Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Здравните власти отчитат положителен ефект от мерките

07 януари 2021 | 12:56

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов отчете „изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки“.
„На седмична база прави впечатлението, че броят на излекуваните като трайна тенденция е двойно по-голям от броя на новозаболелите“, подчерта той.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че за първи път в страната има 3 области, които са слезли под границата от 120 заболели на 100 000 души. Това са Кърджали, Разград и Габрово. С най-висока заболяемост в момента са Враца, Русе и Варна.
Министър Ангелов даде информация и за ваксинираните български граждани. До момента техният брой е 7 913.Агенция „Фокус“
Богдан Кирилов, Агенцията по лекарствата: Ваксината на Moderna е със сходен механизъм на действие като с Pfizer и BioNTech

Ваксината на Moderna е със сходен механизъм на действие като с Pfizer и BioNTech. Това каза Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата, на брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той уточни, че ваксината се различава по начина на съхранение.
„Вчера Европейският съюз издаде разрешение за употреба на ваксината на производителя Moderna, след положителното становище на Европейската агенция по лекарствата. Тя, подобно на първата ваксина, е РНК ваксина със сходен механизъм на действие. Има разлики по отношение на съхранението – при минус 20 градуса се съхранява, като влиза в границите минус 15 - минус 25 градуса“, каза още той.
Богдан Кирилов посочи, че е създадена организация и в „Бул Био“ има вече условия за приемане.
„В „Бул Био“ вече има условия за приемане, съхранение и съответно разпределение към останалите области. Предимството при тази ваксина е, че от 2 до 8 градуса тя може да се съхранява до 30 дни. Това в значителна степен ще бъде облекчение за разпределянето на ваксината. По договора, който е сключен между Европейската комисия и производителя, има само една точка на доставка. Определено е „Бул Био“ да бъде тази точка и в следващите дни очакваме потвърждение от производителя и от Европейската комисия за количествата, които трябва да получим в следващите седмици. Ще ви информираме за конкретни дати и количества. Създадена е организация, имаме информация, че следващата седмица вече ще има първа доставка във всички европейски държави. В „Бул Био“ има създадени условия за съхранение на всички видове ваксини“, допълни той. От думите на министър Костадин Ангелов стана ясно, че има поръчани 500 000 ваксини на Moderna, които са достатъчни за имунизирането на 250 000 души. Очаква се да пристигнат 2 000 дози на 11 януари.


Агенция „Фокус“
Министър Костадин Ангелов: 7 913 са ваксинираните до момента български граждани

7 913 са ваксинираните до момента български граждани. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов на брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Ръководството на съсловните организации не е ваксинирано цялото. Единственият ваксиниран беше д-р Маджаров, за да дадем знак към всички български лекари и граждани по отношение на безопасността и ефективността на ваксината и нашето доверие, което имаме към нея. По отношение на ваксинираните групи – 55,39% са ваксинираните лекари, 20,4 са професионалистите по здравни грижи, помощен персонал – 15,1 % и други – 8,9% . От тях 40,76% са мъже, 59,24% за жени. Това са данните, които имаме към момента", посочи още той.
Министър Ангелов подчерта, че ще бъде направена сериозна подготовка по промяна на представянето на данните, които излизат от COVID системата.
"За да бъде информирано максимално обществото, ще организираме разговор който да е свързан с ваксините – под формата на лекция компетентни български лекари и авторитети ще изнесат пред вас цялата информация за ваксините.За да може и вие да придобиете ясна представа за механизма на действие на действие, както и българските граждани, ще организираме среща „България срещу COVID 19“ .В нея ще бъдат разгледани всички аспекти на COVID ситуацията в нашата държава – от възникването и до момента", каза още той. Министърът на здравеопазването посочи, че до края на седмицата ще бъде пуснато мобилното приложение, което ще бъде част от информационната COVID система. Той посочи, че ще има секция с въпроси и отговори, а целта е българските лекари да бъдат информирани първи.
"Важното е да изпълним мисията си по отношение на информирането на българските граждани. Тази мисия е те да бъдат най- информирани в целия Европейския съюз", каза той.
Министър Ангелов информира и как ще се провежда гласуването в лечебните заведения: "Алгоритъмът за гласуване на хората в лечебни заведения на всички избори до момента е бил един и същ. Във всички лечебни заведения се създават секционни избирателни комисии, те се разписват заедно със съответната реална избирателна комисия на съответното място. Директорът на лечебното заведение създава необходимата организация със заповед, която осигурява необходимите пространства и помещения и осигурява възможност на всички пациенти да гласуват, включително и на тези в COVID отделения".


Агенция „Фокус“
Доц. Ангел Кунчев: За първи път имаме 3 области в страната, които слязоха под границата 120 на 100 000: Кърджали, Разград и Габрово

За първи път имаме 3 области в страната, които слязоха под границата 120 на 100 000: Кърджали, Разград и Габрово. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
С най-висока заболяемост са Враца, Русе и Варна.
„Реални данни, които могат да ни посочат точно тенденциите и мястото ни на Балканите и Европа, ще разполагаме на 11 януари – следващия понеделник“, уточни доц. Кунчев.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Доц. Ангел Кунчев: България е на 24-о място по заболяемост от коронавирус в ЕС и на пето на Балканския полуостров

България е на 24-о място по заболяемост от коронавирус в ЕС и на пето на Балканския полуостров. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Поради дългите коледни и новогодишни празници Европейският център по контрол на заболяванията въобще не публикува данни за този период, съзнавайки, че те не са съвсем точни. По отношение на смъртността, България е на трето място в ЕС“, допълни той.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Министър Костадин Ангелов: Отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки

Отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов на брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
За последното денонощие са направени 10 086 теста за коронавирус, 1 002 от които положителни. 55 % от тях или 5 540 са след направен PCR тест, останалите са резултат от антигенни тестове. Излекуваните са 2 023 или 2 пъти повече от новите случаи.
„По отношение на тези данни на седмична база прави впечатлението, че броят на излекуваните като трайна тенденция е двойно по-голям от броя на новозаболелите“, подчерта здравният министър.
Заетостта на леглата за неусложнени пациенти на национална база и 47 % за интензивните.
Общият брой на заразени медици от началото на епидемията е 9 045. Активните случаи са 2 833. От тях на домашно лечение са 2 716 души, в лечебни заведения са 117, а в интензивни структури са седем човека: трима лекари, три медицински сестри и един санитар.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
В Министерски съвет ще се проведе брифинг за актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и противоепидемичните мерки

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и членове на Националния ваксинационен щаб ще дадат брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки в Гранитната зала в Министерски съвет от 10.00 ч. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.