Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Заседание на външните министри на ЕС

12 октомври 2020 | 13:08

Министрите на външните работи на страните-членки на Европейския съюз заседават в Люксембург по ключови въпроси за Общността.
Блокът се готви да направи равносметка на напредъка в преговорите за търговско споразумение с Обединеното кралство преди ключовата среща на върха на лидерите на ЕС, която започва в четвъртък. Освен това ще бъдат обсъдени възможностите за налагане на нови санкции на Русия заради случая „Навални“, както и разширяването на ограниченията срещу Беларус.
Множество средства за масова информация съобщават, че в рамките на деня министрите на външните работи на ЕС ще се срещнат с Върховния представител на Общността по външните въпроси и политиката за сигурност, за да обсъдят диалога между Сърбия и Косово.МВнР: ЕС налага санкции срещу представители на Беларус и Русия
Европейският съюз (ЕС) налага санкции срещу представители на Беларус и Русия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в проведеното в Люксембург редовно заседание на Съвета „Външни работи“. Водещи теми от дневния ред бяха ситуацията в Беларус, диалогът Белград – Прищина и отношенията Европейски съюз – Русия.
Беше взето политическо решение за налагане на санкции срещу представители на Беларус (за продължаващото насилие срещу мирно протестиращи) и Русия (за отравянето на Алексей Навални), както и бяха удължени съществуващите санкционни режими за химически оръжия и заради ситуацията в Никарагуа.
Програмата на външните министри на ЕС започна с работна закуска с външния министър на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ас-Сауд, по време на която беше обсъдено засилване на отношенията ЕС-Саудитска Арабия, включително по линия на правата на човека, регионални и международни въпроси, сигурността в Залива и ситуацията в Йемен, Сирия, Ливан, Иран, Ирак, нормализирането на отношенията на Израел с някои арабски държави, регионалната роля на Турция, саудитското председателство на Г-20 и справянето със социално-икономическите последици от пандемията COVID-19.
В продължение на дискусията от предходното си заседание министрите приеха Заключения на Съвета по Беларус, потвърждаващи нелегитимността на президентските избори от 9 август 2020 г. Отправен бе настойчив призив за незабавно прекратяване на насилието срещу протестиращите, освобождаването на политическите затворници и инициирането на надежден и всеобхватен политически процес за организиране на нови, свободни и честни избори в страната. При липса на напредък министрите подчертаха готовността на ЕС да наложи допълнителни ограничителни мерки на отговорните лица, включително на президента Александър Лукашенко. Направен бе преглед на отношенията с Беларус с цел набелязване на области за селективно ангажиране и засилване на подкрепата на ЕС за гражданското общество.
Специалният представител на ЕС за нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак информира Съвета за актуалното състояние на процеса. Министрите приветстваха възобновяването на диалога и постигнатия до момента напредък и подчертаха необходимостта от запазване на ключовата роля на ЕС в процеса на нормализация на диалога Белград-Прищина до постигане на всеобхватно правнообвързващо споразумение, отговарящо на европейските ценности и интереси. Отбелязаха значението на координацията със САЩ. Потвърдиха също силния ангажимент на ЕС към региона на Западните Балкани като цяло.
Необходимо е и двете страни - Косово и Сърбия, да проявят необходимата отговорност с цел постигане на трайни резултати, тъй като отсъствието на диалог имаше дестабилизиращ ефект върху целия регион, изтъкна Екатерина Захариева.
Министрите проведоха всеобхватна дискусия по отношенията ЕС – Русия, като потвърдиха валидността на утвърдените през март 2016 г. пет водещи принципа за ангажиране с Москва. Те отбелязаха с безпокойство засилената негативна динамика в отношенията поради неизпълнението от руска страна на Минските споразумения по конфликта в Източна Украйна, активната руска дезинформация в съседството, продължаващото влошаване на ситуацията с правата на човека в Русия и все по-свиващото се пространство на гражданското общество. Съветът категорично осъди опита за убийство чрез отравяне на опозиционния лидер Алексей Навални, като взе политическо решение за реакция на ЕС чрез налагане на санкции.
В продължение на дискусията от юли 2020 г., посветена на помощта на ЕС за Латинска Америка и Карибите в справянето с COVID-19, министрите обсъдиха дългосрочните отношения с региона и възможностите за тяхното активизиране въз основа на споделените ценности.
По време на работния обяд министрите обмениха идеи за по-нататъшно утвърждаване на водещата роля на ЕС в отстояването на ефективното многостранно сътрудничество и предприемане на конкретни действия в подкрепа на основания на правила международен ред. Те се обединиха около виждането, че предизвикателствата, произтичащи от пандемията от COVID-19, повече от всякога налагат засилено сътрудничество на международната общност в рамките на ефективна многостранна система с централната роля на ООН. Дискусията постави началото на процес на изготвяне на стратегически документ на ЕС по темата, който ще бъде приет през 2021 г.
Министрите изразиха дълбоко безпокойство от ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах, човешките жертви, включително на цивилни граждани, и сериозните рискове от регионална дестабилизация. Те отчетоха постигнатата договореност за примирие между Армения и Азербайджан, като настояха за прилагането му на практика чрез незабавно прекратяване на враждебните действия. Външните министри от ЕС потвърдиха подкрепата си за дипломатическите усилия на върховния представител Жозеп Борел и съпредседателите на Минската група (Франция, САЩ и Русия) като единствения утвърден от международната общност формат за преговори по урегулиране на конфликта.
По време на заседанието бе направен кратък преглед на ситуацията в Мозамбик, Киргизстан и Венесуела, както и на резултатите от Срещата на върха ЕС – Украйна. Министрите изразиха още дълбоко безпокойство от обявеното от властите на т.нар. Севернокипърска турска република частично отваряне на кв. “Вароша” с плажната ивица във Фамагуста, като подчертаха, че този акт допълнително възпрепятства дипломатическите усилия за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие и перспективите за възобновяване на преговорите за решаване на Кипърския въпрос.
В рамките на Съвета вицепремиерът Захариева проведе двустранни срещи с колегите си от Германия - Хайко Маас, и от Гърция - Никос Дендиас, на които обсъдиха широк кръг европейски и регионални въпроси.


ТАСС: Външните министри на ЕС приеха решение за въвеждане на санкции срещу Лукашенко
Министрите на външните работи на страните-членки на Европейския съюз съгласували решение за въвеждане на санкции срещу президента на Беларус Александър Лукашенко, предава TACC, като се позовава на източник от Брюксел.
"Външните министри постигнаха съгласие по обща позиция относно включването на [президента] Александър Лукашенко в санкционния списък за Беларус, като взеха предвид инаугурацията му след изборите, които не бяха свободни и честни", уточни източникът.
Официалното одобрение на допълненията към "черния списък" и влизането им в сила ще се случи по-късно, посочи друг източник. „Министрите се съгласиха да продължат да работят по включването на нови лица, включително Лукашенко“, допълни европейският дипломат.
Той отбеляза, че тази позиция ще бъде обявена на срещата на върха на ЕС на 15-16 октомври. След това Европейската външна служба ще подготви нова версия на "черния списък", който ще влезе в сила след официалното му одобрение от Съвета на ЕС и публикуване в официалния вестник на ЕС.
Практиката показва, че пълното изпълнение на цялата тази процедура може да отнеме от седмица до няколко месеца. Преди заседанието на Съвета на ЕС на ниво външни министри редица страни от общността предложиха да се въздържат от целенасочени санкции срещу Александър Лукашенко, за да запазят възможността за диалог с Минск.


Румънският външен министър Богдан Ауреску: Ще подкрепим санкциите на ЕС срещу Русия заради Навални
На срещата на министрите на външните работи на страните-членки на Европейския съюз в Люксембург Румъния ще подкрепи въвеждането на санкции срещу Русия заради случая с Алексей Навални, както и разширяването на ограниченията срещу Беларус. Това заяви преди срещата румънският външен министър Богдан Ауреску, предава РИА Новости.
„Приветстваме наложените наскоро санкции срещу Беларус, които подкрепихме много. Но това не е достатъчно. Виждаме засилване на репресиите, включително последния уикенд. Виждаме, че режимът не възнамерява да започне диалог с опозицията. Подкрепяме разширяването на санкциите, присъединяваме се към тези страни, които изискват разширяване на списъка с индивидуални санкции, включително срещу Александър Лукашенко“, заяви първият дипломат на Букурещ.
Ауреску добави, че в случай на по-нататъшно влошаване на ситуацията в Беларус, Румъния също ще подкрепи въвеждането на икономически санкции срещу Минск.


СМИ: Външните министри на ЕС ще обсъдят диалога Белград-Прищина
Прищинските средства за масова информация съобщават, че в рамките на деня министрите на външните работи на Европейския съюз ще се срещнат с Върховния представител на Общността по външните въпроси и политиката за сигурност, за да обсъдят диалога между Сърбия и Косово.
Допълнителни подробности за разговорите в Брюксел не се съобщават, с изключение на това, че темата за диалога ще бъде само една от обсъжданите в рамките на дискусиите.


Politico: Франция поиска сделка по Брекзит до началото на ноември
Преговорите между Великобритания и ЕС могат да продължат и през ноември, заяви френският министър Клеман Боне в неделя, докато блокът се готви да направи равносметка на напредъка по търговско споразумение на ключова среща на върха на лидерите на ЕС, която започва в четвъртък, пише европейската редакция на Politico.
„Трябва да има споразумение през следващите седмици. Това означава около началото на ноември “, каза заместник-министърът по европейските въпроси пред радио FranceInfo. „Не трябва да губим спокойствие в последните дни на преговорите, защото понякога се правят лоши отстъпки.“
Преди това британският премиер Борис Джонсън определи 15 октомври като твърд краен срок за сключване на споразумение за бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел и разговорите ще продължат следващата седмица. Лидерите на ЕС имат среща на върха в четвъртък и петък в Брюксел, като начело в дневния ред е Брекзит.
През последните дни ЕС се стреми да постигне компромис в областта на риболовните права, като главният преговарящ Мишел Барние призова министрите да намерят компромис в тази сфера.
Изказването на Боне идва след като Джонсън разговаря с френския президент Еманюел Макрон в събота.
Говорител на Даунинг Стрийт каза, че Джонсън е „подчертал“ необходимостта от напредък в „рибарството и равнопоставеността, чрез процес на интензивни разговори между главните преговарящи, които вече са съгласувани с председателя на Европейската комисия“.