Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Световен ден за борба с ХИВ/СПИН

01 декември 2019 | 09:32

Световният ден за борба със СПИН ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ, а също и оплакването на загиналите от болестта. Правителствени и неправителствени организации по света обикновено отбелязват този ден с лекции за болестта, както и контрола и превенцията ѝ.
Началото е поставено през 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация с цел да бъде насочено общественото внимание към проблемите на живеещите със заболяването и да се подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране към тях.
Световният ден за борба със СПИН е един от осемте глобални здравни кампании, отбелязани от Световната здравна организация (СЗО), заедно със Световния ден на здравето, Световния ден на кръводаряването, Световната имунизационна седмица, Световния ден за борба с туберкулозата, Световния ден без тютюнев дим, Световния ден за борба с маларията и Световния ден за борба с хепатита.


Агенция "Фокус"
The Economist: Макар и бавно СПИН бива побеждаван

Макар и бавно СПИН бива побеждаван, пише британското списание The Economist
Тук важи принципът, че липсата на новини е добра новина. Фактът, че темата за СПИН е отпаднала от заглавията, със сигурност е добра новина. Независимо от това, не вреди на света да му бъде напомняно от време на време, че болестта не е изчезнала. За тази цел Световната здравна организация и международните агенции, натоварени с борбата с епидемията, промотират 1 декември като Световен ден за борба със СПИН.

Тази година е последната преди целевата дата за успеха на последните от кампаниите на агенциите за въвеждане на антиретровирусни лекарства, които поддържат живи вече заразените с ХИВ и не им позволяват да предават вируса. Тази конкретна кампания се нарича 90-90-90. Целите й са до края на 2020 г. 90% от всички хора по света, които са заразени, да знаят, че са заразени; 90% от тази група да получават продължителна антиретровирусна терапия; и 90% от тези, които получават терапия, да са ефективно подтиснали вируса.


Кампанията 90-90-90 следва инициативата 3 от 5, започнала през 2003 г., за да се поставят 3 милиона души на лекарствена терапия до 2005 г., а последващата цел - 15 от 15. Последната оценка е, че 38 милиона души са заразени с ХИВ, така че 90-90-90 предполага успешно лечение за 28 милиона от тях. Да се случи това до 2020 г. е малко вероятно. Дали това ще се разглежда като провал, зависи от гледната точка. Ако целта беше постигната лесно, със сигурност би била критикувана като неамбициозна.

Независимо кога ще се постига 90-90-90, следващата цел, 95-95-95, вече е подготвена за 2030 г. Това е и годината, определена от ООН сред целите за устойчиво развитие да бъде края на СПИН/ХИВ като заплаха за общественото здраве.

Точното значение на тази фраза не е ясно. Но по принцип елиминирането на ХИВ е възможно със съществуващите технологии. Както стана с едрата шарка и полиомиелита, идентифицирането и лечението на всички заразени би спряло възникването на нови случаи. Лозунгите за това са „нула нови инфекции с НИВ“, „нула смъртни случаи, свързани със СПИН“ и „нулева дискриминация“ на болните от СПИН.

За разлика от едрата шарка и полиомиелита обаче, няма ваксина срещу ХИВ. Ако това състояние продължи, елиминирането на вируса ще означава даване на лекарства на всички заразени, докато не умрат от други причини. Това също ще означава, че някой плаща за тези лекарства. И в случая с тези, които живеят в най-бедните части на света, тези "някои" често ще бъдат данъкоплатци в богатите страни, които вече допринасят по около 8 милиарда долара годишно за усилията за борба със СПИН. Унищожаването на ХИВ тогава ще бъде огромно и скъпо начинание. Но не и, за щастие, невъзможно.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Агенция "Фокус"
Започва антиспин кампания във Варна

Организираната за единадесета поредна година акция ще продължи до 4-ти декември. Инициативата е част от програмата на дирекция „Превенции“ към Община Варна, съвместно с консултативния съвет за превенция на ХИВ/СПИН. Кампанията цели да предостави информация на младите хора чрез техни връстници и да ги мотивира да изследват своя статус. Акцията започва с двудневен тренинг за ученици – доброволци, който ще се проведе в хотел „Черно море“ от 9.00 до 17.00 ч.
По-късно в 10 варненски гимназии ще се проведат обучения. От 2-ри до 4-ти декември в Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, в Икономическия и Технически университет ще се проведат информационни кампании с предоставяне на възможност за безплатно и анонимно изследване за ХИВ и хепатит С в мобилен медицински кабинет. На 1-ви декември от 13.00 до 14.00 ч. на площад „Свят“ и от 15.00 до 16.30 ч. пред Делта Планет Мол ще се проведе кампания, която предвижда предоставяне на информационни материали от доброволци, безплатни и анонимни изследвания за ХИВ от специалисти на РЗИ-Варна в мобилен медицински кабинет.
Десислава Василева


Агенция "Фокус"
РЗИ-Пазарджик ще раздават здравно-промотивни материали по повод Световния ден за борба със СПИН

По повод Световния ден за борба със СПИН в центъра на град Пазарджик младежите от БЧК и експерти от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик ще раздават здравно-промотивни материали и кондоми, съобщиха от РЗИ – Пазарджик.

Световният ден за борба със СПИН е началото на целогодишна кампания с акцент върху превенцията и информираността на хората относно ХИВ-инфекцията, както и ден за съпричастност към засегнатите от болестта. Целта му е да насочи общественото внимание към проблемите на заболяването. На 3 декември в СУ „Г. Брегов“ – гр. Пазарджик ще се проведе обучение на тема: „ХИВ/СПИН и как да се предпазим“. На 10.12.2019 г. в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Стрелча ще се проведе обучение на тема: „ХИВ/СПИН и как да се предпазим“.

Агенция „Фокус“
Пенка Георгиева, Пациентски организации „Заедно с теб“: Необходимо е рисковите хора да се изследват често дали са заразени с ХИВ

Необходимо е рисковите хора да се изследват често дали са заразени с ХИВ. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“, във връзка със Световния ден за борба със СПИН – 1 декември. Тези, които са рискови, особено тези, които имат хомосексуални контакти задължително трябва да се изследват често. Има един прозоречен период от два-три месеца. Имат ли такъв небезопасен контакт трябва да се изследват. Другите, които имат постоянен партньор и са дълги години заедно и съществува доверие, естествено, че няма нужда да се изследват””, посочи Георгиева.
Според Пенка Георгиева трябва да проявяваме отговорност, съпричастност и солидарност с тези хора. „Да ги подкрепяме и да работим като неправителствени организации за намаляване на стигмата и за повече информираност“, добави още тя. „И още нещо, на което искам да обърна внимание в България лечението на болните от СПИН вече е осигурено. Те получават най-новите медикаменти, които са в ЕС. Държавата е поела своя ангажимент и има възможност за лечение. Ако някой се изследва, има анонимни изследвания, и открие да не се страхува бързо да се консултира. Има лечение, има възможност за опазване на здравето, за живот до дълбока старост“, каза председателят на Пациентски организации „Заедно с теб“.
Виолета СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Пенка Георгиева, Пациентски организации „Заедно с теб“: В България 90% от заразените с ХИВ вече са откриваеми

В България 90% от заразените с ХИВ вече са откриваеми. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“, във връзка със Световния ден за борба със СПИН – 1 декември. „Относно регистрираните случаи трябва да отговори Министерство на здравеопазването, респективно Центъра за заразни и паразитни изследвания. Това, което смятам, че е успех постигнат в България 90% от заразените с ХИВ вече са откриваеми. За разлика от преди 30 г., когато за първи път беше регистриран първия случай на ХИВ позитивен“, каза Георгиева. „В България настъпи паника, ужас, имаше неготовност на институциите. Вече почти всички, тоест 90% са откриваеми“, добави още тя.
Георгиева уточни, че броят на заболелите със СПИН за съжаление се увеличава. „Затова трябва много да се работи в посока социално преносими заболявания, тоест с младите хора. И един друг аспект, на който искам да обърна много сериозно внимание“, посочи още председателят на Пациентски организации „Заедно с теб“. „Трябва да се работи в посока да не раждат инфектирани деца. Знаем че майка заразена с вируса по всяка вероятност ще роди такова дете. Трябва да се мисли много и да се работи в тази посока, поне деца да не се раждат инфектирани“, обясни още Пенка Георгиева.
Виолета СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Световен ден за борба с ХИВ/СПИН

Българският Младежки Червен кръст организира редица инициативи и събития, посветени на 1 декември – Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, съобщиха от пресцентъра на БЧК.
Днес от 16:00 ч. на Моста на влюбените при НДК доброволци от клубовете на БМЧК от софийски училища ще раздават информационни материали и червени панделки. Те ще проведат и анкета, с която ще проверят осведомеността на гражданите за начините на предаване и предпазване от ХИВ, а в 17:00 ч. в Студентския дом – София, доброволци на БМЧК ще изнесат пред български и чуждестранни студенти презентация по темата.
В подлеза на метростанция "Сердика" от 16:00 до 17:00 ч. младежите ще разиграват образователни игри, посветени на борбата с ХИВ/СПИН и ще раздават информационни здравни материали.
В рамките на инициативата всички софиянци и гости на града ще могат да се включат в традиционното шествие на доброволците на Столичната организация на БЧК, което ще тръгне в 17:00 ч. от пл. "Св. Неделя", ще премине по бул."Витоша" и ще приключи на Моста на влюбените. Участниците ще оформят с плат и запалени свещи червената панделка – международен символ на анти-СПИН кампанията.
Партньори на Българския Младежки Червен кръст в отбелязването на 1 декември са: Министерството на здравеопазването, Фондация „Сингъл степ“, Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве и Център за сексуално здраве – София.