Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Взрив и пожар в "Пирогов"

27 ноември 2019 | 08:10

Двама души са загинали, а други 60 са евакуирани след пожар в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в София. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е получен тази сутрин минути преди 4.00 часа в оперативния център на Столичната пожарна. Незабавно за мястото на инцидента са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби, които успели да локализират и потушат огъня около 4/25 часа. По първоначални данни при инцидента, възникнал във Второ вътрешно отделение, са загинали двама. 60 са били евакуирани. Продължава работата на екипите на място.

Агенция "Фокус"
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди следователи от Национална следствена служба да разследват инцидента в „Пирогов“


Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди следователи от Национална следствена служба да разследват инцидента в „Пирогов“, при който загинаха двама пациенти . Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България по повод настъпилия в ранните часове на деня инцидент в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, при който починаха двама пациенти.

Софийска градска прокуратура образува наказателно производство за установяване на причините за възникване на инцидента и настъпилата смърт на двамата пострадали. Досъдебното производство се води за причиняване на смърт на повече от едно лице, поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Незабавно след възникване на инцидента и уведомяването на прокуратурата е създадена организация и са предприети процесуално-следствени действия от разследващи екипи, ръководени от СГП. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването се провежда от следователи от Национална следствена служба, които към момента извършват оглед на местопроизшествието с участието на вещи лица и експерти по пожарна безопасност. Разпитват се свидетели, изземва се документация от лечебното заведение.

Агенция "Фокус"
Кметът на София Йорданка Фандъкова: Екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са в „Пирогов“, за да окажат помощ по-бързо да се възстанови работата в клиниката


Екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са на място в УМБАЛСМ „Пирогов“, за да окажат помощ при почистването и да може по-бързо да се възстанови работата в клиниката. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на представяне на предложения за промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на Столичен общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Екипи на главния архитект участват в обследване на сградата. С това можем да помогнем. Чух се сутринта рано с директора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Веднага след като получихме сигнал, изпратих Краси Димитров с екипите да помогнат. Съболезнования за близките на загиналите, но и поздравления за екипите на Пожарната, СДВР и най-вече на лекарите и дежурните в „Пирогов“, които реагираха наистина много, много бързо“, каза тя.

Теодора ПАТРОНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Дано не се окаже, че причината за взрива в „Пирогов“ е запалена цигара


Дано не се окаже, че причината за взрива в „Пирогов“ е запалена цигара. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър-председателят благодари и на дежурния екип, МВР и пожарната. „Благодарност за това, че са живи обгазените хора“, допълни той.

Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Министър Кирил Ананиев: Причината за взрива в „Пирогов“ не е в кислородните апарати


Състоянието на кислородните апарати: работят нормално, причината не е в тях, това е мое мнение, има процесуално-следствени действия, които ще докажат това. Това каза по време на редовното правителствено заседание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той благодари на дежурния екип в болницата, на пожарната и служителите на МВР.

„Те проявиха адекватна реакция към ситуацията. Пожарът възниква в една от стаите на Второ вътрешно отделение. Единият от пациентите е бил с тежка кислородна недостатъчност и се е налагало да бъде лекуван с по-голям обем кислород. Другият човек е бил доведен вечерта в лечебното заседание, като не искам да коментирам какво му е било състоянието. Били са под заплаха за живота още 80 души. Ако не е била адекватната реакция, е било могло да бъде много по-зле“, добави министърът.

Ананиев припомни, че има хипотеза, че е била запалена цигара, но добави, че причините за взрива продължават да се уточняват.
По думите му в момента болницата работи нормално, не се връщат пациенти, но има малки затруднения в противошоковата зала.

Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Вицепремиерът Томислав Дончев: По-скоро човешка грешка е причината за инцидента с жертви в „Пирогов”


По-скоро човешка грешка е причина за инцидента в „Пирогов”, при който загинаха двама тежко болни пациенти. Това каза виципремиерът Томислав Дончев в интервю за предаването „Тази сутрин” по бТВ. "Не е злонамерен акт. Тепърва ще се изясняват обстоятелствата по безспорен начин", посочи още Дончев.

Томислав Дончев каза още, че ще бъде направено конструктивно обследване на сградата, за да е сигурно, че не е компрометирана и не е опасна за пациентите и медицинския персонал.

По-рано сутринта на бригинг на властите и ръководството на болницата стана ясно, че тежко болни пациенти на 55 и 68-годишна възраст са двете жертви на взрива и последвалия пожар в УМБАЛСМ „Пирогов” тази нощ. Един пациент и няколко спасители са с леки обгазявания. В опасност е бил животът на повече от 80 души.

Агенция "Фокус"
Министър Владислав Горанов за инцидента в "Пирогов": Надявам се да се установи причината, последните години доста средства бяха инвестирани в болницата


България винаги трябва да е нащрек, когато Русия и Турция започнат да действат заедно. Винаги сме били надежден и предвидим партньор на Балканите. Това каза в интервю за предаването на „Здравей, България” на Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов.

На въпрос дали е възможно партньорите ни да не смятат Турция за надежден натовски партньор и да искат да се изнесат към Варна, Горанов отговори: „Те не са възхитени от това че натовска Турция купува модерни, опасни ракетни установки - това е най-меката позиция, която съм чувал от американска страна", каза Горанов.

В студиото на предаването той обясни какво ще представлява кординационият център във Варна. „Координационният логистичен център ще ръководи всички учения, които се провеждат под натовски флаг. Там ще има комуникационна техника и оборудване, свързано с планирането и провеждането на ученията в Черно море. И сега има военни обекти на територията на Варна, става въпрос само за логистика”, поясни Горанов.

Финансовият министър бе част от делегацията, водена от премиера Бойко Борисов в САЩ за среща с американския президент Доналд Тръмп.

Той коментира снимката, на която се вижда как Каракачанов си носи сам куфара и е по дънки, а не в официален костюм. Фотосът предизвика множество коментари в социалните мрежи.

„Няма кой да ни носи куфарите. Багажът се натоварва от правителствения протокол в самолета, после се сваля и се откарва до хотела. Става въпрос за ръчен багаж, който вицепремиерът Каракачанов можеше да остави в самолета. Придава се твърде голямо значение на станалото. Този случай не трябва да е в основата на дебата за срещата във Вашингтон. Каракачанов трябваше да изчака и да слезем първо министрите, които бяха костюмирани, за да не привлича такова внимание. След толкова часове полет човек се колебае как най-добре да си организира слизането", каза още Горанов.

Финансовият министър коментира и трагедията в „Пирогов”. „Инцидентът е изключително неприятен. Надявам се да се установи причината. Последните години доста средства бяха инвестирани в болницата. Ако има допусната техническа грешка, тя трябва да бъде отстранена. Подобен инцидент е нелеп”, заключи Горанов.

Агенция "Фокус"
Д-р Асен Меджидиев, Столичната лекарска колегия: Столична колегия на БЛС има готовност да съдейства във всеки един момент за всичко, от което се нуждае болница „Пирогов“


Столична колегия на БЛС има готовност да съдейства във всеки един момент за всичко, от което се нуждае болница „Пирогов“. Това се посочва в позиция на председателя на Столичната лекарска колегия на БЛС д-р Асен Меджидиев във връзка с пожара от тази нощ в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, при който загинаха 2 пациенти след инцидент с кислород. Столична лекарска колегия на БЛС поднася своите благодарности към ръководството и персонала на спешната болница и съболезнования към близките на загиналите.

„Уважаеми колеги, съзнавам колко е тежко и отговорно в подобен момент да реагираш бързо и адекватно, за да спасиш всички. Възхищавам се на Вашите алтруизъм и бързина! Благодаря за всичко, което сте направили за пациентите, за персонала и най-вече за мерките, благодарение на които е овладяна ситуацията! Без Вас сега можеше да говорим за ситуация с много по-сериозна тежест. Благодаря на лекари, сестри и санитари от всички дежурни екипи, както и всички, реагирали от домовете си и моментално явили се в „Пирогов", за да помогнат“, посочва д-р Асен Меджидиев.

„Благодаря много и на екипите на пожарна, полиция и гражданска защита за изключително професионалната и навременна реакция по овладяване на пожара и евакуиране на пациентите на клиниката. Благодарности за спешната реакция и личното отзоваване на проф. Мутафчийски, който в 5.15 часа беше лично в „Пирогов" с готовност за реакция на неговите звена. За пореден път при сериозен инцидент изпъкна професионализма и добрата координация между структурите на здравеопазването, лекарите и екипите на МВР и Пожарна като на място се отзоваха също министрите Кирил Ананиев, Младен Маринов и гл. комисар Николай Николов“, посочва Меджидиев.

„Благодарности и към екипите на ЦСМП - София за това, че веднага след инцидента 5 линейки бяха пред „Пирогов" с готовност да окажат помощ.
Столична колегия на БЛС има готовност да съдейства във всеки един момент за всичко, от което се нуждае болница „Пирогов“, каза още д-р Меджидиев.

Агенция "Фокус"
Зам.-директорът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски: „Пирогов“ отваря гореща линия, на която близките на пациенти могат да звънят

„Пирогов“ отваря гореща линия, на която близките на пациенти могат да звънят. Това каза заместник-директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. Николай Габровски на извънреден брифинг в болницата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моля да се обаждат само хора, чиито близки са от засегнатото отделение. Да не звънят други хора, за да не бъде линията претоварена. Близките на починалите са уведомени. Останалите могат да бъдат спокойни, че близките им са добре, допълни той.

„Имало е двама пациента на мястото на инцидента. Единият от загиналите пациенти е имал голяма нужда от подаване на кислород поради тежко увреждане на белия дроб. Пациентът не е можел да диша самостоятелно без този кислород, който му е подаван. Той е бил с белодробна недостатъчност. Системата за подаване на кислород е нова. Ще има средствено процесуални действия, които да изяснят как е възникнал инцидента“, каза още той.

„Искам да изкажа специални благодарности на колегите и всички екипи, които са реагирали. Без тяхната намеса щеше да има инцидент от друг мащаб. Пожарните коли са се отзовали бързо, за да се овладее ситуацията. 12 пожарни коли са реагирали невероятно бързо. Ако това не се беше случило, сега щяхме да говорим за една национална трагедия. 32 пожарникари и 36 служители на МВР са се включили в действията по овладяване на пожара. Всичко е разрешено много кратки срокове“, посочи проф. Габровски.

„Нещата са под контрол. Всички пациенти от засегнатото от пожара крило са обгрижени. Проверено е тяхното състояние. Направени са всички необходими действия, за да се види дали има някакви последици от този инцидент. Нямаме данни за друг пациент, който да е пострадал освен едно обгазяване, което е под контрол. Нямаме основание да смятаме, че има взривена бутилка. Каква е била конкретната причина, предстои да се изясни. Единствено Шокова зала има затруднения, но болницата ще продължи да функционира в пълен обем. В момента се установява какви са причините за пожара“, посочи Габровски. По думите му в болницата има пожароизвестителна система и план за евакуация.


Агенция "Фокус"
Д-р Асен Меджидиев, Столичната лекарска колегия: Столична колегия на БЛС има готовност да съдейства във всеки един момент за всичко, от което се нуждае болница „Пирогов“


Столична колегия на БЛС има готовност да съдейства във всеки един момент за всичко, от което се нуждае болница „Пирогов“. Това се посочва в позиция на председателя на Столичната лекарска колегия на БЛС д-р Асен Меджидиев във връзка с пожара от тази нощ в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, при който загинаха 2 пациенти след инцидент с кислород. Столична лекарска колегия на БЛС поднася своите благодарности към ръководството и персонала на спешната болница и съболезнования към близките на загиналите.

„Уважаеми колеги, съзнавам колко е тежко и отговорно в подобен момент да реагираш бързо и адекватно, за да спасиш всички. Възхищавам се на Вашите алтруизъм и бързина! Благодаря за всичко, което сте направили за пациентите, за персонала и най-вече за мерките, благодарение на които е овладяна ситуацията! Без Вас сега можеше да говорим за ситуация с много по-сериозна тежест. Благодаря на лекари, сестри и санитари от всички дежурни екипи, както и всички, реагирали от домовете си и моментално явили се в „Пирогов", за да помогнат“, посочва д-р Асен Меджидиев.

„Благодаря много и на екипите на пожарна, полиция и гражданска защита за изключително професионалната и навременна реакция по овладяване на пожара и евакуиране на пациентите на клиниката. Благодарности за спешната реакция и личното отзоваване на проф. Мутафчийски, който в 5.15 часа беше лично в „Пирогов" с готовност за реакция на неговите звена. За пореден път при сериозен инцидент изпъкна професионализма и добрата координация между структурите на здравеопазването, лекарите и екипите на МВР и Пожарна като на място се отзоваха също министрите Кирил Ананиев, Младен Маринов и гл. комисар Николай Николов“, посочва Меджидиев.

„Благодарности и към екипите на ЦСМП - София за това, че веднага след инцидента 5 линейки бяха пред „Пирогов" с готовност да окажат помощ.
Столична колегия на БЛС има готовност да съдейства във всеки един момент за всичко, от което се нуждае болница „Пирогов“, каза още д-р Меджидиев.


Агенция "Фокус"
Министър Кирил Ананиев: Няма други тежко пострадали при пожара в УМБАЛСМ „Пирогов“, близките на починалите са уведомени


Няма други тежко пострадали при пожара в УМБАЛСМ „Пирогов“, близките на починалите са уведомени. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг в УМБАЛСМ „Пирогов“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Взети са всички необходими мерки. Няма опасност за живота на пациентите. След извършването на следствените действие те ще бъдат върнати в болницата“, посочи Ананиев. По думите му са предприети всички необходими действия за гарантиране на безопасността на пациентите на болницата.

„Държа да подчертая бързата реакция на дежурния екип на болницата, специално на д-р Петров и на всички останали, които са предприели абсолютно всички действия, докато дойдат 12 пожарни коли. Пожарната и МВР са действали съвместно много бързо, за да се ограничат щетите“, посочи той.

„Няма опасност за живота на обгазените. Пряко застрашен е бил животът на 80 души. Екипите на МВР са действали своевременно. Болницата към момента работи нормално“, каза още министърът. Ананиев добави, че други болници са искали да помогнат на „Пирогов“, но екипът на болницата се е справил сам с помощта на пристигналите на място екипи на пожарната и полицията.

По думите му 32 пациенти са били изведени от Второ вътрешно отделение, където е възникнал пожара. Според него няма опасност за живота на нито един от пациентите.


Агенция "Фокус"
Заместник-директорът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски: Изясняват се причините за пожара, всички пациенти са в добро състояние


Изясняват се причините за пожара, всички пациенти са в добро състояние. Това каза заместник-директорът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски на извънреден брифинг в УМБАЛСМ „Пирогов“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Голяма част от болните в отделението, в което е възникнал пожара, са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние“, посочи той. По думите му няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на инцидента. Габровски посочи, че всички са преместени по други структури и отделения.

„Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние", каза още той.


Агенция "Фокус"
Министър Младен Маринов: Пожарът в УМБАЛСМ „Пирогов“ е потушен окончателно, няма опасност за пациентите


Пожарът в УМБАЛСМ „Пирогов“ е потушен окончателно, няма опасност за пациентите. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов на извънреден брифинг в УМБАЛСМ „Пирогов“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предприети са необходимите мерки, за да ограничим щетите от пожара в болницата. Има двама загинали. Те са били в непосредствена близост до пожара. Другите са евакуирани няма опасност за тях“, посочи той.

По думите му не става дума за злонамереност т.е. терористичен акт. „Работим в момента по установяване на причините на инцидента. Текат процесуалноследствени действия под ръководството на Софийската градска прокуратура. Работим и по версията за взрив на кислородна бутилка. Това е работна версия. Предстои колеги от пожарната и специалисти, които да кажат какви са причините“, каза още Маринов.

„Вторичните щети се изразяват в това, че в следствие на пожара има срутена стена. Още е трудно да се влезе в самото помещение, за да започнат следователите да вършат работа. Колегите от пожарната изясняват механизма, по който е възникнал пожара“, посочи Маринов. По думите му се обезопасява мястото, за да се гарантира безопасността на пациентите. Той посочи още, че ще бъде направена инспекция на болницата, за да се види дали пожарът е довел до структурни промени по сградата. По думите му това ще се случи по най-бързия начин. Маринов срутването не застрашава дейността на „Пирогов“.

„Създадена е необходимата организация. Бързата намеса на екипа на „Пирогов“ и на пожарната са намалили щетите. Срутването не застрашава дейността на болницата и сградата. Контролираме ситуацията на място“, каза още министърът.


Агенция "Фокус"
Катя Сунгарска, ЦСМП– София: Четири линейки са изпратени към УМБАЛСМ „Пирогов“ след подаването на сигнал за пожар в сградата


УМБАЛСМ „Пирогов“ има капацитет да окаже необходимата помощ на пострадалите при пожара. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Катя Сунгарска, говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ– София. По думите й сигналът за възникналия пожар е подаден 3.57 часа. На място веднага са били изпратени четири линейки, които са пристигнали в рамките на осем минути. Не се е наложило пострадалите да бъдат хоспитализирани в други лечебни заведения, уточни тя. Преди минути линейките на Центъра за спешна медицинска помощ са освободени, каза още Катя Сунгарска.
Виктория МЕСРОБОВИЧ - КУВЕНДЖИЕВА


Агенция "Фокус"
Двама души са загинали, а други 60 са евакуирани след пожар в УМБАЛСМ „Пирогов“ в София


Двама души са загинали, а други 60 са евакуирани след пожар в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в София. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е получен тази сутрин минути преди 4.00 часа в оперативния център на Столичната пожарна.

Незабавно за мястото на инцидента са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби, които успели да локализират и потушат огъня около 4/25 часа.

По първоначални данни при инцидента, възникнал във Второ вътрешно отделение, са загинали двама. 60 са били евакуирани. Продължава работата на екипите на място.