Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Започва ловът на дива свиня

05 октомври 2019 | 08:22

Започва груповият лов на дива свиня. По време на новия сезон ловът ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство. Във връзка с откриването на ловния сезон за дива свиня, министърът на земеделието и храните издаде заповеди и указания за прилагане на мерки за биосигурност в ловностопанските територии, попадащи в и извън инфектираните зони с установено АЧС. Документите са изготвени и утвърдени по предложение на компетентния орган Българска агенция по безопасност на храните и след консултация с Центъра за оценка на риска по хранителната верига, научни среди, организации на свиневъдите и национални ловни сдружения.

Агенция "Фокус"
С масови проверки и инструктажи за безопасност от полицейските инспектори започна ловният сезон в област Кърджали

Пет групи с общо 66 ловци от дружинките „Гледка” и ”Миладиново” са били проверени и инструктирани тази сутрин при откриването на ловния сезон в областта от младши полицейските инспектори по КОС в РУ-Кърджали Васил Демерджиев и Георги Неделчев съвместно със служители на ловното стопанство „Женда”. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Кърджали. Специално внимание тази година е било обърнато на въведените нови изисквания за носенето на оръжието в куфар или калъф със заключено устройство на пусковата скоба и отделното пренасяне на оръжието от боеприпасите. Всички проверени ловци са били изрядни, е констатацията на младши полицейските инспектори. През контрол са минали и сроковете за валидност на разрешителните на ловците, мерките за безопасност за предотвратяване на инциденти, носенето на светлоотразителни жилетки и шапки, напомнено е било за незабавно сигнализиране на органите на реда при забелязани съмнителни лица. Проверки са били извършени днес на територията на всички общини в областта от инспекторите на съответните РУ на МВР.
Преди старта на ловния сезон на началниците на полицейските управления областта бяха изпратени разпореждания да организират съвместно със служители на Горските стопанства обхватен контрол на ловните дружинки за спазване на всички изисквания и мерки за безопасност.

Агенция "Фокус"
Д-р Росен Федерчев, ОДБХ-Ловеч: Няма никакъв проблем в комуникацията между държавата и ловците

Няма никакъв проблем в комуникацията между държавата и ловците. Това каза на откриването на ловния сезон пред журналисти в ловешкото село Драгана д-р Росен Федерчев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните-Ловеч, предаде репортер на Агенция „Фокус“ „Всички ловни дружинки от ловешко са запознати с мерките за биосигурност. Лично присъствах на обучение на служители на държавните горски предприятия заедно с колеги ловци. Многократно сме правили общи срещи под формата на обучения и разяснения“, увери той. Всички заповеди на Областната дирекция по безопасност на храните периодично се предават на организациите“, добави д-р Федерчев.
Веселка ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Зам.-министър Атанас Добрев: До ноември земеделците с регистрирани опустошени стопанства от село Драгана ще получат обезщетение

До ноември всички земеделци с регистрирани опустошени земеделски култури от село Драгана ще получат обезщетение. Това каза на откриването на ловния сезон пред журналисти в ловешкото село зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“ на въпрос за опустошителните градушки в Област Ловеч през май. „Управителният съвет на Държавен фонд земеделие прие решение да се обезщетят всички потърпевши при бедствията през 2019 година. И сега, в момента в Областната дирекция на Фонд земеделие в Ловеч има указания и подават заявления до 20 октомври“, обясни той.
От своя страна кметът на село Драгана Печо Иванов заяви, че за нерегистрираните стопани няма средства от общинския бюджет. „Има някакви средства от „Бедствия и аварии“, но те са крайно недостатъчни“, уточни той.
Веселка ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Зам.-министър Атанас Добрев: 12 са действащите огнища на Африканската чума със Зона А за последните 30 дни у нас

12 са действащите огнища на Африканската чума със Зона А за последните 30 дни у нас. Това каза на откриването на ловния сезон пред журналисти в ловешкото село Драгана зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Иначе старите случаите, които са отпреди са 63-64. Те са минали своя мониторингов период и в момента териториите са свободни. Трябва да свикнем да живеем и да се справяме със заболяването Африканска чума по свинете“, обясни той, като уточни, че 23-24 държави, в които има огнища на АЧС също работят. „Специалистите казват, че когато се настани в една държава, заболяването стои 3-5 години. Всичко зависи от нас. Колкото сме по-внимателни, толкова по-бързо ще спре разпространението и болестта ще бъде унищожена“, добави Добрев.
Веселка ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Комисар Илиян Илиев, ОД на МВР – Варна: Ловците да тръгват на излет добре екипирани и с изправно оръжие

Участниците в отстрела на местен дребен и едър дивеч, както и в груповия лов на дива свиня във Варненско, трябва да спазват някои основни правила за безопасност. Задължително е да се тръгва на излети с добра екипировка, с проверено и изправно оръжие. Това коментира за Радио „Фокус“ – Варна по повод старта, от днес, на новия ловен сезон, комисар Илиян Илиев, началник на Отдел „Охранителна полиция“ към Областната дирекция на МВР. Той призова членуващите в ловните дружинки да бъдат екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят. Задължително условие при провеждането на ловните излети е стриктно да се спазват и противопожарните изисквания. При пренасянето на огнестрелното оръжие, то трябва да е поставено в затворен транспортен куфар или в калъф, с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника, обясни още комисар Илиев.
Диана СТОЕВА

Агенция "Фокус"
Зам.-министър Атанас Добрев: Около 2800 държавни служители контролират изпълнението на мерките за биосигурност

Около 2800 са ловните дружинки в страната, толкова държавни служители контролират изпълнението на мерките за биосигурност. Това каза на откриването на ловния сезон пред журналисти в ловешкото село Драгана зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В цялата страна имаме дежурни от нашите горски и ловни стопанства. Ловците не трябва да се самозалъгват, че някой ще пропусне проверките. Всички трябва да бъдем отговорни, защото се убедихме през летния сезон, че Африканската чума по свинете нанесе сериозни икономически щети“, обясни той. Зам.-министър Добрев съобщи какво е разпространението на болестта на територията на България. „В новата заповед, зоните намаляха и се определят по друг начин, тъй като пикът на заболяването намаля. Той беше по време на най-топлите месеци – юли и август, до началото на септември. След като се видя, че се спазват тези 200-квадратни километрови ограничения и след проверки на европейските одитиращи институции, стана ясно, че в България спазваме цялата европейска стратегия за борба с Африканската чума“, посочи той, като отбеляза, че затова са предприети по-леки мерки. „Ако има открито огнище, се ограничава ловът само в радиус 1 кв. км. Ще има Б зона – 2 км. за индивидуален лов без кучета. Третата зона е 5 км. зона за групов лов с под контрола на горски служители“, добави зам.-министърът.
Веселка ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Зам.-министър Атанас Добрев: Тази година за пръв път ловът на дива свиня започва при навлязла епизоотична обстановка

Тази година за пръв път ловът на дива свиня започва при навлязла епизоотична обстановка във връзка със заболяването Африканска чума по свинете. Това каза на откриването на ловния сезон пред журналисти в ловешкото село Драгана зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да поздравя всички български ловци с откриването на груповия лов на дива свиня. Във връзка с Африканската чума по свинете и масовия лов на територията на цялата страна и мерките за безопасност за боравене с огнестрелно оръжие, трябва да се приемат и елементарни мерки за биосигурност. След излизане от ловните полета ловците трябва да направят дезинфекция както на високопроходимите си автомобили, така и на обувките си. Това се прави с цел превенция да не се разпространи заболяването на територията на България. Колкото повече се спазват тези мерки, толкова по-голям е шансът за изкореняване на болестта“, обясни той. По думите му ловните дружини трябва да спазват няколко неща. „Задължително трябва да имат фризери, в които ако има отстрелян дивеч, да се съхранява до излизането на пробите, които се взимат за Африканска чума и трихенолоза по свинете. Тези проби ще се взимат от служители на държавните ловни или горски стопанства, които ще отговарят за транспортирането им до лабораториите за изследвания“, уточни зам.-министърът. Пробата на трихенолоза, за която досега ловците заплащаха по 12 лева, със заповед на изпълнителният директор н БАБХ вече е намалена на 6 лева, добави Добрев, като отбеляза, че пробата за АЧС е изцяло за сметка на държавата. Той припомни, че основният фактор за разпространяване на заболяването е дивата свиня.
Веселка ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Служители на сектор КОС инструктираха ръководителите на ловни дружинки

Служители на сектор КОС инструктираха ръководителите на ловни дружинки. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Поводът е началото на новия сезон на местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня. Взети са всички необходими мерки за нормалното протичане на новия ловен сезон за местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня, който бе открит днес. По този повод сектор „Контрол на общоопасните средства“ в ГД „Национална полиция“ инициира извършването на инструктажи на ръководителите на дружинките по места от съответните областни дирекции на МВР и СДВР. Целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие.
От извършения анализ експертите от сектор КОС-ГДНП извежда най-честите причини за допуснати предишни инциденти:
- стрелба по шум или неясно видима цел;
- използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;
- неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно;
- самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;
- употреба на алкохол и упойващи вещества.
Според обобщените данни на ГД „Национална полиция“ у нас има 127 515 физически лица с разрешение за носене на оръжие с ловни цели. По време на изминалия ловен сезон по време на инциденти на лов са ранени 12 души и са загинали трима.
Това е поводът ГДНП да напомни още веднъж някои от основните правила за безопасно поведение:
- участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят;
- стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;
- стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

Агенция "Фокус"
Зам.-министър Атанас Добрев ще участва в откриването на ловния сезон в Ловеч


Започва ловният сезон за дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня. По този повод зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев ще бъде на посещение в Ловеч за среща с ловците, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Заедно с него ще бъде и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Мирослав Маринов. В 11.00 часа зам.-министър Добрев ще разясни указанията за прилагане на мерките за биосигурност във връзка с болестта Африканска чума по свинете.

Агенция “Фокус” припомня: От Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) съобщиха, че по време на новия сезон ловът ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство. Във връзка с откриването на ловния сезон за дива свиня, министърът на земеделието и храните Десислава Танева издаде заповеди и указания за прилагане на мерки за биосигурност в ловностопанските територии, попадащи в и извън инфектираните зони с установено АЧС. Независимо, че на много места популацията е засегната от вируса, усилията за справяне с болестта при питомните свине позволиха да отпаднат част от ограниченията по отношение на достъпа и ловуването в инфектираните зони.
Над 60 пъти се намалява площта на територията, в която ще важи забрана за извършване на всякакви дейности, в това число и лов, след установен случай на африканска чума.
Забранената зона от 200 кв. км се намалява на 3 кв. км. Съгласно новите указания се намалява и срокът за забраната - от 60 на 30 дни. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането на втория месец и групов лов с кучета.
Определя се инфектирана 200 кв. км зона около установен случай на заразено диво прасе. В нея попадат забранената площ от 3 кв. км, както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 27 кв. км се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона се разрешават всички видове лов на дива свиня.
Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително трябва се изследват за вируса, като изследванията са за сметка на БАБХ. До излизане на резултатите от пробите отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения.
Веселка ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
В Пазарджишко се извършват засилени проверки, свързани безопасността по време на откриването на ловния сезон


Предприети са засилени проверки свързани с безопасността по време на откриването на ловния сезон за местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик говорителят на ОД на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов. Той обясни, че служителите, отговарящи по това направление в ОДМВР-Пазарджик и районните управления по места, съвместно с представители на Регионалната дирекция по горите и ловно-рибарските дружества ще вземат участие в инструктажи на ръководителите на дружинките по места. „Целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие. Проверките имат за цел да засилят вниманието на участниците в лова към опасностите, които крие пренебрегването на мерките за безопасност. От извършения анализ в Главна дирекция „Национална полиция” са изведени на най-честите причини за допуснати предишни инциденти: стрелба по шум или неясно видима цел; използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня; неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно, самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова, употреба на алкохол и упойващи вещества. Участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят, стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети, стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника. Дадени са указания на организаторите на лова по време на инструктажите да насочват вниманието на ловците за установяване на умрели диви свине или такива с нетипично поведение, в контекста за мерките за превенция на разпространението на болестта Африканска чума по свинете“, обясни Стоянов. Той допълни, че представители на ОДМВР-Пазарджик са взели участие в редовното заседание на Съвета по лова, което се е провело в сградата на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик.

Ваня НИКОЛОВА


Агенция "Фокус"
Провеждат съвместен инструктаж за откриването на ловния сезон до хижата на РДГ във Варна


Съвместен инструктаж и проверка на Регионалната дирекция по горите и на Областната дирекция на МВР ще се проведе край Варна по повод откриването на ловния сезон. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от ОД на МВР. Началото е предвидено от 08.00 часа до хижата на Регионална дирекция по горите, разположена на пътя от квартал „Аспарухово“ към местността „Боровец“. Днес в града и областта се откриват ловен сезон 2019/2020 г. за местен дребен и едър дивеч, както и груповият лов на дива свиня. Според Комисар Илиян Илиев, началник на „Охранителна полиция“, от извършения анализ в ОД на МВР през минали години, могат да се изведат най-честите причини за допуснати инциденти. Сред тях са стрелба по шум или неясно видима цел. Опасност представлява и използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня и неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно. Друга причина за инциденти е самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова, както и употреба на алкохол и упойващи вещества.

Диана СТОЕВА


Агенция "Фокус"
МВР с превантивни мерки по повод ловът на дива свиня


Открива се ловният сезон 2019/2020 г. за местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня. По този повод сектор „Контрол на общоопасните средства“ в ГД „Национална полиция“ инициира извършването на инструктажи на ръководителите на дружинките по места от съответните областни дирекции на МВР и СДВР, съобщиха от пресцентъра на МВР. Целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие.
От извършения анализ сектор КОС-ГДНП извежда най-честите причини за допуснати предишни инциденти:
- стрелба по шум или неясно видима цел;
- използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;
- неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно;
- самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;
- употреба на алкохол и упойващи вещества
Това е поводът ГДНП да напомни в началото на новия ловен сезон някои от основните правила за безопасно поведение:
Участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят;
Стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;
Стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.


Агенция "Фокус"
Започва ловът на дива свиня


Започва груповият лов на дива свиня. По време на новия сезон ловът ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство. Във връзка с откриването на ловния сезон за дива свиня, министърът на земеделието и храните издаде заповеди и указания за прилагане на мерки за биосигурност в ловностопанските територии, попадащи в и извън инфектираните зони с установено АЧС. Документите са изготвени и утвърдени по предложение на компетентния орган Българска агенция по безопасност на храните и след консултация с Центъра за оценка на риска по хранителната верига, научни среди, организации на свиневъдите и национални ловни сдружения.
Независимо, че на много места популацията е засегната от вируса на АЧС, усилията за справяне с болестта при питомните свине позволиха да отпаднат част от ограниченията по отношение на достъпа и ловуването в инфектираните зони. Над 60 пъти се намалява площта на територията, в която ще важи забрана за извършване на всякакви дейности, в това число и лов, след установен случай на АЧС. Забранената зона от 200 кв.км се намалява на 3 кв.км. Съгласно новите указания се намалява и срокът за забраната – от 60 на 30 дни. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането на втория месец и групов лов с кучета.
Определя се инфектирана 200 кв. км. зона около установен случай на диво прасе с АЧС. В нея попадат забранената площ от 3 кв. км., както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 27 кв.км. се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона се разрешават всички видове лов на дива свиня.
В документа са посочени и мерките за биосигурност, които ловните дружинки трябва да спазват. За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.
Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава, както досега, за сметка на ловците. До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения.
Продължават претърсванията в ловностопанските територии за установяване на животни с нетипично поведение или вече загинали животни. С цел стимулиране на претърсването, в заповедта е разпоредено държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства да изплащат по 150 лева за намерен труп на дива свиня и по 50 лева за отстреляна дива свиня при индивидуален лов. Над 60 пъти се намалява площта на териториите, в които ще важи забрана за извършване на всякакви дейности, в това число и лов. От 5 октомври стартира груповият лов на дива свиня. По време на новия сезон ловът ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство.
Във връзка с откриването на ловния сезон за дива свиня, министърът на земеделието и храните издаде заповеди и указания за прилагане на мерки за биосигурност в ловностопанските територии, попадащи в и извън инфектираните зони с установено АЧС. Документите са изготвени и утвърдени по предложение на компетентния орган Българска агенция по безопасност на храните и след консултация с Центъра за оценка на риска по хранителната верига, научни среди, организации на свиневъдите и национални ловни сдружения.
Независимо, че на много места популацията е засегната от вируса на АЧС, усилията за справяне с болестта при питомните свине позволиха да отпаднат част от ограниченията по отношение на достъпа и ловуването в инфектираните зони. Над 60 пъти се намалява площта на територията, в която ще важи забрана за извършване на всякакви дейности, в това число и лов, след установен случай на АЧС. Забранената зона от 200 кв.км се намалява на 3 кв.км. Съгласно новите указания се намалява и срокът за забраната – от 60 на 30 дни. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането на втория месец и групов лов с кучета.
Определя се инфектирана 200 кв. км. зона около установен случай на диво прасе с АЧС. В нея попадат забранената площ от 3 кв. км., както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 27 кв.км. се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона се разрешават всички видове лов на дива свиня.
В документа са посочени и мерките за биосигурност, които ловните дружинки трябва да спазват. За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.
Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава, както досега, за сметка на ловците. До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения.
Продължават претърсванията в ловностопанските територии за установяване на животни с нетипично поведение или вече загинали животни. С цел стимулиране на претърсването, в заповедта е разпоредено държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства да изплащат по 150 лева за намерен труп на дива свиня и по 50 лева за отстреляна дива свиня при индивидуален лов.