Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Комисия ще контролира разходите за COVID-19

14 май 2020 | 15:13

Парламентът създаде Временна анкетна комисия за разходите от COVID-19. Предложението за създаване на комисията бе на ПГ на "БСП за България". "За" създаването на комисията гласуваха 199 народни представители, без „против“ – и без „въздържали се“. Временната комисия ще изисква и публикува информация за всички разходи на средства, в това число осигурени чрез фондове или други финансови инструменти на ЕС, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на коронавируса. Комисията ще може да проверява съответствието на отделните разходи с условията и критериите, установени за отделните антикризисни мерки, както и да изготви доклад с обобщени данни за извършените разходи и тяхната ефективност. Депутатите решиха Йордан Цонев от ДПС да оглави Временната анкетна комисия за разходите от коронавируса. „За“ кандидатурата на Цонев гласуваха 109, „против“ – 33 и „въздържали се“ – 56. Другата кандатура за председател бе на проф. Румен Гечев, като „за“ нея гласуваха 73 народни представители, „против“ - 101 и „въздържали се“- 29.Членове на комисията са Мария Илиева и Евгения Ангелова от ГЕРБ, проф. Румен Гечев и Явор Божанков от БСП, Адлен Шефкет от ДПС, д-р Калин Поповски и Борис Ячев от „Обединени патриоти“ и Пламен Христов и Дора Христова от „Воля“.
Комисията бе създадена за срока на действие на извънредните мерки. Основният дебат се съсредоточи върху това не дали да се създаде такава комисия, а кой да я оглави. При представянето на мотивите на предложението лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи Временната комисия да се оглавява от депутат от опозицията, а не управляващите да проверяват себе си. "Предлагаме председател на комисията да бъде народен представител от опозицията с два аргумента. Първо това е традиционна и работеща европейска практика в много държави-членки на ЕС. По-голяма прозрачност и обективност може да се гарантира,когато председател на комисията е председател на опозиционна сила", заяви още Нинова. Според нея е удобно управляващите да управляват себе си. "Това няма да доведе до резултата, който целим: прозрачност, ефективност и достъп на цялото общество и информация къде отиват техните пари", заяви още лидерът на БСП. В рамките на дебата от ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят създаването на комисията- Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков обаче изрази мнение, че комисията трябва да се оглави от опозицията, но не и от БСП. ""Подозираме, че създаването на една такава Временна комисия иска да създаде усещането, че има нещо скрито, че едва ли не има някаква непрозрачност в начина на харчене на парите в ситуацията с кризата преди два месеца", допълни още Александър Ненков. Депутатът от ГЕРБ изтъкна, че не е необходимо да се използва тази трибуна за създаване на напрежение. Със становището на „Обединени патриоти“ запозна лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той също изрази несъгласието си комисията да се оглави от БСП. „Няма лошо, нека да има публичност, нека да има прозрачност. Нека да има дай Боже доверие на обществото към управлението на държавата. Лично аз и надявам се и моите колеги ще ме подкрепят не сме много съгласни с вашето предложение председател на комисията да бъде от опозицията и то от БСП. По силата на каква логика?", каза още Симеонов. Той се спря на аргумента на Корнелия Нинова, че има такава европейска практика. "Аз не знам дали тази европейска практика може да се приложи към българската опозиция. Ако мога да направя една обща оценка, аз не виждам нещо европейско в поведението на нашата опозиция", изтъкна още Валери Симеоново. Според него три години се преминава от скандал в скандал. "С други думи считам, че ако председателят е от БСП, то тогава тази комисия ще бъде използвана за чисто политически цели и то по този повърхностен и заядлив начин", заяви още Симеонов. Лидерът на НФСБ обърна внимание, че този председател ще има по-голям достъп до медиите и точно това искат от БСП
.

Агенция "Фокус"
Депутатите решиха Йордан Цонев от ДПС да оглави Временната анкетна комисия за разходите от коронавируса

Депутатите решиха Йордан Цонев от ДПС да оглави Временната анкетна комисия за разходите от коронавируса, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ кандидатурата на Цонев гласуваха 109, „против“ – 33 и „въздържали се“ – 56.
Другата кандатура за председател бе на проф. Румен Гечев, като „за“ нея гласуваха 73 народни представители, „против“ - 101 и „въздържали се“- 29.
Членове на комисията са Мария Илиева и Евгения Ангелова от ГЕРБ, проф. Румен Гечев и Явор Божанков от БСП, Адлен Шефкет от ДПС, д-р Калин Поповски и Борис Ячев от „Обединени патриоти“ и Пламен Христов и Дора Христова от „Воля“.
Комисията бе създадена за срока на действие на извънредните мерки.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът единодушно реши да създаде Временна анкетна комисия за разходите от COVID-19

Парламентът създаде Временна анкетна комисия за разходите от COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението за създаване на комисията бе на ПГ на "БСП за България".
"За" създаването на комисията гласуваха 199 народни представители, без „против“ – и без „въздържали се“.
Временната комисия ще изисква и публикува информация за всички разходи на средства, в това число осигурени чрез фондове или други финансови инструменти на ЕС, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на коронавируса. Комисията ще може да проверява съответствието на отделните разходи с условията и критериите, установени за отделните антикризисни мерки, както и да изготви доклад с обобщени данни за извършените разходи и тяхната ефективност.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Александър Ненков, ГЕРБ: Ще подкрепим Временната комисия за разходите за COVID-19, тя трябва да се оглави от опозиционна партия, но не БСП

Ще подкрепим Временната комисия за разходите за COVID-19, тя трябва да се оглави от опозиционна партия, но не БСП. Това каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков по време на дебата по създаване на Временна анкетна комисия за разходите за коронавируса, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"От името ПГ на ГЕРБ искам да изкажа нашето становище, а то е, че ще подкрепим категорично създаването на една такава временна комисия. Надяваме се тя да покаже с фактите, които ще установи и изнесе публично, че всеки един лев на българския данъкоплатец са се харчили по разумен начин", изтъкна още Ненков.
Според него е хубаво управляващите да не бъдат с водеща позиция и да нямат водещото място. "Затова считаме, че тя трябва да бъде дадена на опозиционна партия", каза още Ненков. По думите му това обаче не трябва да е БСП.
"Подозираме, че създаването на една такава Временна комисия иска да създаде усещането, че има нещо скрито, че едва ли не има някаква непрозрачност в начина на харчене на парите в ситуацията с кризата преди два месеца", допълни още Александър Ненков. Депутатът от ГЕРБ изтъкна, че не е необходимо да се използва тази трибуна за създаване на напрежение.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Валери Симеонов, НФСБ: "Обединени патриоти" ще подкрепят създаването на Временна комисия за разходите от COVID-19, но не сме съгласни тя да се оглави от опозицията
"Обединени патриоти" ще подкрепят създаването на Временна комисия за разходите от COVID-19, но не сме съгласни тя да се оглави от опозицията. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебата по създаване на Временна анкетна комисия за разходите за коронавируса, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Нашата група считам, че единодушно ще подкрепи създаването на една такава комисия. Няма лошо, нека да има публичност, нека да има прозрачност. Нека да има дай Боже доверие на обществото към управлението на държавата. Лично аз и надявам се и моите колеги ще ме подкрепят не сме много съгласни с вашето предложение председател на комисията да бъде от опозицията и то от БСП. По силата на каква логика?", каза още Симеонов.
Той се спря на аргумента на Корнелия Нинова, че има такава европейска практика. "Аз не знам дали тази европейска практика може да се приложи към българската опозиция. Ако мога да направя една обща оценка, аз не виждам нещо европейско в поведението на нашата опозиция", изтъкна още Валери Симеоново.
Според него три години се преминава от скандал в скандал. "С други думи считам, че ако председателят е от БСП, то тогава тази комисия ще бъде използвана за чисто политически цели и то по този повърхностен и заядлив начин", заяви още Симеонов. Лидерът на НФСБ обърна внимание, че този председател ще има по-голям достъп до медиите и точно това искат от БСП.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Предлагаме Временната комисия за разходите за COVID-19 да се оглавява от депутат от опозицията, а не управляващите да проверяват себе си

Предлагаме Временната комисия за разходите за COVID-19 да се оглавява от депутат от опозицията, а не управляващите да проверяват себе си. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при представяне на мотивите за създаване на Временнаанкетна комисия за разходите за коронавируса, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Предлагаме председател на комисията да бъде народен представител от опозицията с два аргумента. Първо това е традиционна и работеща европейска практика в много държави-членки на ЕС. По-голяма прозрачност и обективност може да се гарантира,когато председател на комисията е председател на опозиционна сила", заяви още Нинова.
Според нея е удобно управляващите да управляват себе си. "Това няма да доведе до резултата, който целим: прозрачност, ефективност и достъп на цялото общество и информация къде отиват техните пари", заяви още лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът ще разгледа предложението на БСП за създаване на Временна анкетна комисия за разходите за COVID-19

Парламентът ще проведе редовно пленарно заседание. Това е първото редовно заседание на Народното събрание след края на извънредното положение. Депутатите обаче продължават да работят при спазване на противоепидемичните мерки.
Първа точка от дневния ред е предложението на БСП за Временна анкетна комисия за разходите за COVID-19. Социалистите искат комисията да работи за срока на действие на извънредните мерки. От ПГ на „БСП за България“ предлагат комисията да се състои от 10 членове – по двама от парламентарна група, в това число председател и заместник-председател.
От БСП предлагат Временната комисия да изисква и публикува информация за всички разходи на средства, в това число осигурени чрез фондове или други финансови инструменти на ЕС, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на коронавируса. БСП предлагат още комисията да може да проверява съответствието на отделните разходи с условията и критериите, установени за отделните антикризисни мерки, както и да изготви доклад с обобщени данни за извършените разходи и тяхната ефективност.
На вниманието на депутатите се поставят и два законопроекта за изменения в Закона за управление на отпадъците. Единият е внесен от Ивелина Василева и група народни представители от ГЕРБ. С предложения законопроект се предлага регистърът за внос и износ на отпадъци да бъде публичен.
От ГЕРБ предлагат регламентиране на критерии за класифициране на инсталации за изгаряне или съвместно изгаряне на отпадъци като „опитни инсталации за изследователски, развойни и изпитвателни цели във връзка с подобряване процеса на изгаряне“.
Другият законопроект е внесен от Манол Генов и група народни представители от ПГ на „БСП за България“. Законопроектът цели уеднаквяване на правния режим за дейностите с всички видове отпадъци, намаляване на сивия сектор в бранша, както и повишаване на контрола и проследяването на потоците отпадъци. Предложени са 3 основни промени: да се въведат банкови гаранции за всички лица, извършващи дейности с отпадъци, независимо от техния вид; да се въведе 24-часово видеонаблюдение на всички площадки, на които се извършват дейности с отпадъци; да се премахне облагането с окончателен данък, удържан при източника, върху доходите от продажба или замяна на отпадъци.