Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Спецакция в "Орландовци"

03 октомври 2019 | 14:12

Специализирана полицейска акция се проведе в столичния квартал „Орландовци”. ГДБОП и Специализираната прокуратура са влезли в квартала по разследване, свързано с имотната мафия. По време на акцията са били задържани петима души. Имотната мафия е отнемала имоти от възрастни хора без живи роднини и които имат психична зависимост и които са извън нормалното положение.


Агенция "Фокус"
Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Имаме данни, че ромски барон с прякор Начо е бил лидер на организираната престъпна група за имотни измами


Имаме данни, че ромски барон с прякор Начо е бил лидер на организираната престъпна група за имотни измами. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с проведената акция в квартал "Орландовци", предаде репортер на Агенция "Фокус". „Има данни за това, че едно от лицата или както ви ги наричате ромски барони, с прякор Начо е лидер на тази група. Това са данни. Дали ще се съберат досаттъчно доказателства, за да бъде привлечен към наказателна отговорност като ръководител на организираната престъпна група, ще стане ясно утре. Такива данни по досъдебното производство има. Сега дали ще бъдат събрани достатъчно доказателства, предстои да видим“, обясни още Гешев. На въпрос дали този човек има легален бизнес, заместник-главният прокурор посочи, че към момента няма данни този човек да има легален бизнес. Според него няма да е изненада, да се окаже, че този човек има и ТЕЛК.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: За 5 души имаме заповеди за полицейско задържане за имотни измами, разполагаме с данни за едно отвличане


За 5 души имаме заповеди за полицейско задържане за имотни измами, разполагаме с данни за едно отвличане. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с проведената акция в квартал "Орландовци", предаде репортер на Агенция "Фокус". "Към момента с колегите от ГДБОП работим с 10 лица. Предстои да видим на кои ще бъдат повдигнати обвинения, на кои ще бъдат пуснати заповеди. Заповеди за полицейско задържане имаме на 5 човека към този момент. Работим с още пет лица, но трябва да видим кой какво качество е имал", заяви още Иванов. Той уточни, че имотите са се намирали на територията на София на различни места. "Имотите са били на възрастни хора, даже едно от лицата е с психични отклонения, което е настанено в специализирано заведение. Схемата, по която са били извършвани, прехвърлянията са извършвани", допълни още Иванов. По думите му са избирани възрастни хора, които нямат живи роднини и които имат психична зависимост и които са извън нормалното положение. Иванов уточни, че самото досъдебно производство се наблюдава повече от година. По думите му така наречените бушони са получавали дребни суми. "На фона, на това, което са прибирали ръководителите, са дребни суми", допълни Иванов и обясни, че какви са сумите ще стане ясно в досъдебното производство.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Зам. главният прокурор Иван Гешев: Установени са три случая и три опита за имотни измами, има данни за отвличания на възрастни хора и изнудване


Установени са три случая и три опита за имотни измами, има данни за отвличания на възрастни хора и изнудване. Това каза зам. главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с проведената акция в квартал "Орландовци", предаде репортер на Агенция "Фокус". „Това, което ще ви обясним е досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура, по което прокурорите от специализираната прокуратура са работили съвместно с оперативните служби на ГДБОП и разследващи полицаи от същата служба. Става въпрос за организирана престъпна група, занимаваща се с това, което вие наричате имотни измами и публично известно определение – имотна мафия. Става въпрос за група лица от български граждани от цигански произход, които се занимават с отнемане на имоти от възрастни хора, които селектират на базата на това дали има данни за тях, че са зависими примерно от алкохол или че имат психични проблеми, които почти нямат роднини и близки хора. Схемата за извършване на тези да ги наречем имотни измами е следната. Зад тази група работят около 4-5 лица, да ги наречем бушони. Тези 4-5 лица в предишен период също са пострадали от дейността на тази група и са им взели имотите и апартаментите и в момента работят за тях за дребни пари. Живеят по фургони, на улицата“,допълни още Гешев. Той посочи, че след като групата локализира възрастни хора и след като ги затвори за определен период от къщата, която е наблизо и ги принуди с физическо и психическо насилие да се съгласят да прехвърлят единствените си последни имоти, да бъдат използвани тези бушони на тяхно име да бъдат прехвърлени имотите. Т.е. те ги използват като подставени лица“, уточни Гешев. Той обясни, че възрастните хора са изхвърлени на улицата, за да се оправят. По думите му това е някакъв сегмент на битовата престъпност. „Това е схема на извършване на престъпление, което е типична и се извършва от лица с нисък социален статус или част от определени общности. Това и типичен бизнес на определен кръг хора. Има няколко групи в София, които се занимават дълги години с такова нещо, с такива престъпления“, допълни още заместник-главният прокурор. Гешев изтъкна, че прокуратурата ще засили работата в този сегмент, защото не е тайна, че съществуват такива групи, които отнемат последните жилища на възрастните хора и ги изхвърлят на улицата, за да оцеляват по начин, който успеят. Зам. главният прокурор уточни, че по това досъдебно производство става дума за три случая. „Отделно три случая са предотвратени от колегите от МВР. Най-вероятно ще стане въпрос и за три опита за имотни измами. Направлението на работа на колегите е организирана престъпна група. Има данни за отвличания и изнудване“, допълни още Гешев. Той допълни, че утре колегите му ще преценят на база събраните доказателства какви обвинения да бъдат повдигнати.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Работим с 10 лица с колегите от ГДБОП при спецакцията за имотни измами в "Орландовци"


Работим с 10 лица с колегите от ГДБОП при спецакцията за имотни измами в кв. "Орландовци". Това главният секретар на МВР Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с проведената акция в квартал "Орландовци", предаде репортер на Агенция "Фокус".
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Зам. главният прокурор Иван Гешев: При спецакцията в кв. "Орландовци" става дума за имотна мафия


При спецакцията в кв. "Орландовци" става дума за имотна мафия. Това каза зам. главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с проведената акция в квартал "Орландовци", предаде репортер на Агенция "Фокус". Гешев уточни, че задържаните лица са били задържани и преди.
Той поясни, че става дума за имотна мафия с граждани от цигански произход.
Гешев заяви, че това е сегмент на битовата престъпност.

Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Полиция и жандармерия са разположени в кв. "Орландовци" в столицата


Полиция и жандармерия са разположени в кв. "Орландовци", предаде репортер на Агенция "Фокус". Засиленото полицейско присъствие е заради провежданата в квартала специализирана акция. Всеки момент се очаква да започне и брифинг по темата.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Зам. главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов ще дадат брифинг във връзка с проведената акция в кв. „Орландовци“


От 13.30 часа в кв. „Орландовци“ (моста на ул. „Лавандула“) зам. главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов ще дадат брифинг във връзка с проведената акция в квартала. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.Агенция "Фокус"
Специализираната прокуратура и ГДБОП извършват действия по разследването на организирана престъпна група за имотни измами в столичния квартал „Малашевци“


Специализираната прокуратура и ГДБОП извършват действия по разследването на организирана престъпна група за имотни измами в столичния квартал „Малашевци“. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
Информация за резултатите от процесуално-следствените действия ще бъде предоставена след приключването им.


Агенция "Фокус"
Специализирана полицейска операция се провежда на територията на София


Специализирана полицейска операция се провежда на територията на София. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР.

Очаквайте подробности!