Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Няма замърсяване на река Марица край Димитровград

28 юли 2020 | 15:08

29 крави бяха отровени вчера в района на река Марица край Димитровград до ТЕЦ-а. Сигналът е бил получен в оперативния център при РДПБЗН-Хасково вчера в 17.51 часа. Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е взела проби от кравите и от водата. По-късно стана ясно, че пробите от водата са в норма. Заради случая без водоподаване остават 48 населени места. По думите на здравния министър Костадин Ангелов най-вероятно става въпрос за авария. Към настоящия момент няма данни животът и здравето на хората да са застрашени.
По случая е образувано досъдебно производство.


Агенция "Фокус"
Няма замърсяване на река Марица край Димитровград (ОБЗОР)

29 крави са били отровени в района на река Марица край Димитровград до ТЕЦ-а на 27 юли. Сигналът е бил получен в оперативния център при РДПБЗН-Хасково вчера в 17.51 часа. Своевременно противопожарни екипи са извадили от реката част от умрелите животни. Съвместни екипи от Свиленград и Симеоновград са извършили обход по поречието на река Марица, за да предупредят къмпингуващи туристи и рибари.
Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов днес коментира, че произшествието е ограничено в района. „Надолу по реката няма замърсяване. Снощи притесненията бяха, че е възможно да има замърсяване, което да наложи да осведомим южните ни съседи, но това няма да се наложи“, допълни той.
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е взела проби от кравите. Проби от водата също са били взети. Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова съобщи по време на брифинг, че са резултатите от пробите са в норма. "Въпреки това до този момент всички водовземания от басейна на река Марица са преустановени. Взети са проби от служители на ВиК. Ще бъде изследвана така наречената „сурова вода“ и след като излязат резултатите от нея, тогава поетапно ще възстановяваме подаването на вода от районите, в които в момента няма вода", обясни тя. Д-р Здравкова добави, че резултатите от „суровата вода“ ще бъдат готови по-късно днес.
На брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелова обясни, че без водоподаване остават 48 населени места. „Затворени са 30 броя кладенци, които са разположени по поречието на река Марица от страна на десния бряг. Най-близкият кладенец е разположен на 15 километра от река Марица. Затварянето на тези кладенци ще спре и водоподаването на вода до краен потребител в 48 населени места. В Димитровград това са 10 села, в Симеоновград са 6 населени места, плюс самия град, в Харманли са 12 населени места, в Любимец – 4, в Свиленград – 16, плюс самия град“, обясни проф. Ангелов. Здравният министър увери, че за жителите на засегнатите населени места са осигурени водоноски. По думите му към настоящия момент няма данни животът и здравето на хората да са застрашени. Според здравния министър най-вероятно става въпрос за авария.
По случая е образувано досъдебно производство. Извършват процесуално-следствени действия в производствени бази и цехове на предприятия, находящи се в района на местопроизшествието „Източна индустриална зона“. Върховната административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на околната среда и водите, изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните и главния държавен здравен инспектор да предприемат мерки за опазване от замърсяване водите на река Марица.
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров по-късно посети мястото на произшествието. Той съобщи, че е установено е веществото, отровило кравите край Димитровград, но още не е ясен причинителят на замърсяването. Министър Димитров посочи, че се изяснява какво точно е станало, взимат се проби, а починалите крави ще бъдат изгорени в екарисаж, за да няма последствия. По думите му трябва да се проследи пътят на водата от завод „Неохим“ по канала до заустването в река Марица, като предстои да бъде проверено и комплексното разрешително на предприятието за заустване на отпадъчни води и дали каналът е обезопасен. „Прокуратурата ще обяви резултатите. За мен са особено важни усилията, които е положил Областният кризисен щаб. Организираме екипи от няколко области, които да дойдат, за да вземат проби и да обработят резултатите“, каза също министър Димитров. Той посочи, че се полагат усилия да бъде възстановено водоподаването към населенитe места в областта, сред които и двата общински центъра Симеоновград и Свиленград.
В късните часове стана ясно, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пътува за Хасково, за да се запознае на място със ситуацията, свързана със замърсяването на водата на р. Марица и предприемането на всички необходими мерки, за да се гарантира здравето на населението и осигуряването му с питейна вода. Утре сутрин министър Ангелов ще информира медиите за всички стъпки, които предстои да бъдат направени от страна на Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция.

Агенция "Фокус"
Министър Костадин Ангелов пътува за Хасково, за да се запознае на място със ситуацията, свързана със замърсяването на водата на р. Марица

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пътува за Хасково, за да се запознае на място със ситуацията, свързана със замърсяването на водата на р. Марица и предприемането на всички необходими мерки, за да се гарантира здравето на населението и осигуряването му с питейна вода. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.
Утре, в 7.30 часа, пред сградата на Областна администрация - Хасково министър Ангелов ще информира медиите за всички стъпки, които предстои да бъдат направени от страна на Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция.

Агенция "Фокус"
Министър Емил Димитров: Установено е веществото, отровило крави край Димитровград, още не е ясен причинителят на замърсяването

Установено е веществото, отровило крави край Димитровград, още не е ясен причинителят на замърсяването. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който посети мястото на произшествието, съобщиха от пресцентъра на Министерството. „В момента се изяснява какво точно е станало. Ветеринари взимат проби, починалите крави ще бъдат изгорени в екарисаж, за да няма последствия“, каза министър Димитров.
„Трябва да се проследи пътят на водата от завод „Неохим“ по канала до заустването в река Марица. Ще се провери и комплексното разрешително на предприятието за заустване на отпадъчни води и дали каналът е обезопасен. В канала по комплексно разрешително не следва да има такива опасни вещества“, категоричен беше министърът.
Първоначалните проби сочат, че реката по поречието е в нормите и няма концентрация на опасни вещества. Министър Димитров изрази задоволство, че досегашните резултати от пробите от река Марица са в норма, че реката е чиста и няма умряла риба. Според него за това е допринесло и пускането на повече вода от язовирите към реката. „Правят се контролни проби и допълнителни замервания. Ще има санкции и ще бъде завишен контролът. За щастие, не е било злоупотребено с пестициди, което ме притесняваше“, уточни министърът.
„Прокуратурата ще обяви резултатите. За мен са особено важни усилията, които е положил Областният кризисен щаб. Организираме екипи от няколко области, които да дойдат, за да вземат проби и да обработят резултатите“, каза министър Димитров. Той посочи, че се полагат усилия да бъде възстановено водоподаването към населенитe места в областта, сред които и двата общински центъра Симеоновград и Свиленград. „Това е приоритетът, за изпълнението на който ще бъдат ангажирани и екипи и лаборатории от съседни области. Не можем да пуснем водата за населението, докато не сме сигурни. Ще се направи пробонабиране и в Свиленград, като последно място на българска територия“, каза министър Димитров.

Агенция "Фокус"
Върховната административна прокуратура възложи проверка за замърсяване на водите на река Марица

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществен интерес и на основание чл.145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на околната среда и водите (МОСВ), изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и главния държавен здравен инспектор да предприемат мерки за опазване от замърсяване водите на река Марица. Това съообщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.
Действията на прокуратурата са предприети след самосезиране по повод публикации в електронни медии, в които се съдържат данни за замърсяване водите на река Марица, в района на гр. Димитровград, вследствие на което на 27.07.2020 год., след водопой, 29 крави намират смъртта си.
С оглед изнесените данни, както и засегнатите обществените отношения, свързани с опазване на околната среда и водите като национално богатство и достояние, жизненоважен ресурс, необходим за съществуването на животни, растения и хора, са предприети от ВАП действия за опазване и възстановяване на околната среда и преодоляване неблагоприятните ефекти от замърсяването на водата за питейно – битови нужди.
При извършване на проверката трябва да се изяснят източникът и причината за замърсяване водите на р. Марица в района на гр. Димитровград с отровни вещества на 27 юли 2020 г.
Проверката следва да установи какви мерки са предприети във връзка със замърсяването водите на реката, с оглед опазване здравето и живота на хора и животни и недопускане на повторен подобен инцидент, както и какви действия са предприети за опазване и възстановяване на околната среда и водите, и преодоляване неблагоприятните ефекти от замърсяването водата за питейно – битови нужди.
На БАБХ е възложено да даде отговор за причините за смъртта на животните, а под ръководството на главния държавен здравен инспектор да се извършат необходимите проверки за гарантиране качеството на водата предназначена за питейно - битови цели.
По същия случай е образувано и досъдебно производство от Районна прокуратура – Димитровград.
Сформиран е екип за изясняване причините за смъртта на животните, установяване на извършителя/ите на престъплението и лицата, съпричастни към извършеното престъпление, както и механизма, по който е извършено деянието. По първоначални данни, вероятна причина за смъртта на животните е неустановено силно отровно химично вещество – химическа основа, което е предизвикало внезапната смърт на животните. От водата на местопроизшествието са иззети проби от служители на РИОСВ - Хасково.
Извършват се процесуално-следствени действия под ръководството на Районна прокуратура Димитровград в производствени бази и цехове на предприятия в близост до района на местопроизшествието - „Източна индустриална зона“, с цел установяване източникът на замърсяването.
Работата по случая продължава.

Агенция "Фокус"
Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова: Пробите, взети от река Марица, са в норми

Пробите, взети от река Марица, са в норми и няма място за притеснение на населението по течението на реката. Това каза по време на пресконференция областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Въпреки това до този момент всички водовземания от басейна на река Марица са преустановени. Взети са проби от служители на ВиК. Ще бъде изследвана така наречената „сурова вода“ и след като излязат резултатите от нея, тогава поетапно ще възстановяваме подаването на вода от районите, в които в момента няма вода", обясни тя.
Д-р Здравкова добави, че резултатите ще бъдат готови по-късно днес.
"Имаме готовност да разпределим бутилирана вода по тези райони, в които е спряно водоподаването. Добрата новина е, че според нас до края на днешния ден ще можем да възстановим водоподаването в тези населени места", каза още областният управител.

Агенция "Фокус"
Досъдебно производство е образувано за замърсяване на водите на река Марица в района на Димитровград

Досъдебно производство е образувано за замърсяване на водите на река Марица. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Вчера в 17.51 часа в оперативния център при РДПБЗН-Хасково е получен сигнал че в р. Марица в района на Димитровград до ТЕЦ-а реката е замърсена, загинали са 28 животни – едър рогат добитък, заведени от пастир на водопой. Според първоначалните данни те са пили вода от канал, която в последствие се влива в река Марица.
За произшествието са уведомени областната и местна администрация, кметските наместници на селата по поречието на р. Марица, както и РИОСВ и БАБХ. В Димитровград е сформиран щаб. Своевременно противопожарни екипи са извадили от реката част от умрелите животни. Съвместни екипи от Свиленград и Симеоновград са извършили обход по поречието на река Марица, за да предупредят къмпингуващи туристи и рибари.
Под ръководството на Районна прокуратура Димитровград, с цел установяване източника на замърсяването се извършват процесуално-следствени действия в производствени бази и цехове на предприятия, находящи се в района на местопроизшествието „Източна индустриална зона“. Работата по изясняване на всички обстоятелства по случая продължава.

Агенция "Фокус"
Министър Костадин Ангелов: Замърсяването на река Марица ще спре водоподаването в 48 населени места

Замърсяването на река Марица ще спре водоподаването в 48 населени места. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Екипът на здравното министерство е бил запознат със случая още снощи. По думите на здравния министър най-вероятно става въпрос за авария.
„Затворени са 30 броя кладенци, които са разположени по поречието на река Марица от страна на десния бряг. Най-близкият кладенец е разположен на 15 километра от река Марица. Затварянето на тези кладенци ще спре и водоподаването на вода до краен потребител в 48 населени места. В Димитровград това са 10 села, в Симеоновград са 6 населени места, плюс самия град, в Харманли са 12 населени места, в Любимец – 4, в Свиленград – 16, плюс самия град“, обясни проф. Ангелов.
Здравният министър увери, че за жителите на засегнатите населени места, са осигурени водоноски.
„Предстои среща с БЧК, за да видим какви са наличностите на минерална вода, за да осигурим вода за всички жители на територията по поречието на река Марица. Очакваме пробите, които са взети от реката в близост по поречието на десния бряг. Проби ще бъдат взети от всички тези 30 кладенци, ще бъдат взети и проби от краен потребител, за да се оцени има ли опасност за живота и здравето на хората“, добави Ангелов.
По думите му към настоящия момент няма данни животът и здравето на хората да са застрашени.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Българска агенция по безопасност на храните е взела проби от животните край Димитровград

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) взе проби от кравите, пили вода от река Марица край Димитровград. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Пробите ще бъдат изпратени за изследване в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ).
„Съгласно законодателството, след установяване на причината за смъртта на животните, ще бъде взето решение какъв финансов инструмент да бъде ползван за обезщетение“, коментира пред журналисти изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков, който посети мястото на инцидента и лично разговаря със стопанина.

Агенция "Фокус"
Гл. комисар Николай Николов: 29 крави са се отровили в района на река Марица край Димитровград, надолу по реката няма замърсяване и хората трябва да бъдат спокойни

29 крави са се отровили в района на река Марица край Димитровград, надолу по реката няма замърсяване и хората трябва да бъдат спокойни. Това каза пред БНТ директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов в Димитровград по повод отровени 29 крави в района на река Марица край Димитровград.
„Хубавата новина е, че хората са спокойни. От снощи наблюдават двете заседания на кризисния щаб. Има много добра организация и координация между общинските и областни структури. Бързите действия доведоха до това да успокоят населението“, посочи Николов.
„Обстановката е изключително неприятна. Изпратен съм тук, за да подпомогна координацията, ако е възможно. Подкрепа е получена и от Министерство на здравеопазването. Очаква се и шефът на БАБХ да пристигне тук, за да се изнесат телата на животните“, добави той.
„Произшествието е ограничено тук. Надолу по реката няма замърсяване. Снощи притесненията бяха, че е възможно да има замърсяване, което да наложи да осведомим южните ни съседи, но това няма да се наложи“, допълни той.
Проби от водата са взети снощи и се окачва резултатите да станат ясни днес след 10.00 часа. Направени са аутопсии на мъртвите животни. Около 50 населени места по поречието на река Марица остават без вода до изясняване на причината за смъртта на животните и излизане на резултатите от взетите проби.