Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Величествен военен парад и кръвопролитие в Хонконг на 70-годишнината на КНР

01 октомври 2019 | 14:27

На 1 октомври в Китай отбелязаха 70-годишнината от основаването на Китайската народна република с най-големия военен парад в историята на страната на площад Тянанмън в Пекин. В него участваха 15 хиляди военнослужещи, както и 160 бойни самолета и 580 единици военна техника. Освен това бяха представени редица нови оръжия и военна техника.
В същото време обаче, на протестите в Хонконг, организирани по повод 70-тата годишнина от основаването на Китайската народна република в директно предизвикателство към президента Си Дзинпин, демонстрантите хвърляха „коктейли Молотов“ по органите на реда, а полицията им отговори с водни оръдия и сълзотворен газ.
Стигна се и до кръвопролитие. Китайски полицай протреля демонстрант в гърдите, след като неговият отряд бе атакуван от протестиращи.

***

AFP: ЕС призова за „сдържаност и деескалация“ след като бе застрелян протестиращ в Хонконг
Брюксел. Европейският съюз призова за „деескалация и сдържаност“ в Хонконг, след като полицай застреля демонстрант по време на сблъсъците в южната китайска територия, предава AFP.
„в светлината на продължаващите безредици и насилие в Хонконг, Европейският съюз продължава да настоява за диалог, деескалация и сдържаност като единствения път напред“, заяви говорителят на ЕС Мая Кочиянчич.

ТАСС: Китай за първи път показа редица нови оръжия на военния парад по случай националния празник
Пекин. Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) за първи път показа редица нови въоръжения на парада по случай 70-тата годишнина от образуването на Китайската народна република (КНР), съобщи кореспондент на ТАСС от трибуната на площад Тянанмън.

Ракетно въоръжение
Една от най-очакваните премиери стана новата междуконтинентална балистична ракета (МБР) DF-41 (Дънфен-41, или CSS X-10 по класификацията на НАТО). По-рано тя никога не е участвала в тържествени паради.
МБР е оборудвана с отделяща се бойна глава, която включва от 10 до 12 ядрени блока с индивидуално насочване. Според различни оценки, максималният обсег на полета на DF-41 е около 14 хиляди километра, което я прави една от най-далекобойните балистични ракети в света.
Още една важна новост на парада стана демонстрацията на балистичната ракета със среден обсег DF-17, която се използва за въвеждане на зададената височна на хиперзвуковия глайдер DF-ZF (по-рано е използвано обозначението WU-14). Предполагаемо, обсегът на действие на апарата е 12 хиляди километра.
Следващата премиера беше на свръхзвуковата стратегическа крилата ракета CJ-100. Както писаха по-рано китайските медии, тя може да се използва за унищожаването на добере укрепени цели и подземни бункери.
В същото време източник на хонконгското издание South China Morning Post съобщи, че CJ-100 вече е на въоръжение в НОАК и е предназначена за унищожаване на големи морски цели. Обсегът на действие на ракетата е около 2-3 хиляди км.

Безпилотни апарати
Още един ярък момент от наземната част на парада бе демонстрацията на най-новия ударен дрон GJ-11. Той е създаден с използване на стелт технология и освен непосредствено унищожение на цели, той може да се използва за изпълнение на далечно разузнаване и прихващане.
Известно е, че дронът се разработва от 2009 година, а първият му полет е през 2013 година, но по-голямата част от тактико-техническите му характеристики остават неизвестни.
Друга новост беше свръхзвуковият разузнавателен безпилотен летателен апарат WZ-8. Предполага се, че по време на неговото разработване са били използвани технологиите на няколко подобни американски височинни азузнавателни летателни апарата Lockheed D-21, паднали в средата на XX век в Китай.
Също така бе представен и безпилотен подводен апарат HSU001. Той е предназначен за далечно подводно разузнаване и събиране на информация.

Бомбардировач
Наблюдателите отбелязаха появата във въздушната част на парада на нова модификация на стратегическия бомбардировач H-6N (последната модификация на основата на съветския Ту-16). Една от отличителните особености на бомбардировача е наличието на прът за зареждане във въздуха, което значително ще увеличи радиуса на действие на самолета. Той е разработен като носител на стратегическата крилата ракета DF-10A, чийто обсег е около 2 хиляди километра.
В днешния парад участваха 15 хиляди военнослужещи, както и 160 бойни самолета и 580 единици военна техника. Това е най-големият парад в историята на Китай.

AFP: Полицай простреля протестиращ в Хонконг
Хонконг. Китайски полицай протреля демонстрант в гърдите, след като неговият отряд бе атакуван от протестиращ в хода на безредиците в Хомконг, предава AFP, като се позовава на информация от местните власти.
„Полицай е използвал огнестрелното си оръжие, след като е бил нападнат и един протестиращ е бил прострелян в гърдите“, е заявил неназован източник на френската агенция.
Раненият демонстрант е получил първа помощ на място преди да бъде транспортиран в болница, добави събеседникът на „Франс прес“.

New Europe: „Страшен филм“ в Китай
Брюксел. „Китайският експеримент, който разделя комунистическата социално-политическа система на политическа диктатура и пазарна икономика от далечно-западен стил, се провали. В Китай пазарната икономика е частна, но под пълния контрол на Комунистическата партия. Там предоставиха собствеността върху големите корпоративни групи на частни граждани и оставиха нови да се развиват, но само под контрола на апартчици от Комунистическата партия. Те работят за собствените си интереси и печалби, но под политическото ръководство на Китайската комунистическа партия ККП, която има своя дял в печалбите. По този начин китайската икономика стана отбеляза забележителен растеж, тъй като се разви практически без трудови правила, без синдикати и без ефективна регулаторна рамка за предприемачите. Ето защо китайските продукти са най-евтините в света. Действително трудовите правила в Китай дори не са близо до спазването на стандартите и защитите на САЩ или ЕС, включително много случаи, които изглеждат като принудителен труд и злоупотреби, срещу които Западът се бори през миналия век“, пише базираното в Брюксел издание New Europe в материал, представен без редакторска намеса.
Това е елемент, който трябва да се има предвид, когато реалната търговска война между САЩ и Китай ескалира. Вашингтон, за да сдържи Китай, при липсата на извинение за съществуващите правила на труда в „Поднебесната империя“, може да забрани цялата китайска продукция и да въведе цялостно общо ембарго на Китай, което Европа ще бъде принудена да следва, за да бъде „политически коректна“. Следователно и Русия ще има основателни причини да ги следва. В този случай, ако западната бизнес общност „осмисли“ такава възможност, американските и европейските компании в Китай ще започнат да се изнасят още преди това. Това обаче беше само скоба.
Червен Китай се провали и следващите дни и седмици, започвайки от 1 октомври, ще бъдат изключително критични за всички.
Разрастващите се бунтове в Хонконг в комбинация със седемдневните тържества по случай 70-тата годишнина от основаването на Народната република, политически най-важните празненства в историята на Китайската комунистическа партия (ККП), могат да ескалират в голяма политическа аномалия на основата на причини, произтичащи от домашния и международния престиж на Китай и неговия лидер.
Следователно, не бива да бъде изненада за никого, въпреки факта, че никой не говори за такава вероятност, за евентуална намеса от страна на китайците за възстановяване на „законността и реда“ в Хонконг и прекратяване на статута „една държава, две системи“. Това може да бъде направено от китайския гарнизон, поддържан от Червения Китай в Хонконг, който миналата седмица, под извинението на 22-ия годишен ротационен гарнизон, беше увеличен над два пъти. Всъщност, от обичайните 3-5 хиляди китайски военнослужещи в Хонконг, сега те са някъде между 10 и 12 хиляди, което е повече от достатъчно, за да се поеме пълен контрол над града.
Ако Китай реши да се намеси, едностранно ще сложи край на статута на Хонконг като специален административен регион на Китайската народна република, предвиден в съвместната декларация (споразумение), подписана от тогавашния британски премиер Маргарет Тачър и китайския министър председател Джао Дзъянпрез 1984 г., според която Хонконг ще се върне в Китай през 1997 г. и ще бъде управляван на основата на доктрината „една държава, две системи“ в продължение на 50 години.
Това ще е най-лошият сценарий, тъй като няма да даде, тъй като няма да даде поводи на западната общност да изолира Китай, който, за да спаси авторитета си и да се справи с увеличаващите се домашни проблеми, след като оцени вероятната вербална реакция на западните сили относно Хонконг, може дори да ескалира ситуацията, като нападне и окупира Тайван или разшири военното си присъствие на стратегическите острови в Южнокитайско море.
Оттам нататък само небето ще бъде границата.

Reuters: Протестиращите в Хонконг хвърлят „коктейли Молотов“, полицията ги разпръсна с водни оръдия и сълзотворен газ
Хонконг. На протестите в Хонконг, организирани по повод 70-тата годишнина от основаването на Китайската народна република в директно предизвикателство към президента Си Дзинпин, демонстрантите хвърляха „коктейли Молотов“ по органите на реда, а полицията им отговори с водни оръдия и сълзотворен газ, за да ги разпръсне, предава Reuters.
Събитията се развиха край административните сгради на правителството в района на Адмиралтейството. Заради ексцесиите бе наредена евакуацията на сградата Законодателния съвет, която бе нападана от протестиращи и преди няколко седмици.
Правозащитните органи заявиха, че „бунтовниците“ са използвали разяждаща течност в Туен Мун, на запад от Новите територии, „наранявайки множество полицаи и журналисти“. Засега няма точна информация за броя на пострадалите.
Хонконг е обхванат от протести вече четири месеца, като демонстрациите често преминават в безредици, отбелязва британската агенция, като посочва, че във вторник властите са направили всичко по силите си, за да предотвратят насилието, което, според Пекин, цели да помрачи годишнината от основаването на Народната република.

Си Дзинпин: Китай ще остане по пътя на мирното развитие
Пекин. Китайският президент Си Дзинпин заяви във вторник, че Китай ще остане на пътя на мирното развитие, но армията на страната решително ще защитава нейния суверенитет и сигурност, предава Reuters.
В кратката си реч по повод 70-годишнината от основаването на Китайската народна република, Си също така заяви, че държавата ще продължи устойчивото си развитие и ще поддържа стабилността в Макау и Хонконг, а освен това ще насърчава мирното развитие на отношенията с Тайван.

ТАСС: В Пекин започнаха тържествата по повод 70-тата годишнина от образуването на Китайската народна република
Пекин. Тържествените мероприятия в чест на 70-годишнината от образуването на Китайската народна република започнаха в 10 часа местно време (05:00 българско) на централния площад Тянанмън в Пекин, съобщава кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.
Президентът на Китай Си Дзинпин, министър-председателят на Държавния съвет Ли Къцян, други членове на ръководството на страната и бившият държавен глава Цзян Цземин се качиха на платформата, водеща към Забранения град при портата Тянанмън.
Ли Къцян обяви началото на тържествата. Под 70 залпа с церемониални оръдия прочутата група на честната стража на Народоосвободителната армия на Китай (НОАК) изнесе знамето на Китай на площада и го издигна на флагштока, след което военен оркестър изпълни националния химн.
Пекински парад
По-късно президентът на Китай даде заповед да започне военен парад за отбелязване на 70-годишнината от основаването на народната република.
„Пристъпете към церемониалното преминаване на войските“, каза държавният глава. Тогава Си Дзинпин в лимузина "Хонгчи" ("Червеното знаме") направи обиколка на церемониални карета и оборудване, построени на централния булевард на Пекин - Чанг'анджие.
„Здравейте, другари! Ние работихме усилено, другари“, поздрави Си Дзинпин военнослужещите , облечени в тъмно сиви униформи, наричани още „маоцзедуновки“.
„Желаем ви добро здраве, председател“, извикаха предните карета в отговор, включително онези, състоящи се от жени военнослужещи в бяла, синя и червена униформа.
По своя мащаб военният парад ще надмине всички подобни шоута в историята на Китай: в него ще вземат участие 15 хиляди военнослужещи, както и 160 бойни самолета и 580 единици военна техника. След преминаването на войските в града ще започне празнична демонстрация, в която ще вземат участие около 100 хиляди души. В чест на националния празник се планира да се освободят 70 хиляди „гълъби на мира“ и да се изстрелят толкова цветни балони.