Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

1005 г. от смъртта на българския цар Самуил

06 октомври 2019 | 12:08

На 6 октомври през 1014 г. умира цар Самуил. Това се случва след завръщането на ослепените след битката при село Ключ български войници в българската столица Охрид. 1005 години по-късно няма съмнение за българския произход на владетеля. По повод 1005-ата годишнина от кончината на българския владетел Национален парк музей „Самуилова крепост“ работи със свободен вход за посетители. „Личността на цар Самуил надраства мащабите на Средновековието“, „Цар Самуил е имал не само управленски функции, но и чисто човешки чувства, което го превръща в обаятелна фигура“, бяха само част от мненията на историците по темата.

Агенция "Фокус"
Около 2000 души са посетили Национален парк музей "Самуилова крепост" за 1005-ата годишнина от смъртта на българския владетел

Около 2000 души са посетили Национален парк музей "Самуилова крепост" през днешния ден, когато отбелязваме 1005 години от смъртта на цар Самуил. Това съобщи за Радио "Фокус"-Пирин д-р Сотир Иванов, директор на Исторически музей - Петрич. Той добави, че всеки човек, който днес е бил в музея е получил копие от Манасиевата хроника, направено под формата на магнитче. По думите на д-р Иванов, през целия ден е имало много чуждестранни туристи, сред които много руснаци. Освен това посетителите са имали възможност да разгледат изложбата "Цар Самуил – ненадминат по сила и ненадминат по храброст", която е дело на Националния археологически институт с музей към БАН и Софийският университет. Също така е бил прожектиран филм, посветен на цар Самуил.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Проф. Пламен Павлов: Цар Самуил е олицетворение на България и опитите да се пренаписва историята са обречени на неуспех

Цар Самуил е олицетворение на България и опитите да се пренаписва историята са обречени на неуспех. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов по повод 1 005 години от смъртта на цар Самуил. По думите му опити да се спори за произхода на цар Самуил не са само на нашата югозападната съседка. „Те са започват още от края на 19 век от турската наука, ако можем да я наречем наука в случая. Тогава се твърди, че това е една южнославянско царство възникнало в Югоизтока. Това се дължи на някои недооценявания, на неизвестно неразбиране на типологията на Първото българско царство от страна на чужди учени. Например Константин Иречек в чиято обективност не може да се съмняваме, но все пак в духа на чешката славянска идея, той смята, че Комит Никола и неговите синове са представители на някакъв княжески род от Охридското езеро, това, разбира се, не е така. Всичко, което имаме като извори показва, че фамилията на Комит Никола произхожда от Плиска и Велики Преслав, че тя е родствена на династията. Неслучайно един български автор, анонимният на българския апокрифен летопис казва, че те са от Крумовата династия. Ние го виждаме и в имената на династията. Имената Давид, Мойсей, Арон и Самуил за някои учени звучат странно и те от там търсят арменска връзка, дори еврейска, каква ли не. Това са библейски имена, които са на мода в Плиска и Велики Преслав след покръстването. И името Симеон е библейско, името Йоан е библейско, Петър е библейско и с тях повече сме свикнали. Но Давид, Мойсей, Арон и Самуил са също на библейски царе“, каза историкът. По думите му е логично една династия, която смята че е получила властта от Бога да използва такива старозаветни имена. Проф. Павлов изтъкна, че това е характерно за целия християнски свят. „Освен това пак във фамилията имаме много характерни имена, да речем името Персиан или Пресиан. Персиан е владетелят, който присъединява земите на днешна Македония и Албания към българското царство в средата на 9 век. Пресиан е синът на Иван Владислав. Или името Лусиан, това са прабългарски имена, или Кракра. Да се откъсне историята на днешна Македония от историята на Добруджа, Мизия, Тракия и Поморавието е абсурдно, тъй като става дума за един и същ народ и един и същ управленчески елит. Той има много силни прабългарски корени, неслучайно в Битолския надпис на Иван Владислав се използва израза българи родом. „Владетелят е самодържец на българите, но и българин родом“. Той е олицетворение на България, тъй като е представител на царската династия, династията на великия Крум. В това отношение всякакви опити да се пренаписва историята са обречени на неуспех“, допълни историкът.
Виолета СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Агенция "Фокус"
Проф. Пламен Павлов: Цар Самуил за нас българите е нещо като национален светец

Цар Самуил за нас българите е нещо като национален светец, независимо, че не е канонизиран. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов по повод 1 005 години от смъртта на цар Самуил. По думите на историка българският владетел е една много талантлива фигура с многостранни проекти на своята дейност. „Самуил е един много емоционален човек, той е един човек с много силна воля, същевременно може да бъде и много човечен. Той е жесток и суров като всички средновековни владетели, той не се поколебава да екзекутира собственият си брат Арон и неговото семейство, когато Арон е уличен в държавна измяна в 987 г. Същият този суров човек получава инфаркт, когато вижда колоните от своите ослепени войници. Това става на 4 октомври, а на 6 октомври той си отива от този свят“, каза проф. Павлов. Той подчерта, че 1 005 години след събитията, ние се обръщаме към личността на Самуил, за нас той е нещо като национален светец, независимо, че не е канонизиран от църквата. „Както и в поезията на Вазов и Атанас Далчев и много други поети и писатели, както и в трилогията на Димитър Талев, Самуил за нас е една знакова фигура. Той е част от нашата българска идентичност, ние не можем да си представим България и нас самите без цар Самуил“, изтъкна още проф. Павлов.
Виолета СИМЕОНОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Агенция „Фокус“
Д-р Сотир Иванов, ИМ – Петрич: Цар Самуил е имал не само управленски функции, но и чисто човешки чувства, което го превръща в обаятелна фигура

При цар Самуил виждаме, че той има не само управленски функции, но и чисто човешки чувства – любов, емоция, съпричастност, милосърдие, състрадание. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич. По думите му тези качества са много нехарактерни за Iредновековието, затова и го открояват от владетелите през този период. „Мисля си, че те са били особено важни и в процеса на обединение на българите. Чисто човешкото отношение на Самуил към неговите войници и поданици, изиграва също толкова голяма роля, колкото и неговите политически, но и военни победи, които в продължение на 4 десетилетия показват един непримирим дух. Всички тези неща изграждат образа на владетеля, който доминира в Българското средновековие. И както по-късно ще пише Йоан Спирадонакис: „Самуил, който винаги е в устата на българите““, каза още д-р Иванов. Той посочи че тази особеност, това отношение към неговите поданици го превръща в една обединителна фигура, каквато не е била характерна за този период на нашата история.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Д-р Сотир Иванов, ИМ – Петрич: Личността на цар Самуил надраства мащабите на Средновековието

Петрич. Личността на цар Самуил надраства мащабите на Средновековието. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич. По думите му е особено важно да се има предвид, че това е средновековният владетел, който буди най-голям интерес в научните ни среди. „Това е владетелят, за който беше организирана много голяма научна конференция в София, посветена на 1000-годишнината от битката в Ключката клисура и 1000 години от смъртта на Самуил. Всъщност неговата личност е доста интересна, защото тя надраства мащабите на Средновековието. В политиката на цар Самуил има величие и военен гении, които виждаме и при цар Симеон. Виждаме също дипломацията, международните договори, както с католическия запад, така също сме свидетели на дипломацията му на изток с Византия и с държави и организации, които са разположени в източната част на Европа. Това, което най-много откроява Самуил, е неговата емоция и отношение към поданиците му“, каза още д-р Иванов. Той добави, че това е особено важно в края на първото християнско хилядолетие, когато всички очакват второто пришествие. „Това са дни на смирение, но и на надежда. Както казват и средновековните автори, в контекста на библейските разкази: „Какъвто е владетеля, такъв е и народа, който управлява““, посочи д-р Иванов.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Национален парк музей „Самуилова крепост“ ще работи със свободен вход за посетители

Петрич. Национален парк музей „Самуилова крепост“ ще работи със свободен вход за посетители. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич. Поводът е 1005-ата годишнина от гибелта на цар Самуил. „Специално за 6 октомври сме предвидили и показване на една страхотна изложба. Тя е дело на Националния археологически институт с музей към БАН и Софийският университет. Нейното име е „Цар Самуил – ненадминат по сила и ненадминат по храброст“. Въпросната постерна изложба е двуезична и е съставена от 24 постера. Достъпът до изложбата е непрекъснат, тоест може да я видите дори след края на работното време на обекта“, каза още Иванов. Той добави, че другото, което са предвидили е показването на един мултимедиен продукт, който ни връща към времето на Самуил. „Той ще бъде показан в експозиционния център на Самуилова крепост. Освен това колегите, които работят на обекта са подготвили изненада и ще има подарък за всеки един, който на 6 октомври посети Национален парк музей „Самуилова крепост““, допълни д-р Иванов.
Ливия НИНОВА