Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Ще успее ли Гоце Делчев да смири българо-македонските духове?

29 ноември 2019 | 12:58

Българо-македонската смесена комисия по исторически и образователни въпроси за пореден път, този път в София, се опитва да намери общо решение на историческото значение на характера и делото на Гоце Делчев. На деветата двудневна среща, която започна в четвъртък в българската столица, бяха обсъдени Средновековието, Османската империя и евентуалното съвместно честване на Гоце Делчев. Това са темите, заради които копията отново се кръстосват, след като бяха спънка в предишните дискусии между членовете на комисията. Срещата бе продължение на предишната, проведена в Охрид, на която бяха обсъдени забележките към учебниците по история и хармонизирането на препоръките за тяхното подобряване. Няма компромис по отношение на Гоце Делчев, когото и двете страни считат за свой собствен национален герой.


Агенция "Фокус"
За пореден път Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония не постигна напредък (ОБЗОР)


Днес се проведе 9-ото заседание на Съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. По думите на съпредседателя ѝ от българска страна професор Ангел Димитров срещата е потвърдила, че напрежението, което съществува в работата ѝ през последните месеци, не затихва.

Съпредседателят на Комисията проф. Ангел Димитров посочи, че не може да се говори за постигнати сериозни резултати нито около разговорите за Гоце Делчев, нито около тези за Илинденско-Преображенското въстание.

На срещата стана ясно, че България е направила предложение да се направи опит за още една среща на комисията през декември, но това не е било прието от страна на Северна Македония, като те са поискали пауза на работата поне до май месец.

По въпросите за съдържанието на учебниците също не е постигнат особен напредък. Дори професор Ангел Димитров посочи, че има наблюдения върху някои от изказванията, които се чуват от част от членовете на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия. По думите му едва ли не започва да се поставя съмнение това, което беше постигнато като решение за цар Самуил като владетел на България в текста, който предлагаше общото честване.
Ангел Димитров посочи, че някои от членовете на комисията от Северна Македония съвършено открито отхвърлят формулировката „обща история“, която е заложена в Договора за приятелство и добросъседство.

На свой ред съпредседателят на комисията от страна на Северна Македония проф. Драги Георгиев заяви, че представителите от българска страна прекалено твърдо се придържат към този термин. Той поясни, че България и Северна Македония със сигурност виждат различни неща в съдържанието на този термин.
Той добави още, че в работата на Съвместната комисия между България и Северна Македония има различия в тълкуването за някои личности, разгледани в историите и на двете страни. Георгиев потвърди думите на Димитров, че напредък по съдържанието на учебниците практически отсъства.

Във връзка с личността на Гоце Делчев Георгиев заяви, че единствените им претенции са свързани с намирането на решение. „Ние сме за това да се намери решение и да се честват годишнините заедно. Аз нямам никаква дилема за това да почитаме заедно Гоце Делчев, още повече че това вече политиците го правят. Но това трябва да стане по нормален начин, ние между себе си да разчистим неяснотите и дилемите, които имаме като историци. Аз нямам никакво съмнение, че трябва да празнуваме и почитаме Гоце Делчев заедно с България. И ние работим върху това“, допълни още той.

Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Проф. Драги Георгиев: Не е проблем терминът „обща история“ да бъде употребяван за България и Северна Македония, но трябва да се внимава в какъв контекст


Не е проблем терминът „обща история“ да бъде употребяван за България и Северна Македония, но трябва да се внимава в какъв контекст. Това каза проф. Драги Георгиев, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония, по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Претенциите ни за Гоце Делчев са да се намери решение. Ние сме за това да се намери решение и да се честват годишнините заедно. Аз нямам никаква дилема за това да почитаме заедно Гоце Делчев, още повече че това вече политиците го правят. Но това трябва да стане по нормален начин, ние между себе си да разчистим неяснотите и дилемите, които имаме като историци. Аз нямам никакво съмнение, че трябва да празнуваме и почитаме Гоце Делчев заедно с България. И ние работим върху това. Работим, срещаме се и дискутираме. Това, че бавно напредваме е защото работата на комисията, ние сме го казвали няколко пъти, че преговорите вървят бавно. Аз вярвам, че ще успеем да постигнем съгласие“, посочи той.

„Ако говорим за забележки, част от нашите забележки бяха отхвърлени от българска страна. Повече от половината бяха отхвърлени. Когато става дума за българските забележки към нашата страна, имаше елемент, който беше приет от наша страна. Не трябва ние да се съгласяваме за всичко в учебниците. Когато ние говорим за учебниците, това не значи че ние искаме българските учебници да бъдат променени в някой европейски дух, а македонските да останат на същото ниво. Това важи за двете държави и това е абсолютно така. Ако някои стандарти се променят в Европа, ние искаме да ги променим и на Балканите. Става дума и за македонските учебници, че трябва да претърпят промени и ние сме съгласни с това“, посочи Георгиев.

„Що се отнася до определението „обща история“ нашите български колеги се държат прекалено твърдо към този термин. И когато ние вчера се опитахме това да го дискутирахме, не получихме точен отговор какво точно се има предвид под „обща история“. Тук несъмнено имаме различни виждания за този термин. И може би по-нататък във времето ще трябва точно да определим какво точно разбира и едната, и другата страна под този термин. Не е проблем той да бъде употребяван, но трябва да се внимава в какъв контекст и какво точно означава. Без значение, че той е записан в Договора за добросъседство, в крайна сметка ние като академици можем да дадем тълкуване на този термин. И около това мисля, че трябва да дискутираме“, допълни той.

Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Проф. Драги Георгиев: Ако влизането на Северна Македония в ЕС зависи от работата на Съвместната комисия, тогава аз не съм съгласен, че това е политика, която ще бъде плодотворна


Ако влизането на Северна Македония в ЕС зависи от работата на Съвместната комисия, тогава аз не съм съгласен, че това е политика, която ще бъде плодотворна. Това каза проф. Драги Георгиев, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония, по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Ние сме академична комисия от професори. И ние не можем да се съобразяваме с ходовете на политиците. Ние работим по някои стандарти, които не трябва да се съобразяват с политическите желания. Всичките проблеми, които са пред нас, ние ще настояваме да ги решим. Но даването на срокове, в които трябва да се реши определен проблем, смятам че не е много продуктивно за работата на комисията“, каза още Георгиев.

„Ако влизането на Македония в ЕС зависи от работата на тази комисия, тогава аз не съм съгласен, че това е политика, която ще бъде плодотворна. Не може влизането на Македония в ЕС да зависи само от работата на Комисията. В този договор има още 10 - 12 параграфа, по които се работи се без проблем. Не може всичко да спре, защото работата на тази комисия не дава резултатите, които някой очаква. Доколкото аз знам отношенията между България и Северна Македония в останалите сфери са отлични. Така че тази комисия, нека бъде оставена да продължи да работи“, допълни той.

Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Проф. Драги Георгиев: В работата на Съвместната комисия между България и Северна Македония има различия в тълкуването за някои личности, разгледани в историите и на двете страни


В работата на Съвместната комисия между България и Северна Македония има различия в тълкуването за някои личности, разгледани в историите и на двете страни. Това каза проф. Драги Георгиев, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония, по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Комисията работи, ние се срещаме и в работата на Комисията има сериозни различия между схващането и тълкуването за някои общи личности, които са разгледани в историите и на двете страни. Тези различия продължават и това се видя и днес на тази среща. Съвсем малък напредък е направен около учебниците. Ние обсъдихме нашите препоръки към българските учебници и започнахме да разглеждаме забележките на българските колеги към вашите учебници“, посочи той.

„Днес дискутирахме за Гоце Делчев. Около него отново имаме различни виждания. Тук не се направи никакъв напредък. Дискусиите ще продължат и по-нататък. По отношение на „неуважението“ към Договора за добросъседство, аз не бих се съгласил с това, защото ние сме тук, разговаряме и редовно се срещаме. Договорът се зачита. Темпото на срещите на Комисията от 4 се увеличиха на 6 през тази година. И ние смятаме, че това е добро темпо – да има по една среща на всеки два месеца“, каза още Драги Георгиев.

„Договорът предвиждаше до декември месец да имаме 6 срещи и сегашната среща е шестата. С това мисля, че сме изпълнили тази точка от договора. Ние също така смятаме, че периодът, който предстои в Северна Македония поради предизборната ситуация, нашето предложение е да направим пауза в срещите. Ние предложихме да продължи работата на членовете на комисията и по електронен път да разменяме забележки по отношение на учебниците, а също така и по отношение на Гоце Делчев, ако е необходимо, някои идеи, по които да разсъждаваме. Така че работата на Комисията не е прекъсната. Но по тези причини нашата страна смята, че трябва да се направи пауза в работата на комисията“, заяви Георгиев.

Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Проф. Ангел Димитров: Някои от нашите колеги от Северна Македония съвършено открито отхвърлят формулировката „обща история“


Някои от нашите колеги от Северна Македония съвършено открито отхвърлят формулировката „обща история“, която е заложена дори в Договора за приятелство и добросъседство. Това каза съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония проф. Ангел Димитров по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Димитров добави, че дори има наблюдения върху някои от изказванията, които се чуват от част от членовете на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия. „Едва ли не започва да се поставя съмнение това, което бяхме постигнали като решение за цар Самуил като владетел на България в текста, който предлагаше общото честване“, посочи професор Димитров.

Във връзка с работата по учебниците в Република България и Република Северна Македония професор Димитров посочи, че работата не е докрай приключила и не се очаква скоро това да се случи. „Това, което може да се смята за завършено, но то ще бъде завършено, когато завършим цялостно прегледа и възраженията и бележките и от двете страни. Като добри домакини дадохме възможност на нашите колеги от Северна Македония първо те да представят своите бележки към българските учебници. Те бяха доста странни за нас, тъй като не бяха много конкретни, а по-скоро изразяваха едни абстрактно-максималистични изисквания за това как се прави учебник според някакви предписания на ЮНЕСКО, които разбира се не са приложени почти никъде в Европа. Едно е да се теоретизира, а друго да се очаква учебниците в една държава, каквато е България, да претърпят такива промени, че едва ли не да е флагман на промените в Европа: нещо, което не се случва в региона“, допълни той.

Професор Ангел Димитров каза още, че вижда в исканията на Северна Македония във връзка с учебниците елемент на свръхпретенциозност. „Защото не може, когато не си представил същите изисквания към собствените си учебници не си постигнал резултат, да настояваш, че другата страна трябва да се съобрази с това. Имаше само една - две по-конкретни бележки, главно върху периода на Османското владичество, а не толкова към Средновековието. Ние ще кажем, че и за Средновековието, и за учебниците сме постигнали резултат, когато завърши цялостният преглед на бележките и от двете страни, а това няма да се случи скоро. Ако все пак постигнем някакви решения, същинският резултат ще бъде, когато видим действително промяна в подхода на съответното министерство в едната или друга та страна и учебници, в които се вижда промяна в интерпретацията на миналото“, добави професор Ангел Димитров.

Проф. Драги Георгиев, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Репуб-лика България и Република Северна Македония, посочи, че Комисията ще настоява всички проблеми, които стоят пред тях, да бъдат решени. „Ние сме за това да се намери решение на разногласията и паметта на Гоце Делчев да бъде чествана заедно от двете държави“, посочи той.

Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Проф. Ангел Димитров: Напрежението в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия между България и Северна Македония не затихва


Поредната среща показва, че напрежението, което съществува в нашата работа през последните месеци, не затихва. Това каза съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония проф. Ангел Димитров по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Професор Димитров акцентира върху факта, че това, което до момента е договорено, е незначително. „Дори се затруднявам да си го припомня“, посочи той.

„Получаваме сигнали, че имаме различни представи с нашит колеги не само за смисъла на нашата работа, на и за разбирането на Договора за приятелство и добросъседство. Това е достатъчно убедително напомняне, че не сме в състояние да говорим за постигнати сериозни резултати, притеснен съм не само защото всяка крачка напред е нещо положително не толкова за самия договор, колкото за отношенията между хората от двете държави. Притеснен съм и защото едно от решенията на комисията беше с очаквания за по-интензивна работа, в която да постигнем определени резултати до края на годината: около разговорите за Гоце Делчев, за Илинденско-Преображенското въстание“, добави още проф. Димитров.

По думите му работата по нито един от тези въпроси не е завършила. „Това е извън нашите възможности, опитахме да направим каквото можем, сега нещата се пренасят на политическо ниво“, добави той.
Предложихме да опитаме още една среща през декември, но колегите от Република Северна Македония имат свои основания да откажат. Те направиха предложение да направим голяма пауза в нашите контакти някъде до месец май“, посочи още професор Ангел Димитров.

Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
„Телма“ (Македония): Историците на Македония и България не се разбраха

След два дни интензивни дебати в София между членовете на Съвместната комисия между Македония и България по историческите въпроси отново е отбелязан малък напредък. Ключовият проблем, евентуалното общо честване на Гоце Делчев, остава без решение, информира македонският телевизионен канал “Телма“.

Според източници на „Телма“ в Комисията това е било обсъждано и двете страни са разработили своите идеи и предложения относно съдържанието на текста, който Комисията ще приеме и изпрати на двете правителства, обяснявайки необходимостта от евентуално общо честване. Дискусията обаче е приключила без напредък по този въпрос, тъй като членовете на Комисията не са стигнали до заключение или решение.

След срещата източници от Комисията твърдят, че членовете от Македония остават с чувството, че под влияние на политиката се отричат етническите чувства и етническата македонска идентичност, което е сериозен проблем в работата на Комисията, както и за преодоляването на проблемите и изграждането на добросъседските отношения.

Председателите Драги Георгиев и Ангел Димитров потвърдиха по БНТ , че преговорите между двата екипа в комисиите са били трудни. На първия ден от срещата е било обсъдено съдържанието на учебниците по история в шести клас в България и в седми клас в Македония, а Комисията е хармонизирала препоръките за българските учебници и е приела една препоръка за учебниците в Македония. Следващото заседание на Съвместната комисия, десетото поред, ще се проведе в Скопие догодина и ще бъде обсъден Гоце Делчев и съдържанието на учебниците за седми клас в Македония.


Агенция "Фокус"
„Сител“ (Македония): Не е постигнат напредък за Гоце Делчев


Пропастта между македонските и българските историци се разширява. След като не успяха да постигнат съгласие за Гоце Делчев на предишната среща в Охрид, новата среща в София също не доведе до споразумение и за средновековната история в учебниците, информира македонският телевизионен канал “Сител“.

В предаване по Българската национална телевизия председателите на комисиите от двете страни посочиха различията в установяването на общата история.

"Нашите срещи стават напрегнати и дават ясни сигнали, че има сериозни различия между представителите на двете страни в тази комисия по начина, по който нашата работа всъщност се тълкува."

„За Средновековието не мога да видя каква е тази обща история ...“, казва македонският представител професор Драги Георгиев.

Чий е Гоце Делчев? Това е най-големият въпрос, който македонските и българските историци обсъждаха в София днес“.

„Делчев е много чувствителна тема. Не е работа на комисията да казва. Ще обсъдим. Но ако тази комисия продължи да настоява да се напише документ, че Гоце Делчев е българин или македонец, няма да има решение. "

„Разбира се, Комисията трябва да каже, защото ако не се знае какъв е човек, ние не можем точно да оценим работата му. Не трябва ние да казваме какъв е Гоце Делчев. Той е казал какъв е, казвали са го семейството му, приятелите му, другарите му, сподвижниците му, участвали в борбата, хората“.

Това е деветото заседание на Съвместния комитет и засега е постигнат малък напредък към окончателното споразумение.Агенция "Фокус"
“Канал 5“ (Македония): Гоце Делчев все още е препъни камък за историческата комисия


Въпреки че двудневната среща в София все още продължава, мненията на двамата съпредседатели, изразени по БНТ, предполагат, че разговорите са пропаднали още преди официалното им приключване. Ръководителите на комисиите от българска и македонска страна професорите Ангел Димитров и Драги Георгиев заявиха, че за учебниците по история няма споразумение за Средновековието, тъй според тях двете страни възприемат по различен начин периода от IX век, когато според българската историография е създадена българската идентичност.

„Голямото несъгласие с нашите колеги е, че през 9 век и след това, когато по-голямата част от географска Македония стана неразделна част от българската държава за два века, се формира българската националност. Това нашите колеги не искат да приемат, казва Ангел Димитров, ръководител на българската страна на Комисията.

"Ние не оспорваме формирането на тази българска нация, но че тя се е формирала на цялата територия и че всички религиозни и идеологически слоеве не влияят върху това население да се формира по друг начин и да формира други идентичности, ние не сме съгласни", заяви Драги Георгиев, ръководител на македонската страна на Комисията

На заседанието трябва да бъде обсъден и въпроса за Гоце Делчев, който както Георгиев, така и Димитров са осъдили на неуспех, преди да започнат днешните разговори, коментира телевизионният канал.

„Ако тази Комисия настоява да определи дали Гоце Делчев е бил българин или македонец, няма да има решение. По онова време това не става дума за „черно-бял свят“ и няма ясно разделение на българското или македонското съзнание, казва професор Георгиев.

„Ако не знаем какъв е един човек, не можем да оценим точно работата му. Самият Гоце Делчев е казал какъв е. Семейството му също го е казвало“, казва Димитров.

Това е деветото и последно планирано заседание на Съвместната комисия за годината. Българската страна е поискала ново заседание до края на годината.


Агенция "Фокус"
„Вечер“ (Македония): Копията се кръстосват за девети път: Ще успее ли Гоце Делчев да смири македоно-българските духове?


Българо-македонската смесена комисия по исторически и образователни въпроси за пореден път, този път в София, се опитва да намери общо решение на историческото значение на характера и делото на Гоце Делчев. На деветата двудневна среща, която започна в четвъртък в българската столица, бяха обсъдени Средновековието, Османската империя и евентуалното съвместно честване на Гоце Делчев. Това са темите, заради които копията отново се кръстосват, след като бяха спънка в предишните дискусии между членовете на комисията, коментират в редакцията на електронното издание на скопския вестник „Вечер“.

Срещата бе продължение на предишната, проведена в Охрид, на която бяха обсъдени забележките към учебниците по история и хармонизирането на препоръките за тяхното подобряване. Няма компромис по отношение на Гоце Делчев, когото и двете страни считат за свой собствен национален герой.

На предишната среща в Охрид бе постигнат малък само в частта за средновековната история в учебниците.
Историкът Драги Гьоргиев, който е и координатор на македонската група в смесената комисия, заяви веднага след срещата: „Направена е добра стъпка напред. Нашите наблюдения върху българските учебници бяха прегледани и успяхме да ги предадем. По отношение на разговорите за Гоце Делчев обаче не успяхме да постигнем напредък “.

Бурните разговори, които тогава Георгиев нарече „дискусия на прага на колегиалното поведение", бяха потвърдени и от Ангел Димитров, съпредседател на българската група историци.

Досега съвместната комисия е провела осем заседания, като препоръчва на правителствата на двете държави съвместно честване на Св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и Цар Самуил, както и препоръки за подобряване на учебниците по история за шести клас в Република Северна Македония и пети клас в Република България.

Превод и редакция: Тереза Герова


Агенция "Фокус"
„Телма“ (Македония): Девета и последна за годината среща на българо-македонската смесена комисия: Средновековието, Османската империя и Гоце Делчев са основните теми


Средновековието, Османската империя и евентуалното съвместно почитане на Гоце Делчев са темите, които членовете на Съвместната комисия между Република Северна Македония и Република България ще обсъждат на деветото заседание, което ще се проведе в София в периода 28-29 ноември, пояснява скопският телевизионен канал „Телма“.

Срещата е продължение на предишната, която се проведе в Охрид, в рамките на която бяха обсъдени забележките към учебниците по история и бяха хармонизирани препоръки как да бъдат подобрени от страна на Скопие.

В първия ден на заседанията се предвижда да се продължи обсъждането на учебници по история за седмокласници по македонската образователна система и шести клас според българската образователна система, т.е. историята на Средновековието и Османската империя.

На втория ден от заседанието се предвижда членовете на комисията да обсъдят евентуално съвместно почитане на Гоце Делчев. Това е шестата и последна среща за годината. Досега комисията проведе осем заседания и препоръча на правителствата на двете страни съвместни чествания на Св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и Цар Самуил, както и препоръки за подобряване на учебниците по история за шести клас в Република Северна Македония и пети клас в Република България.

Превод и редакция: Тереза Герова


Агенция "Фокус"
„Вечер“ (Македония): Българо-македонската комисия ще обсъжда съвместно честване на Гоце Делчев


Средновековието, Османската империя и евентуално съвместно честване на Гоце Делчев са темите, по които ще разговарят членовете на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония, която ще се състои днес и утре в София, пише македонският ежедневник "Вечер".

Срещата е девета поред и е продължение на тази, която се състоя в Охрид, където бяха обсъдени забележките за учебниците по история и препоръки как да се подобрят същите.

Това е шесто и последно заседание на комисията за тази година. Досега Съвместната комисия проведе осем заседания и препоръча на правителствата на двете държави съвместните чествания на Св. Св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и Цар Самуил, както и препоръки за подобряване на учебниците по история за шести клас в Република Северна Македония и пети клас в Република България, свързани с античния период от миналото.

Превод и редакция: Иван Христов