Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

България получи количества от лекарството "Ремдесивир"

29 октомври 2020 | 18:05

Количества от лекарството "Ремдесивир" получиха регионалните здравни инспекции в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил. Още тази вечер количества от медикамента ще получат всички регионални здравни инспекции, чийто ангажимент е в рамките на утрешния ден да снабдят лечебните заведения с разчетените количества. Медикаментът ще покрие лечението на 260 пациенти, хоспитализирани в интензивни структури. В посочения от държавата дистрибутор на лекарствени продукти БулБио – НЦЗПБ днес пристигнаха 2593 флакона от лекарствения продукт Veklury (ремдесивир).
Това е първата доставка по договорите, сключени между Министерството на здравеопазването и притежателя на разрешението за употреба на лекарството – Gilead Scinces. За закупуването на доставените днес флакони Министерският съвет отпусна 2,1 млн. лв. Общо средствата, които страната ни ще задели за обезпечаване лечението на пациенти, показани за лечение с Ремдисивир до края на месец март, възлиза на над 26 млн. лева. До края на март 2021 г. в България поетапно ще бъдат доставени още 30 хил. флакона от медикамента.
Медикаментът се използва при лечение на среднотежки и тежки пациенти с доказана коронавирусна инфекция.


Агенция "Фокус":
Зам.-министър Бойко Пенков: Очакваме да получаваме по 6000 флакона „Ремдесивир“ всеки месец до март

Очакваме да получаваме по 6000 флакона „Ремдесивир“ всеки месец до март. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред журналисти по време на разпределянето на лекарството „Ремдесивир“ на Регионалните здравни инспекции, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Д-р Пенков обясни, че тези 2593 флакона, които са доставени днес, могат да покрият лечението на 260 човека в интензивното отделение с които може да се покрие лечението на 260 човека в интензивно отделение.
„Това е първата доставка по договора, който има България, за което правителството осигури над 21 милиона лева. Тази доставка специално е за 2 милиона и 100 хиляди лева, която имаме в момента. Тя е пропорционално разпределена така, че да може спокойно да покрие нуждите в рамките на 25 дни“, посочи още той.
Заместник-министърът на здравеопазването обясни и при кои пациенти не се препоръчва използването на „Ремдесивир“. „Не се използва при леки пациенти или такива, които са в много тежко състояние на цитокинова буря, там има проблеми, това са средно-тежки пациенти . От Експертния съвет по анестезиология и реанимация има създадена процедура, по която се прави преценка за кого ще бъде максимално полезно лекарството. Тази процедура е изпратена навсякъде в България в болниците“, коментира той.
„Отделно и курсът на лечение е ясен – това са два флакона на първия ден с последващо лечение по един флакон венозно в следващите дни“, допълни Пенков.
Той посочи, че доставката, която очакват през ноември, ще бъде два пъти и половина по-голяма от октомврийската, като подчерта, че следва ритмично доставяне всеки месец по 6000 флакона.
Относно твърдението на Световната здравна организация (СЗО), че „Ремдесивир“ не лекува коронавирус, той коментира: „Погледнах съобщението в сайта на СЗО. Това беше опит са статистически сбор на информация от различни лечебни заведения, не структурирана по подходящ начин, без да бъдат изчистени съмнителните резултати някъде, където ги има. Те има да работят по тяхната публикация още доста дълго време, докато може научната общност да им повярва напълно“.
Бойко Пенков заяви, че медикаментът съкращава с 4 до 5 дена болничния престой и прави малко по-леко протичането на заболяването.
Габриела ГАНЕВА

Агенция "Фокус":
Ген.-майор Венцислав Мутафчийски: Първоначално от „Ремдесивир“ ще бъде използвано от тежко болни в интензивни отделения

Първоначално от „Ремдесивир“ ще бъде използвано от тежко болни, които са в интензивното отделение. Това каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски пред журналисти по време на разпределянето на лекарството „Ремдесивир“ на регионалните здравни инспекции, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Естествено, че не може абсолютно всички хора да се възползват от „Ремдесивир“, най-малкото заради ограниченото му количество, пък и не е необходимо при пациенти, които са със слабо изявени симптоми, които са подходящи за домашно лечение. Първоначално това е за тежко болни, които са в интензивното отделение“, посочи още той.
Професор Мутафчийски обясни, че не може да даде точна статистика и брой на хората, на които е помогнало лекарството, като поясни: „Цялото количество, което сме имали ние, във ВМА, вече е изчерпано“.
Относно това, дали ще стигнат новите доставки, той заяви: „Никога не стигат някои неща, но за тежко болните това ни дава спокойствие в близките дни да посрещнем следващата пратка“.
Ген.-майор Мутафчийски отбеляза, че предстои да се види какво количество от медикамента ще има за ВМА“.
„Противопоказанията са доста дискутирана тема, за този препарат, но отново може да се каже със сигурност, че алергичните реакции са абсолютно противопоказание за прилагането на този препарат“, коментира още началникът на ВМА.
Габриела ГАНЕВА

Агенция "Фокус":
Количества от лекарството "Ремдесивир" получиха регионалните здравни инспекции в София-град и област, Благоевград, Перник и Кюстендил

Количества от лекарството "Ремдесивир" получиха регионалните здравни инспекции в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По-късно днес от медикамента ще получат и останалите 23 РЗИ.
В посочения от държавата дистрибутор на лекарствени продукти БулБио – НЦЗПБ днес са пристигнали 2593 флакона от лекарствения продукт Veklury (ремдесивир). Медикаментът се използва при лечение на среднотежки и тежки пациенти с доказана коронавирусна инфекция.
Габриела ГАНЕВА

Агенция "Фокус":
Получени са 2593 флакона от лекарствения продукт "Ремдесивир"

В БулБио - НЦЗПБ - посочен от държавата дистрибутор на лекарствени продукти, днес са получени 2593 флакона от лекарствения продукт Veklury (ремдесивир), който се използва при лечение на среднотежки и тежки пациенти с доказана коронавирусна инфекция. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Днес, в 16.30 ч., количества от медикамента ще получат регионалните здравни инспекции (РЗИ) в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил. На място ще бъде и зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.
По-късно днес количества ще получат и останалите 23 РЗИ.