Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Архангеловден е

08 ноември 2019 | 08:31

Българската православна църква и всички вярващи празнуват деня на св. Архангел Михаил, наричан още от народа Архангеловден. По повод празника във всички епархии ще се отслужи света Литургия. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужват молебени за здраве, приготвят се курбани и обредни хлябове.
Това е най-големият есенен празник след Димитровден. Според православната църква свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, самото му име означава на еврейски „кой е като Бога“ затова и символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. Св. Архангел Михаил е почитан като най-силният от архангелите и е известен още като „началник на ангели и архангели”. Вярващите свързват неговото име с часа на смъртта си, тъй като той е онзи, чиито пратеници прекъсват нишката на земното. Той е пазител на душите на мъртвите и борец против злото. Изобразяван в иконите с копие в ръка или меч в народните вярвания той се смята за ангелът, който повежда душата на мъртвия към ада или рая. Денят 8-ми ноември е избран и за Професионален празник на полицията.Агенция „Фокус“
Светлана Кръстева, Държавен архив - Видин: На Архангеловден, да почетем паметта на Ангел Младенов – учител и поет, загинал за Родината


На Архангеловден, да почетем паметта на Ангел Младенов – учител и поет, загинал за Родината, каза за Радио "Фокус" - Видин Светлана Крръстева, директор на Държавен архив Видин. Тя посочи, че при подготовката на изложба под надслов „Памет за Трети пехотен бдински полк“ са открити снимки на 31 войници и офицери – паднали на фронта герои. "Снимките са публикувани в издаваното през Първата световна война списание „Отечество“. Един от тях е учителят от видинската гимназия, поетът Ангел Младенов – Пизи. Той е брат на акад. Стефан Младенов и на Георги Младенов, основателя на порцелановата фабрика „Бонония“ във Видин", обясни Светлана Кръстева. Тя допълни, че през 2002 г. покойният Петър Хаджипетров, известен видински журналист, е издал стихосбирка с 42 стихотворения на Ангел Младенов.


Агенция „Фокус“
Църквата „Свети Архангел Михаил“ в село Чокманово в област Смолян отбеляза храмовия си празник


Пълна църква с хора, много цветя и молитви пред храмовата икона на светите архангели Михаил и Гавриил, празнична света Литургия и изобилие от принесени за здраве петохлебия и пити, водосвет за благоденствие. Това бе на Архангеловден в малкото село Чокманово, община Смолян, стопанисващо две църкви. Атмосферата – грижовно подготвена, радостта – искрена. Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян. Архангелите виждат усърдието на хората да вярват и да поддържат храма и затова помагат. На фасадата на църквата е изобразен в цял ръст Архангел Михаил, а до него върху мрамор е изписан текстът: „В лето 1881 храмът св. Архангел се съгради от Хаджи Ангел Ников Каишев.“ Иконите са на различни майстори зографи от страната още от освещаване на храма, а стенописите са от 1927 година, изрисувани от известния родопски художник Анастас Стайков, тогава студент в Художествената академия в София, на 22-години. В църквата е свежо и красиво.
Божествената света Литургия по повод храмовия празник на църквата „Св. архангел Михаил“ в с. Чокманово отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Заедно с него съслужи председателят на храма свещеник Иван Василев. Помагаха иподяконите Красимир и Тодор, а литургичните песнопения красиво изпълняваха хористите от църквата „Св. Дух“ в Смолян с диригент Мария Узунова. Един духовно богат за селото и гостите празничен ден – Архангеловден.
Архимандрит Висарион след отслужване на водосвета раздаде нафора на вярващите, а отец Иван поръси всички със светена вода. Негово Високопреподобие поздрави с празника изпълнилите храма богомолци и призова: „Божието благословение и Неговата велика милост и общението със Светия дух да бъдат с всички вас. Амин. На многая и благая лета!“


Агенция „Фокус“
11 995 души празнуват на Архангеловден в град Бургас


11 995 души празнуват на Архангеловден в град Бургас. Това съобщиха за Радио "Фокус" - Бургас от Териториална дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. 2737 е общият брой на празнуващите в днешния ден на територията на цялата област. Част от празнуващите днес носят имената Ангел, Ангелина, Пламен, Пламена, Емил, Емилия, Рангел, Руси, Серафим, Михаил, Михаела, Мила. Най-често срещаното име в Бургас е Пламен - с 1240 представители в град Бургас. След него по брой се нареждат празнуващите с имената Ангел – 1142 души, Михаил – 1009, Радка – 994, Милена – 929, Радостина – 675, Милен – 578 души. Най-малко празнуващи носят имената Серафим – 6 души, Миладин – 6, Рангел – 6, Радмила – 8 души и Рафаил – 21 души на територията на град Бургас.
Мария ПОПЧЕВА


Агенция „Фокус“
Росица Топалова, Етнографски музей – Бургас: Днешният ден е много важен, защото всеки носи в съзнанието си мисълта за смъртта и за срещата си с нея


Днешният ден е много важен, защото не само традиционният човек, но и всеки друг носи, в съзнанието си мисълта за смъртта и за срещата си с нея. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Росица Топалова от Етнографския музей в Бургас. По думите й през този месец има и други празници, но ноември е наречен Архангеловски месец, заради днешния празник. „На Архангеловден не се работи нищо, за да може по-леко да излиза душата на човек, като му дойде времето да се срещне със светеца Архангел Михаил. Интересното е това, че в Странджа светецът, който отвежда душите на мъртвите, не бива описван като зъл, страшен и грозен душевадец, а като млад, красив, смирен и добър момък“, отбеляза Топалова. Тя добави, че това всъщност показват иконите, а също така и в легендите се разказва, че той много често се смилявал над хората. По думите й те разказват как Господ е пращал Архангел Михаил да вземе душата на някой сиромах, но когато светецът виждал как хората живеят бедно и имат много деца, се смилявал над тях и започвал да моли и Бог да направи същото.
„Господ се разсърдил на Архангел Михаил и му забранил да чува, а само да гледа, тоест, да може да служи службата си и да стане глух за жалбите на хората. На този ден, освен, че не се работи, не се правят и сватби, но, ако по изключение сватба се състои, Росица Топалова разказва, че вечерта младоженците не трябва да бъдат заедно. Тя допълни, че друго характерно за този празник е, че се колят животни за курбан в двора на църквата и се раздава за душите на мъртвите. „Всеки, който влиза в църквата и иска да опита от курбана, трябва да си носи малък съд, пълен със сурово жито. След като влезе в църквата, го изсипва като дар за храма, а след това подава празния съд, в който му сипват от архангеловския курбан“, каза още Росица Топалова.
Мария КУРТЕВА


Агенция „Фокус“
Пет църкви в област Пазарджик носят името на свети Архангел Михаил


Пет църкви в област Пазарджик носят името на свети Архангел Михаил, сочи справка в сайта на Националния регистър на православните храмове в България. Това са храмовете в градовете Пазарджик и Стрелча и селата Виноградец, Цар Асен и Главиница. Храм „Св. Архангел Михаил“ в Пазарджик е построен през 1860 г. в тогавашния най-голям християнски квартал на Татар Пазарджик – „Чиксалън“. В този район е живеело по-бедното население. През 1864 г. в пристройките към храма започва да функционира взаимно училище „Св. Архангел“. Едноименната църква в средногорския град Стрелча е построена през 1815 г., като в нея се черкува до 1876 г., когато изгаря при погромите на Априлското въстание. Днес тя е възстановена и функционира. Църквата „Св. Архангел Михаил“ в село Виноградец е построена през 1839 година, като до 1929 година в нея е функционирало и Килийно училище. Храмът е разрушен по време на Априлското въстание и възстановен през 1998 година. Едноименната църква в село Цар Асен пък започва дейността си през 1921 година и до днес е духовно средище в населеното място. Храмът „Св. Архангел Михаил“ в село Главиница също е действащ.


Агенция „Фокус“
2221 жители на община Кюстендил имат празник на Архангеловден


2221 жители на община Кюстендил имат празник на Архангеловден. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от пресцентъра на Общината. Празнуват 283 души с името Ангел и 129 с името Ангелина. Михаела са наречени 158 дами, а Михаил – 166 господа. 199 жителки на общината са наречени с името Райна. 142 души са с името Райчо. 65 мъже от Кюстендил и селата са с името Рангел. 1144 жени са с името Райка. Повече от 1 000 души са с имената Емил, Емилия, Емилиян и Емилияна.
Венцеслав ИЛЧЕВ


Агенция „Фокус“
Църквата „Св. Архангел Михаил“ в Пазарджик отбелязва своя храмов празник


Църквата „Св. Архангел Михаил“ в Пазарджик отбелязва своя храмов празник, съобщиха за Радио „Фокус“-Пазарджик от Архиерейското наместничество. Православната църква празнува съборното единство на ангелските чинове. Празникът се нарича „Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили“, по-популярен сред народа като Архангеловден.
Храмът „Св. архангел Михаил“ в Пазарджик е построен през 1860 година в тогавашния квартал „Чиксалън“. Инициатори на изграждането му са известният пазарджишки възрожденец Хаджи Рашко Хаджиилиев, заедно с единомишлениците му Илия Костадинов, Тодор Владев и Христоско Цоков. Храмът е дело на брациговските майстори Христо Боянин и Дамян Попов-Петковичин. В архитектурно отношение църквата представлява трикорабна базилика, разделена с два реда колони, които в горната си част завършват с капители, украсени с растителни орнаменти. Камбанарията се намира в църковния двор, северно от храма. В прилежащите пристройките е имало училище, просъществувало до 1940 година.
Албена ЖИЛЕКОВА


Агенция „Фокус“
Десетки граждани се събраха в църквата „Св. Архангел Михаил” във Варна, за да запалят свещ за здраве и да се помолят за благоденствие


Десетки граждани се събраха в църквата „Св. Архангел Михаил” във Варна, за да запалят свещ за здраве и да се помолят за благоденствие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Празникът започна още в навечерието на Архангеловден. Вчера бе отслужена вечерня с петохлебие и акатист на св. Архангел Михаил. Тази сутрин в 08.00 ч. започна утреня, последвана от Архиерейска Света литургия. В 10.30 часа започна панихида за възрожденците на гроба на протойерей Константин Дъновски в двора на храма. Водосвет и благодарствен молебен ще се проведе 11.00 часа, след което свещеници ще прочетат благословение на празничната трапеза. Курбан тази година ще бъде раздаден на повече от 300 човека.
По думи на отец Василий Шаган, който служи в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” и ръководи Духовно-просветния център, храмът е най-българското място във Варна. „Опазването на традицията трябва да приобщава хората и по-важното е тя да бъде адаптирана към съвремието ни“, посочи още отец Шаган. По думите му архангел Михаил е предводител на небесното войнство. „За архангел Михаил се казва, че е пазител на Божието слово и ако днес светът е такъв, в който Божието слово е свидетелство за истината, то пазителят му е личност, която не само трябва да тачим, а и да се вслушваме и следваме. На днешния ден призовавам хората да благодарят за всичко, което имат и да не се оплакват, за това което нямат, защото това ще им донесе радост и благодат“, каза още отец Василий Шаган.
Първата българска църква във Варна - „Св. Архангел Михаил”, е открита през 1865 година в приспособения за храм първи етаж на българското училище в града. Първият свещеник, служил в този храм, протойерей Константин Дъновски, до Освобождението е председател и на Варненската църковно-училищна община „Напредък”. В двора на храма на 27 юли 1878 година са посрещнати руските войски и е отслужен молебен. По-късно тук е взето решението за построяване на катедралния храм „Св. Успение Богородично”. През 1959 г. църквата е затворена и превърната в Музей на Възраждането. През 2002 г., след 10 години съдебни дела, тя е върната на Митрополията и отново започва да действа като православен храм. Тук е разположен и Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил”.
Десислава ВАСИЛЕВА


Агенция „Фокус“
Четири църкви в област Благоевград отбелязват храмов празник на Архангеловден

Четири църкви в областта отбелязват храмов празник на Архангеловден, показва репортерска проверка на Радио „Фокус“ - Пирин. Единият се намира в село Еленово. Той е създаден през 1952 година. Възрожденската църква „Събор на свети архангел Михаил и Гавраил“ в Гоце Делчев пък е изградена през 1811 година. Църквата „Св. Архангел Михаил“ в село Крупник е построена в периода 1932 - 1935 година от майстор Раденко от село Трекляно, Кюстендилско. Тя се намира в центъра на селото и е уникална с това, че е едновременно куполна, кръстокуполна и корабна. Възрожденската църква „Свети Архангел Михаил“ в Горно Ораново е построена през втората половина на ХІХ век. Към днешна дата храмът не е постоянно действащ. В село Илинденци в миналото е съществувала средновековна църква, носеща името „Свети Архангел“, но днес от нея са останали само руини. Храмов празник отбелязва и Тросковският манастир.
Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
Тросковският манастир „Свети Архангел Михаил“ в община Симитли отбелязва своя храмов празник


Тросковският манастир „Свети Архангел Михаил“ в община Симитли отбелязва своя храмов празник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин . По традиция всяка година в неделята преди празника се прави курбан за здраве. Тази година той се състоя на 3 ноември. В неделния ден малки и големи се събраха на святото място, запазено от векове. Бе отслужена тържествена света литургия. Миролюбивите християни от община Симитли запалиха свещ и се помолиха за здраве и благополучие. Всички, дошли за празника, хапнаха няколко казана курбан, осветени от отец Спас. На празника бяха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на ОбС Владимир Христов и общински съветници.
Манастирът е с многовековна история. Първите писмени данни са от 1149-та година. От този манастир преди векове започва събирането на дарения за изграждане на Рилския манастир. Преданията разказват, че градежът на църквата в Рилския манастир в първоначалния му вид е правен по макет на Тросковския манастир. От тук са пренесени и огромните казани за курбан, които и до днес се съхраняват в манастира в Рилската света обител. Манастирът е опожаряван два пъти по време на робството. Силното земетресение през 1904-та година изравнява божия храм със земята. Възстановен е с доброволен труд и дарения от местните веднага след опустошителното Крупнишко земетресение. Иконостасът в църквата е почти на 90 години, съхранен в автентичния си вид.
Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
Празнична света Литургия се отслужва в православните храмове в Кюстендил


Празнична света Литургия се отслужва в православните храмове в Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от катедралния храм „Св. Успение Богородично” – Кюстендил.
Св. Архангел Михаил е първият от седемте ангела пред престола на Господ. Той е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с краката си и не случайно за него казват, че е най-силният ангел. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. На този ден, както и на другите големи църковни празници, в катедралния храм на Кюстендил идват много миряни, палят свещ за здраве и се включват в службата.
Венцеслав ИЛЧЕВ


Агенция „Фокус“
Близо 2 000 жители на община Сливен празнуват на Архангеловден


Българската православна църква почита паметта на свети Архангел Михаил. Мъжете с името Ангел в община Сливен са 930. 750 от тях са с постоянен адрес в общинския център. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Общо 212 са дамите с името Ангелина в общината, като с постоянен адрес в Сливен са 153 от тях. Името Михаела носят общо 148 жени, 134 от тях живеят в града. 38 са дамите с името Искра, 36 от тях живеят в Сливен. Мъжете с името Пламен са 791. 687 от тях са с постоянен адрес в града. 142 са мъжете с името Огнян. От тях 126 са от Сливен, а останалите от населените места на общината. Името Огняна носи една дама. 148 жени в общината носят името Райна, от тях 106 са от Сливен. 92 са представителките на нежния пол с името Рая, които живеят в града, а в общината са 109. Господата с името Гавраил са общо 6, като 5 от тях са с постоянен адрес в Сливен. Днес празнуват и мъжете, чието име е Рангел. Те са общо души 9 души.


Агенция „Фокус“
На Архангеловден архимандрит Висарион ще служи в село Чокманово


Тази година божествената света Литургия на Архангеловден днес от 9:00 часа, посветена на Събор на св. Архангел Михаил, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи в едноименния храм в село Чокманово, община Смолян. Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян. В служението на храмовия празник ще участват още председателят на църквата отец Иван Василев, иподякони и църковният хор при храм „Св. Дух“ в Смолян с диригент Мария Узунова.
Св. Архангел Михаил е главният пазител на Небесното царство и главен страж на Божия закон. Като вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината се изобразява с копие в ръка, а с краката си поразяващ дявола. Църквата е установила празнуване на Архангеловден в началото на ІV век в чест на съборното единство на ангелските чинове, начело с небесния им пълководец св. Архангел Михаил. Той е символ на доброто, на справедливостта и светлината. Църквата в Чокманово „Св. Архангел Михаил“ е осветена през 1885 г. и е в националния списък на паметниците на културата от местно значение.


Агенция „Фокус“
Иглика Мишкова, етнолог: Архангел Михаил е ангелът, който се спуска при умиращите хора и изважда със сабя душите на мъртвите


Според традиционните представи, Архангел Михаил е ангелът, който се спуска при умиращите хора и изважда със сабя душите на мъртвите. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ етнологът Иглика Мишкова. Тя допълни, че отбелязването на този ден в църковния календар е свързано с представите за деветте ангелски сина, които са разпределени в няколко последователни йерархии: в горна, в средна и долна йерархия. „Същност разликата между наличието на тези три ангелски храмове се пише в богословската литература. Според изследователите, този празник е въведен, за да може да противодейства на юдеите-еретици, които според различни старозаветни канони са идолопоклонници като в етническо поклонение пред луната, пред звездите, пред слънцето те смятат, че ангелите са създатели на видимите твари и дори са по-висши от самия Христос. На практика, утвърждавайки се от подобен празник като Св. Архангел Михаил, духовенството налага идеята за деветте архангелски храмове в деня на страшния съд, който се нарича 8-ден. Празникът е посветен на самия Архангел Михаил. Според традиционните представи обаче и според вярванията на българите, това е ангелът, който се спуска при умиращите хора и изважда със сабя или нож душите на умиращите хора. Той е популярен като пратеник - това е архангелът, който трябва да долети в съответния предсмъртен час, за да вземе със себе си душата на този, който е покойник и после да заведе душата в отвъдния свят, където заедно със своя събрат Св. Петър да отправи душата или към Райската градина, или към врящия казан - в зависимост от това каква е душата на покойника. Много често в продължение на дни, той измерва греховете на хората с един окървавен нож, с който вади душите им“, допълни още Мишкова.
Бояна МАРКОВА


Агенция „Фокус“
Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави Архиерейска света Литургия в храм „Света великомъченица Неделя“ в София


Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави Архиерейска света Литургия в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът е, че Православната църква днес чества Събор на св. Архангел Михаил (Архангеловден). Литургията ще се проведе в катедралния храм „Света великомъченица Неделя“, където един от престолите на храма е посветен на водача на небесното войнство. Богослужението ще започне в 9.00 часа с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Никола ПЕТКОВ


Агенция „Фокус“
Архангеловден е


Българската православна църква и всички вярващи празнуват деня на св. Архангел Михаил, наричан още от народа Архангеловден. По повод празника във всички епархии ще се отслужи света Литургия. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужват молебени за здраве, приготвят се курбани и обредни хлябове.
Това е най-големият есенен празник след Димитровден. Според православната църква свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, самото му име означава на еврейски „кой е като Бога“ затова и символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. Св. Архангел Михаил е почитан като най-силният от архангелите и е известен още като „началник на ангели и архангели”. Вярващите свързват неговото име с часа на смъртта си, тъй като той е онзи, чиито пратеници прекъсват нишката на земното. Той е пазител на душите на мъртвите и борец против злото. Изобразяван в иконите с копие в ръка или меч в народните вярвания той се смята за ангелът, който повежда душата на мъртвия към ада или рая. Денят 8-ми ноември е избран и за Професионален празник на полицията. Днес се навършват 139 години от създаването на институцията в България.
Днес празнуват всички с имена: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан, Серафим.