Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Банско под карантина

17 март 2020 | 22:14

След случаи на заразени с коронавирус туристи в Банско и изразено мнение от главния прокурор Иван Гешев, че градът трябва да бъде поставен под карантина, това стана факт.
За взетото решение съобщи началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Забранява се влизането и излизането от град Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града. Хората, които се намират извън населеното място и са с постоянен или временен адрес в град Банско, могат да се приберат до 20.00 часа на 18.03. 2020 г. По думите на Мутафчийски в ски курорти, какъвто е Банско, коронавирусът успява да се разпространява по-масово. Това се дължи на предпоставките за преохлаждане на горни дихателни пътища и следователно по-лесна възприемчивост към вируси.
Забранява се излизането по улиците на всички жители на града без основателна причина като посещение на магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, застрахователните институции, бензиностанции. В града могат да влизат товарни автомобили, които доставят хранителни стоки, лекарства, стоки от първа необходимост, както и служители, свързани с обезпечаването на комунално-битови услуги, без които Банско не може да функционира. Това включва също и полицаи, служители на Противопожарна безопасност и медицински лица.
По думите на вътрешния министър Младен Маринов МВР стриктно ще следи за изпълняването на новите мерки.
Министърът на външните работи Екатерина Захариева съобщи, че в момента на територията на ски курорта има 200 чужденци, които имат шанса да напуснат града до 24 часа. МВнР вече е установило контакт с посолствата на държавите, от които са по-големите групи с туристи. Тези, които останат на територията на Банско, ще бъдат поставяни под карантина като спазват всички мерки по заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Днес Банско са напуснали две групи с чартърни полети към два града във Великобритания. Израелските туристи също вече не са на територията на града.
Вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че строгите мерки важат за период от две седмици, като въпреки строгия контрол, ще е възможен вносът на хранителни стоки и всичко, което е необходимо за бита на гражданите.
„Ако има нужда от износ на продукция, създадена на територията на Банско, това също ще бъде възможно, но при стриктен контрол. Ще се прави дезинфекция на превозните средства“, посочи той. По-късно и здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се въвеждат противоепидемични мерки на територията на град Банско
.

Агенция „Фокус“
Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се въвеждат противоепидемични мерки на територията на град Банско

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се въвеждат противоепидемични мерки на територията на град Банско, считано от 19.00 часа днес, 17 март. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Заповедта гласи следното:

"На основание чл. 63, ал. 1 от Закона за здравето и във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на гр. Банско и препоръка на Националния оперативен щаб, създаден със заповед № Р-37/26.02.2020 г. на министър-председателя на Република България


Н А Р Е Ж Д А М

I. Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на гр. Банско, считано от 19.00 часа на 17.03.2020 г.:
1. Забранявам влизането и излизането от гр. Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града.
2. Лицата с постоянен или настоящ адрес в гр. Банско, които се намират извън града могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 18.03.2020 г.
3. Изключение от забраната по т. 1 се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения.
4. Лицата по т. 1 и 2 се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти и за ползване на услугите на банки, застрахователи и бензиностанции, или при необходимост от медицинска помощ.
5. Лицата по т. 1 и 2, които се нуждаят от медицинска помощ, се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар, или ако нямат такъв с лекарите от „Медицински център „Св. Благовещение“ ЕООД, от където ще получат указания според случая.
6. Лицата по т. 1 и 2, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, които не могат да бъдат обслужени от лечебните заведения в града, се извозват само с автомобили на център за спешна медицинска помощ.
7. Дейност на територията на гр. Банско могат да осъществяват само лечебните заведения, аптеките, магазините за хранителни стоки, бензиностанциите, банковите и застрахователни дружества, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.
8. Местата за настаняване могат да продължат да работят, само ако към момента в тях има настанени, но неотпътували туристи, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания по т. 7.
9. Влизането и излизането на автомобили обслужващи жизнено важни сектори като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, аптеките и лечебните заведения, както и обслужващите банки и застрахователи, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.
II. Заповедта да се съобщи на Регионална здравна инспекция - Благоевград, съответната областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, кмета на община Банско и лечебните заведения на територията на гр. Банско за изпълнение и осъществяване на контрол върху изпълнението на разпоредените мерки.
III. Кметът на община Банско да оповести по подходящ начин настоящата заповед на всички заинтересовани лица, като обърне внимание на наказателната отговорност по чл. 355 от Наказателния кодекс за неспазване на настоящата заповед.".

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Томислав Дончев: Строгите карантинни мерки в Банско засега са със срок от две седмици

Строгите карантинни мерки в Банско засега са със срок от две седмици. Това каза на извънреден брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За да не се получава паника, уточняваме, че въпреки строгия контрол, ще е възможен вносът на хранителни стоки и всичко, което е необходимо за бита на гражданите, естествено през съответните контролно-пропускателни пунктове. Ако има нужда от износ на продукция, създадена на територията на Банско, това също ще бъде възможно, но при стриктен контрол. И при двата случая ще се прави дезинфекция на превозните средства“, отбеляза той.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Екатерина Захариева: В Банско в момента има 200 чуждестранни туристи, могат да напуснат града до 24 часа

В Банско в момента има 200 чуждестранни туристи, могат да напуснат града до 24 часа. Това каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Свързали сме се с посолствата на държави с по-големи групи. Чуждестранните туристи ще могат в рамките на 24 часа да напуснат града. Останалите ще бъдат под карантина и ще трябва да спазват всички мерки по заповедта на министъра на здравеопазването. Днес са напуснали две групи с чартърни полети към два града във Великобритания, израелските туристи са напуснали вчера и днес“, допълни тя.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Ген-майор. Венцислав Мутафчийски, ВМА: Забранява се влизането и излизането от Банско

Щабът отправя предложение към министъра на здравеопазването – от този час на днешна дата се въвеждат следните противоепидемични мерки: забранява се влизането и излизането от град Банско на всички лица пребиваващи на територията на града. Лицата, които се намира извън града и са с постоянен или временен адрес в град Банско, могат да се приберат до 20.00 часа на 18.03. 2020 г. Това каза на извънреден брифинг в Министерски съвет генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той се провежда във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.
„По-рано през деня обявихме 81 доказани случай в България – трима от тях в Банско, непосредствено свързани с работата на ски пистите и функционирането на града като туристически център. Затвърди се мнението, че в такива ски курорти поради различни стечения на обстоятелства се превръщат в изключително застрашено място за разпространение на коронавирус инфекция в резултат на което вчера бе прекъснат сезона във всички наши ски курорти. В Банско се наблюдава сериозна тенденция на нарастване на заболяване“, допълни той.
Забранява се излизането на всички жители на града без основателна причина като посещение на магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, застрахователните институции, бензиностанциите. В града могат да влизат товарни автомобили, които доставят хранителни стоки, лекарства, стоки от първа необходимост, служители, свързани с комунално-битови услуги, без които Банско не може да финансира. Това включва също и полицаи, служители на Противопожарна безопасност и медицински лица.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Гл. прокурор Иван Гешев: Законът за извънредното положение вчера е бил актуален, днес не е, а утре ще бъде безсмислен - трябва да се мине в режим на почти военно положение

Законът за извънредното положение вчера е бил актуален, днес не е, а утре ще бъде безсмислен - трябва да се мине в режим на почти военно положени. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на обсъждането на изцяло новия Закон за мерките за извънредното положение, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Трябва да се готвим за най-лошото и ако не се случи, толкова по-добре. Времето ни изтича като пясъчен часовник, надявам се да не е изтекло", каза още Гешев.
Той прогнозира, че ще повторим сценария на страните от ЕС. „Ние сме изправени в извънредна ситуация, която ще се превърне едва ли не във военно положение. Надявам се да не съм лош пророк. Така че този законопроект вчера вече е бил актуален, към днешна не е, а утре ще е безсмислен. „Отговорност на държавата е в лицето на НС и изпълнителната власт е да се вземат твърди, адекватни, навременни мерки. Става въпрос тук, сега, веднага, а не утре, когато ще е късно. Това, което аз смятам и като представител на прокуратурата, че трябва да се вземат много по-радикални мерки за предотвратяване на такива сценарии, които вече се развиват в цяла Европа. Щети ще има. Само че залогът е не икономиката. Тук три дена продължавам да слушам: икономиката, икономиката. Какво е икономиката без хората, без родителите ни. За кого е тази икономика, ако не за хората. Икономика се възстановява, държава се възстановява. Ние сме възстановявали държава след войни, но не и живота на хората. Това, което прокуратурата призовава, е да се предприемат радикални решения, колкото и крайни да изглеждат в момента. В момента, в който се обяви извънредно положение, може би бяхме едни от първите в Европа", заяви още Гешев. „Трябва да се мине, колкото и да звучи крайно според вас - във режим на почти военно положение“, допълни още Гешев. Главният прокурор изрази мнение, че град Банско да бъде поставен под карантина.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Кметът Иван Кадев: Заради вчерашното объркване на броя на заболелите от COVID-19 в Банско вече ще се ползва само информация от Националния оперативен щаб

Заради вчерашното объркване на броя на заболелите от COVID-19 в Банско вече ще се ползва само информация от Националния оперативен щаб. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Общината Иван Кадев. Той уточни, че тази мярка се налага, за да не се получават изкривявания на информацията и притеснение на хората, които слушат радио и гледат телевизия. Иван Кадев допълни, че за момента е потвърден само случаят с 9-годишното дете от Англия.
„Семейството е под карантина и целият блок, в който те живеят също е под карантина“, каза още той.
Иван Кадев допълни, че това, което е предприето като мерки вече е факт – ски-зоната е затворена, организирано е подписване на декларации от чужденците, които в момента пребивават на територията на Община Банско, че са запознати с разпоредените мерки за стриктно спазване на хигиенните условия, организирана е проверка от РЗИ на работещите предприятия за санитарните изисквания и също така продължават всички проверки от страна на РУ на МВР и служба Обществен ред.
Веселка ИВАНОВА

***
Агенция „Фокус“
Недоразумение с информацията за заразени с корона вирус в Благоевградско (ОБЗОР)

Недоразумение с информацията за заразени с корона вирус в Благоевградско се получи днес. В ранните часове на деня генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб съобщи, че 9-годишно дете от Англия, което е било на почивка в Банско, е дало положителна проба за COVID – 19. То няма симптоми, а останалите му четирима роднини, с които е пристигнало в България, са с отрицателни резултати. Всичките петима души, сред които двама възрастни и три деца, остават под карантина в апартхотел в Банско.
По-късно през деня д-р Калоян Калоянов, директор на Регионална здравна инспекция – Благоевград каза, че още едно лице – 78-годишен английски гражданин е с положителна проба за корона вирус. Пациентът, който е приет в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Благоевград е бил приет в събота с висока температура. Същият е в задоволително състояние.
Междувременно в Банско започна извънредно заседание на Кризисния щаб към общината, след което кметът Иван Кадев и районният прокурор на Банско Ружена Кондева дадоха пресконференция, по време на която бе потвърдено, че в Общината има два установени случая на заболяването, а ски зоната в курорта се затваря.
По-пътя на противоречивата информация установихме също, че такива данни са изнесени и в официално съобщение от Община Банско в което се казва:
„Към днешна дата, в Банско има 2 лица с положителна проба за COVID – 19. Единият случай е на 9-годишно дете от Англия, пристигнало с още 4-ма членове на семейството си в техен собствен апартамент. Другият е на 78 годишен англичанин, който от две години живее в Банско и няма информация да е пътувал извън България през последните няколко месеца. Под карантина са общо 7 човека – споменатите по-горе и шофьора, който е докарал английското семейство от летището в София до Банско. От днес под карантина ще бъдат поставени и намиращите се в апартаментния комплекс, в който английското семейство пребивава”.
А от Община Благоевград съобщават: „Кметът инж.Румен Томов свика днес от 09,00 часа заседание на Кризисния щаб за превенция и реакция при евентуално разпространение на заразата. Заседанието се проведе във връзка с усложняващата се епидемична обстановка , свързана с разпространението на коронавирус в страната и обявеното с решение на Народното събрание на Република България извънредно положение.
Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов запозна членовете на Кризисния щаб с обстановката към момента и установени два случая на коронавирус на територията на Благоевградска област”.
На по-късен етап от Националния оперативен щаб опровергаха информацията, за двама заболели от коронавирус в Банско.
Така в късния следобед основната тема, която вълнуваше жителите на областта в социалните мрежи е колко точно са болните от заболяването в региона.
В тази връзка няколко пъти правихме опити да се свържем с д-р Калоян Калоянов, но за съжаление не пожънахме успех. Поради тази причина потърсихме директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който е част от Националния оперативен щаб, а той опроверга информацията за два случая на COVID – 19 в Благоевградска област. За Радио „Фокус” – Пирин той заяви, че днес до 17.30 часа в Националната референтна лаборатория в София не е постъпвала проба за изследване, която да е от Благоевград. Проф. Кантаржиев отбеляза, че до този момент за региона има само една проба, която е дала положителен резултат и тя е при 9-годишното дете, за което бе съобщено от генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб.
Ливия НИНОВА