Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Размяната на територии - по-малко вероятна след изборите в Косово

08 октомври 2019 | 16:38

Размяната на територии изглежда все по-малко вероятна след изборите в Косово. Според американския експерт по балканските теми, вероятната бъдеща коалиция би била против промяна на границите на страната. Темата за диалога между Прищина и Белград се очаква да доминира в дневния ред на бъдещото управляващо мнозинство, но хората, които са гласували за опозиционните досега партии очакват и засилване на борбата с корупцията и подобряване на икономическото състояние на страната. Изборите преминаха спокойно и бяха оценени положително от международните наблюдатели, а бъдещият върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността обеща, че скоро ще посети Косово, но неговото изявление, че докато страната не получи признание от Русия, Китай и Индия, няма да стане истинска държава разочарова сериозно Прищина. Политиците там се опасяват, че позицията на Испания, която не признава Косово, ще влияе на работата на новия европейски топ дипломат.
***

ТАСС: Крайнодясното движение „Самоопределение“ печели изборите в Косово след преброяване на всички бюлетини
Крайнодясното движение „Самоопределяне“, водено от Албин Курти, спечели предсрочните парламентарни избори в Косово, след преброяване на 100% от бюлетините, съобщи пресслужбата на ЦИК на Косово, цитирана от TACC.
Според ЦИК „Самоопределение“ води с 25.49%, следвано от Демократическа лига на Косово (24.83%) на Иса Мустафа. На трето място е Демократическата партия на Косово на Кадри Весели (21,25%). Алиансът за бъдещето на Косово на бившия премиер Рамуш Харадинай, заедно със Социалдемократическата партия набират 11,57%.
Така „Самоопределение“ ще получи 30 места в парламента, Демократическата лига на Косово - 29 места, Демократическата партия на Косово - 25 места, Алиансът за бъдещето на Косово, заедно със Социалдемократическата партия - 14 места. Според "конституцията" на Косово от 120 места в парламента 100 депутатски мандата са разпределени между албански депутати и още 20 сред представители на национални малцинства, от които 10 са за сърбите. Според резултатите от изборите всичките десет „сръбски“ места в парламента ще се заемат от партията „Сръбска листа“, подкрепяна от официален Белград.
„Самоопределение“ и Демократическата лига на Косово обявиха готовността си да обсъдят коалиционно споразумение още след обявяването на първите резултати.

Gazeta Express (Косово): Американският посланик в Косово се срещна с Албин Курти
Американският посланик в Косово Филип Коснет се срещна с Албин Курти, чиято партия „Самоопределение“ спечели предсрочни избори на 6 октомври, съобщава базираният в Прищина вестник Gazeta Express.
„Самоопределение“ публикува изявление в пресата, в което заяви, че посланик Коснет приветства нормално протеклите избори и висока избирателна активност на гражданите. Според „Самоопределение“ Коснет е поздравил Курти за кампанията му, в която акцент са били проблемите на гражданите. „Той (посланикът) беше особено заинтересован от напредъка в борбата срещу корупцията, в икономиката и напредъка в диалога със Сърбия за постигане на всеобхватно споразумение, което ще донесе устойчива стабилност и мир в региона“, се казва в изявлението.
От „Самоопределение“ пишат , че Курти е уверил американския посланик, че ще бъде министър-председател на всички граждани на Косово, като се започне от косовските сърби. „Курти информира посланика, че вътрешната консолидация на Косово с цел изграждането на демократична и правова държава, икономическото развитие и цялостния напредък на обществото са сред основните му приоритети, които се очаква да бъдат изпълнени“, се казва в изявлението. Курти заяви на американския посланик, че ще започне диалог с косовските сърби през първата седмица след поемането на задължения като косовски премиер. „През първия месец Курти каза, че трябва да се срещне с представителя на ЕС по външната политика Жозеп Борел, за да започне разговори с Брюксел относно диалога със Сърбия, защото „диалогът със Сърбия трябва да бъде добре подготвен с ясни принципи“, заявиха от „Самоопределение“. Според партията първоначално Косово трябва да затвори главата с 33-те споразумения, постигнати досега със Сърбия, а именно да оцени тяхното прилагане и последици. „Не трябва да закъсняваме, но и да не вземаме прибързани решения и да правим грешки“, се заключава в съобщението за пресата.

RTK (Косово): Американски експерт: Хората в Косово искат промяна и гласуваха за това
Американският анализатор за Балканите Даниел Сървър заяви в интервю за The Voice of America, че резултатите от изборите в Косово не са неочаквани и хората в Косово искат промяна и са гласували за това, цитира думите му косовският телевизионен канал RTK Live.
Според експерта сега се очаква да започнат преговори за формиране на новото правителство. "Надявам се, че ще се създаде широка коалиция, която ще разполага със значително мнозинство в парламента, защото такова е необходимо за разговорите с Белград."
Сървър каза, че правителството между „Самоопределение“и Демократичната лига на Косово (ЛДК) ще има програма, която се фокусира върху борбата срещу корупцията, икономиката и териториалната цялост и суверенитета на Косово. „Мисля, че никоя от двете партии не харесва идеята за размяна на територии и би искала да я избегне.“
„Очаквам Косово да премине към следващия етап на преговори с консолидирана позиция в полза на териториалната цялост и суверенитет на страната. И мисля, че ще настоява на това, което може би означава, че няма да има бързо решение на проблема със статута“, заяви Сървър по отношение на диалога между Косово и Сърбия.
Американският експерт призна, че митата върху сръбския внос са основна пречка за подновяване на диалога, но не е уверен дали новото правителство на Косово ще реши да ги премахне. „Вярвам, че това зависи от това какво ще получат в замяна. Ако получат в замяна ясен мандат за диалог за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия в рамките на съществуващите граници, мисля, че би било грешка, ако не ги отменят."

Gazeta Express (Косово): Европейските наблюдатели смятат, че „Сръбска листа“ е пречела на нормалното провеждане на изборите
Европейските наблюдатели, които надзираваха изборите в Косово смятат, че изборите са били спокойни с ограничени инциденти, но „Сръбска листа“ е пречела на нормалното провеждане на изборите на някои места, пише Gazeta Express.
Те заявиха в това на пресконференция, свързана с изборите.
Главният европейски наблюдател Виола фон Крамон-Таубадел заяви, че са били засечени нередности в изборите, свързани с опити за мешателство в изборите от страна на „Сръбска листа“, чиито партийни членове или привърженици са се опитали да накарат хората да гласуват за тях в изборния ден.
„В някои част на Косово изборите не бяха в съответствие с международния стандарт, установихме намеса в избора на гласоподавателите във връзка с пускането на бюлетини за „Сръбска листа“, заяви тя.
Наблюдателите също така са установили някои нередности свързани с достъпа до секциите на хора с увреждания и са препоръчали на бъдещото правителство и на парламента в Косово да поработи върху върховенството на закона и да продължи да работи по процеса по европейската интеграция на страната.
***

RTK (Косово): Харадинай: Съжалявам да чуя за мнението на Борел, че Косово никога няма да бъде държава без признанието на Китай, Индия и Русия
Бившият премиер Рамуш Харадинай коментира изявлението на избрания за нов Върховен представител на Европейския съюз по въпросите за външните работи Жосеп Борел, който по-рано заяви, че Косово има нужда от признанието на Русия, Китай и Индия, за да се превърне в държава, предава “Радио и телевизия на Косово“.
„Когато чух, че Борел, номиниран да наследи (Федерика) Могерини, да казва, че Косово няма никога да е държава, докато не разполага с признанието на Китай, Русия и Индия се почувствах тъжен заради пликите му знания за нашият регион, когато той има намерение да води външната политика на ЕС. Напомняме на Борел за фундаментален принцип – признанието, базирано на международното нито прави, нито възпрепятства съществуването на държавата. Признанието е политически ход и не се основава на законовото и политическо функциониране на една държава”, заяви Харадинай.

Б92 (Сърбия): Борел: Ако Китай, Индия и Русия не признаят Косово, то няма да стане държава
Жосеп Борел, който беше избран и скоро ще поеме поста на Върховен представител на ЕС заяви, че Косово има нужда от признанието на Китай, Русия и Китай, за да бъде държава, предава белградската медия Б92.
Той добави, че скоро ще посети Прищина в опит да подпомогне диалога й с Белград.
„Едно нещо е ясно – Косово и Сърбия трябва да стигнат до споразумение. Това е важно. И аз ще направя възможно най-много за да постигна този приоритет. (…) Косово трябва да премахне митата, а Сърбия да се посвети на дълбок и честен диалог“, заяви Борел.
На въпрос дали достоверността и целостта на неговите политики в диалога между Белград и Прищина ще бъдат поставени под въпрос от позицията на Испания, която не признава независимостта на Косово, Борел заяви, че макар държавите-членки на ЕС да се различават по позициите си, те са обединени в ангажимента си за решаване на проблема в региона.
„Ако Китай Индия и Русия не признаят Косово, то няма да достигне истинска държавност. Ето защо трябва да продължим да работим и да поддържаме преговорите“ добави още той.

Der Standard (Австрия): Революционна промяна на властта в Косово
Ирония е, че президентът на Косово Хашим Тачи натовари своя най-голям критик Албин Курти, председател на движението „Самоопределение“ задачата да състави новото правителство в Прищина. А по-рано Курти увери, че ако поеме премиерския пост в най-младата държава на Балканите, ще насърчава стартирането на процедура по импийчмънт срещу Тачи, отбелязват в редакцията на австрийския национален ежедневник Der Standard.
В неделя левите националисти от „Самоопределение“ спечелиха предсрочните парламентарните избори в Косово с 25,6%, набирайки минимална преднина пред консервативната Демократична лига на Косово (ДЛК), която спечели 24,9% от гласовете на избирателите. Очаква се двете настоящи опозиционни партии да формират правителство, което до този момент не е управлявало като конфигурация в Косово.
Партията на Курти години наред се смяташе за неприемлива заради яростната й политика в опозиция и употребата на средства като сълзотворен газ в парламента в опит да блокират гласувания например.


Тонът е силно сдържан

Курти беше кръстник на косовския естаблишмент. Сега той силно сдържа тона си, а желанието да работи в посока на реализиране на Велика Албания бе поставено деликатно на заден план. Малко преди изборите лидерът на „Самоопределение“ дори посети мемориала на бившия президент Ибрахим Ругова - политик, който за разлика от Курти беше много умерен. Ругова беше и един от основателите на ДЛК, с която сега Курти иска да управлява в коалиция.
Водещият кандидат на ДЛК Вьоса Османи обяви в изборна нощ, че ще се опита да работи със „Самоопределение“. За Османи резултатът от изборите е напълно задоволителен: 37-годишният международен адвокат ще намери по-лесно да надделее в партията срещу „старците“. Въпреки че ДЛК винаги е била спонсорирана от държавата партия, тя все повече се включва в скандали като корупционни афери. Сега Османи иска да изчисти името на партията, а за Курти налагането на върховенството на закона, реформата на съдебната система и полицията е тема номер едно. Затова спечели изборите. Косоварите гласуваха против старата гвардия на Освободителната армия на Косово (АОК) в неделя – Демократическа партия на Косово се срина до 21% от гласовете, НИСМА дори не влезе в парламента.
Посланието е ясно: косоварите искат прозрачност вместо непотизъм. Преди всичко Албин Курти има младата, образована, градска публика зад гърба си. В изборна нощ, когато привържениците му в Прищина празнуваха с фойерверки, той се държа умерено, заявявайки, че иска да „укрепи нашата република“. За Велика Албания не бе спомената и дума.

Неутрализиране на радикалността

Именно защото ДЛК събра почти същия брой гласове като „Самоопределение“, ще бъде по-добре да неутрализира радикалните подходи на партията на Курти. Тя настоява за Министерството на правосъдието, вътрешните работи и финансите, ДЛК вероятно ще отговаря за икономическа и външна политика.
Държавният глава на Сърбия Александър Вучич не бе много доволен от победата на Курти на изборите. Контролираната от официален Белград партия „Сръбска листа“ получи над 90% от гласовете в населените с преобладаващо сръбско население населени места. Вучич говори за „победа с 10:0“. Всъщност резултатът показва доколко той и неговата партия са способни да контролират косовските сърби.

„Макфакс“ (Македония): Идеята на Курти за обединение с Албания е тревожна
Тревожното след изборите в Косово е политическата програма на председателя на движение „Самоопределение“ Албин Курти за обединение с Албания, предупреждава австрийският анализатор Пол Лендвай в статия за ежедневника Der Standard, цитирана от македонската информационна агенция „Макфакс“.
Фактът, че Европейският съюз е парализиран от драмата на Брекзит и че дискредитираната американска администрация вече не действат като стожер на стабилността на Балканите, придава особена експлозивност на победата на велокоалбанските националисти в Прищина, добавя Лендвай.
Причината за безпокойство за стабилността на Косово, включително в региона, не е „вътрешно“ политическата дейност на Албин Курти, а неговият продължителен националистически курс за обединение с Албания.
Въпреки етническото и езиковото разнообразие на албанците, живеещи в четири балкански страни, както и на около 1,5-те милиона от диаспората, мечтата за Велика Албания остава често пренебрегван политически и емоционален фактор, твърди австрийският анализатор.
Освен това не бива да се пренебрегват случайните изявления на албанския премиер Еди Рама, отбелязва Лендвей. Той също така предупреждава, че замразеният конфликт може да предизвика сблъсъци по всяко време на Балканите.

Politico: Борел ще посети първо Косово като Върховен представител на ЕС.
Първата визита като Върховен представител на Европейския съюз на Жосеп Борел ще бъде в Косово, въпреки че собственото му правителство не признава суверенитета на Прищина, пише списание Politico.
Борел, който в момента е действащ външен министър на Испания, направи изявлението си по-рано, когато отговаряше на въпроси, свързани с качествата си като бъдещ Върховен представител на ЕС.
Той трябваше да отговори на въпроси, свързани с това каква е визията му в подкрепяния от ЕС диалог в „замразения“ конфликт между правителствата на Сърбия и Косово, като се има предвид това, че собственото му правителство не признава суверенитета на вторите.
Според някои източници, Борел ще назначи специален посланик в диалога, което може да ограничи до минимум неговата собствена намеса в конфликта.
Той обаче ясно даде да се разбере, че решаването на конфликта е негова основна цел.
„Моята първа визита ще е в Прищина“ , заяви той пред Европейската комисия по външните работи.
„Никога не съм бил в Косово, по очевидни причини, но първото ми посещение ще е там“, заяви той.
Косово обяви своята независимост през 2008 г. от Сърбия, което се случи почти десетилетие след края на конфликта, който прекрати сръбското управление на региона. Повече от сто страни са разпознали Косово като независима страна, включително Великобритания, Германия, САЩ и Франция. Белград отказва да признае суверенитета на Прищина и счита Косово за сепаратистка територия. Други страни като съюзника на Белград Русия, както и пет други държави от ЕС, включително Испания имат същото становище.
Отказът на Испания да признае независимостта на Косово е свързан с притесненията, че такава стъпки биха дали кураж на сепаратистите в страната, като например Каталунското движение за независимост.
Попитан дали ще се опита да прокара в правителството в Мадрид идеята за признаването на суверенитета на прищина, Борел заяви, че „признанието на Косово е компетенция на страните членки“ на ЕС.
„Едно нещо е важно – Косово и Сърбия и трябва да стигнат до споразумение. Това е важното нещо. И аз ще направя възможно най-много за да постигна този приоритет“, заяви той.
Борел добави, че ЕС щом не е могъл да реши проблем, който стои до границата на съюза е „много трудно да се повярва, че ще сме геополитическа сила“.

"Независен" (Македония): Изборите в Косово бяха демократични и са пример за региона, смята правозащитна организация
Съветът на Косово за защита на правата и свободите на човека заяви, че предсрочните парламентарни избори в страната са били добре организирани, много добре наблюдавани и „въпреки краткото време, в което бяха организирани, може да се считат за най-добрите избори досега“, пише македонският вестник ”Независен“.
В свое прессъобщение косовската правозащитна организация изтъкна факта, че партиите, които не победиха в изборите не оспорват резултатите от тях, „което създава по-лесна ситуация за формирането на нови институции“.
Съветът също така оцени високата избирателна активност на гражданите като положителен напредък в сравнение с избирателната активност на последните парламентарни избори през юни 2017 г. Той също така очаква и призовава за създаването на нови институции възможно най-скоро, за да не се създаде институционален вакуум.
Очаква се новото правителство на Република Косово да обърне специално внимание на правата на човека, без разлика между етническа принадлежност, пол, възраст и политически убеждения.
"Очакваме да намалим реториката, която може да предизвика напрежение, предвид факта, че изборите приключиха и излишното напрежение ще се отрази на функционирането на новите институции и на ефективността на работата и демократичните процеси", се казва в изявление на Съвета.
Правозащитната организация поздравява по случай победата в изборите досегашните опозиционни партии, движение „Самоопределяне“ и „Демократична лига на Косово“. Тя очаква партиите, останали в опозиция, „да играят конструктивна роля в интерес на гражданите и държавата."
***

Gazeta Express (Косово): Албин Курти заяви, че ще приеме сърби в управляващата коалиция, освен представители на „Сръбска листа“
Председателят на движение "Самоопределение" Албин Курти заяви, че ще започне преговори със сръбски политици в момента, в който поеме поста министър-председател, но добави, че няма намерение да включва в управляващата коалиция представители на подкрепяната от Белград „Сръбска листа“, пише прищинското издание Gazeta Express.
„Самоопределение“ спечели изборите по-рано в Косово, но не може да формира правителство самостоятелно. Очаква се, че Курти ще се коалира с „Демократичната лига на Косово“ (ДЛК).
Той заяви, че преговорите с партията ще започнат незабавно. Курти добави, че процедурите за формирането на ново правителство ще отнемат известно време, понеже финалните резултати не могат да бъдат обявени докато не са преброени всички гласове от изборите.
Той продължи, че управляващата коалиция ще включва сръбски партии, освен „Сръбска листа“.
„Нашата конституция казва, че поне един министър трябва да бъде от сръбската общност, но не споменава, че той трябва да е от „Сръбска листа“. Ще фокусираме приоритетите си върху малцинствата като общества, не като партии“, заяви той.
Курти заяви също така, че скоро ще започне преговори и с Върховният представител на ЕС, веднага след като поеме кабинета.
„Имаме нужда от диалог за разговорите (между Белград и Прищина). Трябва да се приготвим за този диалог добре, защото не можем да се провалим отново в преговори, които ще ни костват много. Трябва също така да ревизираме 33 споразумения, които сключихме между 2011 и 2017 г., какво е било приложено и какво не и какви са техните ефекти на хората в Косово. Ще започнем диалога със Сърбия, който трябва да има здрави основни принципи“, заяви вероятният бъдещ премиер на Косово.
Той добави, че стопроцентовите мита върху сръбския внос не са част от политиката на партията му, намеквайки че те може и да бъдат премахнати.