Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Почина Стефан Данаилов

27 ноември 2019 | 09:52

Почина Стефан Данаилов. Това написаха във Фейсбук страницата си от Народния театър "Иван Вазов".

"СТЕФАН ДАНАИЛОВ ни напусна тази сутрин ... Думите ги няма, за да изразим мъката от тази загуба...
Българският театър, кино, култура вече не са същите.
Светъл път, СТЕФАНЕ, приятелю! Почивай в мир!" пише в публикацията.

От Военномедицинска академия (ВМА) съобщиха, че Стефан Данаилов е починал в 00:15 часа тази нощ.


Агенция "Фокус"
Вицепрезидентът Илияна Йотова: Ние, поколенията българи, които имахме честта да живеем в едно време с великия Ламбо, сме щастливци


„Забранил съм на всички да ме жалят.“ Това ни казваше Стефан Данаилов при всяко изпитание, което му изпращаше съдбата.С ведрото си чувство за хумор и непоправим оптимизъм продължаваше напред. Защото тъй силно обичаше живота…". Това написа в профила си във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.

Ние, поколенията българи, които имахме честта да живеем в едно време с великия Ламбо, сме щастливци. Дано всички, които се докоснахме до силния човек Стефан Данаилов, да сме успели да почерпим поне частица от неговата вяра, енергия, жажда за живот и за справедливост, смелост, непримиримост. Дано сме се научили да не се предаваме, да не се страхуваме да казваме със силен глас истините, в които вярваме. Да отстояваме мнението си категорично дори с цената на тежки критики, удари, разочарования.

Аз научих от Стефан Данаилов, че доверието, макар и трупано дълго време, може да се загуби много лесно, само с един неправилен жест.

Скъпи Ламбо,
Казват, че не е важно колко дни има в живота ти, важно е колко живот има в дните ти. Всеки твой ден бе пълен с живот. Истински живот!
„Следите остават“…
Поклон!

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Стефан Данаилов остава наш учител по непресторено рицарство


„Стефан Данаилов беше и си остава наш учител по непресторено рицарство. Нашата морална скала, която не отстъпи нито веднъж от достойнството, и на всеки успя да покаже колко силна е светлината на обичта“. Това заявява президентът Румен Радев по повод загубата на един от най-обичаните актьори на нашето съвремие – проф. Стефан Данаилов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът и вицепрезидентът Илияна Йотова поднасят съболезнования на семейството, близките и приятелите на големия актьор.

„Едва ли можем да си представим българското кино и театър без неговия талант и обаяние“, отбелязва държавният глава и подчертава, че легендарният артист е бил изпълнен с усещане за дълг към околните и не е останал безразличен към ежедневието на българите. „До последния си час Стефан Данаилов се вълнуваше от проблемите на България и вярваше, че има какво да даде, за да бъдат по-добри дните на нашия народ“, заявява президентът Радев.

„Дано всички, които се докоснахме до силния човек Стефан Данаилов, да сме успели да почерпим поне частица от неговата вяра, енергия, жажда за живот и справедливост, смелост, непримиримост. Дано сме се научили да не се предаваме, да не се страхуваме да казваме със силен глас истините, в които вярваме“, заявява вицепрезидентът Илияна Йотова и посочва, че поколенията българи, имали честта да живеят в едно време с великия Ламбо, са щастливци. Вицепрезидентът припомня думите на актьора „Забранил съм на всички да ме жалят“ и подчертава, че той с ведрото чувство за хумор и непоправим оптимизъм винаги е преминавал изпитанията на съдбата.

Агенция "Фокус"
Министерски съвет почете паметта на Стефан Данаилов с едноминутно мълчание


Премиерът Бойко Борисов помоли за мълчание в памет на Стефан Данаилов по време на редовното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моля за мълчание в памет на Стефан Данаилов – добър приятел, голям мъж, голям, актьор, голям човек. Мисля, че загубата е действително голяма за българите, защото той беше обичан човек“, посочи министър-председателят.

Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Румен Петков за Стефан Данаилов: Велик актьор, богата душа. Дано всички сме взели по нещо от теб


Велик актьор, богата душа. Дано всички сме взели по нещо от теб. Почивай в мир, Чичо! Това написа в профила си във Фейсбук Румен Петков, лидер на ПП АБВ, по повод смъртта на Стефан Данаилов.

Агенция "Фокус"

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Поклон пред паметта на Стефан Данаилов – обичан актьор, мъж с характер, който държеше на думата си


Поклон пред паметта на Стефан Данаилов – обичан актьор, мъж с характер, който държеше на думата си, учител за сцената и за живота. Светъл да е пътят му! Това написа в профила си във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова, по повод смъртта на Стефан Данаилов.

Агенция "Фокус"
Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов: Със Стефан Данаилов си отиде една епоха!

Със Стефан Данаилов си отива една епоха! Това заяви от Париж, където е на посещение, председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов, съобщиха от Комисията.

„Скърбя дълбоко за един голям талант, за един голям актьор и скъп мой приятел. Неговият въздух ще ми липсва много, но духом винаги ще сме заедно! Сбогом, Стефане!“, допълни Рашидов

Агенция "Фокус"
Славчо Атанасов, НФСБ: Стефан Данаилов беше капитал за българската нация – мъже като него се раждат веднъж на сто години


Стефан Данаилов беше капитал за българската нация – мъже като него се раждат веднъж на сто години. Това каза народният представител от „Обединени патриоти“ Славчо Атанасов пред журналисти в парламента по повод кончината на Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Един безспорно велик мъж си отиде. Велик мъж не само като актьор, а като човек. Много ми е трудно в момента да говоря, защото той ми беше и личен приятел. От него съм видял само добро. И като по-мъдър човек от мен, и като по-преживял ме е съветвал много и в средите на политиката, и в житейския ми път. За това много тежко приемам неговата загуба. Той беше капитал за българската нация. Такива мъже като него се раждат веднъж на сто години.

Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Калоян Пагров за смъртта на Стефан Данаилов: Почивай в мир, Ламбо! Думите се губят в този момент... Светла ще е паметта за теб винаги!


Почивай в мир, Ламбо! Думите се губят в този момент... Светла ще е паметта за теб винаги! Дълбок поклон! Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на БСП-София и и общински съветник в Столичен общински съвет Калоян Паргов, по повод смъртта на Стефан Данаилов.

Агенция "Фокус"
Д-р Хасан Адемов, ДПС: Паметта на Стефан Данаилов ще бъде пример за поколения наред


Паметта на Стефан Данаилов ще бъде пример за поколения наред. Това каза народният представител от ПГ на ДПС д-р Хасан Адемов пред журналисти в Народното събрание за кончината на Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Познавам Стефан Данаилов като дългогодишен народен представител. Познавам го и в качеството му на бивш министър на културата. Впечатлен съм от неговото присъствие, ентусиазъм и хъс. Неговата памет ще бъде пример за поколения наред. Стефан Данаилов е една легенда на българското кино, една легенда на българския парламентаризъм. Светла му памет", заяви д-р Хасан Адемов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова: БСП загубихме един от най-авторитетните си хора и опора - аз лично загубих втори баща


БСП загубихме един от най-авторитетните си хора и опора - аз лично загубих втори баща.
Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание във връзка със смъртта на Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
България загуби един от големите си синове. Човек, който беше обичан и ще бъде обичан от милиони хора. Вселена беше той от талант, емоция, мъдрост. Ние от БСП загубихме един от най-авторитетните си хора и опора. Аз лично загубих втори баща. След смъртта на татко той ми беше като баща. Много го обичам. Да почива в мир", каза още Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че всички много са го уважавали. "Има хиляди студенти, които го боготворят. За нас в политиката, за БСП бееш истинска опора и вдъхновение. Винаги ни е давал и мъдрост, и спокойствие. Винаги в много трудни моменти за партията е бил разумът. Той е събирал, обединявал, помагал ни е да взимаме най-правилните решения. Много помагаше на младите. Много му се радвахме за това, че намираше време и сили да помогне на младите колеги", заяви още Нинова.
Корнелия Нинова заяви, че още като е станала председател на партията, той я е взел под крилото си.

Лидерът на БСП посочи, че не иска да говори за него в минало време.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова за смъртта на Стефан Данаилов: България загуби голям българин, обичан и уважаван от милиони хора

България загуби голям българин, обичан и уважаван от милиони хора. Той беше вселена от талант, емоция и мъдрост. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, по повод смъртта на Стефан Данаилов.

БСП загубихме една от най-авторитетни си личности и опора. Стефан беше вдъхновение за нас. След смъртта на татко, той стана мой втори баща. Загубих го. Ламбо, обичам те толкова много. Ще ми липсваш. Почивай в мир.


Агенция "Фокус"
Министър Боил Банов за смъртта на Стефан Данаилов: Осиротяха цветовете и зимата е някакси безкрайна... Сбогом, Мастъре!


Осиротяха цветовете и зимата е някакси безкрайна... Сбогом, Мастъре! Това написа във страницата си във Фейсбук министърът на културата Боил Банов.

Агенция "Фокус"
Нона Йотова, БСП: Личности като Стефан Данаилов са със собствена светлина


Личности като Стефан Данаилов са със собствена светлина. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Нона Йотова пред журналисти в Народното събрание във връзка с кончината на Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Стефан ще го запомня с изключителната личност, която е той. За това не мога да говоря за него в минало време. Личности като него са със собствена светлина и винаги остават в сърцата на хората. Аз го познавам и като колега, и като приятел, в последно време го опознах и като политик. Стефан беше първият човек, до когото се допитах, когато ми предложиха да вляза в листите", заяви още Йотова. По думите й Стефан Данаилов освен любим актьор е и изключителен човек.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Димитър Николов, кмет на Бургас: Следите на Стефан Данаилов остават, поклон пред паметта му


Кметът Димитър Николов изказва искрени съболезнования за кончината на големия български актьор, преподавател, политик и бивш министър на културата Стефан Данаилов, отправяйки към неговите близки, колеги и ученици, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

„Тъжа заедно с всички Вас за голямата загуба. Напусна ни един наистина легендарен мъж, любимец на поколения българи, изиграл някои от най-въздействащите роли в киното и театъра. Той не само беше, но и ще продължи да е културен феномен. Неговият образ, глас и крилатите му фрази, познати във всеки български дом, ще останат част от нашия живот дълго. Защото „Следите остават“. С този филм започна неговата кариера, а следите, които оставя в българската култура и изкуство Стефан Данаилов, са дълбоки и дълговечни. Поклон пред паметта му!“, посочва кметът Николов.


Агенция "Фокус"
Евгени Будинов, ГЕРБ: Загубата на Стефан Данаилов за цяла България е огромна


Загубата на Стефан Данаилов за цяла България е огромна. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Евгени Будинов пред журналисти в Народното събрание във връзка с кончината на Стефан Данаилов предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Когато ме прие в НАТФИЗ видях, че това е един от най-добрите хора. Той помагаше много на студентите си и на всички хора около себе си. Да не говорим, че това е може би най-добрият актьор и най-добрият български киноактьор със сигурност, министър на културата, невероятен политик. Загубата според мен за цяла България е огромна", коментира Будинов.

Будинов изрази съболезнования към близките на Данаилов и неговите студенти. „Аз буквално разбрах преди пет минути и така. Много тъжно. Нека го запомним с много невероятни роли, които остави и с огромното му сърце. Бог да го прости“, каза Будинов.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Парламентът почете с едноминутно мълчание паметта на Стефан Данаилов


Парламентът почете с едноминутно мълчание паметта на Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. За това призова председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на днешното пленарно заседание.

Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента предложения за почитане на паметта с едноминутно мълчание могат да се правят само ако са били внесени писмено в деловодството на Народното събрание до 18,00 ч. на деня, предшестващ съответното пленарно заседание, освен в изключителни случаи.
За да запазят минута мълчание народните представители сведоха глави и станаха на крака в знак на почит към личността на Стефан Данаилов.

Данаилов бе народен представител в 6 в парламента, ав 44-ото Народно събрание той бе депутат от 24-ти Многомандатен избирателен район – София.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Поклон пред паметта на Стефан Данаилов – съприкосновението с неговия талант беше истински празник


Поклон пред паметта на Стефан Данаилов – съприкосновението с неговия талант беше истински празник. Това каза в началото на днешното пленарно заседание председателят на парламента Цвета Караянчева във връзка с кончината на Стефан Данаилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Напусна ни нашият скъп приятел и колега големият актьор и човек Стефан Данаилов. Ще го запомним с неговото обаяние, талант и артистичност. Той изгради завладяващи образи както на сцената, така и в знакови за филмовата история екранни произведения, за които получи топлото признание и обич на целия народ.
"Съприкосновението с неговия талант беше истински празник“, каза още Караянчева. Тя посочи, че Стефан Данаилов е влагал енергия и отдаденост като народен представител в 6 парламента и министър на културата.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов за смъртта на Стефан Данаилов: Сбогом! Беше голям мъж!


Сбогом! Беше голям мъж! Това написа във профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов относно смъртта на Стефан Данаилов.

"Фокус" припомня:
Актьорът Стефан Данаилов почина в 00.15 часа тази нощ във Военномедицинска академия (ВМА).


Агенция "Фокус"
Почина Стефан Данаилов


Почина Стефан Данаилов. Това написаха във Фейсбук страницата си от Народния театър "Иван Вазов".

"СТЕФАН ДАНАИЛОВ ни напусна тази сутрин ... Думите ги няма, за да изразим мъката от тази загуба...
Българският театър, кино, култура вече не са същите.
Светъл път, СТЕФАНЕ, приятелю! Почивай в мир!" пише в публикацията.

От Военномедицинска академия (ВМА) съобщиха, че Стефан Данаилов е починал в 00:15 часа тази нощ.


Стефан Ламбов Данаилов

Дата на раждане: 1942 г.

Биография:
Девиз: "Искам да бъдете щастливи!".
Роден през 1942 г. в София. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ като ученик на Ст. Сърчаджиев и Методи Андонов. Актьор. Дебютира в киното през 1956 г. във филма "Следите остават". Участва в над 100 български и чуждестранни филмови продукции. Голяма международна популярност му донася ролята на майор Деянов от филма "На всеки километър" (1969 г.). Понастоящем играе в трупата на Народния театър "Иван Вазов". Професор в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", наричан от своите студенти Мастера. От 1994 г. активно снима за италианската телевизия Rai. Член на БСП. Женен.

Стефан Ламбов Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София. Актьорската си кариера започва още в ученическите години, когато се снима във филма "Следите остават". През 1963 г. е приет във ВИТИЗ "Кр. Сарафов" в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1966 г. и започва работа в Пловдивския театър "Н.О.Масалитинов".
Първите му роли в киното са във филмите "Понеделник сутрин", "Морето" и "С дъх на бадеми". Участва в над 100 български и чуждестранни филмови продукции. Голяма международна популярност му донася ролята на майор Деянов от филма "На всеки километър" (1969 г.).
За малко напуска театъра и се отдава изцяло на киното. През 1973 г. се присъединява към трупата на Театъра на Българската армия, а от 1979 г. постъпва в Народния театър "Иван Вазов", където е и до днес. От 1994 г. активно снима за италианската телевизия Rai.
От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ , където е доцент от 1996 г. и професор от 1999 г. Наричан е от своите студенти Мастера.
От 1994 г. е съосновател и вицепрезидент на фондация "Авансцена", а от 1996 г. е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски театър.
Награди за актьорски изпълнения в киното: Специална награда на журито на Фестивала на българския филм (ФБФ) във Варна (1969 г.) за филма "На всеки километър"; Голямата награда за мъжка роля (княз Светослав Тертер) за филма "Князът" (ФБФ Варна, 1970 г.); Голямата награда за мъжка роля във филма "Черните ангели" (ФБФ Варна, 1970 г.); Първа награда "Златен Лачено" (МКФ в Авелино, Италия, 1971 г.); Голямата награда МКФ Карлови Вари, Чехословакия, 1970 г. През ноември 2004 г. получава наградата "Паисий Хилендарски".
Стефан Данаилов е член на ИБ на ВС на БСП. Народен представител в 39-о НС. Член на Съвета по култура и духовност.