Варга – депутат в унгарския парламент и член на ръководството на Сдружението на българите в Унгария.
„Дава дума и я изпълнява – това ще кажа за работата ни с Валери Симеонов. Човек с високо чувство на отговорност, който се грижи за българските общности зад граница“, заяви от Молдова Иван Паслар – председател на район Тараклия, център на българите в Молдова.

Агенция "Фокус"
Д-р Петър Москов, КОД: България се намира между две империи, а българските политици се срамуват да говорят за националната ни сигурност

България се намира на границата на две империи – на руската и на турската. Затова темата за сигурността е изключително важна, но за съжаление години наред се пренебрегва и е някак неудобна на политиците за публично обсъждане. Това заяви лидерът на ПП КОД и водач на листата във Варна д-р Петър Москов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Той посочи, че от една страна е рискът от ценностния разпад на Европейския съюз.
„Проблемът е, че либералното управление на Съюза пренебрегва сигурността и общия икономически просперитет на европейските граждани. Доказателство за това са и несъобразената с националните интереси на европейските държави политика за бежанците, както и лишаващата Европа от енергийна независимост Зелена сделка.
От друга страна, във вътрешнополитически план България има огромен проблем и поредното доказателство е „шпионският скандал“ от преди седмици. Първото е, че липсва силна държавност, липсва държава. Българските политици разрушиха институциите, разрушиха държавността, а само силна държава може да се противопостави на всички вътрешнополитически предизвикателства – от борбата с монополите и защитата на хората от разбойниците.
Недопустима е служител на ГРУ, който да е висш информационен служител в българското МО. България е пробита отвътре, на ниво – политическо представителство. Политическото
представителство на българските граждани е подменено от цели политически партии, които са пета колона на Турция, на Русия или на трета сила. За да сме сигурна и силна държава, първо трябва да се ограничи достъпа на тези партии, като БСП, Възраждане, като протурските партии до управлението на държавата и до службите за сигурност. Защото в противен случай излиза, че българските служби за сигурност, работят за чужда, а не за българската сигурност. За каква национална сигурност говорим на фона с шпионските разкрития? Какво за Бога, дири във върховете на българското разузнаване човек, обучаван в ГРУ на СССР?
Ето това е откровеният и същностен въпрос и доказва, че задължението да проведем лустрация и декомунизация не е закъсняло, а е повече от наложително, ако искаме България да е независима от чужди служби и чужди интереси.
Второто нещо, което според КОД представлява особена заплаха пред националната ни сигурност и бъдещето ни като нация е нарастващата неграмотност. Цели поколения, български граждани не могат да си напишат трите имена на бял лист. И затова КОД настоява за задължителното основно образование и забрана за гласуване на неграмотни. Защото партии, които изредих като пробив в националната ни сигурност, се хранят основно с купуването на тези неграмотни гласове“, каза още лидерът на партия КОД д-р Петър Москов.
Той посочи, че неграмотният вот е и основната причина за политическата корупция. По думите му, купените гласове, вкарват във властта продажни политици, които не са обвързани с отговорност пред своите избиратели, защото знаят, че зависят не от избирателите, а от гласовете, които си купуват. Затова и борбата с корупцията минава първо през борбата с неграмотността и забрана за гласуване на неграмотни.
„Всичко това минава през промени в конституцията. Ние в КОД сме категорични противници на лансирания от либералите и социалистите разказ за „румънски модел“. За нас моделът „Кьовеши“ и моделът „Гешев“ са модел, при който прокуратурата играе политическа роля. Тя определя дневния ред на медиите с много показно поведение. Видно е, че резултатът за обществото не е особено добър, освен за самите представители, които очевидно като г-жа Кьовеши растат в европейската йерархия. Проблемът на българската прокуратура е липсата на ясен, категоричен контрол. Контрол в едно демократично общество може да бъде единствено българския суверен през представителите от избраните политически сили.
Всички други решения, предлагани от либерали и социалисти са фалшиви и не целят реален резултат, а само смяна на личности.
Затова, КОД предлага - изваждане на прокуратурата от състава на съдебната власт, назначаване на главния прокурор от изпълнителната власт и ясен контрол на парламентарното мнозинство и изпълнителната власт върху дейността на прокуратурата. Партиите, които твърдят, че решението е в смяна на личности, всъщност са не решението, а част от самия проблем“, допълни лидерът на консерваторите.
Д-р Петър Москов каза още, че в момента България и ЕС са в центъра на информационна война. Затова е изключително важно българските граждани да могат да разчитат на наистина ефективни служби за сигурност, како и на прокуратурата.
„Това е много важен въпрос. Той съчетава контролирането и изпълнението на отричащи се
ценности – от една страна сигурността ни, от друга – свободата на словото. Борба с хибридна война не може да бъде постигана чрез цензура.
И на тази база това, което пише в нашите програмни документи е, че в ДАНС трябва да бъде създадено специално звено само с тези функции, което да може да даде и на политическото ръководство на държавата и на службите яснотата и за източника на хибридните атаки, и за целите, и за методите на разпространение на тази хибридна атака и да се борим с това без да нарушаваме свободата на словото. Вътре в нашия свят, светът на ЕС и на атлантическото пространство, се води ожесточена хибридна война.
Тя се води от глобалните корпорации и техния либерални лобисти в политиката. Пример – президента Тръмп каза на глобалните корпорации „върнете бизнеса и работните места в Америка, иначе ще плащате големи такси и мита“, да върнем производствения капитализъм в нашия свят, където се е родил.
Резултатът беше това, че глобалните корпорации му спряха достъпа до социалните мрежи. Това е не по-малко гадна хибридна атака, отколкото дали руските хакери ще направят изборна измама в Англия примерно. И затова решението е силни национални държави в общ съюз, които да могат да се противопоставят на глобалното влияние на големите
икономически субекти и корпорации. В момента имаме слаби държави в слаби политически съюзи, в които всъщност властта е в големите корпорации.
Нашият свят – на европейския съюз и на евроатлантическите държави е такъв, защото начина ни на устройство на държавите поддържа определена социална среда. Когато заменим производствения капитализъм с финансови спекулации, т.е. изнесем производството в страни, в които работят срещу паница ориз това означава, че ние унищожаваме работните места при нас и заменяме това нещо с ефимизма социална държава.
Т.е. ние изкарваме производството някъде, за да завишим печалбите на тези транснационални корпорации, а тук остават едни хора на социални помощи. От тази гледна точка икономически протекционизъм на тази евроатлантическа общност, трябва да бъде задължение. В момента Китай не е приятел, а е противник на нашия свят и който не го разбира е глупав, злонамерен или е платен от тях“, каза в заключение д-р Петър Москов.

Агенция "Фокус"
Страцимир Павлов, ГЕРБ-СДС: Процесите в културно отношение са като детска пързалка

Разграничавам поп-фолк музиката от поведенческата култура, така наречената чалга култура. Чалга културата издига в култ (корен на думата култура) първични човешки страсти. Докато в музиката има колеги, които инвестират време и енергия в осъвременяване на българския и регионалния фолклор. Както във всичко и тук има добри и пошли примери, каза Маестро Страцимир Павлов, кандидат за народен представител, който е на второ място в листата на ГЕРБ-СДС, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ - Варна.
„Процесите в културно отношение са като детска пързалка. Спускането надолу е бързо, не изисква усилия и е забавната част. Изкачването обаче изисква воля, възпитание и последователни усилия. Ако няма ясни обществени норми, естествено, че младите ще предпочетат лесния път на моментното удоволствие вместо да възпитават в себе си вкуса към висшия екстаз на голямото изкуство“, коментира още Маестрото.
Според него най-добрата панацея срещу съвременната агресия са музиката, заниманията с изкуство, балансът между духовното и физическото развитие от най-малка детска възраст. Всеки има външен живот, свързан с професия, интереси към материалното, външен живот, който в България се регулира от политическите и икономически процеси, от партии, парламент, но от друга страна е вътрешният ни духовен живот, който трябва да се регулира от религиозните ни вярвания и вътрешни морални закони.
От чисто човешка гледна точка известният диригент и композитор изрази възмущението си от хейтърството в социалните мрежи, от втрисащите и зловещи коментари, които се правят дори с най-голямата болка на хората. „Реакциите към моята персона, ако човек ме познава, но не ме харесва, не ме харесва като диригент, като музикант, ок. Това е вселенски принцип-едни те харесват, други –не, като нощта и денят, които понякога са по-дълги или по-къси, но в рамките на една година са абсолютно равни, така е със симпатиите и антипатиите на хората. Но когато един човек не си го виждал и не си чувал за него и да изричаш такива коментари по негов адрес, че дори и заклинания към близките му, това е чиста проба извращения. Ако така си представяме демокрацията, много бъркаме като общество“, заяви Маестрото. „Според една математическа формула началото е единицата, човещината, от там нататък се слага нула за професионалните умения, още една- за личните и приятелски взаимоотношения, за състояние и кариера, но ако я няма единицата, човек си остава кръгла нула“, каза Страцимир Павлов.
„Статусът на артиста е много важен и трябва Законът за артиста да влезе в Национална стратегия за културата в следващите поне 30 години. Тя трябва да покаже как виждаме българската култура в следващите три десетилетия и какви са стъпките за развитието ѝ. Статутът на артиста трябва да бъде припознат като национална ценност. За образованието на дете в другите средни училища делигираният бюджет плаща по 1500 лева, а в националните училища по изкуствата по 3000 лв. Значи държавата припознава два пъти по-скъпо образованието на артиста, но след това, когато младите хора завършват, получават възнаграждания по държавни ставки за артист близо до минималните. Това е недомислица, на която трябва да се обърне внимание и да се промени“, посочи Страцимир Павлов.
Маестрото работи върху свои уникални творчески проекти с Варненската опера. Скоро постави с огромен успех премиерата на мюзикъла "„Човекът от Ла Манча“ с режисьор Борис Панкин, в главните роли Орлин Горанов и Мариан Бачев. Предстои премиерата на мюзикъла „Коса“ по познатия кинохит от 80-те точно на Джулай Морнинг в Летния театър във Варна . В края на август във фестивала „Опера в Летния театър“ ще бъде премиерата на „Цар Лъв“ за първи път в България –концертно изпълнение с костюми 3 D мапинг с визуализации и ефекти.

Агенция "Фокус"
Веселин Марешки, „Воля“: Нека тази неделя бъде началото на края за всички грабители на българския народ

Нека тази неделя бъде началото на края за всички грабители на българския народ. Това каза лидерът на „Воля“ и водач на листата на коалиция „Патриотична коалиция – Воля и НФСБ“ в 3-ти МИР Варна Веселин Марешки, в рамките на закриването на предизборната кампания, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Той посочи, че мястото за закриване на кампанията не е избрано случайно.
„Преди 5 години, точно на това място, на бул. „Трети март“ във Варна, започна битката за свобода от картелите в горивата. Успяхме да се изправим срещу картелите, монополите и всякакви политически, и икономически разбойници, които ни ограбват.
Свободата обаче не идва даром, тя идва за тези, които я търсят и за тези, които се борят за нея.
След изборите в неделя, някои градове ще бъдат свободни, а други – не. А, имаме възможност да освободим цяла България. Затова призовавам всички българи - с техния глас да ни подкрепите в неделя. Победа, успех и свобода за България и всички българи“, каза още Веселин Марешки.
На въпрос, какви са очакванията му за резултатите от изборния ден, лидерът на „Воля“ заяви, че Коалицията ще бъде приятната изненада от изборите.
„Гнус ме е от всички тези внушения, които политиците се опитват да направят, че българите са неблагодарни и че отново ще изберат тези, които са съсипвали живота им. Аз пък благодаря на всички българи, затова че са разумни и вярвам, че заедно ще победим“, каза още Веселин Марешки.
Той посочи, че партия „Воля“ самостоятелно е постигала най-високите мажоритарни резултати.
„На предните избори бяхме на 5-то място, но вярвам, че на тези ще се качим с поне едно стъпало нагоре“, каза в заключение Веселин Марешки.
Десислава ВАСИЛЕВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Общо 5,5 млн. лева отпусна правителството на община Белово за последните 4 години

Общо 5,5 млн. лева отпусна правителството на община Белово за последните 4 години. Това написа в профила си във "Фейсбук" премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Той е и водач на листите на ГЕРБ-СДС в 25 МИР София-град и 16 МИР-Пловдив.
"Със средствата бяха реализирани множество проекти. Подпомагането на малките общини винаги е бил наш основен приоритет. Училището в града е изцяло санирано. В момента в него се изгражда и асансьор. Доскоро в Белово нямаше нито една спортна площадка, а днес градът разполага с 11 на брой. Санирани са и много жилищни сгради. С 43 милиона лева се ремонтира пътят Пазарджик-Белово. През последните 4 години над 173 милиона лева за подобряване на пътната мрежа в Пазарджик и областта", допълва той.

Агенция "Фокус"
Христо Проданов, БСП: Единственият вариант ГЕРБ да бъде махнат от властта е БСП

Единственото заключение, което може да се направи на база всички социологии, е че управлението ще бъде около ГЕРБ или БСП. Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в 23 МИР Христо Проданов в ефира на Бг он еър, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той обясни, че когато хората гласуват за партии, които в последствие не влязат в парламента, техните гласове се разпределят между парламентарно представените партии. „Може да се озовете в ситуацията, в която гласувате срещу ГЕРБ, но после гласовете отиват точно при тях. Заради това казваме, че единственият вариант ГЕРБ да бъде махнат от властта е БСП“, посочи той.
Политическата логика за левицата е следната: „Ако ние намерим съмишленици, които припознават основните наши позиции във връзка с реформата в здравеопазвнето, увеличването на доходите, намаляването на неравенствата и реформата в образованието, тогава ние можем да разговаряме с тях“, обясни Проданов.
Христо Проданов твърди, че програмата и предизборната платформа на БСП е изцяло с лява насоченост, дори слоганът е “С грижа за хората“. „В момента виждаме едно обгрижване на корпорациите и нищо не се прави за хората“, заяви той.
Христо Проданов обясни защо хората трябва да излязат да гласуват на 4-ти април: „Последната година хората са по площадите и искат оставката на Борисов и неговото правителство. Само че дали тази оставка ще бъде подадена зависи от Борисов, а на 4-ти е датата, на която решават хората“, каза още той и допълни, че по този начин обществото ще посочи кой иска да управлява България.
Невъзможността да гласуват на карантинираните в последните три дни е несправедливо и противоконституционно, заяви Христо Проданов като добави, че сега в правомощията на ЦИК е да намери вариант тези хора да упражнят своя глас. „Специално от БСП сме подсигурили навсякъде представители за мобилните секции“, каза още той.
На въпроса какви са плановете на левицата за преодоляване на кризата, Христо Проданов отговори: „Най-важното е да има правила и доверие. Когато ти си срутил доверието не можеш да очакваш нищо да се получи.“ Той обясни как Борисов управлява кризата: „Той се оказа най-слабият премиер и това го показват всички резултати, които виждаме в България. Първи сме по смъртност и последни по ваксинация. Как може да имаме доверие в едно правителство, което на ден по три пъти променя заповедите си?“, попита Проданов.
„Когато се налага да бъдат затворени определени бизнеси, детски градини и училища, веднага конкретни икономически мерки трябва да се предложат“, категоричен бе той като добави, че парите ще дойдат от бюджета на държавата. „1.5 млд. годишно струват нашите икономически и социални мерки, които предлагаме. Във връзка с преизчисляването на пенсиите, във връзка с увеличение на майчинството, помощта за родителите на първо и второ дете, за всички деца, които започват училище, за безплатни учебници и намаляване на ДДС на храни и лекарства.
В заключение Христо Проданов заяви, че последните 4 години Борисов отпуска от излишъците в бюджета между 2 и 3 млрд. всяка година на “Автомагистрали“ и още куп средства, които зад гърба на парламента се разпределят по негово усмотрение.

Агенция "Фокус"
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Децата на баш комунистите станаха демократи и искат да говорят от името на дясното

ГЕРБ и СДС действаме заедно, защото децата на баш комунистите станаха демократи и искат да говорят от името на дясното, в неделя, както Радев каза, като теглим чертата, ще видим кой има право да говори от името на народа. Това каза премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на обиколка в Пазарджишко, става ясно от видео в профила му във „Фейсбук“. Той е водач на листите на ГЕРБ-СДС в 25 МИР София-град и 16 МИР Пловдив-град. Той е водач на листите на ГЕРБ-СДС в 25 МИР София-град и 16 МИР Пловдив-град.
„Кой ще подредят първи, втори, трети. Ако ни победят, влизаме, поздравяваме ги“, допълни той.
Борисов е придружен от водача на листата на ГЕРБ-СДС в Перник и министър на финансите Кирил Ананиев и от водача на листата на ГЕРБ-СДС в Ловеч и зам.-регионален министър Николай Нанков. Към тях се присъедини и външният министър и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Пазарджик Екатерина Захариева.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Изпълняваме обещанията си и показваме това, което правим – суперкомпютри, университети, училища

Изпълняваме обещанията си и показваме това, което правим – суперкомпютри, университети, училища. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов и водач на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в 25 МИР София-град и 16 МИР Пловдив Бойко Борисов, който огледа на място новия корпус на Университета за национално и световно стопанство, съобщиха от правителствената информационна служба.
„Когато идвахме последния път тук, имаше занемарени терени. Новата сграда ще облекчи работата на университета, готови са модерните аудитории. Осигуряваме най-добрите условия, за да може младите хора да останат да учат и да се развиват в България“, посочи премиерът Борисов. Министър-председателят изтъкна, че преди две години правителството отпусна допълнителни 7,5 млн. лева за изграждане на новия учебен корпус.
Бойко Борисов отбеляза, че наред с подобряването на условията на труд, в рамките на мандата двойно бяха увеличени учителските заплати, както и бяха повишени възнагражденията на преподавателския състав в университетите. Премиерът Борисов бе категоричен, че от години образованието е стратегически национален приоритет, тъй като то означава и по-добро бъдеще за България.
Новата сграда на Университета за национално и световно стопанство разполага с модерни аудитории, оборудвани с тexнoлoгичнa инфpacтpyĸтypa. Корпусът е на 4 етажа и има 4 учебни аули, всяка от които с по 250 места, осигурен е и безпpoблeмeн дocтъп нa xopa c yвpeждaния, както и пapĸoмecтa.

Агенция "Фокус"
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: През този мандат обърнахме внимание на малките населени места

От суперкомпютри, университети, болници, магистрали, този мандат обърнахме внимание и на малките населени места, на селата. Това каза премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на обиколка в страната, става ясно от видео в профила му във „Фейсбук“. Той е водач на листите на ГЕРБ-СДС в 25 МИР София-град и 16 МИР Пловдив-град.
Борисов е придружен от водача на листата на ГЕРБ-СДС в Перник и министър на финансите Кирил Ананиев и от водача на листата на ГЕРБ-СДС в Ловеч и зам.-регионален министър Николай Нанков. С тях е и кметът на с. Лесичово, Пазарджишко Серьожа Лазаров.
Министър-председателят посети читалището и попита хората дали са доволни.

Агенция "Фокус"
Стоян Мирчев, БСП: Пари има, проблемът е, че се раздават от джипката, без да се прави политика

Програмата на БСП е създадена с грижа за хората.Това каза Стоян Мирчев, водач на листата на Коалиция „БСП за България“ в 14 МИР Перник за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. Той поясни, че ако партията спечели изборите, държавата ще заработи в интерес на хората, тъй като това не се случва последните години. Сред първите ангажименти на евентуално правителство на БСП биха били мерки от сферата на здравеопазването: ваксиниране на възрастните хора, преговори за доставка на ваксини, извън договорените от ЕК, подчерта водачът на листата на БСП в Перник.
“Нашата платформа е единствената, която дава системен подход за решаването на повечето проблеми на българското общество. Когато предлагаме нещо, не го свързваме само със сферата, примерно на здравеопазването, а го разглеждаме през призмата и на икономиката, и на образованието. В България има пари. Преди около година, когато приемахме бюджета, искахме преизчисляване на пенсиите. Управляващите ни убеждаваха, че няма пари за това презчисляване и че ще струва около милиард и половина. Преди около месец министър-председателят се похвали, че е похарчил около един милиард за добавките от 50 лева на пенсионерите. Пари има, проблемът е, че се раздават, без да се прави политика, раздават се на парче и по негово осмотрение, раздават се от джипката. Разбира се, трябва да се пресече и корупцията.”
Стоян Мирчев допълни, че ГЕРБ искат ниска избирателна активност, за да може да спечели корпоративният вот, на който те са царе. Той изразди надеждда, че хората ще изберат партия, която дава реална алтернатива, каквато е БСП. “Време е България да започне да се развива”, каза Стоян Мирчев, водач на листата на БСП в 14 МИР Перник.
Вилислава ВЕТРЕНСКА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: За доизграждането на новия корпус на УНСС отпуснахме 7,5 млн. лв.

Новоизграденият учебен корпус на УНСС е на 4 етажа и рaзпoлaгa c 4 ayли - вcяĸa c пo 250 мecтa. Ha вceĸи eтaж имa oщe пo 3 yчeбни зaли, 19 ĸaбинeтa зa пpeпoдaвaтeлитe и двa тecтoви цeнтъpa. Hoвият ĸopпyc ocигypявa бeзпpoблeмeн дocтъп нa xopa c yвpeждaния, в т.ч. и пapĸoмecтa. Coлapнa cиcтeмa щe ocигypявa зaxpaнвaнeтo c тoплa вoдa, a cъвpeмeннa ĸлимaтичнa cиcтeмa щe пoзвoлявa пoддъpжaнeтo нa paзличнa тeмпepaтypa във вcяĸa зaлa. Това е написал министър-председателят и водач на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в 25 МИР София-град и 16 МИР Пловдив Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа "Фейсбук".
"Готов е новият корпус на Университета за национално и световно стопанство. За неговото доизграждане преди 2 години отпуснахме 7,5 млн. лв. Проектът е финансиран и с европейски средства по Оперативна пpoгpaмa „Peгиoни в pacтeж 2014 - 2020“, уточни Борисов. По думите му новата сграда значително ще облекчи работата на учебното заведение, тъй като сега съществуващите зали са били сериозно натоварени - включително и през почивните дни. "Ayдитopиитe ca мoдepни, c нaпълнo изгpaдeнa тexнoлoгичнa инфpacтpyĸтypa. Ако искаме младите хора да учат и да се развиват в България - трябва да им осигурим най-добрите условия", категоричен бе Бойко Борисов.

Агенция "Фокус"
Страцимир Павлов, ГЕРБ-СДС: Да постигнем 1% от БВП за култура ще бъде истински успех

За първи път от 30 години насам човек на изкуството от Варна е на избираемо място в партийна листа. Това казаха представителите на арт гилдията в морската столица на среща, организирана от известния диригент и композитор Страцимир Павлов, когото аплодираха за успех, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ - Варна. Маестрото е на второ място в листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Варна за предстоящите парламентарни избори на 4 април.
Да постигнем 1 % от БВП за развитие на културата е истински успех. До сега заделените средства за сектора са между 0.5% -07% от БВП, посочи Страцимир Павлов. Той очерта възможностите за развитие на културата и творческите индустрии в България и преодоляване на социалните последици от кризата с COVID, които дава Инструментът за възстановяване и устойчивост в периода 2021 – 2024 г.
Проектът предлага реформиране на публичните разходи за култура и обсобяване на 3 програми . Общият планиран ресурс е 96.7 млн .лева, като 77.2 млн. лв. са за сметка на Инструмента. За да се възползват хората на културата трябва да мобилизират пълния си потенциал за творчески обединения и готовност с интересни проекти.
На срещата беше разискван Законът за меценатството, който фактически е неработещ, въпреки промените през годините и за това трябва да бъде създаден нов нормативен регулатор, отговарящ на съвременните изисквания за поощряване на хората, които дават средства и подпомагат изкуството.
Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС постави актуалните проблеми, които Община Варна и кметът Иван Портних решават отговорно и с грижа, като опазване на паметниците на културата, но трябва да се ускорят процедурите в Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/.
Предстои да се обяви международен конкурс за идеен проект на така известната Дупка в центъра на морската столица, какъвто се проведе за проект за нова библиотека, според който ще има много творчески пространства в нея. Започва и ремонтът на Филиала на ДТ „Стоян Бъчваров“, но съдебни процедури заради обжалване на търга за изпълнител , забавят началото.
Маестро Страцимир Павлов увери колегите си от арт гилдията, че ако бъде избран в 45-тото НС, ще има регулярни срещи с тях, както и с всички, които имат конструктивни идеи за развитието на културата във Варна и в страната. Ще бъда „топлата връзка“ между вас и законодателната и изпълнителната власт, каза още той. Срещата се проведе при спазване на всички задължителни противоепидемични изисквания според последната заповед на здравния министър.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Строим суперкомпютри, магистрали, пречиствателни станции и показваме направеното

Строим суперкомпютри, магистрали, пречиствателни станции и показваме направеното. Това каза министър-председателят и водач на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в 25 МИР София-град и 16 МИР Пловдив Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.
„Ключовата дума е солидарност, за да може целият Европейски съюз – силен, единен, солидарен, да излезем от тази пандемия, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети „София тех парк“, където се намира един от осемте европейски суперкомпютъра. Заедно с премиера Борисов бяха европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и вицепремиерът Томислав Дончев. „Благодаря на Европейската комисия и на председателя й Урсула фон дер Лайен, включително за ваксините, които се отпуснаха допълнително за България“ добави още премиерът Борисов по повод допълнителните 1 259 728 дози ваксини на „Пфайзер/Бионтех“, които ще получи България от ЕС през следващите 3 месеца чрез механизъм за солидарност.
Премиерът Бойко Борисов акцентира също върху значението на инициативата на Европейската комисия за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС. „Това е третият инсталиран суперкомпютър в Европа, което е признание за българите, за нашите специалисти в IT сектора“, категоричен беше министър-председателят. По думите му това е голяма възможност не само за България, но и за региона. „Строим суперкомпютри, магистрали, пречиствателни станции и показваме направеното“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.
През октомври 2020 година българското правителство отпусна над 20 млн. лв. във връзка с придобиването и експлоатационните разходи на суперкомпютъра. Инвестицията е от голямо значение за повишаването на конкурентоспособността и за постигане на напредък в научните изследвания и иновациите. Осемте центъра със суперкомпютри в ЕС ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Новият корпус на УНСС беше занемарен, когато дойдохме

Новият корпус на УНСС беше занемарен, когато дойдохме. Това каза министър-председателят и водач на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в 25 МИР София-град и 16 МИР Пловдив Бойко Борисов, става ясно от видео, публикувано в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“. Той посети новият корпус на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).
„Знам как изглеждаше през 2017 г. Хората да знаят, че беше занемарено, когато дойдохме. Първата копка е от 2017 г., я да видим кои са я правили. Ей сега бяхме на суперкомпютъра – уникална работа стана и е вече готов“, заяви Борисов и отбеляза, че в новия корпус има топла връзка с другата сграда . „Има подземен паркинг за професорите, доцентите, преподавателите. Идват, оставят си колата и отиват да си водят лекциите. Вече има акт 16. Трябва да си изпълняваме обещанията. Като е работа, работа, работа – супекомпютри, университети, училища, двойно възнаграждение на учителите, приравнихме с учителите младите учени“, каза още той.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Един от 8-те суперкомпютри в Европа е разположен в България – това е признание за българите и за ИТ сектора ни

Един от 8-те суперкомпютри в Европа е разположен в България – това е признание за българите и за ИТ сектора ни. Това каза министър-председателят и водач на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в 25 МИР София-град и 16 МИР Пловдив Бойко Борисов, става ясно от видео, публикувано в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“. Премиерът посети новата суперкомпютърна система в България, разположена в София Тех Парк.
„Благодаря на ЕК, включително и за ваксините, които се отпуснаха за България. Ключовата дума е солидарност, за да можем целият ЕС силен, мощен, солидарен да излезем от тази пандемия. Суперкомпютърът е едно от тези неща. Затова строим и суперкомютри, пътища, жп линии, магистрали, пречиствателни станции и всичко. Затова показваме, не коментираме, показваме. Това е трети инсталиран компютър в Европа. Браво, много съм доволен. Един от 8-те суперкомпютри в Европа. Това е признание българите, за ит сектора, за десетките милиони, които са отпуснати“, коментира Борисов и уточни, че това ще даде възможности на Балканите и на регион, както и на всички в света.

Агенция "Фокус"
ВМРО ще закрие предизборната си кампания в Двора на кирилицата в Плиска

ВМРО ще закрие предизборната си кампания в Двора на кирилицата в Плиска. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Събитието ще се състои от 13.00 часа.
Мястото е специално подбрано, защото една от емблематичните исторически победи на депутатите от ВМРО в 44-тото Народно събрание беше това, че извоюваха един от най-българските празници 24 май официално да бъде преименуван на „Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“. По този начин недвусмислено се признава, че кирилицата е българска азбука и тя е дала основата не само на българската, но и на славянската просвета и книжовност.
На закриването ще присъстват председателят на ВМРО и водач на листите във Варна и Плевен Красимир Каракачанов, заместник-председателят и водач на листите в Русе и 25 МИР – София Искрен Веселинов, водачът на листата в Шумен Деан Станчев, заместник-председателят и водач на листата във Велико Търново доц. Милен Михов, кандидати, привърженици и симпатизанти на Организацията.

Агенция "Фокус"
Д-р Костадин Костадинов, ПП „Възраждане“: България е държава със славно минало, която може да има и славно бъдеще, но само ако повярваме в това

Призовавам всички хора, които искат България да бъде свободна, независима, обединена и благоденстваща държава, всички тези, които искат сами да решават своите съдбини и ние българите да сме тези, които определят бъдещето на България – да ни гласуват доверие. Това заяви в интервю за Радио „Фокус“ – Варна лидерът на партия „Възраждане“ и водач на листата в морския град д-р Костадин Костадинов.
Той се обърна и към онези хора, които смятат, че българите са велик народ и заслужават велико бъдеще.
„Трябва да повярваме, че именно от нас зависи съдбата на България, напук на цялата пропаганда, която вече 30 години ни обяснява, че от нас не зависи нищо.
Хора, повярвайте в себе си и в България, повярвайте, че не сме малка държава, а дори напротив – ние винаги сме били голяма държава. България е държава със славно минало, която може да има и славно бъдеще, но само ако повярваме в това.
Повярвайте в България, за да живее България!“, заяви д-р Костадинов.
Той подчерта, че в навечерието на изборите на 4-ти април е провел среща и с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), в рамките на която са разговаряли за изборите.
„Преди няколко дни, двама от наблюдателите на ОССЕ ни потърсиха и проведохме разговор в Търговище. Те казват, че виждат много сериозни нарушения в изборния процес, че се наблюдава засилена кампания по купуване на гласове и ни питаха ние каква информация имаме. От своя страна, всичко което от „Възраждане“ имаме като информация, сме го споделили“, заяви Костадинов.
„Питаха ни и дали сме се обръщали към полицията. Разбира се им казахме, че сме се обръщали, но те не са реагирали, понеже полицията в момента защитава купувачите на гласове, тъй като те работят за партиите от управляващото мнозинство.
И точно поради тази причина смятаме, че е редно да има голям брой застъпници на изборите. Обръщам се към всеки един човек, който има възможност и време да го направи – моля Ви, присъединете се в изборния ден като застъпници, не само към „Възраждане“, но и към другите политически партии, за да гарантираме честността на вота“, посочи той.

В крайна сметка, ние ще отидем и ще гласуваме, но трябва да сме сигурни, че този вот няма да бъде опорочен. Много е важно да излезем и да гласуваме в неделя, защото всеки, който не гласува на практика гласува за управляващите и това е много, много важно да се разбере. Голям мит е, че когато излезеш да гласуваш за някоя партия, а тя пък не влезе в Парламента гласът ти се преразпределя. Преразпределят се гласовете единствено и само на негласуващите и то винаги в полза на най-голямата партия. Така че, който реши да си остане вкъщи и да не гласува – той реално подкрепя ГЕРБ, ДПС, ВМРО и други политически субекти, които са доказали, че са вредни за бъдещето на България“, каза в заключение д-р Костадинов.
Десислава ВАСИЛЕВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Ако имахме държавен глава, а не кандидат за лидер на партия и изборите бяха със седмица по-късно, нямаше да се налага в такава екстремна ситуация да взимаме решения

Ако имахме държавен глава, а не кандидат за лидер на партия и изборите бяха със седмица по-късно, нямаше да се налага в такава екстремна ситуация да взимаме решения. Това каза министър-председателят и водач на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в 25 МИР София-град и 16 МИР Пловдив Бойко Борисов, става ясно от видео, публикувано в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“.
„След изключителна работа на хората от екипа за преговор. След всичко това, което през последните дни направих, благодаря на председателя на Европейския съвет. Снощи говорихме, заедно споделихме радостната вест. Тя показва солидарност. Благодаря на моите приятели в Австрия – Себастиан Курц, на моите колеги. 1 259 728 допълнителни дози за България в следващите месеци – април, май, юни. Плюс тези над 200 000, които имаме. Е, ако имахме държавен глава в момента, а не кандидат за лидер на една партия и изборите бяха само с една седмица по-нататък, виждате пика на вълната вече е надолу, ваксинираните стават повече от заразените, оздравелите стигат броя на заразените, щеше да е много по-спокойно. Нямаше да се налага в такава екстремна ситуация да подготвяме и машинното гласуване, и всички мерки, да подготвяме и всичките тези решения, които взехме днес“, заяви Борисов.
„На проф. Мутафчийски да му е честит внукът – Виктор. С Венци е близко. Така че да му е жив и здрав и той на нас“, пожела Бойко Борисов по повод раждането на внука на председателя на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

Агенция "Фокус"
Христо Терзийски, ГЕРБ-СДС: Кюстендил е бъдещето ни

Все повече млади хора – това е Кюстендил. Виждам го при всяко идване до родния ми град. Това каза водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Кюстендил Христо Терзийски, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Кюстендил. „Светът се промени през последната година. Много млади хора се завърнаха от чужбина по родните места. Но не е само това. Усещат, че нещата се променят и развиват. И че те могат да са част от това развитие. Да реализират идеите си. Да сбъднат мечтите си. Та нима не е райско кътче нашият регион? Чист въздух, прекрасна природа, величествени планини, минерални извори, плодородна земя… Господ ни е дал много! И ние работим, за да го съхраним и предадем на тях - следващото поколение. Затова допускаме в областта само производства, които опазват природата, които са чисти и високотехнологични. Само преди дни стартира проект за изграждане на мебелна фабрика от последно поколение, базирана на немския опит – инвестиция за над 26 млн. лв. Така ще се развива и технологичния парк, който се изгражда – „зелени“ индустрии, който ще развиват икономически региона, но и ще го пазят“, каза Христо Терзийски.
Според него няма развитие без добро образование. „От това да не отпадат децата от училище до модерните образователни и технологични центрове, които само преди седмица Мария Габриел представи като приоритети на Комисията. Образователните проекти на Европейския съюз започват още от средното училище. И както още в Античността са казали, „здрав дух в здраво тяло“. Създаваме условия за спорт и здраве дори и в най-малките населени места. Подобряваме спортната инфраструктура. А за Кюстендил предстои един сериозен проект – изграждане на многофункционална спортна зала. Искаме хората да водят активен начин на живот. Спортната ни слава и традиция имат дълга история. А възрастните искаме да живеят спокоен живот. Моите родители още си живеят в с. Слокощица. Там съм почти всяка седмица. Говорим си прямо и откровено – със съседите и старите приятели. И знам от какво имат нужда хората по селата. Сигурност и добра здравна грижа. Затова и предвидихме мобилни здравни пунктове и в най-малките населени места. Добра ни е земята, Кюстендилската. И трудолюбиви хората. Помагаме на земеделците – да имат условия да съхраняват продукцията си в новата хладилна база, за да получат справедлива цена за труда си. И тази инфраструктура ще се разширява. Туристите знаят, че тук е най-вкусната храна. И най-лековитите минерални извори. Имаме всички условия да се развиваме като предпочитана спа дестинация. Да съживим селата, да се направят къщи за гости, които да ангажират и младите, и по-възрастните. Благословено място е Кюстендилският край и неговите хора. Средище на културата и изкуството. И Майстора го е пресъздал в незабравимите си картини. А днешните творци са всички кюстендилци – заедно изграждаме неговия утрешен облик“, завърши Христо Терзийски.

Агенция "Фокус"
„Галъп интернешънъл“: 7 партии влизат в новия парламент, ако изборите бяха днес

Седем партии влизат в новия парламент, ако изборите бяха днес. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“ по поръчка на БНР. На базата на резултатите могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон около интервала между 2,6 и 2,9 милиона души.
Декларативната активност на база реално пребиваващи в страната гласоподаватели е 50%, но според официалните списъци тя се очаква да е чувствително по-ниска - например, в диапазон по-близък до 40%.
Прогнозите за активност обаче са изключително трудни и не са изключени сериозни колебания извън тези граници. Минимален дял от гласувалите се очаква да отбележат „Не подкрепям никого“.
Гласовете, подадени за партии, коалиции и кандидати, ако изборите бяха днес, показват следната картина в последните дни на кампанията.
За ГЕРБ и СДС биха гласували 28,2%, за БСП - 20,8%. Това са първите две формации.
За „Има такъв народ“ се очакват 12,9%, а за ДПС – 12,7%. На този етап е практически невъзможно да се определи коя от двете партии ще завърши на третото място – всичко зависи от различните типове мобилизация при двете партии.

Агенция "Фокус"
Върховният административен съд ще заседава по делото за видеонаблюдението на изборите

Върховният административен съд ще разгледа казуса за видеонаблюдението при броенето на бюлетините след края на изборния ден в открито съдебно заседание днес. Това съобщиха от пресцентъра на Съда.
Административно дело №3603 от 2021 г. е образувано днес по жалба на Централната избирателна комисия против решението на Административен съд – София град (АССГ). С него първоинстанционният съд разреши видеонаблюдението при броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите на секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Делото пред АССГ бе образувано по жалба на "Демократична България".
Производството пред ВАС е касационно и по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Агенция "Фокус"
В полунощ приключва предизборната кампания

В полунощ приключва предизборната кампания преди редовните избори за 45-о Народно събрание на 4 април. След 0.00 ч. се забранява агитацията, както и огласяването, под каквато и да е форма, на резултати от допитвания до общественото мнение.
Предизборната кампания стартира на 5 март и за първи път протече в условията на пандемия и извънредна ситуация.
За вота на гражданите се надпреварват 22 партии и 8 коалиции. 6 895 са кандидатите за депутати във всички 31 многомандатни избирателни райони, които се състезават за 240 места в 45-ото Народно събрание. За сравнение с предходните парламентарни избори през 2017 г., кандидатите бяха 4 732, или с 2 264 по-малко.
Около 6,7 млн. българи имат право на глас на 4 април. В бюлетината остава опцията „Не подкрепям никого". Гражданите могат да посочат и своя фаворит в листата чрез преференциален вот. Хората, които са били карантинирани в периода от 1-4 април, няма да могат да гласуват.
В 9 394 секции ще има машинно гласуване. Хората, които са под карантина, ще имат възможност да гласуват с подвижна избирателна кутия.
Броят на избирателните секции в чужбина ще е 465. В болниците ще има най-малко 88 COVID-секции. В страната ще има 9 398 секции, в които ще има машинно гласуване. Стационарните са 11 983.
В срок до 7 дни след изборния ден (11 април 2021 г.), партиите, коалициите и инициативните комитети премахват поставените от тях агитационни материали по повод на вече приключилите избори.
Ето образец на интегралната бюлетина:

7f880e30e7fe3db255d56924377c0d83

Как да гласуваме с хартиена бюлетина?

Как да гласуваме с машина?
>