Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Разхлабват мерките

30 март 2021 | 09:36

Здравните власти обявиха, че противоепидемичните мерки ще бъдат разхлабени. Очаква се по този повод по-късно през деня да излезе заповед на здравния министър. От 1 април театрите ще работят на 30% капацитет. Очаква се учениците също да се върнат на училище. Моловете няма да бъдат отворени от 1 април, както и големите магазини. Изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. За ресторантите най-голяма подкрепа се събира експертното становище да бъдат отворени само тези, които имат открити площи - градини. Нощните заведения обаче остават затворени.

Агенция "Фокус"
От 1 април разхлабват част от въведените противоепидемични мерки (ОБЗОР)

От 1 април разхлабват част от въведените противоепидемични мерки. От тогава врати отварят кината, театрите, музеите, галериите, фитнесите, библиотеките, цирковите представления, плувните басейни и комплекси, СПА центровете и спортните зали, но с 30% капацитет. Ресторантите с открити площи и градини също ще заработят, но с ограничено работно време - от 06.00 часа до 23.00 часа. Това важи и за местата за настаняване. Нощните заведения, игралните зали, казината, моловете и големите нехранителни магазини над 300 кв. м обаче остават затворени до края на месец април, като изключение ще има само за тези търговски обекти, които могат да осигурят пространства на открито. На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице. Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.
От 5 април децата се връщат в детските градини и ясли, а учениците от 12 април, като за тях ще бъде изготвен специален график съвместно с министъра на образованието Красимир Вълчев за поетапното им връщане в клас. До тогава ще остане настоящата форма на присъствено обучение в университетите, но само за определени специалности. След това се обсъжда да се върнат и тези, които не могат да проведат обучението си в електронна среда. До края на месец април не се предвижда провеждането на мероприятия на закрито. Също от 12 април се допускат груповите дейности и занимания в центровете за подкрепа за личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа.
На брифинг след доставката на 51 600 дози от ваксината на „Модерна“ здравният министър проф. Костадин Ангелов обоснова решението за разхлабването на мерките с това, че броят на хоспитализираните леко започва да намалява. „Надяваме се това да е трайна тенденция. В Кюстендил се наблюдава такава тенденция от около седмица. В някои други областни градове също се наблюдава такава тенденция. Надяваме се да сме на най-високата точка на пика на тази трета вълна“, допълни той. По отношение на високата смъртност, регистрирана през последните 24 часа, Ангелов изказва съболезнования на близките им. Той уточни, че датите са вкарани в базата данни от последните няколко дни. „На 29 март са починали 71, на 28 март – 66, на 27 март – 38, на 26 март – 28.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допълни, че затягане на мерките ще има тогава, когато заболеваемостта продължи да расте рязко нагоре. „Нещо, което за момента сме преодолели. Вървим към плато. Заболеваемостта не е еднаква във всички райони. Вероятно ще има и райони, където можем да си позволим и по-ранно освобождаване на мерките, ако те са с ниска заболеваемост. При първите засегнати, вече има намаление“, коментира доц. Кунчев. По думите му в тези три взрива от миналата седмица в старчески домове, и в трите причината е била в персонал, който е вкарал инфекцията и който не се е имунизирал. „Ще изпратя писмо и до Министерството на труда и социалната политика. Без да има принуда ги държим на позицията, че тази ваксина трябва да е доброволна, но хората, работещи с възрастни хора носят много по-голяма отговорност и трябва да бъдат имунизирани. Не трябва да са задължени, но все пак да използваме всички канали да ги убедим да се имунизират“, подчерта доц. Ангел Кунчев.
Разхлабването на мерките коментира и премиерът Бойко Борисов, който беше на обиколка в област Плевен. „Ние сме като ластик: отваряме – затваряме за по 10-15 дни, това е оптималният вариант между мерки и щаденето на психическото състояние на хората. „Важно е, че сме направили това, което сме поели ангажимент. Вчера получихме 31 000 ваксини на „Пфайзер“, днес още 51 000 на „Модерна“, утре ще получим и 151 000 на „Астра Зенека“. Благодаря на ЕК за това, което прави. До края на месеца ще минем над 700 000 ваксини. Разчитам много на личните лекари и на всички медицински специалисти максимално бързо по 10 000 – 15 000 ваксини на ден да се поставят. Това означава милион и половина българи да бъдат ваксинирали или преминали през вирус. Това дава възможност за оптимизъм, че май - юни ще излизаме от пандемията“, заяви Борисов.
Премиерът уточни, че сутринта рано днес са провели съвещание с здравния министър Костадин Ангелов и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. На него е било обсъдено поетапното разхлабване на мерките. „Мислим и за фитнесите и СПА центровете. Зимните ни курорти работят на макс и продължават да работят. В тази изключително тежка ситуация за света това е оптималният вариант между мерки и щаденето на психическото състояние на хората. Аз съм оптимист, че ще минем милион ваксини. Оптимист съм, защото знам как работи ЕК с европейската ваксинация“, допълни още той.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Министърът на здравеопазването издаде заповедта за разхлабване на противоепидемичните мерки, считано от 1 април

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов издаде заповедта за разхлабване на противоепидемичните мерки, считано от 1 април. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.
От 1 април се допускат и посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м.
От 1 април до 12 април на магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки, се разрешава работа с клиенти само на откритите площи, прилежащи към търговския обект.
Посещенията в заведенията за хранене и развлечения се допускат само в откритите им площи (тераси, градини и др.), при ограничено работно време от 6.00 до 23.00 часа. Изключение са дискотеките, бар-клубовете, пиано баровете, бар-вариете и нощните барове, които остават затворени до края на месец април.
От четвъртък, 1 април, се допускат посещенията в кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления при заетост на не повече от 30% от капацитета на помещенията. Същото условие важи и за занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство.
Министърът на здравеопазването нареди от понеделник, 5 април, детските градини и яслите да възобновят работата си. След края на пролетната ваканция на учениците, от 12 април, се възобновява присъственото обучение на децата от 1-ви до 12-ти клас, като графикът ще бъде оповестен в рамките на следващата седмица. Също от 12 април се допускат груповите дейности и занимания в центровете за подкрепа за личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа.
Пълният текст на Заповед № РД-01-194/30.03.2021 г. е публикуван в сайта на Министерството на здравеопазването - тук.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Ние сме като ластик: отваряме – затваряме за по 10-15 дни, това е оптималният вариант между мерки и щаденето на психическото състояние на хората

Ние сме като ластик: отваряме – затваряме за по 10-15 дни, това е оптималният вариант между мерки и щаденето на психическото състояние на хората. Това каза премиерът и водач на листите на Коалиция ГЕРБ-СДС в 25 МИР София-град и 16 МИР Пловдив-град Бойко Борисов по времена посещение в Бяла, става ясно от видеоклип, публикуван в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“. Борисов разгледа обновената спортна зала в града. „Важно е, че сме направили това, което сме поели ангажимент. Вчера получихме 31 000 ваксини на „Пфайзер“, днес още 51 000 ваксини на „Модерна“ получихме, утре ще получим и 151 000 на „Астра Зенека“. Благодаря на ЕК за това, което прави. До края на месеца ще минем над 700 000 ваксини. Разчитам много на личните лекари и на всички медицински специалисти максимално бързо по 10 000 – 15 000 ваксини на ден да се поставят. Това означава милион и половина българи да бъдат ваксинирали или преминали през вирус. Това дава възможност за оптимизъм, че май - юни ще излизаме от пандемията“, заяви Борисов.
„Сутринта рано днес имахме съвещание с здравния министър Костадин Ангелов и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и обсъдихме поетапно на база на тези резултати с ваксинирането и оздравелите да започнем да разхлабваме мерките. От понеделник се отварят детските градини и яслите. Учениците ще се върнат в училищата щом приключи ваканцията им, висшите учебни заведения също ще се върнат. Отварят се и откритите площи на заведенията, за да могат хората да седнат да обядват. На първо място в заповедта са театрите, Филхармонията, Консерваторията, музеите, галериите. Започваме поетапно – с 30%, после 50%, докато ги отворим на пълен капацитет. Мислим и за фитнесите и СПА центровете. Зимните ни курорти работят на макс и продължават да работят. В тази изключително тежка ситуация за света това е оптималният вариант между мерки и щаденето на психическото състояние на хората. Работи всички, виждате и църквите. Другите държави представете си какво причиняват на хората с този пълен локдаун. Ние сме като ластик: отваряме – затваряме за по 10-15 дни. Когато хората се уморят, пак отваряме. Аз съм оптимист, че ще минем милион ваксини. Оптимист съм, защото знам как работи ЕК с европейската ваксинация“, допълни той.

Агенция "Фокус"
Доц. Ангел Кунчев: Ново затягане на мерките ще има тогава, когато заболеваемостта продължи да расте рязко нагоре

Затягане на мерките ще има тогава, когато заболеваемостта продължи да расте рязко нагоре. Това каза на брифинг след доставката на 51 600 дози от ваксината на „Moderna” срещу COVID-19 главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Нещо, което за момента сме преодолели. Вървим към плато. Тя не е еднаква във всички райони. Вероятно ще има и райони, където можем да си позволим и по-ранно освобождаване на мерките, ако те са с ниска заболеваемост. При първите засегнати, вече има намаление“, коментира доц. Кунчев.
По думите му в тези три взрива от миналата седмица в старчески домове, и в трите причината е била в персонал, който е вкарал инфекцията и който не се е имунизирал. „Днес ще изпратя писмо и до Министерството на труда и социалната политика. Без да има принуда ги държим на позицията, че тази ваксина трябва да е доброволна, но хората, работещи с възрастни хора носят много по-голяма отговорност и трябва да бъдат имунизирани. Не трябва да са задължени, но все пак да използваме всички канали да ги убедим да се имунизират“, подчерта доц. Ангел Кунчев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Доц. Ангел Кунчев: Около 1,5 млн. български граждани вече са имунни и защитени от коронавирус

Около 1,5 млн. български граждани вече са имунни и защитени от коронавирус. Това каза на брифинг след доставката на 51 600 дози от ваксината на „Moderna” срещу COVID-19 главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В момента в страната не е еднакво натоварването, така че това, което осредняваме, дава обща картина. В повече от 2/3 от болниците няма проблем нито с леглата, нито с натоварването. Натискът на системата е по-голям, но възможността да го поеме е още по-голяма. Към момента включително и за най-натоварените области като София, Бургас, Шумен и т.н., виждате, че откази за разлика от миналата година за приемане няма. Болниците намират начин да се справят и с тази ситуация. Трябва вече да вземаме предвид, че около 1-1,5 млн. български граждани са имунни. Те са защитени“, обясни доц. Кунчев.
По думите му 250 000 от тях, защото са преболедували. „Вероятно реалната бройка е около 500 000 и 450 000, защото са имунизирани. Тази бройка ще расте на ден с по 10 000, 12 000, 15 000. Това е все още малко, за да се отрази на епидемичния процес като цяло, но е достатъчно голяма бройка, която да доведе до намаляване на темпа на нарастване, който наблюдаваме през последната седмица“, допълни той и уточни, че продължават много внимателно да търсят баланса. „Ако забелязвате, отваряме това, което не крие риск. В заведенията само откритите пространства, фитнеси, спортни зали, танцови – там, където хората могат да намерят някакъв отдушник от безкрайната умора от всички мерки, които вече година търпят“, каза още доц. Ангел Кунчев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Министър Костадин Ангелов: Обобщените данни от изминалото денонощие за починалите от коронавирус са от последните 4 дни

По отношение на смъртността, си направих труда да направя тази проверка, днес имаме 203-ма починали – съболезнования на близките на всички, но те са от следните дни и са вкарани в системата от лечебните заведения. Това каза на брифинг след доставката на 51 600 дози от ваксината на „Moderna” срещу COVID-19 министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На 29 март са починали 71, на 28 март – 66, на 27 март – 38, на 26 март – 28. Никакъв намек не правя, съобщавам факти“, посочи здравният министър.
Той заяви, че фитнесите се очаква да работят от 1 април при 30% капацитет. „Очакваме до обяд още малко експерти да си кажат мнението и най-вероятно това ще бъде факт в заповедта, която ще издам. Не предвиждаме в момента мероприятия на закрито до края на месец април“, добави още проф. Ангелов по отношение на разхлабването на мерките от 1 април.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Министър Костадин Ангелов: Броят на хоспитализираните леко започва да намалява, надяваме се да сме на най-високата точка на тази трета вълна

Броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг след пристигането на 51 600 дози от ваксината на „Moderna“ , предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Получихме първата голяма доставка от 51 600 дози на „Модерна“. Утре очакваме 151 000 дози на „Астра Зенека“ и така за тази седмица ще имаме над 230 000 дози. За месец април очакваме към 700 000 дози, като това количество може да бъде увеличено след преговорите, които се водят за допълнителните 10 млн. дози“, заяви той.
„На база на всичко това сме изключително оптимистични за темпа на ваксинация. Вчера сме ваксинирали близо 10 000 души. Раздадените количества ваксини на „Пфайзер“ по РЗИ-тата вече са факт. 23 РЗИ-та са получили ваксини. 5 РЗИ-та ще получат ваксини днес. Стартираме разпределяне на ваксините и на „Модерна“. Това ще ни даде възможност да засилим темпа на ваксинация“, посочи Ангелов.
„На този фон сме леко обнадеждени от факта, че броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Надяваме се това да е трайна тенденция. В Кюстендил се наблюдава такава тенденция от около седмица. В някои други областни градове също се наблюдава такава тенденция. Надяваме се да сме на най-високата точка на пика на тази трета вълна“, допълни той.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Министър Костадин Ангелов: Ще разхлабим мерките, но моловете няма да бъдат отворени

Ще разхлабим мерките, но моловете няма да бъдат отворени. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг след пристигането на 51 600 дози от ваксината на „Moderna“ , предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще има разхлабване на мерките. Вчера много експерти коментирахме какво трябва да се случи и взехме това решение. Днес то ще бъде облечено в заповед. Най-много експертно натрупване на мнение има за връщане на учениците от 12 април в училище, а децата се връщат в детските градини и ясли на 5 април“, посочи Ангелов.
„От 1 април театрите ще работят на 30% капацитет. Моловете няма да бъдат отворени от 1 април, както и големите магазини. Изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. За ресторантите най-голяма подкрепа се събира експертното становище да бъдат отворени само тези, които имат открити площи - градини. Нощните заведения остават затворени“, уточни той.
„С министър Красимир Вълчев ще изработим ясен план как ще се върнат учениците на училище. До 12 април ще остане настоящата форма на присъствено обучение в университетите - само за специалностите, които са изброени към момента. След това обсъждаме да се върнат и тези, които не могат да проведат обучението си в електронна среда. До края на днешния ден ще има заповед. От 12 април ще се върнат учениците в училище по график, който ще изработим от 5-и до 12-и. Детските градини и яслите ще работят от 5 април. Само открити площи на ресторантите ще могат да работят - градини и пространства пред тях с маси. Същото важи и за местата за настаняване“, допълни той.
Люба АЛЕКСИЕВА