Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Трифон Зарезан

14 февруари 2021 | 12:07

Днес българите отбелязват Трифон Зарезан по стар стил. В зарязването на лозите и поздравленията към българите се включиха президентът Румен Радев, министърът на земеделието Десислава Танева и редица политици.
Президентът Румен Радев участва в ритуала по зарязване на лозята в област Плевен. Държавният глава посети Института по лозарство и винарство, в който се съхраняват ценни реколти от историята на българското винарство и се излагат най-успешните експонати, разработени от учените. Държавният глава заяви пред медиите, че Трифон Зарезан е празник, който ни свързва като народ всички нас днешните българи с поколенията, живели преди нас. "Знаем, че по нашата земя от дълбока древност са отглеждали не само лозя, тук се е правило хубаво вино. Хората, които са го произвеждали, са били почитани и уважавани", изтъкна той.
Президентът благодари на директора на Института по лозартво и винарство в Плевен проф. Иван Пачев за поканата да посети института на днешния празник. Държавният глава отчете, че институтът е наследник на най-старата в България и пета в света опитна станция по лозарство и винарство.
"Лозето не ще молитви, то иска мотика - така и с българската политика. Трябва умно да зарежем българското лозе така, че да дадем шанс на най-добрите филизи и да изрежем излишните, ако искаме да има плод. По отношение на всички тези процеси, които вървят за коалиране, както преди малко ни обясняваше и проф. Пачев - трябва да мислим кой ще бъде най-добрият купаж така, че да даде наистина един добър резултат. Трябва да работим. Иска се добра преценка, иска се правилен избор. Надявам се, че заедно като народ ще дадем този шанс на 4 април", заяви още президентът Радев.
Председателят на ПП АБВ Румен Петков също взе участие в символичното зарязване на лозята на опитното поле на Института по лозарство и винарство в Плевен.
Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева отбеляза празника в село Огняново. Тя пожела на всички лозари и винари богата и плодородна година, защитена от бедствия. Тя отчете, че благодарение на добрата комуникация с лозарския бранш предоставихме всички възможности, които на практика страна членка на ЕС е имала. Тя обяви, че още от началото на следващата седмица започва нов прием по Националната лозаро-винарска програма. "Надявам се, разбира се, че вие ще кандидатствате по тези приеми, ще останете удовлетворени. Кризисните мерки също продължават. За тях също предстоят следващи приеми", каза Танева.
Тя отчете, че вероятно няма да може да се финализира Законът за виното и спиртните напитки. "В частта за спиртните напитки не бе нотифициран от комисията. Върна се, бележките се коригирагха. Срокът за получаване на нотификацията е края на март, когато вече ще е изтекъл настоящият мандат. Ако дойде по-рано разбира се, той е гледан на второ четене, ще се приключи", допълни министърът.
Лидерът на БСП София Калоян Паргов честити празника в социалната мрежа. Той призова хората днес да не избират между виното и любовта, а да празнуват двойно. "На 14 февруари празнуваме виното и любовта. Животът е по-красив, когато е споделен. Докато обичаме, всичко има значение. Докато ни обичат, всичко има смисъл. Наздраве за Любовта!", написа още Паргов.

Агенция "Фокус"
Министър Десислава Танева: Още от началото на следващата седмица започва нов прием по Националната лозаро-винарска програма

Още от началото на следващата седмица започва нов прием по Националната лозаро-винарска програма. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Огняново, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Тя отчете, че сега изтича приемът за инвестиции.
"Надявам се, разбира се, че вие ще кандидатствате по тези приеми, ще останете удовлетворени. Кризисните мерки също продължават. За тях също предстоят следващи приеми", каза Танева.
Тя отчете, че вероятно няма да може да се финализира Законът за виното и спиртните напитки.
"В частта за спиртните напитки не бе нотифициран от комисията. Върна се, бележките се коригирагха. Срокът за получаване на нотификацията е края на март, когато вече ще е изтекъл настоящият мандат. Ако дойде по-рано разбира се, той е гледан на второ четене, ще се приключи", допълни министърът.
"Пожелавам много здраве, успешна година, настроение в работата, много големи празници тази година за Трифон Зарезан за днешния десн има във всички части на страната, в моя избирателен и роден край също има такъв. Пожелавам ви много хубав празник днес. Благодаря за отношението, комуникацията, вниманието. Успех на собствениците и на всички производители", допълни още министър Танева.

Агенция "Фокус"
Министър Десислава Танева: Благодарение на добрата комуникация с лозарския бранш предоставихме всички възможности, които на практика страна членка на ЕС имаше

Благодарение на добрата комуникация с лозарския бранш предоставихме всички възможности, които на практика страна членка на ЕС имаше. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Огняново, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Добър ден на всички от мен. Честит празник! Първо, бъдете здрави, хубаво и подходящо време за всички земеделски производители, добра реколта и нормален пазар. Това пожелавам чистосърдечно. Мисля, че днешният ден освен много хубав празник, е много красив. Имаме късмет с това наистина много хубаво време, макар че тези, които пътувахме от далеч, може би малко и позакъсняхме", каза Танева.
"В края на мандата си съм. Искам да благодаря на единствената законова национално-представителна организация в земеделския сектор за изключително добрата комуникация. Искам най-отговорно да заявя, че целият екип, с който сме тук, наистина направихме всичко възможно, което ЕС предостави на страните членки, което ние можехме да предоставим като бюджети и да подкрепим сектора, и гроздопроизводители, и гроздопреработватели в тази много трудна и особена 2020 г.", каза Танева.
Тя поясни, че годината е била такава заради пандемията и сушата особено в Източна България.
"Всичко, което можехме да направим, го правихме в движение. Включително увеличихме интензитетите на подкрепата на субсидията по различни приеми по Националната лозаро-винарска програма, когато получихме възможност за това от комисията. Това ставаше в непрекъсната комуникация с бранша. Без тази комуникация нямаше да можем да предоставим всички възможности, които на практика страна членка имаше", заяви още министърът на земеделието.

Агенция "Фокус"
Министър Десислава Танева: Искам да поздравя всички лозари и винари, пожелавам им богата и плодородна година, защитена от бедствия

Искам да поздравя всички лозари и винари, пожелавам им богата и плодородна година, защитена от бедствия. Това написа министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в социалната мрежа "Фейсбук".
"Днес отбелязваме Свети Трифон Зарезан, Успението на Свети Кирил Славянобългарски и Свети Валентин. Искам да поздравя всички лозари и винари. Пожелавам им богата и плодородна година, защитена от бедствия. Честит празник на всички именици. Бъдете здрави и щастливи!", написа министърът на земеделието.

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Лозето не ще молитви, то иска мотика - така и с българската политика

Лозето не ще молитви, то иска мотика - така и с българската политика.Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Плевен, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Президентът отговори на въпрос дали следи политическите процеси преди изборите.
"Трябва умно да зарежем българското лозе така, че да дадем шанс на най-добрите филизи и да изрежем излишните, ако искаме да има плод. По отношение на всички тези процеси, които вървят за коалиране, както преди малко ни обясняваше и проф. Пачев - трябва да мислим кой ще бъде най-добрият купаж така, че да даде наистина един добър резултат. Трябва да работим. Иска се добра преценка, иска се правилен избор. Надявам се, че заедно като народ ще дадем този шанс на 4 април", заяви още президентът Радев.
Държавният глава коментира темата за коалициите. "Явно това е неизбежно. Виждаме какъв е паритетът. По всичко личи, че ще имаме един доста фрагментиран парламент. Дали това е добре или зле, ще покажат изборите, ще покаже мъдростта на тези партии, които влязат вътре така, че да се отстоява националният интерес", допълни още Радев.

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Трифон Зарезан е празник, който ни свързва като народ всички нас днешните българи с поколенията, живели преди нас

Трифон Зарезан е празник, който ни свързва като народ всички нас днешните българи с поколенията, живели преди нас. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Плевен, предаде репортер на Агенция "Фокус". Държавният глава честити празника на всички българи.
"Знаем, че по нашата земя от дълбока древност са отглеждали не само лозя, тук се е правило хубаво вино. Хората, които са го произвеждали, са били почитани и уважавани", изтъкна той.
Президентът благодари на директора на Института по лозартво и винарство в Плевен проф. Иван Пачев за поканата да посети института на днешния празник.
Държавният глава отчете, че институтът е наследник на най-старата в България и пета в света опитна станция по лозарство и винарство.
"Да поздравя усилията на неговия екип да пазят това национално богатство като традиция, да развиват нови сортове и технологии, да утвърждават България на международните пазари, но и да пазят нашите типични български сортове грозде и производството на българско вино", каза президентът. Той благодари и на кмета на Плевен Георг Спартански за подкрепата на Общината. "Без Общината знаете, че това всичко няма как да се съхрани", заяви още държавният глава.

Агенция "Фокус"
Калоян Паргов, БСП- София: Днес не избирайте между виното и любовта - рразнувайте двойно

Днес не избирайте между виното и любовта - рразнувайте двойно. Това написа лидерът на БСП - София Калоян Паргов в профила си във "Фейсбук" по повод 14 февруари.
"На 14 февруари празнуваме виното и любовта. Животът е по-красив, когато е споделен. Докато обичаме, всичко има значение. Докато ни обичат, всичко има смисъл. Днес не избирайте между виното и любовта! Празнувайте двойно! Наздраве за Любовта! Не за тази, която Шекспир възпява, а за онази, която душата ти сгрява...
Честити да са Трифон Зарезан и Свети Валентин!", написа още Паргов.

Агенция "Фокус"
Радина Илиева: Хората са смятали, че ако вали обилен дъжд на Трифон Зарезан, много вино ще се лее цяла година

Хората са смятали, че ако вали обилен дъжд на Трифон Зарезан, много вино ще се лее цяла година. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Радина Илиева, докторант към Института по етнология и фолклористика с музей към Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН), за Трифон Зарезан.
Тя разказа и за други обредни практики с гадателен характер на Трифон Зарезан. „Ако вали сняг, хората са смятали, че годината ще бъде плодородна“, разказа Илиева.
„Реално Трифоновден е период на преход в стопанската дейност – от зима към лято, а периодите на преход са опасни, тъй като допускат вредоносни влияния. Това е и причината на този ден (и особено в последващите два) да бъдат извършвани множество магически практики с цел защита. С приемането на Трифонците за Вълчи дни/празници, се налагат редица забрани – да не се плете, преде, тъче, пере. Да не се пипат ножици и изобщо остри предмети, за да не напада вълкът стоката“, обясни Радина Илиева.
Деница КИТАНОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение“


Агенция "Фокус"
Министър Десислава Танева ще участва в ритуал по зарязване на лозя в пазарджишкото село Огняново

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в ритуал по зарязване на лозя в село Огняново, област Пазарджик. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.
На празника на Трифон Зарезан ще присъстват още заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев.
Ритуалът ще започне в 11.00 часа в масивите са на винарна „Беса Валей“.

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев ще посети Плевен

Президентът Румен Радев ще посети Плевен. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По случай Деня на лозаря и празника св. Трифон Зарезан, от 11.00 часа на територията на опитното поле на Института по лозарство и винарство президентът ще участва в ритуала по зарязване на лозята. След това той ще посети Института по лозарство и винарство в града.
В 13.00 часа Румен Радев ще разгледа творбите в Художествената галерия „Светлин Русев“ в Плевен и ще разговаря с изтъкнати творци и общественици от града.

Агенция "Фокус"
Трифон Зарезан е

В църковния календар св. Трифон е известен с това, че излекувал от душевна болест императорската дъщеря Гордиана. Родителите му били дълбоко вярващи хора и израсъл в такъв дом, той бил закърмен с Христовата вяра и още от дете измолвал от Бог чудеса. След като излекувал дъщерята на императора Трифон получил най-голямата награда, добротата на императора към християните. По-късно когато отново започнала гонитбата на християните Трифон бил заловен и измъчван за да се откаже от вярата си, но въпреки всички мъки на които бил подложен, той устоял на обичта си към бога. С последните си думи преди да издъхне той се обърнал на изток и благодарил на Бог, че бил удостоен с мъченически венец, както и неговия син и издъхнал.
Лозарството и винопроизводството се развиват по българските земи още от времето на древните траки. Пировете с вино на тракийските владетели Ситалк и Севт впечатлили древногръцки автори като Аристофан, Ксенофонт и Демостен. “Земя на хубавото вино” наричали в древността Тракия. Тракийският бог на плодородието и виното Сабазий, по-известен като Дионис, е предшественик на християнския покровител на лозарите св. Трифон. Затова в представите за св. Трифон изследователите разпознават отгласа от древен мит. Той разказва, че тракийският цар Ликург веднъж изгонил веселата свита на Дионис. Но богът на виното си отмъстил като го подтикнал, в пристъп на безумие, да убие сина си, мислейки че зарязва лоза. Не толкова драматично, но сходно предание се разказва за християнския светец Трифон. Той бил наказан да отреже с лозарския косер собствения си нос, защото се подиграл на света Богородица. Затова има народно прозвище за светеца – Трифон Чипия.
Първият пролетен празник е Трифон Зарезан, денят на лозарите и кръчмарите. През този ден се зарязват лозята и това ни подсказва за настъпващата пролет. Зарязването се извършва от мъже, които събрани на групи отиват да зарязват лозята съпроводени от свирач. Всеки носи със себе си прясно изпечена пита, наденица или варена кокошка, вино и светена вода. Всеки от стопаните изрязват по няколко пръчки от една или от три лози от своето лозе и полива мястото където е отрязал с вино. По този начин напомня на лозата, че тя трябва да даде добър плод за да може стопанинът да направи от гроздето руйно вино.
Зарязването е съпроводено с изричане на благословии за богата реколта, със светената вода наръсват лозето за да го предпазят от болести. От отрязаните лозови пръчки, лозарите свиват венци, които ги закичват на калпаците си и ги отнасят в къщи за да ги поставят пред домашната икона. След като е приключило зарязването мъжете се събират на обща трапеза в лозята, всеки поставя на трапезата това което носи със себе си. Гощавката е придружена с много песни и хора. Празникът продължава и когато се върнат в селото, мъжете си гостуват взаимно като се черпят с вино. Празникът приключва в селската кръчма, където всички мъже се събират отново заедно.
В някои райони на България – Русенско, Търновско, Плевенско, Врачанско, Разградско на Трифоновден от лозарите се избира Цар на лозята. Той трябва да е добър стопанин, богат и имотен и ако Царят е късметлия и реколтата по време на неговото царуване е богата, то те го преизбират на следващата година и така може да царува няколко години подред. Тогава зарязването и благославянето на лозята се извършва от царя. Другите мъже го носят на колесар върху раменете си от лозята до село. Шествието пристигнало в селото обикаля по домовете, където всеки стопанин изнася вино и черпи. Празникът приключва с гощавка в къщата на царя.