Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Тол препирня

27 февруари 2020 | 10:31

Парламентът изслуша премиера Бойко Борисов за тол системата. Изслушването бе инициирано от ПГ на „БСП за България“. Проекторешението на опозицията бе допълнено от управляващите, които поискаха освен министър-председателя да бъдат изслушани и министър Петя Аврамова, председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски и проф. Олег Асенов от Пътната агенция.
Изслушването стана повод за размяна на реплики между министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова по темата тол системата
.

Агенция "Фокус"
Министър Петя Аврамова: БСП създава напрежение с тол системата - време е да спрат и да има консенсус по темата

БСП създава напрежение с тол системата - време е да спрат и да има консенсус по темата. Това каза министър Петя Аврамова по време на изслушването си за тол системата и винетките в отговор на депутата от БСП Манол Генов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Петя Аврамова заяви, че е прагматичен човек. „Никога не бих си позволила да заблудя вас народните представители и всички в държавата, когато изнасям информация, свързана с такава сериозна и сложна система, каквато е тол системата. Вие се опитвате да изкривявате факти и данни, ние се опитваме да обясняваме как стоят нещата и този процес върви вече доста време. Време е да спрете и вие и ние, за да не си губим взаимно времето. Време е да има консенсус по тази тема“, заяви още министърът.
„Съжалявам, че вие вчера защитавайки тол системата, както неведнъж го заявихте, не бяхте в подкрепа на проф. Асенов, защото той е държавен служител, който се е нагърбил с тази нелека задача да въведе една сложна реформа в България. Съжалявам, че не сте били в негова подкрепа, за да успокоите страстите. Аз лично нямаше как да отида, защото бях командировка в Гърция. Знам, че БСП организира създаване на напрежение. Виждаме го всички, опитваме се да бъдем максимално точни в изнасянето на факти и информация“, допълни Аврамова.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Манол Генов, БСП: Започнах да се рея в страната на чудесата, слушайки Петя Аврамова за тол системата

Започнах да се рея в страната на чудесата, слушайки Петя Аврамова за тол системата. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро на партията Манол Генов по време на изслушването на министър Петя Аврамова за тол системата и винетките, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Едва ли не всичко с тази тол система е по мед и масло. Едва ли не лошото БСП е виновно, че 2005 г. не е променило постановлението. Това постановление беше регламентирана и вкарана в ред цялата система на пътищата. Ако на някого му пречи, вие управлявате толкова години, можехте с друго постановление да измените обхвата, да регулирате отношенията между общини и държава. Тези претенции и по тези пъщи не са от вчера, вие като че ли ги разбрахте онзи ден“, заяви още Манол Генов.
Той обърна внимание, че на 2 януари 2019 г. премиерът Борисов и кметът Йорданка Фандъкова са поели ангажимент да бъде решен проблема на хората около София. „Сега тук се говори. Вчера видяхме проблема, днес ще го изчистваме. Това звуци изключително несериозно. Да обвинявате опозицията, че сме разпространявали дезинформация. Каква е дезинформацията. Защо не посмяхте с г-н Асенов, който вчера беше подложен на изтезание от превозвачите в 14.30 ч. и му бяха поставени много проблеми, да беше дошъл някой от вас да сподели гнева на превозвачите. Никой не посмя“, каза още Манол Генов.
Той заяви, че БСП повече въпроси на Петя Аврамова няма да задава, защото тя или няма да отговори, или ще го излъже.
„Юли месец казах един път от тази трибуна, че по-сериозно щеше да бъде да напишете, че тол сисетмата ще влезе в сила от 1 април. Горе-долу го добутахме дотам“, уточни още народният представител от ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Проф. Олег Асенов, АПИ: За никакъв монопол не може да говорим за GPS- тракерите

За никакъв монопол не може да говорим за GPS- тракерите. Това каза проф. Олег Асенов от Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) по време на изслушването си в парламента за тол системата, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той уточни още, че няма 800 снимки на нарушители територията на София, нито една от тях не е направена в градските ареали. Според него това са фактите и те трябва да се вземат предвид.
"По отношение на рамките и тяхната законност искам да уверя народните представители, че всички рамки, които в момента са в тол системата - 100 нови и 195 съществуващи, са с абсолютно изряднии и законосъобразни строителни книжа. Ние използваме тези рамки за правоприлагане", каза той и уточни, че няма как един незаконен обект да бъде използват за правоприлагане.
За националните доставчици на услуги, проф- Асенов уточни, че тези доставчици не са българско явление. "Те съществуват във всяка тол система", каза още проф. Асенов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Петя Аврамова: На 1 март тол системата тръгва, повече отлагане няма да има

На 1 март тол системата тръгва, повече отлагане няма да има. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в парламента за тол системата, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"На 1 март системата за електронно таксуване на тежкотоварни автомобили по платената пътна мрежа започва да работи. Повече отлагане няма да има. Всички елементи в нея са в пълна готовност, експлоатационна и защото системата от 1 март може да започне своята търговска експлоатация. Към този момент е определен обхвата на 3115 км от общо 20 хил. км републиканска мрежа. Останалите 17 хил. ще бъдат безплатни за тежкотоварния трафик. По тях няма да се плаща и винетка по настояване на превозвачите, с които и вие вчера ще се срещали и знаете техните искания", допълни още министър Аврамова.
Деница КИТАНОВА


Георги Свиленски, БСП: Бойко Борисов не знае за какво става въпрос с тол системата - проблемите са много
Бойко Борисов не знае за какво става въпрос с тол системата - проблемите са много. Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" в отношение към изслушването на премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Разбирам, че потропвате с крак, вече ви изнервям, трябва да свършам, но вземете наистина освен да се срещате по късна доба с превозвачите, се срещнете с компетентни хора. Направете така, че системата да работи и да има доверие в нея", уточни още зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".
"Това, което стана ясно днес, в което не се и съмняваме, че г-н Борисов въобще не знае за какво става въпрос. Ние го каним за винетките, за тол таксите, той ни говори за други проблеми в държавата. Така тя се управлява вече 13 години. Проблем в проблем, криза в криза. Кризата е една, решенията са други", заяви още Свиленски.
"7 % комисионна превозвачите били съгласни. Г-н Борисов, тази комисионна не я плащат превозвачите. Тази комисионна я плаща държавата. Превозвачите няма да платят една стотинка по-малко на км от това дали ще са 7 %, 15 %, 20 % или 50 %. Тези пари ги предоставяте на частната фирма, за която говори и г-н Данчев. Не се оправдавайте с превозвачите, че те били съгласни. 32 млн. лв. вместо да отидат за ремонт на пътища, ще отидат в частна фирма. Г-н Борисов, пак не ми отговорихте на въпроса, как интегрирахте нещо незаконно и го направихте законно. Това се интересуват и превозвачите и българските граждани", заяви още Свиленски.
"Казвате, че днес отменяте постановлението и изваждате улиците - една година тези улици бяха в това постановление и българските граждани бяха нарушители заради вас. Защо заради договорите с превозвачите не се позволява да използва gps-тракерите. Защо условията са такива, че само една фирма да доставя тези тракери. Това искат превозвачите, г-н Борисов, не да им давате устройства за 15 лв. и след това да се направите на много добър, като ги отменяте. Те искат да си използват съществуващите и да не плащат нищо", допълни още Свиленски.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: За периода на напасване на тол системата - превозвачите ще плащат за пътищата, както досега

За периода на напасване на тол системата - превозвачите ще плащат за пътищата, както досега. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутата от БСП Димитър Данчев дали може в рамките на един месец да се направи така, че АПИ да си поеме събирането на тол таксите и Националното тол управление да заработи за истинско държавно предприятие, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"7 % е цената, която и превозвачите считат, ползвайки цялата европейска практика, е нормалната. Затова вчера се разбрахме в рамките на тези проценти да бъдат доставени тези устройства, които са необходими. На товарните и за превоз на хора автомобили да си ползват gps- системи. През този период докъдето се напасне системата всички ще плащат, както са плащали досега. Това е едно модерно съоръжение, сложно съоръжение. Европейската практика е такава. Най-евтината в Европа", каза Борисов за тол системата.
Той заяви, че много му се иска в България всичко да стане от първия път. "Не си спомням нещо да е ставало от първия път по никое време в моя съзнателен живот. Не виждам нищо лошо и след снощната среща и голямата част от превозвачите, даже съм си запазил sms-те и са ми се обадили да ми благодарят и считат, че в рамките на този период със съвместните усилия ще го свършим", заяви още Борисов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление

Не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на изслушването си за тол системата, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Що се касае до тол системата, да в България се въвеждат трудно нещата. Не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление. Ако е било лесно, вие да сте въвели тол системата".
"Едно е да строиш двулентови пътища, лесно може да видите днес това, което е останало на магистрала "Люлин". И да видите 12-лентовите пътища, които са построени. И в момента "Хемус" се строи усилено", "Европа" се строи усилено, ремонтират се другите. "Струма" се строи усилено. Вчера разговаряхме пак с превозвачите, ние с тях нямаме тема. Те самите знаят къде и как проскърцат", заяви още министър-председателят.
"Що се касае за отговорните лица, ще им потърсим и им търсим ежедневно отговорност. Те ще отговарят на всички ваши въпроси оттук нататък", каза още Борисов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Днес ще извадим от обхвата на тол системата 115 км пътища на територията на Столична община и Община Варна

Днес ще извадим от обхвата на тол системата 115 км пътища на територията на Столична община и Община Варна. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на изслушването си за тол системата, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Това, което сте ме запитали е относно списъка на републиканските пътища, за които събират такса и ползване на пътна инфраструктура, винетка, такса и такса на база изминато разстояние. Днес 10.00 ч. ни е заседанието на Министерски съвет, точка А26. С нея МИнистерски съвет изважда от обхвата от 115 км от Община София и 40 км от Община Варна. С другите 12 общини след днешното решение се водят преговори и по същия начин ще ги изавдим и тях от обхвата", каза Борисов.
"Вчера имахме междуправителствено заседание в Гърция, между другото е хубаво да видите каква е разликата между България и Гърция в справянето с миграцията. Да видите какво е хаос. България има от години нулева миграция и сме за пример. Пуснете си да видите какво е по гръцките острови", заяви още министър-председателят.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Борисов не може да направи нито една модерна реформа като хората

Борисов не може да направи нито една модерна реформа като хората. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в представяне на мотивите за изслушването на министър-председателя за тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Както знаете всички парламентарно представени партии одобрихме въвеждането на тол системата. Имахме шанс България да направи нещо модерно за бъдещето. С поне три цели: държавата да получи повече приходи в бюджета, транспортният бранш яснота, конкретност, улеснение в своя бизнес, а хората по-качествени пътища. Какво обаче се получи от тези добри намерения? Хаос, напрежение и протести. Три пъти стартирате системата, три пъти провал. Държавата се отказа от въвеждането, използването и контрола и ги прехвърли на частни фирми, но по този начин се отказа и от основната цел - повече приходи в бюджета, защото частните фирми, които ще се занимават с това, ще получат 32 млн. лв., които можеха да влязат в държавния бюджет.
Според нея вместо ефекта, който трябва да се постигне, той е обратен. „Всичките ви реформи са допълнително натоварени с плащания от хората, без преди това да има подобряване на услугата“, каза още Нинова.
„Вчера казвате: "Утре ще отменя тол системата и винетките". За 10 години управление тотално унищожихте принципите на правовата държава и парламентаризма. Вие не можете персонално да отмените тол системата и винетките, защото това е закон. Вместо да отмените решението на Министерски съвет за включване на пътища в обхвата, не го правите, а пращате глашатаи да обявяват на хората да не изпълняват законите“, заяви още лидерът на БСП.
Тя посочи, че от ГЕРБ чакат премиерът да им нареди. Лидерът на БСП заяви, че за „Обединени патриоти“ не е сигурна, че вече министър-председателят им нарежда.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
БСП поиска зам.-министър Николай Нанков също да присъства на изслушването за тол системата

БСП поиска зам.-министър Николай Нанков също да присъства на изслушването за тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Изслушването по темата е залоежно като точка първа в дневния ред на депутатите, като за изслушване са поканени министър-председателят Бойко Борисов, министър Петя Аврамова и представители на АПИ.
Първо да присъства зам.-министър Нанков поиска зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, но председателят на парламента не го подложи на гласуване.
Последва нова процедура от Манол Генов от БСП.
„Г-н Нанков е най-компетентния човек в тази държава и би трябвало той в този целия екип, който идва тук да присъства и той, за да чуем както се казва истината от извора“, каза още Манол Генов.
На това председателят на парламента Цвета Караянчева попита защо тогава са поканили премиера.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов пристигна в Народното събрание

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Министър-председателят ще бъде изслушан за тол системата и винетките.
По този повод в Министерски съвет снощи имаше среща с превозвачите.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Парламентът ще изслуша премиера Бойко Борисов за тол таксите и винетките

Парламентът ще изслуша премиера Бойко Борисов. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Изслушването бе инициирано от ПГ на „БСП за България“. Поводът за него е списъкът на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътна инфраструктура - винетна такса и такса на база изминато разстояние.
Проекторешението на опозицията бе допълнено от управляващите, които поискаха освен министър-председателя да бъдат изслушани и министър Петя Аврамова, председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски и проф. Олег Асенов от Пътната агенция.
На вниманието на депутатите се поставят и промени в Закона за лечебните заведения. Измененията са внесени от Министерски съвет и ще бъде разгледани на първо четене.