Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

БЕХ ще преговаря с американски компании за АЕЦ „Козлодуй“

14 октомври 2020 | 13:03

Кабинетът даде мандат на Българския енергиен холдинг да води преговори с американски компании за изграждането на 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова поясни, че става въпрос за проучване на възможностите и технологиите, с които новата ядрена мощност да бъде изградена по най-добрия начин. По думите ѝ решението на правителството е продиктувано от трайната политика на Европейския съюз за декарбонизация на икономиката и постигането на нулеви емисии до 2050 г. Тя подчерта, че това не е реверанс към САЩ заради забележките на американския държавен секретар Майк Помпео относно строителството на „Турски поток“ през българска територия.

Агенция "Фокус"
БЕХ ще преговаря с американски компании за изграждането на 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ (ОБЗОР)

Кабинетът даде мандат на Българския енергиен холдинг да води преговори с американски компании за изграждането на 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова поясни, че става въпрос за проучване на възможностите и технологиите, с които новата ядрена мощност да бъде изградена по най-добрия начин. По думите ѝ решението на правителството е продиктувано от трайната политика на Европейския съюз за декарбонизация на икономиката и постигането на нулеви емисии до 2050 г. В пост в социалната мрежа „Фейсбук“ премиерът Бойко Борисов подчерта, че експлоатацията на наличните мощности на АЕЦ „Козлодуй“ продължава, а реализирането на нови ще има стратегическо значение за запазване на енергийната сигурност на страната.
Енергийният министър отрече решението да е реверанс към САЩ заради забележките на американския държавен секретар Майк Помпео относно продължението на „Турски поток“ през българска територия.
„Това е въпрос на наша енергийна политика, въпрос на политика в рамките на Европейския съюз“, категорична беше тя.
В интервю сутринта Петкова увери, че санкции за България може да има само при определени нарушения.
„Балкански поток“ се развива само на територията на България, той няма нищо общо с проекта „Турски поток“. Смея да твърдя, че този проект се реализира изцяло в съответствие на европейските правила. Инфраструктурата е изцяло българска. Това е основен акцент, който трябва да се знае“, подчерта Петкова.
По думите ѝ все още е рано да се говори с какви средства ще бъде построена новата ядрена мощност на централата.
Петкова коментира и процедурата за АЕЦ „Белене“, като обясни, че тя е в ход, макар и със забавяне заради обстоятелствата около коронавирус кризата.

Агенция "Фокус"
Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов: Известили сме и ЕК, че има вариант за започване на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Известили сме и Европейската комисия (ЕК), че има вариант за започване на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов.
„30 години в енергетиката почти нищо не се е направило, това е много. Ако сега не направим нищо, няма да имаме нищо, а стари мощности ще бъдат изведени. Сега е наистина важно да започнем проектите“, коментира Николов.
„През 2011 г. се роди идеята за седми реактор, защото тогава се разклати възможността да се продължи АЕЦ „Белене“ поради избора на стратегически инвеститор – търсехме начин как да се случи проектът и евентуално готовото оборудване да бъде заложено като продължаването му“, обясни Валентин Николов.
„Роди се идеята АЕЦ „Козлодуй“ да финансира такъв проект – със седми блок с готовото оборудване“, посочи той и припомни, че дъщерната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ избира „Уестинг хаус“ за предпроектно проучване, което трябва да включва дали е възможно оборудването от АЕЦ „Белене“ да бъде сложено в АЕЦ „Козлодуй“ като седми блок. Николов допълни, че са направени геодезическото проучване и оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).
„Всички документи до заповед за избор на площадка вече са ок, известили сме всички страни в 100 километровата зона, всички са дали съгласие“, посочи още председателят на парламентарната Комисия по енергетика.
„Известили сме и Европейската комисия, че има вариант за започване на АЕЦ „Козлодуй“ – минали сме всичко, което трябва и то мога да кажа, за много малко пари – около 2 млн. евро“, съобщи Николов.
По думите му след 30 години 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ излизат от експлоатация, до 2025 г. можем да си позволим държавна помощ на всичките 4000 мегавата капацитет на въглищните централи, но в един момент ще имаме 6000 мегавата липсващи мощности и трябва да започнем да мислим от сега с какво ще ги заместим.
„Предимството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ пред проекта „Белене“ е, че можем да го реализираме с наши средства – главен акционер да бъде самата централа. АЕЦ „Белене“ е хубав, но скъп за нас проект и в момента не можем да го реализираме“, отбеляза Валентин Николов.

Агенция "Фокус"
Ще бъдат проучени възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“

Министърът на енергетиката ще предприеме подготвителни действия и проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на одобрената със Заповед № АА-04-3 от 21 февруари 2020 г. на председателя на Агенцията за ядрено регулиране площадка № 2 в АЕЦ „Козлодуй". Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, съобщиха от Правителствената информационна служба.
С решението се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия и да разреши на „Български енергиен холдинг" ЕАД да влезе в преговори с компании от Съединените американски щати, развиващи нови ядрени технологии за граждански цели, включително малки модулни реактори, с цел проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ „Козлодуй". Енергийният министър следва в срок до 31.01.2021 г. да информира Министерския съвет за предприетите действия и за резултатите от преговорите.
Ядрената енергия е доказан беземисионен ресурс и е ключов елемент в структурата на енергийния баланс на страната за гарантиране на сигурни и надеждни енергийни доставки, както и за ефективна борба с климатичните промени. Продължаване на експлоатацията на наличните мощности от Република България, както и реализирането на нови ядрени мощности ще е от стратегическо значение за запазване на енергийната сигурност на страната, редуциране на емисиите от парникови газове и намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси по разходоефективен и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Продължаваме експлоатацията на наличните мощности, а реализирането на нови ще има стратегическо значение за запазване на енергийната сигурност на страната

Продължаваме експлоатацията на наличните мощности, а реализирането на нови ще има стратегическо значение за запазване на енергийната сигурност на страната. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във "Фейсбук".
"Дадохме старт на процедура за търсене на възможност за изграждане на нова ядрена мощност на площадка Nо 2 в АЕЦ „Козлодуй“. Още през февруари тази година има издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда. Продължаваме експлоатацията на наличните мощности у нас, а реализирането на нови ядрени мощности ще има стратегическо значение за запазване на енергийната сигурност на страната. Редуцираме емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка", написа премиерът.

Агенция "Фокус"
Министър Теменужка Петкова ще информира Комисията по енергетика в НС относно взетото решение за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще информира депутатите от Комисията по енергетика в Народното събрание относно взетото днес от Министерския съвет решение за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.
Заседанието на комисията е от 13 часа в зала „Изток“ на Народното събрание.

Агенция "Фокус"
Министър Теменужка Петкова: БЕХ ще влезе в преговори с американски компании, които разработват нови ядрени технологии за изграждането на новата мощност на АЕЦ „Козлодуй“

Днес Министерски съвет взе решение, което е свързано с възлагането от страна на министъра на енергетиката и съответно даване на разрешение на Българския енергиен холдинг да влезе в преговори с компании от САЩ с цел такива компании, които разработват технологии в областта на ядрената енергетика, най-новите и съвременни технологии, включително и технологии, свързани с т. нар. малки модулни реактори, като целта на това разрешение ще бъде да се направи проучване на възможностите, свързани с възможността за изграждане на нова ядрена мощност на одобрената вече площадка номер 2 на АЕЦ „Козлодуй“. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това решение е продиктувано от трайната политика на ЕС, свързана с декарбонизация на икономиката и с постигането на много амбициозната цел на ЕС за нулеви емисии до 2050 година, както разбира се и заключенията на Европейския съвет, в които много ясно е посочено, че всяка една държава-членка ще има право сама да определя своя енергиен микс, като един от основните аргументи в тази посока е, че една част от държавите-членки са застъпили тезата, свързана с използването на ядрената енергия като енергия, която от една страна гарантира сигурността на електроенергийните системи и доставките, и от друга страна е енергия, която не генерира емисии. Трайната позиция на ЕК е, че именно чрез използването на ядрена енергия и възобновяеми енергийни източници можем да постигнем тези амбициозни цели, които ЕС си поставя в областта на беземисионната енергия“, допълни тя.
„Друг основен мотив за това решение е свързан и с издадената заповед на 21 февруари 2020 г. от председателя на Агенцията за ядрено регулиране, с която заповед е определена и избрана площадка номер 2 на АЕЦ „Козлодуй“, след като през април 2019 г. влезе в сила одобреният ОВОС. Знаете, че може би 4 години се водеха съдебни дела, свързани с оспорването на тази ОВОС, която е факт от януари 2015 г. Към настоящия момент са налице всички предпоставки да продължим напред и да направим такова проучване, което да ни даде яснота по отношение на възможностите, които имаме в рамките на тази ОВОС“, допълни още министърът.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
След правителственото заседание в Министерския съвет ще се проведе брифинг

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще дадат брифинг след края на днешното правителствено заседание. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Тримата министри ще предоставят на медиите допълнителна информация по точките от дневния ред, на които те са вносители.

Агенция "Фокус"
„Балкански поток“ се развива само на територията на България, той няма нищо общо с проекта „Турски поток“

„Балкански поток“ се развива само на територията на България, той няма нищо общо с проекта „Турски поток“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„С нашите американски партньори винаги сме имали откровен диалог. Те са нашите стратегически партньори. В областта на енергетиката това е една от теми, по които ние работим изключително интензивно и смея да твърдя, че имаме много добри резултати, които ние постигнахме в последните шест години и те са в посока диверсификация на източниците на природен газ и диверсификация по отношение на свежото ядрено гориво. Изграждаме интерконектора Гърция – България, който ще ни позволи да доставяме втечнен природен газ и от САЩ, и от други източници. Участваме в терминала за втечнен природен газ“, добави тя.
Министърът обясни, че проектът „Балкански поток“ се развива само на територията на България. „Той няма нищо общо с проекта „Турски поток“. Той е проект, който свързва Русия с Турция директно и Турция получава своя природен газ от Русия“, добави Петкова.
Тя допълни, че санкции за България може да има само при определени нарушения. „Смея да твърдя, че този проект се реализира изцяло в съответствие на европейските правила. Инфраструктурата е изцяло българска. Това е основен акцент, който трябва да се знае“, подчерта Петкова.

Агенция "Фокус"
Министър Теменужка Петкова: Държавата ще стартира проучване за възможността за изграждане на нова ядрена мощност на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Държавата в настоящия момент ще стартира проучване по отношение на възможността за изграждане на нова ядрена мощност на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Много е рано да говорим с какви средства ще бъде построен седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това, което днес ще обсъдим на Министерски съвет е свързано с едно предложение да се даде мандат на Българския енергиен холдинг. Той да влезе в преговори с компании от Съединените Американски щати, които развиват най-съвременните ядрени технологии, включително и така наречените малки модулни реактори, за да можем да постигнем представа за тези най-съвременни технологии. Държавата в настоящия момент ще стартира проучване по отношение на възможността за изграждане на нова ядрена мощност на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Днес не се взима решение за строителство на седми блок. Това решение изисква съвсем други законодателни действия, които са предвидени в Закона за енергетиката и в Закона за безопасно използване на ядрената енергия“, обясни министърът.
Петкова допълни, че преди да говорим за цена, трябва да кажем, че има нещо, което е безценно и това е енергийната сигурност на всяка една държава.
„В решението, което днес предстои да обсъдим, е дадем един срок, в който министърът на енергетиката трябва да докладва с резултатите от това проучване и с резултатите от преговорите, които са проведени с тези компании от САЩ. Този срок е до месец януари 2021 година. В рамките на този срок аз се надявам да имаме много по-конкретна информация“, добави тя.
Министърът подчерта, че целият процес, свързан с изграждане на нови ядрени мощности изисква много дълъг период от време. Тя добави, че нашата основна цел е диверсифициране енергийните ресурси. „Така че насочваме се към САЩ, за да видим кои са последните технологии, по които те работят“, добави Петкова.
Тя каза още, че няма как да има отказване от АЕЦ „Белене“.