Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Балкански поток“ върви в срок

16 май 2020 | 13:18

Министър-председателят Бойко Борисов посети един от строителните обекти на интерконектора България - Гърция в близост до село Могила. Заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова той инспектира напредъка на дейностите по изграждане на интерконектора.
Борисов изрази надежда, че проектът „Балкански поток“ ще бъде реализиран в рамките на срока въпреки трудностите, породени от пандемията от коронавирус. Премиерът посочи, че епидемичната обстановка малко е забавила строителните дейности, защото всички чуждестранни работници, които влизат на територията на България, се подлагат на задължителна 14-дневна карантина.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че „Балкански поток“ е един от 7-те топ приоритета на ЕС в областта на енергетиката. Тя добави, че работата по проекта не е спряла и са спазени всички европейски изисквания в областта на обществените поръчки и в областта на природния газ, като няма нито една забележка от Европа във връзка с работата по проекта. Петкова добави, че има около 28 артефакти, които са открити по време на археологията на обекта.
Над 70 км от тръбите за изграждането на газовия интерконектор вече са доставени на двете държави и се работи активно по полагане на тръбите на терен
.


Агенция „Фокус“:
„Балкански поток“ се строи в срок (ОБЗОР)

Министър-председателят Бойко Борисов провери строителните дейности по интерконектора България - Гърция при селата Орлово и Мандра. С премиера бе и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Премиерът и министър Теменужка Петкова посетиха една от базите, които съхраняват тръбите за този проект – базата в Хасково. Стана ясно, че има още две бази – в Момчилград и Димитровград.
Борисов подчерта, че въпреки пандемията и трудностите „Балкански поток“ върви доста бързо. „Работата не е спряла, в срок сме. Този проект никога нямаше да стане, ако не бяхме ние. Тръбите са докарани и разнесени по трасетата. Машините са тук и заваряват. Другата седмица ще пристигнат още машини. Успяхме с много усилия да върнем България и имаме най-доброто разположение на газовата карта в Европа. Успяхме с много почтеност и откритост към Запада и Изтока. На територията на България се съревноваваме от Гърция и Русия кой по-бързо ще построи газопровода. На Чирен направихме още една много мощна компресорна станция, за да можем в посока Сърбия, Унгария, Македония и Словения да изкараме над 22 - 23 до 25 млн. куб. м газ“, посочи той.
Премиерът изтъкна, че сме в най-основната газоразпределителна карта на региона, от която за малко да изпаднем. Борисов добави, че сме постигнали 42% по-ниска цена на газа. „Не сме зависими. 5 вида газ могат да дойдат тук. Работи се на пълна мощност. „Балкански поток" върви по-бързо. Имам уверението и на нашите партньори, че следващата седмица ще дойдат още машини“, заяви министър председателят.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отбеляза, че „Балкански поток“ е един от 7-те топ приоритета на ЕС в областта на енергетиката. „Той е стратегически не само за България, но и за целия регион, защото ще ни даде възможност да имаме достъп до друг източник на природен газ – Каспийския регион. Този проект е връзката на Южния газов коридор с тази част на Югоизточна Европа и неговото стратегическо място е много голямо и задачата, която имаме да изпълняваме наистина е много важна. „Целият проект е на стойност 240 млн. евро. Финансирането е осигурено по няколко направления. Една част от финансирането – 45 млн. евро, са осигурени по европейски програми и фондове“, обясни министърът. Тя допълни, че за 110 млн. евро българското правителство е осигурило държавна гаранция за проекта, а това е позволило да вземем много добро банково финансиране от Европейската народна банка. „Резервирахме капацитет от половим милиард куб. м газ за срок от 10 години. Това е реална диверсификация на източниците. Затова този проект има такова голямо регионално значение“, допълни Петкова. „Строим и на гръцка, и на българска територия. Много важно е, че освен от Аазербайджан, ще докарваме и втечнен газ от Александруполис, където имаме дялово участие и сме акционери“, добави Борисов. Теменужка Петкова посочи, че работата не е спряла. На гръцка територия са 31 км от трасето, а 151 км от трасето на българска територия.


Агенция „Фокус“:
Премиерът Бойко Борисов: 42% по-ниска цена на газа сме постигнали, това ще остане в историята

42% по-ниска цена на газа сме постигнали, това ще остане в историята. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на проверка на строителните дейности по интерконектора България - Гърция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не сме зависими. 5 вида газ могат да дойдат тук. 42% по-ниска цена на газа сме постигнали. Това ще остане в историята. Работи се на пълна мощност. „Блкански поток" върви по-бързо. Имам уверението и на нашите партньори, че следващата седмица ще дойдат още машини“, заяви премиерът.
Министър Петкова посочи: „Спазили сме всички европейски изисквания в областта на обществените поръчки и в областта на природния газ. Няма нито една забележка от Европа. Никога не сме стояли по-добре на картата на Европа. Спазили сме всички европейски правила и европейското законодателство, както и нашето национално законодателство“.


Агенция „Фокус“:
Министър Теменужка Петкова: Надяваме се, че проектът „Балкански поток“ ще бъде реализиран в рамките на срока

Надяваме се, че проектът „Балкански поток“ ще бъде реализиран в рамките на срока. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на проверка на строителните дейности по интерконектора България - Гърция заедно с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Надяваме се до края на месеца да бъде доставена и машината за автоматично заваряване, която много ще ускори целия процес. Тя ще ни позволи да се правят по 50 заварки на ден, което се надявам да ускори целия процес и да наваксаме това забавяне заради коронавируса. Сложна е ситуацията. Тръбите са разнесени и текат заварки в момента. Всички дейности са съобразени изцяло с мерките. Надяваме се, че проектът ще бъде реализиран в рамките на срока. Правим всичко, което зависи от нас и колегите също мотивирано работят“, посочи Петкова.
„Интерконекторът има две измервателни станции. Едната ще ни свърже с Южния газов коридор и гръцката газопреносна мрежа. Тя има капацитет 3 млрд. куб м и може да бъде увеличен до 5 млрд. Преди Кърджали ще бъде изградена друга.
Има два елемента, свързани с доста сложни операции. Това са проходът, който трябва да се направи под язовир „Студен кладенец“ с дължина близо 1650 м, както и проходът под река Марица, който ще бъде около 560 м“, посочи тя.
„Съобразили сме се със всички изисквания на екологичното законодателство“, каза още министърът.
Петкова посочи, че има около 28 артефакти, които са открити по време на археологията. „Спазени са всички изисквания по отношение на опазване на културното наследство“, допълни тя.


Агенция „Фокус“:
Премиерът Бойко Борисов: В най-основната газоразпределителна карта на региона сме, защото се организираме и строихме много по-бързо

В най-основната газоразпределителна карта на региона сме, защото по-бързо се организираме и строихме много по-бързо. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на проверка на строителните дейности по интерконектора България - Гърция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Премиерът и министър Теменужка Петкова посетиха една от базите, които съхраняват тръбите за този проект – базата в Хасково.
„Толкова е трудно, но нито за миг не сме спрели да работим. Във вторник по моя инициатива в 13.00 часа ще направим една видеоконферентна връзка с нашите партньори, за да уговорим кога ще се видим на терен, защото е изключително важно и за туризма, и за бизнеса. Във вторник ще се разберем по какъв начин ще можем да раздвижим всичко, за да могат да дойдат и нашите партньори и да видят как работим“, заяви премиерът.
„Ние сме в най-основната газоразпределителна карта на региона, от която за малко да изпаднем. Всичко това е благодарение на това, че строихме много по-бързо и по-бързо се организираме. Това отново ни върна в играта. С доста работа, почтеност и откритост започнахме строителството и на интерконектора с Гърция, и на „Балкански поток“. Нашето правителство положи усилия, без които нито един от тези два проекта нямаше да се реализира, а сега те се приоритетни за Европа“, добави той.


Агенция „Фокус“:
Министър Теменужка Петкова: „Балкански поток“ е един от 7-те топ приоритета на ЕС в областта на енергетиката, работата по проекта не е спряла

„Балкански поток“ е един от 7-те топ приоритета на ЕС в областта на енергетиката, работата по проекта не е спряла. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на проверка на строителните дейности по интерконектора България - Гърция заедно с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Премиерът и министър Теменужка Петкова посетиха една от базите, които съхраняват тръбите за този проект – базата в Хасково. Министърът посочи, че има още две бази – в Момчилград и Димитровград. „Трасето е разположено на територията на област Хасково. Проектът е един от 7-те топ приоритета на ЕС в областта на енергетиката. Той е стратегически не само за България, но и за целия регион, защото ще ни даде възможност да имаме достъп до друг източник на природен газ – Каспийския регион. Този проект е връзката на Южния газов коридор с тази част на Югоизточна Европа и неговото стратегическо място е много голямо и задачата, която имаме да изпълняваме наистина е много важна“, каза още Петкова.
„Целият проект е на стойност 240 млн. евро. Финансирането е осигурено по няколко направления. Една част от финансирането – 45 млн. евро, са осигурени по европейски програми и фондове. За 110 млн. евро българското правителство осигури държавна гаранция за проекта, а това ни позволи да вземем много добро банково финансиране от Европейската народна банка“, посочи тя. „Резервирахме капацитет от половим милиард куб. м газ за срок от 10 години. Това е реална диверсификация на източниците. Затова този проект има такова голямо регионално значение“, допълни Петкова. Премиерът Бойко Борисов посочи, че тръбата на „Балкански поток“ с тези нови подстанции, които се изграждат, транзитира във всички посоки - към Румъния, Сърбия, Унгария и Северна Македония и разбира се за нашия пазар. „Имаме добра организация. Карантинираме хора, защото инженерите са гърци. Строим и на гръцка, и на българска територия. Много важно е, че освен от Аазербайджан, ще докарваме и втечнен газ от Александруполис, където имаме дялово участие и сме акционери“, добави той. Теменужка Петкова посочи, че работата не е спряла. На гръцка територия са 31 км от трасето, а 151 км от трасето на българска територия.


Агенция „Фокус“:
Премиерът Бойко Борисов: Въпреки пандемията и трудностите „Балкански поток“ върви доста бързо

София. Въпреки пандемията и трудностите „Балкански поток“ върви доста бързо. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на проверка на строителните дейности по интерконектора България - Гърция при селата Орлово и Мандра, предаде репортер на Агенция „Фокус“. С премиера е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
„Работата не е спряла, в срок сме. Този проект никога нямаше да стане, ако не бяхме ние. Въпреки пандемията и трудностите „Балкански поток“ върви доста бързо. Тръбите са докарани и разнесени по трасетата. Машините са тук и заваряват. Другата седмица ще пристигнат още машини. Успяхме с много усилия да върнем България и имаме най-доброто разположение на газовата карта в Европа. Успяхме с много почтеност и откритост към Запада и Изтока. На територията на България се съревноваваме от Гърция и Русия кой по-бързо ще построи газопровода. На Чирен направихме още една много мощна компресорна станция, за да можем в посока Сърбия, Унгария, Македония и Словения да изкараме над 22 - 23 до 25 млн. куб. м газ“, посочи той.
„Българите могат да са доволни“, добави премиерът. По думите му това никога нямаше да стане без тези усилия. „Южен поток го забраниха и го спряха. Никой друг нямаше да може да го направи „Балкански поток“ и Европа, и Америка са доволни. Коронавирусът малко забави нещата, но работим и всички са на работа. Удовлетворен съм от видяното“, допълни Борисов.
Министър Теменужка Петкова посочи, че никога не сме стояли по-добре на газовата карта, както досега. По думите ѝ спазването на правилата е изключително важно. Тя допълни, че всички са на трасе, здрави са и работят с пълна сила.