Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Валежна обстановка

04 октомври 2019 | 10:27

Оранжев код за обилен валеж с гръмотевици е в сила за 8 области на страната. Предупреждението е в сила за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Шумен, Варна и Добрич. В тези области ще има значителни валежи от дъжд. Жълт код за обилен валеж с гръмотевици е в сила за 4 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Пазарджик, Смолян. В тези области се очакват значителни валежи от дъжд. Жълт код за обилни валежи е в сила за 17 области в страната. Жълтият код е в сила за областите за Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Силистра, Разград, Русе, Търговище, Велико Търново, Стара Загора, Габрово, Плевен, Ловеч , София-област, София, Перник и Кюстендил.


Агенция "Фокус"
НИМХ: Най-голямото количество валежи от дъжд е регистрирано в Бургас, а на връх Мусала е валял сняг

Най-голямото количество валежи от дъжд е регистрирано в Бургас - 28 л/кв. м, а на връх Мусала е валяло сняг. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В Кърджали е регистрирано количество от 22 л/кв. м, в Сливен - 21 л/кв. м, Карнобат и Хасково - 20 л/кв. м, в Стара Загора - 16 л/кв м.
Градушка е регистрирана в района на Ахтопол. Тя е била с размера на грахово зърно.
На Мусала вали сняг, а на Мургаш и Рожен е валяло само дъжд.

Агенция "Фокус"
Дъжд вали в Шумен, пътищата са мокри и хлъзгави

Дъжд вали в Шумен, пътищата са мокри и хлъзгави, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Времето е тихо, температурата на въздуха е около 17 градуса. Натоварен е трафикът в централната градска зона. Интензивно е движението по бул. „Симеон Велики“, ул. „Марица“, ул. 4Васил Друмев“, ул. „Алеко Константинов“, ул. „В. Априлв“ и др. Светофарните уредби в града функционират без промяна.
Ивелина ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Андриян Петров, зам.-областен управител на Смолян: Нормална е обстановката в областта, язовирите и реките имат достатъчно свободни обеми

Смолян. Нормална е обстановката в област Смолян, язовирите и реките имат достатъчно свободни обеми. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Андриян Петров – зам. областен управител на Смолян. Той отбеляза, че в края на лятото и началото на есента в областта е имало дългото засушаване и язовирите и реките имат достатъчно свободни обеми. „Нищо специфично и сложно не очакваме като метеорологична обстановка през следващите 24 часа за нашия регион. Нормално е, есента идва, необходимо е да има такива валежи, тъй като земята е доста суха. Дъждът ще помогне за есенните реколти“, поясни Петров. Той допълни, че засега валежите са слаби и няма притеснения, но въпреки това се следят нивата на реките и язовирите.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция "Фокус"
Севда Камбурова, изпълняващ длъжността областен управител на Кърджали: Следващите няколко часа се очакват по-интензивни валежи

Следващите няколко часа се очакват по-интензивни валежи, това каза за Радио „Фокус“ Севда Камбурова, изпълняващ длъжността областен управител на Кърджали. „Действително оранжев код имаме за днес, до 40-50 литра/кв.м се очаква да са валежите, но за момента обстановката е спокойна“. Язовирите около Кърджали имат свободни обеми, допълни Камбурова и каза, че се надява всичко да бъде нормално. „За момента е спокойно. Нямаме информация, която да е постъпила от останалите общини в областта за някакви по-сериозни случаи. Още не е спрял дъждът. Между 15.00 и 17.00 часа се очакват по-интензивни валежи”.
Дарина ДЕЕНИЧИНА


Агенция "Фокус"
Проливен дъжд, придружен с гръмотевици, вали в Смолян

Проливен дъжд, придружен с гръмотевици, вали в Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Валежът продължава около час, като в последните минути е интензивен. Пътните настилки в града са мокри и хлъзгави. По стръмните улици се стича вода, а по равните на места има големи локви и при шофирана е възможно да се получи аквапланинг, затова водачите трябва да шофират със съобразена скорост.
За днес за област Смолян е обявен жълт код за валежи от дъжд, като очакваните количества са между 20 и 30 л/кв. м, а на места до 40 л/кв. м.

Агенция "Фокус"
НИМХ: Най-много валежи са паднали на Рожен, Сандански и Елхово – 2 л/кв м.

Най-много валежи са паднали на Рожен, Сандански и Елхово – 2 л/кв м. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Информацията за валежите е към 12. 00 часа. В София при последното измерване падналото количество дъжд е под 1 л/кв м. Очакванията са валежите да се усилят в следобедните часове главно в източната половина от страната.
Виолета СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Марияна Попова, НИМХ: Очакваме валежите в планините да преминат в сняг

Очакваме валежите в планините да преминат в сняг. Това съобщи в интервю за Агенция „Фокус“ Марияна Попова, синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). “Над около 2 000 - 2 200 метра очакваме и валежите да преминат в сняг. Все още температурите са малко над нулата, само на връх Мусала е 1 градус. И то е над нулата всъщност, но очакваме температурите да се понижават”, добави още тя. Във връзка с валежите Попова даде информация, че те ще продължат през целия ден. „Валежите днес почти през целия ден, с временни прекъсвания, ще продължат. Днес по-значителни ще са в Централна и Източна България, като ще продължат и през нощта, с изключение на северозападните райони. Там ще започнат да спират още днес следобед. През нощта ще продължи да вали на изток, като значителни количества се очакват в източната част на страната от порядъка на 50-60 литра на квадратен метър“, посочи още тя.

Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Красимир Димитров, Столична община: Нямаме сигнали за запушени шахти и проблеми с градския транспорт във връзка с дъжда

София. Нямаме сигнали за запушени шахти и проблеми с градския транспорт. Това съобщи за Агенция „Фокус“ директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир Димитров във връзка с обстановката в София след валежите. По-рано е имало временно спиране на трамваите на бул. „Тодор Каблешков“ и бул. „България“ заради автомобил на релсите. Към момента движението е пуснато и автомобилът е отстранен. Направени за обходи на основните булеварди и подлези. За момента проблеми няма.

Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
НИМХ: Най-много валежи са паднали в София за изминалото денонощие

София. За изминалото денонощие най-много валежи са паднали в София – 17 л/кв м. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от НИМХ. 9 л/кв м валежи са паднали на връх Мургаш и 5 л/кв м в Оряхово.

Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
НИМХ: Оранжев код за обилен валеж с гръмотевици е в сила за 8 области на страната

Оранжев код за обилен валеж с гръмотевици е в сила за 8 области на страната за 4 октомври, сочи справка на сайта на НИМХ. Предупреждението е в сила за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Шумен, Варна и Добрич. В тези области ще има значителни валежи от дъжд. След обяд и през нощта срещу събота валежите ще са интензивни, на места с гръмотевици. Количества дъждове общо за обстановката 40-50 л/кв.м. Жълт код за обилни валежи е в сила за 17 области в страната. Жълтият код е в сила за областите за Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Силистра, Разград, Русе, Търговище, Велико Търново, Стара Загора, Габрово, Плевен, Ловеч , София-област, София, Перник и Кюстендил.Агенция „Фокус“
НИМХ: Днес ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд, максималните температури ще са между 11°-16° в Западна България до 23°-25° в югоизточните райони

София. Днес през страната ще премине добре изразен студен атмосферен фронт. От запад на изток ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Значителни ще са количествата в централните, след обяд и привечер - в източните райони. На места в Югоизточна България валежите ще са придружени с гръмотевични бури, има условия за градушки. След обяд в Северозападна България валежите ще спират и облачността ще се разкъсва. В Дунавската равнина ще духа умерен, временно силен вятър, който постепенно ще отслабва. В Източна България вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен. Ще продължи да нахлува студен въздух. Максималните температури ще са в широк интервал: от 11°-16° в Западна България до 23°-25° в югоизточните райони. През нощта срещу събота, с изключение на северозападните райони, валежите ще продължат, по-интензивни ще са в Източна България. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за октомври - ще се повишава. Това съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Над Черноморието ще бъде облачно. Ще има валежи от дъжд, които след обяд и вечерта ще са интензивни и на места по южното крайбрежие ще са придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще духа умерен, по Северното Черноморие и временно силен, северозападен вятър, който през деня ще отслабва и ще се ориентира от север-североизток. Максималните температури на въздуха ще се задържат все още високи - между 18° и 23°. Температура на морската вода е 21°-22°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. Над планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, над 2000-2200 метра от сняг. Значителни валежи ще има в масивите от Централна и Източна България. Ще духа умерен, по високите и открити части силен югозападен вятър, който в масивите от Западна България ще постепенно ще се ориентира от северозапад. Температурите ще се понижават; максималната на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 5°.