Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Изборите отново на фокус

10 януари 2021 | 12:06

Темата за изборите отново обхвана общественото внимание, след като президентът Румен Радев на 5 януари започна провеждането на консултации за предстоящите парламентарни избори. Те започнаха с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и здравните експерти и продължиха с представители на Централната избирателна комисия и институции, ангажирани с провеждането на избори, както и с извънпарламентарните политически партии. Днес Радев проведе срещи с ПП „Републиканци за България“, ПП „Алтернатива за българско възраждане“ и ПП „МИР“, а предвидената му среща с Граждански политически проект „Ние, гражданите“ бе отменена по настояване на формацията.
Според президента Румен Радев е много важно да има доверие в изборния процес, а то се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата, тяхното популяризиране и всеобхватна и достъпна информация за това как ще протичат тези избори. Той заяви, че електронно гласуване за тези избори явно не може да стане категорично, но има утвърдени методи в други държави. По думите му гласуване по пощата е напълно възможно при сериозна мобилизация на изпълнителната и законодателната власт.
Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че първо трябва да бъдат направени промените в частта от Изборния кодекс, която регламентира участието в медиите, а след това да се проведат много сериозни консултации между политическите партии, заедно с ръководствата на обществените медии. По думите ѝ в тази криза един месец е безкрайно малко време за правене на предизборна кампания.
Президентът в периода 2012 - 2017 година Росен Плевнелиев коментира, че държавният глава трябва да се консултира, защото той е институционален играч и държи баланса между институциите в държавата, но Румен Радев, воден от собствената си омраза към министър-председателя, е назовал дата 28 март за парламентарните избори без да помисли. По думите му това е груба грешка на държавния глава.
Агенция „Фокус“
Изборите отново на фокус (ОБЗОР)

С наближаването на парламентарните избори, политическите субекти се съсредоточиха върху въпросите по провеждането на вота в условията на COVID-19. Фокусът е и върху датата, която ще бъде най-удачна за провеждането им. Все още тя не е официализирана, но най-спряганата е 28 март. Във вторник президентът Радев стартира серия от консултации с изпълнителната власт, медицински специалисти и извънпарламентарни партии, за да бъдат чути предложенията на всички и вотът да се проведе безопасно, както и да се гарантира конституционното право на глас на всеки български гражданин. Държавният глава трябва да издаде указ, в който да стане ясен денят на изборите, до края на януари. Възможният времеви отрязък за провеждане на вота е от края на март до края на май. Преди да вземе решение, президентът Радев ще проведе срещи и с парламентарно представените партии. До момента президентът проведе консултации със здравните власти, медицински специалисти, ръководството на ЦИК, Обществения съвет към ЦИК и представители на извънпарламентарните партии ПП „Има такъв народ“, "Демократична България", „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“, ПП „Възраждане“, „Републиканци за България“, ПП АБВ и ПП „МИР“.
Румен Радев подчерта необходимостта от доверие на българите в честността на изборния процес. По думите му хората трябва да видят, че има механизми за предотвратяване на всякакви манипулации. Според държавния глава гласуване по пощата е напълно възможно при сериозна мобилизация на изпълнителната и законодателната власт. Президентът изказа и мнението, че ако вотът се проведе в два поредни дни, това би довело до недоверие в честността му. Според Румен Радев е добре до деня на изборите членовете на избирателните комисии, както и застъпниците и наблюдателите вече да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. По думите на президента изпълнителната власт е абдикирала целенасочено от въпроса с машините за гласуване.
„Редно беше вече да има здравен протокол, който да бъде разгледан и обсъден и едновременно и да защитава здравето на всички участници в изборния процес, но и да не ограничава правата по закон на членове на СИК, на наблюдатели и застъпници така, че да имаме обективен изборен процес“, допълни държавният глава.
По думите му Президентската институция очаква да види и методиката за одитиране на машините, както и условията за тяхното съхранение, транспортиране и контрол.
Според вицепрезидента Илияна Йотова е безкрайно късно, ако здравният протокол за провеждане на изборите бъде издаден синхронно с указа на държавния глава.
„Когато говорим за здравен протокол и за това, че час по-скоро трябва да знаем тези правила, този здравен протокол се отнася не само за деня на избора, а и за цялостната кампания – при какви условия ще се прави тя така, че българските граждани да могат да чуят предложенията на всички политически субекти, които ще участват в тези избори, и да направят своя информиран избор“, добави тя.
По думите ѝ предизборната кампания ще бъде прехвърлена почти изцяло в медийното пространство заради невъзможността за провеждане на традиционните срещи с избиратели.
По време на консултациите председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов се обяви за промени в Изборния кодекс. Като тревожно той отчете, че нямаме законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес. Друго притеснение на Цветанов е броенето на изборните резултати. Той подкрепи идеята за онлайн предаване на начина на броенето на бюлетините и оформянето на изборните протоколи. Цветанов поиска и двама членове на ЦИК да се посочват от извънпарламентарните партии чрез жребий. Друго предложение на партията е да се осигури възможност българите зад граница да гласуват по пощата. С цел прозрачна организация на изборния процес и намаляването на риска от манипулации на вота, той посочи като възможност директорите на Областните дирекции на МВР да бъдат разменени на ротационен принцип.
Според Цветанов времето в обществените медии: БНР и БНТ, за всички политически партии да бъде разчетено така, че да има равнопоставеност. Той допълни, че от партията нямат доверие на изпълнителния директор на БНТ Емил Кошлуков. Председателят на „Републиканци за България“ подкрепи идеята за удължаване на изборния ден, но посочи като неприемливо гласуването да се проведе в два или три дни. По думите му това би могло да доведе до опорочаване на вота. Според Цветанов 28 март не е удачна дата за провеждане на изборите не от гледна точка на това, че партиите не са готови, а защото дотогава правителството няма да успее с организацията.
Лидерът на ПП АБВ Румен Петков посочи като приемлива дата за провеждане на изборите 15-16 май.
„Може би доброто решение е стартиране на изборния процес на 15 май сутринта в 07.00. Прекратяване временно вечерта в 19.00. Подновяване на изборния процес на другата сутрин в 07.00. Прекратяване и окончателно приключване на изборния процес на обяд в 12.00, което ще даде възможност в светлата част на деня да приключи работата на секционните, районните и преди това общинските избирателни комисии и да не сме свидетели на нощно претоварване на секционните избирателни комисии и изборната администрация“, обясни той.
Петков изказа притеснения, че ГЕРБ и в частност Бойко Борисов ще се опитат да проведат изборите „по традиционен начин“: с купуване на гласове и принудителен административен и корпоративен вот. По думите му на първо място трябва да се мисли за здравето на българите.
Председателят на ПП „МИР“ Симеон Славчев припомни ангажираността на партията с каузата за въвеждане на машинно гласуване, като подчерта, че това ще намали с много фалшификациите и манипулациите на вота. Той подкрепи идеята за задължителното видеонаблюдение в изборния процес.
„Разликата е, че ние предлагаме да се въведе видеонаблюдение на целия изборен процес, не само на момента, в който се преброяват бюлетините“, допълни Славчев.
Според него хората, които са под карантина, трябва законово да се приравнят към тези с трайни увреждания, за да могат да дадат гласа си. Опция, по думите му, е те да гласуват по пощата.
В интервю за бТВ президентът в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев даде положителна оценка на стартиралите консултации и коментира, че ако бе на мястото на Радев, за провеждане на изборите вероятно би избрал дата през април. Според Плевнелиев „агентът на Държавна сигурност Александър Маринов под прякор Майстора“ е поставил под съмнение датата на изборите.
„Когато Радев посочи датата 28 март, не е той човекът, който постави тази дата под съмнение, а шефът на неговия Стратегически съвет. Специално искам да обърна внимание, че държавният глава постоянно повтаря как ще измете мутрите от България: „Мутри, вън“. Същевременно тези, които създадоха мутрите: агентите на Държавна сигурност, са в Президентството навсякъде. Те са шефове на Стратегическия му съвет“, уточни той.
За БНР председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова съобщи, че от партията са готови със законопроект, който да даде възможност за гласуване на лицата, които са поставени под карантина или се намират в лечебни заведения.
„Съгласно Изборния кодекс ангажимент за организацията на изборите е на правителството и на органите, които реализират конкретните мерки по организацията. Ние сме готови да изпълним всички законови ангажименти и сме го показали. За съжаление последните актуални социологически данни дават повод на извънпарламентарна опозиция да внушава, че е възможно изборите да не са организирани коректно. Това е спекулация, която цели да оправдае техен евентуален неуспех“, посочи тя.
Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски коментира за БНТ, че са готови да се явят на изборите когато и да са те, дори днес следобед.
„С онези сили, които ни дават удовлетворение, че онова, което е обещано на българския народ очи в очи, с конкретна програма за изпълнение в рамките на този мандат, който изтича, отиваме на тези избори с вдигнати очи, с лице, че това, което е обещано, е изпълнено“, допълни той.
В интервю за БНР председателят на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски определи като лъжа, че биха влезли в коалиция с ГЕРБ.. Той допълни, че БСП се готви за избори на 28 март.
„Целите на БСП са спечелване на изборите и отстраняване на ГЕРБ от властта“, подчерта той.
Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев посочи, че компрометирането на доверието в изборния процес е опасно. Той уточни, че целта на партията е приоритетите от тяхната програма да бъдат приети от управлението.
„Сегашният тип мнозинства, просто да има 121 души, хаотичните програми и хаотичните инвестиции не вършат работа. Задачата ни е да се възстанови държавността и диалогът между институциите", посочи Цонев.
По думите му не е обяснимо защо всички политически формации се плашат от пакетиране с ДПС.
„Сега ще започнат едни клетви по телевизии и радиа как няма да се пакетират с ДПС, а след това ще започне едно гонене на ДПС по кулоари и по институции, за да помагаме и да утвърждаваме държавността, на натовския и европейския път на България. Това зад микрофоните и камерите. Така се е случвало досега - няма политическа партия, която да не ни гони по коридорите. ДПС ще направи всичко възможно това лицемерие да бъде прекъснато", подчерта Йордан Цонев.
Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев COVID-19 няма да е ключова пречка, която да постави под въпрос провеждането на изборите.
„Има доста неизвестни, но ние няма да откажем доколкото прогноза на никого – на президента или на другите политически сили. В случая обаче сме свидетели, че такава прогноза не може да бъде дадена с голяма доза вероятност. Никой не можеше да очаква например, че ще има нов английски вариант на вируса, който доведе до почти пълно затваряне на Великобритания. Очакванията са да се ограничи заболяемостта с настъпване на пролетно-летния сезон, но този вирус доказа, че може да крие изненади“, допълни той.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
ПП АБВ представи пред президента Румен Радев пакет от предложения с цел провеждане на честни парламентарни избори

Изборите за нов състав на Народното събрание да се проведат в два дни, като най-реалните дати са 15 и 16 май. Това предлага ПП АБВ, а позицията беше огласена по време на консултациите при президента Румен Радев, съобщиха от пресцентъра на партията.
"Досега в консултациите звучи "удължен изборен ден". Може би доброто решение е стартиране на изборния процес на 15 май сутринта в 07.00. Прекратяване временно вечерта в 19.00. Подновяване на изборния процес на другата сутрин в 07.00. Прекратяване и окончателно приключване на изборния процес на обяд в 12.00, което ще даде възможност в светлата част на дена да приключи работата на секционните, районните и преди това общинските избирателни комисии и да не сме свидетели на това нощно претоварване на секционните избирателни комисии (СИК) и изборната администрация", обясни председателят на ПП АБВ Румен Петков. Като допълнителен аргумент Петков посочи, че до май голяма част от хората ще бъдат ваксинирани. Освен това, по този начин – в два дни, членовете на СИК ще приключат работа в светлата част на деня. Чрез избори в два дни ще избегнем преумората и струпването на много хора пред общинските секции, където се налага да чакат с часове , за да предадат своите протоколи”, каза Румен Петков и добави, че най-важно е в тези избори да се създаде сигурност за опазване здравето на хората и спокойствие, че изборите ще протекат честно.
За да бъде прозрачен процесът на изборите ПП АБВ настоява също за задължителни камери, които да бъдат поставени в СИК-овете 24 часа преди началото на изборния ден. Според ПП АБВ избори в средата на месец май ще гарантират и възможност на български компании да произведат машини за гласуване, която да бъде сертифицирана.
„Ние от АБВ сме участвали в експеримента на българската машина и смея да твърдя , че тя внушава сигурност”, каза още Румен Петков. По думите му сегашното правителство съзнателно смачква процеса за машинното гласуване, за да не се говори изобщо за електронно“. Петков настоя за преустановяване на опорочената процедура по обществената поръчка на машините и посочи, че докладът по поръчка на Централната избирателна комисия (ЦИК) дава лош извод за избраната машина – устройството вече е създало проблеми в Белгия, Филипините, САЩ и Бразилия, а освен това доставчикът е регистриран в офшорна зона и е ясно, че няма кой да сертифицира, одитира и контролира посочените машини.
Зам.-председателят на ПП АБВ Владимир Маринов посочи, че партията предлага да бъдат включени Общинските избирателни комисии (ОИК) в пряко участие в изборите за Народно събрание. По този начин ще се избегнат няколко неща.
„Първо – голямото струпване в РИК-овете на представители на секциите, второ – много по-бързо ще се обработват протоколите и задачата на РИК-овете ще бъде да обобщят резултатите от ОИК, което би дало сигурност най-вече за здравето на членовете на секциите, както и максимално избягване на манипулациите“.
Предложението за тази промяна в изборното законодателство ще бъде изпратено до парламентарното представителство, посочи Маринов.
Лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка посочи, че информационната кампания по провеждане на предстоящия парламентарен вот трябва да започне незабавно, за да няма страх у гражданите и в интерес на високата избирателна активност. „Добрата информираност на гражданите ще даде повече време за организация, по-малко хаос, не бива да се пренебрегва и важността от провеждане на кампания лице в лице и представяне на политиките в пряк контакт с избирателите“, посочи д-р Заячка.
Зам.-председателят на ПП АБВ сподели наблюденията си за провеждане на избори в други държави.
„Убедих се в лятото на миналата година как в държава, в която има предварително разписани правила, има желание за организация на изборите, не се оставя никакво място за импровизация или за лично мнение. Могат да гласуват 77 милиона души, след това да няма пик в заболеваемостта и да има висока избирателна активност. Има добри мерки, които трябва да се приложат незабавно, защото противното е хаос, страх, понижаване на избирателната активност“, заяви тя.
ПП АБВ настоя за ясен протокол за действие в изборния ден, изготвен от ЦИК и здравните власти. Той ще даде технология за организация на длъжностните лица, ангажирани в изборите.


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Има сериозен консенсус по отношение на нуждата от законови промени, касаещи правото на избор на хората под карантина

Има изразен сериозен консенсус по отношение на нуждата от законови промени, касаещи гарантиране правото на избор на всички сънародници, които са под карантина и в изолация и гарантиране на правото на избор на сънародниците ни зад граница в условията на пандемия чрез дистанционно гласуване по пощата, осигуряване на видеонаблюдение: от изборната администрация с директно излъчване по интернет в ЦИК и правото на членове на секционни избирателни комисии, наблюдатели и застъпници също да снимат с телефоните си и да излъчват в реално време процеса по отваряне на урните, броене на бюлетините и оформяне на протоколите, както и преразглеждане на изборното законодателство за даване на повече възможности за конкурентна среда на всички партии в процеса на предизборната кампания, особено по отношение на медийното отразяване. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия ПП „МИР“, като част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите му, освен от законови промени, има необходимост и от много сериозна организация и усилена работа на цялата администрация по отношение на организацията на изборния процес в условията на пандемия. Според Радев е редно здравният протокол за провеждане на вота вече да е готов.
„Редно беше вече да има здравен протокол, който да бъде разгледан и обсъден и едновременно и да защитава здравето на всички участници в изборния процес, но и да не ограничава правата по закон на членове на СИК, на наблюдатели и застъпници така, че да имаме обективен изборен процес“, допълни държавният глава.
По думите му Президентската институция очаква да види и методиката за одитиране на машините, както и условията за тяхното съхранение, транспортиране и контрол.
„Очакваме и държавата да предприеме реални мерки така, че даде по-голямо доверие на хората, които ще участват в изборите, като се осигурят на членовете на СИК лични предпазни средства от необходимия клас, съответно инструкции как да се ползват. На всички участници в изборния процес – хората, които идват да гласуват, би било редно държавата да осигури някакви елементарни лични предпазни средства. С особено внимание към членовете на СИК, които съпровождат подвижните кутии за гласуване, ако се стигне до точно такъв тип законова промяна. Стимул би било и този въпрос се поставя от редица партии и организации за приоритетно ваксиниране на членовете на СИК, евентуално и на наблюдатели и застъпници. Не трябва да забравяме, че това е дейност по желание и трябва да се отчитат правата на хората“, посочи още Румен Радев.
Председателят на ПП „МИР“ Симеон Славчев припомни ангажираността на партията с каузата за въвеждане на машинно гласуване, като подчерта, че това ще намали с много фалшификациите и манипулациите на вота. Той подкрепи идеята за задължителното видеонаблюдение в изборния процес.
„Разликата е, че ние предлагаме да се въведе видеонаблюдения на целия изборен процес, не само на момента, в който се преброяват бюлетините. На второ място предлагаме да се дублира цялата информация, която идва от общинските избирателни комисии към РИК и ОИК, в това число и към „Информационно обслужване“, обясни Славчев.
По думите му това ще даде възможност за контрол върху изборния процес в реално време. Друго предложение на ПП "МИР" е всички партии да имат наблюдатели в ЦИК и в "Информационно обслужване". Според Славчев хората, които са под карантина, трябва законово да се приравнят към тези с трайни увреждания, за да могат да дадат гласа си. Опция, по думите му, е те да гласуват по пощата.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Спас Гърневски, ГЕРБ: Готови сме да се явим на изборите, когато и да са те, дори днес следобед

Готови сме да се явим на изборите, когато и да са те, дори днес следобед. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „Когато и да са парламентарните избори, ГЕРБ е готов да се яви и днес следобед. В невероятна кондиция са организациите по места в цялата страна“, посочи той.
„С онези сили, които ни дават удовлетворение, че онова, което е обещано на българския народ очи в очи, с конкретна програма за изпълнение в рамките на този мандат, който изтича, отиваме на тези избори с вдигнати очи, с лице, че това, което е обещано, е изпълнено“, добави депутатът.
Според Гърневски сега предстои четвъртият мандат, който ще бъде спечелен безапелационно от ГЕРБ не само заради изпълнената на 100% програма. „Преди повече от половин година, в разгара на т. нар. превратаджийски бунтове, в едно интервю тогава заявих, че България ще бъде нормална държава с нормална икономическа и политическа система, включително и избирателна система, не чалгаджийска, каквато ни предлагат сега, след петия мандат на ГЕРБ.
ГЕРБ десета година печели изборите, два пъти лидерът на ГЕРБ и премиер връща мандата, поставя им топката на гол линията, а те са толкова безпомощни, че от гол линията не могат да я бутнат едно 20 см навътре, за да отбележат гол. Как ще спечелят тези хора изборите?", попита Гърневски.
По думите му БСП нямат никакви кадри и не могат да изкарат един свестен съвременен млад икономист, който да говори за икономика.
На въпроса може ли Борисов да е кандидат за президент на ГЕРБ той отвърна, че Борисов може да е кандидат за всичко, защото има качествата да бъде лидер и го е доказал.
„Когато в отбора си имаш капитан като Борисов и премиер като Борисов, признат в цяла Европа и на Балканите, най-нормалното е той да си продължи, това си е лидерът на ГЕРБ“, заяви депутатът.
По думите му президентът Румен Радев е един от най-слабите президенти, които сме имали от началото на прехода.
Според депутата от ГЕРБ Цветан Цветанов не може да влезе в парламента и това са илюзии. „Той не можа да разбере, че интересът на държавата и на политическата сила като цяло е по-голям от индивидуалния интерес", допълни Спас Гърневски.


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Ако вотът се проведе в два дни, може да се стигне до масово недоверие

Ако вотът се проведе в два дни, може да се стигне до масово недоверие. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия ПП „Алтернатива за българско възраждане“, като част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Когато се дават такива идеи, хубаво е да има и конкретни предложения. Такива идеи идват при мен. Поставих въпроса и пред кметовете. Трябва да се дава отговор на въпроси, които възникват като организация, логистика, съхранение, опазване и контрол на бюлетините през нощта, ако говорим за 2 дни избори. Това са сложни въпроси, които могат да доведат до голямо логистично натоварване и масово недоверие как ще бъдат опазени техните гласове“, допълни той.
Според Румен Радев е добре в деня на парламентарния вот членовете на избирателните комисии, както и застъпниците и наблюдателите вече да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. По думите на президента изпълнителната власт е абдикирала целенасочено от въпроса с машините за гласуване.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Георги Свиленски: БСП работи в режим „Избори на 28 март“, лъжа е, че ще правим коалиция с ГЕРБ

БСП работи в режим „Избори на 28 март“. Това заяви Георги Свиленски - председател на предизборния щаб на БСП, в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. Той подчерта, че социалистическата партия е готова за предстоящите парламентарни избори. „Целите на БСП са спечелване на изборите и отстраняване на ГЕРБ от властта“, посочи Свиленски и подчерта, че е „голяма лъжа“ появилата се спекулация в медиите, че може да се стигне до голяма коалиция между БСП и ГЕРБ. „Тази теза цели обезличаване на БСП и обезличаване на опозиционността на БСП и това, че тя е алтернативата на ГЕРБ. Ако ще правим коалиция в името на по-добър живот на управляващите, БСП няма да участва в такава коалиция“, добави той.
Свиленски припомни, че има решение на Конгреса на БСП, че партията няма да участва в коалиция с ГЕРБ, независимо от резултатите на изборите.
Той заяви, че БСП ще бъдат активни и ще подкрепят промени в Изборния кодекс, свързани с повишаване на избирателната активност и осигуряване на сигурността на гласуващите и на избирателните комисии.
Във връзка с очакването дали БСП ще подкрепи президента Румен Радев, социалистът заяви, че в партията му не се води такъв разговор в момента, а след парламентарните избори ще започне обсъждане и събиране на предложения за кандидат-президентска двойка. „Няма никой от името на социалистите в момента да говори дали ще подкрепи, или - не президентската двойка", заяви Свиленски. Той подчерта, че БСП не се меси в работата на държавния глава.


Агенция „Фокус“
Румен Петков, АБВ: Веднага трябва да започне информационна кампания за мобилизиране на хората за участие в изборите

Веднага трябва да започне информационна кампания за мобилизиране на хората за участие в изборите. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков по време на консултации при президента във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Начинът да стимулираме хората да участват в гласуването е да има създадем усещане за спокойствие, да им създадем усещане за сигурност, а това не може да стане за ден-два. Няма защо да се чака указът. Тази информационна кампания трябва да бъде правена без пестене на организационен политически и институционален ресурс“, подчерта той. Според Петков, ако изборите са на 15-16 май, ще има възможност производството на машини за гласуване да бъде възложено на български компании. „Това ще гарантира тяхното одитиране, сертфициране и контрола върху тях“, обясни той. "Лесно е да веем байраци: „Дайте да гласуваме по пощата“. Ако беше решено машинното гласуване на предните избори, днес щяхме да говорим за електронно гласуване, само че правителството съзнателно смачка процеса с машинното гласуване, за да не достигнем до електронното гласуване. Някак си пропускаме тези неща. От 10 дни всички сме много загрижени за машинното гласуване и никой не си спомня кой е виновен за това, че машинното гласуване е под въпрос", каза още лидерът на ПП АБВ.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Йордан Цонев, ДПС: Компрометирането на доверието в изборния процес е опасно нещо

Не на всяка цена се стремим към изпълнителната власт. Това каза пред БНР заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той уточни, че целта им е приоритетите от тяхната програма да бъдат приети от управлението. „Сегашният тип мнозинства, просто да има 121 души, хаотичните програми и хаотичните инвестиции не вършат работа. Задачата ни е да се възстанови държавността и диалогът между институциите", заяви той. По думите на Цонев не е обяснимо защо всички политически формации се плашат от пакетиране с ДПС. „Не си го обяснявам. Сега ще започнат едни клетви по телевизии и радиа как няма да се пакетират с ДПС, а след това ще започне едно гонене на ДПС по кулоари и по институции, за да помагаме и да утвърждаваме държавността, на натовския и европейския път на България. Това зад микрофоните и камерите. Така се е случвало досега - няма политическа партия, която да не ни гони по коридорите. ДПС ще направи всичко възможно това лицемерие да бъде прекъснато", уточни той. Заместник-председателят на ДПС коментира, че те от 2017 година са предупреждавали, че кризата между президента Румен Радев и изпълнителната власт ще разруши междуинституционалния диалог и държавността. „Ние не сме отправяли никога отровни стрели. Ако даваме оценка на президента, тя е съобразена с неговите действия и нашата представа какъв трябва да бъде президентът. Не сме участвали в разрушаване на диалога, а сме критикували, че това се случва. Поискахме оставката и на президента, и на премиера в хода на кризата", добави той. Цонев заяви, че ДПС не води разговори с ГЕРБ за подкрепа на Бойко Борисов при евентуално негово кандидатиране за президент. „Румен Радев трябва да бъде доста по-внимателен в думите, които казва. Той трябва да бъде обединител на нацията и мост между отделните партии. Той трябва да бъде мостът между всички, а не да взривява диалога", допълни Цонев. Във връзка с думите на премиера Борисов, че няма общо с депутата от ДПС Делян Пеевски, Цонев заяви: „Не знам кога г-н Борисов е прав - когато казва, че г-п Пеевски е свършил много със законите, които е внасял, и с всичко, което направи в хода на пандемичната криза. Ние не предвиждаме раздяла с никой, защото нашата партия и нашият електорат си харесваме г-н Пеевски. Ако зависи от партията, няма да има такава раздяла". Според заместник-председателя на ДПС компрометирането на доверието в изборния процес е опасно нещо. Йордан Цонев заяви, че ДПС е за 100% машинно гласуване, но не са били чути при последната промяна в Изборния кодекс.


Агенция „Фокус“
Румен Петков, АБВ: Приемлива дата за парламентарните избори е 15-16 май

Нашето мнение, че във всички случаи трябва да се мисли за дата за провеждане на изборите от 18 април нататък, но добрата, силната и приемлива дата е 15-16 май. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков по време на консултации при президента във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му до тази дата ще има възможност да се е случило по-мащабно ваксиниране. „Досега в консултациите звучи „удължен изборен ден“. Може би доброто решение е стартиране на изборния процес на 15 май сутринта в 07.00. Прекратяване временно вечерта в 19.00. Подновяване на изборния процес на другата сутрин в 07.00. Прекратяване и окончателно приключване на изборния процес на обяд в 12.00, което ще даде възможност в светлата част на дена да приключи работата на секционните, районните и преди това общинските избирателни комисии и да не сме свидетели на това нощно претоварване на секционните избирателни комисии и изборната администрация“, обясни той. Петков изказа притеснения, че ГЕРБ и в частност Бойко Борисов ще се опитат да проведат изборите „по традиционен начин“: с купуване на гласове и принудителен административен и корпоративен вот. По думите му на първо място трябва да се мисли за здравето на българите. „Участниците в изборния процес. Не говорим за повече от 180 000 души като организация. 70-75 000 членове на СИК, РИК, изборна администрация като цяло, полиция и т.н. Тук са и задължителните маски, дезинфектанти и ръкавици – това не подлежи на коментар. Във всеки случаи тези, които са подложени на най-сериозен риск – членовете на секционните комисии, би трябвало да бъдат с цяло снаряжение. Това налага да се осмисли много внимателно времето за провеждането на изборите“, добави лидерът на ПП АБВ. Според Петков е задължително да има камери. "От 24.00 часа преди стартиране на изборния ден до окончателно показване на протоколите и възможност за наблюдателите и застъпниците чрез тези камери да проследяват изборния процес", посочи той.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Д-р Даниела Дариткова, ПП ГЕРБ: Смятам, че ще бъдем победители в предстоящите избори, съвсем възможно е да се явим заедно със СДС

Смятам, че ще бъдем победители в предстоящите избори, съвсем възможно е да се явим заедно със СДС. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. „Нашите хоризонти са конкретни. Те са свързани със справянето с кризата в следващите месеци, решаването на неотложните парламентарни задачи, подготовка на разумна програма за изборите и успешно явяване на изборите. Очакваме волята на българския избирател, която ще даде оценка на нашето управление и ще подреди следващия парламент, така че тогава да се търсят възможните отговори и решения как да продължи управлението на държавата“, заяви тя. По думите ѝ темата за евентуално кандидатиране на Бойко Борисов за президент не е обсъждана в ГЕРБ. „Ние се готвим за парламентарни избори. Ще приемем волята на българския избирател и ще правим оценки след това. На този етап смятам, че ще бъдем победители в предстоящите избори. Показали сме, че можем да подаваме оставки за разлика от БСП, които даже и една оставка техният лидер не можа да подаде при една предишна загуба. Смятам, че сме показали, че можем да носим отговорност и чрез оставки, и като признаваме грешките си. В този смисъл смятам, че сме показали едно политическо поведение, което може да бъде модел за другите политически сили. Последователни сме били в това отношение“, заяви тя. На въпрос дали ГЕРБ отново ще се яви на изборите заедно със СДС, Дариткова посочи: „Предстоят разговори, но предвид общата ни политическа линия и че сме представители на център-дясно, смятам, че е съвсем възможно на следващите парламентарни избори да се явим със СДС“. „В рамките на това управление и това Народно събрание сме търсили и сме постигали съгласие по важни теми, които касаят националните интереси на България и евроатлантическата ни ориентация. Единствената непреодолима опозиция винаги са били колегите от БСП. В ситуацията, в която се намираме, имаме нужда от единство“, посочи тя. По темата за ситуацията с COVID-19, Дариткова заяви: „Данните за заболеваемост и нива на хоспитализация ми дават основание да смятам, че мерките бяха навременни и сега имаме значителен спад на разпространението на коронавируса". „Ваксините дават голяма надежда, че ще можем да овладеем и контролираме инфекцията. Надеждата ми е, че справянето със здравната криза е в ход и то в успешни параметри. Смята, че това ще даде възможност последствията ще могат да бъдат смекчени и правителството с мерките, които предприе, и бюджета за 2021 г. да помогнем да всеки български гражданин да се справи с предизвикателствата на кризата“, каза още Дариткова.


Агенция „Фокус“
Д-р Даниела Дариткова, ПП ГЕРБ: Имаме готов законопроект, който да даде възможност за гласуване на лицата, които са поставени под карантина или се намират в лечебни заведения

Имаме готов законопроект, който да даде възможност за гласуване на лицата, които са поставени под карантина или се намират в лечебни заведения. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. „Съгласно Изборния кодекс ангажимент за организацията на изборите е на правителството и на органите, които реализират конкретните мерки по организацията. Ние сме готови да изпълним всички законови ангажименти и сме го показали. За съжаление последните актуални социологически данни дават повод на извънпарламентарна опозиция да внушава, че е възможно изборите да не са организирани коректно. Това е спекулация, която цели да оправдае техен евентуален неуспех на този етап и ние само така можем да го коментираме“, каза още тя. „Започнахме разговори по темата за промени в Изборния кодекс много преди тя да се постави на обществено обсъждане. Поискали сме по линията на парламентарните проучвания да се изяснят начините, по които са проведени изборите в другите европейски държави в условията на здравна криза. Имаме готов законопроект, който да даде възможност за гласуване на лицата, които са поставени под карантина или се намират лечебни заведения. Започнахме и разговори с ЦИК, защото трябваше да изясним дали има нужда от законодателна промяна, или има достатъчни възможности в Изборния кодекс те да вземат решения, които да позволят различни механизми на гласуване на карантинираните лица. Разговорите ще продължат и смятам, че в оставащите месеци за работа на Народното събрание ще постигнем консенсус и с останалите парламентарно представени партии, за да може да се гарантират правата на всички български граждани и да можем наистина да постигнем максимално възможно участие на всеки българин в изборите в условията на извънредна епидемична обстановка“, посочи Дариткова. „В тежки времена като днешните България определено има нужда от единствено и отговорни решения. Ние нямаме врагове нито в политически план, нито в обществен. Наш основен враг в момента е коронавирусът, а наш съюзник е всеки български гражданин и мнозинството от български граждани, които отговорно, дисциплинирано и солидарно помогнаха да се изпълняват всички мерки, за да се справим с корона кризата, да я контролираме и да се борим за спасяването на всеки човешки живот, както и да може да подпомагаме така страната, че последиците от корона кризата да бъдат минимализирани. Ни винаги сме държали на това да се запазят възможностите за постигане на консенсус и да не се горят всички мостове, дори с политическите ни опоненти, защото в момент на криза България има нужда точно от това“, допълни тя.


Агенция „Фокус“
Вицепрезидентът Илияна Йотова: Безкрайно късно е здравният протокол за провеждане на изборите да се издаде едва когато президентът издаде указа

Лично мен ме притеснява фактът, че на нашата среща с изпълнителната власт те заявиха своето твърдо намерение да представят здравния протокол за провеждане на изборите едва когато президентът издаде указа, което според нашата преценка е безкрайно късно. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия ПП „Републиканци за България“, като част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато говорим за здравен протокол и за това, че час по-скоро трябва да знаем тези правила, този здравен протокол се отнася не само за деня на избора, а и за цялостната кампания – при какви условия ще се прави тя така, че българските граждани да могат да чуят предложенията на всички политически субекти, които ще участват в тези избори, и да направят своя информиран избор“, добави тя. По думите ѝ предизборната кампания ще бъде прехвърлена почти изцяло в медийното пространство заради невъзможността за провеждане на традиционните срещи с избиратели. „Според мен първо трябва да бъдат направени промените в частта от Изборния кодекс, която регламентира участието в медиите, а след това да се проведат много сериозни консултации между политическите партии, заедно с ръководствата на обществените медии: БНР и БНТ. На този фон в тази криза този един месец е безкрайно малко време за правене на кампания“, посочи Йотова. Според нея трябва да се търси баланс и да не се прекалява с предизборното съдържание в медиите. „Прехвърлим ли този баланс, хората отказват да ги гледат повече. От друга страна да се измислят нови и съвременни форми, които да бъдат достатъчно интересни. Няма как в сега съществуващия вариант за четирите основни диспута, които се предават в едно доста негледаемо време, да бъде попълнена тази празнина и този недостиг на кампания през сега действащата уредба“, посочи вицепрезидентът.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Гласуване по пощата е напълно възможно при сериозна мобилизация на изпълнителната и законодателната власт

Явно е, че електронно гласуване за тези избори не може да стане категорично, но има утвърдени методи в други държави – гласуване по пощата е напълно възможно, разбира се при сериозна мобилизация и на изпълнителната, и на законодателната власт, както и видеонаблюдение в реално време на броене на бюлетините, попълване на протоколите и качване на протоколите в обща информационна платформа с цел намаляване на всякакви възможности за манипулация на изборния процес. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия ПП „Републиканци за България“, като част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дотук има консенсуси в редица граждански организации и партии за законови промени, които да гарантират правото на глас на всички карантинирани и хора в изолация, законови промени, които да дадат възможност на нашите сънародници зад граница да гласуват дистанционно“, допълни той. По думите на председателя на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов трябва да се даде възможност за добра конкурентна среда. Той предложи времето в обществените медии: БНР и БНТ за всички политически партии да бъде разчетено така, че да има равнопоставеност. Цветанов допълни, че от партията нямат доверие на изпълнителния директор на БНТ Емил Кошлуков. „Той не дава възможност като представител на една от обществените медии в България различните гледни точки на всички български граждани, които се представляват от съответните политически партии или експерти, които имат възможност, да изложат различни гледни точки. Към настоящия момент даваме доверието си и това, което прави БНР, дава възможност да се изпълни основната функция на обществената медия – постигането на този плурализъм, който смятаме, че е в интерес на всички“, отчете председателят на „Републиканци за България“. Той подкрепи идеята за удължаване на изборния ден, но посочи като неприемливо гласуването да се проведе в два или три дни. По думите му това би могло да доведе до опорочаване на вота. Според Цветанов 28 март не е удачна дата за провеждане на изборите не от гледна точка на това, че партиите не са готови, а защото правителството и законодателят няма да успеят да се справят с новите предизвикателства в условията на пандемия.
Теодора ПАВЛОВААгенция „Фокус“
Доц. Ангел Кунчев: Не мисля, че COVID-19 ще е ключова пречка, която да постави под въпрос провеждането на изборите

Не мисля, че COVID-19 ще е ключова пречка, която да постави под въпрос провеждането на изборите. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. „Има доста неизвестни, но ние няма да откажем доколкото прогноза на никого – на президента или на другите политически сили. В случая обаче сме свидетели, че такава прогноза не може да бъде дадена с голяма доза вероятност. Никой не можеше да очаква например, че ще има нов английски вариант на вируса, който доведе до почти пълно затваряне на Великобритания. Очакванията са да се ограничи заболяемостта с настъпване на пролетно-летния сезон, но този вирус доказа, че може да крие изненади“, посочи Кунчев. По време на пандемията избори бяха организирани нормално в поне 4-5 държави в Европа. Не мисля, че това ще е ключова пречка, която да постави под въпрос провеждането на изборите и то по начин, който да осигури възможност за гласуване на всички хора. Има различни варианти и сме ги обсъждали. Търсим най-лекия от организационна гледна точка. Най-правилната тактика е изборите да се направят тогава, когато реши този, от който зависи това, без да се облягаме на медицинската експертиза, защото тя не е в състояние да ни каже кой е по-добрият период“, заяви Кунчев. „Много се радвам на интереса към ваксината засега. От това дали ще достигнем до заветните 70% зависи дали ще се справим с пандемията, или не. Дали това ще стане до края на годината не мога да кажа. Както вървят нещата, въпрос на време е да излезем от кръга само на лечебните заведения и да започнем да имунизираме хората в училищата и социалните заведения и да достигнем до етапа, в който всеки, който желае, ще може да достигне до ваксината“, допълни той. По думите му гражданите имат правото да получат цялата информация, от която имат нужда. „Всеки, който иска да знае, може да прочете поне листовката за пациента, кратката характеристика на ваксината, а може да потърси информация при своя личен лекар и експертите на РЗИ. Ще стартираме и една по-широка разяснителна кампания с разработели клипове от ЕК и СЗО. Информация има достатъчно“, каза още той.


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Много е важно да има доверие в изборния процес, а то се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата

Много е важно да има доверие в изборния процес, а то се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата, тяхното популяризиране и всеобхватна и достъпна информация за това как ще протичат тези избори. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия ПП „Републиканци за България“, като част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му хората трябва да видят, че има механизми за предотвратяване на всякакви манипулации. Председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов се обяви за промени в Изборния кодекс. Като тревожно той отчете, че нямаме законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес, в който да бъде защитено както конституционното право на глас на българите, така и тяхното здраве. Като друго притеснение Цветанов посочи броенето на изборните резултати. Той подкрепи онлайн предаването на начина на броенето на бюлетините и оформянето на изборните протоколи. „В момента извънпарламентарните партии участват в консултациите в съответните секционни избирателни комисии, но те могат да запълнят незапълнените квоти от парламентарно представените партии. Това, което предлагаме, е да има възможност законодателят да предвиди двама члена, както да бъдат от извънпарламентарните партии в ЦИК, също така да бъдат като членове на СИК. Това ще гарантира и ще даде повече увереност и спокойствие за това, че изборният процес няма да бъде манипулиран“, посочи председателят на „Републиканци за България“. Цветанов направи предложение да има възможност българите зад граница да гласуват по пощата. С цел прозрачна организация на изборния процес и намаляването на риска от манипулации на вота, той посочи като възможност директорите на Областните дирекции на МВР да бъдат разменени на ротационен принцип.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Росен Плевнелиев, президент (2012 - 2017): Агентът на Държавна сигурност Александър Маринов под прякор Майстора постави под съмнение датата на изборите

Агентът на Държавна сигурност Александър Маринов под прякор Майстора постави под съмнение датата на изборите. Това каза в интервю за предаването „Тази неделя“ по бТВ президентът в периода 2012 - 2017 година Росен Плевнелиев. „Проверих внимателно. Когато Радев посочи датата 28 март, не е той човекът, който постави тази дата под съмнение, а шефът на неговия Стратегически съвет. Специално искам да обърна внимание, че държавният глава постоянно повтаря как ще измете мутрите от България: „Мутри, вън“. Същевременно тези, които създадоха мутрите: агентите на Държавна сигурност, са в Президентството навсякъде. Те са шефове на Стратегическия му съвет. Агентът на Държавна сигурност под прякор Майстора постави под съмнение датата на изборите“, уточни той. Плевнелиев постави положителна оценка на започналите консултации. „Държавният глава трябва да се консултира, защото той е институционален играч и държи баланса между институциите в държавата. Това е заложено в Конституцията, но това са първите консултации, които Румен Радев прави. 4 години той не отвори вратите за никого и нищо, освен за жестоко политическо противопоставяне, което той избра още от ден първи“, допълни президентът. Той прогнозира, че 2021-а ще е година тежко политическо противопоставяне. „Практически тя ще реши всичко, например дали България ще влезе в Еврозоната, или не. Дали Радев ще има втори мандат, дали Борисов няма да има нов мандат. Всички тези тежки битки. Дали популистите, и демократите. Ще видим тежък сблъсък в България и винаги съм казвал, че това е голямото нещо, което предстои“, каза още Плевнелиев. Той посочи, че ако беше на мястото на Радев, би избрал дата за изборите вероятно през април. "Не съм аз човекът. Както Румен Радев по един изключително погрешен и недържавнически начин, воден от собствената си омраза към министър-председателя, желания за мъст, тази прословута генералска битка между генерала-премиер и генерала-президент, която ще се случи пред народа и по своята същност е деструктивна за народа, назова дата 28 март, дори без да помисли малко. Това е груба грешка и гаф на държавния глава", посочи Плевнелиев.


Агенция „Фокус“
Отлагат се консултациите на президента Румен Радев с Граждански политически проект „Ние, гражданите“

Отлагат се консултациите на президента Румен Радев с Граждански политически проект „Ние, гражданите“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Консултациите с Граждански политически проект „Ние, гражданите“ се отлагат поради заявено желание от страна на политическите партии в коалицията за провеждане на самостоятелни срещи с държавния глава. Днес на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще проведе срещи с извънпарламентарни политически партии. Срещите са част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот. От 10.00 часа държавният глава ще проведе среща с ПП „Републиканци за България“. В 11.15 часа ще се състои консултация с ПП „Алтернатива за българско възраждане“. В 12.30 часа Румен Радев ще разговаря с ръководството на ПП „МИР“.


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев ще проведе консултативни срещи с извънпарламентарни политически партии

Президентът Румен Радев ще проведе срещи с извънпарламентарни политически партии на „Дондуков“ 2. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Срещите са част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.
От 10.00 часа президентът ще проведе среща с ПП „Републиканци за България“.
От 11.15 часа ще се състои консултация с ПП „Алтернатива за българско възраждане“.
От 12.30 часа Румен Радев ще разговаря с представители на Граждански политически проект “Ние, гражданите“.
В 13.45 часа ще започне консултативна среща с ПП „МИР“.