Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Цвета Караянчева остава председател на парламента

15 октомври 2020 | 13:57

Цвета Караянчева остана председател на Народното събрание. Парламентът отхвърли предложението за оставка на Цвета Караянчева като председател на Народното събрание. Искането за оставка бе входирано с 96 подписа от групата на БСП и ДПС и подкрепено от тях, както и от част от независимите депутати. Искането бе отхвърлено с 97 гласа "за", 126- "против" и без "въздържали се".
Цвета Караянчева от своя страна заяви, че мотивите за оставката й са от девет кладенеца вода, а доверието на кърджалийци ще го измерим на изборите след 6 месеца. „Много тежко приех злорадството, прикритото или не след онази публикация. Да, г-н Стойнев. Грозно е от устата на дама и от вашата уста. Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна. Направо да скоча от някоя канара от Родопите, както и няколко месеца по-рано, когато по мой адрес се изсипаха лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете. Именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжие от арсенала на най-мрачното женомразство. До мен никога не е стигал съвет, нито от изпълнителната власт, нито от моята работа да се правя на неразбрала дори в най-нецензуриран вариант. Винаги съм имала пълната свобода“, каза още Караянчева. Целта ви не съм аз, жената Цвета Караянечав, нито поста председател на Народното събрание, вашата цел е законно избраната коалиция от властта. Забравяте обаче, че тази власт е спечелена на избори с вота на българските граждани, не с метежи и преврати, не с пазарлъци и принуда, не договорена на тъмно по кулоари, моята чест не е функция на вашата оценка“, каза още Караянчева.
Дебатите по оставката на председателя на парламента продължиха почти 5 часа.
Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов заяви, че Цвета Караянчева ще бъде председател на 44-ото Народно събрание докрая на месец март следващата година. „Г-жо Караянчева, вие не сте изгубили доверието на мнозинството, което ви е избрало. Днес ние съвсем убедено, ще гласуваме срещу този проект за решение за предсрочното ви освобождаване. По този начин ние ще дадем своята подкрепа към вас, защото оценяваме качестават ви, уважаема г-жо Караянчева, и умениеното да ръководите този парламент“, посочи още Ципов.
Според Вежди Рашидов от ГЕРБ дебатът днес не е дали Цвета Караянчева е обидила парламента, а че Елена Йончева обиди цялата българска държава. Той разкритикува и БСП защо постоянно искат премиерът Борисов да дойде в парламента. "Поканете го в един ресторант и си говорете по мъжки", коментира още Вежди Рашидов.
БСП също бяха активни в рамките на дебата. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че все по-спасително за България е парламентът да бъде разпуснат веднага. „Ако някой от вас е имал колебания, дали това Народно събрание е изчерпано и трябва да си ходи, днес беше освободен от тези колебания и е абсолютно убеден, че в този състав, с това мнозинство 44-ото Народно събрание е изчерпано и оставката на г-жа Караянчева не е достатъчна това да се промени“, каза Нинова. Тя заяви, че основите на държавността, принципа на върховенство на закона ,който изисква законодателят да упражнява парламентарен контрол, е сведен до предложение за среща в ресторант, където да се разговаря по въпросите, които вас, уважаеми български граждани, ви касаят. Дъно“, каза още Нинова. Според нея унижаването на инстиутцията с обидното и цинично изказване на Борисов за председателя на парламента е била сведена до спор кой е по по по-най в Кърджали“, каза още Корнелия Нинова.
Напрежение в залата възникна след като лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание направи опит да прекъсне Корнелия Нинова. Тя му напомни за Димитър Главчев и отчете, че завела дело в Страсбург, което е напът да спечели. От своя страна в процедура Валери Симеонов обясни, че Корнелия Нинова е нарушила правилника и е правила коментари, които не са били по точката.. „Моята претенция към вас е не се връщайте толкова бързо, като ме оставите да се върне“, каза Валери Симеонов на Емил Христов.
От своя страна Христов го призова да не преживява неуспеха си, че не е е успял да спре Корнелия Нинова.
Градусът на напрежението се повиши и по друга тема, а именно папката на Спас Гърневски от ГЕРБ. Това бе повод за спречкване между Георги Гьоков и Маноил Манев на излизане от пленарната зала. Всичко започна след като бе обявен реда на изказване на Спас Гърневски от парламентарната трибуна. След като чуха това голяма част от депутатите от БСП напуснаха пленарната зала. Спас Гърневски обаче не се изказа веднага, тъй като имаше поредица от процедури по начина на водене и лични обяснения. Докато чакаше реда си Гърневски седна на мястото на Корнелия Нинова в пленарната зала.
Впоследствие депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски не успя да открие папката си. Маноил Манев от ГЕРБ пречеше на Георги Гьоков да излезе от пленарната зала с обвинението, че той е взел папката на Гърневски. При мястото на Корнелия Нинова в залата обаче продължи разправията за папката на Спас Гърневски.
След 30-минутна почивка Емил Христов се пошегува от парламентарната трибуна, че на Гърневски са му взели папката, а той не може да си намери очилата. В декларация от името на ГЕРБ Младен Шишков изтъкна, че в пленарната зала се краде и посочи, че Драгомир Стойнев е взел папката на Гърневски и я е дал на Георги Гьоков. „Знаем, че за вас ниският рейтинг на Народното събрание работи във ваша полза, но не подкопавайте основата, върху която вие стоите. Това е обидно за всички нас. Силно настоявам този случай да бъде изнесен явно с камерите, със свидетелите, за да стане ясно, че колегите от БСП, имат навика да крадат не само физическа, но и интелектулана собственост“, изтъкна депутатът от ГЕРБ.
След като в крайна сметка Спас Гърневски взе думата след почивката каза, че комунистът си е комунист. Според него може да е една папка, но трябва да открадне нещо. „Благодаря, г-н председател, поне папката е пълна, всичко е вътре“, допълни още Гърневски.
Последваха още процедури по начина на водене, в които се призоваваше от различни политически сили да се сложи край на цирка в плеарната зала. Антон Кутев от БСП заяви, че разполага със записи на случилото се. Опозицията обаче в лицето на Георги Свиленски от БСП каза, че Емил Христов полага неимоверни усилия да смени искането на председателя на парламента с искане за неговата оставка. „Вие позволихте на Спас Гърневски за 110-ти път от тази трибуна да чете една и съща декларация, едни и същи опорни точки, даже, които не ги е научил и стана повод за парламентарната група на ГЕРБ да направи декларация от името на парламентарната група, затова, че папката била изчезнала. Тези неща, които той четири години не успя да ги научи“, каза още Свиленски.
В рамките на разискванията по точката реплики си размениха и Кристиан Вигенин и Веселин Марешки. Причината бе изказване на Марешки, в което той каза, че няма да става хомосексуалист, за да се хареса на БСП. „Има един заместник-председател, който ще остане в аналите на това Народно събрание едно изказване. Има един заместник-председател, който проявява особен интерес към еднополовата любов и постоянно коментира тези въпроси тук в Народното събрание“, каза още Вигенин. Той изрази убедеността си, че 4 години в затвора ще му помогнат да намери себе си.
Марешки не остави без отговор изказването на Вигенин. „Опазил ме Бог за своята мъжественост да се допитвам до Вигенин“, каза заместник-председателят на Народното събрание и председател на „Воля“ Веселин Марешки.


Агенция "Фокус"
Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Искаме да имаме реален коректив, но коректив, който отсъства и се крие, не може да бъде достойната опозиция

Ние искаме да имаме реален коректив, но коректив, който отсъства и се крие, не може да бъде достойната опозиция. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ. Тя посочи, че по нареждане на Корнелия Нинова народните представители от БСП три месеца не са присъствали в парламента. "Те неглижираха правилника за дейността на Народното събрание, не участват в заседанията на председателския съвет и по този начин показаха, че не могат да бъдат конструктивна опозиция", коментира д-р Дариткова.
Тя призна, че кризата носи негатив на управлението.
"Не сме безгрешни, търсим коректив за грешките си. Обикновено сме показали, че винаги може да носим отговорност. Отговорното поведение в момента пред бушуващата здравна криза и заплашващата социално-икономическа изисква ние да понесем политическата отговорност. И дори да имаме политическа щета от случващото се, да бъдем отговорни към избирателите, които са ни дали доверието си, да упражняваме властта до края на живота на този парламент. И да дадем възможност следващата година България да има стабилен бюджет, финансова рамка, която да позволи всички системи да работят нормално в интерес на българските граждани, за да не поставим под риск справянето с всички предизвикателства", изтъкна председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Агенция "Фокус"
Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Днешният дебат в парламента няма да има никакъв принос към българския парламентаризъм

Днешният дебат в парламента няма да има никакъв принос към българския парламентаризъм. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.
"За съжаление днес в парламента слушахме речи и изказвания, които насаждат агресия и омраза. Не бива да се допуска подобен тон в българския парламент", подчерта д-р Дариткова.
Тя заяви, че при основателни искания премиерът се е явявал в Народното събрание да отговаря на питания на народни представители в рамките на вменените му от Конституцията правомощия.
"Тогава, когато тези искания са били некоректно зададени, се е давала възможност на съответните ресорни министри да им отговорят. Всяко едно питане, което е било отклонено поради несъответствия с конституционните правомощия на премиера, се е разглеждало на председателски съвет и колегите никога не са възразявали", каза д-р Даниела Дариткова.

Агенция "Фокус"
Георги Михайлов, БСП: Хората на улицата подсказват, че този парламент не работи ефективно

Оценката на г-жа Караянчева като председател на парламента отдавна стигна точка на своя авторитет, която е екстремално ниска. Това заяви народният председател от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов пред bTV, съобщиха от пресцентъра на БСП. По думите му БСП и ДПС са представили съвсем конкретни данни и аргументи за искането за оставката на Караянчева.
"Толкова е нарушен диалогът в парламента, толкова е ярка конфронтацията. Хората на улицата подсказват, че този парламент не работи ефективно", смята проф. Михайлов.
Относно ситуацията около COVID-19, проф. Михайлов изтъкна: "Ролята на лекарите и политиците в момент на изпитания е да дават кураж на нацията, а не да създават смут. Трябва да се говори внимателно за COVID-19, защото това е проблем, който съществува. Българската нация е достатъчно интелигентна и добре разбира, че има проблем. Трябва да се поставят параметрите на проблема, да стане ясно какви са целите на тази инфекция - кого поразява тя. Не може да бъде издигната на пиадестал като особено опасна инфекция, защото не е такава." Той изрази надежда, че до края на годината ще започне масовото приложение на ваксина против вируса.
По повод предстоящите питания от ПГ на "БСП за България", проф. Михайлов уточни: "Започваме един сериозен разговор върху цялостната политика по отношение на COVID-19. Това са неща, които са от изключителна важност за държавата. Едва ли друга тема освен последствията във всякакъв аспект от пандемичното явление COVID-19 занимава душите и съзнанието на всеки български гражданин. Ще кажем нашето мнение в парламента. Целта на една такава дискусия да се стигне до консенсус, което виждам, че в нашия парламент вече става наистина невъзможно", заключи Михайлов.

Агенция "Фокус"
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Пред партийна структура се говори така, че да се възпламени аудиторията, като председател на парламента компромиси не правя

Когато говориш пред партийна структура, се говори така, че да се възпламени тази аудитория. Като председател на парламента компромиси не правя. Това заяви председателят на Народното събрания Цвета Караянчева в предаването „Лице в лице“ по bTV във връзка с изказването си пред структурите на ГЕРБ в Лом за ходенето пеш.
Тя спомена и нареждането на нейното изказване до цитати на други председатели на парламента – коментарът на водещия на „120 минути“ Светослав Иванов от 27 септември. „Не искам да давам съвети на медиите, те са Четвъртата власт, но можем да направим такава съпоставка с държавни глави. Днес от трибуната цитирах едно изказване на княз Ал. Батенберг: „Нашето дело е свято и надяваме се, че Бог ще го вземе под своя защита и ще ни даде нужната помощ, за да възтържествуваме.“. Какво казва г-н Петър Стоянов: „Да затворим фабриката за илюзии“. Президентът Радев, който е избран от коалиция БСП-ДПС: „Мутри, вън“. Това е положението!“, каза Караянчева.
По думите ѝ тя многократно е правила опити да разговаря с протестиращите. Караянчева даде пример с Благоевград, където беше замерена с яйца. „Те не искат диалог, специално тези в Благоевград. Аз говоря пред избиратели така, както винаги съм говорела. Това е моят стил на говорене като член на ИК на ГЕРБ, институционално говоря по друг начин“, добави тя.

Агенция "Фокус"
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Злобата, която се изля, беше ужасяваща, не очаквах, че ще използват от парламентарната трибуна този език

Злобата, която се изля, беше наистина ужасяваща. Получих подкрепа от колеги от парламента, но не очаквах, че ще използват от парламентарната трибуна точно този език. За мен тази страница е приключила – каквото имах го казах днес. Това заяви председателят на Народното събрания Цвета Караянчева в предаването „Лице в лице“ по bTV.
Тя добави, че няма доказателства за автентичността на разпространения аудиозапис. Караянчева посочи, че в записа глас, наподобяващ този на премиера Бойко Борисов, я нарича по определен начин. На въпрос как ще реагира, ако прокуратурата докаже, че записът е автентичен, тя заяви, че не трябва да се гадае. Председателят на Народното събрание уточни, че е говорила с министър-председателя по темата и той е отрекъл.
По думите ѝ мотивите на опозицията за оставката са били вяло подбрани. „От девет кладенеца вода, измислени, за да може да се атакува правителството – не мен“, каза тя.

Агенция "Фокус"
Парламентът отхвърли предложението за оставка на Цвета Караянчева като председател на Народното събрание

Парламентът отхвърли предложението за оставка на Цвета Караянчева като председател на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Искането за оставка бе входирано с 96 подписа от групата на БСП и ДПС.
Първоначално „за“ оставката на Караянчева гласуваха 97 народни представители, „против“ – 125 и без „въздържали се“. Проектът на решение бе прегласуван по искане на председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и отново отхвърлено с 97 гласа "за", 126- "против" и без "въздържали се". Искането за оставка подкрепиха 68 депутати от БСП и 24 от ДПС и част от независимите депутати. Всички останали гласуваха против оставката на Цвета Караянчева.
След отхвърлянето на предложението депутат от ГЕРБ подари цветя на Цвета Караянчева. "Уважаеми колеги, благодаря за подкрепата. Ще оправдая доверието", каза още Караянчева.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Моята чест не е функция на оценката на опозицията

Моята чест не е функция на вашата оценка. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева от парламентарната трибуна по време на дебата за оставката й, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Няколко думи за записите и кой как срива рейтинга на парламента. Трябва да призная колеги, че депутатите от БСП и ДПС известно време имитираха цивилизованост. След появата в някои медии на едни записи, чиято автентичност продължава да не е доказана и днес“, каза още Караянчева.
„Много тежко приех злорадството, прикритото или не след онази публикация. Да, г-н Стойнев. Грозно е от устата на дама и от вашата уста. Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна. Направо да скоча от някоя канара от Родопите, както и няколко месеца по-рано, когато по мой адрес се изсипаха лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете. Именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжие от арсенала на най-мрачното женомразство. До мен никога не е стигал съвет, нито от изпълнителната власт, нито от моята работа да се правя на неразбрала дори в най-нецензуриран вариант. Винаги съм имала пълната свобода“, каза още Караянчева. Целта ви не съм аз, жената Цвета Караянчева, нито поста председател на Народното събрание, вашата цел е законно избраната коалиция от властта. Забравяте обаче, че тази власт е спечелена на избори с вота на българските граждани, не с метежи и преврати, не с пазарлъци и принуда, не договорена на тъмно по кулоари, моята чест не е функция на вашата оценка“, каза още Караянчева.
Цвета Караянчева коментира последните си изяви и обяви, че трябва да се прави разлика между институционално говорене и партийно, както и това във „Фейсбук“.
Караянчева спря вниманието си и на темата за медиите. „От момента, в който се преместихме, вече има две петиции до мен. Реших темата да бъде обсъдена на председателски съвет. 2 октомври свиках извънреден председателски съвет, на който направих предложение да освободим достъпа на медиите до цялата зала. Присъстващите колеги дадоха първоначално мнение. Някои казаха, че отварянето на клуба е достатъчно добро решение, но все пак трябва да се консултират с парламентарните групи“, каза още Караянчева.
„Представител от БСП на този председателски съвет не присъстваше. Лично поканих Свиленски и Зарков, за да ги запозная с предложението. Пратих официални писма до всички парламентарни групи с молба за отговор в срок. „Моля, ако имате възражения и нови предложения ,свързани с места за достъп и условията на работа на представителите на медиите в НС, да ги изпратите писмено в срок до 8.30 на 7 октомври 2020 г. до началото на председателския съвет. До момента нямам отговор от групата на БСП. Това мълчаливо съгласие ли е или мълчалив отказ. От залата сме за прозрачността, но тайно се надяваме да не се случи“, каза още Караянчева.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Адресират се до премиера въпроси, за да могат да влязат в статистиката и да се говори, че има върнати въпроси или че аз го крия

Адресират се до премиера въпроси, за да могат да влязат в статистиката и да се говори, че има върнати въпроси или че аз го крия. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева от парламентарната трибуна по време на дебата за оставката й, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Относно въпросите към премиера Борисов. Слушайте внимателно. Моля да си записвате. Общо засадени въпроси до премиера Борисов – 38. На 23 въпроса е получен отговор, на 13 от тези 23 е отговорил премиерът устно, на 10 съответните ресорни министри. 3 въпроса са оспорени по допустимост. 15 въпроса са останали нереализирани по волята на самите народни представители, което значи, че нито са ги преадресирали, нито са ги оспорили“, коментира още Караянчева.
Тя посочи, че на 11 питания е получен отговор, на 6 е отговорил премиерът. „На 5 питания е оспорвана допустимостта по чл. 107, ал. 3 и Председателският съвет не ги е допуснал. 12 питания са останали нереализирани по волята на самите народни представители“, каза още Караянчева.
„Адресират се до премиера ,за да могат да влезнат в статистиката и да се говори, че има върнати въпроси или че аз го крия. Задавайте въпроси, допустими по Конституция и правилник“, допълни още Караянчева.
Тя коментира и темата за несъвместимост на член на ЦИК и отчете, че органът, който е оторизиран от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание по несъвместимост е Комисията за конфликт на интереси. Тя изтъкна, че проверка е направена и има произнасяне.
"Нарушени принципи на публичност и прозрачност. Както вече знаете, идейният проект за нова сграда на парламента е от 2007 г. Винаги е бил достъпен за медиите. Идеята на това разпределение никога не е било да се ограничи достъпът на медиите до информация. Журналистите разполагат с просторна зала, оборудвана с монитори", заяви още Караянчева.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Мотивите за оставката ми са от девет кладенеца вода, а доверието на кърджалийци ще го измерим на изборите след 6 месеца

Мотивите за оставката ми са от девет кладенеца вода, а доверието на кърджалийци ще го измерим на изборите след 6 месеца. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева от парламентарната трибуна по време на дебата за оставката й, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Има такива коалиции, които оцеляват напук на политическата логика. Оцеляват като пренебрегват интересите на симпатизантите си. Оцеляват, защото са здраво сплоени от интереса на елитите си. Вечни приятелства, породени от вечни интереси. От време на време тези коалиции излизат на светло, за да проверят забравени ли са вече заменките от времето на Тройната коалиция или мъчителните месеци на Орешарски. Обосновават едно и също искане по един и същи начин. Едните на парламентарната трибуна, другите на трибунката", започна своето изказване Караянчева. По думите й уж всеки е сам за себе си, а все са заедно. "Благодаря на коалицията БСП - ДПС, че ми дават възможност да се защитя", заяви още Караянчева.
"Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това. Намеква се, едва ли не, че за да познаваш избирателния район и неговите проблеми е нещо лошо. Г-жа Нинова още не може да забрави срама, когато спуснатият от нея г-н Симов не успя да отговори на елементарният въпрос колко са общините в област Кърджали", каза още Караянчева.
"Защо преди изборите партиите редят листите си по региони и питат своите привърженици за номинациите? ГЕРБ пита своите привърженици, не всички го правят", коментира още Караянчева.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Александър Симов, БСП: Цвета Караянчева трябваше сама да хвърли оставка вместо да се подлага на унизителни дебати

Ако председател на парламента някога наистина е уязвявал авторитета на тази институция, това е Цвета Караянчева. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Александър Симов, говорител на ПГ на „БСП за България“.
„Депутатите от ГЕРБ са се хвърлили в някаква налудничава битка с голи гърди да бранят един незначим човек като Цвета Караянчева. В тази спец операция са пуснати разбира се и обичайните коалиционни партньори от „Обединени патриоти“ и „Воля“, които да отбраняват авторитета на госпожа Караянчева. Но честно казано, смятам, че аргументацията им е доста безпомощна, доста смешна, тъй като ако председател на парламента някога наистина е уязвявал авторитета на тази институция, това е Цвета Караянчева. Нейното име вече се е превърнало в анекдот, във виц. Хората си го казвах с хихикане, а българският парламент не заслужава това“, заяви народният представител.
Според Александър Симов Цвета Караянчева прикрива премиера Бойко Борисов да не бъде изправян пред питанията на опозицията.
„Това е нарушение по принцип на смисъла на институцията, а тук дори няма да говорим за всички нелепи ситуации, в които председателката на парламента беше забъркана, започвайки от скандалния запис на Бойко Борисов, където чуваме едно ужасяващо определение за нея, а тя не реагира по никакъв начин. Буквално в следващия ден пусна във „Фейсбук“ снимка с надпис „Вярвам на Бойко Борисов“, минавайки през онази ситуация в Лом, където тя се легендализира завинаги с репликата „Ами, като не ти харесват метрото и магистралите, ходи пеш, бе“, минавайки през дарението на 6 стари килима на кърджалийския театър, които директорът на театъра беше принуден да обяви за някакво висше дарение. Ние тук говорим за серия от посегателства на здравия разум на българското общество и в името на оцеляването на малкото останало доверие към парламента, Цвета Караянчева трябваше самичка да хвърли оставка, вместо да се подлага на тези дебати, които ще стават все по-унизителни за нея“, допълни Александър Симов.
По думите на народния представител мнозинството ще спаси Цвета Караянчева и с това ще унищожи и последните остатъци на някакво доверие към себе си.
Александър Симов подчерта, че парламентът е с изчерпан кредит на доверие и единственото смислено нещо, което това Народно събрание може да направи, е да гласува своята оставка и да се отива към предсрочни избори.
Евелина БРАНИМИРОВА

Агенция "Фокус"
Десислава Атанасова, ГЕРБ: Ако Корнелия Нинова желае да съди някого, то вероятно трябва да започне с партийните си другари

Ако Корнелия Нинова желае да съди някого, то вероятно трябва да започне с партийните си другари. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в лично обяснение, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Да уверя, г-жа Нинова, че формите на парламентарен контрол, съгласно нашият правилник са задаване на писмен и устен въпрос и питане. Така е посочено и в мотивите за проекта на решение на колегите от БСП. Не съм твърдяла, че г-жа Нинова не е желаела да изслуша г-н Борисов в парламента. Държа да отбележа, че темата за това как, кога и при какви условия е приватизирано „Техноимпекс“ е разисквана още през 2001 г. в една книга, издадена от Висшия съвет на БСП и правилно тук беше цитирана извадка от тази книга. Ако г-жа Нинова желае да съди някого, то вероятно трябва да почне с партийните си другари, било то и бивши“, каза още Атанасова.
Деница КИТАНОВААгенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Когато говорите за председателя на БСП – директно назовете, за да се срещнем в съда

Когато говорите за председателя на БСП – директно назовете, за да се срещнем в съда. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по предложението за оставката на председателя на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На нито едно от тези изслушвания, които ние сме подписали, министър-председателя не дойде. Лъжа номер 2, че последните 10 години, когато вие управлявате БСП и ДПС са едно. Това, че имаме общи позиции по някои въпроси, не може да скрие истината. Тези години ни управляваше нова тройна коалиция официално ГЕРБ и „Обединени патриоти“, но официално ГЕРБ , „Обединени патриоти“ и ДПС. Ако се опитвате в края на мандата си да опровергаете това, няма как да се случи“ ,каза още Нинова.
„Разбирам фиксацията ви в мен, броих до 22 няколко пъти произнасяне на името ми. Няма как да приема няколко неща. Човек, осъден на 4 години затвор да ми дава оценки, второ да ви призова, уважаеми депутати, когато правите внушения или лъжете по отношение на председателя на БСП, да бъдете смели да го кажете директно, не да цитирате някой ,че казал, че съм г-жа Лъжа. За това твърдение осъдих Бойко Борисов и ми дължи разноските. По отношение на СДС – същото – имам осъдително решение срещу премиера Борисов за нещо общо между мен и СДС. Като го говорите искам директно да го назовете, за да се срещнем в съда“, каза още Нинова. Тя призова, когато се говори за „Техноимпекс“ да не прави намеци за криминална приватизация.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: 44-ото Народно събрание е изчерпано и оставката на г-жа Караянчева не е достатъчна това да се промени

44-ото Народно събрание е изчерпано и оставката на г-жа Караянчева не е достатъчна това да се промени. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по предложението за оставката на председателя на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ако някой от вас е имал колебания, дали това Народно събрание е изчерпано и трябва да си ходи, днес беше освободен от тези колебания и е абсолютно убеден, че в този състав, с това мнозинство 44-ото Народно събрание е изчерпано и оставката на г-жа Караянчева не е достатъчна това да се промени. Вече е необходимо след този дебат – все по-категорично да заявим, че е спасително за България този парламента да бъде разпуснат веднага.
„Ето защо – основите на държавността, принципа на върховенство на закона ,който изисква законодателят да упражнява парламентарен контрол, беше сведен до предложение за среща в ресторант, където да се разговаря по въпросите, които вас, уважаеми български граждани, ви касаят. Дъно“, каза още Нинова.
Според нея унижаването на институцията с обидното и цинично изказване на Борисов за председателя на парламента е била сведена до спор кой е по - по-най в Кърджали“, каза още Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Веселин Марешки, „Воля“: Опазил ме Бог за своята мъжественост да се допитвам до Вигенин

Опазил ме Бог за своята мъжественост да се допитвам до Вигенин. Това каза заместник-председателят на Народното събрание и председател на „Воля“ Веселин Марешки в реплика към Кристиан Вигенин от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Според него с изказването си Вигенин е признал каква е истината, а именно чрез натиск върху Караянчева да се иска оставката на Веселин Марешки.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Кристиан Вигенин, БСП: Един зам.-председател на парламента е с особен интерес към еднополовата любов – убеден съм, че 4 години в затвора ще му помогнат да намери себе си

Един заместник-председател на парламента е с особен интерес към еднополовата любов – убеден съм, че 4 години в затвора ще му помогнат да намери себе си. Това каза заместник-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Кристиан Вигенин по време на дебата по оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Поводът за изказването на Вигенин бе репликата на Веселин Марешки, който каза, че няма да стане хомосексуалист, за да се хареса на БСП.
„Има един заместник-председател, който ще остане в аналите на това Народно събрание едно изказване. Има един заместник-председател, който проявява особен интерес към еднополовата любов и постоянно коментира тези въпроси тук в Народното събрание“, каза още Вигенин.
Той отбеляза, че БСП не могат да му помогнат. „Аз съм сигурен, че има психолози, които могат да обяснят какви са причините за този особен интерес. Този заместник-председател е осъден на 4 години. Аз съм убеден, че тези 4 години в затвора ще му помогнат да намери себе си“, каза още Вигенин.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Красимир Ципов, ГЕРБ: Цвета Караянчева ще бъде председател на 44-ото Народно събрание докрая на месец март следващата година

Цвета Караянчева ще бъде председател на 44-ото Народно събрание докрая на месец март следващата година. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на дебата по предложението за оставка на Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Г-жо Караянчева, вие не сте изгубили доверието на мнозинството, което ви е избрало. Днес ние съвсем убедено, ще гласуваме срещу този проект за решение за предсрочното ви освобождаване. По този начин ние ще дадем своята подкрепа към вас, защото оценяваме качествата ви, уважаема г-жо Караянчева, и умението да ръководите този парламент“, посочи още Ципов.
„Опитайте да формулирате наистина сериозни мотиви. С тези мотиви, всъщност си признавате, че може би сте решили горе долу всяка седмица да гледаме подобни проекти за решения. Имаме една лоша новина за вас – няма да стане. Цвета Караянчева ще бъде председател на 44-ото Народно събрание докрая на месец март следващата година“, допълни още Красимир Ципов.
„Призовавам да гласувате против предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание, тъй като няма нито един ясен подкрепен, мотивиран мотив“, посочи още заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Хамид Хамид, ДПС: Не сме съгласни с определението кърджалийска, но дотам завършва нашето несъгласие

Не сме съгласни с определението кърджалийска, но дотам завършва нашето несъгласие. Това каза народният представител от ДПС Хамид Хамид по време на дебата по предложението за оставка на Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той се обърна към Цвета Караянчева с думите „уважаема кърджалийска мъченице“.
Хамид Хамид изтъкна като аргумент основателни съмнения за несъвместимост на член на ЦИК и отбеляза, че именно Народното събрание е органът по назначаването му. Депутатът от ДПС поясни, че един заместник-председател на ЦИК няма направена проверка и такава не е направена в законоустановения срок. „Такава проверка не е направена и след изтичането на този срок до ден днешен. Това грубо неизпълнение на закона от страна на органа по назначаването й, представлява основание за предсрочно освобождаване на г-жа Караянчева като председател на Народното събрание“, каза още Хамид.
Според него тази арогантност и грубо нарушаване на законите не е характерна само за Цвета Караянчева, а за цялото управление на ГЕРБ. „Ако г-жа Караянчева изобщо се запомни с нещо, то ще е с кратката, но и категорична оценка на своя партиен председател, станала достояние на всички български граждани. Не сме съгласни с него за думичката, която моя колега каза. Няма място думата кърджалийска в това определение, но дотам завършва нашето несъгласие с него“, каза още Хамид.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Вежди Рашидов, ГЕРБ: Дебатът днес не е дали Цвета Караянчева е обидила парламента, а че Елена Йончева обиди цялата българска държава

Дебатът днес не е дали Цвета Караянчева е обидила парламента, а че Елена Йончева обиди цялата българска държава. Това каза председателят на Комисията по културата и медиите и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов по време на дебата по предложението за оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Вежди Рашидов определи дебата за оставката на председателя на парламента като фарс. "Срам, един недостоен дебат", каза още Вежди Рашидов.
Той разкритикува и БСП защо постоянно искат премиерът Борисов да дойде в парламента. "Поканете го в един ресторант и си говорете по мъжки", коментира още Вежди Рашидов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Мустафа Карадайъ, ДПС: Да забравиш, че си председател на парламент в парламентарна република и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извършиш политическо престъпление

Да забравиш, че си председател на парламент в парламентарна република и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извършиш политическо престъпление срещу Републиката. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебата по предложението за оставка на Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Настояваме за предсрочното освобождаване на г-жа Караянчева поради системно неизпълнение на задълженията си като председател на Народното събрание, нарушаване на Конституцията, уронване на престижа на Народното събрание и за подкопаване на устоите на парламентаризма и демокрацията. За 10 години сме разбрали, че ГЕРБ са ненадминати в арогантността си и затова едва ли ще се коригират. От ГЕРБ ще изчакат да мине гласуването и самозабравили се ще продължат по пътя. Ще пропуснат възможността да покажат, че могат да се коригират. Точно ГЕРБ, които се страхуват толкова много от служебен кабинет да направят неизбежно случването му. Всичко това ще доведе до нестабилност в държавата и всяко следващо правителство трябва да има първо спасителен план, при условия непознати за страната от повече от 20 и повече години“, каза Карадайъ.
По думите му, когато нямаш капацитет, експертиза, визия – остават агресията, омразата и арогантността. „Естествено и популизмът ви, в това число. Това няма да помогне на г-жа Караянчева и на ГЕРБ да останат във властта, защото българските граждани не искат никой да ги наставлява и да ги навиква“, каза още Карадайъ.
Според него Цвета Караянчева си мисли, че искането за оставката й е просто акт на опозицията и ще отмине. Нещо повече, Караянчева се опитва да дублира поведението на силно застъпените премиер и президент в опит да изпъкне и да печели дивиденти, но това не й се отдава и резултатът е гаф, след гаф. Да забравиш или да пренебрегнеш, че си председател на парламента в парламентарна република и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извършиш политическо престъпление срещу Републиката и това историята няма да пострада. От истината ви боли, нали“, каза още Карадайъ.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: С думи и със самооценка г-жа Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание

С думи и с поведение, със самооценка, г-жа Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в представяне на мотивите за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Както вчера обявихме, внасяме искане за оставката на г-жа Караянчева поне по пет причини. Първата - непознаване на Конституцията и неспазване на законите на Република България, какъвто е Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Още с първата си реч пред Народното събрание г-жа Караянчева даде доказателства за това с изказването си, че народните представители тук, са представители само на регионите от които са избрани. По силата на Конституцията всеки избран народен представител, представлява целия български народ. Втората причина, поради която искаме оставката е нарушаване на принципа на разделение на властите", каза още Нинова.
Тя отчете, че последното участие на премиера в заседание на Народното събрание е от ноември 2019 г. "Въпреки многократните ни искания за изслушване на министър-председателя, г-жа Караянчева винаги намираше начин това да не се случи", допълни още Корнелия Нинова. По думите й парламентарният контрол, осъществяван от депутатите от ПГ на "БСП за България" многократно е подценяван, въпросите са отхвърляни, отлагани и на тях не се отговаря не само от министър-председателя, но и от министрите.
"На следващо място - грубо нарушаване на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. От 2017 г. внесени законопроекти от ПГ на "БСП за България" стоят неразгледани и негласувани в зала. При това законопроекти, които са от изключително значение, като например Законът за възрастните хора", допълни още тя и отчете, че законопроектите на опозицията са 22.
"Изключително вредна практика наложихте между първо и второ четене на законопроектите, депутати да внасят поправки, които нямат нищо общо с духа на закона", каза още лидерът на БСП.
"Не на последно място смятаме, че с думи, с поведение, със самооценка, г-жа Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание. Абсолютно недопустимо е изказването "Когато не харесваш магистралите или строителството на Бойко Борисов - ходи пеша бе". Видяхте каква беше реакцията на българския народ. Това е обида към всички български граждани, с чиито средства се строят тези магистрали и позволете да допуснем, от чиито средства се краде от тези магистрали. Още по-неприемливо е поведението на г-жа Караянчева в момента, в който получи грозна, неприлична и неприемлива оценка от собствения си лидер. Говоря за онзи разговор, в който тя е определена като една кърджалийска жена. Няма да цитирам, въпреки че би било точен цитат на премиера. В тази връзка най-нормалното поведение тогава беше да подаде оставка, за да защити честта на парламента и достойнството на българските жени. Вместо това тя написа на стената си във "Фейсбук" "аз вярвам на Бойко Борисов". Тя може да му вярва за тази оценка, това е неин избор, собствено самоунижение, но ние не искаме с присъствието си повече на това място председател на Народното събрание да унижава институцията и да не мисли изобщо за достойнството на българските жени", каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът включи в дневния си ред предложението за оставка на Цвета Караянчева и доклада на Прокуратурата

Парламентът включи в дневния си ред предложението за оставка на Цвета Караянчева и доклада на Прокуратурата, предаде репортер на Агенция "Фокус". Точките бяха включени в дневния ред на депутатите по предложение на председателя на парламента Цвета Караянчева в началото на днешното пленарно заседание.
"За" предложението гласуваха 145, "против" - 1 и "въздържали се" - 3, с което то бе прието.
Деница КИТАНОВА

***
Агенция "Фокус"
Искането за оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева е в деловодството на Народното събрание (ОБЗОР)

След като опозиционните партии заговориха за оставката на Цвета Караянчева преди седмици, днес проектът на решение стана факт. Темата се възобнови в пленарна зала след като лидерът на БСП Корнелия Нинова представи декларация от името на група. Тя обяви, че днес БСП внася искане за оставката на председателя на Народното събрание. Корнелия Нинова представи пет аргумента за това. "Първият - непознаване Конституцията на Република България и погазване на правилника за работа на Народното събрание, който по силата на решение на Конституционния съд е закон. Второ, поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната и превръщане на Народното събрание към придатък на волята на един човек. Трето, грубо погазване на правилата на законодателния процес и влошено качество на закона. Четвърто, незачитане на принципа на прозрачност и публичност в работата на парламента. Пето - думи, оценки и поведени, рушащи авторитета на институцията", каза още Нинова.
Веднага последва отговор от страна на ГЕРБ в лицето на д-р Даниела Дариткова. Тя попита с какво право председателят на "БСП за България" иска оставката на г-жа Караянчева, тъй като в този мандат под нейно ръководство ПГ на БСП системно руши авторитета на това Народно събрание". "Какъв авторитет да има това Народно събрание след като три месеца бяхте в нелегалност и отсъствахте от заседанията на парламента. Какъв авторитет искате вие да допринесете да се създаде на това Народно събрание след като опозицията смята, че е ненужна за парламентарната дейност? Какъв авторитет искате да има това събрание след като в момента не участвате в заседанията на председателския съвет, след като сутрин се криете по ъглите на Народното събрание и идвате тук да се регистрирате само за да прочетете някоя декларация и да си осигурите надницата за деня", каза още Дариткова. Според нея това е знак срещу демокрацията.
"Чувала съм изказването, демокрацията много ви е отнела. Явно за тези 30 години не сте разбрали, че демокрацията изисква освен управляващи, да има конструктивна алтернативна опозиция", посочи д-р Дариткова.
Впоследствие темата за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева се пренесе и на брифинг на ДПС. Председателят на партията Мустафа Карадайъ заяви, че след проведени консултации проектът на решение за оставка на Цвета Караянчева е внесен с 96 подписа. Карадайъ посочи, че първо са провели консултации с ГЕРБ, които са изразили съгласие с техните мотиви. "Второ- БСП. Преди малко ги чухме от трибуната на Народното събрание", каза Карадайъ. Той обърна внимание, че в мотивите са посочени конкретни нарушение на Конституцията и законите и конкретни факти за неизпълнение на задълженията й.
Деница КИТАНОВА