Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Бузлуджа на жълтите павета

25 юли 2020 | 14:32

Традиционният митинг на БСП "Бузлуджа 2020" се проведе на нетрадиционно място, а именно на жълтите павета пред Министерски съвет.Митинг-протестът бе под надслов „Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България". На събитието присъстваха хиляди социалисти от цялата страна. Първоначално те потеглиха на протестно шествие от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Протестиращите преминаха през улица „Георги С. Раковски“ и булевард „Княз Александър Дондуков“ и стигнаха пред Министерския съвет, където се проведе митингът. Те бяха поведени от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Агенция "Фокус"
Бузлуджа на жълтите павета (ОБЗОР)

Традиционният митинг на БСП "Бузлуджа 2020" се проведе на нетрадиционно място, а именно на жълтите павета пред Министерски съвет. Митинг-протестът бе под надслов „Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България". На събитието присъстваха хиляди социалисти от цялата страна, народни представители от БСП, представители на АБВ и на тракийските дружества. Първоначално социалистите потеглиха на протестно шествие от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Протестиращите преминаха през улица „Георги С. Раковски“ и булевард „Княз Александър Дондуков“ и стигнаха пред Министерския съвет, където се проведе митингът.
Митингът започна с химна на България, този на ЕС и на Интернационала. На сцената бяха лидерът на БСП Корнелия Нинова и младежи от партията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова приветства събралото се множество с добре дошли и заяви, че ги е събрало пред Министерски съвет любовта към България. „Тук сме, за да я спасим от мафията“, каза Нинова.
"Скъпи социалисти постигнахме най-голямата победа - смелостта победи страха и хиляди българи са по площадите на България - свободни и смели. Нека днес от тук ние десетките хиляди социалисти да поздравим всеки един от тях. Нека да им кажем, че сме заедно в общата битка за отвоюване на държавата от мафията. И на свободата от задкулисието. Заедно сме, българи във всяко кътче на България и извън нея. Ние сме заедно не само да ви свалим от власт. По-важното - ние сме заедно, за да градим България отново. Ние имаме план за България. Ние можем, ние знаем как. Ние имаме почтените и честни хора, с които да го направим, защото, скъпи социалисти, скъпи българи, днес борбата е за морала. Битката по улиците е за морала, но битката е и за хляба, за работните места за това всяко дете да може да се образова, да може всеки от нас да има достъп до здравеопазване, да има справедливи доходи, достойни пенсии, да има чиста природа и да пазим плодородната си земя. Това е нашата клетва пред България, това е нашия ангажимент към нашите сънародници. Това е нашият план за възстановяване на страната", каза Нинова.
"Днес е и битка за справедливост. Справедливост чрез солидарност. Нека бъдем солидарни с всеки лявомислещ и честен родолюбец, но не само. Нека подадем ръка на всеки българин, който милее за род и Отечество. Нека гарантираме, че всеки българин ще бъде свободен да говори и твори и прави това, което мисли и това, което иска. Всеки, който иска условия за почтен бизнес, ще ги получи. Всеки, който иска да се развива според качествата си, ще има условия за това. Това е нашата кауза. Нов - път за България. Сега, когато се върнете в родните си места, подайте ръка до всеки до вас. Дайте им още вяра, дайте им още смелост. Скъпи социалисти за нас е отредено да бъдем водачи, особено в този труден момент за България и за Европа. Ние можем да бъдем водачи на своя народ, като го обединим и поведем по пътя, който можем да начертаем", каза Нинова.
Тя подчерта, че социалистите са единни и че не се продават и не се продават, нито са се предали и че няма да го направят.
Слово на митинга произнесе и депутатът от БСП проф. Румен Гечев.
Според него Герберска България е на дъното на свобода на словото, а бухалките замениха законите.
"Бедните стават все по-бедни, богатите все по-богати. Ние сме най-неконкуренспособната икономика, с най-висока корупция. Най-зависима и неефективна съдебна система. Бухалките замениха законите. Достъпът до здравеопазването скъп, труден и все по-непосилен. Оценката на чуждите инвеститори е слаб 2", каза още проф. Гечев.
Част от митинга бе и евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова. Тя заяви, че всички социалисти са пред Министерски съвет, за да кажат стига и да си върнат бъдещето и младите в България.
"Днес тук в триъгълникът на властта се води сблъсък. Сблъскват се две сили, от него зависи нашето бъдеще. Всяка вечер български граждани излизат по площадите срещу корупцията и мафията завладяла България. Ние БСП сме да потвърдим своето място с хората срещу корупцията и мафията", каза Пенкова. Според нея вместо чист въздух имаме отрова от изгорени отпадъци, вместо добро образование, има бити студенти зад колоните. "Това ли искаме? Това ли заслужаваме?, попита тя.
В късния следобед лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари на социалистите за емоцията, подкрепата и силата на събора "Бузлуджа 2020" на жълтите павета.
Своя анализ на митинг-протестът направи и народният представител и член на Изпълнителното бюра на партията Манол Генов. „Хората проявяват нетърпимост към това управление. Това стана ясно от този митинг протест, който се проведе тук пред Министерски съвет", изтъкна народният представител Манол Генов. Той отчете, че БСП е жива и не се предава, въпреки подривната дейност на съпартийци.
Народният представител от БСП уточни, че над 20 автобуса от Пловдивския край са пристигнали за митинг-протеста "Бузлуджа 2020" на жълтите павета, въпреки обструкциите и подривната дейност на градския председател на БСП. "Все пак се видя, че партията в град Пловдив е жива и дойдоха доста хора. Не съм ги броил точно, не съм в цялата организация на мероприятието, но се видя, че партията има настроение“, изтъкна още той.
Домакинът на „Бузлуджа 2020“ – лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов коментира, че днес социалистите са показали в София, че след 129 години Бузлуджа продължава да вдъхновява последователите на лявата идея. „В непривична и необичайна обстановка спазихме традицията и отбелязахме създаването на нашата партия“, посочи Паргов.
„Не беше истински празник. Не само, защото бяхме далече от историческия връх, а и заради това, че не е време за празнуване. Пулсът на обществото отмерва справедливия протестен гняв на хората срещу безцеремонното отношение на управляващите към бедността, демократичните принципи, държавността и Конституцията, към циничното им толериране на корупцията и злоупотребата с власт“, заяви Паргов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари на социалистите за емоцията на събора "Бузлуджа 2020" на жълтите павета

Лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари на социалистите за емоцията, подкрепата и силата на събора "Бузлуджа 2020" на жълтите павета. Това написа в социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на БСП Корнелия Нинова след събора "Бузлуджа 2020" на жълтите павета.
"Благодаря на всички за страхотната емоция, подкрепа и сила. Вие сте истински социалисти, българи и родолюбци", пише лидерът на БСП.
Традиционният митинг на БСП "Бузлуджа 2020" се проведе на нетрадиционно място, а именно на жълтите павета пред Министерски съвет.Митинг-протестът бе под надслов „Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България". На събитието присъстваха хиляди социалисти от цялата страна. Първоначално те потеглиха на протестно шествие от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Протестиращите преминаха през улица „Георги С. Раковски“ и булевард „Княз Александър Дондуков“ и стигнаха пред Министерския съвет, където се проведе митингът.

Агенция "Фокус"
Калоян Паргов, БСП - София: В София показахме, че 129 г. Бузлуджа е вдъхновение

Политическата бурлеска не е решение, хората искат абсолютна промяна, категоричен е лидерът на БСП – София
Днес в София показахме, че след 129 години Бузлуджа продължава да вдъхновява последователите на лявата идея. В непривична и необичайна обстановка спазихме традицията и отбелязахме създаването на нашата партия. Това каза председателят на софийската организация Калоян Паргов след националния митинг-протест на БСП, който премина под мотото „Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България“, съобщиха от пресцентъра на Градския съвет на БСП - София.
„Не беше истински празник. Не само, защото бяхме далече от историческия връх, а и заради това, че не е време за празнуване. Пулсът на обществото отмерва справедливия протестен гняв на хората срещу безцеремонното отношение на управляващите към бедността, демократичните принципи, държавността и Конституцията, към циничното им толериране на корупцията и злоупотребата с власт“, заяви Паргов.
По думите му партията на Борисов и „Патриотите“ отказват да чуят гражданите. „Смятат, че с политическата бурлеска, която ни предлагат, могат да заблудят българите. Но хората искат абсолютна промяна и ще я отстояват докрай. Единственото решение е предсрочни избори“, категоричен е лидерът на БСП - София.
„Благодаря на всички социалисти от цялата страна, с които заедно показахме, че помним, следваме и отстояваме заветите на учредителите на нашата партия. Благодаря на хилядите софийски социалисти, които отново бяха в първите редици на националния митинг-протест на БСП. Благодаря на стотиците младежи, които внесоха много емоция и енергия по време на шествието и пред трибуната срещу Министерски съвет“, изрази признателността си към участниците в събитието Калоян Паргов.

Агенция "Фокус"
Манол Генов, БСП: БСП е жива и не се предава, въпреки подривната дейност на съпартийци

БСП е жива и не се предава, въпреки подривната дейност на съпартийци. Това каза за Агенция "Фокус" народният представител от ПГ на "БСП за България" и член на Изпълнителното бюро на партията Манол Генов.
Той подчерта, че БСП е жива и не се продава.
Той уточни, че над 20 автобуса от Пловдивския край са пристигнали за митинг-протеста "Бузлуджа 2020" на жълтите павета, въпреки обструкциите и подривната дейност на градския председател на БСП.
"Все пак се видя, че партията в град Пловдив е жива и дойдоха доста хора. Не съм ги броил точно, не съм в цялата организация на мероприятието, но се видя, че партията има настроение. Хората проявяват нетърпимост към това управление. Това стана ясно от този митинг протест, който се проведе тук пред Министерски съвет", изтъкна народният представител Манол Генов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Протестът на хората е спонтанен и богат - хората и исканията са искрени и истински

Протестът на хората е спонтанен и богат - хората и исканията са искрени и истински. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Нинова коментира вчерашната блокада пред БНТ. "Бяхме в предаването "Панорама", отвън имаше протест, доколкото разбрах срещу г-н Кошлуков и имаше блокада. След приключването на "Панорама", аз излязох пеша, вървях до СУ пеша", каза още Нинова.
Тя посочи, че до нея са вървели полицаи, защото такъв е редът. "Не ми се е случило нищо. Жива и здрава съм", каза още Нинова. Лидерът на БСП заяви, че е разбрала, че ситуацията с д-р Даниела Дариткова е била по-сложна.
"Ходейки ние всеки ден на протестите, ни приемат добре. Има такива, които не искат да има партии. Това, което ни обединява е искането за промяна. Оставка за кабинета и на главния прокурор и промяна. Нормално е. Протестът е спонтанен и богат от възрастова граница на хора, откъм професии. Нормално е всеки да има различни разбирания", заяви още Корнелия Нинова.
Тя заяви, че я притесняват някои прояви на протеста и провокациите. "На мен много лошо ми повлия бесилката, която беше издигната. Циничните лозунги, които се вдигат и виковете също не харесвам. Призивът е към тези, които протестират просто да не се поддават на провокации и да пазят чистотата на исканията си, защото те са искрени и истински", каза още Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Битката по улиците е за морала, но битката е и за хляба - ние имаме честните хора, с които да градим България

Битката по улиците е за морала, но битката е и за хляба - ние имаме честните хора, с които да градим България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на митинг-протестът "Бузлуджа 2020" пред Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Скъпи социалисти постигнахме най-голямата победа - смелостта победи страха и хиляди българи са по площадите на България - свободни и смели. Нека днес от тук ние десетките хиляди социалисти да поздравим всеки един от тях. Нека да им кажем, че сме заедно в общата битка за отвоюване на държавата от мафията. И на свободата от задкулисието. Заедно сме, българи във всяко кътче на България и извън нея. Ние сме заедно не само да ви свалим от власт. По-важното - ние сме заедно, за да градим България отново. Ние имаме план за България. Ние можем, ние знаем как. Ние имаме почтените и честни хора, с които да го направим, защото, скъпи социалисти, скъпи българи, днес борбата е за морала. Битката по улиците е за морала, но битката е и за хляба, за работните места за това всяко дете да може да се образова, да може всеки от нас да има достъп до здравеопазване, да има справедливи доходи, достойни пенсии, да има чиста природа и да пазим плодородната си земя. Това е нашата клетва пред България, това е нашия ангажимент към нашите сънародници. Това е нашият план за възстановяване на страната", каза Нинова.
"Днес е и битка за справедливост. Справедливост чрез солидарност. Нека бъдем солидарни с всеки лявомислещ и честен родолюбец, но не само. Нека подадем ръка на всеки българин, който милее за род и Отечество. Нека гарантираме, че всеки българин ще бъде свободен да говори и твори и прави това, което мисли и това, което иска. Всеки, който иска условия за почтен бизнес, ще ги получи. Всеки, който иска да се развива според качествата си, ще има условия за това. Това е нашата кауза. Нов - път за България. Сега, когато се върнете в родните си места, подайте ръка до всеки до вас. Дайте им още вяра, дайте им още смелост. Скъпи социалисти за нас е отредено да бъдем водачи, особено в този труден момент за България и за Европа. Ние можем да бъдем водачи на своя народ, като го обединим и поведем по пътя, който можем да начертаем", каза Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Социалистите сме единни - не се продадохме и не се продаваме, не се предадохме и няма да се предадем

Социалистите сме единни - не се продадохме и не се продаваме, не се предадохме и няма да се предадем. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на митинг-протестът "Бузлуджа 2020" пред Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Те поробиха страната. Те държаха народът в страх и апатия. Те се опитаха да го пречупят, да му отнемат духа, но не можаха да пречупят нас българските социалисти. Опитаха се да ни купят с постове и пари. Не се продадохме и не се продаваме. Опитаха се да ни пречупят с натиск, със заплахи, с компромати- Не се предадохме и няма да се предадем", заяви още Нинова.
"Опитаха се да пуснат пипалата си сред нас и да ни разединят. Вие, вие скъпи, членове и симпатизанти на БСП сте силата и партията. И аз ви питам днес. Ние партията - разединени ли сме?", а събралото се множество й отговори: "Не".
"Чухте ли, платени глашатаи на едноличната власт. Чухте ли гласа на българските социалисти. Ние сме единни, ние сме заедно, ние сме силни и сме тук да ви кажем - оставка", каза Нинова.
След това събралите се социалисти започнаха да скандират "Оставка".
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Събра ни любовта към България - тук сме, за да я спасим от мафията

Събра ни любовта към България - тук сме, за да я спасим от мафията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на митинг-протестът "Бузлуджа 2020" пред Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Добре дошли от Варна, Бургас, Стара Загора, Шумен, Пловдив, Пазарджик, Враца, Габрово, Ловеч, Симеоновград. Тук има хора от всички области на България. Тук има по една частица от всяко българско кътче. Тук сме събрани млади, средно поколение и възрастни. Тук сме работници и служитлеи, инженери и земеделци, айтиспециалисти и поети, писатели и дейци на културата и образованието. Ето ни - различни по възраст и по занятие, но ни събра любовта към България. Тук сме заедно, за да я спасим от мафията", каза още Нинова-
"Тук ни събра грижата за хората. Заедно сме, за да защитим децата си, семействата си, родителите си от грабежа. За 10 години управление на Борисов ГЕРБ и придружните им партии ограбиха настоящето им. Тук сме, за да им попречим, за да ограбят и бъдещето ни", заяви още тя.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Евродепутатът Цветелина Пенкова: Тук сме, за да кажем стига и да си върнем бъдещето и младите в България

Тук сме, за да кажем стига и да си върнем бъдещето и младите в България. Това каза евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова по време на митинг-протестът "Бузлуджа 2020" пред Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Днес тук в триъгълникът на властта се води сблъсък. Сблъскват се две сили, от него зависи нашето бъдеще. Всяка вечер български граждани излизат по площадите срещу корупцията и мафията завладяла България. Ние БСП сме да потвърдим своето място с хората срещу корупцията и мафията", каза Пенкова.
Според нея вместо чист въздух имаме отрова от изгорени отпадъци, вместо добро образование, има бити студенти зад колоните. "Това ли искаме? Това ли заслужаваме?, попита тя.
Тя заяви, че не искат поредния ремонт на ремонта.
"Ние сме Европа на площадите. Време е да заемем нашето място като горди и достойни европейци. Да си върнем нашето европейско бъдеще, а не да им позволяваме да го усвоят, както усвояват европейските фондове", заяви още Цветелина Пенкова и призова за единение.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Проф. Румен Гечев, БСП: Герберска България е на дъното на свобода на словото, а бухалките замениха законите

Герберска България е на дъното на свобода на словото, а бухалките замениха законите. Това каза народният представител от БСП проф. Румен Гечев по време на митинг-протестът "Бузлуджа 2020" пред Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Бедните стават все по-бедни, богатите все по-богати. Ние сме най-неконкуренспособната икономика, с най-висока корупция. Най-зависима и неефективна съдебна система. Бухалките замениха законите. Достъпът до здравеопазването скъп, труден и все по-непосилен. Оценката на чуждите инвеститори е слаб 2", каза още проф. Гечев.
Той разкритикува управляващите, че нямат средносрочна и дългосрочна програма. Според него те се интересуват само от пачките в джобовете и как да плячкосат обществените поръчки.
Проф. Гечев заяви, че е унизително премиерът да козирува на европейските лидери. "Оставка", каза Гечев и хилядите хора започнаха да скандират "Оставка" след него.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
С химна на България започна митингът "Бузлуджа 2020" на жълтите павета

Започна митингът "Бузлуджа 2020" на жълтите павета, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Прозвучаха химна на България, този на ЕС и на Интернационала. На сцената са лидерът на БСП Корнелия Нинова и младежи от партията.
Митинг-протестът е под надслов „Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България" и се провежда на жълтите павета пред Министерски съвет.
Преди минути пристигна шествието, което тръгна от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
На митинга са хиляди социалисти от цялата страна. Те носят български знамена и знамена на БСП. На митинга се чуват различни възгласи. Част от тях са насочени към правителството "Оставка" и "Мафия". В митинга освен социалисти участват и представители на АБВ, както и на тракийските дружества.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Стотици социалисти от цялата страна тръгнаха на шествие за Бузлуджа на жълтите павета

Стотици социалисти от цялата страна тръгнаха на шествие за Бузлуджа на жълтите павета, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Митинг-протестът е под надслов „Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България".
Хората се намират пред патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Те бяха поведени от лидера на БСП Корнелия Нинова. Гражданите ѝ подаряват цветя.
Те ще преминат през улица „Георги С. Раковски“ и булевард „Княз Александър Дондуков“ и ще стигнат пред Министерския съвет, където в 11.00 часа ще се проведе митингът.
Те скандират „Мафия“ и „Оставка“.
Скандират също „България“ и „БСП“. Прозвуча песента „Една българска роза“ и „Бела, чао“.
На митинг-шествието има хора от всякакви възрасти. Те носят разностранни плакати, български знамена и знамена на БСП. Част от шествието са депутати от парламентарната група и членове на Изпълнителното бюро.
Засилено е полицейското присъствие в района.
Организаторите призоваха хората да спазват дистанция.
Деница КИТАНОВА