Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Първи тест за избраниците на Урсула фон дер Лайен

30 септември 2019 | 10:46

В първия работен ден от новата седмица ще бъде даден старт на поредицата от изслушвания в Европейския парламент на номинираните от Урсула фон дер Лайен за членове на следващия състав на Комисията. Първи пред депутатите ще говори Марош Шефчович. Изслушването му ще започне след 15:30 часа българско време. До четвъртък следващата седмица всеки кандидат за пост в ЕК трябва да отговори на въпросите на евродепутатите в продължение на три часа и да докаже професионалната си способност за заемане на позицията.
Новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен представи своя екип и новата структура на следващата ЕК в началото на месец септември. Тя ще бъде отражение на приоритетите и амбициите, изложени в Политическите насоки. Комисията е структурирана около целите, за постигането на които Европейският парламент избра председателя Фон дер Лайен.
Новият колегиум ще се състои от осем заместник-председатели, в това число върховния представител на Съюза по въпросите на външната политика и политиката на сигурност (Жозеп Борел). Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно заместник-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател, и членове на Комисията. Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Нидерландия) ще координира работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с изменението на климата със съдействието на Генерална дирекция „Действия по климата“. Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер (Дания) ще координира цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията с подкрепата на Генерална дирекция „Конкуренция“. Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще координира работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар, отговарящ за финансовите услуги, със съдействието на Генерална дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари“.


Politico: Изслушването на Мария Габриел приключи
Изслушването на Мария Габриел приключи с аплодисменти от евродепутатите, пише Politico.
Председателят на Комисията по индустрия Адина-Йоана Валеан заяви, че изслушването е било „маратон“ и е протекло много динамично.
Комисиите ще се срещнат утре в 9:00 часа (10 часа българско време) за съвместно заседание на координаторите, за да потвърдят оценката си за Мария Габриел. Като се има предвид протеклото изслушване и настоящият пост на Габриел в Комисията, се очаква тя да бъде одобрена.
По-време на изслушването Габриел каза, че наред с Маргрете Вестагер, номинирана за изпълнителен вицепрезидент по въпросите на цифровите технологии, и предложената за член на Комисията за „Вътрешен пазар“ Силви Гулард, „сме си поставили цел да разработим нова европейска индустриална стратегия.“ Изследванията и иновациите ще играят ключова роля в това, каза тя.
На въпрос дали подкрепя актуализацията на законодателството от 2000 г., което предоставя ограничена правна отговорност на компании като „Гугъл“ и „Фейсбук“, Габриел отговори: „Вероятно ще бъда много кратка, но да, така е. Трябва да адаптираме правилата си.“
Това обаче няма да зависи от Габриел, а ще попадне в компетенциите на Маргрете Вестагер, номинирана за изпълнителен вицепрезидент в областта на цифровите технологии, и предложената за член на Комисията за вътрешния пазар Силви Гулард.


Politico: Новите страни-членки не са убедени в свежите идеи за разпределение на средствата за наука
Възможно е Мария Габриел да привлече членовете на ЕП, като обеща да подкрепи позицията си за увеличаване на бюджета на „Хоризонт Европа“ до 120 милиарда евро, но тези от новите страни-членки (ЕС13) може би са по-малко убедени, че тя има свежи идеи за справяне с различията в резултатите от научните изследвания в рамките на Съюза, пише Politico.
Габриел показа подробни познания за съществуващите усилия за справяне с дефицита за новите страни членки (ЕС13) в резултатите от научноизследователската дейност - програми за "побратимяване" на изследователски центрове от изток и запад, механизма за подкрепа на политиката за подпомагане на правителствата при разработването на техните национални системи или идея за финансиране на „субсидии за връщане“ за учените, които желаят да се завърнат в родните си страни.
Въпросът бе повдиган многократно под различни форми и тя подчерта своята ангажираност да се справи с проблема. Но нейният общ подход може да бъде обобщен в последния й отговор, който коментира разликата в заплатите между държавите: „Държавите членки са тези, които трябва да решат тези проблеми - ние можем само да помогнем.
Културният сектор успя да почувства моето участие през последните няколко години “, каза Габриел, като се позова на подкрепата си за противоречивата директива на ЕС за авторското право. "Бях много ясна: Културата винаги ще бъде на първо място в дневния ред", добави тя..
На въпрос на евродепутата Джули Уорд за това как ЕК ще се бори срещу фалшивите новини, Габриел каза, че въпросът „й е на сърце.“ Тя подчерта свободата на изразяване, достъпа до информация, но и отговорността на заинтересованите страни, като ще има за цел да се фокусира върху медийната грамотност.

Politico: Мария Габриел представи основните предизвикателства пред своя ресор
„Образованието, научните изследвания и иновациите са необходими за справяне с екологичните, социалните и икономическите преходи“, каза Габриел, която говори на български и френски език по време на встъпителните си бележки, информира Politico.
Тя изброи осем предизвикателства за следващите пет години:
1. Запазване на водещата позиция на Европа в науката. "Китай бързо наваксва", каза Габриел.

2. Развитие на иновативни компании. „Създаването на нов Европейски съвет за иновации е един отговор на това предизвикателство.“

3. Преодоляване на пропастта в света на научните изследвания

4. Включване на повече граждани и региони

5. Като „геополитическа комисия“. Габриел спомена търсене на партньорства, например с Африка

6. Насърчаване на културата и технологичните иновации в изкуствата, подкрепа на творчеството, съхраняване на културното наследство

7. Гарантиране на финансиране за нейното портфолио в контекста на Многогодишната финансова рамка

8. Повишаване на ролята на жените

Мария Габриел постави значителен акцент върху четвъртото предизвикателство, изброено във встъпителните си бележки: прекъсване на "порочния кръг" в някои (до голяма степен източни и южни) страни (на получаване на по-малко ресурси), което означава, че те не се справят добре в изследванията.
Фактът, че по-новите държави от ЕС печелят само около 4-5 процента от финансирането за научни изследвания в ЕС, беше основен проблем, когато стана дума за изглаждане на детайлите от законодателството на „Хоризонт Европа“ и ще го върне отново в широките бюджетни преговори тази есен.
Тя също така обеща на Европейския парламент, че той ще има „упорит и категоричен съюзник“ в бюджетните преговори, в които „Хоризонт Европа“ ще се бори за преразпределението му заедно с други големи финансови пера, включително селскостопански и кохезионни фондове.
По-късно тя добави: „За "Еразъм", за „Хоризонт Европа“, ние трябва да отидем при тези, които вземат решенията, за да можем да получим подкрепата им в решаващия момент“ в бюджетните преговори.

Politico: Започна изслушването на Мария Габриел
Започна изслушването на Мария Габриел, номинирана за еврокомисар от България в ресор „Иновации и младеж“ паралелно с това на ирландският кандидат Фил Хоган за ресора „Търговия“, пише Politico.
„Научните изследвания и иновациите са в основата на устойчивия растеж. Триъгълникът на образованието, иновациите и научните изследвания е първостепенен, ако Европа иска да бъдеща водеща “, каза Адина-Йоана Валеан, румънският евродепутат от Европейската народна партия, която ръководи Комисията по индустрия.
Сабине Верхайен, германски евродепутат от ЕНП, която председателства комисията по култура, започна с коментар за портфолиото на Габриел: „Нека започна с това, че е жалко, че културата, образованието и изследванията липсват в портфолиото“, каза тя. Тя добави, че се надява тези области да имат повече тежест.

Politico: Урсула фон дер Лайен поиска Румъния и Унгария да номинират нови кандидати за еврокомисари
Урсула фон дер Лейен поиска Унгария и Румъния да представят нови кандидати за следващата Европейска комисия, след като първоначалните им кандидати бяха отхвърлени от Европейския парламент, информира Politico.
Комисията по правни въпроси на Европарламента гласува днес, за да потвърди отхвърлянето на румънката Рована Плумб и унгареца Ласло Трочани с мотива, че финансовите им дела представляват потенциален конфликт на интереси. Плумб беше планирано да стане комисар по транспорта, докато Трочани трябваше да отговаря за разширяването и отношенията със съседите на ЕС.
Говорител на Комисията заяви, че Фон дер Лейен „очаква да получи нови имена“ от двамата премиери.
Румънският премиер Виорика Данчила ще проведе пресконференция след около час, но не е ясно дали тя ще обяви новата кандидатура за еврокомисар. Президентът Клаус Йоханис я покани за консултации относно номинацията утре, но също така не е ясно дали тя ще отиде. Данчила и Йоханис са двамата основни кандидати за президент на предстоящите избори през ноември в страната.


Politico: Марош Шевчович се застъпи за „нов старт“ за дебатите по пакета „Мобилност“
Кандидатът за еврокомисар Марош Шефчович за ресора „Междуинституционални отношения и перспективи“, бе запитан от опонент на пакета „Мобилност“,предназначен да реформира автомобилните товарни превози в цяла Европа. Депутатът заяви, че новото законодателство би довело до замърсяване от камионите, изминаващи празни милиони километри в Европа и попита за неговата позиция по въпроса, цитиран от Politico.
В отговор Шефчович призовава за „нов старт“ по този въпрос, за да „разгледаме какво можем да направим по-добре за бъдещето“, включително използването на „модерна логистика“ и „как по-добре да комбинираме (камионите) с железопътния транспорт“.
„Що се отнася до защитата на европейската промишленост, Шефчович каза: „Мисля, че трябва да бъдем много по-твърди в търговските си отношения с трети страни. “Това включва въвеждането на въглеродна гранична такса, която би помогнала да се постави Европа„ при равни условия."


Politico: Румънският кандидат за ервокомисар нарече отхвърлянето на кандидатурата й „политическо“
Рована Плумб каза, че решението на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент да я отхвърли за втори път е "дълбоко неправилно и най-вече политическо", цитира думите й Politico.
Тя заяви, че се е опитала да намери начин да изплати заема, който й създава проблеми с Комисията, но в крайна сметка това не е променило позицията на евродепутатите от правната комисия. Плумб каза, че Комисията не спазва процедурата, тъй като не е дала препоръки, как тя би могла да разреши конфликта на интереси, както направи в случая с кандидатите за еврокомисари от Австрия и Испания. Тя каза, че ще представи своя случай на председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и на бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Румънското правителство заяви, че премиерът Виорика Данчила се готви да номинира друг кандидат и че това вероятно ще стане във вторник.


AFP: Евродепутатите отхвърлиха кандидатите на Унгария и Румъния за новата ЕК
Европейските депутати отхвърлиха кандидатите на Унгария и Румъния за членове на новата Европейска комисия начело с Урсула фон дер Лайен, съобщава AFP.
Евродепутатите, които проверяват кандидатите за новата Комисия, обявиха в понеделник, че двама от 26-те предложени са „негодни“ да встъпят в длъжност, като потвърдиха откритието, че при тях има „конфликт на интереси“.
Кандидатите на Унгария и Румъния Ласло Трочани (ресор „Съседство и разширяване“) и Рована Плумб (ресор „Транспорт“) бяха дисквалифицирани от комисията по юридически въпроси на Европейския парламент точно преди изслушванията в събранието за целия екип, заяви членовете на комисията Тимо Волкен и Манон Обри.

Politico: Как ще протичат изслушванията в ЕП на номинираните за Комисията?
От понеделник следобед до 8 октомври членовете на Европейския парламент ще изслушат кандидатите за новия състав на Комисията. Целият процес ще продължи 75 часа в продължение на шест (не последователни) дни, като депутатите ще зададат най-малко 25 въпроса на изслушване, поясняват от европейската редакция на Politico.
Парламентът не само може да задава въпроси, преди кандидатите да встъпят в длъжност, но също така може да кажат „не“ на отделните комисари и дори на целия екип.
След като през юли избраха Урсула фон дер Лийен за председател на Комисията, членовете на ЕП ще „проверят компетенциите и способностите“ на предложените от нея за комисари, „за да изпълнят програмата, с която се ангажира“, съгласно правилата на органа.
Всички кандидати вече са попълнили и върнали въпросник, обхващащ всякакви теми - от финансови интереси до конкретни политически въпроси.
Процесът започва в 14:30 часа местно време (15:30 часа българско време) в понеделник и ще завърши с трите най-високо класирани от екипа на Фон дер Лайен – номинираните за вицепредседатели на ЕК Маргрет Вестагер, Франс Тимерманс и Валдис Домбровскис.
Всеки кандидат за член на Комисията ще направи 15-минутно встъпително изявление и след това ще отговори на 25 въпроса, както и последващи въпроси от евродепутати, в случай че има такива. В края на сесията кандидатът ще разполага с пет минути, за да направи кратки заключителни бележки.
След като приключи изслушването, водещите депутати от всяка от комисиите, участващи в изслушванията, ще гласуват за кандидата. Необходимо е мнозинство от две трети. Решението им се изпраща чрез писмо в рамките на 24 часа след даване на оценката. Ако кандидатът не успее да получи мнозинството от две трети, членовете на ЕП ще му изпратят допълнителни писмени въпроси. Ако комисията все още не е удовлетворена се допуска организирането на ново изслушване. В случай че и то не завърши с одобрение, тогава ще бъде проведено ново гласуване за номинирания, този път с обикновено мнозинство.

FAZ: Новият състав на ЕК ще се представи пред ЕП
Екипът на бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се изправи пред първия си тест. В сградата на Европейския парламент предстоят изслушванията на членовете на бъдещия състав на законодателния орган на Общността, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Първи пред ЕП ще говори Марош Шефчович. До четвъртък следващата седмица всеки кандидат за пост в ЕК трябва да отговори на въпросите на депутатите в продължение на три часа и да докаже професионалната си способност за заемане на позицията.

ЕК: Комисията „Фон дер Лайен“: Съюз с по-големи амбиции
Новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен представи своя екип и новата структура на следващата Европейска комисия, съобщават от Отдел "Преса и медии" на Представителство на ЕК в България.
Новата Комисия ще бъде отражение на приоритетите и амбициите, изложени в Политическите насоки. Комисията е структурирана около целите, за постигането на които Европейският парламент избра председателя Фон дер Лайен.
Новият колегиум ще се състои от осем заместник-председатели, в това число върховния представител на Съюза по въпросите на външната политика и политиката на сигурност (Жозеп Борел).
Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно заместник-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател, и членове на Комисията.
Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Нидерландия) ще координира работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с изменението на климата със съдействието на Генерална дирекция „Действия по климата“.
Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер (Дания) ще координира цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията с подкрепата на Генерална дирекция „Конкуренция“.
Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще координира работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар, отговарящ за финансовите услуги, със съдействието на Генерална дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари“.
Останалите петима заместник-председатели са:
Жозеп Борел (Испания): кандидат за ВП/ЗП, „По-силна Европа на световната сцена“;
Вера Йоурова, (Чешка република): „Ценности и прозрачност“;
Маргаритис Схинас (Гърция): „Съхраняване на европейския ни начин на живот“;
Марош Шефчович (Словакия): „Междуинституционални отношения и перспективи“;
Дубравка Шуица (Хърватия): „Демокрация и демография“.
Останалите кандидати за комисари са следните лица:
Йоханес Хан (Австрия) ще отговаря за ресор „Бюджет и администрация“ и ще се отчита пряко пред председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.
Дидие Рейндерс (Белгия) ще отговаря за ресор „Правосъдие“ (включително по въпросите за върховенството на закона).
Мария Габриел (България) преминава към създаването на нови перспективи за младото поколение, ресор „Иновации и младеж“.
Стела Кириaкидес (Кипър) ще ръководи ресор „Здравеопазване“.
Кадри Симсон (Естония) ще отговаря за ресор „Енергетика“.
Юта Урпилайнен (Финландия) ще поеме отговорността за ресор „Международни партньорства“.
Силви Гулар (Франция) - Като комисар за ресора „Вътрешен пазар“ тя ще ръководи работата ни в областта на индустриалната политика и ще насърчава цифровия единен пазар. Тя ще отговаря и за новата Генерална дирекция „Отбранителна промишленост и космическо пространство“.
Ласло Трочани (Унгария) ще ръководи ресор „Съседство и разширяване“.
Фил Хоган (Ирландия) ще допринесе с опита си в новата Комисия в ресор „Търговия“.
Паоло Джентилони (Италия) —ще сподели големия си опит в ресор „Икономика“.
Виргиниюс Синкявичюс (Литва) ще отговаря за „Околна среда и океани“.
Никола Шмит (Люксембург) ще отговаря за ресор „Работни места“.
Хелена Дали (Малта) ще ръководи ресор „Равнопоставеност“.
Януш Войчеховски (Полша) ще отговаря за ресор „Земеделие“.
Елиза Ферейра (Португалия) ще ръководи ресор „Сближаване и реформи“.
Рована Плумб (Румъния) ще отговаря за ресор „Транспорт“.
Янез Ленарчич (Словения) ще отговаря за ресор „Управление при кризи“.
Илва Йохансон (Швеция) ще ръководи ресор „Вътрешни работи“.