Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

България и Япония ще развиват икономическо сътрудничество

13 август 2019 | 13:14

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Япония Таро Коно. В рамките на разговора им в Министерския съвет премиерът Борисов отбеляза, че Япония е приоритетен партньор и традиционен приятел на нашата страна. Българският министър-председател определи като положително активизирането на двустранния политически диалог на високо равнище и предаде своите искрени поздрави на премиера Шиндзо Абе, който през януари 2018 г. осъществи първата визита на японски министър-председател в България. Премиерът Борисов изрази увереност, че срещите на високо ниво ще дадат допълнителен импулс на икономическите връзки, което от своя страна е предпоставка за увеличаването на обема и обхвата на японските инвестиции, както и на броя на японските туристи в България. Борисов подчерта, че страната ни се е доказала като стабилен и предсказуем партньор с голям потенциал за сътрудничество.
След срещата с премиера Борисов, министърът на външните работи на Япония се срещна и с външния министър Екатерина Захариева. По време на срещата между двамата са обсъдени японските инвестиции в България, както и подкрепата, която Япония e предоставила на България в годините на преход.Японският външен министър Таро Коно: Бих искал потенциалните японски инвеститори да обръщат повече внимание на IT сектора в България

Бих искал потенциалните японски инвеститори да обръщат повече внимание на IT сектора в България. Това каза министърът на външните работи на Япония Таро Коно пред журналисти, след среща с българския си колега министър Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние споделихме виждането, че е изключително важно да насърчаваме сътрудничеството в такива потенциални сфери. Споразумението за икономическо партньорство с ЕС влиза в сила този февруари. Надявам се, че това споразумение ще засили и нашите двустранни икономически отношения“, добави още Коно. Японският външен министър обясни, че за страната му е важно България да постигне стабилност и развитие като част от Европа: „Япония високо цени сътрудничеството си с България. Ние също потвърдихме конкретните резултати в рамките на инициативата за сътрудничество за Западните Балкани“, отбеляза той. Таро Коно изрази убеденост, че Япония и България ще продължат да насърчават проекти в рамките на тази инициатива. Той обясни, че на състоялата се среща той и министър Екатерина Захариева са се споразумели и за тясно сътрудничество за пълна забрана на ядреното оръжие в Северна Корея: „Това включва пълното прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, обясни той. Коно е помолил България за сътрудничество за по-бърза резолюция по въпросите на отвличанията. Японският външен минстър обърна внимание и на зачестилите проблеми в морското дело: "Отскоро забелязваме и някои проблеми в морското дело. Трябва да надигнем глас и да се изправим пред предизвикателствата, които застрашават свободата на плаването и не трябва да компрометираме ценности като например върховенството на правото в морското дело“, каза още той.
Теодора ПАВЛОВА


Японският външен министър Таро Коно: Япония и България споделят мнението, че има огромен потенциал за развитие в сферата на икономическото сътрудничество

Япония и България споделят мнението, че има огромен потенциал за развитие в сферата на икономическото сътрудничество. Това каза министърът на външните работи на Япония Таро Коно в изявление след среща с българския му колега министър Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Коно изказа голямото си удоволствие от първото си посещение в България: „Това е първото посещение на японски външен министър от 12 години насам и това трябва да става по-често“, добави още той. „Тази година отбелязваме тройна годишнина в нашите двустранни отношения и сме много благодарни на министър Захариева за топлото отношение и гостоприемството“, каза още Коно. Той акцентира на това, че след посещението на японския премиер Абе в България отношенията между двете страни се развиват: „България е наш важен партньор, който споделя основните ценности и поддържа стабилността в Балканския регион. Ние отново потвърдихме нашето партньорство и обсъдихме как можем да засилим двустранното сътрудничество в различни сфери“, добави Коно. Японският външен министър отдаде основно значение на създаването на благоприятен инвестиционен климат и обмена на информация като предпоставки за привличане на повече инвестиции и развитие на търговията: „Ние потвърдихме намеренията си да насърчим инвестициите, като използваме максимално Японският бизнес форум,“, добави още той.
Теодора ПАВЛОВА


Вицепремиерът Екатерина Захариева: Неоценима е подкрепата, която Япония e предоставила на България в годините на преход

Неоценима е подкрепата, която Япония е предоставила на България в годините на преход. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление след срещата й с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Повече от 1 милиард и 400 милиона лева е помощта, която Япония е предоставила на България в този преходен период. Много японски специалисти са помагали за създаването на демократичните институции в България и за изграждането на инфраструктурните проекти“, добави още вицепремиерът. Захариева изрази радостта си от съвместната работа с Япония по проекти, с които се подпомагат страни от Западните Балкани: Вече имаме два съвместни проекта от края на миналата година след посещението на премиера Абе. Единият е по отношение на управлението на риска при бедствия, особено при наводнения, което се осъществи с подкрепата на Япония и България за страните от Западните Балкани. В момента развиваме и нов проект, а именно подкрепа за малки и средни предприятия на страните от Западните Балкани“, добави още тя. От изявлението стана ясно, че Екатерина Захариева и министър Таро Коно са се разбрали в най-скоро време да бъде осъществено посещение на български екип в японското Министерство на външните работи и че от негова страна е дошла и покана за посещение на българския министър-председател: „Вие поканихте премиер Бойко Борисов в Япония и ние се надяваме да успеем да осъществим това посещение до края на тази година или ако не в началото на следващата година. Посещението на български екип от МВнР ще бъде в смисъла на това да осъществим нови проекти, по които можем да работим заедно за подкрепата на европейската интеграция на страните от Западните Балкани“, обясни Захариева. Тя беше позитивна относно бъдещите отношения на България с Япония: „Този септември месец се организира и бизнес форум в Токио, организиран от външните министерства на България и Япония с помощта на Министерството на икономиката. Много се надявам, че потенциалът е много по-голям, отколкото в момента имаме за правене на икономика, бизнес, експорт и импорт. Надявам се, че тези взаимоотношения между страните ще станат много по-осъществими след този бизнес форум през септември месец“, каза още Захариева.
Теодора ПАВЛОВА


Вицепремиерът Екатерина Захариева: С 30% се е увеличил стокообменът между България и Япония за 2018 г. спрямо 2017 г.

Стокообменът между България и Япония за 2018 г. спрямо 2017 г. се увеличи с 30%. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление след срещата ѝ с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Вицепремиерът благодари на министъра на външните работи на Япония за изпълненото обещание да посети София, което е дал в Токио преди 4 месеца. „Между българския и японския народ има приятелска и топла връзка“, каза още Захариева. Тя добави, че между двете страни има интензивен обмен на най-високо политическо ниво. „Искаме да видим повече японски инвестиции в България. Имаме добър бизнес климат за японските фирми", посочи Захариева. Вицепремиерът изрази надежда в България в бъдеще да има и японски производители на коли, а не само на части, както и да се повиши броят на японските туристи в страната.
Теодора ПАВЛОВА


Премиерът Бойко Борисов: Япония е приоритетен партньор и традиционен приятел на нашата страна

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, съобщиха от правителствената информационна служба. В рамките на разговора им в Министерския съвет премиерът Борисов отбеляза, че Япония е приоритетен партньор и традиционен приятел на нашата страна. Българският министър-председател определи като положително активизирането на двустранния политически диалог на високо равнище и предаде своите искрени поздрави на премиера Шиндзо Абе, който през януари 2018 г. осъществи първата визита на японски министър-председател в България.
Премиерът Борисов изрази увереност, че срещите на високо ниво ще дадат допълнителен импулс на икономическите връзки, което от своя страна е предпоставка за увеличаването на обема и обхвата на японските инвестиции, както и на броя на японските туристи в България. Борисов подчерта, че страната ни се е доказала като стабилен и предсказуем партньор с голям потенциал за сътрудничество.
Българският министър-председател акцентира върху интереса на България да увеличи износа си за Япония, както и да се засилят бизнес контактите в области като информационни и комуникационни технологии и автоматизация, машиностроене, производство на автомобилни части, строителство.
Премиерът Борисов приветства обявената от японския министър-председател Абе инициатива за сътрудничество със Западните Балкани. Борисов изрази готовността на страната ни да продължим доброто взаимодействие по линия на официалната помощ за развитие в региона, след успешното провеждане в София на Съвместния семинар по управлението на риска при наводнения в Западните Балкани, който се проведе в началото на настоящата година. Българският министър-председател отбеляза също така, че Западните Балкани са били приоритетна тема в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.
В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов акцентира и върху влизането в сила на споразуменията между ЕС и Япония за стратегическо и икономическо партньорство. Според премиера това ще окаже допълнително благоприятно влияние и на българо-японското сътрудничество.