Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Отзвук на резолюцията на ЕП в България

09 октомври 2020 | 15:27

Вчера Европейският парламент прие оспорваната резолюция за върховенството на закона в България. Тя има само препоръчителен характер, но заедно с доклада на ЕК по същата тема от миналата седмица, може да окаже влияние в рамките на Общия механизъм на ЕС за спазването на принципите на правовата държава. Някои държави от ЕС искат да бъде спирано европейското финансиране, ако се установи, че в някоя от страните-членки има сериозни нарушения на тези принципи. „За“ резолюцията гласуваха 358 евродепутати, а „против“ 277 депутати, като 56 се въздържаха.Коментарите в България заваляха: от президент, евродепутати и в българския парламент.

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Резолюцията развенча пропагандната риторика на управляващите

Аз мисля, че резолюцията развенча пропагандната риторика на управляващите. Това заяви във Варна президентът на Република България Румен Радев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Радев каза още, че тя е показала ясно, че зад красивия лозунг за европейско развитие на България - се вихри едно морално провалено управление и корупция.
„Вихри се управление, което подкопава устоите на правовата държава и спира на практика нашето развитие. А дебатът, който се случи в Европейския парламент, както и гласуването показа и развенча още една пропагандна теория, а именно, че управляващите са лицето на България пред Европа, което среща всеобхватно одобрение.
Явно се видя, че това не е така. Дори партията от това европейско семейство – Европейската народна партия не подкрепи в цялост управляващите в България. Това е много показателно.
Показателно бе също така, че българския парламент беше посочен, като катастрофално ниско ниво на доверие.
От тази ситуация се излиза с бързи, честни избори, които да сформират веднага нов парламент, с необходимото доверие и който парламент да излъчи управление, което да отговаря на европейските принципи – за прозрачност, одобреност и отчетност. Управление, което да върне европейският демократичен облик на България, което да върне инвеститорите, защото в момента то се разклаща все повече“, категоричен бе президентът Румен Радев.
На въпрос дали това ще се случи с избирателния кодекс, който е гласуван от парламента, Румен Радев заяви:
„Аз наложих вето на този избирателен кодекс, но за съжаление българския парламент не отчете тази възможност – подадената от мен ръка, да коригира своите решения, така че да няма съмнения за изборни манипулации, да бъде избегнат хаоса, да бъде решен въпросът с недействителните бюлетини, с ръчното броене, с ръчното оформяне на протоколи и т.н. За съжаление, от тук нататък се отваря вратата за всевъзможни манипулации по време на изборите и за тяхното оспорване, което не е добре“, коментира още президентът Радев.
Той посочи, че има неоспорими факти, за това как се правят официални брифинги, на които се дават указания за произвеждането на недействителни бюлетини и ако този проблем не бъде разрешен и не се върне доверието на хората в честността на изборния процес – те просто ще избягат от урните.
„Ние трябва да имаме истинска представителност, за да имаме доверие в новото управление, а това се постига само с масово гласуване“, категоричен бе Румен Радев.
На въпрос, как точно могат да бъдат убедени младите хора да гласуват, тъй като по традиция те избягват да отиват до урните, Румен Радев заяви, че младите българи вече имат много добра представа, какво се случва в държавата им, поставят ясни изисквания и ги посъветва на следващите избори да излязат масово да гласуват, защото става въпрос за тяхното бъдеще.
„Нека всеки излезе, за да изрази своята воля. Тук има и още едно голямо предизвикателството, защото не говорим единствено за недействителни бюлетини, но говорим и за корпоративен, манипулиран вот. Хората, които правят контрапротести са там заради зависимост, страх от загуба на работа или бизнес. Трябва да се справим и с това. Но това ще се случи едва, когато създадем нормални, прозрачни, предвидими условия за правене на бизнес в България“, каза в заключение президентът Румен Радев.
Десислава ВАСИЛЕВА

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Резолюцията за България е политическа и няма да навреди по някакъв начин на имиджа на страната ни

Резолюцията, която вчера Европейския парламент прие за страната ни е политическа. Този документ няма задължителен характер и по никакъв начин няма да навреди на имиджа на България. Това коментира пред журналисти председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Караянчева припомни, че предходните доклади, изготвени за нашата държава, са показали, че ние се съобразяваме с препоръките на Европа.
„Това, което поехме като ангажимент е да продължим да работим по реформите. За Резолюцията мога да кажа, че се ползва единствено от опозицията, които вероятно активно ще я коментират и през следващата седмица. Тя ще е опорна точка и в предизборната им кампания. Още повече, че документът е с двоен стандарт, защото в него не попаднаха забележките на нашите евродепутати – нямаше никаква информация за това, което се случва в президентството“, каза още Караянчева.
Тя уточни и, че на нападките управляващите ще отговорят с делата, които са реализирали и с това, което предстои като даде пример с осигуряването на детски надбавки за всички деца на България, което се очаква да се случи от 2021-ва и увеличението на пенсиите с 50 лв.
„Това е нашият отговор – нещата, които сме направили и които предстоят. Това не са обещания. Това е предизборна програма, която коалицията е приела, когато е встъпила в мандата и ние я изпълняваме. Минималната заплата да стане 650 от следващата година също е сред реалните и постижими цели, които сме си поставили“, допълни председателят на НС.
Относно нейната оставка, която бе поискана от ДПС, тя заяви готовност да дебатира по темата, но само при условие, че депутатите успеят да съберат 80 подписа и да ги внесат в парламента.
Луиза ТРАНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Евродепутатът Елена Йончева: Резолюцията е огромен шанс да се откъснем от този авторитарен режим

Резолюцията е огромен шанс да се откъснем от този авторитарен режим. Тя е успех за българския народ, защото дава кураж на хората, които имат смелостта да застанат срещу системата. Резолюцията дава и ясен знак за това, че българското правителство на Бойко Борисов вади България от Европа. Това заяви Елена Йончева, депутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент в „Тази сутрин“ на bTV, съобщиха от пресофиса на евродепутата. Тя коментира резолюцията за върховенството на закона в България, която Европейският парламент прие в четвъртък.
Резолюцията казва, че правителството на Бойко Борисов вече не е легитимно за Европейския съюз, заяви Йончева. „Ако използваме лексиката на господин Борисов, тя е жълт картон, следващият трябва да е червен от Европейската комисия“, коментира тя. Евродепутатът припомни, че комисията е доминирана от ЕНП, чийто член е ГЕРБ и цитира зам.-председателя на ЕП Катарина Барли, която каза, че е време ЕНП да застане зад основните принципи на ЕС – правовата държава, демокрацията, свободата на медиите.
Елена Йончева благодари на всички, които са подкрепили инициативата й да има резолюция. Първата й среща с председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар и колеги евродепутати с предложение да се приеме такъв документ, е още в края на месец май. Агилар стана вносител на резолюцията от името на LIBE.
Документът беше приет с 358 гласа, 277 евродепутати гласуваха против, а 56 се въздържаха. Освен от левицата в Европейския парламент, резолюцията беше подкрепена и от либералите, зелените и малка част от ЕНП.
Елена Йончева поздрави за смелостта тези представители на ЕНП, които не се съобразиха с партийното решение и Манфред Вебер резолюцията да бъде отхвърлена. „Европейският парламент каза на българите, че ги чува. Това са бивши министър-председатели, депутати от националните парламенти, министри, университетски преподаватели от Европа – не трябва да се подценява позицията им“, посочи тя.
Елена Йончева припомни, че в момента в ЕС се обсъжда механизъм, който да обвърже оценката за върховенството на закона във всяка една държава-членка с европейските средства, които получава и е възможно за България да има конкретни последици. „Смятам, че не трябва да се спира финансирането за България, защото българският народ не е виновен за управлението. Но трябва да се намери механизъм, който в бъдеще да предотврати спирането на финансиране. Финансирането трябва да отива за малкия и среден бизнес, в социалната система, а не 50% и повече от него да се връщат в джобове на олигарси.“

На упреците, че с документа се предава България, евродепутатът отвърна – „партията и човекът, който предава интересите на България са ГЕРБ и Бойко Борисов“.
Според Йончева „ГЕРБ, националистите и някои колеги в София от БСП“ говорят за Истанбулската конвенция и македонско малцинство, и така изместват същността на резолюцията и това, което се случва в управлението на България. В резолюцията не се споменава нито за македонско малцинство, нито за турски или майчин език. „В нея се говори за приемане на Истанбулската конвенция, но само на тази част, която не противоречи на конституцията ни – а именно борбата с насилието над жените и изграждане на центрове за защита. Истанбулската конвенция е затворена тема за България с решението на Конституционния съд“, каза още евродепутатът.
Според Елена Йончева „левицата в България има огромен потенциал да промени България“. Тя заяви – „аз съм ляв човек, вярвам в лявото. То ще доведе до положителни промени в нашата държава“.

Агенция "Фокус"
Евродепутатът Петър Витанов: Европа даде червен картон на кабинета на ГЕРБ

„По еднозначен начин беше свалено политическото доверие от подобен тип управление. Беше осветено това, което в България всички знаем – отстъплението по отношение на медийните свободи, гражданските права, спазването на върховенството на правото. Резолюцията е червен картон от Европа за кабинета на ГЕРБ“, каза ръководителят на българските социалисти в ЕП в предаването на БНТ „Денят започва“, съобщиха от пресофиса на евродепутата.
Според него фактът, че близо четвърт от депутатите от ЕНП не подкрепиха ГЕРБ при гласуването на резолюцията, показва загуба на доверие към управляващите и от страна на собствените им партньори: „Подкрепата за ГЕРБ вече носи имиджови щети. Част от тези хора ще се върнат в собствените си райони и ще трябва да дават обяснения защо подкрепят едно корумпирано управление“.
Въпреки че няма правна обвързаност, според Витанов резолюцията показва нагласите на европейските граждани и институции към управлението и подкрепя справедливите искания на мнозинството българи, които очакват промяна. „Подобен тип управление спъва и не съответства на европейските стандарти. Време е за друго. Когато има такава оценка, най-естественото нещо е да бъде подадена оставка“, категоричен е политикът.
Той е убеден, че разнищването на текста, свързан с Истанбулската конвенция, е поредният опит за печелене на време и за изместване на фокуса от тежките критики в резолюцията, свързани с корупционни скандали и проблеми в съдебната система, медийната среда, опазването на основните човешки права.
„В Параграф 17 има едно изречение, което призовава за ратификация на Истанбулската конвенция. Цялата ни делегация не подкрепи позицията на собственото си политическо семейство само заради това изречение. Самият параграф обаче отчита решението на Конституционния съд и завършва с призив да бъдат приети максимално много текстове, които са в съответствие с българското законодателство. Акцентира се върху борбата срещу домашното насилие, където позицията на БСП е много категорична“, каза още Витанов.
Според него е нелепо да се говори и за сепаратистки текстове, свързани с отношенията между България и Македония, тъй като те са уточнени в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, където въпросът с малцинствата е изчистен и нито една от двете държави няма претенции. „В Параграф 15 се говори основно за речта на омразата, включително от министри в настоящия кабинет, изразява се подкрепа за забраната на „Луков марш“. Призовава се за зачитане на гражданските права и свободи и за спазване на правата на човека“, допълни евродепутатът.

Той е категоричен, че социалистите не използват европейската трибуна за вътрешнопартийни дивиденти: „Левият сектор е малцинство, а резолюцията беше гласувана с абсолютно мнозинство. ЕС не работи с непроверени сигнали. Това са становището и нагласите на европейските институции, на Европейския парламент, който представлява европейските граждани“.

Агенция "Фокус"
Тома Биков, ГЕРБ: Ние оставаме българи, дали социалистите ще продължат бъдат такива, е техен въпрос

Ние оставаме българи, дали социалистите ще продължат бъдат такива, е техен въпрос. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му е имало случаи в историята, в които са показвали, че са повече социалисти, отколкото българи.
Той посочи, че достойните политици обичат държавата и народът си, а не обвиняват народа, че живее в най-корумпираната държава. Ние се противопоставяме на подобно отношение към страната. Това отношение не е в подкрепа на народа“, каза още Биков и отчете, че наличието на протести е доказателство, че страната ни е демократична.
„Поздравяваме БСП и ДПС с този голям успех за тях. Поздравяваме ви за това, че през последните няколко седмици успяхте да организирате социалистическите и либералните, и зелените депутати в ЕП, които никога последните години не са печелили избори никъде, да се организират и да хвърлят върху петно върху България благодарение на български евродепутати. Докато има социалисти и либерали в България на нас не ни трябват пазачи около казана в Ада. Вие показахте, че вашата идеологическа идентичност е много по-силна от националната ви идентичност. Вие сте много повече социалисти, отколкото българи, защото няма истински българин, който да изпитва подобно удоволствие от такъв тип действия на своето представителство“, каза още Биков.
Депутатът от ГЕРБ заяви, че управляващите ще продължат да отстояват българския национален интерес, да отстояват виждането си, че Европа трябва да се управлява по демократичен път, а именно чрез тези, които печелят изборите, а не чрез тези, които ги губят, защото загубата в политиката не е ценност. Вие имате подкрепата на загубилата Европа, ние имаме подкрепата на спечелилата Европа. Вие имате подкрепата на няколко идеологически течения, които си отиват, защото хората не ги искат. Вие имате подкрепата на хората, които са се откъснали от света – на хайверената левица и на Радан Кънев. Това са онези смели хора“, каза още Тома Биков.
По думите му тези хора са много по-близо до европейските социалисти. „Това, което се случи в ЕП беше политическо противопоставяне между социалисти и десница. Това не е мнението на Европа. Това е мнението на европейските социалисти, на зелените, на либералите. Мнението на мнозинството от хората в Европа е съвсем различно“, допълни още народният представител от ГЕРБ.
„Ние няма да приемем България да бъде черната овца на Европа, защото тя не е такава. Няма да допуснем в Европа да функционира двоен стандарт, защото подобна резолюция не е била приемана дори за Северна Корея, както каза един от нашите евродепутати. Ние не сме по-зле от Северна Корея, нито от други европейски държави, които през последните години фалираха“, изтъкна още той.
„За разлика от други страни България не допусна мигрантската криза да я превземе и може би това е един от проблемите на европейската левица, защото много добре знаем позицията на европейската левица и по този въпрос и може би в следващата резолюция ще вкарат и този проблем с нея наред с Истанбулската конвенция. Поздравявам г-жа Нинова за нейната позиция по Истанбулската конвенция, но вашите евродепутати са на съвсем друго мнение, защото членуват в група, чиято основна кауза е тази конвенция да бъде приета. Няма да говорим за ОМО „Илинден“ и за признаване на хипотетичното македонско малцинство. Огромна грешка е на ЕП, че подкрепя една лъжа, защото е абсолютна лъжа, че в България съществуват македонци. Във всички партии има представители от Благоевградска област и съм убеден, че са потресени от тази глупост, която е написана в тази резолюция и която беше подкрепена от Радан Кънев. Ние няма да отстъпим по тези въпроси“, допълни още Биков.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Драгомир Стойнев, БСП: От вчера отношението на Европа към България не е същото

От вчера отношението на Европа към България не е същото. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Очакванията за днешния ден да протекат по един смирен начин, защото от вчера отношението на Европа към България не е същото. В продължение на 10 дни имате два начина, два механизма да се покаже корупцията и липсата на върховенство на закона в България. Първо беше докладът от страна на ЕК. Мониторингов доклад, който показа, че в България съществува корупция, в България няма свобода на медиите, липса на върховенство на закона и най-учудващо ГЕРБ и „Обединени патриоти казаха „Чудесен доклад“. От вчера има резолюция на ЕП, който ясно посочва виновникът за тази корупция и виновникът за тази корупция и липсата на върховенство на свобода, за усвояването на европейските средства се намирате в тази част на залата. Европа с пръст посочи кои са виновниците. Виновниците са от ПП ГЕРБ и от „Обединени патриоти“. Досега нито веднъж Европа не си е позволявала да посочва България с пръст. От вчера погледът на Европа е съвсем различен. Няма как ние сега да не го признаем в тази зала и трябва да намерим правилното решение“, заяви Стойнев.
Той посочи, че гласували „за“ са 358 европейски депутати, „против“ 277, „въздържали се“ – 58. „От българските евродепутати всички социалисти гласуват „за“. ГЕРБ са „против“, Джамбазки и Слабаков „против“, трима от ДПС са „въздържали се“. В подкрепа на резолюцията са групата “Обнови Европа“, където са представителите на френския президент Еманюел Макрон, групата на зелените и 22-ма независими европейски депутати. 29 евродепутати са се отклонили от партийната линия, 6 са гласували „за“, включително и Радан Кънев. Това са близо 10 % от представителите на ЕНП“, коментира Стойнев.
Според него ЕНП остава в малцинство в ЕП.
„Скъпи приятели, това не е такъв голям проблем, това е поставя диагноза, защото нашата демокрация е болна. Тази демокрация трябва да бъде излекувана“, посочи още Стойнев.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Евродепутатът Емил Радев: Резолюцията за България в ЕП беше наложена силово и съставена изцяло от предложения на социалисти, зелени и либерали

Резолюцията за България в ЕП беше наложена силово и съставена изцяло от предложения на социалисти, зелени и либерали. Това каза в интервю за сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.
Той допълни, че под 3 % от членовете на ЕНП са подкрепили документа, като отбеляза, че подобни резолюции обикновено се гласуват с голямо мнозинство.
Емил Радев изрази мнение, че тази резолюция е използвана чисто във вътрешнополитически план, за да се свали правителството на Борисов.
„Брюксел не може да свали правителството, но са се опитали. За съжаление, не се получи добър документ. С тази резолюция виждаме призиви за неща, които са извън правомощията на Европейския съюз“, смята евродепутатът.


Агенция "Фокус"
Евродепутатът Андрей Новаков: Резолюцията няма да окаже отношение върху правния мир, но ще има политически последствия, защото в нея има неща, които не помагат на имиджа на България

Резолюцията няма да окаже отношение върху правния мир, но ще има политически последствия, защото в нея има неща, които не помагат на имиджа на България. Това каза ръководителят на българската делегация и заместник-председател на ЕНП в ЕП Андрей Новаков интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия по повод приетата Резолюция за България.
„Механизмът, който съществува, е за цяла Европа. Нямаме доклад по Механизма за сътрудничество, който да е специално за България. Не ми беше смешно, когато един евродепутат стана и каза: „искам да им спрат парите“. Това не засяга едно правителство, а програмен период за 10 години напред – за две правителства и половина. Това са пари за всяко село и всеки регион. Това беше немски евродепутат от зелените. Няма да се спрат парите, но дадохме шанс това да се говори. Тъжно ми е, че дадохме възможност някой да излезе и да говори така“, посочи Новаков.
„Тази резолюция и дебат са инициирани и прокарани от българи и ние дадохме възможност за този дебат. Няма да допусна някой да дава квалификации на целия народ. Всеки трябва да има доблестта да каже с конкретния проект колко и как са източени“, добави той.
На въпрос дали в Европа ни виждат като държава с авторитарен режим, Новаков посочи: „Що за авторитарен режим е този, който 3 месеца се позволяват протести, но се и насърчават“.
„Отчасти съм съгласен, че в резолюцията се очертават определени проблеми като призоваването да се прави изборна кампания на език, различен от българския например, което е неприемливо за мен. Това е незаконодателна резолюция и няма да окаже отношение върху правния мир, но фактът, че я обсъждаме е достатъчен. Ще има политически последствия, защото тя ще бъде разпратена във всички парламенти в ЕС. Никой няма да ни спре парите, но в нея има неща, които не помагат на имиджа на България“, допълни той.

Агенция "Фокус"
Евродепутатът Цветелина Пенкова: Няма да има директни политически последствия от резолюцията, но това е едно снемане на доверие от българското управление

Няма да има директни политически последствия от резолюцията, но това е едно снемане на доверие от българското управление. Това каза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия по повод приетата Резолюция за България.
„Резолюцията се изготвя от екипи от всички парламентарни групи. Европейските институции са наясно с това. Имаше индикации за спиране на парите, но не говорим за такъв тип наказателна акция срещу България. Тезата, която се защитава, е, че европейските граждани не желаят данъците им да отиват в страни в авторитарни режими и да бъдат разграбвани. Има индикации, че става въпрос за злоупотреби на доста нива. В момента една от основните теми в ЕС е как да се обвърже отпускането на средства с върховенството на закона. Имайки предвид детайлите на тези документи, наша задача е да се справим с тези структурни проблеми“, посочи Пенкова.
„Няма да има директни политически последствия, но това е едно снемане на доверие от страна на ЕП по отношение на управлението в България и е една подкрепа за българските граждани. За мене е несериозно да се коментира като основен принцип на демокрацията, че се позволява на гражданите 3 месеца да са на улицата“, заяви тя.

Агенция "Фокус"
Евродепутатът Андрей Новаков: С Резолюцията за България дадохме шанс на всеки, който иска, да се упражнява с името на България

С Резолюцията за България дадохме шанс на всеки, който иска, да се упражнява с името на България. Това каза ръководителят на българската делегация и заместник-председател на ЕНП в ЕП Андрей Новаков интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия по повод приетата Резолюция за България.
„Това не беше дебат за едно правителство или министър, а за България. Никой няма да запретне ръкави и да започне да решава нашите проблеми. Ако проблемът на България е, че не е имала резолюция, ето сега има. Въпросът е дали ще намерим сили да започнем да решаваме тези проблеми, или ще се делим. Групата е от почти 200 човека и само 7 не са гласували, което е пренебрежимо. Едва около 15 по-малко бяха тези, които гласуваха „против“ и „въздържали се“ от тези, които гласуваха „за“. Не е много убедително мнозинството за Резолюцията. Групара на комунистите, социалистите и зелените прокараха резолюцията“, посочи Новаков.
„Ако приемем, че това е резолюция, която шамаросва управляващите в България за всички проблеми, но ако фокусът е корупцията и проблеми с върховенството на закона, какво общо имаше Истанбулската конвенция? Това, което се случи, е да дадем шанс на всеки, който иска, да се упражнява с името на България, да го направи и да пише какви ли не неща вътре. В рамките на дебата има неща, които се отнасят за последните една или две години, но те са дамгосване на страната. Случаят „Росенец“ и записите не мисля, че могат да се квалифицират като проблем на това управление. Никой не излезе да каже, че тези записи са доказано направени някъде. Част от проблема е , че тази атака дойде от България“, заяви Новаков.

Агенция "Фокус"
Евродепутатът Цветелина Пенкова: Резолюцията за България е политическата оценка от единствения орган, който се избира директно от европейските граждани

Резолюцията за България е политическата оценка от единствения орган, който се избира директно от европейските граждани. Това каза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия по повод приетата Резолюция за България.
„Ясно беше отбелязано и от страна на немския министър по европейските въпроси, че такива дискусии са съвсем нормални, когато има проблеми в една държава. Този дебат и тази резолюция са изцяло в защита на българските граждани срещу структурните проблеми, които има в България, които са в следствие на настоящото управление. Важно е да се отчете, че над 50% от членовете на ЕП гласуваха в подкрепа на тази резолюцията. Важно е да се отчете, че от страна на ЕНП 6 човека гласуваха против, но 23-ма гласуваха с "въздържал се", заяви Пенкова.
„Тази резолюция идва след един доста критичен доклад от ЕК. Тя представи една експертна оценка. В момента беше дадена и политическата оценка от единствения орган, който се избира директно от европейските граждани", посочи тя.
По повод снетото доверие от страна на представители на БСП по отношение на евродепутата Елена Йончева, Пенкова каза: „Не смятам, че има момент за притеснение. Г-жа Елена Йончева винаги се е отстоявала като човек, който се бори с корупцията. Не мисля, че има нужда да се коментира полемика и неразбирания, които възникват. За нас е важно по какъв начин се върши нашата работа там“, допълни Пенкова.

***
Агенция "Фокус"
ЕП: Европарламентът прие резолюцията за върховенството на закона в България

Европейският парламент прие оспорваната резолюция за върховенството на закона в България.
Резолюциите на ЕП имат само препоръчителен характер, но заедно с доклада на ЕК по същата тема от миналата седмица, може да окажат влияние в рамките на Общия механизъм на ЕС за спазването на принципите на правовата държава. Някои държави от ЕС искат да бъде спирано европейското финансиране, ако се установи, че в някоя от страните членки има сериозни нарушения на тези принципи.
„За“ гласуваха 358 евродепутати, а „против“ 277 депутати, като 56 се въздържаха, показа системата за гласуване на Европейския парламент.