Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Майките отново недоволни

13 февруари 2020 | 13:54

Майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ обявиха национален протест и настояха за оставката на министър Деница Сачева. Те обявиха, че протестите предстоят през месец март. Това стана ясно на брифинг в Народното събрание след като представители на „Системата ни убива“ се срещнаха с ПГ на „БСП за България“. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че на срещата с майките на деца с увреждания е станало ясно, че правителството иска да отмени Закона за личната помощ. Тя настоя от името на БСП това да не се случва и да се проведе широко обсъждане на Закона за социалните услуги. Нинова обвини правителството, че не е осигурило средствата по Закона за личната помощ. Министър Деница Сачева отрече това и подчерта, че още при встъпването си в длъжност много ясно заявих, че нищо от постигнатото като права и възможности няма да бъде ревизирано. Тя отчете, че ако една оставка би донесла решение на проблемите, няма нищо против да я подаде. Министърът на труда и социалната политика обяви, че ще предложи да се работи по Кодекс за социална закриал, който да обедини всички закони за социално подпомагане, които до момента са приети.


Агенция „Фокус“
Министър Деница Сачева: Мисля да предложа да работим по Кодекс за социална закрила

Мисля да предложа да работим по Кодекс за социална закрила. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът обяви, че идеята е този Кодекс да обединява всички закони за социално подпомагане, които до момента са приети. „В това число Законът за социалното подпомагане, Законът за социалните помощи за деца. Може би е време да помислим да имаме за Кодекс за социална защита или социална закрила. Според нея а важно законодателството да бъде справедливо“, уточни Сачева. Тя уточни, че законодателството, което е прието под натиск, е законодателство, което е много далеч от съвършеното. „Законодателство, което не е финансово обезпечено, защото разчетите по Закона за личната помощ достигат до 900 млн. лв., за които Министерство на финансите още тогава е алармирало, че ням а такава финассова възможност. Има и нещо друго, което е по-важно от парите в случая. Това е, че законодателството, в момента, с което трябва да се помага на хора е изключително фрагмантирано“, заяви Сачева. Социалният министър заяви, че предлага разум и диалог. „Няма да се отстъпва от приети и дадени вече права. Да се работи по отношение на качество и ефективност е в общ интерес и преди всичко най-вече на хората, за които работим“, обясни Сачева.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Деница Сачева: Ако една оставка би донесла решение на проблемите, нямам нищо против да я подам

Ако една оставка би донесла решение на проблемите, нямам нищо против да я подам. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смятам, че в момента се търсят решения“, подчерта министърът. „Всички хора с увреждания в България са 674 хил. , а всички деца са 26 хил. Когато ние чуваме протестите е добре да чуваме гласовете и на тези, които мълчат“, каза Деница Сачева. Във връзка с твърденията на Корнелия Нинова, че Законът за лината помощ не е обезпечен финансово от правителството, Сачева обясни: „Първо по въпроса за Закона за личната помощ средтвата за него са осигурени. Отделно ви казах, че поради различни административни трудности и недоволства, които сме получили, почти 2000 договора са прекратени по заявка на самите хора. Това, което не е обезпечено, са тези категории хора, които не попадат в този закон. Това са възрастните хора. В това отношение нямам какво да кажа, правителството е осигурило необходимите средтва и организация“, обясни Сачева. По повод твърденията на майките на деца с увреждания, че тя е отказала среща с тях, министър Сачева поясни, че познава Вера Иванова от „Системата ни убива“ отдавна. „Със сигурност е много повече отпреди времето, в което съм влязла в институциите. Срещали сме се с нея многократно. Сега след като започна тази акция Вера Иванова не е потърсила среща с мен. Нямам нищо против да се срещам с всеки гражданин и с всички, които имат притеснения и страхове. В случая това обвинение към мен е най-малкото неоснователно“, обясни още министър Деница Сачева.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Деница Сачева: При встъпването си в длъжност много ясно заявих, че нищо от постигнатото като права и възможности няма да бъде ревизирано

При встъпването си в длъжност много ясно заявих, че нищо от постигнатото като права и възможности няма да бъде ревизирано. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг в Народното събрание във връзка с изявлението на майките на деца с увреждания, в което те обявиха, че организират национале протест и настояха за нейната оставка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На първо място бих искала да изразя своето съжаление за това, че много се възбуждат страховете на майките на деца с увреждания. Много ясно заявих още във встъпването си в длъжност, че нищо от това, което е постигнато като права и възможности няма да бъде ревизирано и няма да се отстъпи от това, което е постигнато“, каза още Сачева.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ организират национален протест и настояват за оставката на министър Деница Сачева

Майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ поискаха оставката на министър Деница Сачева. Това каза по време на брифинг в Народното събрание Вера Иванова от „Системата ни убива“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според нея в момента срещу живота на децата на майките на деца с увреждания министър Деница Сачева води пропаганда.
„Пропагандата, която се води срещу нас, ни обижда по всякакъв начин. Злепоставя постигнатото и води пропаганда срещу най-справедливия, най-тежко отвоюванията закон. Ние ще предприемем всякакви действия. Искаме нейната оставка, няма какво да губим и с всички сили и средтва, които разполагаме, ще спрем нейните действия“, обясни още Иванова. Нели Димитрова от „Системата ни убива“ обясни, че се организира и национален протест. „По градове хората са изключително изплашени, че ще бъдат лишени от правото, което им се полага“, заяви още тя. По думите й войната е била обявена от министър Деница Сачева. Протестът е насрочен за месец март. Стана ясно, че от "Системата ни убива" са провели срещи с представители на "Атака" и с председателя на Социална комисия д-р Хасан Адемов. От "Системата ни убива" обявиха, че търсят още срещи.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Настояваме да не се отменя Законът за личната помощ, а Законът за социалните услуги да бъде обсъден широко

Настояваме да не се отменя Законът за личната помощ, а Законът за социалните услуги да бъде обсъден широко. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проведохме среща с майките на деца с увреждания, които познавате. Те дълго водят своят тежка битка за своите деца. В резултат на тази битка парламентът прие Закона за личната помощ, но той не може да функицонира пълноценно, тъй като правителството не осигури финансиране. Днес се срещнахме с тях, обсъдихме трудностите, които имат, предтавихме проблемите, които срещат. Реално законът не може да проработи в пълната си сила, но по-лошото е, че правителството иска да отмени този закон и да адаптира текстове от него в Закона за социалните услуги, който също е отложен с 6 месеца. Т.е. целият процес да бъде блокиран“, каза Нинова. Тя посочи, че цялата система е в хаос и че потърпевши са майките на деца с увреждания. „Изразявам нашата позиция, ние категорично настояваме да не се пипа Законът за личната помощ, да не се отменя, а да се осигури финансиране, така че той да започне да функционира нормално. Второ Законът за социалните услуги да се обсъди на една широка дискусия, да бъдат поканени те и всички заинтересовани страни“, обясни още Нинова.
Деница КИТАНОВА