Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Президентът Радев подписа указа за главен прокурор

26 ноември 2019 | 12:58

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор на Република България. Това каза държавният глава след среща с Иван Гешев. По време на изявлението си президентът Румен Радев каза и, че започва обществен дебат за промяна в Конституцията.

Агенция "Фокус"
Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев: Главният прокурор не е пощенска кутия


Не смятам да приемам, а и да приема смятам да обясня, че главният прокурор не е пощенска кутия. Има компетентни прокуратури. Това каза новоизбраният главен прокурор, по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Това, което един политик с някаква политическа цел иска да направи да внесе сигнал, аз разбирам политическите цели. Главният прокурор единственото, което може да направи в този случай е да препрати сигнала в конкретната прокуратура. За мен е по рационално българските политици да си внасят сигналите до компетентната прокуратура. А не да използват главния прокурор за политическа реклама или пощенска кутия. За това нещо също не смятам че е виновна прокуратурата, но това също трябва да бъде обяснявано", каза Гешев.

Според Гешев безгрешни хора и институции няма. "Имаме си своите проблеми. Не съм длъжен да споделям. Всеки си има някакви проблеми. Ние знаем кои са те и имаме намерение и ги решаваме. Дали е достатъчно бързо, или не е въпрос на много фактори. Не сме безгрешни, но не сме и ние виновни за всичко", добави новоизбраният главен прокурор.

"Борбата с престъпността, с която е компетентна българската прокуратура зависи от правоохранителни органи, които са много, прокуратура и съд. Не може една система да работи и да е виновна само една част от тази система. Всички тази система трябва да си вършат работата и да си я вършат качествено, в рамките а своята функционална компетентност. Няма как една структура да обвиняваме за това, че не работи цялата система. А не е вярно, и че не работи. Защото резултатите на прокуратурата са не лоши в сравнение с европейските страни", посочи още Иван Гешев.

Виолета СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев: Всеки български гражданин има право да протестира, да изразява мнението си


Всеки български гражданин има право да протестира. Всеки изразява мнението си, както смята за правилно. Това каза новоизбраният главен прокурор Иван Гешев по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Следва да се притесняват всички, които не спазват закона. Разделителната линия на закона независимо от кой йерархичен кръг са. Трябва да се притесняват тези хора, които нарушават закона. Явно предвид реакцията, която беше по време на процедурата много хора, които се притесняват от закона реагираха. Трябва да се притесняват всички, които не спазват закона и това е във всяка демократична държава", каза още Гешев.

"Това дали някой ме хвалят, дали не ме хвали за мен не е критерий за нищо. Критерият, който следва да е за цялата прокуратура и български прокурори, следователи и съдебни служители дали някой нарушава закона и да следва процедури, които са уредени в закона. Това е критерий, няма друг", посочи още той. "Имам значка на Васил Левски, защото е един от любимите ми национални герои. Не се смятам за него, как мога да се смятам за Левски, никой не може да се сравнява с Левски. Към момента няма да коментирам конкретни съдебни или досъдебни производства. Ще дойде момент. По всички има развитие, по всички се работи. Правосъдието в разумен срок е това, което спазва закона", добави новоизбраният главен прокурор.

На въпрос ще има ли досъдебно производство за БФС Гешев отговори. "Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в тази държава. Дали ще има конкретно досъдебно производство, дали няма да има. Дали за случая БФС, дали за друг случай решава конкретния прокурор, който е компетентен и прокуратура, която да се произнесе. Това, което категорично смятам да развенчая е митът, който се изгражда с политическа цел. За това, че главният прокурор е всевластен и разпорежда всичко. Това не е вярно. И това, че е безотговорен също не е вярно. За това, че той контролира всичко също не е вярно. Това е политика", уточни Гешев.

Виолета СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев: Прокуратурата е част и трябва да остане като част от съдебната власт


Моето мнение е, че прокуратурата е част и трябва да остане като част от съдебната власт. Това каза пред журналисти новоизбраният главен прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Това е мнението на, цялата магистрат ска общност, която представлявам",подчерта той. "Съзнавам, че общество очаква това нещо и ще направя всичко възможно да оправдая тези очаквания. Имам приоритети, но няма да го коментирам в момента преди да стъпя като главен прокурор. Пак ще кажа, че процедурата не е приключила до момента, в който не стъпя като главен прокурор", каза още той.

Теодора ПАТРОНОВА


Агенция "Фокус"
Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев: Прокуратурата трябва да бъде доста по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост


Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да бъде доста по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост. Това каза новоизбраният главен прокурор Иван Гешев, пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Президентът ме уведоми, че има такова намерение, говорихме по темата за обществен дебат за промени в Конституцията. Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да бъде доста по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост, защото прокуратурата участва в процеса за даване на справедливост. Така че това, което каза президентът съзнавам, че в голямата си част е очакването на българските граждани",допълни той.

Теодора ПАТРОНОВА


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията

В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Това каза пред журналисти президентът на Република България Румен Радев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации", заяви президентът Румен Радев.

"От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда. Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите", допълни още държавният глава.

Теодора ПАТРОНОВА


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Повторното гласуване във ВСС не успя да разсее съмнението, но няма как да се в слушам в призивите за нарушаване на Конституцията


Повторното гласуване във ВСС не успя да разсее съмнението, но няма как обаче да се в слушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундамент на демокрацията. Това каза пред журналисти президентът на Република България Румен Радев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"В началото на месеца върнах предложението на ВСС за главен прокурор и подчерта, че начина на провеждане на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнение. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее", каза Радев.

"Няма как обаче да се в слушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундамент на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал", подчерта президентът.

Теодора ПАТРОНОВА


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор


Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По-рано днес държавният глава проведе среща в президентската институция с Иван Гешев.


“Фокус“ припомня:
Пленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор на 24 октомври 2019 г. По закон решението за избор на главен прокурор трябва да вземе Пленумът на Висшия съдебен съвет. То се счита за прието, когато се гласува с мнозинство не по-малко от седемнадесет гласа от членовете с явно гласуване. В избора участваха 24 магистрати. „За“ кандидатурата на Гешев гласуваха 20 магистрати, „против“ –4 и „въздържали се“ -0, с което тя бе приета.

Предстои кандидатурата му да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев. Държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор. Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение. Разпоредбите на основния закон в държавата отреждат на главния прокурор мандат от 7 години без право на повторно избиране.

Съгласно Конституцията главният прокурор е този, който осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Изборът на Иван Гешев предизвика вълна от протести, като основните искания след вече утвърдената му от ВСС кандидатура, са президентът Румен Радев да не подписва указа за назначението му. След решението на съда президентът Румен Радев върна за преразглеждане във ВСС избора на Иван Гешев за главен прокурор и той бе прегласуван и избран отново.

Виолета СИМЕОНОВА


Очаквайте подробности.