Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Борис Джонсън представя „окончателно предложение за Брекзит“ пред ЕС

02 октомври 2019 | 13:45

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще представи окончателното си предложение за Брекзит пред Европейския съюз и ще предупреди, че ако Брюксел не се ангажира с него, Лондон ще преустанови преговорите и ще излезе от Общността на 31 октомври.
По-малко от месец преди изтичането на определения срок за Брекзит, бъдещето на „развода“ с Брюксел, най-значимият геополитически ход на Лондон след Втората световна война, остава несигурно.„Приятели, страхувам се, че след три години и половина хората започват да усещат, че ги взимат за глупаци. Те започват да подозират, че в тази страна има сили, които просто не искат Брекзит да бъде реализиран", са думите, които Джонсън ще изрече в рамките на деня. „Нека приключим с Брекзит на 31 октомври, за да може през 2020 г. страната ни да продължи напред“.
В стратегия, която ще определи бъдещето за Брекзит, ЕС и неговото премиерство, Джонсън се обзалага, че може да получи достатъчно отстъпки от Брюксел, за да убеди привържениците на излизането на страната от Общността да ратифицират предложението му.
Джонсън е категоричен, че крайният срок от 31 октомври ще бъде спазен, но парламентът възпрепятства пътя му - като прие закон, който изисква той да поиска отсрочка от ЕС, ако не успее да осигури приемлива сделка на срещата на върха на ЕС по-късно този месец.


AFP: Европейският парламент не одобрява планът за Брекзит на Великобритания
Представител на Европейския парламент предупреди, че евродепутатите не са били впечатлени от предложенията на премиера на Великобритания Борис Джонсън, които бяха нов опит на правителството в Лондон да договори сделка, като изключи от нея клаузата за ирландската граница, предава AFP.
„Ще изнесем точка по точка причините за това, което не е приемливо в предложението“, заяви бившият премиер на Белгия Гай Верхофщад.
„Първоначалната оценка на почти всеки член на групата за Брекзит не беше позитивна изобщо“, добави той, като загатна, че предложението на Великобритания изобщо не е представлявало сериозна оферта за постигането на сделка, а по-скоро опит да се прехвърли вината за провала на преговорите на Брюксел.

<АFP: Новите планове за Брекзит не се съобразяват изцяло с целите за ирландската граница, смята Лео Варадкар
Новите планове за Брекзит не се съобразяват изцяло с целите за ирландската граница, смята Лео Варадкар, предава AFP.
Ирландия обяви своите съмнения във връзка с новите планове на Лондон да напусне Европейския съюз до края на месеца, като индикира, че проблема с границата между Републиката и Северна Ирландия все още остават основната част от нещата, които трябва да бъдат изгладени.
Правителството в Дъблин заяви, че премиерът на страната Лео Варадкар е говорил със своя британски колега Борис Джонсън по телефона, но след това е заявил, че новите предложения „не се съобразяват изцяло с договорените цели“ за поддържане на отворена граница.

London Evening Standard: Опозицията осъди новия план на Борис Джонсън за Брекзит
Опозиционните лидери във Великобритания разкритикуваха плана на премиера Борис Джонсън за Брекзит, като го нарекоха „по-лош от сделката на Тереза Мей“, пише лондонското издание London Evening Standard.
Конкретно тези думи бяха изречени от лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин.
„По лошо е от сделката на Тереза Мей. Не мога да видя как това ще получи подкрепата, която той си мисли, че ще получи“, заяви Корбин.
Правителството по-рано публикува предложенията си към ЕС, в които спорната клауза за британската граница с Република Ирландия е премахната и заместена от предложенията на Джонсън.
Корбин заяви, че това ще създаде разединение и освен това ще подкопае Белфастките споразумения.
На въпроса защо това е да е по-лошо предложение от сделката на бившия премиер Тереза Мей, той заяви, че това е така „конкретно заради секцията за Северна Ирландия“, заедно с други проблеми.
„В края на писмото си той казва „сигурен съм, че всичко това може да бъде договорено до 31 октомври“. Аз съм сигурен, че той отлично знае, че това, което е предложил едва ли ще бъде одобрено“, добави Корбин.
„Това, което той не е признал още е, че той има служебното задължение (…), което го задължава да търси отсрочка, ако не постигне сделка“, добави лидерът на лейбъристите.
Междувременно, след като беше проведен телефонен разговор между Джонсън и председателя на Европейската Комисия Жан Клод Юнкер, вторият заяви, че има „още няколко проблематични точки“ в предложенията на Джонсън.
Лидерът на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж също критикува плана на Джонсън.
„Борис иска да промени само една част от споразумението за оттегляне. Въпреки думите му, няма гранция, че ще напуснем митническия съюз и всяка бъдеща сделка има нужда от благоволението на ЕС“, коментира той в „Туитър“.
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън също написа в социалната мрежа, че ще е трудно подобно предложение да бъде прието.
„Трудно ми е да видя как предложенията на британското правителство за Брекзит ще минат. И е трудно да не стигна до заключението, че те са предназначени да се провалят“, заяви тя.
„За Шотландия фундаменталните точки остават – тези предложения ще ни изведат от ЕС, единния пазар и митническия съюз против нашата воля. Това е неприемливо“, добави още Стърджън.

Барние: Все още има много работа върху плана за Брекзит
Главният преговарящ за Европейския съюз по въпросите за Брекзит Мишел Барние заяви, че все още има „много работа, която трябва да се свърши“, след като получи новите предложения за излизане на Великобритания от ЕС, предава AFP.
„Има прогрес, но ако трябва да съм честен, още има много работа за вършене“, заяви той пред репортери.

The Guardian: Правителството на Джонсън официално излезе с алтернативен план на предпазната клауза за ирландската граница
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън излезе с план от пет точки, който ще изведе страната, включително и Северна Ирландия, от митническия съюз и предупреди Европейския съюз, че има „много малко време“ за да бъде постигната сделка, пише британското издание The Guardian.
В писмо до председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, премиерът заяви, че „правителството иска сделка и съм сигурен че ще я постигнем.“
„Ако не можем да я постигнем, това ще представлява провал на държавничеството, за което всички ще сме отговорни“, се казва още в писмото.

Петте точки на Джонсън включват:
- Уважаване на Белфасткото споразумение
- Ангажимент към дългогодишно сътрудничество между Великобритания и Ирландия в някои области
- Създаване на регулаторна зона за целият остров Ирландия, която ще включва всички стоки, включително агрикултурните такива
- Даване на възможност на властите в Северна Ирландия да одобрят новите регулаторни мерки, преди те да влязат в сила
- Северна Ирландия ще бъде изцяло част от митническата територия на Великобритания, не част от митническия съюз на ЕС, след края на транзитния период

Според Джонсън планът е „честен и разумен компромис“.
„Има много малко време. Трябва да направим всичко това преди срещата на Европейския съвет през октомври“, добави още Джонсън.
Както той загатна по време на конференцията на Консервативната партия по-рано, планът включва извеждането на Северна Ирландия от митническия съюз в края на транзитния период, заедно с останалата част от Великобритания.
Това би довело до митнически проверки на остров Ирландия, които Джонсън твърди, че могат да бъдат облекчени чрез алтернативни договорености, включително електронна документация и „много малък брой“ физически проверки, които да се извършват в търговските обекти.
Макар първоначалният отговор на страните членки на ЕС да беше студен, Джонсън явно е спечелил подкрепата на Демократичната юнионистка партия (ДЮП), която взе участие в дискусиите на плана.
Според министрите на Джонсън подкрепата на партията ще спечели на негова страна много от консерваторите, които отхвърлиха по-ранната сделка на бившия премиер Тереза Мей. Стив Бейкър, депутат от британския парламент, заяви в „Туитър“, че Джонсън е „герой“ след неговата реч в края на конференцията на консерваторите, в явна подкрепа за действията на премиера.
Говорител на ДЮП заяви, че този план дава база за ЕС да продължат със сериозната и постоянна ангажираност с правителството на Великобритания.
„Тази оферта е база за продължаването на сериозна ангажираност на ЕС с правителството на Великобритания, без риска върху вътрешния пазар на Обединеното кралство. Това ще изисква промени в проекта за договора за оттегляне и ние привестваме факта, че всички страни сега разпознават това изискване, за да се осигури споразумение“, заяви говорителят.
Партията му заяви, че предложенията ще подсигурят това Северна Ирландия да излезе от единния пазар и митническия съюз, макар че в действителност британски субект ще запази някои регулационни връзки с Република Ирландия поне до 2025 г.
В обяснителна бележка, публикувана заедно с писмото на Джонсън до Юнкер, правителството предлага да се даде на местния парламент на Северна Ирландия и изпълнителната власт „възможност за демократично съгласие“ преди края на преходния период и отново на всеки четири години относно това дали регулаторните договорености трябва да продължат.
„Ако съгласието бъде отказано, споразуменията няма да влязат в сила или ще изтекат след една година, а споразуменията ще се върнат към съществуващите правила“, се казва в бележката.
Служител на правителството заяви, че планът ще създаде единна регулаторна зона на остров Ирландия за стоки, но не и за услуги – нещо, което ДЮП преди това отхвърляше.
Основната разлика между новите предложения и клаузата за ирландската граница, които за сега с в сила, е че сега ще има механизъм за съгласие, който ще даде възможност на властите в Северна Ирландия и местния парламент да се противопоставят на разпоредбите, заяви държавният служител.
Попитан за това какво ще се случи с границата и граничните проверки ако Северна Ирландия гласува за прекратяването на регулационното споразумение с ЕС, той отговори, че това ще бъде дискутирано на по-късен етап.
Премиера не смята да удължава транзитният период, но и не отрече, че това може да се случи, каза още източникът.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин отхвърли новите предложения като заяви, че те са по-лоши от договореностите между ЕС и Тереза Мей.

AFP: Юнкер предупреди за проблеми с предложението на Великобритания за Брекзит
Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер предупреди премиера на Великобритания Борис Джонсън, че има „проблематични точки“ в новите предложения за оттегляне от Европейския съюз, предава AFP.
В телефонен разговор след като Лондон изпрати формалните си предложения, Юнкер е заявил пред британския лидер, че представителите на ЕС „обективно“ ще прегледат изпратеният им юридически текст.

AFP: Великобритания предлага нов план за Брекзит, който ще избегне митническите проверки по границата с Ирландия/b>
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън предложи нов план за Брекзит, който цели да се премахне нуждата от митнически проверки по ирландската граница, като нарече плана на Европейския съюз по този въпрос „мост доникъде“, предава AFP.
В плана на премиера се казва, че „движението на стоки между Северна Ирландия и Република Ирландия ще бъде декларирано“, като физическите проверки ще се извършват в търговските обекти, а не на границата.

Борис Джонсън: Не искам Брекзит без сделка - но сме готови за този сценарий
Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън увери, че не желае страната да напуска структурите на Европейския съюз, но същевременно подчерта, че Лондон е готов и за този сценарий, предава британският телевизионен канал Sky News.
„Много се надявам приятелите ни (от ЕС) да разберат това и да направят компромиси от своя страна“, казва Борис Джонсън.
„Защото ако не успеем да постигнем споразумение поради това, което по същество е техническа дискусия за точния характер на бъдещите митнически проверки“, алтернативата е Брекзит без сделка. „Това не е резултат, който искаме. Това изобщо не е резултат, към който се стремим. Но нека ви кажа на тази конференция, че е резултат, за който сме готови", категоричен бе Джонсън.
Той потвърди, че в рамките на деня ще изпрати „конструктивни и разумни предложения" до Брюксел за излизане от задънената улица на Брекзит. Те не предвиждат проверки по границата със Северна Ирландия.
„При никакви обстоятелства няма да имаме проверки на или близо до границата в Северна Ирландия", обещава Джонсън и добави, че „ще се спазва мирният процес и Споразумението от Разпети петък".

Sky News: Борис Джонсън обеща да няма проверки на границата с Ирландия
Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън обеща да няма митнически проверки „на или близо до границата“ в Ирландия, предава британският телевизионен канал Sky News.
Джонсън потвърди, че в рамките на деня ще изпрати „конструктивни и разумни предложения" до Брюксел за излизане от задънената улица на Брекзит.
„При никакви обстоятелства няма да имаме проверки на или близо до границата в Северна Ирландия", обещава Джонсън и добави, че „ще се спазва мирният процес и Споразумението от Разпети петък".
„Да, това е компромис от Обединеното кралство и много се надявам нашите приятели да разберат това и да направят компромис от своя страна", подчерта британският премиер.

Борис Джонсън: Нека приключим с Брекзит на 31 октомври
Телевизионният канал Sky News привежда речта на премиера на Обедиеното кралство Борис Джонсън на годишната конференция на консерваторите, в която призовава „да приключим с Брекзит“.
„Страхувам се, че след три години и половина хората започват да усещат, че ги възприемат за глупаци. Те започват да подозират, че в тази страна има сили, които просто не искат Брекзит да бъде реализиран изобщо - и ако се окажат прави в това подозрение, тогава вярвам, че ще има сериозни последици за доверието в демокрацията. Нека да приключим с Брекзит на 31 октомври. Нека го направим заради възможностите, които той ще донесе. Не само, за да поемем обратно контрола върху парите си и нашите граници и нашите закони... Да управляваме по различен и по-добър начин и да заемем мястото си като горд и независим световен привърженик за свободна търговия. Нека се свърши с Брекзит, защото забавянето е толкова безсмислено и скъпо; нека се свърши, защото трябва да изградим своето положително ново партньорство с ЕС...Ние обичаме Европа. Ние сме европейци. Но след 45 години на наистина драматична промяна, трябва да имаме нови отношения с ЕС".

The Independent: Ирландското правителство отхвърли плана на Джонсън за границата на острова преди премиера да го предложи
Ирландското правителство отхвърли изтекла версия на предложението на премиера на Великобритания Борис Джонсън за замяна на предпазната клауза за ирландската граница, пише британското издание The Independent.
Вестник The Daily Telegraph публикува изтекла информация за предложенията, която подсказваше, че правителството на Джонсън предлага план, който няма да премахне митническите проверки между Ирландия и Северна Ирландия и освен това ще е само временен, което са две отдавнашни червени линии за Европейския съюз.
Премиерът на Република Ирландия Саймън Ковъни заяви, че информацията е „най-малкото притеснителна“.
Той беше подкрепен от служители и дипломати на ЕС, които също отхвърлиха предложенията като „фундаментално” пълни с недостатъци.
Европейски служител коментира, че ако това наистина е окончателния план на Джонсън, то най-добре да започнат преговорите за удължаване на срока за Брекзит.
„Това няма да мине. Останалите опции са оригиналната, северноирландската клауза за границата с някои модификации или пък удължаване (на срока за Брекзит)“, заяви друг европейски дипломат.
Ирландският премиер Ковъни заяви, че не е видял никаква официална информация на този етап.
„Ще трябва да чакаме и да видим. Очевидно ще изучим всяко предложение внимателно, но ако информацията е вярна, не изглежда като базата на споразумение, това е сигурно“, заяви той.
„Нашата позиция е постоянна, уважителна и ясна. Ако има алтернатива на клаузата, тя трябва да върши същата работа като нея, което означава без физическа гранична инфраструктура на остров Ирландия и без проверки или контрол“, добави Ковъни.
„Идеята, че ще сложиш митническа граница ефективно между Северна Ирландия и Републиката не е нещо, което е в линия с това или дори близо до това“, добави още той.
Министър-председателят също така се усъмни в това, че Великобритания е сериозна в опитите си да намери споразумение, като се имат предвид предложенията, които идват от Лондон.
"Ако има предложение, което включва митнически проверки на остров Ирландия, това само по себе си е лошо, като се има предвид ангажиментите, които британското правителство е поело пред Ирландия и ЕС през последните три години“, каза Ковъни.
Служителите на британското правителство не поставиха под въпрос изтелката информация, но обвиниха правителството в Дъблин за това, че е направило плановете публични преди речта на Джонсън.
Министъра по европейските въпроси на Ирландия, Хелън Макенти заяви пред ирландските медии, че планът няма да бъде приет.
„Това за което говорим е избирането на специфични части от единния пазар, които ще бъдат приложени в Северна Ирландия. Говорим за лимит на времето, което отново не е приемливо, но дори тогава говорим за нуждата и изискването от митнически проверки“, каза тя.
„Отново, да се върнем към ангажиментите, те са без инфраструктура или (митнически) проверки, защита на Белфасткото споразумение и сферите на сътрудничество, защита на изцяло ирландска икономика и защитата на единния пазар и нашето място в него.“, добави Макенти.
В Брюксел говорителя на европейската комисия заяви, че планът ще бъде разгледан обективно.
„Веднъж получен, (планът) ще бъде разгледан обективно и в светлината на съответните критерии. Председателят (на Европейската комисия) Жан Клод Юнкер ще говори по телефона с премиера Борис Джонсън. Техническата част от разговорите с Великобританският екип също ще бъде проведена.“, заяви той.


AFP: Юнкер ще разговаря с Джонсън относно предложението му за Брекзит
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще проведе разговор с премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, за да обсъди новото му предложение за споразумение за Брекзит, предава AFP.
Но говорителят на Юнкер поясни, че Брюксел все още не се е запознал с текста на плана и предупреди, че всяка сделка трябва да отговаря на „всички цели на предпазния механизъм" за ирландската граница, предназначен да избегне твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, която е част от състава на Обединеното кралство.

Reuters: Борис Джонсън представя „окончателно предложение за Брекзит“ пред ЕС
Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще представи окончателното си предложение за Брекзит пред Европейския съюз и ще предупреди, че ако Брюксел не се ангажира с него, Лондон ще преустанови преговорите и ще излезе от Общността на 31 октомври, предава Reuters.
В заключителната си реч на годишната конференция на консерваторите Джонсън ще се придържа към твърдата си линия относно Брекзит, предлагайки на партията подробности за това, което той ще определи като „справедлив и разумен компромис“.
По-малко от месец преди изтичането на определения срок за Брекзит, бъдещето на „развода“, най-значимият геополитически ход на Лондон след Втората световна война, остава несигурно.
„Приятели, страхувам се, че след три години и половина хората започват да усещат, че ги взимат за глупаци. Те започват да подозират, че в тази страна има сили, които просто не искат Брекзит да бъде реализиран", са думите, които Джонсън ще изрече в рамките на деня. „Нека приключим с Брекзит на 31 октомври, за да може през 2020 г. страната ни да продължи напред“.
В стратегия, която ще определи бъдещето за Брекзит, ЕС и неговото премиерство, Джонсън се обзалага, че може да получи достатъчно отстъпки от Брюксел, за да убеди привържениците на излизането на страната в британския парламент да ратифицират предложението му.
Джонсън е категоричен, че крайният срок от 31 октомври ще бъде спазен, но парламентът възпрепятства пътя му - като прие закон, който изисква той да поиска отсрочка от ЕС, ако не успее да осигури приемлива сделка на срещата на върха на ЕС по-късно този месец.

The Telegraph: Борис Джонсън предлага да остави Северна Ирландия в специални отношения с ЕС до 2025 година
Според новия план за Брекзит на британския премиер Борис Джонсън, Северна Ирландия ще остане в специални отношения с Европейския съюз до 2025 година, пише британското консервативно издание The Telegraph.
Планът, който трябва да бъде разкрит в сряда, предвижда Северна Ирландия да остане до голяма степен в единния пазар на Съюза най-малко до 2025 година, но да излезе от митническия съюз на Блока заедно с останалата част от Обединеното кралство, твърди изданието.
Демократическата юнионистка партия (ДЮП)на Северна Ирландия до голяма степен е „доволна“ от предложенията и планът се подкрепя от лидера на фракцията Арлин Фостър.
Въпреки това, министърът на външните работи на Ирландия Саймън Ковни, заяви, че предложенията няма да дадат основание за споразумение с Европейския съюз и изрази загрижеността на Дъблин относно ситуацията.
Джонсън ще представи последната си оферта за Брекзит пред Европейския съюз в сряда и ще изясни, че ако Брюксел не се ангажира с предложението, Великобритания няма да води преговори по-нататък и ще напусне на 31 октомври.

The Guardian: Борис Джонсън може да бъде принуден да поиска отсрочка за Брекзит чрез решение на съда
Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън може да бъде принуден да поиска от Европейския съюз удължаване на срока за прилагане на чл. 50 от Лисабонския договор, ако не успее да договори ново споразумение с Брюксел, съобщава британският национален ежедневник The Guardian.
Съд в Шотландия може да разпореди отлагане на Брекзит, след като привържениците на оставането в Европейския съюз издействаха провеждането на спешно заседание в края на работната седмица. Те поискаха от съда в Единбург да издаде присъда или разпореждане, което ще принуди премиера да поиска от ЕС отлагане на Брекзит, ако не успее да постигне нова сделка до 19 октомври.
Лорд Пентланд, съдията, заяви, че ще разгледа делото в петък и ще издаде своето решение в понеделник, което вероятно ще доведе до обжалване, а то на свой ред – с ново заседание на Върховния съд на Обединеното кралство. То ще трябва да се проведе в рамките на следващите три седмици.
Законът за оттегляне от Европейския съюз, известен като Законът на Бен, беше приет от парламента миналия месец. Той заставя правителството да поиска удължаване на срока за Брекзит до 31 януари 2020 г., ако не бъде договорено споразумение. От Даунинг стрийт многократно загатнаха, че ще се опитат да нарушат законодателството.
На въпрос миналата седмица дали Джонсън ще спази буквата на закона, Даунинг Стрийт каза: „Ще спазваме закона, но излизаме (от ЕС) на 31 октомври“.
Противниците на Брекзит също поискаха от съда да забрани на правителството да пише отделно на лидерите на ЕС, като ги помоли да откажат искането за удължаване, след като беше съобщено, че управляващите в Лондон може да се решат на подобна стъпка, за да преодолеят Закона на Бен.

The Times: Митническите проверки с Ирландия след Брекзит ще бъдат „просто реалност“ след Брекзит, предупреди Джонсън
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън предупреди, че след излизането на страната от структурите на Европейския съюз митническите проверки с остров Ирландия ще бъдат „просто реалност“, цитира думите му националният ежедневник The Times.
Джонсън заяви, че суверенната държава трябва да има единна митническа територия. Изявлението му бе направено на фона на подготовката за представяне на новите му предложения за Брекзит пред Брюксел. Той обаче отрече съобщенията, че правителството в Лондон ще предложи „низ от митнически постове“ далеч от границата, което предизвика остра реакция от страна на Ирландия.
Саймън Ковъни, вицепремиер на Ирландия, заяви в социалната мрежа „Туитър“, че Северна Ирландия и Република Ирландия „заслужават нещо по-добро“.
По-рано стана ясно, че Джонсън съвсем скоро ще представи на Европейския съюз предложението си за промяна на сделката за Брекзит, включително новите идеи, които трябва да заменят „предпазната мярка“ за ирландската граница.
Дори преди официалното внасяне на предложенията, Ирландия отхвърли идеите, които по-рано са били изложени пред Ковъни.
„Направихме много добро предложение, ще направим много добро предложение, ще го внесем официално много скоро“, заяви Джонсън.„Смятаме, че има подходящ път напред, смятаме, че има добро решение. Силно се надявам, че нашите европейски приятели в Брюксел, Дъблин и Германия също ще искат да продължат напред“.
По думите на британския премиер, той иска да се отърве от силно оспорвания елемент на сделката за Брекзит – предпазната мярка за ирландската граница – а освен това определи като безсмислица излизането от Общността, ако страната остане „заключена“ в митническия съюз на Блока.

Reuters: Борис Джонсън представя предложението си за Брекзит, но в Ирландия вече са скептични
Британският премиер Борис Джонсън съвсем скоро ще представи на Европейския съюз предложението си за промяна на сделката за Брекзит, включително новите идеи, които трябва да заменят „предпазната мярка“ за ирландската граница, която бе подписана по-рано от Лондон, предава Reuters.
Дори преди официалното внасяне на предложенията, Ирландия отхвърли идеите, които по-рано са били изложеи пред министъра на външните работи на републиката Саймън Ковъни.
„Направихме много добро предложение, ще направим много добро предложение, ще го внесем официално много скоро“, заяви Джонсън пред Би Би Си.„Смятаме, че има подходящ път напред, смятаме, че има добро решение. Силно се надявам, че нашите европейски приятели в Брюксел, Дъблин и Германия също ще искат да продължат напред“.
По думите на британския премиер, той иска да се отърве от силно оспорвания елемент на сделката за Брекзит – предпазната мярка за ирландската граница – а освен това определи като безсмислица излизането от Европейския съюз, ако страната остане „заключена“ в митническия съюз на Блока.
„Това, което искаме, е да се отървем от предпазната мярка. Това е най-важното“, категоричен е Джонсън.
„Да се отървем от предпазната мярка е фантастично нещо, защото това ще даде възможност на Обединеното кралство наистина да поеме контрола върху регулаторната си рамка, нашите тарифи, митническата и търговската политика и ни позволява да вървим напред с нови и вълнуващи отношения , не само с ЕС, но и с останалия свят“, каза той.
Предпазната мярка е застраховка, която трябва да предотврати връщането на граничната инфраструктура между Северна Ирландия и Република Ирландия, уточнява „Ройтерс“.
Джонсън отхвърли критиките към изтеклите му планове за справяне с ирландската граница след Брекзит, като заяви, че коментарите от Брюксел и Дъблин не са насочени към окончателните предложения на Лондон.
„Доколкото мога да разбера от видяното от отговора от Брюксел и Дъблин, те не говорят за предложенията, които всъщност ще направим, те говорят за някои неща, които бяха представени по-рано“, заяви министър-председателят на Великобритания.