Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Представиха мерките пред парламента

30 юли 2020 | 15:42

Ресорните министри представиха социалните, здравните и икономическите мерки пред парламента. По предложение на ГЕРБ парламентът реши да изслуша министрите Деница Сачева, Костадин Ангелов и Лъчезар Борисов.
Мотивите за изслушването представи председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.
Д-р Даниела Дариткова заяви, че грижата на правителството е последователна, след като е преодолян вота на недоверие може да се продължи дейността в полза на гражданите. По думите й независимо от забавянето на икономиката - топъл обяд е осигурен на близо 29 хил. души. Д-р Дариткова изброи още, че до 24 юли по мярката 60/40 са запазени работни места на 170 533 работици, а по новия й дизайн се очаква да бъдат запазени доходите на 300 000 българи.
"Светът и България сме изправени пред безпрецедентна криза от разпространението на нов вирус, коронавирус, предизвикал сериозен процент заболеваемост сред населението. Доста фатални изходи и срив в икономиките на почти всички европейски страни и в страните по света. България нямаше как да остане извън тази обща тенденция, но отново искам да подчертая, че кризата от разпространението на заболяването COVID-19 по никакъв начин не е свързана с настоящото управление. Ние винаги сме твърдели, че реагирахме своевременно, адекватно и с твърдите мерки, които предприехме заедно с участието на Народното събрание и подкрепени от всички народни представители и от опозиция и управляващи, преодоляхме на първо място, здравният натиск, който беше основен в първите месеци", изтъкна още д-р Дариткова.
По думите й не се е стигнало до претоварване на здравната система. "Разбира се, основната заслуга е на работещите на първа линия, които в тези трудни месеци запазваха самообладание и се бореха за спасяването на всеки един човешки живот", заяви още д-р Дариткова.
Новите социално-икономически мерки отчетоха пред депутатите ресорните министри. Министър Деница Сачева заяви, че новите социално-икономически мерки на правителството са в общ размер на 1 млрд. 162.9 млн. лв., от които социални мерки са 731.5 млн. лв. и за икономически мерки 431.4 млн. лв. с източник националният бюджет. От 1 август ще се увeличат с 30 % средствата за заплати на служителите от системата на Министерство на труда и социалната политика (МТСП), които са натоварени с дейности по овладяване на последствията от пандемията. Предвидени са общо средства в системите на МТСП, Министерство на здравеопазването, МВР, НЗОК и НОИ в размер на 92 млн. лв., но за социалната сфера говорим за 7600 души, които са от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Главната инспекция по труда, Фонд "Социлана закрила", Фонд "Условия на труд" и други в общ размер на 15 млн. 150 хил. лв.", каза още Сачева. Министърът посочи, че от 1 август ще се увеличат стандартите за финансиране на делегираните от държавата социални ослуги като домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от семеен тип и други с общ бюждет размер от 15 млн. лв.
Амбициите на правителството са докрая на годината да се сертифицират и насърчат инвестиции на стойност 1 млрд. лв. С тези амбиции на властта запозна министърът на икономиката Лъчезар Борисов. "Българската и глобалната икономика се намират в една безпрецедентна криза, която трябва да бъде контраатакувана с комплект от рационални мерки. Какъв може да бъде този комплект. Те трябва да интервенират върху всеки един от факторите на икономическия растеж. Именно това е предложеният пакет от мерки, който оказва влияние върху държавните разходи, върху потреблението, върху инвестициите и нетния експорт", каза още Борисов.
"Извън този пакет има и втори пакет. Това са мерки, които са от еврофондовете и са насочени изцяло към инвестиции в икономиката", отчете още Борисов. По думите му става въпрос за публични инвестиции под формата на заеми и грантове. Той отчете, че става въпрос за финансиране в размер на 1.8 млрд. лв.
Здравният министър Костадин Ангелов прогнозира втора вълна на коронавируса през есента. В сектор "Здравеопазване" докрая на годината ще бъдат отпуснати и ще влязат допълнителен финансов ресурс в размер на 223 млн. лв. Наличните, които до момента са отпуснати са в размер на 80.9 млн. по мерките, които сме предприели. Целта на мерките е да осигури по-голяма стабилност и сигурност, по-голяма грижа за медиците, лекари, медицински сестри, лаборанти в условия на коронавирус. Те са на първа линия в грижата за цялото население", каза още Ангелов.
Изслушването бе белязано от скандирания от страна на депутатите от БСП. Те скандираха „Мишки“ от място. Причината бе отказът на мнозинството да излъчва пряко изслушванията на министрите. Първоначално от БСП поискаха изслушването на тримата министри Деница Сачева, Лъчезар Борисов и Костадин Ангелов да бъде излъчвано по БНТ. Това обаче бе отхвърлено от пленарната зала. Прегласуване поиска зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. „Г-жо председател, уважаеми колеги, правя процедура по прегласуване. Вие поканихте министрите и ги криете от българските граждани. Вие ги поканихте, дойдоха министрите, сега ги криете от българските граждани да разберат какво са направили", каза още Свиленски. Той попита председателя на Народното събрание дали се е свързала с премиера.
"Свързах се с премиера, той в момента пътува из страната. Няма да може да дойде, но за това тук са ресорните министри", каза Караянчева. След прегласуването, прякото излъчване на изслушването по БНТ бе отхвърлено и това провокира народните представители от левицата започнаха да скандират "Мишки"
.

Агенция "Фокус"
Проф. Румен Гечев, БСП: Борисов се движи по-бързо от радиосигналите на телефоните, но деловодството на парламента работи и след обед и може да си подаде оставката с 200

Обръщам се към г-жа Караянчева, която не може да намери г-н Борисов, който се движи по-бързо от радиосигналите на джиесемите по околовръстния път, не може да се свърже с него. Ако обичате да го информирате, че деловодството работи и след обяд и може да си подаде оставката с 200. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Румен Гечев в отношение към изслушването на министрите Деница Сачева, Костадин Ангелов и Лъчезар Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Според него мерките са фатално закъснели.
"Може би чакате фирмите да вампирясат, за да им окажете някаква помощ", заяви още депутатът от БСП.
Той отчете, че е гласуван нов заем от 10 млрд., от които са усвоени 2 млрд. "Вие какво чакате? Да падне втори метеорит ли? Вие държите парите за какво? За изборите ли, които обаче ще бъдете изненадани, снощи имаше колосална подкрепа за правителството на ГЕРБ. Стотина хиляди души излезнаха в София силно развълнувани от вашата програма за излизане от икономическата криза. Освен това даже вече и в телевизията няма нужда да ходите, тъй като хората започнаха да ви носят на ръце. Предполагам, че колежката Сачева направи техническа грежка като каза, че БСП демонизирали социалните работници. Ама ние три години и половина предлагаме да се увеличат заплатите на тези работници", каза още проф. Румен Гечев.
"Мисля, че сега става ясно защо вие не се съгласихте изслушването на тримата колеги министри да бъде предавано от БНТ и БНР. Вие сте знаели какъв ще бъде резултатът. Нищо лично към колегите министри, тук става дума за провала на правителството на ГЕРБ и неговите сателити, в това число и на неговите задкулисни кукловоди. Какви са резултатите? Какви са добрите новини? Да, добре увеличавате помощите за безработни. Ние подкрепихме от 9 на 12 лв. дневно, само че не отговорихте на въпроса защо по 50 лв. получават тези, които са с минимална пенсия от 250 лв. и тези, които са с 1200 лв. Интересен въпрос - отговор за 1 млн.", каза още проф. Гечев.
Той отчете, че се увеличават добавките към пенсиите в период от 3 месеца с 50 лв., независимо от размера на пенсиите, с малко обхвата на помощите за медицински работници. По думит ему още от първата вълна медиците не са получили помощите.
"Какви са сериозните проблеми? Проблем номер 1. Казахте за 8900 фирми, до които евентуално са стигнали по няколко лева. По ваши данни става дума за под 20 % от фирмите. От 171 млн. лв., които сте реализирали спрямо 1 млрд. лв., които сте обещали. Вече наближава Коледа вие сте под 20 % от средствата. Какъв е смисълът да предоставите тези средтва към Коледа след като още няколко хиляди фирми ще бъдат фалирани до това време. Второ, по отношение помощта на малки и средни фирми, вие сте под 2 % от сумата, която е отделена за тях, тъй като са заделени по ваши данни около 9 млн. лв. Трето - безвъзмездната ви помощ е на кота нула", изтъкна още проф. Румен Гечев.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Александър Ненков, ГЕРБ: Трябва да дадем висока оценка на правителство - България беше и продължава да е една от държавите, които добре се справя с COVID- ситуацията

Трябва да дадем висока оценка на правителство - България беше и продължава да е една от държавите, които добре се справя с COVID- ситуацията. Това каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков в отношение към изслушването на министрите Деница Сачева, Костадин Ангелов и Лъчезар Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"От името на групата на ГЕРБ считам, че днешният дебат беше полезен във връзка с новите мерки, които правителството предприе именно със справяне с предизвикателствата, пред които държавата ни е изправена. Това е поредният такъв пакет, който правителството с помощта на ПГ на ГЕРБ и мнозинството подкрепя всичките хора, които са засегнати в тази криза, в която изпадна държавата. Ние сме удовлетворени от това и нека не забравяме откъде започна проблема с идването на една пандемия, която изненада до голяма степен целия свят. Трябва да дадем висока оценка на нашето правителство заради това, че България беше една от първите, която взе решителни мерки както от гледна точка на здравни такива, което изискваше доста сериозна политическа смелост, за да може да овладее, доколкото е възможно вируса. България беше една от първите държави и продължава да е една от държавите, които добре се справяме със ситуацията от гледна точка на здравето", каза още Ненков.
По думите му трябва да се даде висока оценка и за хората, които спазват мерките.
"Днес изслушваме трима министри, които имат много пряко отношение към създадената ситуация. Считам, че България беше една от първите държави, която започна да опитва по всякакъв начин да достигне до всеки един засегнат човек. Неслучайно това, което г-жа Сачева каза за намаляващия брой на безработните през последните седмици, говори за това, че икономическите и социални мерки дават своя резултат", изтъкна още депутатът от ГЕРБ.
Според него това, което предстои пред държавата, са още предизвикателства.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Костадин Ангелов: Доходите на над 6000 души в системата на здравеопазването на първа линия ще бъдат увеличени с 30 %

Доходите на над 6000 души в системата на здравеопазването на първа линия ще бъдат увеличени с 30 %. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на изслушването си в парламента, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"В сектор "Здравеопазване" докрая на годината ще бъдат отпуснати и ще влязат допълнителен финансов ресурс в размер на 223 млн. лв. Наличните, които до момента са отпуснати са в размер на 80.9 млн. по мерките, които сме предприели. Целта на мерките е да осигури по-голяма стабилност и сигурност, по-голяма грижа за медиците, лекари, медицински сестри, лаборанти в условия на коронавирус. Те са на първа линия в грижата за цялото население", каза още Ангелов.
Той прогнозира втора вълна на разпространение на коронавирус и месеци с разпространение на респираторни заболявания.
По думите му средства са предвидени за служителите на РЗИ, Държавни психиатични болници, Национална експертна лекарска комисия, Национален център по заразни и паразитни болести, Изпълнителна агенция "Медицински надзор", Изпълнителна агенция по лекарствата, Национален център по обществено здраве и анализи, Национален център по радиология, както и служителите в звена "Контрол" в НЗОК и РЗОК, командировани за подпомагане за системите в РЗИ.
Той посочи, че ще бъдат осигурени допълнителни 1000 лв. за хората на първа линия в системата. "По тази мярка вече са осигурени 60 млн. лв. по бюджета на Министерство на здравеопазването", каза още министърът.
Костадин Ангелов отчете, че докрая на годината се очаква за това да бъдат изплатени 127 млн. лв.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Лъчезар Борисов: Амбициите са ни докрая на годината да сертифицираме и насърчим инвестиции на стойност 1 млрд. лв.

Амбициите са ни докрая на годината да сертифицираме и насърчим инвестиции на стойност 1 млрд. лв. Това каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на изслушването си в парламента, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Българската и глобалната икономика се намират в една безпрецедентна криза, която трябва да бъде контраатакувана с комплект от рационални мерки. Какъв може да бъде този комплект. Те трябва да интервенират върху всеки един от факторите на икономическия растеж. Именно това е предложеният пакет от мерки, който оказва влияние върху държавните разходи, върху потреблението, върху инвестициите и нетния експорт", каза още Борисов.
"Извън този пакет има и втори пакет. Това са мерки, които са от еврофондовете и са насочени изцяло към инвестиции в икономиката", отчете още Борисов. По думите му става въпрос за публични инвестиции под формата на заеми и грантове. Той отчете, че става въпрос за финансиране в размер на 1.8 млрд. лв.
"Извън този втори пакет, в Министерство на икономиката предвиждаме активни мерки за допълнителни частни инвестици. Нашите амбциии са докрая на годината да сертифицираме и насърчим или да обявим инвестиции на стойност 1 млрд. лв", допълни още министър Борисов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Деница Сачева: От 1 август ще се увеличат стандартите за финансиране на делегираните от държавата социални услуги

Oт 1 август ще се увеличат стандартите за финансиране на делегираните от държавата социални услуги. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на изслушването си в парламента, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Новите социално-икономически мерки на правителството са в общ размер на 1 млрд. 162.9 млн. лв., от които социални мерки са 731.5 млн. лв. и за икономически мерки 431.4 млн. лв. с източник националният бюджет. От 1 август ще се увиличат с 30 % средствата за заплати на служителите от системата на Министерство на труда и социалната политика (МТСП), които са натоварени с дейности по овладяване на последствията от пандемията. Предвидени са общо средства в системите на МТСП, Министерство на здравеопазването, МВР, НЗОК и НОИ в размер на 92 млн. лв., но за социалната сфера говорим за 7600 души, които са от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Главната инспекция по труда, Фонд "Социлана закрила", Фонд "Условия на труд" и други в общ размер на 15 млн. 150 хил. лв.", каза още Сачева.
Министърът посочи, че от 1 август ще се увеличат стандартите за финансиране на делегираните от държавата социални ослуги като домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от семеен тип и други с общ бюждет размер от 15 млн. лв. "Това увеличение ще може да се израходва за заплатите на работещите в тях социални работници, възпитатели, педагози и други. Средният размер на увеличението ще бъде с 20 % за възнаграждението им", допълни Деница Сачева.
Тя обърна внимание, че всички 2 млн. 121 хил. пенсионери ще получат по 50 лв. добавка към пенсиите си.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Депутатите от БСП скандираха "Мишки" в пленарната зала

Депутатите от БСП скандираха "Мишки" в пленарната зала, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Първоначално от БСП поискаха изслушването на тримата министри Деница Сачева, Лъчезар Борисов и Костадин Ангелов да бъде излъчвано по БНТ. Това обаче бе отхвърлено от пленарната зала.
Прегласуване поиска зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски
"Г-жо председател, уважаеми колеги, правя процедура по прегласуване. Вие поканихте министрите и ги криете от българските граждани. Вие ги поканихте, дойдоха министрите, сега ги криете от българските граждани да разберат какво са направили", каза още Свиленски.
Той попита председателя на Народното събрание дали се е свързала с премиера.
"Свързах се с премиера, той в момента пътува из страната. Няма да може да дойде, но за това тук са ресорните министри", каза Караянчева.
След прегласувенето, прякото излъчване на изслушването по БНТ бе отхвърлено и това провокира народните представители от левицата започнаха да скандират "Мишки".
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Грижата на правителството е последователна, след като преодоляхме вота на недоверие можем да продължим дейността си в полза на гражданите

Грижата на правителството е последователна, след като преодоляхме вота на недоверие можем да продължим дейността си в полза на гражданите. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на преставянето на мотивите за изслушване на министрите Деница Сачева, Лъчезар Борисов и Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"В този смисъл искам да подчертая, че грижата на правителството е последователна и фактът, че преодоляхме вота на недоверие значи, че има серизона парламентарна подкрепа и може да продължи своята дейност в полза на българските граждани", изтъкна д-р Дариткова.
"Затова искам тук сега всички вие да разберете какви са следващите мерки в размер на над 1 млрд. и 160 млн. лв, какво от тези мерки ще стигне до българските граждани, как ще бъдат разпределени, за да отговорим и на обществения интерес и на големия интерес, проявен вчера от опозицията", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Независимо от забавянето на икономиката - топъл обяд е осигурен на близо 29 хил. души

Независимо от забавянето на икономиката - топъл обяд е осигурен на близо 29 хил. възрастни хора с увреждания и доходи под прага на бедността. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на преставянето на мотивите за изслушване на министрите Деница Сачева, Лъчезар Борисов и Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"По оперативната програма за храни от началото на април до средата на юни са раздадени 1405 тона храни от първа необходимост, които са получени от 58 хил. лица и семейства в затруднено положение", изтъкна още председателят на ПГ на ГЕРБ.
"Близо 500 лв. целева помощ за отопление ще получат нуждаещите се за идния зимен сезон, като размерът й е увеличен с 30 лв. спрямо миналата година", каза още д-р Дариткова.
"В тази зала гласувахме неотдавна и Закон за подпомагане на земеделските производители, с който се регрламентира правното основание за малките ферми и 50 хил. евро за производителите.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: До 24 юли по мярката 60/40 са запазени работни места на 170 533 работици, а по новия й дизайн се очаква да бъдат запазени доходите на 300 000 българи

До 24 юли по мярката 60/40 са запазени работни места на 170 533 работици, а по новия й дизайн се очаква да бъдат запазени доходите на 300 000 българи. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на преставянето на мотивите за изслушване на министрите Деница Сачева, Лъчезар Борисов и Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Освен здравните мерки, които се предприеха, последователно правителството реагираше и реализираше различни социално-икономически мерки. От началото на кризата по тези мерки бяха запазени и възстановени много работни места, много производства. Бяха защитени сектори, които се оказаха пряко потърпевши от последствията от карантината от една страна, от друга страна от разпространението на епидемията", каза още д-р Дариткова.
Тя отчете, че по мярката 60/40 до 24 юли са преведени близо 171 млн. лв. на над 8900 компании. Запазени бяха работните места на 170 533 работници и служители. На 15 юли започва подаването на документи по новия дизайн на мярката, като се очаква 300 000 работни места да бъдат запазени и 300 000 души да запазят доходите си", каза още д-р Дариткова.
Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че подкрепата от 290 лв. за запазване на работно място към 28 юли 2020 г- дава възможност да бъдат подадени заявления за компенсации 408 броя за 7546 лица на стойност 13 млн. 130 хил. и 40 лв.
"По програмата "Заетост за теб" с общо 160 млн. лв. работодатели ще могат да наемат безработни", изтъкна тя и обърна внимание, че 50 млн. лв. от бюджета на програмата е насочена към ресторантьорство, хотелиерство и туризъм.
"Помощта за осмокласници, която е в размер на 250 лв. само за 4 дни вече е предизвикала интерес и са подадени заявления от 300 семейства. В момента върви и подаването на документи за еднократна помощ на децата, които през следващата учебна година ще бъдат в 1 клас. Приети са над 7500 заявления, като над 5100 семейства вече са получили първата помощ по тази мярка", изтъкна още д-р Дариткова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Георги Свиленски, БСП: Отново искаме да поканите министър-председателя да се отчете и да разкаже какви мерки предлага за справяне с кризата

Отново искаме да поканите министър-председателя да се отчете и да разкаже какви мерки предлага за справяне с кризата. Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски в началото на днешното пленарно заседание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Свиленски разкритикува управляващите, че демонстрират погазване на правилника и парламентаризма.
"Предлагам ви наистина да го напавите, като поканите министър-председателя г-н Борисов да дойде и да се отчете и да разкаже на народните представители, на българските граждани, на стотиците хиляди протестиращи по улиците на България, да разкаже какви мерки предлага, как ще се справи с кризата, до която той доведе България", каза още Свиленски.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
По предложение на ГЕРБ парламентът ще изслуша министрите Деница Сачева, Костадин Ангелов и Лъчезар Борисов

По предложение на ГЕРБ парламентът ще изслуша министрите Деница Сачева, Костадин Ангелов и Лъчезар Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "За" предложението гласуваха 125 народни представители, "против" - 45 и "въздържали се"- 16 , с което това бе включено като точка в дневния ред на депутатите.
Те ще бъдат изслушани за здравните, социалните и икономически мерки на правителството.
Вносители на предложението е председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела и група народни представители.
Деница КИТАНОВА