Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Оставка след случая с 16-годишното момче

18 февруари 2021 | 11:08

Дни след инцидента с 16-годишното момче, което загина вследствие на токов удар в столицата, главният архитект на район "Триадица" ще подаде оставка. На пресконференция кметът на столичния Район „Триадица“ Димитър Божилов коментира
Той посочи, че архитектът вече е поел своята отговорност и е постъпил доблестно и човешки, като е дал крачка назад. По думите му целта на районната администрация е да изясни всички факти и обстоятелства. "За да бъдем максимално обективни, искаме да информираме обществеността за някои данни, които вчера бяха изнесени в медийното пространство. Колегите от Столична община споменаха за писма към райноната администрация с искания за информация за незаконни обекти. Район „Триадица“ е отговорил на тези писма с работа на терен. Съдържа се списък с 23 обекта на територията на нашия район. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверките“, коментира Божилов.
В свое телевизионно участие рано сутринта кметът на София Йорданка Фандъкова апелира трагичният инцидент със загиналото дете да не се политизира. Според няма значение кой от коя политическа сила е.
Според нея това категорично е престъпление, защото има загинало невинно дете. „Престъпленията се установяват от компетентните органи. Административните нарушения ги установихме и ги назовах. ЧЕЗ се отрекоха от своята отговорност. Подаването на напрежението всички хора знаят, че е опасно и затова, когато се въвеждат сгради в експлоатация, не може да се въведе сградата в експлоатация. Само че ЧЕЗ са подали захранване с една служебна бележка, която няма никаква стойност. В техния договор е записано, че не може да се подава напрежение, ако обектът не е въведен в експлоатация. Собственикът на обекта или хора, които е наел, е прокарал кабела“, уточни Фандъкова.
Именно участието на кметът на София Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на бТВ провокира БСП да подготвят сигнал в Прокуратурата срещу нея. На брифинг в парламента Христо Проданов заяви, че в сигнала до прокуратурата се позововаме както на твърденията на кмета на Столична община от сутринта за това, че не изключва възможността в управляваната от нея Община да има корумпирани хора, които взимат пари под масата и издават незаконни разрешителни.
Социалистите ще продължат да настояват за изслушване на премиера Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова в парламента. Георги Свиленски изтъкна, че от БСП искат изслушване на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова не защото премиерът не е виждал залата на парламента, а защото такива павилиони няма как да станат без политически чадър. "Мога да ви предложа награда да обявим за някой, който има незаконен павилион без политическа подкрепа. Няма как да се случи. Веднага ще дойдат инспекторат, ЧЕЗ, "Софийска вода" и ще го ликвидират на момента", заяви Георги Свиленски. Изказването на Георги Свиленски дойде след като тази сутрин
в Народното събрание депутатите от БСП скандираха "Оставка" и тропаха по банките. Причината бе отвърленото им искане за изслушване на премиера Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова по казуса. Предложението им днес бе входирано писмено и отхвърлено на два пъти от пленарната зала.
По време на друг брифинг Вежди Рашидов от ГЕРБ коментира напрежението в парламента и заяви, че в пленарната зала има ненужен дебат. Според него се играят игри в пленарната зала. "Винаги е било така. Колегите трябва да са повече вътре", заяви още депутатът от ГЕРБ.
.

Агенция "Фокус"
Христо Проданов, БСП: Вероятно ще намерят бушон за случая с 16-годишното момче, но искаме да се разбере кой пуска тока на корупцията

Вероятно ще намерят бушон, кото да е поредната изкупителна жертва за случая с 16-годишното момче. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Нашето искане е да се разбере кой пуска тока на корупцията", изтъкна още Проданов.
Според него Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов са хората, които стоят най-високо в управлението на града и в управлението на управляващата партия.
"За това ние като парламентарна група ще продължим с настояването си те да дойдат и да бъдат изслушани в Народното събрание", каза Христо Проданов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Георги Свиленски, БСП: Искаме изслушване на Борисов и Фандъкова не защото премиерът не е виждал залата на парламента, а защото такива павилиони няма как да станат без политически чадър

Искаме изслушване на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова не защото премиерът не е виждал залата на парламента, а защото такива павилиони няма как да станат без политически чадър. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус"
"Мога да ви предложа награда да обявим за някой, който има незаконен павилион без политическа подкрепа. Няма как да се случи. Веднага ще дойдат инспекторат, ЧЕЗ, "Софийска вода" и ще го ликвидират на момента", заяви Георги Свиленски.
По думите му този павилион не е един. "Сега един павилион уби дете, но такива павилиони са безброй в София. Това без политическа протекция няма как да се случи в Столична община. Понеже 12 години управляват ГЕРБ - 2 години кмет Борисов, 10 години кмет Фандъкова - затова искаме те да дойдат и да отговорят: има ли политическа подкрепа за тези обекти", заяви още Свиленски.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Диана Томова, БСП - София: Ще настояваме за извънредно заседание на Столичния общински съвет по случая с 16-годишното момче

Ще настояваме за извънредно заседание на Столичния общински съвет по случая с 16-годишното момче. Това каза общинският съветник от БСП Диана Томова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Ние ще настояваме председателя на Столичниято общински съвет да вика извънредно заседание на съвета, на което да бъде изслушан кметът на Столична община и главния архитект, не само по конкретния случай", каза още тя.
"Ако г-н Герджиков не изпълни това си задължение, ще призовем всички общински съветници от Столичния общински съветС да внесем подписка за свикване на такова извънредно заседание, защото истината трябва да излезе наяве", заяви още Томова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Христо Проданов, БСП: Подготвяме сигнал в Прокуратурата срещу кмета на София, продължаваме да искаме изслушването на Фандъкова и Борисов

Внасяме сигнал в Прокуратурата срещу кмета на София, продължаваме да искаме изслушването на Фандъкова и Борисов. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".Проданов поясни, че сигналът е свързан със сутрешното телевизионно участие на кмета на София Йорданка Фандъкова.
"В сигнала до прокуратурата се позововаме както на твърденията на кмета на Столична община от сутринта за това, че не изключва възможността в управляваната от нея Община да има корумпирани хора, които взимат пари под масата и издават незаконни разрешителни. Не само си ги затварят, те ги покровителстват. Покровителстването на тези нарушения води до отнемане на човешки животи", обясни още Проданов.
"Свидетели сте, че днес за пореден път ПГ на "БСП за България" във връзка с трагичния инцидент, случил се в София, поиска изслушване на министър-председателя и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и столичния кмет и заместник-председател не ПП ГЕРБ Йорданка Фандъкова. За съжаление управляващото мнозинство в парламента всячески се опитва да скрие корупцията и истината за това как се управлява София и България. Ние ще продължим с нашите искания за изслушване на премиера Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова и нейната оставка", заяви още Проданов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Димитър Божилов, кмет на Район „Триадица“: Арх. Шишков вече пое своята отговорност и постъпи доблестно и човешки, като даде крачка назад

Арх. Шишков вече пое своята отговорност и постъпи доблестно и човешки. Това каза на пресконференция кметът на столичния Район „Триадица“ Димитър Божилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Главният архитект на района постъпва човешки, прави крачка назад. Това е морален акт на човек, който откровено казано е доказал своите качества. Желае истината да бъде разкрита. Заинтересовани сме от това истината да излезе наяве. Потресох се от това, че ако в такава трагична ситуация, загубя най-милото си същество. Арх. Шишков вече пое своята отговорност и постъпи доблестно и човешки“, коментира Божилов.
„Наследих тежко наследство. Организирах и координирах работата на една администрация, която като жител познавах, но не и като неин ръководител“, добави той. По думите му, когато се грижиш за незаконното строителство на цял район с един човек, това е изключителна трудност. „Към момента мога да заявя, че се гордея с този отдел. Не съм гледал кадри от мястото. Имам данни на очевидци, готови да застанат зад думите си, че е имало манипулации. Каквото и да ви кажа, ще бъде в рамките на недоказуемо твърдение“, обясни Божилов и уточни, че кабелът е захранвал обект, намиращ се на територията на болничното заведение. Според него за съществуването на тези павилиони се е знаело от 10 години.
Зам.-кметът на район „Триадица“ Христо Вълчанов допълни, че шахтата помещава кабел към светофара. „Има и комуникационно дружество и въпросните два кабела. Булевардът е от висок клас и не е на поддръжка от района. Знаем, че тази шахта е многократно отваряна в последните седмици. Има и камера на болницата, сигурни сме, че има запис. Две будки плащат наем на болницата“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Димитър Божилов, кмет на Район „Триадица“: Ако децата ни загиват по улиците по този начин, това е трагедия на цялата държава, не само на нашата столица

Ако децата ни загиват по улиците по този начин, това е трагедия на цялата държава, не само на нашата столица. Това каза на пресконференция кметът на столичния Район „Триадица“ Димитър Божилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това местопроизшествие представлява веществено доказателство, премахването на обект би затруднило обективното разкриване на истината. Не е справедливо и честно едно дете да си отиде, а истината да се потули. Обектът стои от много години. Тези обекти са от 90-те години на миналия век. Причините защо са седели там тепърва ще трябва да се разяснят. В районната администрация от моето встъпване сме се фокусирали изцяло върху незаконните търговски обекти в района“, заяви той.
„Убеден съм, че при положение, че този обект е на терен повече от 10 години, със сигурност има неглижиране на проблем. Това са много обекти, вързани по всякакъв начин към улични лампи, шахти. Ако децата ни загиват по улиците по този начин, това е трагедия на цялата държава, не само на нашата столица. Тези обекти не фигурират в списъка, с който общината е искала информация“, каза още той и добави, че на районно ниво работят прекрасно с колегите си.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Главният архитект на Район „Триадица“ ще подаде оставка

Главният архитект на Район „Триадица“ ще подаде оставка. Това каза на пресконференция кметът на столичния Район „Триадица“ Димитър Божилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бяхме потресени от този инцидент. Нашата цел е да изясним всички факти и обстоятелства. За да бъдем максимално обективни, искаме да информираме обществеността за някои данни, които вчера бяха изнесени в медийното пространство. Колегите от Столична община споменаха за писма към райноната администрация с искания за информация за незаконни обекти. Район „Триадица“ е отговорил на тези писма с работа на терен. Съдържа се списък с 23 обекта на територията на нашия район. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверките“, коментира Божилов.
По думите му останалите 6 не са с точни координати, а за още 6 са съставени констативни актове. „Търговски обекти, предмет на обществена дискусия не фигурират в този списък. Поставих като приоритет премахването на незаконни търговски обекти. В медийното пространство беше изнесена информация за служебна бележка – тази бележка е била издадена и подписана в период, когато главният архитект на общината не е бил на работа. Кой я е подписал, каква е връзката и каква е съпричасността на този документ към този фатален инцидент, ще констатират разследващите органи. Сутринта разговарях с главния архитект на район „Триадица“, който заяви, че ще напусне. Архитект Шишков няма как да знае кой е положил подписа под тази бележка“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Вежди Рашидов, ГЕРБ: В пленарната зала има ненужен дебат

В пленарната зала има ненужен дебат. Това каза председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Вежди Рашидов отговори на въпрос защо представителите на БСП в Комисията по културата и медиите не са на брифинга за Закона за филмовата индустрия. Според него се играят игри в пленарната зала. "Винаги е било така. Колегите трябва да са повече вътре, иначе благодаря и на тях за тази всеотдайност, с която работихме", каза Рашидов.
Той направи анализ и на дейността на ръководената от него комисия. "Над 40 законопроекта са прекарани през Комисията за култура и медии. Никак не е малко", отчете още Рашидов.
Председателят на Комисията по културата и медиите допълни своя коментар и за Закона за филмовата индустрия.
Той изтъкна още, че е имало видеовръзка с н. пр. Херо Мустафа. "Благодаря й за подкрепата за законопроекта. Имаме списъци от подкрепа за този законпроект от близо 1000 творци", коментира още той.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Депутатите отново отхвърлиха предложението на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова

Депутатите отново отхвърлиха предложението на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция "Фокус". След като вчера двамата не бяха изслушани в парламента от БСП входираха искането си писмено и днес пленарната зала го отхвърли. Поводът за искането им е случаят с 16-годишното момче, което загина вследтвие на токов удар в столицата. "Корупцията и беззаконието отнемат човешки животи. Призовавам за процедура по прегласуване", каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов. Процедурата му обаче не бе приета. След отхвърлянето на предложението от БСП скандираха "Оставка" и тропаха по банките.
Деница КИТАНОВА

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Апелирам трагичният инцидент със загиналото дете да не се политизира – от коя политическа сила сме, в момента няма значение
Апелирам трагичният инцидент със загиналото дете да не се политизира – от коя политическа сила сме, в момента няма значение. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Изказвам дълбоките си съболезнования като майка, човек и кмет на близките на семейството. Трагичен инцидент, но и тежко престъпление е това, което се случи в неделя, така се възприема съвсем основателно от всички. От проверката, която назначих и приключи, всички документи бяха изпратени веднага в прокуратурата. От първия ден различните институции започнаха да се дистанцират. Неслучайно излязох да говоря едва вчера, след като проверката беше завършена. За съжаление, за свързвани без да имат удостоверение за поставяне. Това означава, че е подавано напрежение на обекти, за което никой не е видял проекти за свързване. Това означава, че няма как да се гарантира, че това свързване ще бъде както трябва. Кабелът е поставен престъпно и абсолютно незаконно“, заяви Фандъкова. По думите ѝ това е кабел за въздушно преминаване. „Отговорността на институциите е ясна по отношение на контрола, разрешителните и документите. Контролът за преместваемите обекти е вменен на главните архитекти. Обявих, че главният архитект на София към всички кметове е изпращал многократно напомнителни писма за незаконните обекти. За съжаление, много голяма част от обектите в София все още не са премахнати. Има и райони, които са свършили своята работа. За конкретния павилион има започната процедура още през 2018 г. за премахване от район „Триадица“. За съжаление, тази процедура е зациклила след това“, обясни кметът. Според нея това категорично е престъпление, защото има загинало невинно дете. „Престъпленията се установяват от компетентните органи. Административните нарушения ги установихме и ги назовах. ЧЕЗ се отрекоха от своята отговорност. Подаването на напрежението всички хора знаят, че е опасно и затова, когато се въвеждат сгради в експлоатация, не може да се въведе сградата в експлоатация. Само че ЧЕЗ са подали захранване с една служебна бележка, която няма никаква стойност. В техния договор е записано, че не може да се подава напрежение, ако обектът не е въведен в експлоатация. Собственикът на обекта или хора, които е наел, е прокарал кабела“, уточни Фандъкова и подчерта, че отговорностите са много конкретни. „Договорът за присъединяване е подписан от служител на ЧЕЗ. За подаването на напрежението отговорността определено е на ЧЕЗ. Факт е, че 2018 г. е започната процедура за премахване, но е и факт, че тя не е завършена. Апелирам, че този въпрос не бива да се политизира. Това няма значение кметът дали е от ГЕРБ, БСП, „Демократична България“. Моята отговорност е да изнеса фактите и обстоятелствата. Всеки кмет носи отговорност за работата на администрацията. От коя политическа сила сме в момента, няма значение“, каза още Йорданка Фандъкова

Агенция "Фокус"
Кметът на Район„ Триадица“ Димитър Божилов ще даде пресконференция във връзка със загиналото 16-годишно момче

Пресконференция с участието на кмета на Район „Триадица“ Димитър Божилов относно позицията на районната администрация във връзка с трагичния инцидент на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“, при който 16-годишно момче загина след токов удар, ще се проведе от 10.00 часа днес. Това съобщиха от Районната администрация. Пресконференцията ще се състои в Заседателната зала на ет.3 в сградата на район „Триадица“ на ул. „Алабин“ 54.