Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Парламентът одобри ремонта в кабинета

24 юли 2020 | 18:40

Със 116 гласа "за" и 89 "против" парламентът прие рокадите в кабинета. Депутатите приеха оставките на министрите Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов и Николина Ангелкова. Здравният министър Кирил Ананиев зае поста министър на финансите, а за министър на здравеопазването бе избран Костадин Ангелов. Христо Терзийски бе избран за вътрешен министър, Лъчезар Борисов зае поста министър на икономиката, а мястото на Николина Ангелкова бе заето от досегашния вицепремиер Марияна Николова.

Агенция "Фокус"
Валентин Николов, ГЕРБ: БСП ги интересува кой, а нас какво прави и каква политика изповядва

БСП ги интересува кой, а нас какво прави и каква политика изповядва. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов в лично обяснение във връзка с думите на Манол Генов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Нещо не сме се разбрали. Засегнат съм. Народът е казал аз ли криво говорих, вие ли криво ме слушате. Видя се разликата между това, което вие изповядвате и това, което ние изповядваме. Вие говорите за кадрова политика и кой ще бъде на това министерство или онова, защото ние знаем списъците, когато беше предното служебно правителство. Това е разликата. Вас ви интересува кой, а нас какво прави и каква политика изповядва", изтъкна още Николов.
Той призова БСП да си дадат сметка с кого ще си партнират.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Новоизбраните министри положиха клетва пред Народното събрание

Новоизбраните министри положиха клетва пред Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Малко след като бяха избрани клетва положиха Кирил Ананиев, Марияна Николова, Христо Терзийски, Костадин Ангелов и Лъчезар Борисов.
Здравният министър Кирил Ананиев зае поста министър на финансите, а за министър на здравеопазването бе избран Костадин Ангелов. Христо Терзийски бе избран за вътрешен министър, Лъчезар Борисов зае поста министър на икономиката, а мястото на Николина Ангелкова бе заето от досегашния вицепремиер Марияна Николова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Манол Генов, БСП: Борисов каза, че някой си Шиши редил служебния кабинет на Радев и сега се опасявам се, че същият финансов министър е в правителството

Борисов каза, че някой си Шиши редил служебния кабинет на Радев и сега се опасявам се, че същият финансов министър е в правителството. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" и член на Изпълнителното бюро на партията Манол Генов в отрицателен вот от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Той поясни, че не познава този човек Шиши и не го знае кой е."Дали този дето не го знам някой си Шиши пак не е пуснал дългата ръка и не е наредил този кабинет", заяви още Манол Генов.
Народният представител от БСП заяви, че не е подкрепил рокадите именно заради изказването на премиера преди няколко дни.

Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Със 116 гласа "за" и 89 "против" парламентът прие рокадите в кабинета

Със 116 гласа "за" и 89 "против" парламентът прие рокадите в кабинета, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Депутатите приеха оставките на министрите Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов и Николина Ангелкова.
Здравният министър Кирил Ананиев зае поста министър на финансите, а за министър на здравеопазването бе избран Костадин Ангелов.
Христо Терзийски бе избран за вътрешен министър, Лъчезар Борисов зае поста министър на икономиката, а мястото на Николина Ангелкова бе заето от досегашния вицепремиер Марияна Николова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Управляващите сменят министри, за да спасят корупцията

Управляващите сменят министри, за да спасят корупцията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по рокадите в кабинета, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Не чухте гласа на хората, които са по улиците и площадите на България. Какво искат те и ние от опозицията - оставка на Борисов и кардинална смяна на мафиотско-олигархичния модел, по който управлява правителството му. Смяна с върховенство на закона и правова държава. Какво правиет вие днес - какво предлага Борисов? Оставане на Борисов и запазване на модела. Предлагате имитация на промяна, мимикрия с оставка на министри. За 4 години сме гледали 12 серии от този същия филм. 13-ата може да е фатална", каза още Нинова.
"Вие сменяте министри при съмнение за корупция, за да спасите корупцията и да запазите системата
"Защо го правите сега? Първи вариант отпреди една седмица, защото тези освободените министри са министри на ДПС според думите на премиера. Втори вариант от онзи ден - освобождавате Горанов заради хазарта, Караниколов за едни пари, които нещо се раздаваха, а министър Маринов за упражненото полицейско насилие. Третият вариант, който чухме от вицепремиера Дончев - няма мотиви. Един път за ДПС, един път за съмнение за корупция, един път без мотиви. Тогава какви са истинските мотиви? Мотивът е страх от хората, които протестират и страх от търсене на отговорност. Целта каква е? Оцеляване на всяка цена без оглед на това какво ще плати държавата и какво ще струва на народа вашето оцеляване", заяви Нинова.
"Уважаеми българи, мислите ли, че правителстовто, което цели само своето оцеляване и се страхува от вас, може да ви предложи бъдеще. Обясняват ни управляващите защо не трябва да си ходят. Ще има нестабилност, има криза. самите управляващи са нестабилност. За 4 години над 25 грандиозни корупционни скандали. Това е нестабилност. Щяло да дойде криза. С некомпетентната си и непоследователна политика във всички сектори те са източник на кризи", каза още Нинова.
Тя заяви, че правителството трябва да си отиде, за да не се прави повече лобистко законодателство през задната врата на парламента, за да не се използват институциите за кражби и като бухалка, а за да служат на хората. "За да не се назначават послушници, които подписват и горят като бушони, а смели и неопетнени хора", заяви Нинова.
Според нея трябва правителството да си ходи, за да бъдем свободни българи.
"Обединява ни първо целта - разграждане на мафиотско-олигархичния модел на паралелната държава и градеж на България от начало от умни, компетентни, професионални и почтени хора. Не спирайте българи, не спирайте да протестирате. Ако има един голям успех от всичко, което сме правили през последните 4 години е, че България се освободи от апатията", каза още Нинова.
"Българският народ си поиска свободата от мафията, поиска си държавата от задкусилисието, да продължаваме единни", изтъкна още тя.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева уведоми депутатите, че премиерът няма да дойде в парламента

Председателят на парламента Цвета Караянчева уведоми депутатите, че премиерът няма да дойде в парламента, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Той прави своите промени в Министерски съвет, но няма пречка г-н Дончев като вицепремиер да ги представи. По тази причина тук са и тримата вицепремиери", заяви Караянчева.
Информацията, която тя съобщи, бе посрещната с нови възгласи "Оставка" от страна на ПГ на "БСП за България".
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът излезе в 15-минутна почивка

Парламентът излезе в 15-минутна почивка, предаде репортер на Агенция "Фокус". Искането отправи зам.-председателя на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. Той покани министър-председателят Бойко Борисов да присъства на дебата по рокадите в кабинета и поиска прекъсване до пристигането му в пленарна зала. Свиленски настоя за 30 минути почивка, но редседателят на парламента Цвета Караянчева обяви прекъсване за 15 минути.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Доц. Георги Йорданов, БСП: Неприятно впечатление прави поведението на български генерал, който изостава армията си в битката и и се крие зад гърба на офицерите

Неприятно впечатление прави поведението на български генерал, който изостава армията си в битката и и се крие зад гърба на офицерите. Това каза народният представител от ПГ на БСП доц. Георги Йорданов по време на дебата по рокадите в кабинета, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Днес министър-председателят на България сложи един голям, хубав, черен кръст върху програмното поведение, програмните желания на своето правителство, което беше декларинано в предизборната платформа на партията. Днес и оттук нататък българското правителство има само едно поведиение - ако може някак си да се добутаме, да допълзим до редовните парламентарни избори", каза още доц. Йорданов.
Той посочи, че днес не може да се освободи от отговорност министъра на здравеопазването за провалената реформа, както и за влизането на информационната електронна система и от проваления европроект за реформата в спешната помощ.
Деница КИТАНОВА
Агенция "Фокус"
Валентин Николов, ГЕРБ: Не заставаме зад юмрука, а зад протегнатата ръка и с ремонта на правителството ние правим точно това

Не заставаме зад юмрука, а зад протегнатата ръка и с ремонта на правителството ние правим точно това. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов по време на дебата по рокадите в кабинета, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Не исках да участвам в тези изказвания в момента, но бях провокиран от така желаната уж оставка от лявата страна. Замислих се какво ли ще се получи, ако тази оставка недай си Боже бъде подадена. Почнах да разсъждавам и да мисля и понеже наблюдавам и медиите, които доста усърдно показват протеста, младите, така наречената градска десница, селска левица, утралеви, ултрадесни и се опитват да се консолидират около един юмрук, който напомняше кадри на партизанин, който влизаше в София", каза Николов.
Той посочи, че се е замислил за неговото желание за оставка. "И си викам така - този, олицетворяващ протестите революционер, ще направи служебен кабинет. Обаче на това тройка ли са трио ли са, казаха, че са десни. Тези десни примерно не искат да продължи АЕЦ "Белене". Те не искат да се продължи съответно Балкански поток. Вие доколкото знам категорично искате да се продължи. И се чудя - г-н Радев кой ли ще сложи като министър на енергетиката - от вашите или от техните. Къде вие ще се консолидирате около тези министри", заяви още Николов.
По думите му ултрадесните искат не искат да се вдигат данъци и такси, защото такава е философията на дясното. "Да, но вие искате друго. И се чудя кой ли ще сложите на финансите. Ваш или техен", каза още депутатът от ГЕРБ.
"Не трябва да заставаме зад юмрука, а зад протегнатата ръка. Ние протягаме ръка и с този ремонт на правителството ние даваме нашите цели. Така че моля ви, колеги не викайте оставка, защото не знаете какво ще ви донесе това", изтъкна още Валентин Николов.

Агенция "Фокус"
Маноил Манев, ГЕРБ: Случващото се в пленарната зала е срам - това трябва да спре
Случващото се в пленарната зала е срам - това трябва да спре. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев в процедура по начина на водене след скандиранията на БСП, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Това, което става в тази зала в момента е срам. Само че тоя срам няма как да го избегнем, когато се размахват юмруци. По улиците и президентът размахва юмруци. Време е да спрем това всичкото и отговорността е не само ваша. Аз се обръщам към вас - това трябва да спре", каза Манев. След изказването му народните представители от левицата продължиха да скандират "Оставка".
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Депутатите от БСП продължиха със скандиранията в пленарна зала

Депутатите от БСП продължиха със скандиранията в пленарна зала, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Те започнаха със кандирания "Оставка" още в началото на пленарното заседание по време на декларацията на д-р Даниела Дариткова и продължиха с появята на вицепремиера Томислав Дончев, който представи проекта на решение за персонални промени в Министерски съвет.
След като вицепремиерът Томислав Дончев представи промените, народните представители от левицата скандираха "Още".
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Явор Божанков, БСП: Ако управляващите смятат, че са легитимно избрано правителство - нямат връзка с реалността

Ако управляващите смятат, че са легитимно избрано правителство - нямат връзка с реалността. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков по време на
"Под ваше ръководство допускате за пореден път изключителна юридическа неграмотност да се излива от тази трибуна", каза Явор Божанков.
От своя страна председателят на Народното събрание му каза, че няма да позволи да я обижда от парламентарната трибуна.
Божанков продължи изказването си като каза, че легитимно и легално са две различни неща. "Ако колегите казват, че това е легитимно избраното българско правителство, напомням, че то е избрано по законо-установения ред. Това е легално. Ако смятат, че е легитимно - легитимно е това, което се приема от народа. Ако смятате, че сте легитимно избрано правителство - вие нямате никаква връзка с реалността", каза още депутатът от БСП.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Депутатите от ГЕРБ скандираха "Оставка" по време на изказването на Георги Свиленски от БСП

Депутатите от ГЕРБ скандираха "Оставка" по време на изказването на Георги Свиленски от БСП, предаде репортер на Агенция "Фокус". Скандиранията дойдоха преди началото на разискванията по рокадите в кабинета и след като Георги Свиленски поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в пленарната зала.
Депутатът от БСП отговори на скандиращите депутати от управляващата партия, че и той иска оставката на министър-председателя и се провикна от трибуната "Оставка".
Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че в пленарна зала има вицепремиери.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Георги Свиленски, БСП: Прекъснете пленарното заседание и поканете министър-председателя

Прекъснете пленарното заседание и поканете министър-председателя. Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски в процедура по начина на водене, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Процедурата ми е към вас. Тази седмица за трети път заставам на тази трибуна да поканя министър-председателят, тъй като и в декларацията беше казано, че трябва да се уважават институциите, а този човек не сме го виждали около година и половина в тази зала. Днес, когато се предлага подмяна на кабинета, подмяна, която не удовлетворява българските граждани, не удовлетворява народните представители от тази част на залата - него го няма. Той отново се е изплашил, отново се е скрил. Сега стои и чака вие да направите това, което си мисли той, че ще му спаси властта", каза още Свиленски.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Крайно време е президентът ясно да заяви претенциите си и желанието за въвеждане на президентска република

Крайно време е президентът ясно да заяви претенциите си и желанието за въвеждане на президентска република. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в декларация от името на група, предаве репортер на Агенция "Фокус".
"Няма нито една тема от обществен интерес, в която президентът да е насърчил диалог между институциите, политическите партии, синдикалните и работодателските организации. В условията на пандемия със социални и икономически последици, каквито светът и държавата ни не познават последните десетилетия вместо да приеме подадената от правителството ръка и да търси максимално съгласие за вземане на решение Румен Радев целенасочено и систематично разделя обществото, призова към омраза и бунтове", каза още д-р Дариткова.
Тя посочи, че вчера е призовал за разпускане на Народното събрание и за промяна в Конституцията. "Вече е крайно време ясно да заяви своите претенции и желание за въвеждане на президентска република. Под прикритието, че чува гласа на народа всъщност той руши демокрацията, като не спазва законите и Конституцията и на практика отправя призиви за еднолично управление. Румен Радев не се ограничава само до това да всява недоверие в българските институции, но често прави това и критикува дори европейските. Явно вдъхновен от модела на различни диктатори", каза още д-р Дариткова.
Д-р Дариткова заяви, че от ГЕРБ се противопоставят на неуважението към институциите.
"От най-високата трибуна в парламентарната република призоваваме народните представители от всички политически партии ясно да заявят своята позиция подкрепят или осъждат действията на президента Радев за рушене на институциите и отношенията между тях в България", каза още д-р Дариткова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Декларацията на ГЕРБ бе прекъсвана от скандирания "Оставка" от страна на депутатите от БСП

Декларацията на ГЕРБ бе прекъсвана от скандирания "Оставка" от страна на депутатите от БСП, предаде репортер на Агенция "Фокус". Депутатите ръкопляскаха, тропаха по банките и скандираха "Оставка" по време на декларацията на д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ.
Председателят на парламента Цвета Караянчева на няколко пъти им направи забележка.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: За пореден път президентът показа, че за него е нежелана и непосилна задача да изпълнява конституционните си задължения и да олицетворява единството на нацията

Вчера вечерта за пореден път президентът на Република България показа, че за него е нежелана и непосилна задача да изпълнява конституционните си задължения и да олицетворява единството на нацията. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в декларация от името на група, предаве репортер на Агенция "Фокус".
"Вчера вечерта за пореден път президентът на Република България показа, че за него е нежелана и непосилна задача да изпълнява конституционните си задължения и да олицетворява единството на нацията. С вдигнат юмрук и подбуди за метежи срещу законно избраното правителство на България, той призова за разпускане на Народното събрание. ПРизивите на държавния глава от площада и на разследван за престъпления олигарх във "Фейсбук" подозрително съвпадат. Вместо да зове за спазването на законите президентът подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение. Нещо повече, член на стратегическия съвет на президента е задържан за спиране на метрото в София. Подбудителството към престъпления и нарушения на обществения ред също е престъпление, г-н президент", каза още д-р Дариткова.
Тя обърна внимание, че още в своята стъпителна реч президентът е показал неуважение към Народното събрание.
По думите й през целия си мандат президентът демонстрира неуважение към Народното събрание. Тя отчете отсъствието му от извънредното положение.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Христо Проданов, БСП: Министър-председателят да дойде в Народното събрание да мотивира предложения за промени в кабинета и да обясни къде е неговата оставка
Министър-председателят да дойде в Народното събрание да мотивира предложения за промени в кабинета и да обясни къде е неговата оставка. Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов в началото на пленарното заседание, предаве репортер на Агенция "Фокус".
Изказването му дойде след като депутатите включиха в дневния си ред проекта на решение за персонални промени в Министерски съвет.
"За пореден път той се крие и неглижира институцията на Нароно събрание. Моля ви да се обадите на министър-председателя, да дойде в Народното събрание, лично да мотивира предложенията за промени и да обясни къде е неговата оставка и кога ще я подаде той.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът включи в дневния си ред рокадите в кабинета

Парламентът включи в дневния си ред рокадите в кабинета, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Заседанието започна с кворум от 126 народни представители. В началото на пленарното заседание председателят на Народното събрание Цвета Караянчева предложи рокадите в кабинета да са точка първа от дневния ред, след което предложението бе прието. Проектът на решение за персонални промени в Министерски съвет беше внесен вчера.
В зала присъстват министри от кабинета "Борисов" 3.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът ще разгледа рокадите в кабинета

Със 116 гласа "за" и 89 "против" парламентът прие рокадите в кабинета, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Депутатите приеха оставките на министрите Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов и Николина Ангелкова.
Здравният министър Кирил Ананиев зае поста министър на финансите, а за министър на здравеопазването бе избран Костадин Ангелов.
Христо Терзийски бе избран за вътрешен министър, Лъчезар Борисов зае поста министър на икономиката, а мястото на Николина Ангелкова бе заето от досегашния вицепремиер Марияна Николова.