Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Законът за ДДС е готов

15 май 2020 | 14:16

ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха промените в Закона за ДДС. Предложенията в него бяха обсъдени и утвърдени от коалиционните партньори тази седмица.

Агенция "Фокус"
ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха промените в Закона за ДДС

ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха промените в Закона за ДДС. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. Предложенията в него бяха обсъдени и утвърдени от коалиционните партньори тази седмица.
Законопроектът предвижда данъчна ставка от 9 % за настаняване, предоставяно в хотели и подобни заведения, включително и предоставянето на ваканционно настаняване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.
Тази ставка се предлага и за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път или двете, включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, и детски книги.
9 % ставка ще важи и за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна. Тази ставка няма да се прилага за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на алкохолни напитки.
Друго предложение в законопроекта е свързано с осигуряване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лв. Тези ваучери ще важат за хората, които осъществяват пряко дейности, свързани с борба с коронавируса.
В проекта на закон се уточнява, че тези хора са лекари и медицински специалисти в лечебните заведения, служители в РЗИ, центровете за спешна помощ, Националния център по заразни и паразитни болести, Министерството на вътрешните работи, Агенцията за социално подпомагане и Националното толуправление.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Искрен Веселинов, "Обединени патриоти": 9 % ДДС за хотели, ресторанти и книги ще започне да тече от 1 юли 2020

9 % ДДС за хотели, ресторанти и книги ще започне да тече от 1 юли 2020. Това каза съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той уточни, че в момента ГЕРБ и "Обединени патриоти" подписват законопроекта.
"В сряда ще го гледаме в залата на Народното събрание. Надявам се докрая на седмицата да успеем да го изгледаме на второ четене, ако не в следващата седмица и на практика от 1 юли ще имаме намалени ставки на ДДС", каза още Веселинов.
Той уточни, че намалението на ДДС ставката е срочно. "Посланието ми към всички да бъдат честни към фиска", каза още Веселинов.
Деница КИТАНОВА

***
Агенция "Фокус"
Валят предложения за данъците (ОБЗОР)

Заваляха предложения за данъците. Основното предложение е на управляващите. Стана ясно, че те ще внесат законопроект за 9 % ДДС за хотелите и ресторантите и 9 % за книгите. Мярката за хотелите и ресторантите обаче ще бъде временна за разлика от тази за книгите, която ще бъде за постоянно. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.
„По принцип ГЕРБ са против категорично, но аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Затова не могат да проработят мерките 60 на 40. Това да бъде до 2021 г., ако разбира се работи добре, защото браншът счита, че това ще нанася повече приходи в бюджета. Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра работата на този бранш е забранен и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха това да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид, които подцениха пандемията", заяви още Борисов.
БСП в лицето на нейния лидер Корнелия Нинова определиха обещанието на премиера за 9 % ДДС за ресторанти и хотели като бъдещо несигурно събитие. По думите й сегашното сигурно събитие е, че днес се гласува предложението на БСП за 9 % за храни и лекарства. "Ако наистина има политическа воля да се търси съгласие, може би това е момента да се случи", допълни още Нинова. Корнелия Нинова обаче заяви, че социалистите ще подкрепят това предложение, макар да смятат, че то е на парче.
От ДПС обявиха, че искат намаление на ДДС за детските продукти, предназначени за деца до 3 години.
Другата сюжетна линия, около която се въртяха коментарите на политиците, бе несъгласието на финансовия министър с тази мярка. Това обяви самият Борисов по време на брифинг. Той посочи, че финансовият министър е против тази мярка, но решението е политическо. Попитан дали продължава да има доверие на финансовия министър след като през главата му приема толкова важно решение като намаляване на ДДС, Борисов отговори: „Другото би изглеждало, че финансовият министър може през моята глава да ноложи решение“.
Според него трябва да се стегнат данъчните служители и да се съберат приходите. „Това е мярка в подкрепа, това е мярка в условията на коронавирус. Сега със заповед на Ананиев ти е затворен ресторанта, имаш кредит, имаш инвестиция, имаш работници не на последно място и то немалко“, каза още Борисов. „Имам му пълно доверие, ама той не ми е началник. Аз съм му началник. Който не е съгласен, отива, дава си оставката и отива натътък . Аз имам да споделям с партията. Тя се явява на изборите”, посочи още Борисов. Според него важното е, че всеки може да си каже мнението.
Не така разбра отношенията между управляващите опозицията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира дали ще подава финансовият министър оставка, дали ще се разберат с Борисов, си е тяхна работа, а работата на БСП е в България да има ред, законност и предвидимост. Според нея обаче изречението на Борисов "като не иска да си подава оставката" по адрес на Горанов е достатъчно красноречиво за разнобоя. На въпрос, ако тя е премиер и нейния финансов министър не е съгласен, Нинова заяви, че ще разговаря и ще убеждава с аргументи защо е наложително.
Деница КИТАНОВА