Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Неволи с кворума и протести

10 септември 2020 | 12:58

Въпреки че пленарното заседание започна със 127 народни представители, кворумът отново се оказа препъни-камък за управляващите. В рамките на заседанието се наложи поименна проверка за наличие на кворум. Тя бе поискана от ДПС и установи липса на достатъчно депутати в залата, за да продължи заседанието. Проблемите с кворума се появиха след като от ПГ на "БСП за България" отказват да се регистрират в зала. Миналият петък вече беше провалено едно пленарно заседание, а вчера, за да заседава парламентът, се наложиха няколко опита за регистрация.
Междувременно под прозорците на Народното събрание се провежда втори по-голям протест срещу правителството. Стотици хора се събраха още в 8.00 ч. в района на парламента.


Агенция "Фокус"
Неволи с кворума и протести (ОБЗОР)

Въпреки че пленарното заседание започна със 127 народни представители, кворумът отново се оказа препъни-камък за управляващите. В рамките на заседанието се наложи поименна проверка за наличие на кворум. Тя бе поискана от ДПС и установи липса на достатъчно депутати в залата, за да продължи заседанието. Проблемите с кворума се появиха след като от ПГ на "БСП за България" отказват да се регистрират в зала. Миналият петък вече беше провалено едно пленарно заседание, а вчера, за да заседава парламентът, се наложиха няколко опита за регистрация.
Междувременно под прозорците на Народното събрание се провежда втори по-голям протест срещу правителството. Стотици хора се събраха още в 8.00 ч. в района на парламента.
Екипи на СДВР предприеха мерки за опазване на реда в столицата по време на протеста. Служителите на реда намериха метални тръби, чували с камъни, ножове и стъклени бутилки.
В рамките на протеста са задържани 6-ма души, а 2-ма са обявени за издирване. Заместник-началникът на Отдел „Охранителна полиция“ към СДВР коментира, че днес има заявени официално 3 мероприятия в района на Народно събрание 2, Президентство и Министерски съвет.
„Някои от ораторите на протестиращите спекулират с това, което се извършва от служителите на МВР, но това не е коректно. Желанието на всички е да се провежда този протест по мирен път. Имаме 6-ма задържани и двама са обявени за издирване. Трима са носили забранени предмети, а един е без документи за самоличност. Отведени са в районните управления и ще установяваме съпричастността им към други техни прояви и след това ще бъдат пуснати“, заяви Тодоров.
Той посочи, че в интерес на всички е този протест да протича мирно.


Агенция "Фокус"
Тони Тодоров, СДВР: В интерес на всички е този протест да протича мирно

В интерес на всички е този протест да протича мирно. Това каза Тони Тодоров, заместник-началник на Отдел „Охранителна полиция“ в СДВР, на брифинг на ъгъла на улиците „Съборна“ и „Александър Първи“ по повод протеста в центъра на града, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В интерес на всички е този протест да протича мирно и дори без да се забелязват действия на полицията. Затова са изградени пунктовете. Хората биват спирани и проверявани, ако носят обемисти багажи по най-вежливия начин. Имаме достатъчно полицаи, за да обезпечим обществения ред. Има и командировани полицаи от провинцията“, посочи Тодоров.
„В момента на проверката е имало хора, които не са пожелали да си тръгнат без предметите, които не могат да внесат на протеста и не са пожелали да ги предадат доброволно. Затова се е наложило задържане. Получаваме различна информация. В ефира постоянно тече такава“, добави той.
„Надяваме се, че това, което се случи на 2 септември, няма да се повтори. Мъчим се да преодолеем това да се случи чрез тези изградени пунктове. Постоянно работим и има резултат. Ние сме тук да опазваме обществения ред. Нормално е да очакваме всичко, дори провокации, но нямаме такава информация за момента“, допълни той.

Агенция "Фокус"
Тони Тодоров, СДВР: Извършихме щателна проверка на Градската градина и всички уязвими места в района на протеста

Извършихме щателна проверка на Градската градина и всички уязвими места в района на протеста. Това каза Тони Тодоров, заместник-началник на Отдел „Охранителна полиция“ в СДВР, на брифинг на ъгъла на улиците „Съборна“ и „Александър Първи“ по повод протеста в центъра на града, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Част от нещата, които намерихме, са доста обезпокояващи при евентуално използване на протеста. Намерихме много камъни, които бяха струпани на купчини. Не отправят никакви обвинения към никого. Има и предмети, които са останали от вечерта и са попаднали случайно тук. Отстранено е всичко. Видимо укрити бяха намерени една туба от 10 литра с цветна течност, старателно скрита, както и 9 половинлитрови пластмасови шишета с течност“, посочи Тодоров.
„Категорично отричам да се карат хората да заобикалят по изградените пунктове. Всички затворени пространства от полицията е нормално да не се допускат граждани по изградените пунктове“, каза още той.
„Нямаме идея кой е оставил намерените предмети в градинката, направени са огледи от полицейските служители на местата. Намерени са и доста метални и дървени пръти. Можем да предположим, че са оставени с някаква цел. Най-вероятно някои лоши хора искат нещо да се случи. В момента се преглеждат записите от камерите в района.
Този протест трябва да протича мирно. С тази цел са изградени тези филтровъчни пунктове“, допълни той.

Агенция "Фокус"
Тони Тодоров, СДВР: Имаме 6-ма задържани на днешния протест, а двама са обявени за издирване

Имаме 6 задържани на днешния протест, а двама са обявени за издирване. Това каза Тони Тодоров, заместник-началник на Отдел „Охранителна полиция“ в СДВР, на брифинг на ъгъла на улиците „Съборна“ и „Александър Първи“ по повод протеста в центъра на града, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес имаме заявени официално 3 мероприятия в района на Народно събрание 2, Президентство и Министерски съвет. До момента всичко протича нормално. Някои от ораторите на протестиращите спекулират с това, което се извършва от служителите на МВР, но това не е коректно. Желанието на всички е да се провежда този протест по мирен път. Имаме 6-ма задържани и двама са обявени за издирване. Трима са носили забранени предмети, а един е без документи за самоличност. Отведени са в районните управления и ще установяваме съпричастността им към други техни прояви и след това ще бъдат пуснати“, заяви Тодоров.

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева закри пленарното заседание заради липса на кворум

Поименната проверка в пленарната зала не установи наличие на кворум, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Председателят на парламента Цвета Караянчева закри пленарното заседание.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Започна поименна проверка за наличие на кворум в пленарната зала

Започна поименна проверка в пленарната зала, предаде репортер на Агенция "Фокус". Проверката започна след като заместник-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид предложи да се извърши такава. Съмнението му бе, че няма кворум в залата.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
СДВР ще даде брифинг на ъгъла на улиците „Съборна“ и „Александър Първи“

СДВР ще даде брифинг. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Брифинг на представители на СДВР ще се състои от 12.00 часа на ъгъла на улиците „Съборна“ и „Александър Първи“,


Агенция "Фокус"
С кворум от 127 народни представители започна пленарното заседание

С кворум от 127 народни представители започна пленарното заседание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Необходимите за кворума са 121. В зала се регистрираха ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти", "Воля" и част от независимите депутати.
Народните представители от БСП отсъстват от пленарното заседание.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Екипи на СДВР предприемат мерки за опазване на реда в столицата по време на протеста, намерени са метални тръби, чували с камъни, ножове и стъклени бутилки

Екипи на СДВР предприемат мерки за опазване на реда в столицата по време на протеста. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Преди и в началото на протестните действия в периметъра на зоните за сигурност към институциите в центъра на столицата екипи на столичната дирекция на вътрешните работи предприеха огледи и проверки на площите с цел отстраняване на опасни предмети и вещи. Подготвени на различни места са открити метални тръби, чували с камъни и стъклени бутилки, дървени пръти, 2 ножа, бойна прашка, 5-литрова туба с неустановена течност с остра миризма. При обход на района е намерена и чанта, пълна с бутилки с течности с различен цвят и остра миризма. Огледите и проверките продължават.

Агенция "Фокус"
Стотици хора са се събрали на протест в района на Народното събрание

Стотици хора са се събрали на протест в района на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Към момента ситуацията е спокойна. Продължават да се събират хора. Те скандират „Оставка“.
В района е засилено полицейското присъствие. Жандармерия също охранява протеста. Полицаите проверяват храстите в района на Народния театър.
Обособени са пропускателни пунктове за допускане на гражданите. Полицаи проверяват хора с по-обемисти багажи.
Блокиран е бул. „Цар Освободител“. Полицейски служители са разположени по цялата дължина на булеварда.
Деница КИТАНОВА