Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Личните лекари се включват във ваксинацията

22 февруари 2021 | 12:48

От днес личните лекари в страната могат да се включат в процеса по ваксинация на населението. Въпрос на преценка от тяхна страна ще бъде кой пациент е най-приоритетен. Очаква се те да започнат имунизирането първо с хронично болните. За улеснение на процеса в страната кметовете от отдалечените населени места ще могат да общуват с координатор в Министерство на здравеопазването за процеса на ваксинация.
Премиерът Бойко Борисов посочи, че се организират екипи в най-отдалечените и най-малките населени места, за да може да бъдат ваксинирани всички желаещи. Той добави, че 88 000 дози са разпределени днес из страната. „Зелените коридори ще продължат да действат, докато пристигнат 18,5 милиона дози безплатни ваксини за българите“, заяви премиерът. По думите му не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места. По думите му всички ваксини, които се поставят в България, са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, те са договорени от Европейската комисия и от най-добрите специалисти в Европа. Министър-председателят уточни, че ваксините са издържали тестове, при които няма компромиси. Според него която и ваксина да си сложи всеки един човек, тя ще е добра.
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов посочи още, че съвместно с МВР се създава организация и за логистична подкрепа, така че ваксините лесно и бързо да достигнат до отдалечените населени места и гражданите там да могат да се ваксинират. По думите му всички дози са разпределени по РЗИ-та в страната и мобилните екипи вече обикалят трудно достъпните места. „Създали сме организация, която ще изпратим до кметовете на общините чрез Националното сдружение на общините. Тези екипи ще са на разположение на Министерството на здравеопазването“, добави той.
Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че само в България има полемика коя ваксина е по-добра. По думите му такова нещо не съществува в цивилизования свят. Мутафчийски заяви, че в Западна Европа се слагат всички ваксини, които са утвърдени, като се смята, че щом са утвърдени са надеждни.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че от 1 март ще заработи и системата за регистрация за ваксиниране. По думите му няма краен срок за поставяне на 2-рата доза на дадена ваксина, но има оптимален срок и хората трябва да се съобразяват с това, за да са предпазени. Кунчев посочи, че е създадена добра организация и вече се правят по 10 000 – 15 000 ваксинации на ден. Според него е важно не кога ще стигнем не другите държави в имунизационния процес, а кога ще достигнем процента, който ще ни освободи от COVID-19. По думите му всеки желаещ ще може да реши с коя ваксина да се имунизира, въпросът е, че е много трудно да се каже кога. Кунчев добави, че ако човек се е записал за конкретна ваксина и няма гаранция кога ще има количества от нея, трябва да реши дали ще направи друга ваксина, или предпочита да изчака.
Директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов посочи, че няма да се спира ваксинирането на хората от 4-те фази по Националния ваксинационен план, но имунизациите ще протичат паралелно със зелените коридори. По думите му темпът на ваксиниране на населението зависи от доставките на ваксини в страната, а оттук нататък всяка пратка ще бъде разпределяна по 28-те РЗИ и ще бъде пусната свободно както за 4-те фази, така и за всички желаещи извън тях. По думите му задължително трябва да остане носенето на маски и в никакъв случай който се е ваксинирал, не трябва да смята, че след първата доза е предпазен.
Междувременно стана ясно, че 5 общински диагностично-консултативни центрове в София ще се включват в процеса по масово ваксиниране на желаещи граждани. Имунизации срещу COVID-19 се поставят и в поликлиниките - 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 13 ДЦК, 24 ДЦК и 25 ДКЦ, където са разкрити кабинети за ваксинация. Имунизиране се провежда още в трите многопрофилни общински болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, като във Втора МБАЛ и Пета МБАЛ ще продължи поставянето на ваксини и на записалите се граждани от третата фаза на националния план за имунизация срещу COVID-19.
Агенция „Фокус“
РЗИ – Велико Търново раздава ваксини на „Astra Zeneca“ на личните лекари от областта

С нормални темпове започна масовата ваксинация срещу COVID-19 в областта. Пред изнесените пунктове, в които се поставят препаратите срещу коронавирус, няма сериозни опашки, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Въпреки това медицинските специалисти отчитат, че има доста хора, които искат да се имунизират.
„Фокус“ припомня, че от 19 февруари РЗИ – Велико Търново стартира Фаза IV от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.
Във връзка с това от днес общопрактикуващите лекари на територията на областта могат да получат ваксина „Astra Zeneca“ за обхващане на лицата от пациентски им листи, попадащи във Фаза IV (гражданите на и над 65 годишна възраст, както и тези с придружаващи хронични заболявания).
Препаратът ще се получава всеки работен ден от 9.30 часа до 16.00 часа в имунизационния кабинет в сградата на инспекцията на адрес: гр. Велико Търново, ул. „Никола Габровски“ № 23, ет. 4, кабинет 403 А.
Лицата, желаещи да се ваксинират с тази ваксина, могат да се обърнат към личния си лекар, който е запознат с тяхното здравословно състояние.
Луиза ТРАНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Министър Костадин Ангелов: Пренасочихме ваксини от едно населено място в друго, защото на места наблюдавахме една тенденция за презапасяване

Осезаемо увеличение на случаите на коронавирус в Разлог не бих казал, че има. В момента в болницата са настанени 58 пациента. Това каза пред журналисти в Разлог здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Ангелов посочи, че в момента го няма натиска върху здравната система, който наблюдавахме през месеците септември, октомври и ноември. „В цялата страна има увеличение на случаите, но нещата са под контрол. Системата е готова. Тя ще издържи. Нямаме притеснение по отношение стремглаво покачване на случаите”, каза още министър Ангелов.
Той отбеляза, че хубавото при започналата ваксинация е, че вече процесът е невъзвратим. „Създали сме цялата логистика. Всички дози са разпределени по РЗИ-та в страната. Мобилните екипи вече тръгнаха да обикалят. Осъзнаваме, че има необходимост от мобилни екипи за трудно достъпните места. Създали сме организация, която ще изпратим до кметовете на общините чрез Националното сдружение на общините. Тези екипи ще са на разположение на Министерството на здравеопазването. Ще ги контролираме. Координирано с кметовете, там, където не може да стигне лекар, ще изпращаме мобилен екип, който да ваксинира желаещите хора”, отбеляза министър Ангелов.
По думите на здравния министър, личните лекари също могат да разчитат на коли на полицията, които ще им помагат с доставката на ваксините. „Наблюдаваме една тенденция, която малко, взехме мерки, имаше едно презапасяване с ваксини от центровете за ваксинация и РЗИ-тата, което рефлектира малко върху недостиг в по-големи населени места, но направихме промяна. Пренасочихме ваксини от едно място в друго”, добави той.
Министър Ангелов коментира, че е особено радостен от това, че хората са решили да чуят гласа на науката и не са се подали на различен тип говорене, който е изключително нелогичен, вреден, дори опасен за живота и здравето на хората. „Благодарение на ваксинирането, българите ще изградят един здравен щит срещу COVID-19 и по този начин ще успеем да се справим с вируса”, допълни той.
Министър Ангелов отбеляза, че хората ще имат възможността да избират ваксини тогава, когато всички доставчици започнат регулярно да доставят бройките и да спазват датите, които са обещали. „Изборът на ваксина в момента се случва след информирано съгласие от лекаря. Нека бъдем максимално коректни към всички. Най-доброто решение за един човек може да бъде взето от лекаря. Аз съм лекар, взимам информирано решенията си. Не мога да си представя, че един пациент сам може да вземе такова решение. Ген. Мутафчийски каза, че разговорът за „най-добра ваксина” върви само в България, само тук се създава напрежение. „Само тук се случва такова нещо. Всяка една от ваксините, може да доведе до постигането на желаните медицински резултати”, заяви здравният министър.
Той обърна внимание на това, че предстои да посети село Баня, както и друго по-малки населени места, за да види на място каква е организацията, която е създадена по отношение ваксиниране на населението. „Ще разчитаме и на колегите от Спешна медицинска помощ. Предстои и тази логистика да бъде организирана. Много е важно веднъж машината да заработи, а здравната система да започне да прави това, което прави най-добре в една относително благоприятна среда на нормално говорене”, каза проф. Ангелов.
Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
Кметовете от отдалечените населени места ще могат да общуват с координатор в Министерство на здравеопазването за процеса на ваксинация

Министър-председателят Бойко Борисов се увери на място в петричкото село Самуилово, че вече е създадена организация и мобилни екипи започват да ваксинират срещу COVID-19 желаещите в отдалечените населени места. От днес 25 мобилни екипа са на разположение на кметовете на отдалечени населени места из цялата страна, за да могат да бъдат ваксинирани българските граждани. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
„Създадохме организация навсякъде линейки да достигат до труднодостъпни и отдалечени места и хората да се имунизират. 88 000 дози днес сме доставили в страната, за радост има много желаещи да се ваксинират. Зелените коридори ще продължат да действат, докато пристигнат 18,5 милиона дози безплатни ваксини за българите“, заяви премиерът Борисов в Самуилово. Министър-председателят изтъкна, че освен в големите болници в страната, вече е гарантирано и жителите от най-малките населени места у нас да получат достъп до напълно безплатна, одобрена от ЕК и утвърдена от Европейската агенция по лекарствата ваксина.
„Нямаме полемика по отношение на отварянето на заведенията. Има бавно и плавно покачване на заболеваемостта, но то се контролира и защото сме впрегнали всички усилия във ваксинацията. Колкото по-малко терен оставим на вируса, толкова по-бързо ще се върнем към нормалния живот“, категоричен бе премиерът Борисов, с когото в Самуилово бяха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.
„Най-важното е с ваксините да осигурим своеобразен здравен щит срещу COVID-пандемията. Ще определим конкретен координатор в Министерството на здравеопазването, с който да общуват кметовете от отдалечените населени места“, уточни здравният министър. Ангелов добави, че личните лекари от тези райони, където не могат да получат ваксината и сами трудно могат да стигнат до РЗИ, ще могат да разчитат на полицията, която ще ги подпомогне с логистика по транспорта.
„Хората наистина проявиха зрялост и са абсолютно мотивирани да се ваксинират. Трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на тази пандемия“, отбеляза председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.


Агенция „Фокус“
Ген.-майор Венцислав Мутафчийски: Само в България върви полемика коя ваксина е по-добра, такова нещо не съществува в цивилизования свят

Само в България върви полемика коя ваксина е по-добра, такова нещо не съществува в цивилизования свят. Това каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Относно това дали са доволни от процеса и желанието на хора да се ваксинират, Мутафчийски заяви: „Доволни сме. Хората проявиха зрялост. Вчера и онзи ден бях свидетел във ВМА как се случват нещата. Най-възрастният ваксиниран е на 96 години, най-младият е на 18 години. В целия спектър от възрасти хората са мотивирани да го направят“.
По думите му вчера във ВМА са ваксинирани над 1160 души.
„Само в България върви такава полемика коя ваксина е по-добра – такова нещо не съществува в цивилизования свят в момента. В Западна Европа не се говори такова нещо. Слагат се всички, които са утвърдени, смята се, че щом са утвърдени са надеждни, по-добре с каквато и да е ваксина, отколкото никоя“, добави той.
„В България съществуват теоретично минимум 4 милиона, които са незащитени. Трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на епидемията, това може да стане само с ваксини с нищо друго“, каза още ген.-майор Венцислав Мутафчийски.


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Никъде в света не избират, най-добрите ваксини са приети от ЕК и одобрени от Европейската агенция по лекарствата

Никъде в света не избират, най-добрите ваксини са приети от ЕК и одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Това каза пред журналисти в село Самуилово, община Петрич, премиерът Бойко Борисов, става ясно от видео в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“. Министър-председателят проверява как върви ваксинацията в малките населени места и отдалечените такива.
„Това е все едно да дадем на българина да избира в момента или да си говорим коя кола е по-хубава или по-лоша. Всеки има някакъв избор. Тези са утвърдени и еднакво добри. Организацията, която създадохме, е с линейки до труднодостъпните места, затова 150 дози има тук, както и лекари от София, и медицински сестри. Ако не достигнат, за радост има много желаещи, ще вземат пак. 88 000 дози сме разпръснали днес из страната. Зелените коридори ще продължат докато дойдат 18,5 млн. ваксини - безплатни, за да може, който иска, да получи“, допълни той.


Агенция „Фокус“
23 пункта за ваксиниране работят от днес в област Пловдив

23 пункта за ваксиниране работят от днес в областта. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив областният управител Дани Каназирева. Паралелно с това ще имунизират и личните лекари.
Местата за ваксинации в Пловдив и региона са определени от Областния кризисен щаб след среща с кметовете на населените места, съобщи председателят на щаба и областен управител Дани Каназирева.
По думите и Карлово ще поеме Сопот, Раковски – Брезово, Хисаря ще поеме Калояново, Стамболийски - Кричим и Перущица, Асеновград – Лъки и община Куклен, Пловдив ще поеме община „Марица“, „Родопи“ и Съединение, а Първомай – община Садово.
Няма да има върнати хора и всеки, който желае, може да се ваксинира, увери Дани Каназирева. Тя посочи, че „зелени коридори“ за ваксинация ще има и в почивните дни тази седмица.
„Зеленият коридор“ в МБАЛ „Медлайн“ ще продължи да обслужва пациенти и днес. Във вчерашния неделен ден там срещу COVID-19 са ваксинирани повече от 100 души. Нито един от тях не е имал оплаквания, съобщават от болницата.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
190 души са ваксинирани в Сливен в организирания зелен коридор за имунизации срещу COVID-19

190 желаещи са обхванати в организирания зелен коридор за имунизации срещу COVID-19 с ваксината на „Астра Зенека“ на 20 и 21 февруари в Сливен. Това съобщиха от РЗИ. От 23 февруари 2021 г. заявилите имунизация ще могат да се имунизират при личните лекари. Всеки личен лекар ще обяви на видно място в практиката си ред и часови график за извършване на ваксинации срещу COVID-19. В специализираните кабинети продължава обхващането на всички групи от Националния имунизационен план.


Агенция „Фокус“
Проф. Младен Григоров, кардиолог: Само чрез ваксинация или преболедуване ще се преборим с вируса, притеснителен обаче е южноафриканския щам

Само чрез ваксинация или преболедуване ще се преборим с вируса. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Младен Григоров, кардиолог. Големите въпросителни са свързани с мутацията от Южна Африка, предупреди той. Интересно е също колко време ще трае ваксината и кога ще трябва да се ваксинираме отново, коментира още той. „Друг е въпроса до колко е вярно, че след една година ще се наложи да се ваксинираме отново, както се случва при обикновения грип. Нямаме никакви категорични данни за продължителността на ваксинационния период. Говори се, че за някои от ваксините този срок е около една година, което е добре, но дори да се наложи да се ваксинираме отново догодина, пак ще е по-приемливо, от колкото целия мор, на който бяхме свидетели преди половин година“, коментира той. Според проф. Младен Григоров хигиенните навици и уважението на личното пространство на човека до нас са нещата, които научихме от коронавируса.
Вилислава ВЕТРЕНСКА


Агенция „Фокус“
Общински ДКЦ-та в София се включват в поставянето на ваксини

От днес е създадена организация за извършване на имунизации на всички желаещи граждани и в пет общински Диагностично-консултативни центрове. По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова общинските ДКЦ-та се включват в масовата ваксинация, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Имунизации срещу COVID-19 се поставят и в поликлиниките - 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 13 ДЦК, 24 ДЦК и 25 ДКЦ, където са разкрити кабинети за ваксинация. През вчерашния ден на общо 336 души бе направена ваксина в трите многопрофилни общински болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ и Пета МБАЛ и 12 ДКЦ, които първи от общинските лечебни заведения се включиха в масовата ваксинация. Във Втора МБАЛ и Пета МБАЛ ще продължи поставянето на ваксини и на записалите се граждани от третата фаза на националния план за имунизация срещу COVID-19. Желаещите трябва да носят лична карта. На място ще им бъде извършен преглед преди поставяне на имунизацията. При възможност хората могат да носят документи от епикризи за придружаващи заболявания. Информация за адресите и телефоните на общинските ДКЦ-та могат да бъдат намерени на сайта на Столична община.


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места за ваксинацията, всички желаещи трябва да получат ваксина

Близо 30 000 ваксини са направени през последните три дни в страната, като интересът на гражданите да се ваксинират е изключително голям. Във всички области работят ваксинационни кабинети, а от днес започват да ваксинират и общопрактикуващите лекари. Създава се организация, така че мобилни екипи да тръгнат към отдалечените населени места, където всички желаещи също да могат да се ваксинират. Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание, което премиерът Бойко Борисов свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри, съобщиха от правителствената информационна служба.
Министър Ангелов посочи още, че съвместно с МВР се създава организация и за логистична подкрепа, така че ваксините лесно и бързо да достигнат до отдалечените населени места и гражданите там да могат да се ваксинират. „Организирате екипи в най-отдалечените и най-малките населени места. Колкото има желаещи – да бъдат ваксинирани. Не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места“, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът Борисов изрази благодарност към всички лекари и медицински екипи и добави, че масовото ваксиниране няма да позволи на COVID вълната да се вдига повече.
Министър-председателят напомни, че всички ваксини, които се поставят в България, са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. „Всички ваксини са договорени от Европейската комисия, от най-добрите специалисти в Европа. Ваксините са издържали теста, където няма компромиси. Която и ваксина да се сложи, е добра“, отбеляза министър-председателят.
Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов изтъкна, че личните лекари са готови да се включат във ваксинационния процес. „Осъществена е логистика за по-малките населени места, където може да имат трудности колегите, така че при нас може да започне процесът на ваксиниране, на масовата ваксинация“, заяви Брънзалов.
Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов докладваха за процеса на ваксинация в ръководените от тях лечебни заведения. Проф. Мутафчийски докладва още, че е отчетен спад на смъртността от COVID-19. Налице е и ръст на новохоспитализираните, което обаче не надхвърля капацитета на болниците.
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес е получена доставка от 25 740 дози от ваксината на „Пфайзер“. „Очакваме на 25 февруари 12 000 дози от ваксината на „Модерна“, както и до края на седмицата количества и от Оксфордската ваксина като предстои да получим потвърждение за точната дата и точните количества. Всички налични в страната дози се прилагат без да се изчаква“, добави Кирилов. Той посочи още, че от началото на ваксинационната кампания се наблюдава много ниска честота на нежеланите лекарствени реакции, което потвърждава изцяло профила на безопасност, установен в клиничните изпитвания.


Агенция „Фокус“
Доц. Ангел Кунчев: Личните лекари, които са си изготвили списъци и са получили ваксина, могат да започнат от днес да ваксинират пациентите си

Личните лекари, които са си изготвили списъци и са получили ваксина, могат да започнат от днес да ваксинират пациентите си. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Има доста такива, особено тези, при които интересът е голям и са запирани по 400 – 500 души. Те са направили преценка кой е най-приоритетен и вероятно ще започнат първо с хронично болните. Личните лекари правят годишно по около 800 – 900 хиляди имунизации. Няма разлика между онези и тези ваксини. Те имат знанията, опита и възможността да се справят“, посочи Кунчев. По думите му ще има и денонощни пунктове за ваксинация, „Ако има интерес, ще видим дали ще има нужда от още екипи за ваксинация“, добави той. „Нещата вървят паралелно. Не се спират фазите, но ключово е какви количества ваксини получаваме. Ние предоставяме най-добрата възможна защита срещу заболяването. Ако има грешка в производството, производителят отговаря за това. Ако има грешка при поставянето, тя е на този, който поставя ваксината. Това е инвазивна медицинска манипулация и затова е необходимо информираното съгласие“, заяви той. По думите му са много редки случаите на организми, които не реагират антигенното дразнение. „86% въобще няма да се заразят, а останалите до 99% ще го прекарат или безсимптомно, или с минимални симптоми, но в никакъв случай тежко заболяване или смърт. Целта на ваксината е не въобще да предотврати заболяването, а да премахне риска от тежко протичане и смърт“, каза още Кунчев. В отговор на отправени въпроси от зрители на предаването, Кунчев обясни, че няма проблем човек да прави секс в деня на ваксинацията или да си боядисва косата например.


Агенция „Фокус“
Доц. Ангел Кунчев: Важно е кога ще стигнем не другите държави, а кога ще достигнем процента, който ще ни освободи от това заболяване

Важно е кога ще стигнем не другите държави, а кога ще достигнем процента, който ще ни освободи от това заболяване. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Всеки ще може да реши с коя ваксина да се имунизира. Въпросът е, че е много трудно да кажем кога. Само преди два дни получихме пак леко коригирани данни надолу от един от доставчиците. Зависят нещата понякога и от чисто транспортни решения. Поради природните условия в Европа, може до 10 часа да има закъснение на доставките. Очакванията са, че след 15 март ЕК ще одобри ваксината на „Янсен“, която е еднодозова, количествата, които ще получим през март, са около половин милион дози. Това ще доведе до определена степен на задоволяване и вече ще започне да има избор между две – три ваксини“, заяви Кунчев. „Ако човек се е записал за конкретна ваксина и няма гаранция кога ще има количества от нея, трябва да реши дали ще направи друга ваксина, или предпочита да изчака. Механизмът, който направихме, е доста по-демократичен и се вижда, че не се образуват огромни опашки и това върши работа за момента“, посочи той. По думите му ако сме песимисти, може да се намери грешка във всяка организация. „Няма никакъв риск за възрастните хора над 65 години. Една ваксина, като е пусната от Европейската агенция по лекарствата, не може да има съмнения за нейната ефективност и ефикасност“, допълни Кунчев. Според него важно е кога ще стигнем не другите държави, а кога ще достигнем процента, който ще ни освободи от това заболяване. „Колкото по-бързо, толкова по-добре, но когато всичко зависи от това колко ваксини пристигат и се създава организация, няма какво повече да искаме, Нашите хора работят денонощно и правят всичко възможно. През нощта идваха колите да разпределят ваксини по РЗИ-тата. Всяка държава решава с коя ваксина да имунизира, но ние избрахме това, което се прилага в Европа, САЩ и развития свят“, каза още той. По думите му ще има и мобилни пунктове за ваксинация. „Мобилни екипи имаше и досега, защото има големи организирани екипи, които не искаме да разкарваме до най-близката болница или до РЗИ. Екипи отиват на място и ги обхващат.


Агенция „Фокус“
Доц. Ангел Кунчев: От 1 март ще заработи и системата за регистрация за ваксиниране

От 1 март ще заработи и системата за регистрация за ваксиниране. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „За предпочитане е да се направи втората доза там, където е направена първата, но след като веднъж човек е регистриран в системата, данни за този човек има, независимо къде е той. Активната страна трябва да е имунизираният човек – той трябва да потърси специалист за реимунизацията. Не трябва да се отлага втората доза до безкрай. Няма краен срок за 2-рата доза, която е бустерна, но има оптимален срок. От 1-ви март ще заработи и системата за регистрация и запазване на час. Не може да няма опашки, но изчакването не е повече от около час. Всеки ще има достъп. Организацията вече е направена и правим по 10 000 – 15 000 ваксинации на ден. Оттук нататък водещо ще бъде пристигането на ваксини, които ние веднага разпределяме. Може някъде да се получи недостиг, защото правим много голям брой ваксинации на ден“, посочи Кунчев. По думите му трябва да се проверяват случаите на сигнали за свършени ваксини. „Докато има ваксини и има чакащи, се ваксинират хората, които са налице. Единственият вариант да върнат някого е да има някой, който е за втора доза и на него да трябва да се постави, ако свършват ваксините. Трябва да се види конкретно всеки случай. Няма основание, ако има ваксини, човек да бъде върнат“, посочи той. „Поради големия брой направени имунизации вчера, до 00.00 часа имаше екипи, които внасяха информация, Вероятно до 1000 ваксини продължават да внасят в системата. В хладилници вече нищо не стои. На много места в РЗИ работят в минималните количества за осигуряването на тези кабинети. Със стартирането на масовата кампания при общопрактикуващите лекари, ако при всеки има по един – два флакона, говорим за едни 60 000 – 70 000 дози, които в момента разпределяме към общопрактикуващите лекари и те от тази седмица ще започнат да ваксинират“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Проф. Асен Балтов, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“: В много държави изобщо не се говори, че до края на април ще има масова ваксинация, в България се прави нещо много добро

В много държави изобщо не се говори, че до края на април ще има масова ваксинация, в България се прави нещо много добро. Това каза директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов на брифинг пред лечебното заведение по повод масовата ваксинация на населението и зелените коридори, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Излизат нови изследвания от някои производители на ваксини, че след 2-рата доза хората вече не са разпространители на заразата. Надявам се това да се потвърди. Има много големи контингенти, които се ваксинират в Израел и Великобритания например. Очакваме да видим резултатите“, посочи Балтов. „Може би има по-добър начин на организация на масовото ваксиниране. Той ще бъде след 3 март, когато ще имаме информационна система и възможност за записване в електронен регистър, където хората могат да се запишат и да си запазят час. Аз бях малко скептичен. Когато имаме списъци с по 150 записани, но дойдат 30 - 40 човека, не е добре за всички ангажирани с процеса на ваксинация. Затова бяха направени тези зелени коридори. За два дни бяха направени около 16 000 ваксинации. Това не е максималният възможен капацитет. Могат да направени и много повече. Много от лечебните заведения започват сериозна ваксинация от днес. Надяваме се и много лични лекари да се включват от тази седмица, за да расте експоденциално броят на ваксинираните“, добави той. „Натрупването на антителата при ваксината „Астра Зенека“ е след 2-рата седмица и нараства до 90-тия ден. Затова най-оптималният период за 2-рата доза е между 65-ия и 70-ия ден, за да получим един дълготраен имунитет за може би повече от година“, каза още Балтов. „Скоро ще излязат сериозни публикации от Великобритания и САЩ, където се правят проучвания и за хора над 65 години, както и за деца между 6 до 16 години. Не мисля, че възрастните хора трябва да имат опасения. Не е имало проблеми с тези хора. Виждам, че те имат желание. Има и много млади хора – включително чуждестранни студенти, които говорят какво се случва в Европа. В много държави изобщо не се говори, че до края на април ще има масова ваксинация. Това, което се прави в България в момента, е изключително добро и трябва хората да разберат, че трябва да направят така, че медицината да победи антиваксърските теории и действия“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Проф. Асен Балтов, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“: Задължително трябва да остане носенето на маски

Задължително трябва да остане носенето на маски. Това каза директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов на брифинг пред лечебното заведение по повод масовата ваксинация на населението и зелените коридори, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имало е обаждания за нежелани реакции вчера и в събота срещу неделя от хора, които са имали неразположения и покачване на температурата, но това са били временни реакции и за 24 часа са отшумявали. Не е имало по-сериозни последствия. По време на самата ваксинация не е имало случай на тежка алергична реакция, която да е налагала преминаване през спешния ни токсикологичен кабинет или приемане в токсикологията“, посочи Балтов. По думите му е желателно 24 часа преди ваксиниране хората да не употребяват твърд алкохол повече от 50 мл или малки количества бира или вино. „Една – две чаши вино или бира няма да попречат, но не трябва да се злоупотребява“, заяви Балтов. „Задължително трябва да остане носенето на маски. В никакъв случай който се е ваксинирал, не трябва да смята, че това, че си е сложил първата доза го предпазва. Трябва да се спазват мерките. Дистанцията, дезинфекцията и носенето на лични предпазни средства трябва да продължи. Това е начинът да пазим себе си и околните“, заяви той. „За повечето от информационните РНК ваксини се знае, че минимум 10 дни след втора доза вече имаме изграден имунитет, но как да определим кой е ваксиниран. Не може всички да махнем маските, защото рискът да се зарази някой става огромен. Затова смятаме, че засега трябва всички да носим маските и да спазваме мерките. Надяваме се да видим много скоро ефекта“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Проф. Асен Балтов, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“: Оттук нататък всяка пратка ще бъде разпределяна по 28 РЗИ и ще бъде пусната свободно както за 4-те фази, така и за всички желаещи

Оттук нататък всяка пратка ще бъде разпределяна по 28 РЗИ и ще бъде пусната свободно както за 4-те фази, така и за всички желаещи. Това каза директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов на брифинг пред лечебното заведение по повод масовата ваксинация на населението и зелените коридори, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Относно избора на ваксина в тези изнесени пунктове за имунизация, Балтов посочи, че всичко зависи от това колко и как ще пристигат ваксините оттук нататък. „Бяха запазени голяма част от досега пристигналите информационни РНК ваксини, за да се ваксинират представителите на РИК и СИК, защото там трябва втората доза да е поставена минимум 10 дни преди изборния ден. Това беше презумцията да се запазват ваксини за тези контингенти“, посочи Балтов. „Оттук нататък всяка пратка ще бъде разпределяна по 28 РЗИ-та и ще бъде пусната свободно както за 4-те фази, така и за всички желаещи“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Проф. Асен Балтов, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“: Няма да се спират 4-те фази, до 13.00 часа ще ваксинираме от тях, а след това ще се продължи със зелените коридори

Няма да се спират 4-те фази, до 13.00 часа ще ваксинираме от тях, а след това ще се продължи със зелените коридори. Това каза директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов на брифинг пред лечебното заведение по повод масовата ваксинация на населението и зелените коридори, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За почивните дни от петък следобяд до неделя вечерта в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са ваксинирани 1950 пациента с първа доза за „Астра Зенека“. Образно казано от 27 декември до този уикенд общо ваксинираните тук са били 4200 сме ваксинирали, от които 1250 с втора доза. Говорим за различни възможности и съвсем друг мащаб. Дадохме възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя личен информиран избор. След като бяха консултирани от нашите колеги, те си направиха своята 1-ва доза“, посочи Балтов. „Министърът смята, че трябва да продължим по този начин със зелените коридори. Няма да се спират 4-те фази, те продължават. До 13.00 часа в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ще продължат всички, които са записани по списъци от 4-те фази. След 13.00 часа ще бъде дадена възможност отново да се отворят зелени коридори на 5 ваксинационни пункта в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, където всички, които искат, да се ваксинират с ваксината на Оксфорд. Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено ваксинираме до 17.30 часа, но ако има хора, ще продължим повече. Никой няма да бъде върнат, но ако има хора, които са застанали на реда си преди това, трябва да си изчакват реда“, допълни той.


Агенция „Фокус“
227 са потвърдените случаи на коронавирус в България през изминалото денонощие

236 666 потвърдените случаи на коронавирус в България. Това сочат данни на Националната информационна система. Новите случаи за изминалото денонощие са 227. 26 560 са активните случаи в страната. През изминалото денонощие са направени 2 792 теста, с което те стават общо 1 589 178. От медицинския персонал случаите на заразени са 9 993, сред които има 3 194 лекари, 3 286 медицински сестри, 1 502 санитари и 225 фелдшери. 3 880 са случаите на хора с COVID-19, които са настанени в болнични заведения в страната, от които 321 са в интензивни отделения. Излекувани са 200 252 души, от които 114 за последното денонощие. Броят на починалите с коронавирус в България е 9 854, като през последното денонощие са починали 15 души. Хората, поставени под карантина, досега са общо 763 205 души, от тях към момента активни под карантина са 22 621 души. Броят на поставените дози срещу COVID-19 в България вече са 119 354, като през изминалото денонощие 10 998 са новите регистрирани ваксинирани.


Агенция „Фокус“
Очаква се днес в страната да пристигнат още 25 740 дози от ваксината на „Pfizer/BioNTech“

Очаква се днес в страната да пристигнат още 25 740 дози от ваксината на „Pfizer/BioNTech“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Те ще бъдат разпределени в страната и с тях ще продължи имунизирането на хората, които желаят да се имунизират. Това е 14-ата доставка на ваксини за България и общо 8-ма за този производител.
От днес се очаква и личните лекари да се включат в процеса по ваксиниране на населението в страната.
Агенция „Фокус“ припомня:
Предишната доставка на ваксини беше на 19 февруари, когато в страната пристихната над 57 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Astra Zeneca“. На 12 февруари получихме 31 200 дози от препарата на производителя. На 6 февруари бяха доставени 28 800 дози от ваксината на „Astra Zeneca“. От този производител се очаква до края на месеца да пристигнат общо 139 000 дози.
Последната доставка ваксини на „Pfizer/BioNTech“ беше на 15 февруари, когато получихме 22 230 дози на „Pfizer/BioNTech“. Първата доставка на ваксини на този производител от почти 10 000 дози пристигна у нас на 26 декември. Втората пратка се състоеше от 25 000 дози и бе получена на 4 януари. На 18 януари в страната ни бяха доставени 18 720 дози. Следващата доставка от препарата на „Pfizer/BioNTech“ у нас беше на 25 януари, като получихме над 14 хил. дози, а на 1 февруари получихме 17 550 дози. Следващата доставка на този производител беше на 9 февруари, когато в България пристигнаха 17 550 дози. До края на февруари се очаква да имаме общо около 83 хил. дози, а през март в страната трябва да пристигнат 104 хил. ваксини от същия производител.
Първата доставка от дози на ваксината на „Moderna” беше получена на 13 януари. Тогава получихме 2 400 дози. На 31 януари бяха доставени 3 600 дози от ваксината на „Moderna”, а на 11 февруари вечерта получихме 6 000 дози от препарата на този производител.
До края на годината трябва да имаме 18 млн. дози общо от всички производители, с които ЕК е сключила договор и са получили одобрени за употреба в страните членки.