Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Мерки за „Мини Марица - Изток“

08 септември 2020 | 14:26

Днес се проведе Браншовият съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология с участието на национално представителните синдикати „КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Той беше свикан спешно след среща на премиера Бойко Борисов с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и представители на синдикатите на „Мини Марица-Изток“ на 5 септември. Тогава в разговора се включи по телефона и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че са взети мерки за подпомагане на нормалната работа на „Мини Марица-Изток“, а именно – финансова помощ в общ размер 55 млн. лв. – 50 млн. лв., които ще бъдат предоставени като дългосрочен заем от Българския енергиен холдинг и 5 млн. лв., които ще са за повишаване на заплатите на работниците и служителите на „Мини Марица – Изток“.

Агенция „Фокус“
Министър Теменужка Петкова: Взетите мерки за „Мини Марица-Изток“ ще дадат възможност да функционира нормално в следващата година

Взетите мерки за „Мини Марица-Изток“ ще дадат възможност да функционира нормално в следващата година. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Обсъдихме състоянието на „Марица Изток“, на целия комплекс. Вие знаете, че този комплекс е изключително важен за енергийния сектор в страната. Това е така да се каже енергийното сърце на България, тъй като в рамките на този комплекс се произвеждат 46 % от електрическата енергия, необходима на България. Там се намират изключително важни стратегически за енергетиката ни мощности – „Мини Марица-Изток“, ТЕЦ „Марица-Изток“ и централата „Брикел“, каза тя.
„Обсъдихме и финансовото състояние на двете дружества от комплекса от Марица-Изток. Дадохме ясна картина по отношение на коронавируса и в света, но и на национално и регионално ниво, което на практика доведе до свиване на потреблението, оттам и намаляване на добиваните количества въглища и произведеното количество електрическа енергия. Обединихме се около мерки, които ще дадат възможност на „Мини Марица-Изток“ да функционира нормално в следващата година“, добави Петкова.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Теменужка Петкова: Българският енергиен холдинг ще предостави дългосрочен заем от 50 милиона лева за функционирането на „Мини Марица Изток“

Българският енергиен холдинг ще предостави дългосрочен заем от 50 милиона лева за функционирането на „Мини Марица Изток“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес с колегите от двата синдиката постигнахме съгласие и смятаме, че за нормалната работа на „Мини Марица“, за нормалното функциониране на комплекса, Българският енергиен холдинг ще предостави дългосрочен заем от 50 милиона лева за функционирането на „Мини Марица изток“. Отделно от това ще бъдат предоставени и 5 милиона лева за работниците и служителите от „Мини Марица Изток“, свързани с актуализиране на техните възнаграждения“, обясни министърът.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на КНСБ Пламен Димитров преди днешното заседание на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на синдикатите на „Мини Марица-Изток“. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Акцент в разговора бяха въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“, както и мерките на правителството за справяне със социално-икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19.
Срещата се проведе преди свикания днес Браншови съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката, на който ще бъдат разгледани перспективите за решаване на проблемите на комплекса. Темата беше обсъдена и по време на разговора на премиера Борисов с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в събота, като тогава се включи по телефона и президентът на КНСБ Пламен Димитров.
В днешната среща участваха вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.


Агенция „Фокус“
Министър Теменужка Петкова ще даде брифинг

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще даде брифинг след 13.00 часа в пресцентъра на Министерството на ул. Триадица 8. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Изявлението за медиите ще бъде след заседанието на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология. В рамките на срещата заедно с представители на КТ „Подкрепа“ и КНСБ ще се обсъдят актуални за комплекса „Марица-изток“ теми.


Агенция „Фокус“
В Министерството на енергетиката ще се проведе Браншовият съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология

От 11.00 ч. в сградата на Министерството на енергетиката ще се проведе Браншовият съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология с участието на национално представителните синдикати „КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Целта е в този формат да бъдат обсъдени перспективите за решаване на отворените въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“.